Marítimo – Sporting 0:0 (kon.) | Benfica – Chaves 4:0 (kon.)
konec
Benfica Lisabon
4:0 (3:0)
GD Chaves
Pondělí 25.02.2019, 22:15 • Estádio da Luz, Lisabon • Portugalská Primeira Liga • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:15.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z posledního zápasu třiadvacátého kola nejvyšší portugalské soutěže. Od dvaadvaceti hodin a patnácti minut se můžeme těšit na utkání mezi Benficou Lisabon a Chavesem!
     
    GD Chaves

    Hostující celek v minulé sezóně obsadil skvělé šesté místo a nebyl daleko od postupu do evropských pohárů. V tomto ročníku ale prožívá obrovské vystřízlivění, ještě před pár týdny měl na kontě pouze tři výhry a všechny ostatní protivníky sledoval z úplného chvostu ligového pelotonu. Během posledních čtyř kol šance Chavesu na záchranu výrazně vzrostly, svěřenci Tiaga Fernandese porazili těsným výsledkem 1:0 Portimonense s Marítimem a po těsné prohře 1:2 s Bragou získali do tabulky další bodík za remízu 1:1 s rozjetou Boavistou. Před pondělními zápasy byl Chaves na předposledním sedmnáctém místě se čtyřbodovou ztrátou na jistotu záchrany.
     
    Benfica Lisabon

    Šestatřicetinásobný portugalský mistr se rozehrál do skvělé formy. A neplatí to jenom o lize, ve které Benfica vyhrála všech sedm posledních zápasů. Mimo jiné porazila v derby 2:1 Sporting a o čtyři dny později smetla nemohý Nacional 10:0. Týden staré utkání proti Avesu (přesvědčivé vítězství 3:0) bylo pro lisabonský klub malinko složitější, neboť bylo orámováno dvěma těžkými zápasy Evropské ligy. V té se Benfica probojovala přes turecký Galatasaray do osmifinále, když venku vyhrála 2:1 a doma si pohlídala postup bezbrankovou remízou. Dnešní duel s Chavesem by měla Benfica zvládnout. Tři body z něj nutně potřebuje, aby si stvrdila své druhé místo a opět zmenšila náskok na vedoucí Porto, se kterým si to rozdá příští víkend, na jediný bod.
     
    Vzájemné zápasy

    27.09.2018 Chaves – Benfica 2:2
    20.01.2018 Benfica – Chaves 3:0
    14.08.2017 Chaves – Benfica 0:1
    24.02.2017 Benfica – Chaves 3:1
    24.09.2016 Chaves – Benfica 0:2.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Benfica Lisabon: Vlachodimos – Corchia, Rúben Dias, Samaris, Grimaldo – Pizzi, Gabriel, F. Luís, R. Silva – Félix, Seferović.
    Náhradníci: Zlobin – Cervi, G. Fernandes, Jonas, Filipe, Y. Ribeiro, A. Živković.

    GD Chaves: Filipe – Paulinho, Maraš, Campi, L. Martins – Costinha, Macedo, Jefferson, Gallo – Platiny, L. Singh.
    Náhradníci: Kuspiosz – Bressan, Čalasan, Djavan, Ghazarjan, Melo, A. Luis.

    Rozhodčí: Mota – Fernandes, Cunha.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v modrých, zatímco domácí v tradičních červenobílých dresech.
     
    3
    První standardku Chavesu rozehranou z levého kraje hřiště vyřešil brankář Odisseas Vlachodimos, který schoval letící centr do svých rukavic.
     
    4
    Srážka mezi Florentinem Luisem a Campim byla posouzena jako faul domácího hráče. Míč pro Chaves.
     
    5
    Úvod zápasu zvládl Chaves velice obstojně a vyvaroval se rychlému inkasovanému gólu, kterými si Benfica v poslední době často pomáhá.
     
    6
    Platiny dostal do pokutového území centr z levého křídla. Hlavičkou střílel do protipohybu Vlachodimose, ale ten si dokázal poradit.
     
    7
    Grimaldo převzal milimetrově přesné přenesení hry na levou stranu a rychle odcentroval. I Rafa Silva ale trefil jen soupeřova brankáře.
     
    8
    Opět domácí posílali míč na levé křídlo. Alejandro Grimaldo tentokrát nedostal přesný pas a António Filipe vykopává.
     
    9
    A do třetice stejný záměr Benficy. O Pizziho se hostující hráči ale rychle postarali a zabránili bezprostřednímu nebezpečí.
     
    10
    Florentino Luís z první posunul míč za sebe. Přitom ho srazil Jefferson a je z toho domácí standardní sitauce.
     
    11
    Pizzi svou pravačkou kroutil centr před Filipeho bránu, ale našel jenom hlavu nikým neobtěžovaného obránce. Další akci lisabonského celku zastavil ofsajd.
     
