Dopolední program (kon.) | Odpolední program (kon.)
konec
Dopolední program

Úterý 12.08.2014, 10:00 • Curych • Mistrovství Evropy v atletice
     
    Odpoledne pokračuje soutěž desetibojařů, budeme také svědky prvního finále, a to v kouli mužů, ve kterém se představí také český reprezentant Jan Marcell. Ode mě je to pro dnešek vše, loučím se s vámi a brzy se těším na počtenou. (14:32:40)
     
    Je za námi úvodní dopolední blok Mistrovství Evropy v atletice. Představilo se hned několik českých reprezentantů s rozdílnými ambicemi. Někteří z nich přijeli načerpat první zkušenosti z velké seniorské akce, jiní se netají tím, že si přijeli pro titul.

    V ranních hodinách se jako první překvapili koulaři, mezi nimiž jsme sledovali hned tři české zástupce. Z tria Ladislav Prášil, Tomáš Staněk a Jan Marcell se nakonec do finále podívá jen třetí jmenovaný, když se výkonem 20,09 přiblížil ke kvalifikačnímu limitu na pouhý centimetr.

    Dopoledne absolvovala kvalifikaci také Barbora Špotáková, které stačil k postupu mezi dvanáct nejlepších jeden jediný hod, který měřil 59,99.

    Úspěšný vstup do šampionátu má za sebou také Michal Brož, který si na čtvrtce překážek doběhl pro čtvrté postupové místo a představí se tedy také v semifinále.

    Posledním, komu se v kvalifikačních bojích dařilo, byla Jiřina Svobodová, které k postupu stačilo překonat laťku ve výšce 445 centimetrů.

    První tři disciplíny za sebou mají také desetibojaři. Nejlépe se zatím daří Adamu Helceletovi, jenž se ziskem 2514 bodů uzavírá první desítku. Juniorský mistr světa Jiří Sýkora zatím figuruje na jednadvacáté příčce, o místo níže se drží Marek Lukáš.

    Ostatní čeští závodníci se v dnešních bojích nedokázali dostat skrz kvalifikační síto. Nejblíže k postupu měl na hladké čtvrtce
    Jan Tesař, jemuž přímý postup utekl o jedinou vteřinu.
     
    3skok
    U konce je už i kvalifikace trojskokanů. Řady limitářů se již sice nerozšířili, favorité Opréa nebo Donato se ale do finále podívají také, oba skončili jen těsně pod kvalifikačním limitem.
     
    10boj
    Na čele je duo Němců Abele – Kazmirek. Bronzovou příčku zatím hájí Kasyanov, jenž má na čtvrtého Francouze Mayera náskok 9 bodů.
     
    10boj
    Po třech disciplínách figuruje Adam Helcelet na 10. příčce s 2514 body. Jiří Sýkora je jednadvacátý, Marku Lukášovi patří pozice o místo níže.
     
    3skok
    To už ale neplatí. Hned vzápětí totiž svého krajana napodobuje Lyukman Adams, reprezentant Ruska, který se na první místo posouvá skokem dlouhým 16,97.
     
    3skok
    Do finále trojskoku se s jistotou podívají další dva muži. Francouz Compaoré a Rus Fyodorov totiž také překonali kvalifikační kritérium, přičemž první jmenovaný se posunul rovnou na první příčku.
     
    10boj
    Attila Zsivoczsky potvrdil, že Maďarsko je země zaslíbená vrhačům. Kouli totiž poslal do vzdálenosti 15,56, což je dnes mezi desetibojaři nejlepší výkon.
     
    10boj
    V koulařském sektoru už se žádný z českých reprezentantů nezlepšil.
     
    100př
    Britka zvládla svou roli a doběhla si pro suverénní postup z první pozice. K radosti domácího publika na druhém místě doběhla Noemi Zbärenová.
     
    100př
    Je před námi poslední rozběh s největší favoritkou Tiffany Porterovou.
     
    3skok
    Portugalce však záhy doplňují Yoann Rapinier a Pablo Torrijos.
     
    3skok
    Nelson Évora je prvním, kdo překonal kvalifikační limit výkonem 16,82.
     
    100př
    Vítězkou se stala Němka Hildebrandová, těsně za ní dorazila do cíle Bakkerová.
     
