Německo – Švédsko 1:9 (kon.) | Lotyšsko – Finsko 0:7 (kon.) | Slovensko – Kanada 1:4 (kon.)
Rusko – USA 4:3 (kon.)
konec
Rusko
4:3 (1:2, 1:0, 2:1)
USA
Čtvrtek 18.04.2013, 18:00 • Bolšoj Ice Dome, Soči/Adler, Rusko. Kapacita: 12 000 míst. • Mistrovství světa do 18 let
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Stadiony, na kterých příští rok proběhne hokejový olympijský turnaj, před sebou mají první ostrou zkoušku. Právě dnes se na nich totiž startuje mistrovství světa do 18 let. V tomto zápase se od 18:00 středoevropského letního času střetnou domácí Rusové, kteří mají v kádru jak hráče z KHL, tak mladíky se zkušenostmi ze zámořských juniorských soutěží, a kterým zatím chybí útočník Valerij Ničuškin toho času hrající finále Gagarinova poháru, s týmem Spojených států.

    Právě Spojené státy jsou hlavním favoritem celého turnaje. Mistrovství světa osmnáctiletých vyhrál kádr Spojených států už sedmkrát a z toho čtyřikrát z posledních čtyř let a určitě by rád přidal páté zlato v řadě. Jak svou cestu za obhajobou zahájí proti domácím Rusům?
     
    Divácká kulisa u předchozího zápasu mezi Lotyšskem a Finskem byla hodně komorní, na večerním zápase, kde nastoupí domácí Rusko proti čtyřnásobným šampionům z posledních čtyř let z USA, bude ale atmosféra úplně jiná. Hala je poměrně slušně zaplněná už teď, kdy do úvodního buly zbývá ještě půl hodiny.
     
    Skončilo rozbruslení, během kterého měli Rusové na ledě kulisu, za kterou by se nemusel stydět lecjaký český stadion. A diváci stále proudí do haly – navzdory tomu, že dostat se skrze rozestavěný a rozbahněný Olympijský park je pořádně náročné.
     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Šestjorkin (Bocharov) – Glukov, Demidov, Rafikov, Judin, Lysenko, Gavrikov, Zub – Ivanov, Šatskij, Buchnevič, – Tolčinskij, Tkačjov, Barbašev (C) – Svečnikov, Alexejev, Lešenko – Galejev, Setdikov

    USA: Demko (Weyrick) – Butcher, Vannelli, Clifton, Lewis, Thompson, Santini, Ausmus – Motte, Eichel, Fasching – Compher (C), Louis, Hayden – Cook, Labanc, Kelleher – Allen, Malone, McCarron

    Rozhodčí: Björk (SWE), Papp (CAN) – Pihlblad (SWE), Traub (CAN).
     
    Šampionát zahajuje Vladimír Putin, který má přímo v Soči své letní sídlo. Na úvod poprosil o minutu ticha pro oběti v Bostonu, popřál všem týmů štěstí a popřál hráčům, fanouškům i organizátorům to, aby na sebe mohli být po šampionátu hrdí.
     
    Po něm si vzali slovo Vladimír Treťjak a René Fasel.
     
    Teď už ale jdeme na hokej, do úvodního buly zbývá pár vteřin.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:45
    Američané zahájili v pásmu Rusů, ti se ale rychle osvobodili a vydávají se mohutně povzbuzováni na první útočnou zteč.
     
    01:24
    Možná přemotivovanost. Na trestnou lavici zamířil první z Rusů. Tolčinskij se provinil hákováním.
     
    02:11
    Ruskové ale zatím s přehledem brání modrou čáru a nepouštějí Američany do pásma.
     
    02:34
    USA právě vstřelilo branku!
    Američané sice dlouho nemohli přejít přes modrou, pak se do pásma ale probil kapitán Compher a přihrá na úvodní branku JACKOVI EICHELOVI. Asistence: JT Compher
     
    03:26
    To byl bleskový nástup ze strany Američanů, o chvíli později se navíc do velké šance dostal Malone, ruský gólman ale chytá.
     
