CSKA Moskva – Manchester City 2:2 (kon.) | AS Řím – Bayern 1:7 (kon.) | APOEL – PSG 0:1 (kon.)
Barcelona – Ajax 3:1 (kon.) | Schalke – Sporting 4:3 (kon.) | Chelsea – Maribor 6:0 (kon.)
BATE – Šachtar 0:7 (kon.) | Porto – Ath. Bilbao 2:1 (kon.)
konec
BATE Borisov
0:7 (0:6)
FK Šachtar Doněck
Úterý 21.10.2014, 20:45 • Borisov Arena, Borisov (Bělorusko) • Liga mistrů
Předzápasové kurzy
     
    STATISTIKY

    Střely: 17 – 20
    Střely na bránu: 5 – 14
    Držení míče: 43% – 57%
    Rohové kopy:: 7 – 6
    Přihrávky: 260/327 – 411/460
    Ofsajdy: 1 – 1
    Fauly: 11 – 9 (22:44:59)
     
    Po výhře nad Bilbaem 2:1 se na čele tabulky skupiny H drží Porto s dvoubodovým náskokem před druhým Doněckem, se třemi body i přes katastrofální skóre 2:14 je třetí BATE Borisov a poslední je zatím Athletic Bilbao s jediným získaným bodem.
     
    Devítinásobný ukrajinský šampion Šachtar Doněck byl dnes v Borisově favoritem, nicméně to co se dnes v Bělorusku dělo, nečekal asi ani ten jejich nejoptimističtější fanoušek.

    Když vedl Šachtar v 27. minutě zápasu 1:0, ještě nic nenasvědčovalo takovému vstupu do historie. Pěti brankami v závěrečných osmnácti minutách úvodního dějství se celek z Doněcku, momentálně ale sídlící ve více než tisíc kilometrů vzdáleném Lvově, stal prvním týmem v historii Ligy mistrů, který vstřelil šest branek za první poločas a také Luiz Adriano jako první fotbalista dokázal za toto herní období skórovat čtyřikrát.

    Po změně stran Luiz Adriano přidal ještě jednu branku z pokutového kopu, završil tím skóre zápasu na konečných 7:0 a připojil se po bok Lionela Messiho jako jediných fotbalistů, kteří v rámci jednoho zápasu Ligy mistrů dokázali skórovat pětkrát.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Hosté již pouze dohrávají zápas s míčem na svých kopačkách okolo středové čáry.
     
    90+2
    Další zajímavou střeleckou příležitost měl na kopačce Marlos, tomu ale rána nesedla a brankář Černik s její likvidací neměl vážnější potíže.
     
    90+1
    Rozhodčí Bebek k dnešním devadesáti přidává tři nastavené minuty.
     
    90
    Chaguš si na hranici pokutového území proklestil cestu ke střeleckému pokusu, ten ale nasměroval zhruba metr vedle horního rohu hostující branky.
     
    88
    Luiz Adriano podkopl Jablonského, jenž se chystal rozjet rychlejší brejk a k pěti vstřeleným brankám se do statistik zápasu zapisuje také žlutou kartou.
     
    87
    V další obrovské příležitosti Černik vychytal Bernarda!
     
    87
    Fotbalisté Šachtaru si s domácími neberou nejmenší slitování a neustále se ženou do útočení.
     
    85
    Pořadatele museli pacifikovat jednoho z fanoušků na hrací ploše a tak se po vstřelené brance dobré tři minuty nehrálo.
     
    83
    Luiz Adriano se zařadil po bok Messiho jako jediný fotbalista s pěti vstřelenými brankami v rámci jednoho zápasu hlavní fáze Ligy mistrů. V kvalifikačních bojích se pak takovýto kousek podařil Miholapsovi ze Skonto Riga v roce 1999 a letos také Davidu Lafatovi.
    Luiz ADRIANO - 0:7
     
    82
    Šachtar Doněck právě vstřelil branku!
    LUIZ ADRIANO pokračuje ve svém gólovém tažení, když si předchozí penaltu musel po prvním úspěšném pokusu zopakovat kvůli předčasnému vběhnutí spoluhráčů do pokutového území, druhý pokus ale nasměroval ke stejné tyči a opět pokočil Černika.
     
    80
    Luiz Adriano po kontaktu s Mladenovićem velmi ochotně padl k zemi a byť přísně, tak je proti domácím podruhé nařízena penalta! Mladenović je navíc potrestán žlutou kartou.
     
    80
    Penalta pro Šachtar!
     
    79
    Bernardův centr ze standardní situace odvrátil Hajdučyk na rohový kop.
     
    77
    Fred proběhl pokutovým územím jako nůž máslem, už se ocitl před Černikem takřka osamocen, nakonec ale v obrovské příležitosti neuspěl, stejně jako Alex Teixeira dorážející pouze do boční sítě.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 12. Teixeira (Taison), 28. Adriano (pen.), 35. Costa (Taison), 36. Adriano (Ševčuk), 40. Adriano, 44. Adriano (Ševčuk), 82. Adriano (pen.)

    Karty:   27. Černik (BAT), 80. Mladenović (BAT) – 88. Adriano (SAC)


    BATE Borisov: Černik – Chaguš, Paljakow, Tubić (46. Hajdučyk), Mladenović – Lichtarovič (C) (46. Alexijevič), Jablonski – Hardzejčuk, Karnicki, M. Volodko – Signevič (74. Baga).
    Náhradníci: Saroka – Hajdučyk, Alexijevič, Pawlow, Aljachnovič, Baga, Jakovlev.

    FK Šachtar Doněck: Pjatov – Srna (C), Kučer, Rakyckyj, Ševčuk – Stěpaněnko, Fernando (46. Fred) – Costa (46. Marlos), Teixeira, Taison (46. Bernard) – Adriano.
    Náhradníci: Kanibolockij – Ordec, Azevedo, Fred, Marlos, Bernard, Gladkyj.

    Rozhodčí: Bebek – Petrović, Grgić (vš. Chorvatsko)
    thejrc.org