MS v cyklistice - závod juniorů (kon.)
konec
MS v cyklistice - závod juniorů

sk Pátek 14.10.2016, 12:15Cyklistika
     
    Preteky v kategórii jednotlivcov sa skončili. Najlepšie zo Slovákov dopadol Adrián Foltán, ktorý prišiel na 38. pozícii, za ním finišovali Matúš Štoček a Samuel Oros a na finálnej 105. priečke dorazil aj Tomáš Person. S týmto konštatovaním sa s vami pre dnešok lúčime. Ďakujeme za pozornosť a želáme vám krásny víkend. (15:28:17)
     
    Výsledková listina:
    1 – Jakob Egholm (Dánsko) – 2:58:19
    2 – Niklas Markl (Nemecko) +0:07
    3 – Reto Müller +0:07
    -------
    38 – Adrián Foltán (Slovensko) +1:45
    49 – Matúš Štoček (Slovensko) +1:45
    77 – Samuel Oros (Slovensko) +1:45
    105 – Tomáš Person (Slovensko) +4:08
     
    Zo zlata sa teší Dán Jakob Egholm, druhý skončil Nemec Niklas Markl a bronz získava Švajčiar Reto Müller.
     
    Majstrovstvá sveta v juniorskej kategórii sa skončili.
    Egholm prichádza do cieľa

     
    CIEĽ
    Dánsky cyklista Jakob Egholm to dokázal, preťal cieľovú pásku a je z neho majster sveta v juniorskej kategórii!
     
    1
    Sledujeme naozaj strhujúci finiš. Egholm šliape do pedálov vďaka posledným zvyškom síl a vidieť na ňom obrovské vyčerpanie, ale aj neopísateľnú dávku bojovnosti. Do cieľovej pásky ostáva posledný kilometer, náskok je rovných 13 sekúnd!
     
    2,1
    Julius Johansen a Alexys Brunel idú takisto z posledného a mužovi na čele nedajú dýchať. Náskok Egholma je už iba 11 sekúnd!
     
    3,2
    Dánsky cyklista Jakob Egholm si siaha na absolútne dno svojich síl a jeho náskok sa zmenšuje. Vyčerpaný jazdec je vpredu o 14 sekúnd.
     
    4,4
    Jakob Egholm sa odtrhol naozaj bravúrne a ak vydrží v tomto tempe, tak bude oslavovať. Jeho náskok na čele je 4,4 kilometra pred cieľom na úrovni 16 sekúnd.
     
    5,4
    Na absolútnom čele je Dán Jakob Egholm, ktorého sa pokúša dostihnúť dvojica Johansen a Brunel. Tí aktuálne strácajú na unikajúceho lídra 18 sekúnd!
     
    6,9
    Dánov na čele sa na vlastnú päsť pokúša dostihnúť Francúz Alexys Brunel. Jednotlivci sa už teraz nechcú spoliehať na záverečný špurt a pokúšajú sa útočiť.
     
    7,9
    Pelotón stráca už 1 minútu a 14 sekúnd, takže víťaz vzíde z líderskej skupiny. V tej, žiaľ, nie je ani jeden Slovák.
     
    8,7
    Na absolútnom čele sa odtrhla dánska dvojica Julius Johansen a Jakob Egholm, ktorá dokonale spolupracuje a vytvára si sľubný náskok!
     
    11
    Začali sa skutočné preteky a sledujeme viacero útočných pokusov. Náskok vedúcej skupiny je aktuálne 59 sekúnd, ale lídri sa začínajú trúsiť.
    Začiatok posledného kola

     
    14,7
    McNulty, Johansen a Brunel, ktorí sa dlho držali na úplnom čele, sú vo vedúcej skupine aktuálne až za desiatou pozíciou.
     
    15,2
    Líderská skupina práve odštartovala záverečné kolo pretekov. Páskou prešiel s časom 2:38:43 ako prvý Austrálčan Harry Sweeny.
     
    17,3
    Náskok sa teraz znížil už na úroveň 45 sekúnd. Je to výsledkom obrovskej kolektívnej snahy pelotónu, ktorý si pomáha ako môže.
     
    22,9
    Náskok sa navýšil na úroveň rovnej minúty a vedúca skupina sa začína trhať! Na úplnom čele je päťčlenná skupina, ale do cieľovej pásky ostáva ešte takmer 23 kilometrov, takže budeme zvedaví, kto bude mať v závere najviac síl.
    Vedúca skupina 19 pretekárov ešte s náskokom na úrovni 43 sekúnd

     
    24,8
    Lídri však navýšili svoj náskok a aktuálne na nich pelotón stráca už 54 sekúnd. Vedúca skupina vôbec nepoľavuje.
     
