Jordánsko – Vietnam 1:1 (2:4 po pen.) | Thajsko – Čína 1:2 (kon.) | Írán – Omán 2:0 (kon.)
konec
Írán
2:0 (2:0)
Omán
Neděle 20.01.2019, 18:00 • Mohammed Bin Zayed Stadium, Abú Zabí (SAE) • Mistrovství Asie • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu osmifinále asijského šampionátu. Od osmnácti hodin se můžeme těšit na zápas mezi výběry Íránu a Ománu!
     
    Írán

    Mužstvo zkušeného portugalského kouče Carlose Queiroze začalo turnaj s největším outsiderem z Jemenu a s naprostou suverenitou mu nasázelo pět branek. O svém postupu do další fáze pak Írán rozhodl proti Vietnamu, se kterým opět neinkasoval a vyhrál 2:0. V posledním duelu se sousedním Irákem se hrálo o to, kdo skončí ve skupině na prvním místě. A byl to právě Írán, kterému stačila bezbranková remíza. Nejlepším střelcem tohoto výběru je v Rusku působící útočník Sardar Azmoun, jenž nasázel tři trefy.
     
    Omán

    Nezpochybnitelný outsider tohoto střetnutí neodehrál vůbec špatnou základní skupinu, avšak do osmifinále proklouzl až na poslední možnou chvíli. Ománci ve svém prvním utkání nevyužili svou převahu a s Uzbekistánem padli 1:2 kvůli gólu z 85. minuty. Poté se postavili favorizovaným Japoncům, od kterých sice ze hry neinkasovali, ale vinou penalty opět prohráli 0:1. Poslední šanci měl Omán proti Turkmenistánu, nad kterým musel zvítězit a věřit, že se v tabulce třetích týmů prokouše mezi čtyři šťastné. A tak se po výhře 3:1 i stalo,o čemž rozhodly dvě pozdní trefy Mohsina Al Ghasaniho z 84. a 93. minuty.
     
    Vítěz tohoto zápasu se ve čtvrtfinále utká s lepším z dvojce Thajsko / Čína.
     
    Úvodní sestavy:

    Írán: Beiranvand – Rezaeian, Pouraliganji, Hosseini, Mohammadi – Taremi, Dejagah (C), Ebrahimi, Jahanbakhsh – Amiri – Azmoun.
    Náhradníci: Abedzadeh, Niazmand – Ghafouri, Safi, Cheshmi, Noorollahi, Shojaei, Ansarifard, Abedzadeh, Kanani, Ghoddos, Montazeri, Torabi.

    Omán: Al Rusheidi – Al-Mukhaini, Al-Braiki, Al-Musallami, Al-Busaidi – Al-Yayaei, Al Mahaijri (C), Al-Saadi – Al Yahmadi, Mu. Al Ghassani, Saleh.
    Náhradníci: Al-Rusheidi, Al Rawari – Al-Rawahi, Al Hosni, Al-Balushi, Al-Hajri, Al-Sheyadi, Mo. Al Ghassani, Al-Khaldi, Al-Jabri, Al-Mushaifri, Raboh.

    Rozhodčí: Ramos – Hernández, Morín (všichni MEX).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hráči Íránu, kteří nastupují v bílých, zatímco reprezentace Ománu v kompletně červených dresech.
     
    2
    To je hodně nečekaný začátek. Omán bude hned ze startu kopat penaltu! Al Ghassani spěchal za nákopem z poloviny hřiště a v pokutovém území byl jasně faulován Hosseinim!
     
    2
    Žlutou kartu dostává Sayed Majid Hosseini (Írán).
     
    3
    Obrovské zklamání na tvářích hráčů i fanoušků Ománu! Al Mahaijri ho mohl poslat z penalty do vedení, jenže Beiranvand proti jeho přízemní střele vytáhl skvělý zákrok!
    3. Kapitán Ománu neproměnil penaltu!
     
    4
    Nařízený rohový kop už Írán snadno ubránil a přešel do útoku. Po přihrávce Taremi pálil z dálky Azmoun a o kousek minul ze svého pohledu pravou tyč.
     