    100př
    Lucie Koudelová bohužel klopýtla a závod nedokončila.
     
    100př
    Ve třetím rozběhu se překvapí teprve devatenáctiletá Lucie Koudelová, která již letos reprezentovala Českou republiku na Mistrovství světa juniorů v Eugene.
     
    10boj
    Adam Helcelet se ve druhém pokusu nezlepšil, mezitím zapsal Lukáš Marek 13,50 a Jiří Sýkora 13,66.
     
    10boj
    Abele si opět vylepšil osobní rekord, vrhl 15,39 a potvrdil tak své průběžné vedení.
     
    100př
    V něm si pro "velké q" doběhly Zagréová, Rolederová a Caravelliová.
     
    100př
    Chystá se nám druhý běh na nejkratší vzdálenost s překážkami.
     
    3skok
    Žádnému ze závodníků se zatím nepodařilo překonat kvalifikační limit, na první příčce zatím figuruje Fabrizio Donato, který je také jedním z hlavních favoritů celé soutěže.
     
    3skok
    Rozběhla se nám také kvalifikace trojskokanů, v níž bohužel žádného českého reprezentanta nenajdeme.
     
    100př
    Vítězkou prvního rozběhu se stala Cindy Billaudová, druhá doběhla Běloruska Talayová.
     
    100př
    Chvíli se zdálo, že by si Lucie mohla doběhnout pro přímý postup, na posledních překážkách jí ale došly síly a česká překážkářka tak obsadila šesté místo.
     
    100př
    Chystají se nám rozběhy na 100 metrů překážek, hned v tom prvním uvidíme českou reprezentatku Lucii Škrobákovou.
     
    10boj
    První pokus má za sebou také Adam Helcelet, jenž založil na 14,90, což znamená nové letošní maximum pro českého reprezentanta.
     
    10boj
    Na celkovou první příčku se posouvá Němec Abele, na úvod totiž zapsal 15,15 m.
     
    10boj
    Desetibojaři se přesunuli do koulařského sektoru, Kevin Mayer poslal kouli do vzdálenosti 15,14, čímž si vylepšil osobní rekord.
     
    400m
    Oba favorité svou úlohu zvládli a postupují z prvních dvou míst.
     
    400m
    Čeští čtvrtkaři jsou ze hry o semifinále bohužel venku, za malý okamžik nás čeká poslední rozběh, o postup by měli usilovat zejména Martyn Rooney nebo Samuel García.
     
    400m
    Vítězem Tesařova běhu se nakonec stal Mathew Hudson-Smith, druhý doběhl Izraelec Sanford.
     
    400m
    Jan Tesař bojoval do posledních metrů s Italem Galvanem o poslední přímé postupové místo, nakonec ale doběhl o setinu pátý. Bohužel nemůže spoléhat ani na čas, který měl paradoxně z českých čtvrtkařů nejhorší.
     
    400m
    Bohužel je již jasné, že ani jeden z českých reprezentantů se do semifinále nepodívá, jejich časy již nefigurují mezi čtyřmi nejrychlejšími. Hned v následujícím běhu se ale představí Jan Tesař, který je tak na této distanci posledním českým želízkem v ohni.
     
    400m
    Jakub Krzewina roli favorita potvrdil a doběhl si pro přímý postup z prvního místa. Na druhé místo se vylepšeným osobním rekordem vyhoupl Portugalec Dos Santos. Rozběh naopak příliš nevyšel Watrinovi, který se z páté pozice musí spoléhat na čas.
     
    400m
    Ve třetím rozběhu českou vlaječku nenajdeme, favority by měli být Belgičan Watrin a Polák Krzewina.
     
    400m
    V druhém rozběhu si pro vítězství doběhl Maksim Dyldin, kterého na druhém místě doplnil Lee-Marvin Bonevacia. Do postupující čtveřice se vešel i Jonathan Borlée. Naopak takřka jistým nepostupujícím je Patrik Šorm, který doběhl na sedmém místě.
     
    10boj
    Po dálce se propadli v celkovém pořadí mezi desetibojaři čeští závodníci, kterým se příliš nevedlo. Nejlepší byl Adam Helcelet, který si výkon 734 centimetrů zlepšil osobní maximum. Jiří Sýkora skočil 702 a Marek Lukáš 696.
     