    04:13
    Teď předvedla veliký závar před americkou brankou třetí ruská pětka, americký gólman měl plné ruce práce, obrana ale po kratším zaváhání pomohla a odstavila Rusy od puku.
     
    04:47
    Lešenko teď zachytil puk v polovině hřiště a sám uhánel na americké gólmana, nepovedlo se mu ale dobře zakončit a Demko jeho střelu lapil do náruče.
     
    05:30
    Louis teď přihrával Haydenovi po vyšachování ruské obrany před úplně prázdnou branku, Hayden ale jen naprázdno promáchl, nepovedlo se mu trefit puk.
     
    05:50
    Rusové jsou opět ve čtyřech. Glukov putoval na trestnou lavici za podražení.
     
    07:34
    USA právě vstřelilo branku!
    Druhá přesilovka, druhá branka. Američané opět využívají početní výhodu. WILL BUTCHER se trefil od modré čáry nad rameno ruského gólmana. Asistence: Evan Allen.
     
    07:43
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak to byla blesková odpoveď! Jeden by čekal, že budou Rusové zralí na ručník, jim se ale povedlo ihned po vhazování založit útok, na jehož konci byla nechytatelná střela z hole NIKITY SETDIKOVA. Asistence: Vyačeslav Lešenko, Ruzal Galejev.
     
    09:22
    Rusko se po vstřelené brance zvedlo z popela a předvádí teď perfektní hokej. Spoustu šancí ale nekorunuje žádná branka.
     
    09:39
    Čekáme teď na vyjádří videorozhodčího. Američané vstřelili z rychlého protiútoku branku, byla ale dosažena bruslí. Řeší se tedy, zda šlo, nebo nešlo o úmyslné kopnutí.
     
    09:39
    Rozhodčí nakonec branku k velké radosti domácích neuznal, protože byla dosažená úmyslným kopnutím.
     
    10:53
    Američané si v polovině první dvacetiminutovky zahrají další přesilovou hru. na trestné lavici je Šatskij, který se provinil hákováním. A odpyká si dvě minuty.
     
    11:15
    Pokud tedy Američané nedají branku, protože po překročení modré čáry jsou k nezastavení.
     
    11:45
    Rusové jsou teď sevření ve svém pásmu a Američané se rovnají na svá místa, aby předvedli ukázkou přesilovkovou souhru.
     
    12:27
    Rusům se na malý okamžik podařilo vyhodit, nicméně Američané už jsou zase v pásmu a ostřelují branku ze všech stran.
     
    13:07
    Rusům se třetí oslabení v zápase podařilo ustát.
     
    13:14
    Jenže na trestnou lavici putuje další hráč z ruského týmu. Rafikov dostal menší trest za držení. Tlak Američanů tak pokračuje.
     
    13:40
    Kapitán ruského týmu teď mohl ve vlastním oslabení skórovat. Ocitl po špatné přihrávce Američanů sám s pukem mezi kruhy. Puk poslal ale jen do betonů amerického gólmana.
     
    14:56
    Rusy žene dopředu téměř plná aréna a ti hrají jako v laufu. I ve vlastním oslabení teď bezhlavě útočili.
     
    15:47
    Galejev a po něm Setdikov byli neuvěřitelně blízko gólu. Obě střely z veliké blízkosti ale americký gólman i s obrovskou dávkou štěstí vyrazil.
     
    16:42
    A teď útok v podání Američanů. Pokoušeli se překvapit ruského gólmana zpoza branky, ten byl ale pozorný a puk poslal hokejkou do bezpečné vzdálenosti.
     
    18:15
    Tolčinskij teď z rohu ukázkově namazal na hokejku Tkačjova. Ten ale z otočky netrefil.
     
    18:40
    Američané se hnali do dalšího útoku, zastavil je ale ofsajd.
     
