Opava – Žižkov 2:2 (kon.) | Olomouc – Varnsdorf 3:2 (kon.) | Ústí n. L. – Třinec 1:1 (kon.)
Znojmo – Táborsko 3:0 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
3:2 (2:1)
FK Varnsdorf
Pátek 14.04.2017, 18:00 • Andrův stadion Olomouc. Kapacita: 12.566 míst. • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 22. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký sváteční podvečer, i na Velký pátek pokračuje Fortuna národní liga dalšími vypjatými střetnutími, které jsou tentokráte součástí jejího 22. kola. Jedním z nich bude i souboj vedoucí Olomouce s Varnsdorfem. Utkání startuje v 18:00!
     
    SK Sigma Olomouc
    Hanáci i po zimní přestávce míří za postupem. Na jaře se jim sice nedaří vítězit tak přesvědčivě, jako byli zvyklí fanoušci hlavně na konci první poloviny sezóny, ale na body to zatím povětšinou stačí. Jediné výraznější zakolísání přišlo před reprezentační přestávkou prohráli svěřenci trenéra Václava Jílka na Táborsku, kde sehrál podle všech ohlasů velkou roli i tehdy ještě zimou ovlivněný podklad. Po repre pauze se však Olomouc znovu vydala ke zvyšování svého náskoku na čelo, který činí po šťastné domácí výhře nad Třincem a deklasováním Českých Budějovic čtyři body na Baník a už velmi zajímavých jedenáct na třetí Opavu.

    Nad Sigmou se však stále místo klidné a pokojné atmosféry díky vedoucí příčce stále snáší mrak pochybnosti a nejistoty, který povolně rozdmýchávají místní média. Po odchodu Josefa Lébra z čela klubu se mluvilo o prodeji pozemků, následně přišly na řadu aktiva, tajemní mecenáši, naposledy se o olomoucký velkoklub zajímala podle spekulací i čínská firma. Radnice však jako majoritní vlastník zatím těmto dohadům dává stopku, i takovéto popotahování nedělá Olomouci jako Evropskému hlavnímu městu sportu moc dobrou reklamu, hráči Sigmy to však podle výsledků až tak moc nevnímají. I posily relativně celkem v kontrastu s avizovanými problémy kvalitní, tou nejzářivější se dá označit Bidje Manzia, který si minulou sobotu připsal první branku v dresu nového klub. Jako pln herní pohody se dá velmi dobře označit i Jakub Plšek, se 17 brankami nejlepší střelec týmu i celé ligy, který si podle všeho věří i na Varnsdorfem, proti kterému by měli být Hanáci favoritem.
     
    FK Varnsdorf
    Severočechům se po odchodu jejího tehdy nejlepšího střelce, Alexandra Jakubova, do Ostravy přestalo dařit, jako by s 25letým útočníkem odešel i magnet na body. Těch na jaře fotbalisté pod taktovkou Zdeňka Frťaly posbírali jen trojici, a to nad posledním Prostějovem. V tomto zápase kompletně zničili teorie o tom, že s Jakubovem odešly také branky. Varnsdorfem jich doma Hánákům nastřílel hned sedm, ovšem to byla jen světlá výjimka, neboť v ostatních jarních duelech se trefil do sítě soupeřů jen jednou.

    I díky těmto nevýrazným výsledkům, které naposledy vyvrcholili čtyřbrankovou prohrou v Třinci, se klub, který nedávno skoro putoval do tehdy ještě Synot ligy, nachází až na desáté příčce s osmibodovým náskokem na záchranu. Po odchodu velkého kanonýra se ten nový v barvách Varnsdorfu hledá zatím jen těžko, nejlepšími střelci týmu jsou momentálně totiž Makedonec Fahrudin Durděvič a Bosňan Bojan Dordič, kteří mají na kontě jen každý po třech branky.
     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    08.04.2017 České Budějovice x Olomouc 2:5
    31.03.2017 Olomouc x Třinec 1:0
    18.03.2017 Táborsko x Olomouc 2:0

