FK Krasnodar – Perm 1:0 (kon.) | Ufa – Spartak 3:1 (kon.) | Groznyj – Rostov 0:2 (kon.)
Ural – Kubaň Krasnodar 2:0 (kon.) | Dynamo – Zenit 0:3 (kon.) | Lok. Moskva – Saransk 3:0 (kon.)
Samara – Machačkala 0:0 (kon.) | Kazaň – CSKA Moskva 0:1 (kon.)
konec
FC Rubin Kazaň
0:1 (0:1)
CSKA Moskva
Sobota 21.05.2016, 12:30 • Kazan Arena, Kazaň. Kapacita: 45,105 diváků. • Ruská Premier Liga • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Příjemné sobotní poledne při sledování šlágru závěrečného kola ruské nejvyšší soutěže, v němž Rubin Kazaň přivítá CSKA Moskva a pokud hosté jakkoliv zvítězí, budou zde slavit mistrovský titul.

    CSKA totiž přijíždí do Kazaně s dvoubodovým náskokem před nečekaně druhým Rostovem, ten však disponuje lepší bilancí ze vzájemných zápasů a v případě vítězství Rostova v Grozném by tak slavnému ruskému velkoklubu k titulu remíza nestačila.

    Domácí letos hrají pouze ve středu tabulky a do utkání vstupují až z desáté pozice, přesto je jisté, že rozhodně soupeři nedarují titul zadarmo a budou naplno bojovat.

    Kazaň v dnešním duelu bude postrádat zraněného mladého krajního obránce Nabiullina, naopak v sestavě by se mohl objevit Vladimir Sobolev, jenž kvůli těžkému zranění kolene vynechal celou sezónu a v minulém kole v Samaře se poprvé dostal alespoň na lavičku náhradníků. Po trestu se pak do sestavy vrací obránce Kuzmin.

    Karetní distanc si odpykal také na opačné straně Vasilij Berezuckij a reprezentační obránce by dnes neměl chybět v sestavě hostů.Ti se budou muset obejít bez Nigerijce Olanareho a pravděpodobně také bez Lotyše Cauny.
     
    Utkání je zajímavé také z českého pohledu, neboť pokud si CSKA Moskva zajistí mistrovský titul, pražská Sparta se s definitivní platností posune mezi nasazené celky v třetím předkole nemistrovské části kvalifikace o Ligu mistrů, což se žádnému českému celku ještě nepodařilo.
     
    Nutno ale také podotknout, že Moskvané už v Kazani nevyhráli od roku 2010! Od té doby z pěti zápasů na horké kazaňské půdě domácí vyhráli třikrát a dvakrát se oba týmy rozešly smírně. Loňský souboj v Kazani vyhrál domácí Rubin 2:1 díky trefě Turka Karadenize v závěru zápasu.

    Podstatně lépe se CSKA Moskva daří proti dnešnímu soupeři v ruské metropoli, kde nad Rubinem zvítězil ve všech čtyřech posledních případech, letos na podzim však nejtěsnějším možným rozdílem, když jedinou branku zápasu vstřelil Ahmed Musa až v 87. minutě.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Rubin Kazaň: Ryžikov – Kuzmin, S. Kvěrkvelija, Bergström, Cotugno – Caktaš, Ozdojev – Džalilov, G. Karadeniz, Tkačuk – Kanunnikov.
    Náhradníci: Akmurzin, Jurij Nestěrenko – Biljaletdinov, Portňagin, Kisljak, Ustinov, Ďaďun, Achmetov, Kambolov.

    CSKA Moskva: Akinfejev – Fernandes, V. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov – Natcho, Wernbloom – Z. Tošić, Jerjomenko, Dzagojev – A. Musa.
    Náhradníci: Čepčugov – Vasin, A. Berezuckij, Nababkin, Pančenko, Širokov, Tkačjov, Cauņa, Golovin.

    Rozhodčí: Lapočkin – Lebeděv, Kudrjavcev.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí hrají celí v červeném, hosté z ruské metropole budou o mistrovský titul bojovat ve žlutém.
     