    5
    Saad Al-Mukhaini se dopustil faulu na polovině soupeře. Jeho obětí se stal jiný krajní obránce Mohammadi.
     
    6
    Azmoun to vzal na sebe, ale ukrojil si až moc velké sousto. Několik obránců najednou přesprintovat nedokázal.
     
    7
    Amiri převzal dlouhý pas na jeho levou stranu, odkud solidně odcentroval, jenže Azmoun ani Jahanbakhsh na míč těsně nedosáhli.
     
    8
    Raed Saleh podle sudích nebyl faulován při zpracování spoluhráčova vhazování. Míč se od něj odrazil do autu, odkud rozehraje Amiri.
     
    9
    Al Mahaijri dobře zakrižoval protihráče na kraji pokutového území a nechal projít balón za koncovou čáru. Al Rusheidi vykopává.
     
    10
    Ahmed Al Mahaijri v další práci tentokrát fauloval. Uprostřed hřiště šel do skluzu, kterým neměl šanci trefit míč. Naopak zasáhl nohu Azmouna.
     
    12
    Jahanbakhshův centr z hloubi pole obrana Ománu odvrátila jen na další hráče Íránu, který si teď vytvořil slušný zámek v okolí šestnáctky.
     
    13
    Nic nebezpečného z něj nevzešlo. Jahanbakhshovi se další centr vůbec nepovedl a míč skončil v náruči brankáře Al Rusheidiho.
     
    14
    Zatímco Írán velmi pozvolna rozjíždí novou akci, tak slušně zaplněným stadionem obíhá mexická vlna.
     
    15
    Al Yahmadi se včas dostal mezi balón a Amiriho, který ho neoddiskutovatelně podrazil.
     
    16
    Omán se prokombinoval až do pokutového území. Finální přihrávka hlavou na Raeda Saleha ale neprošla.
     
    18
    Íránci šli po zisku míče v hojném počtu do útoku. Jahanbakhsh neobešel Al-Busaidiho jen kvůli faulu, po kterém se koná standardní situace.
     
    19
    Dejagahův střílený nákop skončil u Jahanbakhshe, který krkolomnou střelou trefil Al-Abraikiho. Od něj se balón odrazil na rohový kop.
     
    20
    Ještě jedna velmi podobná situace. Tentokrát se svým zakončením z prvního doteku neuspěl nabíhající Sayed Majid Hosseini.
     
    21
    Dejagah si tak zopakoval rozehrávku rohového kopu, který letěl na Azmouna. Ani ten neměl klid na koncovku, která proletěla nad brankou.
     
    22
    Netrvalo to dlouho a na Al Rusheidiho letěl další centr. Ománský brankář ho však stáhl ze vzduchu a navíc bude rozehrávat zpoza vápna, kde byl faulován Al-Braiki.
     
    23
    Opět centr a rutinní zásah pro Al Rusheidiho, ke kterému nasměroval nepovedený centr Jahanbakhsh.
     
    24
    Al-Busaidi se postavil před Jahanbakhshe a jeho pas ještě před pokutovým územím zablokoval. Bude se pouze vhazovat.
     
    25
    Amiriho dlouhý aut se dal označil za standardní situaci. Dejagah se ve vápně dral za míčem a přepadl přes Saleha, což nebylo posouzeno jako faul.
     
    26
    Mehdi Taremi byl na konci íránské kombinace. Vyšperkovat gólem ji ale nedokázal, neměl dobrou stabilitu a poslal míč vysoko nad.
     
    27
    I Omán vyzkoušel dlouhé autové vhazování. Odvrácený míč přistál u Aliho Al-Busaidia, jenž z dálky o několik metrů přestřelil.
     
    28
    Rezaeianův centr z pravé strany obrana Ománu přečkala bez úhony. Poté si pomohla definitivně oddechnout díky faulu Amiriho na Al Yahmadiho.
     
    30
    Držení míče: 59% – 41%.
     
    32
    Írán právě vstřelil branku!
    Favorit se ve dvaatřicáté minutě dostává do vedení! Mohammed Al-Musallami udělal velkou chybu, když zpracoval nákop z půlící čáry pro napadajícího ALIREZU JAHANBAKHSHE. Ten se zjevil sám u gólmana a ve stoprocentní šanci nezaváhal.
    32. Alireza JAHANBAKHSH - 1:0
     
    34
    Íránci v okamžiku zrychlili postupný útok. Zasáhnout musel až Khalid Al-Braiki, který ve skluzu odvrátil Amiriho centr na roh.
     
