Švýcarsko – Polsko 1:1 (4:5 po pen.) | Wales – Sev. Irsko 1:0 (kon.) | Chorvatsko – Portugalsko 0:1 (po pr.)
konec
Wales
1:0 (0:0)
Severní Irsko
Sobota 25.06.2016, 18:00 • Parc des Princes, Paříž • Mistrovství Evropy
Předzápasové kurzy
    Fotbalisté Walesu došli do čtvrtfinále obou velkých turnajů, kterých se zúčastnili. V roce 1958 postoupili mezi nejlepších osm na Mistrovství světa a nyní zopakovali to samé při své premiéře na Euru.

     
    Dnešní zápas tedy máme za sebou a oba celky podaly dobrý výkon – hlavně překvapil ale Severní Irové, kteří většinu zápasu byli dokonce o něco lepší, ale nakonec je srazil paradoxně gól z jejich kopačky. Gareth McAuley se totiž trefil do vlastní brány, kam si srazil centr Balea a rozhodl tak o tom, že Draci se dostanou do čtvrtfinále právě na úkor svého ostrovního soupeře. Ode mne je to pro dnešek vše, já se s Vámi loučím a přeji příjemně prožitý zbytek víkendu třeba u některého z našich přenosů.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Na následný rohový kop si vyběhl z vlastní brány i McGovern, ale na centr nedosáhl ani on a bude se pískat konec!
     
    90+4
    Na dlouhý aut vyběhl z brány Hennessey a odpálil míč pryč – následně ale fauloval Ramsey a ještě zakopl míč, takže vidí žlutou a je tu asi poslední šance pro Severní Iry.
     
    90+3
    I další míč byl odklizen welšskou obranou, která je ke konci zápasu velice jistá a poslala míč znovu daleko od rány. Následoval zcela zbytečný ofsajd Laffertyho.
     
    90+2
    Faulován byl Gareth Bale, který tak získal další přímák a rozehrál ho nakrátko, takže Wales může pošetřit další čas.
     
    90+1
    A nastaveny nad rámec hrací doby jsou čtyři minuty!
    Tihle borci jsou pár minut od postupu do čtvrtfinále Mistrovství Evropy.

     
    90+1
    Z brány vyběhl velice dobře Hennessey, který dokázal míč chytit a udržet po centru, takže svému celku ušetřil další cenné vteřiny.
     
    90
    Davis se dobrou otočkou dostával ve vápně ke střele, ale přihnal se k němu Ashley Williams a míč mu od nohy doslova odstřelil.
     
    89
    Tentokrát už Severní Irové míč získali, takže mohou ještě předvést něco málo dopředu a třeba i srovnat skóre.
     
    88
    Teď byl pro změnu poslán na trávník Gareth Bale, takže je tu další přerušení a to svědčí Drakům – ti se nikam neženou a Ramsey si dá s rozehrávkou na čas.
     
    87
    Ramsey byl poslán na zem a Wales v pohodě drží vedení 1:0, takže se Severní Irové nějak nejsou schopni dostat do jakékoliv šance.
     
    86
    Za obranu si naběhl Robson-Kanu, který se snažil dostat do zakončení, ale nakonec mu v tom zabránil vyběhnutý McGovern – odkop od brány.
     
    85
    Wales po vstřeleném gólu dostal hru pod kontrolu a v klidu drží vedení – teď sice Jonathan Williams nevybojoval roh, ale stejně zásadně zdržel hru a to vyhovuje jeho celku.
     
    84
    Ze hřiště odchází nešťastný střelec vlastního gólu, Gareth McAuley, toho nahradí útočník Magennis – takže je tu jasná sázka na jednu kartu.
     
    83
    Už se pomalu bude hrát, vypadá to, že oba budou v pořádku a mezitím se připravuje střídání na straně Severního Irska.
    81. Nešťastná srážka dvou spoluhráčů - Jonathana a Ashleyho Williamsových.
     
    81
    Tak toto není pěkné – hra je přerušena, protože na zemi skončili Ashley a Jonathan Williamsové, kteří oba skončili na zemi a nevypadá to s nimi dobře.
    Zkušený Gareth McAuley si dal nešťastný vlastní gól a Velšané jsou blízko pokračování jejich pohádky.