    25,8
    Z hlavnej časti pelotónu sa odtrhol Mexičan Luis Villalobos, ktorý sa sám pokúsi dostihnúť vedúcu skupinu. Pracuje naozaj tvrdo, uvidíme, či mu budú stačiť sily.
     
    29
    Začali sa posledné dve kolá pretekov. Na čele je približne 20-členná skupina, ktorú vedie Dán Jakob Egholm. Lídri majú pred hlavným balíkom náskok na úrovni 40 sekúnd.
     
    33,7
    Početná skupina lídrov má aktuálne pred pelotónom náskok 55 sekúnd. Pelotón však ide v slušnom tempe, ktoré na jeho čele diktuje Kanaďan Nickolas Zukowsky.
     
    35,5
    Unikajúca trojica v zložení McNulty, Johansen a Brunel už nie je na čele, pretože ju definitívne dostihla početná skupina.
    Thiebaudov pád

     
    39,6
    Máme tu ďalší pád, na zemi tentokrát skončil švajčiarsky reprezentant Valere Thiebaud. Našťastie však bude v poriadku, ale potrebuje vymeniť predné koleso.
     
    42
    Do cieľa pretekov ostáva ešte 42 kilometrov a náskok vedúcej trojice sa aktuálne drží iba na úrovni 16 sekúnd. Početná skupina unikajúcich jazdcov s veľkou pravdepodobnosťou o chvíľu pohltí.
     
    43,9
    Máme tu ďalší nepríjemný pád. Na zemi skončil reprezentant Rwandy Rene Ukiniwabo, ktorý pri páde strhol aj jedného zo súperov.
     
    48,5
    Veľmi škaredý pohľad nám teraz ponúkli televízne kamery na nórskeho pretekára Ivera Knottena. Ten sa odrazu od absolútneho vyčerpania zrútil na trať a bude potrebovať okamžitú pomoc zdravotníkov.
     
    50
    Čaká nás posledných 50 kilometrov cestných pretekov juniorov v rámci cyklistických majstrovstiev sveta v katarskej Dohe. Rozdelí si cenné kovy trojica v úniku? McNulty, Johansen a Brunel ťažia z toho, že pelotón sa po zmätkoch v predchádzajúcich poriadne roztrhal.
     
    52
    K McNultymu a Johansenovi sa napokon pridal Francúz Alexys Brunel a tento únik už vyzerá skutočne zaujímavo. Trojica kvalitných časovkárov veľmi dobre spolupracuje a jej náskok na svojich prenasledovateľov stále narastá.
     
    53,5
    McNultymu sa s tempom snaží pomáhať ďalší kvalitný tempár Dán Julius Johansen. Zatiaľ sa však tejto silnej dvojici nepodarilo vyprovokovať žiadnych ďalších kolegov z úniku.
     
    55
    Najaktívnejším pretekárom z o skupiny, ktorá sa pohybuje na úplnom čele, je Američan Brandon McNulty. Ten sa len pred pár dňami tešil z majstrovského titulu v jazde proti chronometru, a tak je určite mimoriadne motivovaný pridať aj ďalší cenný kov.
    Približne v polovici pretekov sa pelotón roztrhal na viacero skupín.

     
    57,5
    Do konca pretekov zostávajú už len necelé štyri okruhy a pelotón sa začína trhať na viacero početnejších skupiniek.
     
    61
    Vedúca skupina sa postupne rozrástla až na štrnásť jazdcov a vidíme tam napríklad Američana Brandona McNultyho. Za touto početnou skupinkou jazdí s odstupom 15 sekúnd ďalšia skupinka. Pelootón jazdí s odstupom len 20 sekúnd a na jeho čele všetko zatiaľ kontrolujú Nemci.
     
    62,5
    V čelnej skupinke sa nachádza dvanásť jazdcov. Zatiaľ sa však stále nevedia dohodnúť na spolupráci, a tak ich náskok nijak výraznejšie nenarastá.
     
    65
    Nenápadne sme sa dostali do druhej polovice pretekov o titul majstra sveta juniorov a na čele sa nám začína konečne vytvárať zaujímavá početná skupina. Vidíme tam zástupcov viacerých tradičných cyklistických veľmocí.
     
    66,5
    Tak toto je nepríjemné! Pri prejazde ďalšou občerstvovacou stanicou sa na zemi ocitol aj slovenský reprezentant Matúš Štoček! Verme, že to na našom lídrovi nezanechá výraznejšie následky.
     
