Portugalsko – Francie 1:0 (po pr.)
po prodl.
Portugalsko
1:0 (0:0)
Francie
Neděle 10.07.2016, 21:00 • Stade de France, Saint-Denis • Mistrovství Evropy • Finále
Předzápasové kurzy
     
    A nyní už historický moment pro Portugalce! Vítězný tým evropského šampionátu za rok 2016 si přichází pro zlaté medaile, jako první jednašedesátiletý trenér Fernando Santos. Po něm následuje Ricardo Quaresma, který dnes nahradil kapitána Cristiana Ronalda v prvním poločase.
     
    Portugalsko poprvé v historii vyhrává mistrovství Evropy! Domácí reprezentaci porazilo 1:0 gólem ve 109. minutě, který obstaral útočník Éder.
     
    120+3
    Brankář Rui Patrício si s výkopem dával hodně načas a obdržel žlutou kartu.
     
    119
    Žlutou kartu dostává José Fonte (Portugalsko).
     
    115
    Joãa Máriu zastavil ve vznikajícím protiútoku Paul Pogba pouze za cenu faulu, který byl navíc vyhodnocen na žlutou kartu.
     
    110
    Francouzi okamžitě reagují střídáním a posílením útoku. Anthony Martial nahradí na trávníku Moussu Sissoka.
    109. ÉDER - 1:0
     
    109
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    A máme tu první branku, do vedení se ve finále mistrovství Evropy 2016 dostávají ve druhém prodloužení Portugalci! ÉDER předvedl parádní indivudální akci, tělem si dokázal odstavit Koscielnyho a tvrdou přízemní střelou k tyči otevřel skóre dnešního duelu. Obrovský šok pro domácí národní tým, Éder skóruje v dospělé reprezentaci počtvrté!
    108. Z chybně odpískaného přímého kopu trefil Guerreiro břevno francouzské svatyně.
     
    108
    Domácí reprezentaci nyní zachránila dobře postavená branková konstrukce! Skvělé zakončení levačkou předvedl Raphaël Guerreiro, jehož tvrdá rána skončila na břevně. Hugo Lloris měl velké štěstí a s ním i celý jeho národ.
     
    107
    Domácí stoper Laurent Koscielny obdržel žlutou kartu za hrou rukou, kterou se ale dle opakovaných záběrů provinil portugalský hráč.
    104. Hugo Lloris měl obrovské štěstí, že jej hlavička Édera trefila.
     
    104
    A z rohového kopu přišla velká šance Portugalska! Ricardo Quaresma poslal nadýchaný centr na Édera, jenž ale trefil pouze dobře postaveného Llorise. Nyní fanouškům Francie zcela jistě zatrnulo.
     
    98
    Rozhodčí nyní rozdává žluté karty jako na běžícím pásu. William Carvalho nyní takticky zastavil Comana, jenž se řítil do velmi nebezpečného protiútoku.
     
    97
    Pas Blaise Matuidiho na Gignaca nebyl z kategorie těch nejpovedenějších, posléze se navíc domácí záložník provinil faulem na Édera a dostal žlutou kartu.
     
    95
    Moussa Sissoko svojí velice povedenou hrou donutil k faulu Raphaëla Guerreira, který za něj navíc obdržel i žlutou kartu. Tu sudí Clattenburg dnes vytasil počtvrté a potřetí se jednalo o portugalského reprezentanta.
    90+2. Neskutečné! Střídající Gignac trefil v samém závěru řádné hrací doby tyč. Portugalci měli velkou kliku.
     
    90+2
    Tak nyní byli Francouzi velice blízko první brance! Patrice Evra parádně přihrál Gignacovi, který se ještě lépe uvolnil k zakončení. Jeho střela už prošla okolo brankáře Ruie Patrícia, ke smůle Francie ji ale zastavila tyčka portugalské branky!
    84. Parádní střelu Sissoka dokázal vyrazit Rui Patrício. Ten chytá skvěle.
     
    84
    Tak tohle byla parádní rána v podání skvěle hrajícího Moussy Sissoka! Jeho tvrdý projektil však dokázal Rui Patrício vyrazit vedle své svatyně, šestý zákrok portugalského strážce svatyně v dnešním utkání.
     
    80
    Samuel Umtiti obdržel žlutou kartu, kterou v dnešním utkání dostal francouzský hráč poprvé. Jednalo se o nedovolený zákrok na Édera, který sice nebyl nijak ostrý, ale anglický sudí ho potrestal.
    80. Naniho centr padal přímo do brány a Lloris se musel pořádně natahovat, aby zabránil gólu.
     
