Nacional – Braga 0:0 (kon.) | Estoril – Marítimo 0:1 (kon.) | Guimarães – Benfica 0:2 (kon.)
FC Ferreira – Porto 0:0 (kon.)
konec
FC Paços Ferreira
0:0 (0:0)
FC Porto
Sobota 07.01.2017, 21:30 • Estádio da Capital do Móvel, Paços de Ferreira (kapacita: 6.452 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 16. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    Příjemný sobotní večer přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. Portugalská nejvyšší soutěž má na programu 16. kolo, v jehož rámci proti sobě nastoupí FC Paços Ferreira a FC Porto. Utkáním, jehož úvodní výkop je naplánován na 21:30, vás prostřednictvím online textové reportáže provede Lukáš Jasoněk.
     
    FC Paços Ferreira

    FC Paços se řadí do druhé poloviny tabulky, aktuálně mu patří třináctá pozice. Mužstvo z Ferreiry proplouvá tabulkou se střídavými výsledky, v minulém kole prohrálo 0:2 na hřišti Feirense.
     
    FC Porto

    Druhý celek soutěže a jeden ze žhavých aspirantů na titul ztrácí na lisabonskou Benfiku čtyři body. Porto v sezoně zatím jen jednou poznalo hořkost porážky a momentálně drží čtyřzápasovou sérii výher. V předchozím kole v domácím prostředí udolalo Chaves 2:1.
     
    Poslední vzájemné zápasy

    10.04.2016 Ferreira – FC Porto 1:0
    05.12.2015 FC Porto – Ferreira 2:1
    01.02.2015 FC Porto – Ferreira 5:0
    23.08.2014 Ferreira – FC Porto 0:1
    09.02.2014 FC Porto – Ferreira 3:0
    Zápas bude hostit Estádio da Capital do Móvel

    Snímky z předzápasové rozcvičky hráčů FC Porto

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první červenou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Paços Ferreira: Defendi – Alfonso, Ricardo (K), Vieira, Ferreira – Rocha, Baixinho – Valente, Pedrihno, Minhoca – Welthon
    Náhradníci: Felgueiras – Andrezinho, Christian, Monteiro, Osei, Souza, Tang. Trenér: Vasco Seabra.

    FC Porto: Casillas – Pereira, Felipe, Marcano, Telles – Neves – Corona, Torres, Herrera (K) – Silva, Jota
    Náhradníci: Sá – André, Boly, Depoitre, Pedro, Teixeira, Varela. Trenér: Nuno Santo.

    Rozhodčí: Dias – Tavares, Rodrigues.
     
    Fotbalisté obou celků právě nastupují na hrací plochu.
     
    Domácí budou hrát ve žlutých dresech a hosté oblékli dresy v modrobílé kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli fotbalisté hostujícího mužstva.
     
    2
    Hned při premiérové útočné akci Herrera vybojoval roh. Z něj žádné nebezpečí nevzniklo.
     
    3
    Miguel Vieira odrazil útok hostů znovu za cenu rohového kopu. Obránci Ferreiry odeslali centrovaný balon mimo šestnáctku.
     
    5
    Ofenzivní tažení podnikli také domácí. Jejich výpad Valente zakončil střelou do zad Ivana Marcana. Bude z toho roh.
     
    6
    Proti centrovanému balonu vyběhl Casillas a vyboxoval ho na další roh. Ani napodruhé domácí nezahrozili.
     
    7
    Utkání začalo rohovými kopy na obou stranách a pokračuje kombinační souhrou Porta na útočné polovině.
     
    8
    Hra se přesunula doprostřed hřiště a tam zahrál rukou Welthon. Sudí Dias proto přisoudil míč hostům.
     
    9
    První vážnou šanci utkání evidujeme po necelých deseti minutách hry a objevil se v ní Diogo Jota, který obdržel přihrávku za obranu, ale na vyběhnuvšího Defendiho zblízka nevyzrál.
    9. Diogo Jota (PRT)
     
    10
    Následoval rohový kop, kterému se domácí družstvo ubránilo.
     
    11
    Na levé straně operující Óliver Torres nepřesnou přihrávkou daroval balon svým protivníkům.
     
    12
    André Silva si u zadní tyče naběhl na křižný centr a balon proskotačil těsně kolem něj. Kdyby se mu podařilo zakončit, možná bychom se dočkali nebezpečné situace. Takhle z toho bude pouze odkop, který s největší pravděpodobností provede gólman Defendi.
     
