Slovensko – Francie 3:5 (kon.) | Švýcarsko – Bělorusko 3:4 (kon.) | Česko – Kanada 3:4 (kon.)
Rusko – USA 6:1 (kon.)
konec
Slovensko
3:5 (1:0, 2:1, 0:4)
Francie
Pondělí 12.05.2014, 15:45 • Hala Čížovka, Minsk • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:45.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť. Hezké odpoledne přeji z haly Čižovka v běloruském Minsku, kde budeme sledovat již třetí vystoupení slovenského a francouzského týmů. Země galského kohouta v pátek zaskočila favorita z Kanady, aby o den později pro změnu padla s houževnatou Itálií. To se moc nečekalo, ale jak už to tak někdy bývá, po hodech přichází kruté vystřízlivění.
     
    Ačkoliv Slovensko nehraje na turnaji vůbec špatně, na svém kontě má doposud jediný bod. S českým týmem podalo bojovný výkon a přesto přišla prohra v prodloužení. Ještě horší to bylo s Kanadou, kde byl do osmačtyřicáté minuty nerozhodný výsledek 1:1. Pak se však favorit neskutečně rozjel a v poslední dvouminutovce přidal ještě dva góly do sítě smutného hrdiny Jána Laca.
     
    Jak již bylo řečeno, Francie si vyšlápla na favorita z Kanady a vcelku zaslouženě vyhrála 3:2 po samostatných nájezdech. Za statečný a bojovný výkon přišla sladká odměna. Jenže o den později přišel útlum a smolná prohra. V duelu s Itálii to totiž dlouho vypadalo na další prodloužení, jenže osmapadesát vteřin před koncem zajistil italskému mužstvu tři body Gander.
     
    Oba týmy potřebují body jako sůl. Hlavně Slováci, od kterých se čeká postup do čtvrtfinále. Zatím je to však sedmé místo a pouze jeden jediný bod. Francie je na tom o bodík lépe, ale také si nemůže se šestým místem příliš vyskakovat. Proto se tento duel dá označit jako velmi důležitý pro oba aktéry odpoledního mače.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Laco (Janus) – Ďaloga, Sloboda, Marinčin, Brejčák, Švarný, Valach, Čerešňák – Hrivík, Šatan (C), Nagy – Viedenský, Pánik, Tatar – Miklík, Marcinko, Réway – Skokan, Tybor, Šťastný – J. Mikúš. (náhradník: Július Hudáček). Trenér: Vladimír Vůjtek.

    Francie: Huet (Hardy) – Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieudé Fauvel – Y. Treille, Meunier (C), Desrosiers – S. da Costa, Roussel, Bellemare – Fleury, Guttig, T. da Costa – Berthon, Henderson, Ritz, Raux. (náhradníci: Tardif, Quemener, Moisand).Trenér: Dave Henderson.

    Rozhodčí: Kaval, Patifie (oba USA) – Dědulja (BLR), Fluri (SUI).
     
    Ještě jednou hezký den z haly Čižovka v běloruském Minsku, kde momentálně probíhá rozbruslení týmů Slovenska a Francie. Hala se pozvolna začíná zaplňovat fanoušky obou táborů, převahu budou mít opět Slováci.
     
    Slovenský výběr nastoupí v modrých dresech, jejich soupeř v bílé kombinaci.
     
    Rozbruslení skončilo, z ledu odchází poslední slovenský gólman Ján Laco, který se připravuje ke svému třetímu utkání na turnaji.
     
    Hráči nastupují na ledovou plochu, pro oba celky to bude nesmírně důležité utkání. Především od Slovenska se čeká vítězství a fanoušci si jistě říkají, kdy jindy by mělo přijít, než právě dnes.
     
    Tak uvidíme, každopádně ještě jednou hezké sportovní hokejové odpoledne z Minsku, kde celý den prší a je poměrně chladno. Věříme, že nás zahřejí výkony hokejistů.
     
    První formace na ledě, jdeme na to!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:16
    První buly vyhrála Francie a ihned se stěhuje před Lacovu bránu.
     