    2
    A první útočnou akci vedli právě domácí! Kuzminův centr ale Vasilij Berezuckij odvrátil na rohový kop.
     
    3
    Tkačukův centr od rohového praporku se neujal a byť se míč ke Tkačukovi vrátil, tak i s druhým centrem si moskevská obrana snadno poradila.
     
    4
    Až ve čtvrté minutě zápasu se vysoce favorizovaní hosté usadili na útočné polovině a v závěru jejich snažení Tošič levačkou netrefil zařízení.
     
    5
    Kvěrkvelija u postranní čáry sestřelil Musu a může být rád, že si sudí Lapočkin v úvodu zápasu vystačil s ústní domluvou.
     
    6
    Po povedené kombinaci CSKA na levém křídle vyslal zajímavou přízemní přihrávku "do ohně" Ahmed Musa, domácí se s potížemi dokázali ubránit.
     
    7
    Dlouhý nákop Maria Fernandese doplachtil do rukavic připraveného brankáře Ryžikova.
     
    9
    Musa hledal v pokutovém území rozběhnutého Jerjomenka, ovšem poslal mu příliš dlouhou přihrávku a byť se finský fotbalista ještě snažil vrátit míč před branku patičkou, domácí jej odehráli do bezpečí.
     
    11
    Při CSKA stálo pořádné štěstí! Domácí vtrhli do otevřené obrany, na Džalilovův centr Kanunnikov ještě nedosáhl, u vzdálenější tyče jej ale do sítě dopravil Tkačuk, ovšem z těsného ofsajdu!
    11.
     
    13
    I další útočná snaha Rubinu končí ofsajdem, na pravém křídle se v něm ocitl Džalilov.
     
    15
    Berezuckij se ostrým skluzem vrhl pod nohy Ozdojeva, i v tomto případě sudí Lapočkin zatím s kartami vyčkává.
     
    16
    Při další rychlé akci domácích po pravém křídle Džalilov, hrající svůj první zápas za Rubin v sezóně, hledal před brankou Kanunnikova, tentokrát nemohlo být o ofsajdu sebemenšího pochybu.
     
    18
    Hosté zatím mají územní převahu a po většinu hracího času drží míč na svých kopačkách, Kazaň se ale po zisku míče vydává do velmi nebezpečně vyhlížejících kontrů.
     
    19
    První žlutou kartu dostává zkušený Turek Gökdeniz Karadeniz, ten zcela zbytečně atakoval ve středu pole Wernblooma.
     
    19
    CSKA právě vstřelilo branku!
    Tisíce moskevských fandů v hledišti slaví první trefu CSKA!

    Po boji před pokutovým územím Kazaně domácí Tkačuk hlavou nečekaně vracel míč mezi stoperskou dvojici, kam si naběhl ALAN DZAGOJEV a přesnou ránou nedal brankáři Ryžikovovi nejmenší šanci zasáhnout!
    19. Alan DZAGOJEV - 0:1
     
    22
    Kuzmin se u postranní čáry nedokázal probít kolem Dzagojeva, hosté budou vhazovat v prostoru mezi střídačkami.
     
    23
    Ozdojev potáhl míč středem pole a poté pálil z dobrých třiceti metrů a byť prudce, tak přímo do brankáře Akinfejeva.
     
    24
    Mario Fernandes se probil po pravém křídle díky rychlé narážečce s Tošičem a vyzval do zakončení Musu, ten však střelou bez přípravy nasměroval míč daleko vedle domácí branky.
     
    25
    V rukavičkách se dnes rozhodně nehraje, Džalilov u hostujícího pokutového území poslal k zemi Ignaševiče, ten je viditelně otřesen, ale bude moci v zápase pokračovat.
     
    28
    Tkačuk se probíjel po levém křídle, následný centr doletěl za hostující branku a Tkačuk se marně dožadoval odpískání teče a tím rozehrávky od rohového praporku.
     
    29
    Na Natchův oblouček za domácí obranu si zabíhal Jerjomenko a z křídla ještě vracel míč před branku, tam se Musa proti početní převaze nedokázal prosadit.
     