    68,5
    Zatiaľ azda najväčšia kolízia v pelotóne! Na zemi sa ocitlo veľké asi 6-7 jazdcov, medzi nimi aj český reprezentant Vojtěch Sedláček. Najhoršie však dopadli Turek Ahmet Orencik a Austrálčan Maccie Carter, ktorí sa len veľmi ťažko zbierajú zo zeme.
    Réžia televízneho prenosu nám vďaka kamerám pripenveným priamo na bicykloch niektorých pretekárov ponúka aj takéto atraktívne zábery zo "srdca pelotónu".

     
    72
    Ďalší pokus o únik vyprovokoval jeden z francúzskych reprezentantov, avšak naďalej sledujeme veľkú taktickú bitku favorizovaných tímov.
     
    73,5
    Stále pokračujeme bez úspešného úniku. Na čele pelotónu sa teraz nevie poriadne sformovať žiadny z reprezenačných tímov. Vidíme tam írske, švajčiarske či americké dresy.
     
    76
    Do konca pretekov zostáva juniorom ešte päť kompletných okruhov. Hneď v úvode toho ďalšieho odstupuje z pretekov z dôvodu absolútneho vyčerpania chorvátsky pretekár Fran Majoli.
    Juniorskými majstrami sveta sa v minulosti stali aj také mená ako Greg LeMond, Roman Kreuziger či Jasper Stuyven.

     
    79,5
    Ďalšia kolízia v pelotóne tentoraz pribrzdila Novozélanďana Jamesa Foucheho a Chorváta Filipa Kvasinu.
     
    81,5
    Pretekári majú za sebou ďalšiu občerstvovaciu stanicu. Na tej zažil pomerne nepríjemný moment slovenský reprezentant Adrián Foltán, ktorému sa nepodarilo prebrať si bidón s vodou od jedného z technikou. Foltán tak bude musieť toto kolo absolvovať bez občerstvenia, čo nie je v tropických podmienkach, ktoré momentálne v Katare panujú, nič jednoduché.
    Pelotónu sa zatiaľ všetky pokusy o únik podarilo zlikvidovať.

     
    83,5
    Na trati sa momentálne nič zvláštne nedeje. Na čele pelotónu vidíme dresy slovinských reprezentantov. Naopak, organizátori postupne sťahujú z trate pretekárov, ktorí už na zvyšok štartového poľa strácajú jeden celý okruh.
     
    89,5
    Tak ako včera v pretekoch cyklistov do 23 rokov, tak aj dnes v súťaži juniorov vidíme veľké množstvo technických problémov cyklistov. Tie momentálne zbrzdili aj Rakušana Markusa Wildauera.
     
    92
    Do cieľa pretekov zostáva už len šesť kompletných okruhov. V pelotóne vládne momentálne pokoj. Nás môže tešiť, že na jeho absolútnom čele sa objavuje veľká slovenská nádej Matúš Štoček.
    Zatiaľ najvýznamnejší únik dňa je už minulosťou.

     
    94
    Po štyridsiatich kilometroch pretekov je jasné, že ani únik trojice Habtom, Schelling a van Moer nebude úspešný. Pelotón tak jazdí opäť pohromade.
     
    96
    Televízna grafika nám prezrádza, že vedúca trojica jazdí momentálne na čele s miniatúrnym osemsekundovým náskokom. Medzitým mal problémy s defektom zadného kolesa český reprezentant Tomáš Čapek, ktorý sa tak bude musieť dostávať späť do pelotónu.
    Reprezentant africkej Eritrey Awet Habtom zatiaľ predvádza sympatický výkon.

     
    98
    Momentálne sa nám to na na trati celkom prelieva. Vpredu naďalej zostáva Eritrejčan Awet Habtom, ktorému robia spoločnosť Holanďan Ide Schelling a Belgičan Brent van Moer. Pelotón však má naďalej všetko pod kontrolou a nepúšťa toto trio do výraznejšieho náskoku.
     
    100
    Pelotón je 100 kilometrov pred cieľom ochudobnený o viacero jazdcov z cyklisticky exotických krajín, ktorých organizátori stiahli potom, čo po dvoch absolvovaných okruhoch nabrali už príliš veľkú stratu.
     
    102,5
    K vedúcemu duu sa v tejto chvíli dotiahol aj Holanďan Dennis van der Horst, avšak skôr ako na únik trojice, to stále vyzerá na zlikvidovanie ďalšieho pokusu o utrhnutie sa z pelotónu.
     
