Olomouc – Liberec 2:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
2:1 (1:0)
FC Slovan Liberec
Pondělí 11.03.2019, 18:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • FORTUNA:LIGA • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Druhý poločas nakonec přinesl velmi atraktivní fotbal, když se sice nejprve Olomouc dostala k navýšení svého náskoku zásluhou parádní rány Nešpora, nicméně Slovan zvládl ještě přes obrovskou útočnou snahu vsítit kontaktní trefu, když se přeci jen prosadil v zápase fantasticky hrající Libor Kozák. Koncovku si však po taktické stránce Sigma pohlídala, zejména je nutné vyzdvihnout úlohu brankáře Miloše Buchty, který domácím zachránil tři body. Sigma tak putuje rázem na deváté místo tabulky, Liberec zůstává zatím osmý. Ode mě je to z prochladlé Olomouce vše, přeji hezký zbytek večera.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 4:9. Střely mimo: 4:8. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 11:20.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Domácím se podařilo vyhodit míč za půlící čáru, Slovan však sprintuje znovu zpět a chce ještě se zápasem něco udělat.
     
    90+1
    Slovan dostává možnost rohu, do vápna míří i Nguyen! Rozhodčí ještě musí uklidňovat strkanice v šestnáctce. Navíc podle všeho bylo ve hře i video kvůli předchozímu pádu Kozáka ve vápně, protože sudí Orel ještě vyčkával s povolením k odehrání rohového kopu.
     
    90
    Sudí nastavuje 3 minuty nad standardní hrací čas!
     
    90
    Na řadě je poslední střídání ze strany Sigmy. Místo Tomáše Zahradníčka míří na hřiště Milan Lalkovič.
     
    89
    Slovan má obrovský tlak! Buchta musel ve vápně předvést pořádnou dávku akrobacie a tvrdých loktů, když se nadvakrát po standardce kopané po faulu na Kozáka vrhl do skrumáže. Celou akci nakonec ukončil nepovedeným centrem Oscar.
     
    88
    Na Hanácích je už dost vidět, že si nechtějí závěr zápasu nechat utéct. Jejich taktické machinace tak spíše odvracejí hrozící nebezpečí, Slovan ale stále cítí šanci na bod.
     
    86
    Hanáci si připravili druhé střídání. Na hrotu útoku tak nahradil Martina Nešpora agilní Jakub Yunis.
    86. Libor KOZÁK - 2:1
     
    86
    Liberec právě vstřelil branku!
    A je tu pořádné drama! Hanáci totiž zaspali na ose hřiště, kde se dokázal prosadit za obrannou linií LIBOR KOZÁK jako správný lídr týmu. I přesto, že napoprvé napálil liberecký bomber ze zadních řad balón jen do Buchty, dorážka vyšla útočníkovi Slovanu na výbornou. Olomoucký brankář ležel na opačné straně brány.
     
    86
    Petar Musa se dostal na pravé straně k trošku většímu volnému prostoru, avšak jeho centr na osu mu příliš nevyšel. Buchta bez potíží zasahuje.
     
    85
    Slovan se stále snaží jakkoli rozhodit olomouckou defenzívu, jenomže tlak na soupeřův val mu moc nevychází. Domácí už nechtějí hrát na riziko a spíše klidní svou rozehrávku.
     
    84
    A znovu Miloš Buchta. Domácí brankář předvedl velmi dobrý přehled, když rychle zaskočil pro vysoký centr. Liberec tak nyní selhává právě na jeho osobě.
     
    83
    Liberec začíná pořádně tlačit! Beneš se tak musel v této chvíli pořádně ohánět, aby odpálil co nejrychleji poskakující balón u levé tyče. Slovan bude kopat další roh.
     
    82
    Buchta znovu musel ve vápně velmi urgentně zasahovat, když se proti němu vznesl zajímavý centr od Oscara. Domácí brankář ale zvládl zasáhnout a míč vyboxovat mimo vápno.
     
    Dnešní utkání sleduje 2832 diváků.
     
    81
    Liberec nebyl daleko od kontaktní trefy! Při snaze o hlavičkování se totiž nejvýše vznesl Oršula, který parádním pokusem málem zamířil pod břevno. Míč letěl jen pár milimetrů nad horní tyč.
     
