Barys – Magnitogorsk 3:2 (kon.) | Novosibirsk – Vladivostok 3:1 (kon.) | Jaroslavl – Kunlun 2:1 (3:0 po s.n.)
Kazaň – Čerepovec 4:2 (kon.) | Omsk – Ufa 1:0 (kon.) | Dynamo Moskva – Chabarovsk 3:2 (po pr.)
Soči – CSKA Moskva 1:3 (kon.) | Spartak Moskva – Riga 3:2 (2:1 po s.n.)
konec
Avangard Omsk
1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Salavat Julajev Ufa
Pondělí 03.12.2018, 17:30 • Balašicha Arena • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    V dočasném útočišti sibiřského Omsku, 2682 km vzdáleném a tedy na ruské poměry prakticky sousedním městě Balašicha, vypukne zápas mužstev, kterým se letos vcelku daří. Papírově domácí Avangard Omsk je ve Východní konferenci KHL podle získaných bodů čtvrtý, vedení v Černyševově divizi ho ale posouvá na celkovou druhou příčku se 48 body a skóre 100:69.
    Minulý zápas se Avangardu nevydařil a skončil těsnou porážkou 1:2 s Jandačovým Magnitogorskem.

    V kádru Omsku září kanonýr Sergej Širokov, průběžně třetí nejlepší střelec KHL (15+12). Obranu zase tvrdí obětaví Maxim Čudinov a Alexandr Jemelin, oba patří k elitní pětce soutěže v počtu zablokovaných střel.
     
    Salavat Julajev Ufa se drží na východě na šestém místě a na první nepostupovou příčku si udržuje pohodlný devítibodový polštář. Celek z Marijské autonomní republiky nasbíral ve 33 utkáních 40 bodů a se skóre 85:66 má druhou nejlepší obranu v konferenci. Zato střelecky je to poslední dobou bída. Ufa odehrála poslední tři utkání na domácím ledě, vytěžila z nich jediný bodík a dokonce dokázala pouze jednou skórovat (při porážce 1:2 po prodloužení s Vladivostokem).

    Švédský útočník Ufy Linus Omark je s bilancí 3+27 třetím nejlepším nahrávačem ligy. Salavat Julajev ovšem vévodí i méně lichotivé statistice vyloučení: Anton Burdasov nasbíral už 112 trestných minut a na lavici hanby si tak téměř odseděl pomyslné dva zápasy.
     
    Vzájemné zápasy
    Oba kluby se v březnu utkaly ve čtvrtfinále play-off a napínavá série plná zvratů dospěla až do prodloužení sedmého zápasu, v němž Ufa doma vydřela postup po výsledku 3:2.
    V letošním ročníku se zatím hrálo dvakrát v Marijsku a mírně úspěšnější je Ufa, která vyhrála první zápas 3:2, zatímco 22. října po bezbrankovém výsledku v základní hrací době rozhodl prodloužení jediným gólem Avangardu Medveděv.
     
    Úvodní sestavy:

    Avangard Omsk: Bobkov (Nalimov) – Franson, Medveděv, Martynov, Pivcakin, Pokka, Jemelin, Berezin – Zernov, Širokov, Michejev – Manukjan, Stålberg, K. Semjonov – Desharnais, Košelev, Talbot – Fisenko, Stas, Galimov – Jaremčuk.

    Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Larsen, Nazarevič, Sergejev, A. Semjonov, Garejev, Arzamascev, Šen, Jelizarov – Kemppainen, Kugryšev, Hartikainen – Majorov, Busarov, Chochrjakov – Filatov, Tkačov, Burmistrov – Dubrovskij, Žarkov, Kadějkin.

    Rozhodčí: Fatějev, Gusev – Zacharenkov, Lazarev.
     
    Ufa dnes představuje novou posilu, z Kazaně přestoupil zkušený útočník Alexandr Burmistrov, který za tamní AK Bars hrál od roku 2008. Chybí naopak zraněný švédský tahoun Omark.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    0:01
    Utkání právě začalo. Omsk hraje v červeno-černých dresech, Ufa má bílo-zelené dresy a modré kalhoty.
     
    0:39
    Domácí hokejisté si brzy vytvořili slušnou šanci. Metsola vyrážel puk jen do strany a kdyby Arťom Manukjan v pádu nepromáchl, mohl ho ze vzduchu usměrnit do prázdné.
     
    1:40
    Franson poslal parádní přihrávku do jízdy Michejevovi, který se řítil sám na Metsolu. Finský brankář Ufy jeho tutovku zlikvidoval.
     