    18:58
    Jestli Rusové na začátku zápasu za Američany zaostávali, pak je atmosféra v hale strhla a hrají s Američany minimálně vyrovnanou hru.
     
    19:37
    Ruský gólman teď hokejkou na brankové čáře vyrazil střelu Lewise. Z následného protiútoku pak byla veliká šance Rusů na druhé straně, puk jen těsně minul tyčku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku po první třetině:
    Rusko: 11
    USA: 18
     
    První třetina nabídla hokej nahoru a dolů, který korunovaly tři branky – jedna v síti Američanů, dvě pak v brance Rusů. Ti v úvodu zápasu za Američany lehce zaostávali, postupem času ale srovnali krok a v druhé desetiminutovce byli minimálně vyrovnaným soupeřem.
     
    Zápas bude pokračovat zhruba v 18:57.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:14
    Ruové zahájili druhou dvacetiminutovku rychlým průnikem do pásma Spojených států, těm se ale povedlo stejně rychle osvobodit.
     
    20:53
    Valná hromada na brankové čáře. Hráči obou týmů teď popadali na hranici brankoviště jako hrušky. Kelleher se pak pokoušel puuk vydolovat a poslat do branky, to se mu ale podařilo až po přerušení hry.
     
    21:40
    Američané až teď poprvé vystřelili na branku, což je velká změna oproti první třetině, kdy do zápasu vletěli hned od první vteřiny.
     
    21:45
    Na trestnou lavici zamířil Američan McCarron. Hákoval.
     
    22:19
    Rusko právě vstřelilo branku!
    I Rusko využívá přesilovou hru a vyrovnává skóre zápasu. Po krásné přihrávce skulinkou mezi všemi obránci srovnává tvrdou střelou do horní části branky PAVEL BUCHNEVIČ. Asistence: Nikolaj Glukov.
     
    22:48
    Další vyloučení. Tentokráte na straně Rusů. Na trestnou lavici míří za hákování Svečnikov z týmu Ruska.
     
    24:38
    Allen teď namazal Vannellimu, ten ale střílel jen do hrudníku gólmana Ruska. I přesto, že měl perfektní střeleckou pozici a spoustu času.
     
    25:30
    Rusové teď přebrali otěže zápasu, jsou lepší a drží po většinu času útočné pásmo.
     
    26:31
    Američané se teď spíše než tvoření útoku věnují tomu, aby si srovnali formace. Jejich jistota z úvodu zápasu je pryč.
     
    27:34
    Na rčení, že jsou fanoušci šestým hráčem zápasu nejspíš opravdu něco bude. Protože Rusové si proti Američanům teď počínají s neuvěřitelným sebevědomím a jistotou.
     
    28:33
    Střela Lewise z velkého úhlu teď prosvištěla napříč brankovištěm a jen lehce lízla chrániče ruského gólmana.
     
    29:36
    Američané jsou v útočném pásmu ale jinak bezzubí. Rusům se daří bourat jejich kombinace a odstavovat je téměř okamžitě od puku.
     
    30:19
    Američan Eichel putuje na trestnou lavici. Jeho hákování bylo mimo pravidla.
     
    30:51
    Rusové se po půl minutě probili do pásma USA, kombinovali ale tak dlouho, až překombinovali a Američané je připravili o puk.
     
    31:08
    Na trestnou lavici putuje další Američan. Compher dostal dvě minuty za podražení. Obsazená je ale i trestná lavice na ruské straně. Tady pyká Rafikov za následnou hrubost. Pokračuje se ve hře 5 na 4.
     
    31:54
    Rusové teď Američany zamkli v těsné blízkosti branky, nicméně se jim nepodařilo puk poslat za záda jejich gólmana. A Američanům se nakonec podařilo osvobodit.
     
    33:30
    Tkačjov s Barbaševem teď v situaci 2na2. Americká obrana ale ani jednoho nepustila před branku k zakončení.
     