    FK Varnsdorf
    08.04.2017 Třinec x Varnsdorf 4:0
    02.04.2017 Varnsdorf x Vítkovice 1:2
    19.03.2017 Žižkov x Varnsdorf 1:0
     
    Poslední 3 vzájemné zápasy
    25.09.2016 Varnsdorf x Olomouc 0:3 (FNL 2016/17)
    24.05.2015 Varnsdorf x Olomouc 0:0 (FNL 2014/15)
    03.03.2015 Olomouc x Varnsdorf 2:1 (FNL 2014/15)
     
    Rozhodčím dnešního zápasu je Ondřej Černý, na čarách pak budou působit pánové Zdeněk Arnošt a Michal Urban. Jako delegát fotbalové asociace bude na stadionu přítomen Slavomír Kozel.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Štěrba, Škerle (C), Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Plšek, Falta – Petr – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Jemelka, Habusta, Buchvaldek, Yunis, Manzia, Antl.

    FK Varnsdorf: Porcal – Zieris (C), Zbrožek, Neuberg, Lischka – Novotný, Bláha, Daníček, Končal – Durdević, Dordič.
    Náhradníci: Vaňák – Kozma, Fotr, Bílek, Knejzlík, Richter, Rudnytskyy.

    Rozhodčí: Černý – Arnošt, Urban.
     
    V Olomouci je momentálně krásně slunečno, na to, že je státní svátek, se tribun plní relativně pomalu. Do úvodního hvizdu však přece jen zbývá ještě necelá čtvrthodina, mezitím obě mužstva absolvují předzápasovou rozcvičku.
     
    Hráči obou celků už míří na hrací plochu, utkání za malý okamžik začíná.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první je u míče olomoucký tým, nákop Vepřeka na Petra se však nepovedl. Varnsdorf se díky lehké chybce ve zpracování dostane k prvnímu vhazování.
     
    2
    Olomouc prozatím drží více míč než její soupeř, jenže k ničemu významnému to zatím nevede. O jedinou vážnější akci se pokusil Zahradníček, který sice našel centr Falty, avšak zpracování mu už tak nevyšlo.
     
    3
    Olomoucký roh přinesl první větší vzrušení, neboť Porcal nebyl při zpracování vysokého centru přesný. Štěrba se následně pokoušel dorážet, avšak varnsdorfská obrana dokázala za svého brankáře zasáhnout. Sigma bude kopat roh.
     
    4
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Sigma se po větším tlaku opravdu dostává do vedení! Po rohu, o jehož provedení se postaral znovu Falta, se dostal k letícímu míči nejvýše vyskočivší JAN ŠTĚRBA, který se trefil přímo k tyči. Hosté jsou viditelně a celkem i pochopitelně jako opaření.
     
    5
    Varnsdorf je zatím stále málo aktivní, Olomouc nemá vůbec žádné problémy s průchodem do hloubky jeho obranných řad, což se může v dalším průběhu dost vymstit.
     
    6
    Falata se dostal po krásné přihrávce za obrannou linii hostů, ale k ničemu dalšímu už jeho akce nevedla. Pozorný Zbrožek si však naběhlého olomouckého fotbalistu pohlídal.
     
    7
    Domácí si zapisují další parádní akci! Po hezké střele Chorého ze standardní situace se musel Porcal pořádně natahovat, aby zabránil nejhoršímu. Míč nakonec odskákal po brankové čáře mimo tři tyče.
     
    9
    Olomouc má poprvé větší problémy s rozehrávkou, u kterých měl největší podíl hlavně Plšek, jenž nadvakrát nahrál míč přímo na kopačky soupeře. Nejlepší kanonýr ligy si ale může oddechnout, neboť hosté svých šancí nevyužili.
     
    10
    Sigma se snaží o presování soupeře, v těchto okamžicích se však již Varnsdorf zřejmě vzpamatoval, protože Olomouci se nedaří projít přes tuto zataženou defenzívu.
     
    11
    Varnsdorfu se daří postupně získávat sebevědomí, Sigma už nemá tolik prostoru jako před pár minutami.
     
    12
    Petr si nabíhal za soupeřovu obranu, avšak rychlost míče byla větší, než si asi představoval. Porcal si balón bez problémů sbírá.
     