    2:12
    Ufa si vynutila vhazování před Bobkovem, ale ke střele se neprosadila.
     
    4:44
    Hraje se svižně nahoru-dolů a dlouho bez přerušení, oba celky však zatím dobře brání a do šancí se navzájem nepouštějí.
     
    5:28
    Přes tři minuty se hrálo bez přerušení, než si najel na křížný pas Tkačov, objel bránu a zpětnou přihrávkou nabil Burmistrovovi. Ten si zatím tvrdou střelou svůj debut v dresu Ufy gólem neosladil.
     
    5:54
    Fransonovu střelu od modré čáry vyrazil Juha Metsola rozklekem před sebe, pak si raději puk stáhl brankářskou holí a přerušuje hru.
     
    7:11
    Velký závar před domácím gólmanem, který posléze zalehává kotouč na brankové čáře a tak nastupuje první reklamní pauza.
     
    7:57
    Hosté vyhazují dovoleným způsobem a tak čeká za vlastní bránou Maxim Berezin, než mu spoluhráči vystřídají.
     
    9:14
    Mezi kruhy se dostal volný puk před Georgije Busarova, útočník Ufy trefuje zápěstím jen Bobkovův beton.
     
    9:46
    Až teď se Omsku podařilo vystrčit zuby. Fransonovu střelu od modré před brankovištěm šikovně tečoval Sergej Širokov, kotouč se lehce otřel o tyčku a končí vedle brány.
     
    10:36
    Talbotova bekhendová přihrávka po ledě nečekaně prošla celým útočným pásmem až ke Kirillu Semjonovovi, který na zadní tyči z úhlu střílel do přesouvajícího se Metsoly.
     
    11:03
    Rotující kotouč málem přes plexisklo skončil v hledišti, hostující Vladimir Žarkov ho netradičním volejbalovým zákrokem udržel ve hře.
     
    12:16
    Michejev nepřesnou přihrávkou vyhání Avangard z útočného pásma.
     
    15:49
    Hra má rychlý spád, znovu už přes čtyři a půl minuty nemuseli rozhodčí pískat. Až teď ale přinutil Metsolu k zákroku rozklekem střelou po ledě Michejev.
     
    16:48
    Domácí ujeli tři na dva, Semjon Košelev střelou bez přípravy minul zadní tyč.
     
    17:57
    6 minut a 48 vteřin trval nepřetržitý úsek hry. Polovysokou střelu Vladimira Tkačova chytá do lapačky Igor Bobkov a tak se v první třetině konečně dočkají své chvilky slávy i sponzoři.
     
    18:32
    Hokejistům Avangardu se na modré čáře připletl do kombinace čárový rozhodčí a tak přišli o pásmo. Salavatu se daří vyhazovat kotouče šikovně a ještě se nedopustili zakázaného uvolnění.
     
    19:18
    Největší šance Ufy přišla 42 vteřin před sirénou. Úplně sám se zjevil v předbrankovém prostoru Maxim Majorov, z ideální pozice však pálí jen do zadního hrazení.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Úvodní dějství mělo rychlý spád, mírnou převahu měli domácí, ale šancí bylo spíše poskrovnu. Obě mužstva výborně brání a zápis o utkání zůstává zatím sněhobílý.
    Statistiky první třetiny:
    Střely na bránu 15:7, vhazování 8:9, hity 2:5, čas v útoku 4:05 – 3:39, bez vyloučení.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:20.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:56
    Povedenou souhru Ufy zakončoval Kadějkin, brankář Bobkov podržel Avangard.
     
    23:13
    Tkačov si troufl na individuální průnik po levém křídle, hezkou stahovačkou si připravil střelu švihem, kterou Bobkov vyráží.
     
    23:38
    Ufa je po přestávce mnohem aktivnější, po vyhraném buly se odrazil puk před Žarkova, který dobře mířil do protipohybu Igora Bobkova. Ten však stačil pravým betonem včas zasáhnout.
    Stasova nevyužitá příležitost
     
    24:54
    Avangardu se daří otupit počáteční nápor bílomodrých. Běloruský reprezentant Stas se vřítil do pásma mezi beky a nebezpečně vypálil na Metsolu.
     
    25:36
    Galimov se Stasem neudrželi u mantinelu puk za modrou čarou a domácím je pískán ofsajd.
     