    31
    Po půlhodině dnešního závěrečného kola by CSKA Moskva bralo titul a vzhledem k výsledkům ostatních zápasů by do druhé nejvyšší soutěže sestoupili Mordovia Saransk a jedenáctinásobný mistr Dinamo Moskva.
     
    33
    Domácí poprvé střídají, ze hry je stažen Ališer Džalilov a do hry místo něj vbíhá velmi zkušený křídelník Dinijar Biljaletdinov.
     
    35
    Tkačukův centr z levého křídla srazil Berezuckij vedle vlastní branky, domácí budou zahrávat rohový kop.
     
    36
    I druhý roh Rubinu ale směřoval do míst, kde vládla defenziva Moskvanů, tentokrát brankář Akinfejev vyboxoval míč daleko do pole.
     
    38
    Hosté zatím častěji faulují (4-7) a tentokrát už Rubin dostává možnost zajímavé standardní situace z nějakých pětadvaceti metrů od branky.
     
    39
    A byla to skutečně povedená rána od Caktase, jenž orazítkoval břevno hostující branky a stočit se balón o pár centimetrů níže, brankář Akinfejev by vzduchem plachtil marně!
     
    39
    Do další střelecké pozice se dral Biljaletdinov, ten ale z dálky výrazně přestřeluje branku CSKA.
     
    41
    Kvěrkvelija trestuhodně zaváhal při rozehrávce v roli takřka posledního hráče, přišel o míč v souboji s Musou a byť ještě stačil Nigerijce přibrzdit, ten připravil střeleckou pozici pro Tošiče, jenž z technickou ránou z hranice pokutového území míjí domácí branku!
     
    42
    Žluté karty zatím přibývají pouze na straně domácích, Guillermo Cotugno nedokázal zkrotit svůj dlouhý skluz, narazil do zad sedícího Jerjomenka a za svůj počin je žlutě napomenut.
     
    43
    Tošič si v pokutovém území posunul míč kolem Bergströma, poté předvedl hereckou etudu, kdy padl k zemi prakticky bez kontaktu se Švédem a se sklopenou hlavou přijímá žlutou kartu v ruce sudího Lapočkina, ten nyní rozhodl velmi přesně.
     
    45
    Hlavní arbitr Lapočkin k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    Hosté promrhali obrovskou příležitost ke zvýšení svého vedení! Tošič na pravém křídle u brankové čáry dokázal udržet míč ve hřišti, všiml si u vzdálenější tyče naprosto osamoceného Musy, jenž si rovnal míč k zakončení, když se do balónu opřel dobíhající Dzagojev a byť měl před sebou takřka odkrytou branku, tak svoji střelu otřel pouze o tyč domácí svatyně!
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po úvodním dějství závěrečného kola ruské nejvyšší fotbalové soutěže fotbalisté CSKA Moskva směřují za mistrovským titulem, když je v 19. minutě posunul do vedení Alan Dzagojev, ovšem ještě ani zdaleka nemají vyhráno, neboť Rostov vede v Grozném 1:0 a tudíž CSKA musí zvítězit a jak jsme viděli v prvním poločase, Rubin tvrdě bojuje a také má své příležitosti.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Rubin do druhého poločasu mění svoji sestavu, Kanunnikova nahrazuje Portňagin.
     
    47
    Domácí vedli útočnou akci středem pole ve větším počtu hráčů, ovšem o míč přišli a při rychlém brejku Musy měl Kvěrkvelija plné ruce práce, aby dokázal ubránit rozběhnutého Musu.
     
    49
    Biljaletdinův centr z pravého křídla odvrátil do zámezí bránící Bergström.
     
    50
    Berezuckij si nedovoleně naskočil na Kanunnikova a Kazaň dostává možnost další velmi zajímavé standardní situace.
     
    51
    Tentokrát pálil Tkačuk, ovšem přímo do brankáře Akinfejeva.
     
    54
    Fernandesova souhra s Tošičem končí v zámezí vhazují domácí.
     
    56
    Zoran Tošič centrem z pravého křídla hledal před brankou nabíhající duo Dzagojev – Musa, domácí se bezpečně ubránili.
     