    Tyč
    Finálová sestava tyčkařek už se měnit nebude a k české radosti nebude chybět mezi nejlepšími také obhájkyně titulu Jiřina Svobodová. Nakonec postupuje 13 závodnic místo původních dvanácti.
     
    400m
    Ve druhém rozběhu nás kromě druhého z bratrů Borléeových, Jonathana, čeká také další český reprezentant, Patrik Šorm.
     
    400m
    Daniel Němeček doběhl na šesté pozici a bude muset čekat na případný postup na čas. V cíli byl nejrychleji Mame-Ibra Anne, druhý doběhl favorizovaný Kevin Borlée.
     
    400m
    Čeká náš čtvrtka mužů, v nichž se představí hned tři čeští reprezentanti, hned v tom prvním bude startovat Daniel Němeček.
     
    10boj
    Závěr dálkařské soutěže v rámci desetiboje byl hodně zajímavý a nakonec velmi vyrovnaný. Nejlepším byl Němec Kazmirek, který se ujal i průběžného vedení po dvou disciplínách. O tři centrimetry za ním skončili Nizozemec Sintnicolaas a Francouz Mayer, o centimetr méně pak Ukrajinec Kasjanov.
     
    Oštěp
    Petra Andrejsková bojovala v soutěži oštěpařek o postup, ale nakonec jí metr a půl chyběl.
     
    Oštěp
    V oštěpu už je za námi druhá skupina, ze které jdou do finále Slovinka Ratejová, Němky Hussongová a Stahlová, Britka Sayersová, Španělka Chillaová, Lotyška Palamaiková a Švédka Flinková.
     
    3000př
    Druhý rozběh na tři kilometry překážek zvládl nejlépe polský závodník Mateusz Demczyszak, druhý Němec Grau a třetí Ital Floriani. Francouz Mekhissi-Benabbad uhájil páté, poslední postupové místo.
     
    Tyč
    Jiřina Svobodová má po výšce 445 zajištěný postup do finále, ale stejně jako před dvěma lety máme třináct adeptek na dvanáct míst. Co se bude dít dál, to bude zajímavé.
     
    Oštěp
    Druhá skupina v oštěpu nabízí velmi zajímavé výkony a známe další postupující do finále. Ve finále se představí také Němky Hussongová, Stahlová a Španělka Chillaová.
     
    3000př
    Odstartoval už druhý rozběh na 3000 metrů steeplechase, kde se hlavní hvězdou a favoritem Francouz Mekhissi-Benabbad.
     
    10boj
    Třetí pokus v dálce má za sebou už Jiří Sýkora a svůj výkon 702 vylepšit nedokázal.
     
    3000př
    Vítězem prvního rozběhu na tři kilometry s překážkami se stal Polák Zalewski. Přímo do finále jdou z prvního běhu také Bulhar Cenov, Fin Keskikalo, Francouz Kowal a Němec Uliczka.
     
    3000př
    Španěl Víctor García na poslední překážce ošklivě upadl a přišel tak o postup.
     
    3000př
    První rozběh na trati 3000 metrů steeplechase jde do posledního kola a začalo se pořádně zrychlovat, i tak ale je na čele početná skupina.
     
    Oštěp
    Házet začala už druhá skupina oštěpařek a hned v prvním pokusu se přes kvalifikační limit dostali Slovinka Martina Ratejová, Britka Goldie Sayersová, Lotyška Palameikaová.
     
    10boj
    V dálkařském sektoru zaznamenal povedený pokus Belgičan Thomas van der Plaetsen, který skočil 754 centimetrů a po dálce se tak posune v pořadí výše.
     
    3000př
    O tempo v prvním rozběhu steeplu se stará Ital Nasti, první rozběh nemá žádného vyloženého favorita.
     
    3000př
    Na dráze je před námi další disciplína. Tři kilometry steeplechase.
     
    10boj
    Druhý pokus už se Jiřímu Sýkorovi povedl a zaznamenal skok dlouhý 702 centimetrů, další český závodník Marek Lukáš zatím 696.
     
    Tyč
    Sedm závodnic v tyči se dokázalo dostat přes 445 centimetrů, těm by finále už uniknout nemělo.
     