    14
    Na opačné straně Valente hlavou trkl balon do zad Alexe Tellese. Hezký obranný zákrok, díky němuž Casillas zůstal bez práce.
     
    16
    Přestože pokus o dloubáček za obranu nevyšel, bude z toho alespoň roh. Ten přichází rozehrát Alex Telles.
     
    17
    Bezprostředně po uvedení míče do hry hosté o kulatou věc přišli, vzápětí si ji ale znovu vybojovali a budou mít k dispozici další kop od rohového praporku.
     
    18
    Balon zamířil přímo do chumlu hráčů a vylétl před pokutové území. Tam se do něj opřel Rúben Neves, ale protože neměl dostatečně přesně seřízena mířidla, tak ohrozil pouze obecenstvo sedící v horních patrech tribuny.
     
    19
    Přímo ve středovém kruhu se Herrera ve vzdušném souboji dopustil přestupku proti pravidlům. Míč pro Paços Ferreira.
     
    21
    Nenápadný nákop za obranu končí rohovým kopem. Centrem se prezentoval Jesús Corona, ale žádného z nabíhajících spoluhráčů nenašel.
     
    22
    Přihrávku k levému okraji vápna obdržel Diogo Jota a Defendiho zkusil překvapit střelou z ostrého úhlu. Jenomže při zakončení na kluzkém terénu podklouzl a jeho pokus tak zůstal všem jenom pro smích.
     
    24
    Welthon se na opačné straně zkoušel prosmýknout kolem Felipeho, ale jeho klička úspěch neslavila. V souboji muž proti muži zvítězil portský obránce.
     
    25
    Ricardo zabránil centru z pravé strany, hosté budou moci pokračovat v útočné aktivitě prostřednictvím rohového kopu.
     
    26
    Z něj balon přilétl na kopačku Ólivera Torrese, jehož zakončení bez přípravy bylo mizerné. Defendi proto mohl zůstat úplně v klidu a už se může soustředit na odkop.
     
    28
    Rúben Neves na útočné půce získal míč a poté se ze střední vzdálenosti rozhodl vypustit střelu. Ta ale nebyla provedena úplně nejlépe a poskočila kousek od levé tyčky. Brankář Ferrery měl celou dobu situaci plně pod kontrolou.
     
    30
    Hlavní arbitr posoudil zákrok Valenteho na Alexe Tellese jako nedovolený a ve prospěch Porta nařídil standardní situaci. Brazilský stoper se jen těžce zvedá ze hřiště, ale nevypadá to na zranění vážného charakteru.
     
    31
    Problém s nosem se zdá být vyřešen a Alex Telles se tak může znovu zapojit do hry. A to v době, kdy jeho spoluhráči obléhají pokutové území.
     
    33
    A hosté se po chvilce dostali do šance! Někam k penaltovému puntíku obdržel přihrávku Óliver Torres a technickou střelou nechal vyniknout Defendiho, který se proletěl ke své levé brankové konstrukci.
    33. Óliver Torres (PRT)
     
    34
    Za poněkud ostřejší faul vidí žlutou kartu Rúben Neves (FC Porto).
     
    34
    V téže minutě Marco Baixinho (FC Paços Ferreira) skluzem atakoval rozběhnutého Dioga Jotu a také on si prohlédl žlutě zbarvený kartonek.
     
    36
    Defendi dobře vyběhl proti Diogu Jotovi a vyrazil míč na roh. Hosté z této standardní situace nic nevymysleli.
     
    38
    Na levé straně dostal mnoho prostoru pro zakončení Herrera a toho také využil. Svůj pokus nasměroval k bližší tyči, tu minul zhruba o dva metry.
     
    40
    Projektil Rúbena Nevese srazil některý z obránců na roh a krátce po jeho provedení byl útočícímu mužstvu odpískán ofsajd.
     
    42
    Jubilejní desátý rohový kop Porta. Míč podle očekávání přistál přímo v šestnáctce a odtud ho bránící hráči odeslali do bezpečí.
     