    00:27
    Dlouho tam nevydržela a na druhé straně chtěl prověřit Huetovu pozornost Hrivík, k zakončení se ale nedostal.
     
    01:12
    Beschova prudká střela nemohla Laca ohrozit, to Huet musel být velmi ostražitý po ráně Tomáše Tatara. Puk mu sice skončil ve výstroji, ale jistý si zrovna nebyl.
     
    02:00
    Slováci tak měli první slibnou šanci, nyní jsou znovu u puku a pokusí se usadit v útočném pásmu.
     
    02:40
    Bude se poprvé vylučovat, českým fanouškům známý Yorick Treille inkasuje menší trest za držení.
     
    03:00
    Sloboda vypálil od modré čáry, ale pouze do obránce Manaviana, jenž jeho ránu zblokoval do ochranné sítě.
     
    03:38
    Francouzská čtveřice výborně brání a soupeře prakticky do ničeho nepouští. Slováci musí začít od Lacovy brány.
     
    04:11
    Ani střela Réwaye se neujala, slovenskému hráči ta rána vůbec nesedla.
     
    04:48
    Francie je v plném počtu a v podstatě nemusela řešit nějaký výraznější problém.
     
    04:57
    Huet si procvičil práci s lapačkou po střele Tatara, opět to nebylo nic vážného a složitého.
     
    05:26
    Slováci mají územní převahu, ale soupeř dobře brání a nepouští svého soka do nějakých nebezpečných akcí.
     
    06:38
    To před Lacem bylo pořádně horko. Da Costa poslal kotouč na pravý kruh, kde byl Auvitu a teď měli Slováci velké štěstí, že francouzský hokejista netrefil poskakující kotouč. Za normálních okolností by mířil do prázdné klece.
     
    06:52
    Bude se podruhé vylučovat, Slováci maji k dispozici další přesilovku. Henderson je vyloučen za hákování.
     
    07:26
    Druhá přesilovka Slovenska vypadá daleko lépe, především Šatanova pumelice z pravé strany pořádně protáhla brankáře Hueta. Posléze pálil nebezpečně Karol Sloboda, leč těsně mimo.
     
    08:27
    Fanoušci Slovenska si přejí gól, zatím se však Hueta nedaří pokořit. Nyní se o to snažil obránce Brejčák, ale lapačka francouzského brankáře byla ve správný čas na správném místě.
     
    09:26
    Francie je kompletní a přežila i své druhé oslabení. Nutno říct, že tentokrát se pořádně nadřela.
     
    10:39
    Skokan se perfektně protlačil po pravé straně kluziště a hledal svým pasem najetého Tybora, extraligová spolupráce sice zafungovala, ale pardubický útočník trefil jen Huetův beton.
     
    11:17
    Slobodova rána od modré změnila po nepříjemném odrazu francouzského obránce směr a Huet měl co dělat, aby puk udržel v chráničích. To nebyla vůbec špatná šance Slovenska.
     
    12:37
    Francie nebezpečně kombinovala v útočném pásmu, Laco si musel dávat pozor na střelu Roussela, betony však zasáhl úspěšně.
     
    13:26
    Po komerční pauze se bude vhazovat u Huetovy brány. Francouzský brankář má víc práce, než jeho kolega na druhé straně, přesto žádnou vyloženou tutovku Slováků likvidovat nemusel.
     
    14:26
    Zakázané uvolnění Francie a hra se opět přestěhuje před Huetovu klec.
     
    14:32
    První přesilovka pro Francii, Dávid Skokan inkasuje dvě minuty za hru vysokou holí.
     
    15:36
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slovensko otevírá v první třetině gólový účet dnešního duelu, prosadilo se dokonce ve vlastním oslabení! Po pravém křídle prchl LADISLAV NAGY a přesně umístěnou střelou přes obránce propálil francouzského brankáře Hueta. Asistence: Karol Sloboda.
     
    » Nagy otevírá skóre utkání.
     
    16:10
    Francie bude hrát další přesilovku, Marinčin je potrestán za hákování.
     
    16:35
    Z levého kruhu střílel velmi nebezpečně da Costa, Laco měl zakrytý výhled a navíc poloprázdnou bránu, protože se stěhoval k bližší tyči. Francie se vyrovnání prozatím nedočkala.
     