    35
    Dejagah neměl ve vápně moc spoluhráč a mírně přetažený centr přistál pouze na hlavně jednoho z obránců
     
    36
    Vahid Amiri si pomohl nedovoleným zákrokem poblíž levé postranní čáry. Akce Ománu pak ale trvala jen velmi krátce.
     
    37
    Velmi početná výprava íránských fanoušků se dobře baví a možná už vyhlíží čtvrtfinálový zápas, ve kterém se vítěz tohoto střetnutí potká s Čínou.
     
    38
    Muhsen Al Ghassani trochu pokazil slušně vypadající protiútok. Kolmou přihrávku za obranu mu před plánovaným adresátem zastavil Hosseini.
     
    39
    Druhá penalta v utkání! Mehdi Taremi neměl dobrý první dotek při zpracování Jahanbakhshova centru. Kvůli tomu musel podstoupit souboj se Salehem a Saadem Al-Mukhainim, který podle sudích fauloval. Hodně přísné rozhodnutí!
     
    41
    Írán právě vstřelil branku!
    Míč si na penaltový puntík postavil ASHKAN DEJAGAH a střelou doprostřed branky zvýšil na 2:0. Pro kapitána Íránu je to druhá trefa na turnaji.
    41. Ashkan DEJAGAH - 2:0
     
    43
    Tak to byla moc hezká rána! Muhsen Al Ghassani se uvolnil od Dejagaha a z osy hřiště vyslal parádní dalekonosnou střelu, při které se míč ve vzduchu ani nepohnul. Beiravand měl co dělat, aby ho vytěsnil nad břevno.
     
    44
    Omán ještě zahrával rohový kop, ze kterého paradoxně zahrozili jejich soupeři. Azmoun pustil přihrávku do úplně volného prostoru na Taremiho, jehož lob skončil nad brankou.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    Khalid Al-Braiki nechtěl riskovat a v roli posledního hráče zakopl míč do autu. Íránci ke své nespokojenosti už nedostali od mexických sudích prostor na provedení vhazování.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, který mohl mít naprosto nečekaný úvod. Hosseini už na přelomu první a druhé minuty fauloval ve vápně a nabídl Ománu penaltu, kterou Ahmed Al Mahaijri neproměnil. Pak už se hrálo zejména na druhé straně. Írán podle očekávání diktoval tempo a do přestávky stihl dát dva góly. Chybu Al-Musallamiho využil Jahanbakhsh a druhý pokutový kop využil Dejagah.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Omán: ze hřiště odchází Salaah Al-Yahyaei, přichází Khalid Al-Hajri.
     
    47
    S bolestivou grimasou ve tváři zůstává na trávníku ležet Raed Saleh, který podstoupil několik soubojů a po tom s Jahanbakhshem zřejmě špatně spadl na ruku.
     
    48
    Salehovo zápěstí levé ruky dostalo pořádně zabrat. Vynucený odchod ze hřiště by však znamenat nemělo. Po míči rozhodčího opět hraje Írán.
     
    49
    Írán dává jasně najevo, že s dvougólovým náskokem se nebude bezhlavě tlačit do ofenzivy. Už delší dobu hráči v bílém kombinují jen na vlastní půlce.
     
    50
    Milad Mohammadi přenesl hru doprava, kde ztratil balón Dejagah. Ománci se pracně snaží dostat aspoň k půlce.
     
    51
    Vysoké napadání Íránu přineslo kýžené ovoce v podobě zisku balónu a autového vhazování Rameina Rezaeiana.
     
    52
    Dejagah skončil na zemi po střetu na hranici pokutového území. Al-Saadi si ale počínal čistě, takže se pokračuje jen dalším autem.
     
    53
    Sardar Azmoun spálil šanci, kterou mohl definitivně rozhodnout! Amiriho aut byl Taremiho hlavou prodloužen za balík ománských obránců, kteří nechali útočníka Kazaně úplně volného. Azmounova střela ovšem přeletěla vzdálenější horní roh branky.
    53. Sardar Azmoun (IRN)
     
    54
    Taremi tančil nad balónem na levém kraji velkého vápna. Místo střely se snažil najít Azmouna, kterého si obrana soupeře tentokrát pohlídala.
     