    10boj
    Výborný výkon v dálce předvedl nyní Kai Kazmirek a výkon 768 centimetrů ho katapultuje do průběžného vedení desetiboje.
     
    100m
    Ivet Lalovová vítězí ve svém rozběhu, ale bylo to zatím trochu pomalejší než se čekalo. Druhá končí v těsném souboji Birtka Nelsonová, která si vylepšila osobní rekord.
     
    100m
    Poslední pátý rozběh na stovce je před námi. Největší favoritkou tohoto běhu je Bulharka Ivet Lalovová, která obhajuje titul na této distanci z Helsinek.
     
    10boj
    Zatímco Adam Helcelet se v dalším pokusu v dálce o pár centimetrů zlepšil, tak další Čech Jiří Sýkora zatím čeká na platný pokus.
     
    Tyč
    Výborné zprávy přichází ze sektoru tyčkařek, kde se dařilo Jiřině Svobodové na výšce 445 a finále je už skoro jisté.
     
    100m
    Na posledním místě ve čtvrtém rozběhu slovenská běžkyně Lenka Kršáková, která nestačila na famózní Soumaréovou.
     
    100m
    Tak tohle bylo parádní představení Francouzky Miriam Soumaréové! V rozběhu vítězí ve vyrovnaném osobním výkonu a nejlepším evropském čase sezóny 11,03!
     
    100m
    Je před námi čtvrtý rozběh, ve kterém se představí slovenská mistryně Lenka Kršáková, ale bude mít těžké soupeřky, včetně Francouzky Soumaréová nebo Ukrajinky Pohrebnjakové.
     
    100m
    Třetí rozběh na hladké stovce vyhrála v těsném finiši Verena Sailerová, druhá o tři setiny Britka Asha Philipová.
     
    10boj
    V dálce se mezi desetibojaři létá daleko. Francouz Kevin Mayer doletěl do vzdálenosti 765 centimetrů.
     
    100m
    Ve druhém rozběhu se představila Slovenka Alexandra Bezeková, ale skončila na sedmém místě a dále nepostupuje.
     
    100m
    Asi největší favoritka běhu na 100 metrů Nizozemka Dafne Schippersová naprosto senzačním časem 11,10 postupuje do semifinále! Osobní rekord Schippersové je přitom 11,09!
     
    10boj
    V dálkařském sektoru bojují desetibojaři a poměrně dobrý pokus na úvod předvedl Adam Helcelet, který zahájil pokusem 721 centimetrů.
     
    Tyč
    V tyči zatím sedm závodnic překonalo laťku ve výšce 435 centimetrů a jsou na dobré cestě do finále, k naší radosti je mezi nimi i obhájkyně zlata z minulého ME Jiřina Svobodová.
     
    100m
    Kambundjiová k velké radosti domácího publika i maskota Coolyho vítězí v prvním rozběhu, navíc v národním rekordu.
     
    100m
    Největší favoritky v běhu na sto metrů budou k vidění hlavně v posledních dvou z pěti rozběhů.
     
    100m
    Jako další na dráze budou soupeřit o postup z rozběhů do semifinále běžkyně na sto metrech. České zastoupení sice neuvidíme, ale výkony by to mohli být i tak zajímavé.
     
    10boj
    Začal už souboj desetibojařů v dálkařském sektoru, zatím na úvod nejlepší pokus od Bělorusa Kraučenka, který skočil 743 centimetrů.
     
    Oštěp
    Velká smůla potkala Ukrajinku Hannu Fedutsovovou, která přehodila limit pro postup, jenže se netrefila do výseče ohraničující sektor a její pokus je tedy neplatný.
     
    400př.
    Velké ovace si užívá vítěz posledního rozběhu na čtvrtce překážek, domácí Kariem Hussein. Druhý Belgičan Butheel.
     
    400př.
    Je tu poslední rozběh na 400 metrů překážek.
     
    Tyč
    Soutěž na 4,35 zahájila úspěšně i nejlepší evropská závodnice letošního roku Řekyně Stefanidíová.
     
    Tyč
    Do soutěže vstoupila na výšce 435 centimetrů také Jiřina Svobodová a musíme dodat úspěšně.
     