    43
    Óliver Torres na polovině Ferreiry zahrál rukou, kterou ostříží zrak rozhodčího Diase prostě a jednoduše nemohl přehlédnout.
     
    45
    V závěru úvodního dějství je tu roh pro domácí. Centr Marca Baixinha na přední tyč ale rozhodně nebyl tím pravým ořechovým. K míči se totiž dostal první bránící hráč a ten ho okamžitě odkopl mimo rizikovou zónu.
     
    45+1
    V prvním poločase nastavil hlavní rozhodčí jedinou minutku.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Porto mělo v úvodní pětačtyřicetiminutovce výraznou územní převahu, gól přesto vstřelit nedokázalo. Favorizovaný hostující celek si alespoň vytvořil dvě šance. Už v deváté minutě přesprintoval obranu Diogo Jota, ale vyběhnuvšího Defendiho nepřekonal a gólman Ferreiry se blýskl tak po půlhodině hry, když vytasil důležitý zákrok proti nebezpečné ráně Ólivera Torrese. Domácí toho směrem dopředu moc nepředvedli, na území svého soka pronikali pouze sporadicky a se svým herním projevem určitě nemůžou být spokojeni.
    Po prvním poločase platí bezgólový stav

     
    Hlavní aktéři se vracejí zpátky na travnatou plochu. To znamená, že zápas za malou chvilku bude pokračovat druhým poločasem. Potvrdí Porto roli favorita, nebo se Paçosu podaří vzdorovat až do závěrečného hvizdu? Odpověď na tuto otázku se dozvíme v následujících pětačtyřiceti minutách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Diogo Jota uprostřed hřiště nešetrně podrazil Welthona. Na začátku druhé půle balon rotuje výhradně kolem středového kruhu, kde o něj probíhají usilovné bitvy.
     
    49
    Minhoca po zisku míče roztáhl hru na levou stranu a následný centr Filipeho Ferreiry se stal snadnou kořistí Ikera Casillase, jenž poté rozdal balon svým spoluhráčům v poli.
     
    50
    Porťané se momentálně snaží přelstít obranu Ferreiry, ta se ale zdá být zkonsolidovaná.
     
    52
    Kousek od levého rohu vápna si připravil palebnou pozici Alex Telles a jeho křižná rána zaplula asi dva metry vedle tyče. Defendi si nebyl vůbec jistý, jestli míč mine branku a pro jistotu šel k zemi.
     
    53
    Na druhé straně se střelou z přímého volného kopu prezentoval Welthon a jeho pokus z hlubokého záklonu zamířil někam do nebes. Pořadatelé budou zakopnutý míč hledat možná ještě na konci zápasu.
     
    54
    Výběr Porta má za sebou neúspěšně provedený rohový kop.
     
    56
    V levé části pokutového území zakončoval Diogo Jota, a přestože se domáhal rohového kopu po teči Ricarda, hlavní rozhodčí se se svým asistentem shodl na odkopu. Protesty portského hráče jsou tak zcela bezpředmětné, sudí svůj verdikt už nezmění.
     
    58
    Pereira si vyšlápl na Minhocu a může být rád, že za svůj prohřešek nebyl napomenut prostřednictvím žluté karty.
     
    59
    Welthon se zmocnil míče a troufl si proti trojnásobné přesile, bez podpory svých spoluhráčů ale neměl absolutně žádnou šanci na úspěch.
     
    61
    Miguel Vieira tvrdě, ale čistě odstavil od míče Jesúse Coronu, jeho samostatná akce tak netrvala příliš dlouho.
     
    62
    V této fázi utkání jsme svědky okopávané ve středu hracího pole. Žádný z celků nad tím druhým výrazně nepřevyšuje.
     