    55
    Jahanbakhsh dnes posílá do ohně jeden centr za druhým. Po krásném prvním doteku však přihrál přesně na Al Rusheidiho.
     
    56
    Morteza Pouraliganji šel v křídelním prostoru do skluzu, kterým vypíchl míč Al-Hajrimu. Rozhodčí se museli rozhodnout mezi rohem a odkopem od branky. A vyhrála druhá varianta.
     
    58
    Nádherný Dejagahův nákop z půlící čáry přistál na hrudi Taremiho, který si promptně připravil balón na střelu. Al Rusheidi jeho počínání ale trumfl ještě lepším zákrokem!
    58. Mehdi Taremi (IRN)
     
    59
    Během pár vteřin přiletěly před ománskou branku tři centry. Dva od Dejagaha a jeden od Rezaiena, ovšem nebezpečný nebyl ani jeden z nich.
     
    59
    Azmoun se vyhnul Mohammedu Al-Musallamimu a už myslel na úprk vstříc brankáři. Zmíněný stoper Ománu ho však zezadu přidržel a řekl si o žlutou kartu.
     
    60
    Opět konfrontace mezi Al-Musallamim a Azmounem, kterého nepustil za dalším výborným nákopem. Neujal se ani další roh Dejagaha.
     
    61
    Držení míče: 66% – 34%.
     
    62
    Poprvé se ve druhé půli dotkl balónu i íránský gólman Alireza Beiranvand, který sebral až příliš vysoký nákop z hloubi pole. Publikum to ocenilo hlasitým aplausem.
     
    63
    Azmoun pomohl obraně při rohovém kopu a odhlavičkoval centr mimo vápno, odkud okamžitě přiletěl další centr na Al Ghassaniho. Jeho hlavičce každopádně scházela přesnost.
     
    65
    Vahid Amiri to přehnal s důrazem v souboji u ománské střídačky. Kvůli faulu na Al Yahmadiho jistojistě přijde o čtvrtfinálový zápas s Čínou.
     
    66
    Omán v posledních minutách výrazně ožil. Další z centrů ale nepadl na úrodnou půdu a hráči v červeném se museli rychle vrátit až k Al Rusheidimu.
     
    67
    Poblíž hřiště se chystá první střídání na straně Íránu. Do hry půjde Roozbeh Cheshmi, který působí v teheránském Esteghlalu.
     
    68
    Alireza Beiranvand si dovolil fintu na hranici pokutového území. Chvíli poté pádil vpřed Azmoun, ale sám spadl k zemi ještě před soubojem s Al-Musallamim.
     
    69
    Střídání v týmu Írán: ze hřiště odchází Alireza Jahanbakhsh, přichází Roozbeh Cheshmi.
     
    71
    Po několika íránských možnostech zkraje druhé půle se hra výrazně uklidnila. Svěřenci portugalského trenéra Queiroze v poklidu míří za postupem.
     
    72
    Jameel Al Yahmadi startoval do opuštěného křídelního prostoru, ale s míčem se už dostal za postranní čáru.
     
    73
    Dejagah vystihl jednu z mnoha ománských přihrávek poblíž středové čáry. I jeho ale balón trochu potrápil a musel tak zapomenout na rychlý brejk.
     
    74
    Al Ghassani posunul míč do křídla na Khalida Al-Hajriho. Toho však zakřižoval Milad Mohammadi a došel si pro útočný faul.
     
    76
    Harib Al-Saadi ukončil nenápadné obléhání iránského vápna střelou z necelých třiceti metrů. Z osy hřiště ji nasměroval jen pár čísel nad horní tyčku.
     
    78
    Střídání v týmu Írán: ze hřiště odchází Ashkan Dejagah, přichází Saman Ghoddos.
     
    79
    Muhsen Al Ghassani byl sražen k zemi Hosseinim, nad kterým se mexický rozhodčí smiloval a neudělil mu druhou žlutou kartu.
     
    80
    Z nařízené standardní situace Omán nic nevymyslel. Deset minut před koncem už je hráčům v červeném asi jasné, že to pro ně budou poslední chvíle na turnaji.
     