    80
    Hanáci nyní musí přerušit svou kombinaci, neboť na hrací ploše zůstal ležet Buchta. Podle všeho však nejde o nic vážnějšího, po rychlém ošetření se znovu vrací do brány.
     
    79
    Buchta nyní musel být velmi pozorný ve své brance, neboť Breite s Kozákem nakonec hlavičkovali směrem na branku. Pokus to však nebyl ideální, letěl příliš nízko, kde si jej domácí golman pohlídal.
     
    78
    Roman Potočný velmi dobře zhodnotil nastalou situaci a pozorně se zahleděl na pravé křídlo. Dlouhý pas na Oršulu však nevyšel, Beneš míč srazil do vápna.
     
    77
    Beneš zůstal ležet na hrací ploše, nicméně si ještě po tvrdém souboji něco vyříkával s Kozákem. Hanákům je nakonec přeci jen zapískán faul, Slovan tentokrát přehnal důraz.
     
    76
    Liberec se sice snažil dostat co nejrychleji do kombinace ve vápně, jenomže jeho postup byl zastaven po zapískání ofsajdu. Kozák a spol. tak musí rychle zpět.
     
    75
    Šimon Falta se snažil dostihnout relativně zajímavou nahrávku od Nešpora, jenomže to byl až příliš dlouhý pas. Nguyen byl u něj daleko dříve a zasáhl.
     
    74
    Jan Mikula se ocitl velmi nečekaně na hranici vápna a snažil se co nejrychleji vystřelit, jenomže rána se mu úplně nevydařila, když byla zastavena Benešem. Následně pálil i Oscar, jenže zamířil mimo bránu.
     
    72
    Olomoucká snaha o zastavení brejku je okamžitě potrestána. Lukáš Kalvach (OLO) totiž signifikantně podržel spurtujícího Oršulu, který spadl rázem na zem.
     
    72
    A znovu Malinský! Parádní bomba libereckého záložníka zpoza vápna letěla přímo na šibenici, jenomže zamířila nakonec přeci jen těsně nad bránu. Buchta si může pořádně oddechnout.
     
    71
    Tomáš Malinský předvedl ve vápně parádní technické finesy, když ve velké rychlosti zmátl domácí beky, jejich převaha však hrála proti němu. Liberecký záložník byl brzy odzbrojen, balón míří mimo vápno.
     
    70
    Martin Nešpor se ještě velmi galantně snažil oplatit Zahradníčkovu dobrou nahrávku, jenomže neudržel míč na hrací ploše. Hanáci se tak budou muset vracet, Liberec bude kopat aut.
     
    69
    Beneš si musel počínat ve vápně obzvlášť příkladně, neboť Kozák znovu zavětřil možnou střeleckou šanci. K míči se však agilní útočník nedostal, Hanáci se pro tentokrát ubránili.
     
    68
    Liberecký kouč Hornyak využívá posledního střídání, místo Martina Koscelníka na hřiště přichází Filip Oršula.
     
    67
    Martin Nešpor zkoušel poslat zajímavou nahrávku na Kalvacha, jenomže Jan Mikula vládne ve vzduchu. Olomoucký brejk se tak nekoná, Slovan se pro tentokrát ubránil.
     
    66
    Matěj Hybš (LIB) nezvládl chytit sprintujícího Zahradníčka v rámci pravidel, po přidržení za dres tak dostal logicky žlutou kartu. Sudí Orel měl zákrok jako na talíři.
     
    65
    Matěj Hybš se dostal poprvé v zápase výrazněji do hry, jenomže jeho centr z levé strany nijak výrazně olomouckého brankáře nezaskočil. Buchta si pro něj zvládl doskočit, ale musel být velmi soustředěný. Balón totiž chytil faleš.
     
    64
    Martin Koscelník se zkoušel vznést za Nguyenovým dlouhým volejem, ale při výskoku neodhadl výško centru. Po tvrdém dopadu navíc ztratil stabilitu, zřejmě ale nepůjde o nic vážného. Už se totiž rychle zvedá.
     
    63
    Kozák si velmi chytře pohlídal míč tělem, na což nereagoval Zahradníček. Po držení soupeřova útočného klenotu se píská olomoucký faul. Liberec bude rozehrávat.
     