    34:09
    Ruští diváci hlasitě křičí a skandují pokaždé, když ruský tým překročí modrou útočnou čáru. A to je teď poměrně často. Určitě více ne na straně Američanů.
     
    35:17
    Američané přešli z role těch, kteří budou útočit, do role týmu, který se musí převážně bránit. I když mají stále více střel na branku, rozhodně už nejde o takovou převahu jako v první třetině.
     
    36:11
    McCarron se pokoušel sám prokličkovat před branku. Prokličkoval, ale puk nechal za sebou na hokejkách ruských obránců.
     
    36:53
    Američané to teď zkoušejí individuálně. Compher ale stejně jako předtím McCarron nechal puk za sebou.
     
    37:47
    Na trestnou lavici putuje Američan Eichel. Podle rozhodčích se dopustil podražení, on se tomu ale vehementně brání.
     
    38:36
    Rusové teď Američany zamkli v pásmu a pálí ze všech stran. Gólman odolává.
     
    39:36
    Američané se nakonec osvobodili a do konce přesilovky už Rusy do podobného tlaku nepustili.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Rusové srovnali nejen krok, ale i skóre. Na 2:2 vyrovnali ve 23. minutě a od té chvíle hrají s Američany naprosto vyrovnanou partii.
     
    Další třetina začne v 19:45
     
    Střely na branku po druhé třetině:
    Rusko: 20
    USA: 27
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:50
    Compher teď nazdařbůh plácl do odražené střely a byl z toho nepříjemný zákrok pro golmana Ruska, který vyrážel snad ramenem.
     
    41:09
    Rusové jsou v úvodu třetí části stále tím týmem, který je aktivnější a má více šancí ke skórování.
     
    41:33
    Rusko právě vstřelilo branku!
    A pozor! Rusové jdou poprvé v zápase do vedení! YLJA IVANOV dostal přihrávku mezi kruhy, kde byl úplně sám, nikým nehlídaný a poslal puk pod rukou za záda gólmana USA. Asistence: Pavel Buchnevič, Nikita Šatskij.
     
    42:36
    Na druhé straně po rychlé akci zvonila tyčka!
     
    43:37
    Jistota Američanů, se kterou si v útočném pásmu počínali v první třetině, je pryč. Teď se jim nedaří vytvořit jedinou útočnou kombinaci.
     
    44:20
    Allen vykroužil ukázkový oblouk útočným pásmem zpoza branky a pokusil se zakončit sám. Pálil jen do betonů.
     
    45:13
    Jedna útočná vlna Rusů teď střídá druhou. Vždy oberou Američany ve svém pásmu o puk a pak sami uhánějí na jejich branku.
     
    46:40
    Američané teď v pásmu soupeře strávili spoustu času – nebyla z toho jediná střela na branku, naopak – Rusové opět vypíchli puk a velmi snadno založili protiútok.
     
    47:41
    Pasivitu, nebo spíše neschopnost Američanů aktuálně založit útok ilustruje i fakt, že ve třetí části si připsali zatím jen dvě střely na branku.
     
    48:32
    Třetímu americkému útoku se podařilo prokličkovat až před gólmana Ruska, ten ale jen minimálně nebezpečnou střelu poslal hokejkou za branku.
     
    49:14
    Rusové teď na hranici brankoviště zbytečně otáleli a pak zmatkovali – byla z toho nepříjemná střela Thompsona.
     
    49:49
    Lešenko s pukem pádil vstříc útočnému pásmu USA, jeden z amerických beků mu ale ukázkově nastavil tělo.
     
    50:22
    Allen se dostal až k zakončení, domácí gólman ale i v pádu a zpod vlastního obránce dokázal puk zastavit před brankovou čarou.
     
    50:32
    Eichel teď dostává dvě minuty za hákování a oslabuje svůj tým ve chvíli, kdy by měl napnout všechny síly do útoku a ne do obrany.
     