    17:33
    To byla vůbec největší šance Francie v tomto zápase, Slovensko je v prvním dějství daleko nebezpečnější a také svou převahu dokázalo vyjádřit gólově, byť ve vlastním oslabení.
     
    18:28
    Pozvolna se blížíme do cíle první dvacetiminutovky, Slovensko hájí jednobrankový náskok a přežilo i své druhé oslabení, navíc v jednom případě udeřilo po rychlém brejku Nagyho.
     
    19:28
    Tvrdá střela příklepem v podání Bellemareho, Laco byl pozorný a kotouč vyrazil ramenem. Posléze střílel Fleury a lapačka slovenského brankáře vyletěla v pravý čas. V závěru si francouzský tým vytvořil solidní šance na vyrovnání.
     
    19:58
    Tomáš Tatar v závěru třetiny vyloučen za napadení. Francie si na začátku druhé periody zahraje další přesilovku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:33.
     
    Máme za sebou první třetinu, která nabídla mírnou herní převahu slovenského týmu. Ačkoliv to nebyl nikterak drtivý tlak, přeci jen se svěřenci českého kouče Vůjtka dostali do vedení. Ve vlastním oslabení ujel zkušený útočník Ladislav Nagy a střelou přes obránce překonal gólmana Hueta. Francie hrozila především v přesilovkách a v závěru třetiny, to si Laco musel dávat častokrát velký pozor.
     
    Střely na bránu po první třetině:

    6:6
     
    Hráči se vrací na led, za pár okamžiků odstartuje druhá třetina.
     
    Francie ji zahájí přesilovou hrou.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:16
    Slováci vyhráli buly a ihned vyhazují kotouč k Huetově bráně.
     
    20:38
    Laco si připisuje první ostřejší zákrok po střele Bellemareho. Lapačka slovenského brankáře opět připravena.
     
    21:17
    Další střelecký pokus vyslal da Costa a Laco měl co dělat, aby se dokázal přesunout ke vzdálenější tyči.
     
    21:58
    Slovensko je kompletní, po delší době může vyrazit před Huetovu branku.
     
    22:42
    Svižná střela Ritze, se kterou měl Ján Laco velké problémy. Nakonec si s ní nadvakrát poradil a pro jistotu přerušil hru.
     
    23:31
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slováci se dočkali druhého gólu. LADISLAV NAGY si najel před Huetovu bránu a z bezprostřední blízkosti překonal francouzského brankáře. Pochvalu zaslouží perfektní nahrávka Miro Šatana, který prokázal obrovský přehled. Uviděl svého spoluhráče volného a ten toho dokonale využil. Asistence: Miroslav Šatan.
     
    » Nagy střílí svoji druhou branku – 2:0.
     
    24:42
    Další přesilovka pro Francii, Karol Sloboda vyloučen za hákování.
     
    25:46
    Francii se přesilovka vůbec nedaří, naopak Slováci působí jistým dojmem. Druhý gól jim evidentně přidal na klidu.
     
    26:23
    Francie právě vstřelila branku!
    Ovšem, jestli toho klidu nebylo až přespříliš. Francie využívá přesilovku a vrací se zpátky do zápasu. BAPTISTE AMAR vypálil od modré čáry, Laco vůbec nic neviděl a možná s lehkou tečí slovenského obránce skončil puk za je zády. Slováci tak musí znovu výrazně zapnout. Asistence: Julien Desrosiers, Teddy da Costa.
     
    » Amar snižuje na 2:1.
     
    27:16
    Francouzský tým tu přesilovku nezahrál vůbec špatně, ještě před zmíněným gólem měl Laco plné ruce práce se střelou Treilleho, v tomto případě ještě zasáhl úspěšně. Následně už Amar pálil ostrými a hlavně přesnými náboji.
     
    27:38
    Zakázané uvolnění Francie a hra se stěhuje před Huetovo zařízení.
     
    28:36
    Slovenští fanoušci a hlavně hráči jsou z tohoto stavu poněkud rozhození a je to aktuálně Francie, která má více ze hry.
     