    27:35
    Nahazované kotouče dobře bruslící obránci hostů za bránou snadno sbírají, až asi napočtvrté se Omsku podařilo vybojovat pásmo a zakombinovat. Nejprve pálil nepřesně Manukjan, o pár vteřin později vyslal mnohem nebezpečnější pozdrav Desharnais.
     
    28:20
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů).
     
    28:41
    Hosté na úvod oslabení vyhráli buly a žabičkou vyhodili, středem kluziště však rychle nabruslil do střelecké pozice Michejev a přinutil Metsolu k zákroku.
     
    29:40
    Avangard rozestavil přesilovkovou formaci.
     
    30:20
    Hosté v plném počtu.
    Medveděv po konci přesilovky netrefuje bránu
     
    30:25
    Až při hře pět na pět se Desharnais šikovně prokličkoval a zadovkou našel mezi kruhy nepovšimnutého obránce Medveděva. Ten z výborné pozice přes ležícího beka zápěstím nezamířil mezi tyče.
     
    32:03
    Kotouč v hledišti předznamenal komerční přestávku.
     
    32:27
    Michejevova prudká křížná přihrávka šla Širokovovi na dlouhou hůl, jeho střela byla příliš slabá.
     
    32:49
    Larsenovo nahození bekhendem neměl Bobkov ve své moci, kotouč se usilovně snažil dopíchnout Žarkov, jehož nakonec domácí beci zpacifikovali.
     
    33:26
    Nebezpečné chvilky před brankou celku Salavat Julajev. Naštěstí pro hosty nedokázal skákavou přihrávku před bránou usměrnit Stålberg.
     
    34:09
    Ufa propadla ve středním pásmu a domácí jeli čtyři na dva, celá akce vyzněla do ztracena.
    Fisenko - 1:0
     
    34:38
    Avangard právě vstřelil branku!
    Hosté propadli při střídání a vzdálenější křídlo nechali nepokryté. Toho využil Franson k přihrávce podél mantinelu, kterou převzal MICHAIL FISENKO a svůj nájezd zúročil parádní trefou do šibenice.
    Asistence: Cody Franson.
     
    35:21
    Z podobného místa najížděl na Metsolu po chvilce Michejev, tentokrát vedla akce jen k hromadné potyčce, kterou rozhodčí netrestají, ale vykazují hru do středního pásma.
     
    36:46
    Od modré čáry pálil Sergejev, vyražený puk sebral kapitán Ufy Hartikainen, objel bránu a švihem mířil do zadní šibenice. Bobkov prokázal výborný postřeh a ramenem puk vytěsnil.
     
    37:40
    Desharnais centroval od pravého mantinelu, vzápětí se k němu puk odrazil zpátky a bekhendem zblízka jen vyprášil Metsolovy betony.
     
    38:24
    Domácímu Medveděvovi se připletl do cesty vlastní brankář Bobkov, nakonec byli hokejisté Omsku rádi, že byl vyhozený kotouč sražen do hlediště.
     
    38:57
    Průnik omského dua Semjonov – Košelev končí sraženou střelou posledně jmenovaného do ochranné sítě.
     
    39:32
    Obránce Nazarevič zajistil hostům 28 vteřin před sirénou ještě vhazování v útočném pásmu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Salavat Julajev vstoupil do prostřední části hry s chutí, jenže postupně se herní převaha vrátila na hole domácích hokejistů, kteří v 35. minutě konečně otevřeli skóre zásluhou Fisenka. Ufa se dál střelecky trápí, za posledních 11 třetin skórovala pouze jednou.
    Statistiky po druhé třetině:
    Střely na bránu 28:17, vhazování 19:24, hity 3:10, čas v útoku 9:27 – 7:09, vyloučení 0:1, bez využití.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:16.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:54
    Zernov vypálil golfákem, Alexej Semjonov se mu obětavě vrhl do střely a rozhodčí po přímém zásahu raději přerušuje hru.
     
    42:14
    Zakázané uvolnění Avangardu.
     
    42:55
    Ansel Galimov vyvezl puk přes celé kluziště a sám proti přesile ho udržel ve hře, než spoluhráči dostřídali.
     
    44:33
    Salavat Julajev se usadil v útočném pásmu, Kadějkin překvapivě pálil z úhlu, pak si sám odražený puk rukavicí sklepl a Sergejev ho zpoza brány vracel do ohně. Obrana Omsku horké chvilky přežila.
     
    46:04
    Hokejisté z Marijské republiky přitápějí pod kotlem, Hartikainenovo nahození z rohu kluziště před bránu zakončilo téměř přesilovkový kolotoč.
     
