Kazachstán – Lotyšsko 0:0 (kon.) | Ázerbájdžán – Bulharsko 1:2 (kon.) | Česko – Nizozemsko 2:1 (kon.)
Island – Turecko 3:0 (kon.) | Andorra – Wales 1:2 (kon.) | Bosna – Kypr 1:2 (kon.)
Chorvatsko – Malta 2:0 (kon.) | Norsko – Itálie 0:2 (kon.)
konec
Česko
2:1 (1:0)
Nizozemsko
Úterý 09.09.2014, 20:45 • Generali Arena, Praha • Kvalifikace ME
Předzápasové kurzy
     
    Z pražské Letné děkuji za pozornost a přeji příjemné pokračování zatím tolik úspěšné úterní noci. (22:52:26)
    V kabině panuje po zápase obrovská radost!

     
    STATISTIKY ZÁPASU:

    Střely: 11 – 10
    Střely na bránu: 4 – 4
    Rohové kopy: 6 – 5
    Přihrávky: 180/221 – 553/597
    Ofsajdy: 3 – 6
    Fauly: 10 – 14
     
    Obrovský zápas s inkfartovým závěrem nebyl pro slabé povahy, ale nakonec se mohou čeští fotbalisté i davy jejich fanoušků radovat z velké výhry nad bronzovým celkem nedávného MS v Brazílii!

    Gólově dnešní partii rozehrál Bořek Dočkal, jenž ve dvaadvacáté minutě pokořil Cillessena úžasnou ránou k tyči. O svůj náskok Češi přišli v 55. minutě, kdy se po naprosto přesném centru Daleyho Blinda prosadil Stefan de Vrij a výsledkově srovnal krok. V závěrečné půlhodině se hrál skvělý fotbal, Nizozemci útočili, měli šance, ale také Češi nebezpečně hrozili z rychlých brejků a nakonec slavně rozhodli v akci, která rozhodně gólově nevypadala, než se po obrovském selhání Janmaata ocitl s míčem na kopačce před prázdnou brankou Václav Pilař a snadným doklepnutím míče rozpoutal bouřlivé oslavy v hledišti!
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    V závěru zápasu ještě vidí žlutou kartu David Limberský.
    Poslední šance utkání Robina van Persieho
     
    90+2
    Holanďané ještě měli možnost jedné standardní situace a po Sneijderově centru hlavičkuje van Persie jen o decimetry vedle české branky!
    Václav PILAŘ - 2:1
     
    90+1
    Česko právě vstřelilo branku!
    Ohromná euforie, která musí být slyšet po celé metropoli!

    Neskutečného selhání se ve vlastním pokutovém území dopustil Janmaat, jenž zcela osamocen odehrál Dočkalův centr do tyče vlastní branky a po odraženém míči zívala před VÁCLAVEM PILAŘEM naprosto prázdná branka!
     
    90+1
    Rovněž druhé dějství sudí Rocchi nastavuje o dvě minuty.
     
    90
    Až k postranní čáře se rozběhl brankář Cillessen, aby před rozběhnutým Pilařem ohlídal míč kutálející se do zámezí.
     
    89
    Následný Rosického centr Nizozemci odvrací z dohledu vlastní branky.
     
    89
    Kadlec ji rozehrál zajímavým signálem na Pilaře, jeho přízemní pas před branku je ale sražen na rohový kop.
     
    88
    Po zákroku Wijnalduma na pronikajícího Pilaře mají Češi k dispozici standardní situaci nějakých třiadvacet metrů od nizozemské branky.
     
    87
    Robin van Persie hledal centrem ke vzdálenější tyči Narsingha, před ním ale stačil ukrýt míč do svých rukavic pozorný Petr Čech.
     
    86
    Při útočném průniku podél postranní čáry už si Kadeřábek vedl podstatně lépe než při předchozím bránění Depaye, jeho centr ale Janmaat zpracoval pro brankáře Cillessena.
     
    85
    Depay se prohnal kolem Kadeřábka do pokutového území, ke štěstí českého celku ale dopadl podobně jako na opačné straně Vydra, také si ukopl míč od kopačky, což rezultovalo v konec nizozemské příležitosti.
     
    83
    Zaplněná Letná hnala Vydru do otevřené nizozemské obrany, útočník anglického Watfordu ale fanoušky zklamal, když mu ve finální fázi individuální akce utekl míč od kopačky.
    Velká šance Václava Procházky
     
    82
    To byla šance! Po následném rohovém kopu Rosického Kadeřábek prodloužil míč ke vzdálenější tyči, kde Procházka z metru hlavou přestřeluje nizozemskou branku!
     