    58
    Další souhra Fernandese s Tošičem na pravém křídle, brazilský obránce tradičně často doplňuje ofenzivní fotbalisty, tentokrát ale přízemním centrem nenašel žádného ze svých spoluhráčů.
     
    59
    Rostov už vede v Grozném 2:0 a míří k vítězství, CSKA tak k titulu potřebuje bezpodmínečně zvítězit. Nakročeno má dobře, ale do konce ještě daleko.
     
    61
    Tkačukovi byl při průniku po levém křídle pískán nedovolený zákrok a byť domácí fotbalista nechápavě kroutí hlavou, sudí Lapočkin svůj verdikt rozhodně nezmění.
     
    64
    Momentálně se především tvrdě bojuje ve středu pole, vidíme už druhé delší ošetřování během posledních pět minut. Za doprovodu hostujících lékařů za postranní čáru odkulhal Natcho.
     
    66
    S Tošičovým centrem si snadno poradil brankář Ryžikov a hned rozehrává na své spoluhráče.
     
    67
    Ti však rychle ztratili míč, poté se po levém křídle prohnal Musa, jenž hledal před odkrytou brankou osamoceného Tošiče, ovšem před ním stačil ukopnout míč nad vlastní branku Bergström! Po delší době jsme viděli velmi nebezpečnou příležitost.
     
    68
    Moskvané pochopili, že jednogólové vedení není příliš komfortní a snaží se častěji atakovat domácí defenzivu.
     
    68
    Bibras Natcho to po nedávném ostrém zákroku na svoji osobu ještě zkusil rozběhat, okamžitě však pochopil, že dnes už to dál nepůjde a na hřišti jej nahrazuje Golovin.
     
    69
    Znovu v akci fyzioterapeuti, tentokrát zdravotní potíže trápí domácího obránce Kuzmina.
     
    70
    Kuzmin rozhodně nebude schopen v zápase pokračovat a do závěrečné dvacetiminutovky jej nahradí Ruslan Kambolov.
     
    73
    Jerjomenko pálil zpoza pokutového území zcela nepřesně, míč nabral opačnou faleš než by domácí fotbalista potřeboval a proletěl několik metrů vedle Ryžikovovy svatyně.
     
    75
    Ignaševič bez okolků zajel do Caktase a sudí Lapočkin okamžitě tasí ze své kapsy žlutou kartu.
     
    77
    Pokračujeme v koloritu druhého poločasu, neustálých ošetřování. V tvrdém boji často zůstává někdo ležet na trávníku, tentokrát v bolestivých grimasách domácí středopolař Caktaš, ten by však měl být v pořádku.
     
    79
    Portňagin marně signalizuje k rozhodčímu Lapočkinovi, že byl držen těsně před pokutovým územím moskevského CSKA a píská i domácí publikum na adresu hlavního arbitra.
     
    80
    Početný kotel několika tisíc fanoušků CSKA, kteří zvládli dlouhou osmisetkilometrovou cestu z ruské metropole do Tatarstánu, neustále prozpěvuje vítězné chorály. Nicméně hosté stále vedou o jedinou branku a stát se může ledacos.
     
    82
    CSKA disponovalo rohovým kopem, na Tošičův centr si naskočil Ignaševič, jeho lobovaná hlavička ale doletěla k brankáři Ryžikovovi.
     
    83
    Druhé střídání v moskevském celku, Zoran Tošič přepouští místo na hřišti Kirillu Pančenkovi.
     
    85
    Čas ale kvapí kupředu a jakkoliv se moskevské vedení zdá jen těsně, tak hosté jej zatím bezpečně brání a soupeře k ohrožení vlastní branky vůbec nepouští. Tuším, že po změně stran domácí ještě ani nevystřelili.
     
    86
    Tak to přeci jen mohlo přijít a Igor Akinfejev je obrovským hrdinou, když zachraňuje CSKA neuvěřitelným způsobem!!

