Přehled událostí na Paralympiádě 2018 - 9. den (kon.)
konec
Přehled událostí na PH Pchjongčchang 2018 - 9. den

Sobota 17.03.2018, 01:30Paralympijské hry
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 01:30.
     
    Dnes nás čeká předposlední den paralympijských her v Koreji! Rozdávat se bude několik sad medailí, do finiše míří curlingový turnaj, o bronz budou bojovat sledge hokejisté.
     
    Čeští sledge hokejisté mají působení v Koreji za sebou, když obsadili konečné šesté místo po páteční porážce s Norskem. V akci tak dnes budou z českých sportovců už jen lyžaři – muži.
     
    Jako první se dnes závodilo v lyžařském centru Alpensia. V kategorii mužů se zrakovým postižením v závodě na 10 kilometrů slavil zlatou medaili Kanaďan Brian McKeever, který doběhl s náskokem minuty a čtvrt na stříbrného Američana Jakeho Adicoffa. Bronzová medaile putovala do Běloruska díky výkonu Yuryho Holuba.
     
    Následoval deseti kilometrový závod stojících mužů. Zde nakonec o pouhé 8,7 sekundy získalo ve finiši zlato Japonsko zásluhou Yoshihira Nitti, za kterým zaostal Ukrajinec Grygorii Vovchynskyi. Mark Arendz z Kanady si doběhl pro cenný kov z bronzu.
    Ukrajinec Yoshihira Nitti si běží pro zlato v závodě stojících mužů na deset kilometrů

     
    Na trať vyběhly i ženy! A že o drama nebylo nouze. V neskutečně vyrovnaném závodu na 7,5 kilometru stojících žen vybojovala zlatou medaili Natalie Wilkieová, která byla v cíli před neutrální paralympijskou sportovkyní Ekaterinou Rumyantsevovou o pouhé 1,7 desetiny sekundy! Druhou medaili pro Javorové listy z tohoto závodu, a to bronzovou, získala Emily Youngová.
    Kanada má zlato i bronz ze závodu stojících žen na 7,5 kilometru

     
    Sviatlana Sakhanenka z Běloruska slaví zlato! V závodu žen na 7,5 kilometru se zrakovým postižením vyhrála o více než půl minuty před neutrální paralympijskou sportovkyní Mikhalinou Lysovovou, bronz putuje do Rakouska díky devatenáctileté Carinně Edlingerové.
    Zlato pro Bělorusko na závodu žen na 7,5 kilometru se zrakovým postižením

     
    Nejsledovanější paralympijská disciplína – sledge hokej – zná prvního medailistu! V souboji o třetí místo mezi domácí Jižní Koreou a Itálií se hrál dlouho vyrovnaný duel bez branek, první a zároveň jediná branka duelu padla tři minuty před závěrečnou sirénou. Nahození od zadního mantinelu se velmi šťastně odrazilo od Janga Donga Shina za záda italského brankáře a Korejci už tento těsný náskok ubránili.

    Zápas o bronz, sledge hokej: Jižní Korea – Itálie 1:0 (0:0, 0:0, 1:0). Branka a nahrávka: 42. Shin (Hwan, Kyung).
    Bronz pro sledge hokejisty domácí Jižní Koreje

     
    Naopak boj o bronz nezvládli jihokorejští hráči curlingu. Ti nestačili poměrem 3:5 na Kanadu.
    Curlingový tým Kanady natáhl šňůru medailí, která se táhne od paralympiády z roku 2006

     
    A pozor, Jižní Korea do třetice! Eui Hyun Sin v kategorii sedících mužů na 7,5 kilometru získal zlatou medaili, která je pro zemi historicky první na paralympijských hrách! Druhé místo obsadil se ztrátou pěti sekund Američan Daniel Cnossen, třetí byl Ukrajinec Maksym Yarovyi.
    Zlato pro Jižní Koreu

     
    Oksana Mastersová jakožto sedící žena v závodě na pět kilometrů brala zlato, Andrea Eskauová z Německa dojela těsně před bronzovou neutrální paralympijskou závodnicí Martou Zainullinovou.
    Zlato pro Oksanu Mastersovou

     
    Dnes byli v akci zároveň i čtyři čeští zástupci!

    Mladý talent TADEÁŠ KŘÍŽ v kategorii zrakově hendikepovaných bohužel nedokončil první kolo slalomu, v prvním kole zradila trať i jediného českého závodníka na moniski PAVLA BAMBOUSKA.

    Zrakově postižený PATRIK HETMER obsadil s trasérem Miroslavou Máčalou ve slalomu osmé místo, což je velmi slušný výsledek. Na 23. místě se umístil MIROSLAV LIDINSKÝ v prvním kole slalomu.


     
    První zlatá medaile z letošních her přišla pro Chorvatsko, neboť mužský slalom sedících ovládl Dino Sokolovic. Stříbro bral Tyler Walker z USA a bronz Frederic Francois z Francie.
    Chorvatský zástupce zvítězil ve slalomu sedících

     
    A také Nový Zéland slaví zlatou placku! Ve slalomu stojících mužů vyhrál o 0,39 sekundy Adam Hall před Artem Bauchetem z Francie. Třetí skončil zástupce USA Jamie Stantion.
    Slalomu stojících mužů vládl Novozélanďan

     
    Mužský slalom zrakově postižených ovládl Ital Giacomo Bertagnolli, ovšem pozor, na druhé pozici se umístil Slovák JAKUB KRAKA s trasérem Branislavem Brozmanem. Bronz patří neutrální paralympijské sportovkyni Valerii Redkozubové.
    Slovensko má stříbro ze slalomu zrakově postižených

     
    Dlouho očekávaná zpráva je zde! Ve finále curlingového turnaje zvítězila Čína těsně 6:5 a na Norsko zbylo jen stříbro! Jak už jsme psali dříve, bronz patří po vítězství 5:3 nad Jižní Koreou Kanadě.
    Čína má zlato z curlingu

     
    To je z dnešního programu všechno, děkujeme za pozornost a budeme se těšit zítra, kdy vyvrcholí například sledge hokejový turnaj. Devátým dnem vás provázel Jakub Kudláč. (10:49:12)

    Jakub Kudláč

    bahis siteleri