    81
    Ještě před rozehrávkou Váchu na pažitu nahrazuje Daniel Kolář.
     
    80
    Na opačné straně hřiště Vydrův centr srazil na rohový kop Bruno Martins Indi a pozornost se stěhuje před brankáře Cillessena.
    Hlavička Memphise Depaye
     
    79
    Na Narshinghův centr si naskočil Memphis Depay a jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti kryje Petr Čech! Češi teď přežili obrovskou příležitost soupeře.
    Šance Matěje Vydry
     
    78
    Limberský se na polovině hřiště efektně a zároveň efektivně otočil s míčem kolem Narsingha, následně se prohnal i kolem Wijnalduma a na následný centr si naskakoval Vydra, ovšem možná i potažen de Vrijem nedokázal v nadějné pozici zakončit.
     
    77
    Opět v akci velmi útočně laděný levý bek Daley Blind, tentokrát se snažil vystřelit bez přípravy, placírkou ale nasměroval míč výrazně vedle české branky.
     
    76
    Blindova snaha v českém pokutovém území se nesetkala s úspěchem a po ztrátě míče si ještě nizozemský obránce pomohl nedovoleným zákrokem, který neunikl pozornosti sudího Rocchiho.
     
    75
    Dnešní kvalifikační souboj na Letné sleduje 17 946 zatím skvělých fanoušků obou celků.
     
    74
    Čeští fotbalisté se při zisku míče okamžitě snaží rozehrát míč do rychlého brejku, k tomuto stylu hry by mohl Vydra výrazně přispět.
     
    72
    Druhé střídání v české sestavě, David Lafata uvolnil místo na hrotu naší jedenáctky Matěji Vydrovi.
     
    71
    Při následném přerušení hry vidí čerstvá posila portugalského Porta Bruno Martins Indi žlutou kartu za svůj předchozí ostrý atak na Váchu.
     
    70
    Při bleskovém českém protiútoku sudí Rocchi ponechal Čechům výhodu po faulu Martinse Indiho na Váchu, Dočkal uvolnil za zády nizozemských stoperů rozběhnutého Procházku, ten ale byl nachytán v postavení mimo hru.
     
    69
    Tečovaný centr Pilaře nabral vysokou trajektorii a stal se lahůdkou pro brankáře Cillessena.
     
    69
    Typický obrázek dnešního zápasu, Nizozemci rozehrávají u středové čáry a Češi místo napadání pevně dodržují své pozice uvnitř vlastní poloviny.
     
    67
    Nebezpečně vyhlížející souhra Nizozemců na hranici pokutového území končí ofsajdem Luciana Narsingha.
     
    65
    První změna v české sestavě, Krejčího za potlesku domácích fanoušků nahrazuje Václav Pilař.
     
    65
    Rosického kolmice na Daridu postrádala přesnost a byť se český fotbalista ještě snažil udržet míč na hrací ploše, Martins Indi byl v souboji důraznější.
     
    65
    Sražený centr Narsingha snadno zastavuje Petr Čech a český brankář může rozehrávat.
     
    64
    Kadeřábek zastavil Sneijderovu kolmici na van Persieho a rozehrál rychlý český kontr, ten ale k vážnějšímu ohrožení nizozemské branky nevedl.
     
    62
    Počínání Lafaty v souboji s de Jongem posoudil italský arbitr Rocchi jako nedovolené a byť se Lafata proti tomuto rozhodnutí čílil, nebylo mu to nic platné.
    Příležitost Václava Procházky
     
    61
    Krejčího povedený centr propadl u vzdálenější tyče před Procházku, ten ale v nadějné pozici nedokázal míč ze vzduchu trefit.
     
    60
    V hloubi útočné poloviny byl nedovoleně atakován Kadlec a Češi mají možnost zajímavé standardní situace.
     
    59
    Po dlouhém odkopu Cillessena byl odmáván a posléze také odpískán ofsajd van Persiemu.
     
    58
    Další střelu do českých statistik připisuje Vladimír Darida, leč jeho pokus směřoval dobré tři metry vedle nizozemské branky.
     
    58
    Podpora českých fanoušků ale neutichá a i nadále se do skandování zapojuje i hlavní tribuna letenské arény.
     
    56
    Na opačné straně hřiště se do svého vůbec prvního zakončení v zápase prosadil David Lafata, z osmnácti metrů ale mířil do připraveného brankáře Cillessena.
    Stefan de Vrij - 1:1
     
    55
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Vyrovnáno! Po odraženém centru Daley Blind posadil míč na hlavu STEFANA DE VRIJE a stoper Feyenoordu Rotterdam přesnou hlavičkou navázal na svůj slavný moment ze zápasu MS proti Španělsku, kde rovněž dokázal skórovat!
     