    13
    Durdevič se pokusil naběhnout směrem k Buchtově bráně, tentokrát ale skončil stejně jako Petr před malou chvílí. Olomoucký brankář byl u míče dříve.
     
    14
    A znovu Durdevič! Po velikánské chybě Škerleho se mohl dostat do šance varnsdorfský útočník, ale Buchta byl znovu rychlejší, když před ním odkopl míč do bezpečí přes polovinu.
     
    15
    Dordič byl nachytán v ofsajdovém postavení, Sigma se tak na chvíli může osvobodit od tlaku.
     
    16
    Varnsdorf nadále presuje, Škerle musel na poslední chvilku odkopávat balón před unikajícím Dordičem, čímž se postaral o zapískání rohu.
     
    17
    Varnsdorfský roh k ničemu významnému nevedl, Buchta si letící centr stáhl přímo ze vzduchu do rukavic.
     
    18
    Rohový kop na druhé straně kopaný Radakovičem vypadal podobně jako v podání hostů, Porcal si letící centr zpracoval do rukavic.
     
    19
    Hra je zatím opravdu velmi nesourodá a i relativně neatraktivní, na hřišti je totiž k vidění mnoho osobních chyb. Olomouc se hře Varnsdorfu dost přizpůsobila.
     
    20
    Hosté se pokoušejí o rychlé přenesení hry, prozatím však bez většího úspěchu. Zbrožek svůj dlouhý volej poslal jen k nohám Buchty.
     
    21
    Petr poslal Novotného na trávník po relativně ostrém souboji, sudí však pro tuto chvíli zůstává v klidu a ke kartě se neunáhlil.
     
    22
    Sigma se opravdu v těchto chvílích neukazuje v dobrém rozpoložení, což vyhovuje pouze jejímu soupeři. Severočeši se pomalejší rozehrávkou pokouší dostávat do útoku, leč prozatím neúspěšně.
     
    23
    David Lischka obdržel žlutou kartu za zákrok na unikajícího Zahradníčka u pomezní čáry.
     
    24
    Domácí se dostanou k zajímavé standardní situaci, Neuberg totiž fauloval Plška metr před vápnem, což zaznamenal i pomezní sudí.
     
    25
    Ze standardky se však domácím nic vytvořit nepovedlo, Zahradníčkova rána mířila jen do dobře postavené zdi.
     
    25
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí pokračují ve své dominanci! Po rychlém centru do vápna se dostal k míči TOMÁŠ CHORÝ, jenž se nerozpakoval a prvním dotykem napálil míč přesně do šibenice varnsdorfské branky. Porcal byl bez větší šance na zákrok.
     
    27
    Olomouc je po vstřelené brance znovu jakoby zpomalená, hosté nemají potíže s průniky skoro až do její šestnáctky, což se moc nelíbí ani přihlížejícímu kouči Jílkovi.
     
    28
    Durdevič byl nachytán v ofsajdu, Sigma bude rozehrávat kousek od šestnáctky.
     
    29
    Houska v poslední moment zastavoval unikajícího Dordiče, nakonec však byl domácí fotbalista úspěšnější. Sigma se může zkonsolidovat.
     
    30
    Petr si to namířil přímo skrz varnsdorfskou obrannou zeď, která však v této chvíli vypadal dost prostupně. Porcal se ale pohotovým výběhem na hranici vápna postaral o přerušení olomoucké možnosti.
     
    31
    Radakovič se dostal v podobném místě jako Petr do zajímavé možnosti, po navedení si míče do osy hřiště však šel do vzduchu praporek asistenta rozhodčího. Olomouc se tak poroučí na vlastní polovinu.
     
    32
    Plšek byl u další zajímavé příležitosti. Poté, co se dostal k odraženému míči, však svou bombu mezi tři tyče nedostal. Balón proletěl pár centimetrů vedle branky.
     