    13
    António Filipe vykopával za obrovského pískotu domácích fanoušků. K jejich radosti poslal míč do autu a vhazovat může Grimaldo.
     
    14
    Haris Seferović spěchal za nepřesnou přihrávkou, jenže mu cestu překřížil Filipe a doprovodil míč za koncovou čáru.
     
    16
    Slušná možnost pro hosty! Ruben Macedo dostal od Galla parádní pas za obranu a zprava vyslal prudkou střelu, kterou dobře postavený Vlachodimos s námahou vytěsnil na roh.
    16. Ruben Macedo (CVS)
     
    17
    Benfica nařízenou standardku snadno ubránila a okamžitě vystartovala do protiútoku. Akci pak zbrzdila a musí to zkoušet trpělivou komkbinací.
     
    18
    Těžko říct, zda to od Joãa Félixe byla přihrávka nebo střela. Tak jako tak byl balón tečován a následuje rohový kop.
     
    19
    Benfica právě vstřelila branku!
    Domácí se v devatenácté minutě dostávají do vedení! Z rohového kopu nic nevymysleli, nicméně následný přetažený centr od Pizziho vrátil do ohně Félix a balón se od dvou obránců šťastně odrazil před RAFU SILVU, který už to měl se zakončením z hrany malého vápna jednoduché.
    19. Rafa SILVA - 1:0
     
    21
    Už to začíná připomínat klasický domácí zápas Benficy proti slabšímu soupeři. Červenobílí získali míč ihned po rozehrávce a už nepříjemně buší na soupeřovu obranu.
     
    22
    Alejandro Grimaldo si v jednom ze soubojů poranil levý kotník a vyžádal si ošetření. Pravděpodobně se ale zkusí do hry ještě vrátit.
     
    23
    Rafa Silva si několika rychlými kroky navedl míč směrem k ose hřiště, jenže střela na bližší tyč se mu nepovedla natolik, aby přidělal Filipemu nějaké starosti.
     
    24
    Pizzi centroval do vápna, kde João Félix odpadl ze souboje s Marašem. Na první pohled to smrdělo penaltou, ovšem rozhodčí zůstali v klidu.
     
    26
    Rafa Silva potáhl balón po levé straně. Centr hodně přetáhl, ale Chaves vlastní nešikovností daroval domácím autové vhazování.
     
    27
    Kolmice do pravé strany šla do těsného ofsajdu, a tak António Filipe bude z klidu vracet balón do středu pole.
     
    28
    Platiny u půlící čáry fauloval Samarise. Stačily dvě rychlé přihrávky a Grimaldo výborně odcentroval na Rafu Silvu, jenž pálil z voleje a zblízka přestřelil.
     
    29
    Domácí tým neustále přesouvá hru do stran, aby trochu roztáhl obranný val Chavesu. A zatím to přináší kýžené ovoce.
     
    30
    Držení míče: 77% – 23%.
     
    31
    Pizzi se pokusil zrychlit postupný útok narážečkou s Rafou Silvou. Zpětný pas do běhu však jeden z obránců přečetl.
     
    32
    Celká jedenáctka Chavesu brání v hodně hlubokém bloku. Obránce od útočníků od sebe nedělí ani dvacet metrů.
     
    33
    Až teď Benfica zaútočila přímočařeji a ihned z toho byla velká šance Joãa Félixe, který po centru z pravé strany hlavičkoval do protipohybu, ale ne tak přesně, aby Filipe na balón nedosáhl.
    33. João Félix (BNF)
     
    35
    João Félix hraje ve skvělé formě, kterou teď zúročil také při defenzivní činnosti. Jako zkušený obránce se vedle vlastní šestnáctky postaral o Paulinha.
     
    37
    Benfica právě vstřelila branku!
    Lisabonský favorit dělá druhý krok k očekávanému vítězství! Haris Seferović v obležení několika protihráčů vymyslel vynikající kolmici na JOÃA FÉLIXE, jehož první střelu Filipe jenom vyrazil, ale na docela snadnou dorážku už neměl sebemenší nárok.
    37. João FÉLIX - 2:0
     
    39
    Chvíli po rozehrávce jeden z domácích fauloval u postranní čáry. Centr ze standardní situace pak byl sklepnutý jen do autu.
     
    40
    Rúben Dias si naběhl do zpevněného protihráče. Macedo se pak snažil zaútočit po levé autové čáře a vybojoval aspoň vhazování.
     