    54
    Depayův centr odrazil Vácha za brankovou čáru a hosté mají k dispozici rohový kop.
     
    53
    Znovu v akci Sneijder, tentokrát nizozemský kapitán hledal kolmicí po levém křídle rozběhnutého Narsingha, tomu ale zamezil v průniku skvělým zákrokem Procházka, jenž ve skluzu ještě stačil odehrát míč o nizozemského fotbalistu a vybojovat odkop od branky.
     
    52
    Po Sneijderově krátkém pasu se otevřel prostor před Depayem, ten se ale do pokutového území nakonec probít nedokázal.
     
    50
    Rohový kop Daridy zachytil ze vzduchu brankář Cillessen a rychlým výhozem rozehrál brejkovou akci Holanďanů, v jejímž závěru ale Depay nedokázal najít před brankou nikoho z Holanďanů a míč po několika odrazech doputoval k Petru Čechovi.
     
    49
    Na opačné straně hřiště se probil před Čecha van Persie, jeho prudkou ránu ale český brankář stačil vyrazit a navíc pomezní rozhodčí Cariolato viděl ofsajd slavného útočníka Holanďanů.
     
    48
    Krejčí se po zaváhání hostů v rozehrávce dral po levém křídle, následně ale při pasu hledajícím Lafatu podklouzl a míč se dokutálel k brankáři Cillessenovi.
     
    47
    Při první nizozemské útočné akci se van Persie snažil přiťuknout míč do běhu Depayovi, ten se ale do střelecké pozice nedokázal probít.
     
    46
    Do druhého poločasu vstoupily oba celky ve stejných sestavách, ve kterých končily první poločas. Ta česká tedy nadále beze změny a hosté s nebezpečným Narsinghem místo Veltmana.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Za velkého potlesku z hlediště na trávník přibíhají čeští fotbalisté a vše se připravuje k zahájení hry.
     
    Po úvodním dějství čeští fotbalisté nečekaně vedou nad Nizozemskem 1:0, když se o jejich vedení v závěru první čtvrtiny zápasu nádhernou ránou postaral Bořek Dočkal.

    Utkání je ale velmi otevřené a Holanďané ještě budou na Letné pořádně nebezpeční, nenechte si tak ujít druhý poločas.
     
    45+2
    První poločas skončil.
    Závěr zápasu byl velice hektický, zejména před brankou Petra Čecha
     
    45+1
    O pár sekund později už ale bylo před českou brankou pořádně zle, po souhře klubových spoluhráčů z PSV Eindhoven Narsingha s Depayem zívala téměř odkrytá branka před druhým jmenovaným, ten ale skákavý míč nedokázal zakončit střeleckým pokusem.
     
    45+1
    Po nakrátko rozehrané standardní situace zavařil nervům českých fanoušků Kadlec, když mu míč odskočil od kopačky a mohl se narodit rychlý nizozemský brejk do otevřené obrany, Kadlec ale ještě stačil vystřelit a byť velmi nepřesně, mnohým příznivcům v hledišti se pořádně ulevilo.
     
    45
    Rozhodčí Rocchi k úvodním pětačtyřiceti přidává dvě nastavené minuty.
    Nepříjemná střela Memphise Depaye
     
    44
    Memphis Depay se z dobrých pětadvaceti metrů do míče pořádně opřel a Petr Čech měl plné ruce práce, aby jeho dělový projektil stačil vytěsnit nad vlastní branku!
     
    43
    Ani po inkasované brance a útočně laděném střídání ale Nizozemci nějak výrazněji obraz své hry nemění a dlouhé desítky sekund rozehrávají v okolí středové čáry.
     
    42
    Průniku Depaye do pokutového území vystavil stopku Procházka včasným odkopem do zámezí.
     
    41
    Po rohovém kopu Sneijdera si udělal před brankou pořádek Petr Čech a k radosti domácích fanoušků vyboxoval míč až ke středovému kruhu.
     
    39
    A to bylo to poslední, co dnes Joel Veltman na pražské Letné předvedl, neboť hostující trenér Hiddink se rozhodl pro razantní změnu v sestavě a stopera nahrazuje ofenzivním Lucianem Narsinghem z PSV Eindhoven, kometou úvodu sezóny nizozemské nejvyšší soutěže.
     
    39
    Dočkal včas přečetl Veltmanovu rozehrávku, doběhl si pro jeho pas a k potlesku fanoušků zpracoval na svoji hruď.
     
    37
    Kadlec se pokusil zaskočit Cillessena dalekonosnou ránou, tu však nedokázal nikdo tečovat a brankářská jednička nizozemské reprezentace si připisuje snadný zákrok.
     