    Před hostujícím brankářem se ocitl naprosto osamocený Biljaletdinov, Akinfejev jej fantasticky vychytal, ovšem míč se odrazil k Tkačukovi a také jeho pokus zblízka Akinfejev reflexivně vyráží!
    86.
     
    87
    I při opakovaných záběrech je naprosto neuvěřitelné, jak Tkačuk nedokázal skórovat v naprosto vyložené příležitosti, ovšem Akinfejev ještě v sedě stačil vytasit ruku nad svoji hlavu a odrazit míč do pole!
     
    88
    Domácí výrazně zvýšili svoji aktivitu a už znovu doráží na pokutového území CSKA.
     
    89
    CSKA další příležitost Rubinu nedovoluje a fotbalisté ve žlutém už se nastěhovali na útočnou polovinu.
     
    90+1
    Rozhodčí Lapočkin oddaluje mistrovské oslavy moskevského CSKA o tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Ještě jedna standardní situace pro Rubin u rohu pokutového území, žlutá karta pro Wernblooma Moskvany netrápí tolik, jako nadějná pozice pro Rubin k ohrožení hostující branky.
     
    90+3
    Hosté před patrně poslední šancí zápasu ještě jednou střídají, Musu nahrazuje Alexej Berezuckij.
     
    90+3
    A byla z toho další výrazná příležitost! Gökdeniz Karadeniz posadil míč na hlavu Bergströma, ten však ve výhodné střelecké pozici branku Akinfejeva přestřelil!
    90+3.
     
    90+5
    Domácí ještě jednou obléhají pokutové území CSKA.
     
    90+6
    Už se hraje tři minuty přes avizované tříminutové nastavení.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    CSKA Moskva vítězí v Kazani 1:0 a hosté bouřlivě slaví zisk mistrovského titulu!
     
    CSKA dlouho jasně kráčelo za vítězstvím, prvním v Kazani po šesti letech, po změně stran čtyřicet minut Kazaň nepustilo takřka k ničemu, v závěru se ale domácí nadechli k obrovskému náporu a zejména první ze šancí, při které brankář Akinfejev předvedl dva fantastické zákroky a zejména ten druhý proti Tkačukovi byl fascinující.
     
    I s mnoha tisícovkami svých fanoušků, kteří přicestovali z osm set kilometrů vzdálené Moskvy slaví fotbalisté CSKA mistrovský titul a mají jistotu, že si v příští sezóně zahrají v hlavní fázi Ligy mistrů.

    Druhý končí Rostov, na který čeká historická premiéra v kvalifikaci o Ligu mistrů. Ve spodní fázi soutěže se dokázala zachránit Ufa, která výhrou nad Spartakem Moskva přeskočila Dinamo Moskva, Kubaň Krasnodar i Machačkalu a zajistila si záchranu v soutěži. Na Kubaň i Machačkalu čeká baráž o udržení a Dinamo Moskva poprvé v klubové historii sestupuje z nejvyšší soutěže. (14:51:56)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 19. Dzagojev

    Karty:   19. G. Karadeniz (RKZ) – 43. Z. Tošić (CSK), 75. Ignaševič (CSK)


    FC Rubin Kazaň: Ryžikov – Kuzmin (70. Kambolov), S. Kvěrkvelija, Bergström, Cotugno – Caktaš, Ozdojev – Džalilov (33. Biljaletdinov), G. Karadeniz, Tkačuk – Kanunnikov (46. Portňagin).
    Náhradníci: Akmurzin, Jurij Nestěrenko – Biljaletdinov, Portňagin, Kisljak, Ustinov, Ďaďun, Achmetov, Kambolov.

    CSKA Moskva: Akinfejev – Fernandes, V. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov – Natcho (68. Golovin), Wernbloom – Z. Tošić (83. Pančenko), Jerjomenko, Dzagojev – A. Musa (90+3. A. Berezuckij).
    Náhradníci: Čepčugov – Vasin, A. Berezuckij, Nababkin, Pančenko, Širokov, Tkačjov, Cauņa, Golovin.

    Rozhodčí: Lapočkin – Lebeděv, Kudrjavcev
    bahis siteleri