    28:51
    Důkazem obrovská šance Roussela, který byl sám před bránou a Laco musel ucpat prostor u své pravé tyče. Navíc přišel háček Marinčina a bude se vylučovat.
     
    28:51
    Nakonec je Marinčin vyloučen za nedovolené bránění, takhle jeho přestupek rozhodčí ohodnotili. Každopádně již pátá přesilovka galského kotouta.
     
    29:59
    Bellemare dostal kotouč za obranu, ale než se rozhodl vystřelit, byl v těžkém úhlu. Následně Slováci vyhazují přes všechny čáry.
     
    30:48
    V závěru přesilovky měl tutovku Auvitu, který si najel před Lacovu bránu a snažil se zvednout kotouč do jeho šibenice, o pár čísel přestřelil. Francie bojuje o vyrovnání a Slováci mají velké problémy s houževnatým soupeřem.
     
    31:26
    Vzápětí se Huet plácal jako kapr v kádi, Réway nebezpečně operoval zpoza jeho brány a hledal si místo, kudy by procpal kus černého nesmyslu do francouzské klece.
     
    32:37
    Slovenský tlak měl jepičí život, do útoku přešla zase francouzská legie a hned vypálila na Laca nebezpečný projektil. Byl to Meunier, který mířil z mezikruží.
     
    33:37
    Francie je v této části hry rozhodně lepší a Slováci jsou evidentně pod tlakem.
     
    34:41
    Z pravého křídla vystřelil Marek Hrivík, jeho pokus byl sražen do ochranné sítě.
     
    35:39
    Po hodně dlouhé době je tu obrovská šance Slováků. Nagyho rána prošla až před brankáře Hueta, kde ji tečoval obránce Sloboda těsně vedle. Bude se navíc vylučovat.
     
    35:39
    Besch vyloučen za držení.
     
    36:11
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Přesilovka Slovenska je využita velmi rychle. Pěknou kombinační akci zakončil přesně do brány MIROSLAV ŠATAN, který svůj dnešní výborný výkon okořenil gólem. Krom toho má i asistenci. Dobrou práci předvedl i Miklík, který se neukvapil, nezachoval se jako sobec a místo střely volil přihrávku. Vyplatilo se. Asistence: Michel Miklík, Juraj Valach.
     
    » Šatan zvyšuje náskok na 3:1.
     
    37:27
    Hezké gesto slovenských fanoušků, kteří vyvolají jméno tragicky zesnulého Pavola Demitry.
     
    38:48
    Už se blíží závěr druhé třetiny a Francie může hodně litovat, že se za stavu 2:1 nedočkala vyrovnaní. Místo toho přišel Šatanův přesný úder.
     
    39:27
    Francie byla málem zpátky ve hře. Sám na pravém kruhu byl da Costa a jen výborný zákrok Laca zabránil druhému francouzskému gólu. Následně byl v podobné pozici Treille, v poslední chvíli mu překazil střelu obránce Juraj Valach.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:23.
     
    Tak to bychom měli druhou třetinu zápasu mezi Slovenskem a Francií. Nabídla vcelku pohledný hokej plný šancí a možná trochu překvapivě francouzskou aktivitu. I když zvýšil na 2:0 svým druhým dnešním gólem Ladislav Nagy, soupeř se záhy vrátil Amarem do zápasu a od té doby byl lepší. Nebýt výtečně chytajícího Laca, mohlo by klidně být vyrovnáno. Místo toho však přišel přesný úder Mira Šatana, který dnes patří k nejlepším borcům na hřišti.
     
    Střely na bránu po druhé třetině:

    13:18 (6:6, 7:12)
     
    Vše se připravuje k zahájení třetí třetiny, Slovácí drží dvoubrankový náskok, ale ještě vyhráno rozhodně nemají.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:24
    První střelu na Lacovu bránu vyslal Yorick Treille, vyrážečka slovenského brankáře připravena.
     
    41:26
    Poslední dějství začalo velmi vlažně, zatím neregistrujeme nějakou vážnější šanci.
     
    42:01
    Valach rozehrál od červené čáry na rozjetého Réway, kotouč mu však utekl.
     