    41
    Dlouhý aut Martinse letěl do pokutového území. Tam ho ale nezastavil vůbec nikdo a balón doskákal až do zámezí.
     
    43
    Benfica právě vstřelila branku!
    V tomto duelu Davida s Goliášem asi nebude co řešit. João Félix u středové čáry patičkou posunul míč na volnějšího Gabriela, který vyslal do úniku HARISE SEFEROVIĆE. Švýcarský útočník přesprintoval Campiho a zleva propálil u bližší tyče stojícího Filipeho.
    43. Haris SEFEROVIĆ - 3:0
     
    44
    Další gól měl na noze Félix, ke kterému propadl Pizziho centr původně určený Seferovićovi. Halvolej z penaltového puntíku ale nasměroval balón vysoko nad břevno.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Chaves odolával obrovskému favoritovi do devatenácté minuty, ve které otevřel skóre Rafa Silva. Všechna zbývající naděje pro hostující mužstvo uhasla ve 37. minutě, kdy svou několikátou šanci dovedl do gólu Félix. Hned poté na 3:0 skóroval Seferović, a tak nemůže být pochyb o tom, že Benfica vyhraje osmi ligový zápas v řadě.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nestřídal, a tak na obou stranách pokračujeme v původních základních jedenáctkách.
     
    48
    Lisabonští hodně dlouho kombinovali na malém prostoru. Platilo to až do neoddiskutovatelného faulu na dohraného Florentina Luíse.
     
    49
    João Félix a jeho další šance! Gabrielův tečovaný centr mu šel přesně proti noze, ale z výborné pozice opět vypálil nad horní tyč.
    49. João Félix (BNF)
     
    50
    Ojedinělá útočná aktivita Chavesu neměla dlouhého trvání. Platiny na hranici pokutového území jasně fauloval Andrease Samarise.
     
    51
    Costinha byl faulován ve středovém kruhu a zatím se moc nemá k tomu, aby se postavil zpět na nohy.
     
    52
    Během ošetřování hostujícího záložníka se z tribun ozývá hlasitý pískot. V rozhodnutém zápase by si ho fanoušci určitě mohli odpustit.
     
    53
    Pizzi byl na pravé straně nehlídán. Přihlásil se o míč a skutečně dostal dlouhou diagonálu. Prvním dotykem si balón zpracoval a druhým prudce vypálil do rychle reagujícího Filipeho.
     
    54
    Costinha po předchozím faulu Silvy asi nebude schopen pokračovat. Opět ulehl na trávník, který opustí až na dostaveném vozítku.
     
    55
    Střídání v týmu GD Chaves: ze hřiště odchází Costinha, přichází Renan Bressan.
     
    56
    Rohový kop byl rozehrán před pokutové území, odkud z dálky vypálil Pizzi, ale tentokrát to nebylo pro hostující bránu vůbec nebezpečné.
     
    58
    Střídání v týmu GD Chaves: ze hřiště odchází Bruno Gallo, přichází Filipe Melo.
     
    59
    Seferović si zkrotil neposedně skákající míč a vystartoval k vápnu. Těsně předním ho zastavil Maraš a nebylo pochyb, že za to uvidí žlutou kartu.
     
    60
    Z docela slibně vypadajícího přímého kopu nebylo vůbec nic. Střela skončila na dobře postavené zdi. Po faulu na Maceda už hrají hosté.
     
    61
    Držení míče: 69% – 31%.
     
    62
    Macedo zkusil štěstí z minimálně pětatřiceti metrů. Míč letěl po zemi a prosvištěl vedle pravé tyče, u které vše jistil i Vlachodimos.
     
    64
    Další z mnoha dlouhých pasů do křídelních prostorů. Velmi rychle a snadno se Benfica dostala k rohovému kopu.
     
    65
    Chaves se ubránil a startoval do protiútoku. O ten neměl zájem Rafa Silva, který za žlutou kartu zboural Singha.
     
    66
    Před přímým kopem ze sedmadvaceti metrů se hlavní sudí vrací k jinému zákroku, který celé situaci předcházel. Pizziho ve vápně atakoval právě posléze faulovaný Singh.
     
    67
    Na penaltu to nebylo, a tak zůstal v platnosti hostující přímý kop. Martins pálil levačkou asi pět metrů nad Vlachodimosovu bránu.
     
    69
    Po nějakých dvaceti minutách si zachytal i António Filipe, jehož rukavice dalekonosnou ranou vyprášil Alejandro Grimaldo.
     
    70
    Následnou menší skrumáž ukončil útočný faul Benficy. Dvacet minut před koncem se zdá, že by Chaves nemusel z Estádia da Luz odjíždět s nějakým velkým debaklem.
     
    71
    Hráči v modrých dresech se v dobrém počtu natlačili k domácímu vápnu. Vlachodimos vyrazil sražený míč k volnému Macedovi, kterému vůbec nesedlo zakončení z úhlu.
     
    72
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Rafa Silva, přichází Jonas.
     