    36
    Sneijder prudkým pasem zasáhl Depaye, od kterého se míč odráží až za Čechovu svatyni.
    Na stadionu je i naše ženská basketbalová reprezentace

     
    35
    Na levé straně hřiště se otevřelo obrovské množství prostoru před Limberským, ten potáhl míč po křídle, následně ale celou akci zakončil nepřesnou přihrávkou Krejčímu, kterou snadno zpracoval Veltman. .
     
    35
    Sneijderův příliš krátký centr ale odvrací pozorná česká defenziva.
     
    34
    Příležitost pro Holanďany v podobě rohového kopu.
    Čechův zákrok proti centru Janmaata
     
    32
    Na Janmaatův přízemní pas za českou obranu si naběhlo hned několik Holanďanů, ovšem Petr Čech stačil míč vykopnout k postranní čáře.
     
    30
    Po přízemní rozehrávce Krejčího Darida pouštěl míč za sebe, kde byl připravený Limberský, jeho pokus z blízkosti pokutového území ale stačili nizozemští obránci odrazit daleko od vlastního pokutového území.
     
    29
    K radosti českých fanoušků budou mít domácí fotbalisté možnost standardní situace v hloubi útočné poloviny.
     
    27
    Další útočná snaha hostů je zastavena zdviženým praporkem pomezního rozhodčího Elenita Di Liberatoreho, jenž přistihl v postavení mimo hru van Persieho.
    Šance Georginia Wijnalduma
     
    26
    Centr Daleyho Blinda proletěl zcela stojící českou defenzivou a před Georginiem Wijnaldumem zůstal jediný Petr Čech, Holanďan ale ve stoprocentní příležitosti zakončení nezvládl a míjí domácí branku!
     
    25
    Krejčí hledal přízemním centrem před brankou jednoho z dvojice Rosický – Lafata, z dosahu vlastní branky ale balón odkopává do pole Martins Indi.
     
    23
    Fanoušci českého týmu vycítili příležitost k pokoření bronzového týmu světového šampionátu a snaží se hlasitě povzbudit český tým k dalšímu útočení.
    Bořek DOČKAL - 1:0
     
    22
    Česko právě vstřelilo branku!
    Bouře radosti na pražské Letné! Po Lafatově přiťuknutí se zpoza pokutového území Holanďanů opřel do míče BOŘEK DOČKAL a úžasnou ránou k tyči nedal brankáři Cillessenovi sebemenší šanci zasáhnout!
     
    21
    Hrubku Veltmana v rozehrávce mohl trestat Rosický, jeho obvykle úspěšná přihrávka šajtlí ale tentokrát nedoletěla ke kopačce adresáta Krejčího.
     
    20
    Depay hledal velmi nepřesným pasem napříč útočnou polovinou rozběhnutého Janmaata a poté se svému spoluhráči na dálku omlouvá.
     
    19
    Sparťanský útočník už se po krátkém pobytu v zámezí vrací zpět na trávník a český tým bude pokračovat v plné sestavě.
     
    18
    Po souboji s jedním z Holanďanů zůstal na trávníku ležet otřesený Lafata a za pomoci lékařů se jen těžce zvedá ze země.
     
    17
    Další rozehrávku si hosté zkomplikovali u postranní čáry, z klubka těl ale dokázal vydolovat míč Janmaat a vrátit jej stoperské trojici.
     
    15
    Po následném rohovém kopu si odražený míč našel Daley Blind, syn asistenta trenéra Hiddinka, Dannyho Blinda, ale střílí vysoko nad českou svatyni.
     
    14
    Janmaatův přízemní centr se šikovnou patičkou snažil usměrnit do české sítě van Persie, ovšem jeho tečovaný pokus proletěl výrazně vedle české branky.
     
    13
    Nizozemci si nadále při rozehrávce dávají pořádně na čas a snaží se najít okénko v české defenzivě.
     
    12
    Po kombinační souhře se již dostal v pokutovém území k zakončení Darida, jeho rána je ale sražena vedle nizozemské branky a když po dalším rohovém kopu střílel výrazně mimo branku Rosický, může Cillessen uklidnit nizozemskou hru odkopem od branky.
     