    51:14
    USA právě vstřelilo branku!
    Jenže pozor! Američané se dostávají do přečíslení dva na jednoho a J T COMPHER ho využívá! Asistence: Tyler Motte
     
    52:38
    Američané jsou v plném počtu. Toto oslabení se jim vydařilo výborně. Vstřelili při něm vyrovnávací branku.
     
    53:35
    Lešenko s Setdikovem teď zamotali hlavu americké obraně, jejich průnik ale brankou neskobčil.
     
    54:51
    Američané po vstřelené brance opět ožili a jsou to Rusové, kteří se musejí bránit.
     
    55:40
    Eichel pálil ukrytý za obráncem, Šestjorkin ale reflexivně vykopl beton a vyrazil.
     
    56:10
    Hra se zklidnila, žádný z týmů se teď nikam nežene, nechce udělat zbytečnou chybu, nechat okénko v obraně.
     
    56:30
    Tolčinskij teď dostal přihrávku na jasný gól před úplně prázdnou branku. Poslal puk ale vysoko nad.
     
    57:20
    Galejev s Lešenkem teď opět v akci dva na jednoho, dostali se ale až na úroveň brankové čáry a odsud už se těžko střílí.
     
    58:06
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Po několika nebezpečných pokusech Rusové další šanci proměňují. VLADIMIR TKAČJOV vystřelil z mezikruží, střela se mu trochu smekla a gólman Demko už nestihl na změnu směru reagovat. Asistence: Pavel Barbašev.
     
    59:03
    Američané se teď domáhají gólu. Po střele Comphera a zásahu gólmana puk nejspíš orazítkoval horní tyč, kapitán Spojených států se ale dožaduje branky. Rozhodčí po kratší poradě volají.
     
    59:03
    Rozhodčí po poradě s videorozhodčím rozpažil. Gól to opravdu nebyl.
     
    59:17
    Američané ale dál obléhají brankoviště.
     
    59:39
    Rusové za velkého aplausu vyhazují puk z pásma. Nicméně jen na zakázané uvolnění. Hra se vrátí před ruského gólmana. Ale až po oddechovém času Američanů.
     
    59:44
    Američané bez gólmana a mimo útočné pásmo.
     
    59:57
    Ruský trenér signalizuje tři vteřiny před třetí sirénou oddechový čas pro domácí.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Rusové s obrovskou podporou publika nejprve otočili zápas a na následné srovnání od Spojených států pak vítěznou brankou v 59. minutě. Jejich výhra je ale zasloužená – kromě první třetiny, kdy byly lepší Spojené státy, totiž aktivnější hru předváděli právě oni.
     
    Střely na branku po třetí třetině:
    Rusko: 28
    USA: 37
     
    Nejlepší hráči zápasu:
    Rusko: Pavel Buchnevič
    USA: J T Compher (20:28:26)
    Marken.cz

    Lucie Štěrbová

    Branky a nahrávky: 8. Setdikov (Lešenko, Galejev), 23. Buchnevič (Glukov), 42. Ivanov (Buchnevič, Šatskij), 59. Tkačjov (Barbašev) – 3. Eichel (Compher), 8. Butcher (Allen), 52. Compher (Motte)


    Rusko: Šestjorkin (Bocharov) – Glukov, Demidov, Rafikov, Judin, Lysenko, Gavrikov, Zub – Ivanov, Šatskij, Buchnevič, – Tolčinskij, Tkačjov, Barbašev (C) – Svečnikov, Alexejev, Lešenko – Galejev, Setdikov
    USA: Demko (Weyrick) – Butcher, Vannelli, Clifton, Lewis, Thompson, Santini, Ausmus – Motte, Eichel, Fasching – Compher (C), Louis, Hayden – Cook, Labanc, Kelleher – Allen, Malone, McCarron

    Rozhodčí: Björk (SWE), Papp (CAN) – Pihlblad (SWE), Traub (CAN)
    bahis siteleri