    80
    Dobrá práce brankáře Huga Llorise! Nani se z pravé strany odhodlal k centru, z něhož se ovšem nakonec zrodil střelecký pokus. Ten domácí kapitán vyrazil ke Quaresmovi, jehož libové zakončení nůžkami ale brankář gólman Francie také dokázal zlikvidovat!
     
    79
    Z trávníku odchází i portugalský záložník Renato Sanches. Osmnáctiletý borec dnes nebyl moc vidět, lepší výkon se tedy pokusí podat útočník Éder.
     
    78
    Francouzi podruhé střídají, útočníka Oliviera Girouda nahradí André-Pierre Gignac.
    75. Rui Patrício drží Portugalsko ve hře o evropský titul. Takhle vychytal Oliviera Girouda.
     
    75
    Další výtečný zákrok portugalského brankáře! Kingsley Coman pěknou přihrávkou vyslal do veliké šance Oliviera Girouda, jehož zakončení ale Rui Patrício dokázal výborně vytěsnit. Stav tedy zůstává stále bezbrankový!
     
    66
    Portugalský kouč poprvé střídá dobrovolně, v utkání ale celkově již podruhé. Do hry místo Adriena Silvy míří ke svému jubilejnímu devadesátému startu João Moutinho.
    66. Antoine Griezmann v největší šanci zápasu hlavou těsně netrefil bránu.
     
    66
    Obrovskou šanci měl Antoine Griezmann! Sedmou branku na tomto turnaji měl opravdu na dosah, jeho hlavička po krásném centru Comana ale zamířila těsně nad branku Ruie Patrícia! Portugalci mohou děkovat štěstěně.
    62. Žlutý faul Joãa Mária na Girouda.
     
    62
    Druhá žlutá karta v utkání a znovu ji dostává portugalský hráč. João Mário poměrně zbytečně zastavil Oliviera Girouda, který se pokoušel založit protiútok. A anglický rozhodčí tento zákrok „ocenil“.
     
    58
    První střídání připravil domácí kouč Deschamps. Dimitriho Payeta na trávníku nahradí Kingsley Coman, pro něhož to bude jedenáctý start v dospělé reprezentaci.
     
    34
    A máme tu první žlutou kartu, Payeta totiž poměrně tvrdě fauloval Cédric Soares. Anglický sudí neváhal ani chvilku a vytasil kartonek.
    33. Moussa Sissoko se šikovně uvolnil a donutil Ruie Patrícia k dobrému zákroku.
     
    33
    Další dobrý zákrok portugalského gólmana! Moussa Sissoko to udělal opravdu skvěle a byla z toho nadějná šance pro Francii, jenomže Rui Patrício dokázal vyrazit míč do bezpečí.
    25. Tenhle obrázek jsme vidět nechtěli. Cristiano Ronaldo dohrál.
     
    25
    Na trávník nyní místo zraněného Cristiana Ronalda nastupuje Ricardo Quaresma, záložník Realu Madrid pochopitelně neudržel ani slzy. Portugalci nyní mají motivaci bojovat pro svého kapitána, který míří na ošetřovnu.
    10. Hlavičku Antoina Griezmanna vytáhl na roh výborný Rui Patrício.
     
    10
    Tak tohle byla obrovská šance domácího mužstva! Antoine Griezmann se stal adresátem pěkného centru za obranu a zvolil překvapivou formu zakončení, na kterou ale výtečným zásahem dokázal zareagovat Rui Patrício! Bude z toho rohový kop.
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Michal Belšán

    Branky: 109. Éder

    Karty:   34. Soares (POR), 62. Mário (POR), 95. Guerreiro (POR), 98. W. Carvalho (POR), 119. Fonte (POR), 120+3. Patrício (POR) – 80. Umtiti (FRA), 97. Matuidi (FRA), 107. Koscielny (FRA), 115. P. Pogba (FRA)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 5:7. Rohy: 5:9. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:13.
    Portugalsko: Patrício – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho – Sanches (79. Éder), A. Silva (66. Moutinho), Mário – Nani, Ronaldo (C) (25. Quaresma).
    Náhradníci: A. Lopes, Eduardo – Alves, R. Carvalho, Moutinho, Éder, Vieirinha, D. Pereira, A. Gomes, R. Silva, Eliseu, Quaresma.

    Francie: Lloris (C) – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Moussa Sissoko (110. Martial), P. Pogba, Matuidi, Payet (58. Coman) – Griezmann, Giroud (78. Gignac).
    Náhradníci: Mandanda, Costil – Jallet, Rami, Kanté, Cabaye, Gignac, Martial, Schneiderlin, Mangala, Digne, Coman.

    Rozhodčí: Clattenburg – Beck, Collin (všichni Anglie)
    bahis siteleri