    34
    Varnsdorf právě vstřelil branku!
    A je tu velké varování! Varnsdorf se totiž z ničeho dostal k jasné tutovce, která je okamžitě využita. FAHRUDIN DURDEVIĆ si naběhl do středu hřiště, kde využil nepozornosti olomouckých stoperů a jemnou ránu podstřelil padajícího Buchtu. Zápas se dostává okamžitě do jiné roviny!
     
    35
    Olomouc je viditelně lehce brankou soupeře poznamenaná, její rozehrávka je opticky dost nepřesná a zpomalená zbytečnými prodlevami.
     
    36
    Chorý se protlačil do vápna soupeře a pokusil se trefit vysoký nákop z obrany do branky. Po technické stránce náročný moment ale nezvládl, jeho střela letěla o několik metrů nad břevno.
     
    37
    Varnsdorf je v laufu, jeho taktická hra začíná pomalu olomouckou rozehrávku dost nabourávat, což se projevuje i četnosti šancí hostů.
     
    38
    Po varnsdorfském rohu se dostal k hlavičkování Lischka, v časové tísní ale přesný nebyl. Míč doletěl pouze bez většího ohrožení domcích do rohu hřiště.
     
    39
    Petr s Vepřkem jsou na levé straně aktivní, jenže do šancí se ne a ne dostat. Hosté zřejmě jejich naučené mechanismy stačili prokouknout.
     
    40
    Po hezkém přenesení hry se mohl dostat k centru a finální přihrávce v jednom balení Štěrba, přes skluzujícího Končala se však nedostal, neboť míčem trefil jen jeho kopačku. Olomouc bude kopat roh.
     
    41
    Olomoucký roh k ničemu významnému nevedl, brankář Porcal byl znovu, jak je od něho až na jednu výjimku pravidlem, přesný. Padající Plšek ve vápně nebyl pro rozhodčího pokynem k zapískání.
     
    42
    V šestnáctce zůstává ležet jeden z hostujících obránců, rozhodčí hru na malou chvíli přerušuje.
     
    43
    Zbrožek padá po lehkém zákroku Plška na trávník, Varnsdorf bude rozehrávat ze středu hřiště.
     
    44
    Hosté rozehráli ale až moc rychle, sudí jim dává pokyn, alby se vrátili na místo provinění.
     
    45
    Sudí bude nastavovat jednu minutu nad standardní hrací čas!
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas sice ze začátku vypadal jako jasná možnost Olomouce na zisk tří bodů, jenomže postupem času se začali hosté tomuto klišoidnímu vzorci vymykat, o což se ale hodně přičinily často zbytečné chyby domácích, které nakonec přispěli k tomu, že Varnsdorf, konkrétně Durdevič, snížil po trefách Štěrby s Chorým na rozdíl jediné branky. Druhý poločas tak přinese ještě pořádnou dávku napětí, Sigma nemá ještě vůbec nic jisté. Pokračujeme přibližně v 19:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Končal s Durdevičem dělají pořádné problémy olomoucké obranné lajně, domácí stopeři však první vážnější moment tohoto poločasu zvládli.
     
    47
    Začátek této hrací části je plný nepřesností, Sigma má však i přes tento nešvar přece jen podíl na držení míče na svých kopačkách.
     
    48
    Varnsdorf právě vstřelil branku!
    Varnsdorf se dostává k vyrovnání!! Po zajímavém nákopu Zierise se k míči dostal nikým nehlídaný FAHRUDIN DURDEVIĆ a jakoby se o olomouckou obranou vůbec nemusel starat, protože domácí stopeři skoro přestali hrát. V obrovském překvapen pak i brankář Buchta sbíral míč ze sítě.
     
    49
    Olomouc je opravdu dost psychicky nalomená, domácí se nemůžou dostat přes půlící čáru.
     
    50
    Petr Zieris viděl celkem zaslouženou žlutou kartu, neboť Chorého v jednoznačné šanci stáhl na trávník a přerušil domácí break,
     
    51
    Na hřišti se znovu nehraje, neboť na trávníku leží lehce otřesený Zbrožek. Domácí fanoušci i hráči si stěžují na zdržování, což není moc k soupeři sportovní.
     