    81
    Střídání v týmu Omán: ze hřiště odchází Ahmed Al Mahaijri, přichází Mohsin Al-Khaldi.
     
    82
    Taremi byl při cestě za zakončením odzbrojen. Íránci ještě pokračovali rohovým kopem, s jehož ubráněním neměli soupeři sebemenší potíže.
     
    83
    Ghoddos se vydal napadat Al Rusheidiho, který si pár centimetrů vedle vápna šlápl na balón a měl pořádnou dávku štěstí, že se z toho nevyvrbila nějaká velká minela.
     
    84
    Mohammadi nebyl líný na krok a dosprintoval volný balón u levé lajny. Pak ho ale předal Taremimu a ten zařadil zpátečku, což krajního beka Achmatu Groznyj asi nepotěšilo.
     
    85
    Íránci se rychle přesunuli až do vápna. Azmoun poskakující balón ale nezkrotil a hra se zase vrací do klidnějších vod.
     
    86
    Taremi a Azmoun se vydali do rychlého protiútoku. Nepočínali si v něm vůbec zle, jenže brankář Faiyz Al Rusheidi střelu Taremiho vyrazil.
    86. Mehdi Taremi (IRN)
     
    88
    Střídání v týmu Omán: ze hřiště odchází Muhsen Al Ghassani, přichází Mohammed Al Ghassani.
     
    88
    Střídání v týmu Írán: ze hřiště odchází Sardar Azmoun, přichází Masoud Shojaei.
     
    89
    Zápas už se jenom dohrává. Po faulu Al-Musallamiho na Ghoddose Írán ani nejevil nějakou velkou útočnou snahu.
     
    90
    Ali Al-Busaidi promrhal kombinační akci přihrávkou do autu. Alireza Beiranvand určitě nebude pospíchat s nařízeným odkopem od branky.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány tři minuty.
     
    90+2
    Saad Al-Mukhaini nedovoleným způsobem poslal k zemi Amiriho a umožnil Beiranvandovi rozehrávku. Následný nákop doletěl až do rukavic Al Rusheidiho.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Írán potvrdil roli jasného favorita a přes Omán postoupil už do čtvrtfinále. Největší komplikace měl v úplném úvodu zápasu, kdy Beiranvand chytil penaltu. Poté už se hrálo víceméně na jednu branku. Jahanbakhsh a Dejagah ještě do pauzy zařídili svému týmu vedení 2:0 a na tom se po změně stran už nic nezměnilo. Írán tak ani ve čtvrtém utkání neinkasoval a může se těšit na zápas s Čínou. Omán na šampionátu naopak končí, ale se svým prvním postupem do vyřazovací fáze bude určitě spokojen.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 7:3. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:8.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:00:08)

    Michal Břuchanský

    Branky: 32. Jahanbakhsh, 41. Dejagah (pen.)

    Karty:   2. Hosseini (IRN), 65. Amiri (IRN) – 59. Al-Musallami (OMN)

    Neproměněná penalta: 3. Mahaijri (OMN), brankář Beiranvand zneškodnil


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 7:3. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:8.
    Írán: Beiranvand – Rezaeian, Pouraliganji, Hosseini, Mohammadi – Taremi, Dejagah (C) (78. Ghoddos), Ebrahimi, Jahanbakhsh (69. Cheshmi) – Amiri – Azmoun (88. Shojaei).
    Náhradníci: Abedzadeh, Niazmand – Ghafouri, Safi, Cheshmi, Noorollahi, Shojaei, Ansarifard, Abedzadeh, Kanani, Ghoddos, Montazeri, Torabi.

    Omán: Al Rusheidi – Al-Mukhaini, Al-Braiki, Al-Musallami, Al-Busaidi – Al-Yayaei (46. Al-Hajri), Al Mahaijri (C) (81. Al-Khaldi), Al-Saadi – Al Yahmadi, Mu. Al Ghassani (88. Mo. Al Ghassani), Saleh.
    Náhradníci: Al-Rusheidi, Al Rawari – Al-Rawahi, Al Hosni, Al-Balushi, Al-Hajri, Al-Sheyadi, Al Ghassani, Al-Khaldi, Al-Jabri, Al-Mushaifri, Raboh.

    Rozhodčí: Ramos – Hernández, Morín (všichni MEX)
    bahis siteleri