    11
    Další snaha Čechů na levém křídle rezultuje v druhý rohový kop ve prospěch svěřenců Pavla Vrby.
     
    11
    Následný rohový kop přinesl mírný závar před Cillessenem, brankář Ajaxu Amsterdam ale nakonec zasahovat nemusel.
     
    10
    Krejčí vybojoval v souboji s Veltmanem první rohový kop ve prospěch českých fotbalistů.
     
    9
    Van Persie v osobním souboji přeskočil Kadlece, ovšem nedoplňoval jej nikdo z jeho spoluhráčů a míč se odrazil na kopačky českých fotbalistů.
     
    8
    A právě plzeňský stoper Procházka je prvním žlutě napomenutým fotbalistou, potrestán byl za zákrok na Depaye při pokusu nizozemského křídelníka o zpracování míče u středové čáry.
     
    7
    Procházka se pokusil proniknout s míčem na kopačce středem hřiště, následným velmi nepřesným pasem ale vyvolal evidentní nespokojenost v hledišti.
     
    6
    Spolupráce nizozemských krajních obránců nese první ovoce, na Janmaatův centr si ke vzdálenější tyči naběhl Daley Blind, v tísni ale nedokázal zakončit směrem na českou branku.
     
    6
    Limberského centr z blízkosti rohového praporku byl příliš prudký pro Davida Lafatu, kapitán pražské Sparty stačil míč temenem hlavy pouze prodloužit ke vzdálenější postranní čáře.
     
    5
    Poprvé se s míčem na útočné polovině ocitl Wesley Sneijder, jeho centr ale snadno stahuje ze vzduchu brankář Petr Čech.
     
    4
    Další zdlouhavou rozehrávku Holanďanů doplňuje pískot z hlediště.
     
    3
    Od úvodních sekund to vypadá, že na holandské straně by Veltman, de Vrij a Martins Indi měli hrát tři stopery, zatímco krajní obránci Janmaat s Blindem, čerstvou posilou Manchesteru United, by měli mít více volnosti směrem do ofenzivy.
     
    2
    Janmaat se při útočném průniku po pravém křídle ocitl v zámezí, vhazovat může David Limberský.
     
    1
    Úvodní akci rozehrávají od obranného kvarteta Holanďané, ovšem celý stadión se snaží povzbudit české fotbalisty hromadným skandováním "Češi!".
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    O předzápasový los se postarali kapitán a zároveň velmi zkušení špílmachři Tomáš Rosický a Wesley Sneijder, oba týmy si ještě mění předem rozdané strany. Úvodní výkop budou mít hosté z Nizozemska.
     
    Zazněly státní hymny obou národů a během několika desítek sekund bude důležité utkání na pražské Letné zahájeno.
     
    Za potlesku z hlediště italští arbitři přivádí na hrací plochu fotbalisty obou favoritů kvalifikační skupiny A.
     
    Při oznamování české základní sestavy pomohli hlasateli i domácí fanoušci, přičemž největší ohlas získal kapitán týmu Tomáš Rosický.
    Začátek se blíží!
     
    Na hřišti se vše připravuje k nástupu aktérů dnešního zápasu na hrací plochu, nechybí vlajky obou národů, mikrofony pro státní hymny a také houfy fotografů před oběma střídačkami.
     
    Holanďané již zmizeli v útrobách stadiónu, kam pomalu míří také čeští reprezentanti a za nimi i kvintet italských sudích.
     
    Trenér českého týmu Pavel Vrba udělal oproti přípravnému zápasu s USA tři změny v sestavě, do hry vysílá sparťany Váchu, Dočkala a Lafatu, kteří na svém domácím travníku nahradí Jiráčka, Pilaře a Vydru.

    Oproti generálce, kterou odehráli v Itálii, míchal se sestavou i nizozemský trenér Hiddink, který obvyklého stopera de Vrije posílá na post štítového záložníka a nově se v sestavě objevují Veltman a Depay, tedy stoper Ajaxu Amsterdam a levé křídlo PSV Eindhoven a především druhý jmenovaný se v úvodu nové sezóny prezentuje parádní formou.
     
    Na desátou minutu utkání je naplánována choreografie, lesklé kartóny jsou již připravené na "protilehlé" tribuně letenské arény.
     
    Hlasatel se snaží rozeřvat také hlasivky domácích příznivců, výrazně o sobě dávají ale slyšet také hostující Holanďané, jako obvykle oděni v oranžové barvě.
     
    Třicet minut před úvodním výkopem je pažit zaplněný rozcvičujícími se fotbalisty a hlediště je osazené zhruba z jedné šestiny. Dnes ale bude vyprodáno.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Čech – Kadeřábek, Procházka, Kadlec, Limberský – Vácha, Darida – Dočkal, Rosický (C), Krejčí – Lafata.
    Náhradníci: Vaclík, Bičík – Suchý, Mazuch, Řezník, Pilař, Pudil, Petržela, Kolář, Hořava, Jiráček.