    52
    Olomouc je opravdu viditelně v takovéto situaci nesvá, její chyby se začínají násobit.
     
    53
    Škerle zůstal ležet na hrací ploše po tvrdém střetu se soupeřem, nebude však ani potřeba zdravotnická asistence. Olomoucký stoper bude moci za chvíli pokračovat.
     
    54
    Plšek se pokusil projít do soupeřova vápna, jenže Končal si je zřejmě lehce podržel. Sudí však zůstávají naprosto v klidu a nechají odkopávat Porcala.
     
    55
    Nadále můžeme vidět dost nepřesností, olomoučtí hráči si své chybky místo u sebe ale v této chvíli vybíjejí na sudím. Varnsdorfu tato situace jen a jen vyhovuje.
     
    56
    Sudí Černý se v této chvíli zapojil do hry, když byl trefen míčem do tváře. Zřejmě to nebylo ale nic vážného, neboť nenechává na sobě nic znát a vybízí k pokračování.
     
    57
    Nadále se Olomouci nedaří prostupovat do jakékoliv větší možnosti, hosté cítí, že dnes nejsou moc daleko od dramatické koncovky.
     
    58
    Plšek byl podle sudího v ofsajdovém postavení, Varnsdorf si může v obranné fázi své hry na chvilku oddechnout.
     
    59
    Plšek se dostával do šance, ale nakonec mu stačil skočit pod nohy Daníček, čímž zabránil jeho střelbě. Olomouc promarnila velkou možnost.
     
    60
    Matěj Končal dostává žlutou kartu za tvrdý atak na Škerleho v rohu hřiště.
     
    61
    Zahradníček se dostal po promáchnutí a podběhnutí centru Porcala si připravil šanci, jenomže nakonec se dostal z osy pro palbu. Hosté budou odkopávat od branky.
     
    62
    Končal se provinil celkem tvrdým zákrokem, což byla pobídka pro domácí, aby orodovali za udělení červené karty za druhou žlutou. Sudá ale zůstal v klidu.
     
    64
    Hosté dnes poprvé střídají, na pozici Matěje Končala přichází Pavlo Rudnytskyy.
     
    65
    I Olomouc poprvé vystřídala, Jakuba Petra nahrazuje Bidje Manzia.
     
    66
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí však nakonec přece jen ukazuje svou sílu! TOMÁŠ CHORÝ se valil spolu s dalšími třemi spoluhráči na branku a zvolil nejjednodušší variantu, když propálil prostor mezi nohami Porcala. Olomouc tak vrací na svou stranu vedení.
     
    67
    Velmi zajímavá rána z poloviny hřiště mířila na olomouckou branku, Buchta si ale asi pořádně oddechl, neboť míč nakonec letěl těsně nad.
     
    68
    Štěrba se při pokrývání nabíhajících hráčů provinil faulem, na řadě bude standardka z levé strany
     
    69
    Kouč Frťala si nachystal druhé střídání, místo Bojana Dordiče míří na trávník Karel Knejzlík.
     
    70
    Olomouci se nadále nedaří Varnsdorf neutralizovat, jeho průniky podél pomezní čáry ukazují na zajímavou mladický drajv odlišný od jeho minulého kola v Třinci.
     
    72
    Škerle se zřejmě provinil jemného faulu, rozhodčí i přes překvapení domácích nařizuje přímý kop ve prospěch hostí.
     
    73
    Houska byl nachytán v jemném ofsajdu, Varnsdorf bude rozehrávat kousek od vápna.
     
    74
    Domácí dnes podruhé střídají, Aleše Škerleho nahrazuje čerstvý Václav Jemelka.
     
    76
    I kouč Frťala bude střídat, Kristiana Zbrožka nahradil Oskar Fotr.
     
    76
    Levá strana útočné řady hostů je pořádně nebezpečná, Houska musel zajímavý míč do vápna odkopávat doslova v poslední sekundu.
     
    77
    Plšek si připsal znovu několik chyb v řadě v rozehrávce, znovu si však může pořádně oddechnout. jeho spoluhráči jeho dvě chybky napravili.
     