     
    80
    Přímý kop měli Severní Irové, míč sice propadl k McGinnovi, ale toho ze snahy něco vymyslet vyrušil hvizd sudího – ten totiž viděl útočný faul.
     
    79
    Trenér O'Neill na inkasovaný gól reaguje dalším střídáním – ze hřiště jde Norwood, nahradí střelec druhého gólu proti Ukrajině, McGinn.
     
    77
    Teď se snaží Severní Irové se situací něco dělat, protože si rozhodně nezaslouží takový osud, ale uvidíme, jestli ta snaha k něčemu bude.
    75. Gareth MCAULEY - 1:0
     
    75
    Wales právě vstřelil branku!
    Tak to tam nakonec spadlo a je to vážně hodně smolné pro Severní Iry, kteří se doteď skvěle drželi! GARETH MCAULEY velice nešťastně vyřešil situaci před vlastní bránou centr svého jmenovce Balea si srazil do vlastní brány ve snaze odklidit míč před Robsonem-Kanuem! Je to tedy 1:0!
     
    75
    Bale udržel míč před vápnem, nakonec byl rád, že vybojoval aut, ale stěžuje si celkem oprávněně na malou podporu svého celku.
    Ve skupinové fázi inkasoval Wales všechny góly od střídajících hráčů. Prosadí se i dnes někdo z žolíků severoirského kouče Michaela O'Neilla?

     
    74
    Dlouhý míč od Ramseyho měl hledat Guntera, tento pokus ale byl velice nepřesný – je pravda, že záložník Arsenalu rozhodně nehraje ten nejlepší zápas.
     
    73
    K míči se dopředu tlačil Robson-Kanu, který se snažil natlačit před beky soupeře – ovšem to se mu nepovedlo a míč byl odklizen do autu.
     
    72
    Tvrdě se do sebe ve vápně zaklesli Lafferty a Chester, nakonec souboj rameno na rameno vyhrál welšský bek a odehrál míč včas pryč.
     
    71
    Z brány musel opět hodně rychle welšský gólman Crystal Palace, který hrál nohama mimo vápno a poslal míč před Laffertym včas pryč!
     
    70
    Další míč za obranu od Severních Irů byl nepřesný, takže si pro něj v pohodě došel gólman Hennessey – mohl tak založit další útočnou akci svého celku.
     
    69
    Ze hřiště odchází velice dobře hrající Jamie Ward, nahradí ho pravidelně střídající Conor Washington.
     
    68
    Robson-Kanu se nedokázal dostat k hlavičce, protože před ním odehrál míč na poslední chvíli pryč Cathcart – který zatím působí velice jistým dojmem.
    67. Steven Davis fauloval Balea a obdržel za svůj zákrok žlutou kartu.
     
    67
    Williams se hnal dopředu, ale nakonec sám od sebe podklouzl, takže o míč přišel. Následně Steven Davis složil až moc tvrdě Garetha Balea a také on vidí za zákrok na hvězdu Realu Madrid zaslouženou žlutou.
     
    66
    Ramsey se musí vracet až mezi své stopery a pak to také podle toho s rozehrávkou vypadá – přišel tak dlouhý nákop a Velšané měli co dělat, aby mí udrželi.
     
    65
    Jonathan Williams o míč přišel a jeho jmenovec Ashley musel míč posílat pryč, nakonec celá akce Severního Irska tak skončila – ale Wales se stále nemže srovnat se stylem, jakým se dnešní zápas vede.
    Severoirský obránce Johny Evans vytvořil pro své spoluhráče už dvě šance. To je nejvíce ze všech hráčů na hřišti.

     
    64
    Severní Irsko ale i nadále hraje v tomto zápase prim a drží míč ve své moci, ovšem teď to není nějaká přímočará ofenziva, spíše rozvážně vyčkávání na vlastní polovině.
     
    63
    Ze hřiště odchází Joe Ledley, který dnes nehrál úplně šťastný zápas – nahradí ho o něco ofenzivnější Jonathan Williams, který se bude snažit prolomit severoirskou obranu.
     