    42:48
    Do třetí třetiny nastoupil třináctý útočník Juraj Mikúš a ihned se předvedl krásnou přihrávkou před Huetovu bránu. K ní si najel Radoslav Tybor, ale zakončil nepřesně.
     
    43:37
    Stále se hraje bez přerušení, Slováci kontrolují puk ve středním pásmu.
     
    44:21
    Zpoza brány si najížděl Hrivík, byl sice v těžkém úhlu, ale Huet přeci jen musel zakročit.
     
    45:12
    I na druhé straně musel být ve střehu Ján Laco, kterého prudkou pumelicí zaměstnal Guttig.
     
    45:21
    Laco výborně přečetl hru a vyrazil ze své brány před rozjetým Rousselem. U puku byl dřív a poslal jej do bezpečných míst.
     
    45:59
    Zakázané uvolnění Slovenska, hra se znovu stěhuje před slovenského brankáře.
     
    46:37
    Manavian vypálil od modré a Laco vůbec nic neviděl, puk nakonec končí nad jeho bránou. Francouzského obránce mohou diváci pamatovat hlavně ve Spartě, která ho před dvěma lety zkoušela.
     
    47:57
    Stále se hraje bez nějakých větších trhlin v zápase, Slovákům to samozřejmě musí vyhovovat, neboť čas hraje pro ně.
     
    48:23
    Nyní se už hra přerušila a je zde první komerční přestávka třetí třetiny. Poté se bude vhazovat po pravici Christobala Hueta.
     
    48:40
    Jedenáct minut před koncem třetí dvacetiminutovky si Francie zahraje přesilovku. Juraj Valach zahákoval Bellemareho a už sedí na trestné lavici.
     
    48:48
    Pro Francii je to možná jedna z posledních šancí na zvrat v tomto zápase. Galský kohout se potřebuje dostat do hry a chytit se i po psychické stránce.
     
    49:26
    Menší strkanici předvedla dvojice Roussel – Ďaloga, oba hráče museli uklidnit rozhodčí. Vylučovat se nebude.
     
    49:22
    Tak přeci jen je Marek Ďaloga vyloučen, ale za další přestupek. Konkrétně za držení a Francie bude hrát dvojnásobnou přesilovku.
     
    50:30
    Francie právě vstřelila branku!
    Francie je zpátky ve hře. Slováci doplácí na nedisciplinovanost a nemilosrdně je za to trestá obránce BAPTISTE AMAR. Ten se trefuje podruhé v tomto zápase, tentokrát to bylo přesným průstřelem z mezikruží. Laco vůbec nic neviděl a dvojnásobná přesilovka je tak využitá. Asistence: Anthony Guttig.
     
    » Amar snižuje na rozdíl jediné branky – 3:2.
     
    50:56
    Francie právě vstřelila branku!
    Tak to je šok pro slovenský výběr, který během šestadvaceti vteřin přichází o dvoubrankové vedení. Francie zhodnotila nejprve dvojnásobnou přesilovku, následně se radovala i v té klasické. Od modré vypálil Besch a sám před Lacem změnil směr padajícího touše ANTOINE ROUSSEL. Neskutečné, je vyrovnáno. Asistence: Nicolas Besch.
     
    » Roussel vyrovnává na 3:3.
     
    51:37
    Slováci musí výrazně zabrat, pokud tedy chtějí v tomto zápase naplno bodovat.
     
    52:51
    Mohlo by jim k tomu pomoci přesilovka, Bellemare je vyloučen za nedovolené bránění.
     
    53:03
    Tentokrát budou hrát Slováci dvojnásobnou početní výhodu, která bude trvat takřka celé dvě minuty. Na trestnou usedá Manavian – vysoká hůl.
     
    53:03
    Vladimír Vůjtek na tuto velkou možnost reaguje oddechovým časem.
     
    53:17
    Valachova nepříjemná střela trefila Hueta, poté se obránce Slavie Praha znovu dostal do zakončení, tečující Hrivík však nedokázal umístit puk do francouzské sítě.
     
    54:46
    Slováci pálí jednu ránu za druhou, Huet je ovšem pevný jako žula.
     