    400př.
    Další rozběh čtvrtkařů nad překážkami vyhrál Brit Flannery, který na pásce předběhl Srba Bekriče, mimochodem nejlepšího sportovce Srbska za rok 2013.
     
    Oštěp
    Postup do finále mezi oštěpařkami už jistě mine Nikol Ogrodníkovou, která hodila pouze 53,15.
     
    Oštěp
    Jistými finalistkami v oštěpu jsou další dvě závodnice, Běloruska Chaladovičová a Němka Molitorová.
     
    400př.
    Třetí z pěti rozběhů vyhrál favorizovaný Rasmus Mägi, o setinu za ním skončil Polák Dobek, třetí Brit Rodgers.
     
    400př.
    Ve třetím rozběhu na čtvrtce s překážkami by měl být hlavním favoritem Estonec Mägi.
     
    Oštěp
    Nikol Ogrodníková ve druhém pokusu také přešlápla a ve třetím pokusu se bude muset snažit. Limit pro postup je hodně volný, konkrétně 57,50.
     
    400př.
    Druhý rozběh nabídl hodně vyrovnanou podívanou a nakonec se vítězem stal irský závodník Barr. Druhý Němec Franz a třetí Maďar Koroknai.
     
    400př.
    Michal Brož byl jediným českým závodníkem v rozbězích na čtvrtce překážek, ale i dále bude co sledovat. Na programu jsou ještě čtyři rozběhy.
     
    400př.
    Michal Brož postoupil ze čtvrtého místa přímo s časem 49,9, což je výborný čas na rozběh.
     
    400př.
    První rozběh vyhrál favorizovaný Rus Kudrjacev, Michal Brož skončil čtvrtý ve svém rozběhu a postupuje do dalších bojů.
     
    První rozběh má favorita v Rusu Kudrjacevovi, ale ztratit by se nemusel ani Michal Brož.
     
    400př.
    Na dráze je připravená další disciplína. Rozběhy mužů na 400 metrů překážek.
     
    Oštěp
    Jistotu postupu do finále už mají kromě Barbory Špotákové také Lotyška Ozolinová-Kovalevová a Srba Jelačová.
     
    Tyč
    V kvalifikaci tyčkařek se bohužel nepovedlo založit ani jeden pokus české reprezentantce Rebece Šilhanové a soutěž tak pro devatenáctiletou českou závodnici končí trochu smutně.
     
    Tyč
    V tyči už máme za sebou řadu pokusů, zatím se však skáče hluboko po hranicí potřebnou k postupu.
     
    Oštěp
    První pokus má za sebou Barbora Špotáková a po hodu 59,99 má jisté finále a může jít na hotel.
     
    Oštěp
    Kvalifikace začíná už také pro první skupinu oštěpařek. Nikol Ogorodníková v prvním pokusu přešlápla.
     
    1500m
    Bohužel finále mine českou běžkyni Dianu Mezuliáníkovou, která ale ve své premiéře na velké seniorské akci nezklamala.
     
    1500m
    Druhý rozběh vyhrála s přehledem SIfan Hassanová, druhá končí Polka Renata Plišová a třetí Italka Del Buonová. Postup do finále přímo vybojovala i Britka Weigtmanová.
     
    1500m
    Na čele před náběhem do cíle favoritka závodu Sifan Hasanová, za ní Polka Plišová.
     
    1500m
    Diana Mezuliáníková je zatím hodně vzadu, ale snaží se bojovat o postup do finále.
     
    1500m
    Největší favoritkou druhého běhu je bezesporu Nizozemka Sifan Hasanová, která začíná rozběh skrytá v balíku. Na čele Polka Plisová.
     
    1500m
    Ve druhém rozběhu na 1500 metrů se představí další dvanáctka závodnic včetně české závodnice Diany Mezuliáníkové.
     
    Tyč
    Už se rozběhla také kvalifikace žen ve skoku o tyči. Závodnice musejí pro pro postup do finále zdolat laťku ve výšce 4,50, případně půjde do finále dvanáct s nejlepším pokusem.
     
    1500m
    Nejlepší závodnicí prvního běhu podle očekávání Abeba Aregawiová, druhá skončila Srbka Teržičová, třetí Ruska Karamaševová a přímý postup si zajistila i čtvrtá Ingvil Makestadová z Norska.
     