    62
    Ramsey se snaží něco vymyslet ve středu pole s Allenem, ale nakonec měl Bale co dělat, aby jejich míč vůbec dohnal.
     
    61
    Dallas sice vybojoval rohový kop, ten ale Norwood zahrál velice špatně a překopl celé vápno, takže míč skončil až za čárou.
     
    60
    Máme za sebou hodinu hry, zatím marně čekáme na první branku, ale hra se po obrátce o něco více otevřela – Coleman si mezitím připravuje další střídání...
     
    58
    Na druhou stranu se hnal Lafferty, takže v pozoru museli být zadáci Walesu – nakonec si pomohl Taylor až faulem a vidí žlutou.
    58. Gareth Bale opět potvrdil, že přímé kopy umí kopat výborně. McGovern však ještě lepším zákrokem podržel své spoluhráče.
     
    58
    Tak tohle se dalo čekat – Gareth Bale vytáhl krásnou střelu, práskl do stojícího míče, ale proti němu stál úžasný McGovern! Ten sebou plácl na zem a dokázal jeho střelu úžasně vyrazit mimo!
     
    57
    Gunter dostal dobrý míč od Ramseyho do křídla a nakonec byl faulován Bale, tohle je ale velice dobrá situace pro přímou střelu na bránu!
     
    56
    Ke střele z dálky se odhodlal Norwood, který za to vzal z velké dálky a nakonec donutil Hennesseyho k celkem pohodlnému zákroku.
     
    55
    Ze hřiště se jako první pakuje Vokes, hráče anglického Burnley nahradí střelec vítězného gólu ze zápasu se Slováky, Robson-Kanu.
     
    54
    Allen velice dobře udržel míč proti přesile soupeřů, nakonec ale poslal nepřesný pas Gunter – míč tak končí u McGoverna a jeho dlouhý nákop zakládá další akci severoirského týmu.
    53. Ramsey našel povedeným centrem Vokese, který hlavičkoval mimo.
     
    53
    Chester si připsal dobrý obranný zákrok a první velkou šanci měli i Velšané! Dopředu se totiž hnal Ramsey, který krásným a přesným centrem našel hlavu Vokese, ten ale těsně minul pravou tyč McGovernovy brány!
     
    52
    Wales zatím páchá hodně zbytečných ztrát a nepůsobí jako favorit dnešního zápasu – Norwood momentálně poslal nepřesný pas a Hennessey tak může alespoň trochu zklidnit hru.
     
    51
    I další akce severoirských hráčů byla zastavena až v samotném závěru, Evans poslal velice dobrý míč na zadní tyč, tam ale fauloval ve snaze dostat balón do brány Lafferty.
     
    50
    Lafferty skončil na zemi a tentokrát to byl on, kdo byl faulován – přímý kop si mezi sebou rozeberou Ward a Davis.
     
    49
    I ve druhé půlce jsou zatím Severní Irové daleko lepší, teď sice o míč přišli, ale ani to nic nemění na faktu, že působí daleko více kompaktně.
     
    48
    Dopředu se prohnal Davis, který se dostal k dobrému centru, ovšem jeho pokus trknul hlavou daleko pryč Williams.
     
    47
    Atkinson píská první faul druhého poločasu, toho se dopustil Lafferty – anglický sudí ho napomíná slovně, protože vidí, že už to byl několikátý nedovolený zákrok od toho samého borce.
    Poločasové hodnocení aktérů utkání podle serveru WhoScored.

     
    46
    Beze změn se ukázaly oba celky na hrací ploše a jsou to opět Severní Irové, kdo útočí, zatím se ale nedostali do vápna.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Nastavena nebyla ani minuta a gólu jsme se tak v prvním poločase vůbec nedočkali – lepším celkem pak byli překvapivě Severní Irové. Ti nedovolili svému favorizovanému soupeři žádnou velkou šanci a sami jich pár měli – s Wardovou i Dallasovou střelou si poradil pozorný Hennessey, takže se stav nakonec neměnil. Jinak sledujeme velice tvrdý a bojový fotbal, díky čemuž nás čeká ještě hodně napínavá a vyrovnaná podívaná. Co přinese druhý poločas? Utrhne se ze severoirských řetězů Bale nebo ho zatím skvělá obrana v zeleno-bílé uhlídá?
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Dlouhý centr od Ramseyho byl hodně nepřesný a tak proletěl vápnem zcela bez reakce kohokoliv. Výkop od brány McGoverna je tak vším, co bude po této akci následovat.
    Zápas si nenechaly ujít ženy ze tří různých generací rodiny Garetha Balea. Fotbalistova manželka, matka a dcerka.