    104
    Pomocníci najväčších favoritov na čele pelotónu zatiaľ pracujú veľmi dobre a vedúcu eritrejsko-slovinskú dvojicu majú skutočne na dohľad. Náskok Aweta Habtoma s Tadejom Pogacarom je momentálne len desať sekúnd.
     
    106
    Dvojici Habtom-Pogačar momentálne chýba sedem kompletných okruhov po trati v katarskej Dohe, jej náskok sa dostal na hranicu 20 sekúnd.
     
    108,5
    Technické problémy mal aj pretekár z Trinidadu a Tobaga. Medzitým sa k Eritrejčanovi Habtomovi na čele pridal aj Slovinec Tadej Pogacar. Táto dvojica však má stále na čele náskok len niekoľkých metrov.
     
    110
    Veľkú smolu mal teraz slovenský reprezentant Samuel Oros, ktorý sa ocitol v jednej z kolízií na konci pelotónu a bude nútený vymeniť svoj bicykel!
    Takto to vyzeralo na štarte pretekov juniorov.

     
    112
    Ďalším jazdcom, ktorý sa pokúša odpútať z pelotónu, je pretekár z Eritrey Awet Habtom. Jeho náskok pred zvyškom štartového poľa je však zatiaľ zanedbateľný.
     
    114
    V pelotóne zatiaľ nič nové, po viacerých neúspešných pokusoch o únik sa situácia na trati upokojila. Celé štartové pole vedú jazdci z cyklistických veľmocí Nemecka či Francúzska.
     
    118,5
    Teraz to skúša hneď sedem jazdcov, medzi ktorými nechýbajú dresy Francúzska, Belgicka či USA. Zatiaľ si však ani táto skupinka nedokázala vytvoriť väčší náskok.
     
    122
    Pelotón už absolvuje druhý z dnešných ôsmich okruhov, ani únik Holanďana Jarna Mobacha úspešný nebol.
     
    123
    Chaos v pelotóne pokračuje. Úsilie dostať sa do úniku dňa je u viacerých cyklistov veľké. Momentálne máme vpredu len Holanďana Jaspera Mobacha, na ktorého sa snaží dotiahnuť ďalšia skupinka pretekárov.
     
    126,5
    Vidíme aj prvý pokus o únik. Dopredu sa snažia dostať dvaja Slovinci, Holanďan ale aj Francúz. Vyzerá to však tak, že aj tento útok by mal mať pelotón pod kontrolou.
    Cyklisti na trati

     
    127
    V pelotóne vládne už od úvodu veľká nervozita, na čo teraz doplatila nepríjemnou kolíziou albánsko-iránska dvojica pretekárov. Uvidíme, či budú títo jazdci schopní pokračovať v pretekoch.
     
    128
    Ako sme už spomínali, slovenskí fanúšikovia vkladajú najväčšie nádeje do Matúša Štočeka. Jeho pomocníkmi budú v dnešných pretekoch Samuel Oros, Adrián Foltán a Tomáš Person.
     
    130
    Na čele pelotónu tvrdo pracuje viacero tímov. Vidíme tam dresy Nemecka, Holandska či Slovinska. Únik sa však zatiaľ žiadnemu z cyklistov nevydaril. Naopak, niektorí pretekári z menej cyklisticky rozvinutých krajín už začínajú zaostávať.
     
    132
    Kazachstanská dvojica Igor Chzhan a Dinmukhammed Ulysbajev sa snaží čo najráchlejšie dostať späť do pelotónu. Na jeho čele sa však tvrdo pracuje a viacerí jadzci sa snažia dostať do úniku.
     
    135
    Začali sa preteky juniorov, v ktorých má Slovensko štvornásobné zastúpenie a najväčšie šance sa dávajú Matúšovi Štočekovi. Hneď v úvode malo technické problémy viacero jazdcov. Bicykle menili dvaja reprezentanti Kazachstanu aj jeden Číňan.
     
    135,5
    Preteky sa práve začali.
    Mapa trate
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní pretekov juniorskej kategórie majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike. Mladých jazdcov dnes čaká 135.5 kilometra dlhá trať, na ktorú sa vyberie aj štvorica Slovákov.

    Našu krajinu budú dnes v katarskej Dauhe reprezentovať Matúš Štoček, Samuel Oros, Adrián Foltán a Tomáš Person. Čaká ich 8 okruhov, pričom každý z nich má presnú dĺžku 15.2 kilometra. Preteky sa začnú o 12:15 nášho času a ich predpokladaný koniec je naplánovaný približne na 15:30.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:15.

    Jakub Kocourek

    bahis siteleri