    55:38
    Francie hraje v plném počtu, tohle se Slovákům vůbec nepovedlo a trestuhodně přišli o možnost rozhodnout tento duel.
     
    56:19
    Francie právě vstřelila branku!
    V Čižovce se dějí neuvěřitelné věci. Francie před touto třetinou prohrávala 1:3, ale necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny vede 4:3! Guttigovu střelu vyrazil Laco pouze před sebe a všudybyl DAMIEN FLEURY šokoval všechny přítomné diváky. Asistence: Anthony Guttig, Teddy Da Costa.
     
    » Francie se dostává do vedení 3:4.
     
    57:36
    Slovensko může litovat nevyužité dvojnásobné přesilovky 5/3. V podstatě přišel zákonitý trest a Francie je blízko dalším bodům do tabulky.
     
    58:00
    Francouzský trenér to moc dobře ví a bere si čas na poradu. Poté se bude vhazovat u Laca.
     
    58:48
    Slováci získali pásmo, bude se vhazovat před Huetovou bránou.
     
    59:07
    Čas ukrojil deset vteřin, další buly před Huetem. Francie je hladová po dalším skalpu silné hokejové země.
     
    59:20
    Ján Láco sedí na střídačce, Slovensko to zkusí v šesti.
     
    59:31
    Francie právě vstřelila branku!
    Neuvěřitelné se stává skutečností, Francie podruhé na tomto turnaji šokuje hokejovou veřejnost. Do prázdné brány uklízí kotouč ANTOINE ROUSSEL a je rozhodnuto. Bez asistence.
     
    » Roussel trefuje prázdnou branku.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči zápasu:

    Ladislav Nagy (Slovensko) – Baptiste Amar (Francie)
     
    Střely na bránu celkem:

    22:25 (6:6, 7:12, 9:7)
     
    Je dobojováno, neskutečný příběh francouzských hokejistů pokračuje. Po Kanadě je pokořeno i Slovensko, které totálně pokazilo třetí třetinu. Klíčovým momentem zápasu byla nevyužitá dvojnásobná slovenská přesilovka, která trvala téměř dvě minuty. Pak přišel trest, Francie překlopila výsledek na svou stranu a dokráčela ke třem bodů. Má jich pět a teoreticky by se mohla vyhnout sestupovým starostem. Naopak Slováci mají problém, na svém kontě mají pouze bod a pokud chtějí postoupit, nesmí si v dalších zápasech dovolit prohrát.
     
    Dnešní utkání sledovalo 5358 diváků.
     
    Tolik tedy prozatím z haly Čižovka, od 19:45 pokračuje program zápasem mezi Českem a Kanadou. Komentátorskou štafetu předávám Pavlovi Kubovi, který vás tímto duelem bude provázet. Z mé strány je to vše, z běloruského Minsku přeji hezký večer. (18:29:48)

    Roman Zajíček

    Branky a nahrávky: 16. Nagy (Sloboda), 24. Nagy (Šatan), 37. Šatan (Miklík, Valach) – 27. Amar (Desrosiers, T. da Costa), 51. Amar (Guttig), 51. Roussel (Besch), 57. Fleury (Guttig, T. da Costa), 60. Roussel


    Slovensko: Laco (Janus) – Ďaloga, Sloboda, Marinčin, Brejčák, Švarný, Valach, Čerešňák – Hrivík, Šatan (C), Nagy – Viedenský, Pánik, Tatar – Miklík, Marcinko, Réway – Skokan, Tybor, Šťastný – J. Mikúš. (náhradník: Július Hudáček). Trenér: Vladimír Vůjtek.
    Francie: Huet (Hardy) – Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieudé Fauvel – Y. Treille, Meunier (C), Desrosiers – S. da Costa, Roussel, Bellemare – Fleury, Guttig, T. da Costa – Berthon, Henderson, Ritz, Raux. (náhradníci: Tardif, Quemener, Moisand).Trenér: Dave Henderson.

    Rozhodčí: Kaval, Patifie (oba USA) – Dědulja (BLR), Fluri (SUI)

    Diváci: 5358
    bahis siteleri