     
    44
    Dallas si dovolil hodně, když ošklivě dojel Garetha Balea a za skluz na největší hvězdu na hřišti vidí z rukou sudího Atkinsona první žlutou zápasu.
     
    43
    Teď sledujeme tvrdý boj ve středu pole, ze kterého vyšli vítězně Severní Irové, kteří rozvinuli hru do strany a následně o míč přišli při pokusu vysunout Laffertyho.
     
    42
    Bale se dostal k dobrému centru, ovšem ve vápně neměl nikoho, takže Hughes v pohodě sklepl míč do náruče McGoverna.
     
    41
    Ale hráči v zeleno-bílém jsou více nebezpeční, než jejich soupeř, takže sledujeme hru na jejich útočné polovině a Wales se zdá být trochu bezradným.
     
    40
    Po faulu na Laffertyho měli přímák Severní Irové a k zakončení se dral sám faulovaný, ovšem Davies dokázal míč odklidit hlavou na roh!
     
    38
    Wales se nikam nežene a vypadá to, že Chris Coleman bude muset svoje svěřence v kabině pořádně nabudit, jestli tedy dnes chce vyhrát.
     
    37
    Dallas se snažil dostat míč tvrdým centrem do vápna, ale asi to o něco málo přehnal, když míč skončil až za čárou.
     
    36
    Po faulu na Warda byla ponechána výhoda, která ale nebyl zužitkována, jelikož přihrávka mířila dozadu – sám faulovaný hráč následně centroval a Gunter musel odvracet na roh.
     
    35
    Joe Allen fauloval na útočné polovině a míč tak ztratil, což se mu sice nelíbilo, ale sudí Atkinson je neoblomný.
    Aaron Ramsey je jediným hráčem na trávníku, který dosud v zápase nepokazil jedinou přihrávku.

     
    34
    Vokes byl rád, že nakonec vybojoval aut, takže mohl posílat míč do hry Taylor – ten tak nakonec učinil, ale Allen celou akci zbrzdil a Severní Irové se ubránili.
     
    33
    Teď Velšané delší dobu drželi míč, ale centr od Guntera nebyl přesný, takže nemohl Bale vůbec nic dělat – balón končí v autu a vykopávat může McGovern.
     
    32
    Gunter hledal před bránou Balea, ovšem míč se odrazil někam pryč – toho využil Taylor, který se snažil pálit z první, ale nakonec trefil pouze prvního bránícího hráče.
     
    31
    Taylor chtěl odkopnout míč daleko pryč, ale míč mu sjel po nártu a odskočil tak do autu, čímž ho daroval svému sokovi.
     
    30
    Teď se na delší dobu dostali dopředu Severní Irové, ale nakonec je zradila nepřesnost a míč tak opět má jejich soupeř – zatím to není utkání, které by oplývalo krásou.
     
    28
    Vokes byl na hrotu sám a měl tak jen malou šanci na úspěch, takže dokázal pouze posunout míč za sebe do země nikoho, čímž zapříčinil další lacinou ztrátu.
    Z úst fanoušků Severního Irska už zazněl asi nejslavnější chorál letošního Eura - Will Grigg's on Fire. Tento popěvek vymysleli fanoušci Wiganu na počest severoirského forvarda Willa Grigga, jenž se stal nejlepším střelcem 3. anglické ligy.

     
    27
    Lafferty si připsal tvrdý zákrok na osobu Ashleyho Williamse, který sice nějakou dobu polehával, ale vypadá to, že bude moci v pohodě pokračovat – míč tak má jeho tým.
     
    26
    Gareth Bale neměl úplně ideální pozici, ale nakonec zkusil střelu z dálky, protože prostě nebylo komu – a tento pokus za jásotu fandů Severního Irska skončil hodně mimo.
     