    74
    João Félix v nelehké pozici prostrčil míč na Corchiu, který byl jedním z obránců vytlačen za koncovou čáru. Bude z toho rohový kop.
     
    75
    Veterán Jonas krátce po svém příchodu zbytečně strčil do hrudníku Mela. Ten svému pádu samozřejmě přidal a možná i proto dostali žlutou kartu oba dva.
     
    76
    Pizziho prudký centr z rohového kopu nenašel nikoho v červenobílém. Domácí se museli vrátit pro míč až k půlící čáře.
     
    77
    Ani tento moment si Jonas za rámeček nedá. Střela z delší vzdálenosti minula hostující branku o pořádně velký kus.
     
    78
    Střídání v týmu GD Chaves: ze hřiště odchází Platiny, přichází André Luis.
     
    79
    Pizzi dostal krátký centr přesně na volej. Filipe však byl ve správný čas na potřebném místě a prudkou ránu vyrazil na roh.
     
    80
    Corchia přihrával do volného prostoru, kde očekával náběh Luíse. Ten se nekonal kvůli faulu, takže následuje standardní situace.
     
    81
    João Félix neměl žádnou šanci zkrotit Pizziho přetažený centr z levé strany. Před Filipeho odkopem se bude znovu střídat.
     
    81
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Pizzi, přichází Joao Filipe.
     
    82
    Dnešní utkání sleduje 46 897 diváků.
     
    83
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Haris Seferović, přichází Andrija Živković.
     
    85
    Joao Filipe zkusil prorazit individuálně. Pěkně se dostal až do pokutového území, ale tam po kontaktu s Melem ztratil veškerou stabilitu.
     
    86
    Fotbalová kvalita s blížícím se koncem zápasu vyprchává. Benfica útočí dosti ležérně a často přichází o balón.
     
    87
    Jednu takovou chybku udělal i Gabriel, který ji chtěl ihned napravit. Naivním skluzem ale sestřelil Maceda a vyfasoval žlutou kartu.
     
    88
    Joao Filipe už byl s míčem za autovou čarou. Aspoň si to mysleli rozhodčí, kteří zastavili jeho postup po levé straně.
     
    90
    Benfica právě vstřelila branku!
    V samotném závěru tu máme ještě jednu gólovou radost pro Benficu! Nemohl u toho chybět João Félix, který z jedničky přesměroval Luísovu přihrávku za obranu na JONASE. V jednu chvíli to vypadalo, že mu míč sebere Filipe. Zkušený útočník brankáře se štěstím přesto obešel a doběhl a ze dvou metrů zakončil.
    90. JONAS - 4:0
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány poslední čtyři minuty.
     
    90+3
    Stále je na hřišti docela dost nervozity. Za další z faulů ve středu hřiště dostal zřejmě poslední žlutou kartu hostující obránce Gastón Campi.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Ve skvělé formě hrající Benfica proti předposlednímu týmu tabulky nezaváhala a pár dní před možná rozhodujícím zápasem o titul s přehledem zvítězila 4:0. Jasno bylo už po první půli, ve které Rafa Silva, João Félix a Haris Seferović upravili stav na 3:0. Po změně stran už to moc zajímavé nebylo, hrálo se v dosti nervózním duchu a místo gólů padaly hlavně žluté karty. I tak Jonas v devadesáté minutě zvýšil na 4:0 a korunoval osmou výhru v řadě. Benfica navýšla náskok na třetí Bragu a čtvrtý Sporting a opět se dotáhla k vedoucímu Portu na rozdíl jediného bodu.
     
    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 12:14.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (00:18:08)

    Michal Břuchanský

    Branky: 19. R. Silva, 37. Félix, 43. Seferović, 90. Jonas

    Karty:   65. R. Silva (BNF), 75. Jonas (BNF), 87. Gabriel (BNF) – 59. Maraš (CVS), 75. Melo (CVS), 90+3. Campi (CVS)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 12:14.
    Benfica Lisabon: Vlachodimos – Corchia, Rúben Dias, Samaris, Grimaldo – Pizzi (81. Filipe), Gabriel, F. Luís, R. Silva (72. Jonas) – Félix, Seferović (83. A. Živković).
    Náhradníci: Zlobin – Cervi, G. Fernandes, Jonas, Filipe, Y. Ribeiro, A. Živković.

    GD Chaves: Filipe – Paulinho, Maraš, Campi, L. Martins – Costinha (55. Bressan), Macedo, Jefferson, Gallo (58. Melo) – Platiny (78. A. Luis), L. Singh.
    Náhradníci: Kuspiosz – Bressan, Čalasan, Djavan, Ghazarjan, Melo, A. Luis.

    Rozhodčí: Mota – Fernandes, Cunha

    Diváci: 46 897
    bahis siteleri