    78
    Falta zůstal ležet na středovém kruhu, podle všeho bude muset vypomoci kustodi s nosítky.
     
    79
    Tak závažné to ale asi nebude, Falta hřiště opouští po svých a vypadá to, že to nebylo nic vážného.
     
    80
    Manzia ukázal znovu něco ze svého pověstného technického reportoáru, Plška vak nakonec svou chytrou přihrávkou vystavil ofsajdu.
     
    81
    Olomouci se podařilo svou hru uklidnit, Varnsdorf má problémy dostávat tak často do šancí, jako v předchozím průběhu zápasu.
     
    82
    Manzia se až příliš snažil o zisk míče přes agilního Lischku, což neuniklo oběma sudím. Olomoucký štírek tak bude muset se svým presováním na chvíli přestat.
     
    83
    Hosté se natlačili na olomouckou polovinu, naposledy musel nebezpečný centr odvracet jen odkopem o zámezím Radakovič.
     
    84
    Durdevič nadělal asi mnoha domácím příznivcům vrásky na čele, jeho kličky přes dva protihráče totiž málem vyústili v další gólovku. Jemelka ale nakonec míč odklidil do bezpečného prostoru.
     
    85
    Plšek při napadání podklouzl, hra je na chvíli pro jistotu, zda je v pořádku, přerušena.
     
    86
    Na hřišti to pořádně jiskří! Mazia se zřejmě nějakou nevybíravou nadávkou dostal na dosah Lischky. Následně se do pošťuchování pustily i oba tábory. Rozhodčí má co dělat, aby situaci vyřešil.
     
    87
    Sudí Černý nakonec situaci řeší bez karet, pouze vzájemnou domluvou všech aktérů krizového momentu.
     
    88
    Chorý v nadějné možnosti nakonec díky technické chybce selhal, Varnsdorf se dostává k míči.
     
    89
    Sigma chce viditelně koncovku zklidnit, Plšek se nechal takticky zfaulovat u rohového praporku, což nabízí pro jeho tým drahocenné sekundy.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!
     
    90+1
    Na řadě je poslední střídání zápasů, na pozici Tomáše Chorého nastupuje Jakub Yunis.
     
    90+2
    Sigma už jen čeká na konec, Houska s Plškem se velmi taktickými přihrávkami v rohu pokoušejí psychicky nabourat svého soupeře. Varnsdorf ale ještě nic nevzdává.
     
    90+3
    Manzia poslal na Plška parádní přihrávku před odkrytou branku, olomoucký kanonýr ale míč jen o milimetry netrefil. Hosté ještě v koutku srdce věří...
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Druhý poločas přinesl zase parádní představení, když sice padlo o jednu branku méně než v první půli, ale o dramatickou koncovku nebylo nouze. Sigma si i díky zlepšenému výkonu po velmi lacině inkasované brance dokázala dostat znovu na rozdíl jedné branky a nakonec vybojovala další tři body do tabulky, čímž si pojišťuje první příčku. Ode mě je to z Olomouce pro dnešek vše, přeji hezký svátečního večera. (19:56:59)

    Johan Čáp

    Branky: 4. Štěrba, 25. Chorý, 66. Chorý – 34. Durdević, 48. Durdević

    Karty:   23. Lischka (VDF), 50. Zieris (VDF), 60. Končal (VDF)


    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Štěrba, Škerle (C) (74. Jemelka), Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Plšek, Falta – Petr (65. Manzia) – Chorý (90+1. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Jemelka, Habusta, Buchvaldek, Yunis, Manzia, Antl.

    FK Varnsdorf: Porcal – Zieris (C), Zbrožek (76. Fotr), Neuberg, Lischka – Novotný, Bláha, Daníček, Končal (64. Rudnytskyy) – Durdević, Dordič (69. Knejzlík).
    Náhradníci: Vaňák – Kozma, Fotr, Bílek, Knejzlík, Richter, Rudnytskyy.

    Rozhodčí: Černý – Arnošt, Urban

    Diváci: 2423
    bahis siteleri