    25
    Lafferty se dostal k dalšímu ohrožení brány, protože si naskočil na dlouhý centr, ale jeho hlavička nebyla v tísni přesná a šla výrazně nad.
     
    24
    Teď už hrají Draci a Joe Allen byl faulován ve středu pole, takže se logicky píská faul a Wales může hru zase o něco více uklidnit.
    23. Jamie Ward se prezentoval zajímavým pokusem, který Hennessey raději pojistil nad břevno.
     
    23
    Ward vyslal krásnou střelu z dálky a nadělal tak Hennesseymu velké starosti – jeho střela totiž mířila pod břevno a welšský gólman musel parádní robinsonádou míč vytlačit nad!
     
    22
    Ramsey se snažil vymodlit si faul po zákroku Evanse, ovšem Atkinson nepískal a hraje se tak dál – Severní Irové tak mohou po delší době přitopit pod kotlem.
     
    20
    Draci se ale i nadále snaží převzít kontrolu nad zápasem, teď jsou o něco aktivnější, ale obrana Severního Irska zatím funguje na jedničku.
    19. Aaron Ramsey sice dostal míč do sítě, ale gól nemohl být uznán. Záložník londýnského Arsenalu byl v ofsajdu.
     
    19
    Tak toto bude Wales mrzet, ale gól, který jeho hráči vstřelili, totiž neplatí! Taylor poslal dobrý centr na Vokese, který ještě sklepával na Ramseyho – ten sice poslal míč za McGovernova záda, ale byl v ofsajdu, což potvrdil i opakovaný záběr!
     
    18
    Ledley byl ve středu pole faulován a domácí tak měli přímý kop, ovšem opět přišla nahrávka dozadu a celá akce se výrazně zpomalila.
     
    17
    Přímý volný kop měli Velšané, na centr od Allena si naskakoval Vokes, ovšem míč jenom přizvedl za sebe a ten tak skončil za brankovou čárou mimo.
     
    16
    Hughes se ani tentokrát nenechal přelstít, protože si velice dobře pohlídal náběh Ramseyho – míč tedy má v rukavicích McGovern.
     
    15
    Wales se snaží tentokrát projít kombinačně po zemi, ovšem zatím jejich soupeři skvěle vystupují a favoriti dnešního duelu tak zatím mají dveře dopředu zavřené.
     
    14
    Míč za obranu dostával Ward, ovšem zatím to velký úspěch nemá, protože proti sobě měl velké množství soupeřů a nakonec mu jeden z nich míč čistě odebral.
     
    13
    Po malé odmlce se dostal ke slovu opět Gareth Bale, který svým dobrým centrem za obranu hledal Ramseyho, ten ovšem měl míč za sebou a zakončit tak nedokázal.
     
    12
    I teď jsou severoirští hráči na útočné polovině a snaží se dostat do další šance, ovšem tentokrát to udělal dobře Chester a pohlídal si celou situaci.
    10. Do první šance zápasu se dostal severoirský křídelník Dallas. Hennessey předvedl kvalitní zákrok.
     
    10
    Tak toto byla velká šance Severního Irska! Ke střele se po pěkné kombinaci před vápnem dostal křídelní hráč Dallas, Hennessey se ale krásně položil na zem a včas dokázal míč vytěsnit na roh!
     
    9
    Ledley celkem rozvážně rozdával míč do strany, což se moc nelíbí fandům soupeře a spustili první pískot – Wales zatím nepůsobí vůbec tak dominantně, jak se čekalo.
     
    8
    Další z dlouhých nákopů se Walesu úplně nepovedl a skončil až u McGoverna, zatím sledujeme velice rozvážný úvod do zápasu.
     
    7
    Ward skončil na zemi po faulu od Williamse, takže celek z Irského ostrova měl přímák, ovšem Lafferty se provinil útočným faulem.
     
    6
    A už to zase jede – v kotli Severních Irů už se opět zpívá a tancuje podle popěvku "Will Grigg's on fire!", který pobláznil celou Evropu.
     
