9. etapa: Gérardmer - Mulhouse Tony MARTIN (Něm.) (kon.)
konec
9. etapa: Gérardmer - Mulhouse

Tony MARTIN (Něm.)

Neděle 13.07.2014, 13:20Tour de France
     
    Cíl
    Do cíle míří i skupinka, která Tonyho Martina "pronásledovala" přes 150 kilometrů. Co je však důležité, ve skupince je Tony Gallopin, nový držitel žlutého trikotu! Francouzský cyklista pojede po třech letech v Maillot Jaune.
     
    Cíl
    Devětadvacetiletý německý cyklista Tony Martin ze stáje Omega Pharma – Quick Step vítězí v deváté etapě Tour de France!
     
    2,4
    Je to jasné, Tony Martin se již raduje a do kamery ukázal zaťatou pěst s úsměvem na tváři!
     
    6,1
    Tony Martin slaví, je to tak. Právě nyní si plácnul se sportovním ředitelem stáje Omega Pharma-Quick Step Wilfriedem Peetersem.
     
    6,6
    Není naprosto žádným překvapením, že cena pro nejbojovnějšího jezdce deváté etapy připadne Tonymu Martinovi.
     
    30,5
    Připomínám, že Tony Martin vyprovokoval únik na 18,5 kilometru, když zbývalo do cíle 151,5 km. Německý cyklista ze stáje Omega Pharma-Quick Step je tady v úniku již 121 kilometrů. To je neuvěřitelné!
     
    43
    Tony Martin se díky vítězství na nejvyšším vrcholu departmentu Vogézy, Le Grand Ballon, posouvá do čela vrchařské soutěže a rozšiřuje řadu šesti cyklistů, kteří toto stoupání v minulosti vyhráli. Grand Balon byl totiž do itineráře Staré dámy zařazen již šestkrát, Tony Martin je tak sedmý vítěz tohoto 1424 metrů vysokého vrcholu. Jako první vyhrál Lucien Van Impe v roce 1969.
     
    43
    Navíc Alessandro De Marchi nezíská na Le Grand Ballonu ani bod, protože jako čert z krabičky vystřelil dopředu Joaquim Rodriguez z Kaťuši a jede si pro bod. Že by Rodriguez nakonec chtěl bojovat o puntíkatý trikot, když jeho ztráta na Nibaliho je opravdu velká?
     
    43
    Tony Martin vyhrává na Le Grand Ballonu a posouvá se do čela vrchařské soutěže. I kdyby Alessandro De Marchi dojel na druhé pozici a měl stejný počet bodů jako Martin (18), bude pro německého cyklistu hrát to, že byl rychleji na Le Marksteinu.
     
    48,3
    Zatímco Martin musí zdolat poslední stoupání, pronásledovatelé bojují o body na Le Marksteinu. A to hlavně Joaquim Rodriguez a Nicolas Edet!
     
    57
    Alessandro De Marchi není schopen akceptovat tempo Tonyho Martina při stoupání na vrchol Le Markstein. Během dvou a půl kilometrů na něj ztratil přes 20 vteřin.
     
    59
    Tony Martin se pouští do vlastního boje! Odpoutal se od Alessandra De Marchiho přesně 59 kilometrů před cílem!
     
    77,5
    Tony Gallopin je virtuálním lídrem Tour de France 2014, a to přesně o 41 vteřin. Francouzovi navíc může ve skupince pronásledovatelů pomoct i týmový kolega, a že to není žádný bezejmenný nezkušený klučina. Posuďte sami – Lars Boom.
     
    83,9
    Tony Gallopin nyní vede virtuální pořadí Le Tour de France 2014 o 5 vteřin před Vincenzem Nibalim. Peloton už by měl zabrat.
     
    84,5
    Tony Gallopin se blíží virtuálnímu žlutému trikotu. Je ve skupince pronásledovatelů, která má náskok 3:25 minuty před Vincenzem Nibalim jedoucí v Maillot Jaune. Nyní ztrácí "virtuálně" na Nibaliho pouze 2 vteřiny.
     
    100
    3. horská prémie: 3. kategorie, Côte des Cinq Châteaux, 70 km:
    Délka 4,5 km, převýšení 6,1%:
    1. Alessandro De Marchi (It./Cannondale) 2 body
    2. Tony Martin (Něm./Omega Pharma-Quick Step) 1 b.
     
    100,7
    Tony Martin a Alessandro De Marchi jedou dnes opravdu výborně a ve stoupání na třetí horskou prémii této etapy se jejich náskok před skupinkou pronásledovatelů neustále zvyšuje. Nyní je to kolem 49 vteřin!
     
    128
    Alessandro De Marchi (It./Cannondale) si připisuje na Col de Wettestein dva body. Tony Martin (Něm./Omega Pharma-Quick Step) bere jeden bod.
     
    141,6
    Blel Kadri, držitel puntíkatého trikotu, měl problémy se svým kolem a potřeboval mechanickou pomoc. Nyní se snaží znovu vrátit do pelotonu.
     
    151,6
    Další pokus o únik, nyní se o štěstí pokouší Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) a Alessandro De Marchi (Cannondale). Rázem mají náskok kolem 10 vteřin.
     
    155
    Při sjezdu je pokus o únik více jak dvacítky jezdců zlikvidován. Balík cyklistů je nyní znovu pohromadě. Nicméně, proč to nezkusit. Snaha jezdců byla sympatická a Thomasu Voecklerovi vynesla pět bodů do vrchařské soutěže.
     
    159
    Na Col de la Schlucht je první Thomas Voeckler před Nicolasem Edetem, Joaquimem Rodriguezem a Tomem Dumoulinem.
     
    159,7
    Z vedoucí skupiny se odpojuje Thomas Voeckler s Joaquiem Rodriguezem a snaží se být na vrcholu jako první.
     
    162,2
    Nakonec je ve vedoucí grupě, která se snaží vyprovokovat únik, celkem 23 jezdců. Vedle Leopolda Königa např. Tony Gallopin, Laurens Ten Dam či Thomas Voeckler.
     
    164,5
    Přece jen to vypadá, že skupinka jezdců získá malý náskok před pelotonem. Na čele je nyní 14 závodníků.
     
    167
    Peter Sagan, držitel zeleného trikotu, jde sám dopředu. Uvidíme, jestli se dostane do úniku!

    Tomáš Lysý

    bahis siteleri