    63
    Na má předchozí slova alespoň pro tentokrát zapomeňte, protože chytrou přihrávku do velkého vápna obdržel André Silva a jeho pohotová rána k pravé brankové konstrukci Defendiho pořádně vyděsila. Brankář Ferreiry vytáhl exkluzivní zákrok, kterým vyrazil míč na roh.
    63. André Silva (PRT)
     
    65
    Další roh pro Porto. Ani napodruhé z něj ale hostující celek neudeřil.
     
    67
    Střídání v týmu FC Porto: hrací plochu opustil Diogo Jota a na jeho místo přišel Rui Sousa.
     
    68
    Před brankou Ferreiry se utvořila menší skrumáž, toho ovšem hosté nedokázali využít.
     
    69
    Výměna proběhla také v týmu FC Paços Ferreira: ze hřiště odešel Minhoca a nahradil ho Osei.
     
    71
    Akrobatický prvek divákům předvedl André Silva, který uvnitř pokutového území v krkolomné pozici zakončil vysoko nad břevno. Myšlenka to ale byla chválihodná.
     
    73
    Porto se pomalinku prokousává obranou Paçosu.
     
    74
    Hra se otočila a u míče jsou svěřenci Vasca Seabry.
     
    76
    Pedrinho Moreira těsně nedokázal zpracovat dlouhou přihrávku mířící za obranu a z nadějně vypadající akce tak není vůbec nic.
     
    77
    Valente (FC Paços Ferreira) hasil chybu spoluhráče faulem a obdržel za něj žlutou kartičku.
     
    78
    Střídání v týmu FC Porto: místo Óliver Torres si zahraje João Carlos.
     
    79
    Pedrinho Moreira (FC Paços Ferreira) zatáhl svého soupeře za dres a okamžitě byl karetně napomenut. Tohle se přeci nedělá!
     
    82
    Střídání v týmu FC Paços Ferreira: dohráno má Rocha a své fotbalové dovednosti přijde předvést Andrézinho.
     
    84
    Rafael Defendi si připsal snadný zákrok, když si do náruče nechal spadnout míč snášející se dolů jako list.
     
    86
    Hlavičkový pokus Ruie Sousy měl gólman Ferrery pod kontrolou. Střele totiž scházela větší razance a také lepší umístění.
     
    87
    Třetí a zároveň poslední střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Jesús Corona, přichází Silvestre Varela.
     
    88
    Osei (FC Paços Ferreira) se u postranní čáry zapojil do strkanice. Jeho trest? Žlutá karta.
     
    88
    Tu za stejný prohřešek obdržel také Alex Telles (FC Porto).
     
    90
    Nad rámec řádné hrací doby byly nastaveny čtyři minuty.
     
    90+3
    Střídání v týmu FC Paços Ferreira: Ricardo nevypadá zdravotně úplně nejlépe, a proto se nechal vystřídat Christianem.
     
    90+4
    Defendi polapil takzvanou rybičku od hranice pokutového území. Jak to vypadá, v tomto zápase se gólu už nejspíš nedočkáme.
     
    90+5
    V úplném závěru duelu ještě vidí žlutou kartu Andrézinho (FC Paços Ferreira).
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Porto nevyužilo roli papírového favorita a po bezbrankové remíze na hřišti Paçosu Ferreira se jeho ztráta na vedoucí Benfiku Lisabon zvýšila na rozdíl šesti bodů. (23:30:32)

    Lukáš Jasoněk

    Branky:

    Karty:   34. Baixinho (FER), 77. Valente (FER), 79. Moreira (FER), 88. Osei (FER), 90+5. Andrézinho (FER) – 34. Neves (PRT), 88. Telles (PRT)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 1:7. Střely mimo: 5:13. Rohy: 3:14. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 16:17.
    FC Paços Ferreira: Defendi – Alfonso, Ricardo (K) (90+3. Christian), Vieira, Ferreira – Rocha (82. Andrézinho), Baixinho – Valente, Pedrihno, Minhoca (69. Osei) – Welthon
    Náhradníci: Felgueiras – Andrezinho, Christian, Monteiro, Osei, Souza, Tang. Trenér: Vasco Seabra.

    FC Porto: Casillas – Pereira, Felipe, Marcano, Telles – Neves – Corona (87. Varela), Torres (78. Carlos), Herrera (K) – Silva, Jota (67. Sousa)
    Náhradníci: Sá – André, Boly, Depoitre, Pedro, Teixeira, Varela. Trenér: Nuno Santo.

    Rozhodčí: Dias – Tavares, Rodrigues
    bahis siteleri