    Nizozemsko: Cillessen – Janmaat, Veltman, Martins Indi, Blind – de Vrij, de Jong – Wijnaldum, Sneijder (C), Depay – van Persie.
    Náhradníci: Zoet, Krul – van Dijk, Pieters, Verhaegh, van der Wiel, Afellay, Klaassen, Fer, Lens, Narsingh, Kuijt.

    Rozhodčí: Rocchi – Di Liberatore, Cariolato (vš. Itálie).
    Sestava české reprezentace graficky

     
    Příjemný večer z pražské Letné, kde čeští fotbalisté vstupují do kvalifikace o postup na evropský šampionát, který v roce 2016 přivítá Francie a soupeře mají vskutku exkluzivního, bronzové medailisty z nedávno skončeného světového mundialu, Nizozemce. Tu nejlepší fotbalovou zábavu přeje Tomáš Kohlmann.

    KVALIFIKACE O ME 2016

    Aktuální kvalifikace se dá nazvat přelomovou, neboť poprvé v historii se závěrečného turnaje evropské elity zúčastní 24 celků, přičemž jediným jistým účastníkem je pořádající Francie a ve hře tak zůstává 23 postupových míst. Ve kvalifikačním osudí se objevilo 53 týmů, které byly rozlosovány do devíti skupin, přičemž do Francie přímo postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny a nejlepší tým z minitabulky třetích týmů, ta bude vytvořena bez zápasů těchto celků s týmy na šestých místech ve skupinách, neboť jedna skupina je pouze pětičlenná. Zbývajících osm celků na třech místech si to o postup rozdá v tradiční dvojzápasové baráži, která se odehraje v listopadu příštího roku.

    Čeští fotbalisté byli vylosováni do skupiny A a znamená to pro ně, že o postup budou kromě Nizozemska soupeřit i s Tureckem, Lotyšskem, Islandem a Kazachstánem. V letošním roce svěřenci Pavla Vrby přivítají ještě v listopadu Island a na hřiště soupeřů zamíří v říjnovém dvojzápase, kde je čeká nepříjemné cestování do Kazachstánu a Turecka. Celou skupinu zahájil dnešní souboj Kazachstánu s Lotyšskem, který se odehrál na moderním stadiónu v Astaně od 18 hodin, ovšem fanoušci branku neviděli. Souběžně s naším zápasem pak Island přivítá Turecko.

    ČESKO

    Česko rozhodně do kvalifikace nevstupuje v dobré pohodě. Tým se trápí, dělá zbytečné chyby v defenzivě, neproměňuje vyložené šance v útoku a hlavní opory Petr Čech s Tomášem Rosickým ve svých klubech vysedávají na lavičce náhradníků a ze čtyř zápasů pod trenérem Pavlem Vrbou se ještě nepodařilo zvítězit.

    Přesto stále Češi patří mezi širší evropskou špičku a do dnešního zápasu rozhodně nemusí vstoupit předem poraženi. Trenér Vrba má k dispozici téměř kompletní kádr a oproti dosud poslednímu zápasu, ve kterém jeho tým nestačil ve středu na USA, se chystá udělat změny v sestavě. V úvahu nejreálněji připadají sparťané Dočkal, Vácha, Lafata a stoper Suchý z Basileje.

    Proti Američanům nastoupil v brance Petr Čech, na jehož vrub také částečně padl vítězný gól Američanů, přesto se takřka legenda nejen českého fotbalu, ale také londýnské Chelsea, nemusí bát o místo v sestavě. V obraně hrálo kvarteto Kadeřábek, Procházka, Kadlec a Limberský, přičemž o místo v sestavě by se nejspíše měl bát pouze Procházka, chvílemi velmi nejistý. Ve středové formaci mají takřka jisté místo Rosický s Daridou, kromě nich s Američany hráli ještě Jiráček, Krejčí a Pilař. Zejména Jiráčkovi ale zápas příliš nevyšel a někdejší plzeňský středopolař často chyboval. Na hrotu se objevil Matěj Vydra, jenž při onemocnění Davida Lafaty byl jasnou jedničkou do útoku, ovšem sparťanský útočník je již zdráv a soupeří s Vydrou o místo v základní sestavě.

    Zatímco v kvalifikacích na světové šampionáty se Čechům moc nedaří, když se po rozdělení Československa účastnili jediného, tak na tom evropském nechyběli již pětkrát v řadě a dvakrát z toho dokonce byl medailový úspěch.