    5
    Aaron Ramsey přišel o míč ve středu pole v souboji s Norwoodem, ovšem po přiklepnutí našel Evansův dlouhý míč pouze náruč welšského gólmana Crystal Palace.
     
    4
    Gunter měl tentokrát možnost vhazování a poslal míč dozadu na Chestera – nakonec se kombinace dostala až k Hennesseymu, který dlouhým nákopem vyzval Vokese.
     
    3
    Davies měl drobné problémy s pokrytím náběhu Balea, který je velice agilní, ovšem nakonec si hráč Severního Irska poradil a míč má v náruči McGovern.
     
    2
    Zatím více drží míč Wales, který se teď snaží projít po své pravé straně, Gunter ale nakonec usoudil, že tudy cesta nevede a přenesl hru na druhou stranu.
     
    1
    Historický zápas pro oba celky ve vyřazovací fázi EURA začal a možnost ho zahájit měli Velšané – Ramsey rozehrál podle nových pravidel, ovšem po nákopu na Balea červení o míč přišli.
     
    1
    Utkání právě začalo.
    Hráči obou týmů velmi prožívali národní hymny svých zemí.

     
    Wales nastoupí v červených dresech, které jsou pro něj tak typické – Severní Irsko pak bude hrát v taktéž příznačné zeleno-bílé kombinaci.
     
    Teď už se hrají hymny obou celků, takže je jasné, že za malou chvíli se bude začínat.
     
    Oba celky už za bouřlivého jásotu přicházejí na hřiště – Velšany sice nevede Gareth Bale, ale fakticky on bude právě tím, okolo koho se to dnes bude celé točit.
     
    Tribuny jsou už zcela zaplněny a vypadá to, že půjde o opravdový tvrdý ostrovní souboj jak na hřišti, tak v hledišti – zeleno-bílé barvy se prolínají s červeno-zelenými a je jasné, že se bude na co dívat.
     
    Oba celky tak přesně splnily předzápasová očekávání a jejich základní jedenáctky se shodují do puntíku s těmi předpokládanými. Svoje celky na hřiště povedou jako kapitáni Ashley Williams a Steven Davis.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Wales: Hennessey – Chester, A. Williams (C), Davies – Gunter, Allen, Ledley, Ramsey, Taylor – Vokes, Bale.
    Náhradníci: Fôn Williams, D. Ward – A. King, Robson-Kanu, G. Williams, D. Edwards, J. Richards, Cotterill, Collins, Jonathan Williams, Vaughan, Church.

    Severní Irsko: McGovern – Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans – J. Ward, S. Davis (C), C. Evans, Norwood, Dallas – K. Lafferty.
    Náhradníci: R. Carroll, Mannus – Baird, Ferguson, Hodson, McCullough, C. McLaughlin, McNair, Grigg, Magennis, McGinn, Washington.

    Rozhodčí: Martin Atkinson – Michael Mullarkey, Stephen Child (všichni Anglie), 4. rozhodčí: Felix Brych (Německo).
    V Parku Princů dnes můžeme očekávat také souboj skvělých fanoušků obou týmů.

     
    Oba dva celky se v tomto miléniu utkaly pětkrát, z toho třikrát šlo o přípravný zápas.
    Nejprve se toto ostrovní derby odehrálo v letech 2004 a 2005 v rámci kvalifikace na MS – tehdy byl úspěšnější Wales po remíze 2:2 a výhře 3:2.
    Další zápasy byly, jak je napsáno výše, přátelské a v nich byl celkově také úspěšnější Wales – v roce 2007 se zrodila v Belfastu remíza 0:0, poté na neutrální půdě v Dublinu výhra Draků 2:0 (trefili se Ramsey a Earnshaw) a nakonec na jaře tohoto roku v Cardiffu remíza 1:1 (Chuch – Cathcart).
     
    Máme tu i předpokládané jedenáctky obou celků:

    Wales
    Hennessey – Chester, A. Williams, Davies – Gunter, Ledley, Ramsey, Allen, Taylor – Bale, Vokes

    Severní Irsko
    McGovern – Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans – Ward, C. Evans, Norwood, Dallas – Davis – Lafferty
     
    Přeji pěknou fotbalovou sobotu, protože se neděje nic menšího, než že se nám vrací zápasy Mistrovství Evropy – po pár dnech bez fotbalu už určitě většina z Vás přišla na to, jak moc všem nadšencům tento fotbalový svátek scházel!