    1500m
    Po boku Aregawiové bojuje o postup Ruska Karamaševová.
     
    1500m
    První běh na 1500 metrů jde do finále, všechny běžkyně zatím pohromadě.
     
    1500m
    Mílařky mají za sebou polovinu své distance, pomalu se na čelo dostává Aregawiová, ale je to zatím hodně vyrovnaný běh.
     
    1500m
    Byl zahájen první rozběh na 1500 metrů mezi ženami. Největší favoritkou této disciplíny je Švédka Aregawiová, která běží v prvním rozběhu.
     
    1500m
    Na dráze už se chystají rozběhy na trati 1500 metrů.
     
    10boj
    Po první disciplíně desetiboje vede Němec Rico Freimuth před krajany Kazmirkem a Abelem. Adam Helcete je po první disciplíně jedenáctý, Jiří Sýkora třináctý a Marek Lukáš šestnáctý.
     
    Koule
    Ladislav Prášil se nedokázal ve třetím pokusu zlepšit a do finále se nepodívá, chybět mezi dvanácti nejlepšími bude i Tomáš Staněk.
     
    Koule
    Gaëtan Bucki je dalším závodníkem s jistotou postupu do finále. O jediný centimetr za limitem pak zaostal podobně jako Jan Marcell také Rus Kokojev.
     
    10boj
    Jiří Sýkora ve svém běhu sice až šestý, ale v porovnání s ostatními běhy to nebylo tak špatné a na úvod získal 832 bodů.
     
    10boj
    Němec Rico Freimuth sice ulil start, ale ve druhém pokusu už vše zvládl dle pravidel a ještě vyhrál. Druhý Kai Kazmirek a trio Němců na čele uzavírá Arthur Abele.
     
    Ve třetím, posledním běhu na stovce v rámci desetiboje jsme viděli první ulitý start.
     
    10boj
    Je tu třetí běh na 100 metrů v rámci desetiboje. Po boku velkých německých favoritů se zde představí i nedávný juniorský mistr světa Jiří Sýkora.
     
    Koule
    Dalším finalistou mezi koulaři je Srb Kolašinac. Naopak Tomáš Staněk zatím s výkonem 18,39 na finále myslet nemůže.
     
    Koule
    Velká smůla pro Jana Marcella, který výkonem 20,09 jediný centimetr zůstal za jistým postupme do finále, ale i tak by to mělo stačit.
     
    10boj
    S přehledem ve druhém běhu zvítězil Nizozemec Sintnicolaas, druhý Rus Škureňov, třetí Kevin Mayer z Francie, který těsně předstihl Adama Helceleta. Marek Lukáš pak šestý.
     
    10boj
    Druhý běh desetibojařů ve kterém jsou i Adam Helcelet a Marek Lukáš.
     
    Koule
    Dalším s přehledem kvalifikovaným je favorizovaný Polák Tomasz Majewski.
     
    Koule
    Tomáš Staněk ve svém prvním pokusu přešlápl.
     
    10boj
    První běh mezi desetibojaři vyhrál Francouz Gaël Querin, druhý pak Estonec Andres Raja, třetí Belgičan Nils Pittomvils.
     
    Na dráze už se chystá vše na běhy na 100 metrů do soutěže desetibojařů.
     
    Koule
    Úspěšně ve finále už je největší favorit této disciplíny, Němec David Storl.
     
    Koule
    Ladislav Prášil v prvním kvalifikačním pokusu hodil 19,83 a zatím se také nedostal do finálového závodu.
     
    Koule
    Kvalifikace koulařů se rozjíždí naplno a už máme za sebou hned v první sérii úspěšné kvalifikační hody. Do finále se už dostal Bulhar Ivanov a Španěl Vivas.
     
    Koule
    Kvalifikaci koulařů začal český reprezentant Jan Marcell. První pokus 19,23 zatím na postup nestačí, kvalifikační limit je 20,10.
     
    Na stadionu už panuje velký ruch, do své kvalifikace se pouštějí nyní koulaři.
     