    NIZOZEMSKO

    Holanďané zažili velmi úspěšný světový šampionát, když si z Brazílie přivezli cenné bronzové medaile. Přesto družina kolem mnoha zkušených hráčů a mága na lavičce, Luise Van Gaala, dávala najevo výrazné zklamání po penaltovém vyřazení s Argentinou, v závěrečném souboji o cenný kov ale nakonec jasně přehrála Brazílii 3:0.

    To už ale spadá do kategorie historie, neboť nizozemský fotbal načíná novou éru a to s jiným trenérským velikánem na lavičce, Guusem Hiddinkem. Jeho předchůdce avizoval svůj konec u národního týmu již před úspěšným šampionátem a zamířil na lavičku Manchesteru United. Hiddink se tak vrací ke kormidlu nizozemské lodi po dlouhých šestnácti letech, když se v devadesátých letech loučil se svým čtyřletým působením čtvrtým místem na MS ve Francii. Od té doby na reprezentační úrovni stačil projít Jižní Koreou, Austrálií a Tureckem, když největší ohlas zaznamenal při působení v asijském celku, se kterým na domácím světovém mistrovství obsadil senzační čtvrté místo. Už je také předem jasno, že po ME 2016 Hiddinka v roli šéfa národního týmu nahradí jeho současný asistent, Danny Blind.

    V dnešním duelu se Hiddink bude muset obejít bez velmi zkušených hráčů, neboť Van der Vaarta, Huntelaara, Vlaara i hlavní hvězdy, Arjena Robbena. Přesto je síla hostů obrovská. A to především v ofenzivě, neboť k opory Van Persieho se Sneijderem mohou doplnit Davy Klaasen z Ajaxu Amsterdam, v jedenadvaceti letech nedávno vyhlášený nejlepší mladý hráč nizozemské Eredivisie, nebo také dvojice z PSV Eindhoven Luciano Narsingh a Memphis Depay, hrající ve skutečně fantastické formě.

    Na ME se Holanďané naposledy neprobojovali v roce 1984, o čtyři roky později už se ale v Německu stali kontinentálními šampióny a s výjimkou MS v roce 2002 nechyběli na žádném velkém světovém turnaji. V dosud poslední kvalifikaci o postup na MS v Brazílii Holanďané naprosto dominovali ve skupině D, když z deseti zápasů ztratili body pouze při nečekané remíze v Estonsku a to tam ještě alespoň remízu zachraňoval Robin Van Persie proměněnou penaltou ve čtvrté minutě nastavení druhého poločasu. Také v kvalifikaci na ME 2012 Holanďané z deseti pokusů neuspěli pouze jednou, při prohře 2:3 ve Švédsku.

    Generálku na dnešní duel sehráli „Oranjes“ ve čtvrtek v italském Bari, kde utkání ve své podstatě skončilo v desáté minuty, do té doby stačili domácí vměstnat obě své branky a Nizozemci červenou kartu pro Bruna Martinse Indiho a také trenér Hiddink po zápase zmínil, že duel trval v podstatě pouze osm minut než viděla nová posila Porta červenou kartu. Hiddink při své premiéře postavil následující základní sestavu: Cillessen – Janmaat, de Vrij, Martins Indi, Blind – Wijnaldum, Sneijder, N. De Jong – Kuijt, Van Persie, Lens a z lavičky se na hřiště postupně dostali podívali Veltman, Pieters, van der Wiel, Narsingh a Fer.

    VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Od rozdělení Československa jsou Holanďané jedním z našich nejčastějších soupeřů. Český tým s nimi sehrál již devět utkání, přitom to první se datuje do listopadu roku 1994, kde kvalifikační utkání na později tolik úspěšné Euro 1996 skončilo bezbrankovou remízou. O půl roku později pak Česko mohlo na zaplněné Letné výhrou 3:1 slavit postup na závěrečný turnaj, ze kterého výběr Dušana Uhrina přivezl šokující stříbrné medaile. Vůbec jediným nesoutěžním zápasem pak bylo vzájemné měření sil v listopadu 1999, kdy se v Nizozemsku hrálo nerozhodně 1:1 a shodou náhod pár týdnů poté los zařadil oba celky do základní skupiny následného ME, pořádaného kromě Belgie také právě v Nizozemsku a s domácími tam Češi prohráli 0:1, z již takřka legendární penalty, kterou Piergluigi Collina nařídil po faulu Jiřího Němce na Ronalda de Boera, jehož dvojče Frank proměněním následné penalty rozhodl o triumfu pořádající země.