    A dnes půjde rovnou o postup do čtvrtfinále, jeden ze zápasů osmifinále mezi sebou rozehrají ostrovní rivalové, Wales a Severní Irsko! Za favority budou považováni hráči, kteří budou v zápise vedeni jako domácí, ale víme, jak to v těchto derby chodí...

    Z úst fanoušků Walesu zní po skupinové fázi nejčastěji jediné slovo – "Bale". Jméno největší hvězdy Draků je skloňováno nejen mezi nimi, protože tento ofenzivní tahoun Realu Madrid se trefil zatím v každém zápase a patří mezi největší hvězdy celého mistrovství. Samozřejmě je nutno poznamenat, že mu zdatně sekundují i "falešný blonďák" Ramsey a znovuzrozený Joe Allen, který na tomto šampionátu snad i dostává své z legrace udělené přezdívce, "welšský Pirlo". Abych doplnil střeleckou potenci, za třígólovým Balem už jsou jen jednogóloví Robson-Kanu, Ramsey a Taylor. V bráně se pak představí Hennessey, který udržel zatím jedno čisté konto (výhra 3:0 proti Rusku).

    Cesta Walesu ze skupiny vedla celkem překvapivě z prvního místa – nejprve si Colemanovi svěřenci poradili se Slováky (2:1), poté stejným poměrem padli s Anglií (1:2), aby si zajistili první místo proti Sborné (3:0).

    Severní Irové za největší star svého výběru mají borce, který ještě ani jednou nestartoval v základu – a dokonce se ani nijak jinak významně nezapsal do historie turnaje. Will Grigg je kultovní postavou a skandování popěvku "Will Grigg's on fire!" se stalo symbolem působení Severních Irů na kontinentálním šampionátu. Ti neměli cestu lehkou, ale nakonec díky dobré defenzivě a hlavně gólmanovi McGovernovi udrželi dobré celkové skóre a šli dál ze třetího místa se třemi body. Nejlepší střelce má tato ostrovní země dva, protože dala jen dvě branky – o ně se podělili McAuley a McGinn.

    Jak už bylo řečeno, cesta ze skupiny byla trnitá a po první prohře s Polskem (0:1) to vypadalo všelijak – ovšem poté se hráči vzepjali ke skvělému výkonu a výhře nad Ukrajinou (2:0), aby následně hořkosladce prohráli s Německem (0:1) a zajistili si postup ze třetího místa.

    Když si tedy vezmeme nejlepší hráče obou týmů, je jasné, že bude důležité, jak McGovern odolá Baleovi. Zastaví se welšský stroj nebo bude prolomena jedna z nejlepších defenziv turnaje?
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Ondřej Hradecký

    Branky: 75. McAuley (Bale) (vla.)

    Karty:   58. Taylor (WAL), 90+4. Ramsey (WAL) – 44. Dallas (NIR), 67. S. Davis (NIR)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 3:1. Rohy: 0:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:19.
    Wales: Hennessey – Chester, A. Williams (C), Davies – Gunter, Allen, Ledley (63. Jonathan Williams), Ramsey, Taylor – Vokes (55. Robson-Kanu), Bale.
    Náhradníci: Fôn Williams, D. Ward – A. King, Robson-Kanu, G. Williams, D. Edwards, J. Richards, Cotterill, Collins, Jonathan Williams, Vaughan, Church.

    Severní Irsko: McGovern – Hughes, McAuley (84. Magennis), Cathcart, J. Evans – J. Ward (69. Washington), S. Davis (C), C. Evans, Norwood (79. McGinn), Dallas – K. Lafferty.
    Náhradníci: R. Carroll, Mannus – Baird, Ferguson, Hodson, McCullough, C. McLaughlin, McNair, Grigg, Magennis, McGinn, Washington.

    Rozhodčí: Martin Atkinson – Michael Mullarkey, Stephen Child (všichni Anglie), 4. rozhodčí: Felix Brych (Německo)
    bahis siteleri