Dopolední program (kon.) | Odpolední program (kon.)
konec
Dopolední program

Úterý 12.08.2014, 10:00 • Curych • Mistrovství Evropy v atletice
     
    Odpoledne pokračuje soutěž desetibojařů, budeme také svědky prvního finále, a to v kouli mužů, ve kterém se představí také český reprezentant Jan Marcell. Ode mě je to pro dnešek vše, loučím se s vámi a brzy se těším na počtenou. (14:32:40)
     
    Je za námi úvodní dopolední blok Mistrovství Evropy v atletice. Představilo se hned několik českých reprezentantů s rozdílnými ambicemi. Někteří z nich přijeli načerpat první zkušenosti z velké seniorské akce, jiní se netají tím, že si přijeli pro titul.

    V ranních hodinách se jako první překvapili koulaři, mezi nimiž jsme sledovali hned tři české zástupce. Z tria Ladislav Prášil, Tomáš Staněk a Jan Marcell se nakonec do finále podívá jen třetí jmenovaný, když se výkonem 20,09 přiblížil ke kvalifikačnímu limitu na pouhý centimetr.

    Dopoledne absolvovala kvalifikaci také Barbora Špotáková, které stačil k postupu mezi dvanáct nejlepších jeden jediný hod, který měřil 59,99.

    Úspěšný vstup do šampionátu má za sebou také Michal Brož, který si na čtvrtce překážek doběhl pro čtvrté postupové místo a představí se tedy také v semifinále.

    Posledním, komu se v kvalifikačních bojích dařilo, byla Jiřina Svobodová, které k postupu stačilo překonat laťku ve výšce 445 centimetrů.

    První tři disciplíny za sebou mají také desetibojaři. Nejlépe se zatím daří Adamu Helceletovi, jenž se ziskem 2514 bodů uzavírá první desítku. Juniorský mistr světa Jiří Sýkora zatím figuruje na jednadvacáté příčce, o místo níže se drží Marek Lukáš.

    Ostatní čeští závodníci se v dnešních bojích nedokázali dostat skrz kvalifikační síto. Nejblíže k postupu měl na hladké čtvrtce
    Jan Tesař, jemuž přímý postup utekl o jedinou vteřinu.
     
    3skok
    U konce je už i kvalifikace trojskokanů. Řady limitářů se již sice nerozšířili, favorité Opréa nebo Donato se ale do finále podívají také, oba skončili jen těsně pod kvalifikačním limitem.
     
    10boj
    Na čele je duo Němců Abele – Kazmirek. Bronzovou příčku zatím hájí Kasyanov, jenž má na čtvrtého Francouze Mayera náskok 9 bodů.
     
    10boj
    Po třech disciplínách figuruje Adam Helcelet na 10. příčce s 2514 body. Jiří Sýkora je jednadvacátý, Marku Lukášovi patří pozice o místo níže.
     
    3skok
    To už ale neplatí. Hned vzápětí totiž svého krajana napodobuje Lyukman Adams, reprezentant Ruska, který se na první místo posouvá skokem dlouhým 16,97.
     
    3skok
    Do finále trojskoku se s jistotou podívají další dva muži. Francouz Compaoré a Rus Fyodorov totiž také překonali kvalifikační kritérium, přičemž první jmenovaný se posunul rovnou na první příčku.
     
    10boj
    Attila Zsivoczsky potvrdil, že Maďarsko je země zaslíbená vrhačům. Kouli totiž poslal do vzdálenosti 15,56, což je dnes mezi desetibojaři nejlepší výkon.
     
    10boj
    V koulařském sektoru už se žádný z českých reprezentantů nezlepšil.
     
    100př
    Britka zvládla svou roli a doběhla si pro suverénní postup z první pozice. K radosti domácího publika na druhém místě doběhla Noemi Zbärenová.
     
    100př
    Je před námi poslední rozběh s největší favoritkou Tiffany Porterovou.
     
    3skok
    Portugalce však záhy doplňují Yoann Rapinier a Pablo Torrijos.
     
    3skok
    Nelson Évora je prvním, kdo překonal kvalifikační limit výkonem 16,82.
     
    100př
    Vítězkou se stala Němka Hildebrandová, těsně za ní dorazila do cíle Bakkerová.
     
    100př
    Lucie Koudelová bohužel klopýtla a závod nedokončila.
     
    100př
    Ve třetím rozběhu se překvapí teprve devatenáctiletá Lucie Koudelová, která již letos reprezentovala Českou republiku na Mistrovství světa juniorů v Eugene.
     
    10boj
    Adam Helcelet se ve druhém pokusu nezlepšil, mezitím zapsal Lukáš Marek 13,50 a Jiří Sýkora 13,66.
     
    10boj
    Abele si opět vylepšil osobní rekord, vrhl 15,39 a potvrdil tak své průběžné vedení.
     
    100př
    V něm si pro "velké q" doběhly Zagréová, Rolederová a Caravelliová.

    Jakub Vais

    Adam Kolář