    Mezi roky 2003 a 2005 se oba týmy střetly hned pětkrát a to se střídavými úspěchy. V kvalifikaci o ME 2004 nejdříve přivezli Češi z Rotterdamu cennou remízu 1:1 a poté udělali klíčový krok v cestě na další medailový šampionát domácí výhrou 3:1. Na samotném ME 2004 se hrál zápas, který vešel do dějin vzájemných bitev. Holanďané vedli 2:0 a ve skvělém zápase, kde se šance střídaly na obou stranách, nakonec Češi slavili po velkolepém obratu výhru 3:2. Netrvalo dlouho a s Holanďany hrál český výběr hned v následné kvalifikaci o postup na MS 2006, přičemž ani dvě prohry 0:2 s dnešním soupeřem nezabránily českému týmu v jediném postupu na světové mistrovství v samostatné historii. To ale bylo z bitev mezi Českem a Nizozemskem na dlouhou dobu vše, dějství desáté se píše dnes.

    V dávnější historii bylo bezpochyby největším vzájemným duelem semifinále na ME 1976, kdy v Záhřebu tehdejší Čechoslováci zdolali soupeře 3:1 po prodloužení a předznamenali tím následný triumf ve slavném bělehradském finále.

    Celková vzájemná bilance vyznívá ve prospěch Čechů, resp. Čechoslováků, kteří vyhráli devět z osmnácti utkání, čtyřikrát se oba týmy rozešly smírně a pětkrát se z výhry radovali Nizozemci. Po rozdělení Československa je bilance naprosto vyrovnaná, 3-3-3, v Praze pak 2-0-1.

    ROZHODČÍ

    Z pozice hlavního arbitra bude na utkání dohlížet jedenačtyřicetiletý Gianluca Rocchi. Jeho jméno částečně figurovalo v obrovské korupční kauze, která se v Itálii rozpoutala před deseti lety, kdy řídil jeden z velmi podezřelých zápasů Verona – Lazio, ve kterém domácím sporně vyloučil dva fotbalisty a ještě jim upřel jasný pokutový kop, což neuniklo ani autorovi knihy „Podezřelé kříže“, týkající se právě italského korupčního skandálu, Jurriannu van Wessemovi.

    V březnu 2010 při ligovém zápase Serie A mezi Parmou a Sampdorií Rocchi nařídil pokutový kop ve prospěch Sampdorie, udělil žlutou kartu Galloppovi za stažení Manniniho, po minutě ale penaltu odvolal a naopak hostujícímu fotbalistovi udělil žlutou kartu za údajné simulování, to vše již za nakonec finálního výsledku 1:0 ve prospěch Parmy.

    Právě v roce 2010 se Rocchi dostal na listinu nejlepších evropských sudích a hned o rok později řídil svůj zatím nejvýznamnější klubový zápas ve čtvrtfinále LM mezi Realem Madrid a APOEL Nikósie. V dosud poslední kvalifikaci o postup na MS 2014 pak rozhodoval duely Polsko – Anglie a Rakousko – Švédsko. V letošní sezóně má na svém kontě utkání italského poháru Sassuolo – Cittadella a hlavně vyhrocený duel o postup do základní skupiny Ligy mistrů Zenit Petrohrad – Standard Lutych, ve kterém rozdal po jedné červené kartě na obou stranách a ve prospěch Zenitu také nařídil pokutový kop.

    Rocchimu budou na čarách pomáhat jeho krajané Elenito Di Liberatore a Gianluca Cariolato, čtvrtým rozhodčím byl delegován Riccardo Di Fiore a z Itálie přiletěli také brankoví rozhodčí, Paolo Valeri a Marco Guida.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 22. Dočkal (Lafata), 90+1. Pilař – 55. de Vrij (Blind)

    Karty:   8. Procházka (CZE), 90+2. Limberský (CZE) – 71. Martins Indi (NED)


    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 4:4.
    Česko: Čech – Kadeřábek, Procházka, Kadlec, Limberský – Vácha (81. Kolář), Darida – Dočkal, Rosický (C), Krejčí (65. Pilař) – Lafata (72. Vydra).
    Náhradníci: Vaclík, Bičík – Suchý, Mazuch, Řezník, Pilař, Pudil, Petržela, Kolář, Hořava, Jiráček, Vydra.

    Nizozemsko: Cillessen – Janmaat, Veltman (39. Narsingh), Martins Indi, Blind – de Vrij, de Jong – Wijnaldum, Sneijder (C), Depay – van Persie.
    Náhradníci: Zoet, Krul – van Dijk, Pieters, Verhaegh, van der Wiel, Afellay, Klaassen, Fer, Lens, Narsingh, Kuijt.

    Rozhodčí: Rocchi – Di Liberatore, Cariolato (vš. Itálie)

    Diváci: 17 946
    bahis siteleri