    Rozpis dopoledního programu
    10:04 koule muži – kvalifikace
    10:11 100 m desetiboj
    10:30 tyč ženy – kvalifikace
    10:34 1500 m ženy – rozběhy
    10:50 a 12:16 oštěp ženy – kvalifikace
    11:07 400 m př. muži – rozběhy
    11:35 dálka desetiboj
    11:40 100 m ženy – rozběhy
    12:50 400 m muži – rozběhy
    13:05 koule desetiboj
    13:12 trojskok muži – kvalifikace
    13:32 100 m př. ženy – rozběhy
     
    Česká atletika v dopoledním programu bude mít řadu zástupců.

    Mezi desetibojaři budou bojovat o titul mistra Evropy Adam Sebastian Helcelet, Marek Lukáš a nedávný juniorský mistr světa v desetiboji Jiří Sýkora.

    V kvalifikaci koulařů uvidíme také trio závodníků. Jan Marcell, Tomáš Staněk a také Ladislav Prášil, který má z českých závodníků nejlepší osobní rekord, ovšem letos je na tom nejhůře.

    Tři závodnice má česká výprava také v soutěži tyčkařek. Obhájkyně titulu Jiřina Ptáčníková bude v jedné kvalifikační skupině s Rebekou Šilhánovou. Ve druhé skupině je pak Romana Maláčová.

    V rozběhu na 1500 metrů uvidíme dvaadvacetiletou Dianu Mezuliáníkovou.

    Tři české závodnice má česká výprava také v oštěpu. O titul mistryně Evropy, který ještě ve sbírce nemá, se bude snažit Barbora Špotáková. O účast v hlavním závodě pak bude bojovat Nikol Ogorodníková a Petra Andrejsková.

    Rozběhy na 400 metrů překážek čekají na Michala Brože, který bude bojovat o postup v prvním rozběhu. Na stejné trati, akorát bez překážek pak budou bojovat o postup do semifinále Daniel Němeček, Patrik Šorm a Jan Tesař.

    Rozběhy čekají taktéž na ženy na 100 metrů překážek. O postup budou bojovat Lucie Škrobáková a její jmenovkyně Koudelová.

    Bez české účasti budou dnes dopoledne rozběhy mezi ženami na 100 metrů a mezi muži na 3000 metrů steeplechase. Dále pak trojskok mužů.
     
    Dnes dopoledne nás čeká hned několik zajímavých disciplín a ostrý rozjezd evropského šampionátu.

    První disciplíny si dnes dopoledne odbudou desetibojaři, mezi kterými je největším favoritem Němec Kai Kazmirek nebo jeho krajan Rico Freimuth. Velkým soupeřem Němců pak bude třeba Francouz Kevin Mayer, který letos patří mezi pětici závodníků s nejlepším výkonem roku.

    Kvalifikace dnes čeká koulaře. Ve vrhu koulí budou na letošním šampionátu hlavními favority Němec David Storl nebo Polák Tomasz Majewski.

    Další disciplínou, která má dnes dopoledne kvalifikaci, je tyč žen. Obhájkyně titulu Jiřina Ptáčníková se bude muset porvat se silnou konkurencí, nejvážnější kandidátkou na zlato je Řekyně Stefanidíová.

    Dnes dopoledne je na programu také řada rozběhů, konkrétně mezi muži na tratích 400 metrů, 400 a 3000 metrů přes překážky, ženy pak čekají rozběhy na trati 100 a 1500 metrů. Z technických disciplín v dopoledním bloku uvidíme ještě kvalifikaci trojskokanů.
     
    Dvaadvacátý evropský šampionát v atletice hostí švýcarský Curych a už před šampionátem se máme na co těšit. Zatímco dříve se konal evropský šampionát atletů jednou za čtyři roky, od roku 2010 už je to po dvou letech a letos se pořádání chopili Švýcaři.

    Česká výprava jede do Zürichu obhajovat pět medailí včetně tří zlatých z minulého šampionátu v Helsinkách.
     
    Hezké úterní dopoledne všem atletickým příznivcům. Vrchol letošní sezóny pro všechny evropské atlety je tady. Právě dnes začíná na stadionu Letzigrund mistrovství Evropy v atletice, na kterém budou o nejvyšší příčky bojovat i čeští atleti, kterých se představí ode dneška do neděle 43.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

    Jakub Vais

    Adam Kolář