    46:31
    Zato teď hostům málem pořádně zavařil Burmistrov přihrávkou napříč obranným pásmem, kterou zakazují hokejoví trenéři hráčům už v přípravce. Kotouč vypíchl Stålberg, ale nedokázal jej usměrnit.
     
    47:23
    Další nedotažené přečíslení tři na dva v podání "domácích", Širokov prudkou přihrávku nezpracoval.
     
    49:23
    Na zakázané uvolnění vyhazuje hostující kapitán Hartikainen.
     
    50:04
    Hartikainen si dobře kryl kotouč tělem, hůl držel v jedné ruce, přesto dokázal obkroužit domácí klec a připravit příležitost pro Kugryševa, který zblízka pálí do zatím neprůstřelného Bobkova.
     
    50:36
    Stålbergovu střelu hosté přizvedli do ochranné sítě.
     
    51:31
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Pjotr Chochrjakov – 2 min., vysoká hůl).
    Jemelin rozezvučel brankovou konstrukci
     
    52:19
    Po střele obránce Jemelina z levého kruhu zachránilo hosty břevno!
     
    53:19
    V závěru přesilovky Metsola vyrážel střelu od modré jen před sebe, Košelev nedokázal puk došťouchnout za jeho záda.
     
    54:44
    Vyloučení v týmu Avangard Omsk (Ansel Galimov – 2 min., podrážení). Dost zbytečný faul po souboji u mantinelu v útočném pásmu posílá poprvé v zápase domácí tým do oslabení.
     
    55:53
    Larsen střílel v početní převaze od modré čáry doprostřed brány, Bobkov měl dobrý výhled a bez problémů kryje.
     
    56:22
    Tkačov dlouze míchal s pukem a čekal na dobře postaveného spoluhráče, nakonec krásně uvolnil Kadějkina, který ve vyložené šanci neprolomil střelecké prokletí Ufy.
     
    57:15
    Avangard je v pěti, hokejisté Ufy jsou nuceni rozjíždět další akci zpoza vlastní brány.
     
    58:00
    Dnešní utkání sleduje na neutrální půdě Balašicha Areny 4313 diváků.
     
    58:05
    Srážku Hartikainena s Berezinem odnesl i jeden z čárových sudích. Finský útočník Ufy se po něm dokonce ohnal loktem, zřejmě v mylném domnění, že se jedná o protihráče.
     
    58:05
    Oddechový čas pro hosty.
     
    58:30
    Zakázané uvolnění domácích. Juha Metsola zatím překvapivě nemíří na střídačku a Ufa zůstává na ledě s pěti bruslaři.
     
    58:53
    Až teď nechává Metsola branku Ufy prázdnou, hosté hrají power-play.
     
    59:32
    Hosté jsou v náporu. Larsenova střela narazila jen do zadního mantinelu.
    Michejev netrefil prázdnou bránu
     
    59:55
    Pojistku mohl přidat Ilja Michejev, jenže ve stoprocentní šanci z kruhu pro vhazování minul prázdnou bránu.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na bránu 32:29, vhazování 26:34, hity 10:14, čas v útoku 12:20 – 12:12, vyloučení 1:2, bez využití.
     
    Igor Bobkov se raduje z čistého konta, na vítězství stačil dnes Avangardu jediný gól, který vstřelil ve 35. minutě Michail Fisenko. Střelecké trápení Ufy pokračuje, v posledních čtyřech zápasech skóroval Salavat Julajev pouze jednou. Dnešní výhra Omsku je těsná, ale zasloužená.
    Děkuji za pozornost, u dalších přenosů z KHL brzy na počtenou. (19:53:51)

    Karel Jedlička

    Branky a nahrávky: 35. Fisenko (Franson)


    Avangard Omsk: Bobkov (Nalimov) – Franson, J. Medveděv, Martynov, Pivcakin, Pokka, Jemelin, Berezin – Zernov, Širokov, I. Michejev – Manukjan, Stålberg, K. Semjonov – Desharnais, Košelev, Talbot – Fisenko, Stas, A. Galimov – Jaremčuk.
    Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Larsen, Nazarevič, Ar. Sergejev, A. Semjonov, S. Garejev, Arzamascev, Jelizarov, Šen – Kemppainen, Kugryšev, Hartikainen – M. Majorov, Busarov, Chochrjakov – Filatov, Tkačov, Burmistrov – Dubrovskij, V. Žarkov, Kadějkin.

    Rozhodčí: Fatějev, Gusev – Zacharenkov, Lazarev

    Diváci: 4313
    bahis siteleri