    62
    Roman Potočný se hodně dlouho dožadoval odpískání faulu na svou osobu, nicméně sudí orel je neoblomný. Diskusi sice dovoluje, ale svůj verdikt již nyní měnit nebude.
     
    60
    Hanáci taktéž poprvé střídají. Hřiště v této chvíli opouští Jiří Texl, za něhož do hry naskakuje Šimon Falta.
     
    60
    Nešpor sice unikal do zajímavého brejku, jenomže Ondřej Karafiát na poslední chvíli zabránil domácímu útočníkovi v dalším postupu. Bylo to hodně na hraně, jeho noha totiž málem zasáhl hlavu soupeře.
     
    59
    Kozák měl při rohu obrovskou tutovku! Jeho hlavička ale letěla těsně vedle brány. Liberecký kanonýr se asi oprávněně drží za hlavu.
     
    57
    Olomoučtí obránci byli pod obrovským tlakem! Nejprve se dostal ke střelbě Oscar, jenže jho ránu zblokovali domácí pouze k Malinskému, který mířil do brejku. Buchtu ale neobstřelil, ten míč vyrazil mimo hřiště.
     
    56
    Liberec podruhé střídá. Místo Jana Sýkory se postaví do středu hřiště Petar Musa.
    56. Martin NEŠPOR - 2:0
     
    55
    Olomouc právě vstřelila branku!
    A je tu další domácí úder! MARTIN NEŠPOR se dostal za libereckou obranu a po krásné české uličce se k němu dostal balón přímo na levačku. Olomoucký sniper nakonec zvládl dost nečekaně z velkého úhlu prostřelit i vyběhlého Nguyena. Olomouckou jedenáctku zaplavuje velká euforie.
     
    55
    Potočný se snažil rozjet rychlou kombinaci, nicméně jeho nákop z levé strany nikoho na hrotu nakonec nenašel. Hanáci se mohou uklidnit, Buchta si míč pohlídal.
     
    54
    Liberec se dostal do velkého náporu, když byla domácí obrana dost neorganizovaná. Radim Breite však trefil pouze clonícího Jemelku, Sýkora pak narazil jen do Beneše. Hostům je navíc pískán faul.
     
    53
    Tomáš Malinský se snažil dostat svůj rohový centr směrem na kladivo jménem Kozák, jenomže dlouhý nákop si jako první pohlídal Buchta. Jeho vyboxování míče nakonec celou akci zastavuje.
     
    52
    Olomouc se nacházela pod tlakem, což jen potvrdil Breite na levém křídle svou snahou o nahrávku, Chvátal ji však srazil do zámezí, Slovan bude kopat roh.
     
    50
    Liberecká útočná řada je nyní trestána za svůj agresivní presink. Roman Potočný (LIB) si totiž podržel Vepřka za dres, což ohodnotil sudí Orel žlutou kartou.
     
    50
    Kalvach vymyslel parádní nahrávku vzduchem směřující přímo na Plška, jenomže olomoucký sniper centr pouze promáchl. Nguyen si tak mohl oddechnout, nacházel se totiž na opačné straně branky.
     
    49
    Jan Sýkora zkoušel rozjet rychlou kombinaci po fatálním selhání olomoucké útoční řady, ale nahrávku mu vůbec nevyšla. Beneš jí totiž ještě před Kozákovým náběhem zastavil, domácí paradoxně mohou jít do kontru.
     
    48
    Texl si na levém křídle velice zajímavě nabíhal za nahrávkou od Vepřka, jenomže pomezní sudí jej v postupu vpřed zastavil. Podle jeho názoru totiž domácí záložník překročil ofsajdovou lajnu.
     
    47
    Liberec viditelně nechce nijak spekulovat a čekat na soupeře, ba naopak chce se dostat co nejrychleji za vyrovnáním. Hanáci jsou v této chvíli relativně pod tlakem.
     
    46
    Liberec během pauzy vystřídal, místo Jakuba Peška šel na hřiště Tomáš Malinský.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas sice přinesl nejprve taktickou oťukávanou, při níž měl větší počet nadějných akcí liberecký mančaft, postupně se však do hry dostávala olomoucká Sigma. Slovan selhával zejména ve finální fázi, kdy sám Libor Kozák promarnil minimálně tři tutovky. Olomouc ale svou první větší tutovku proměnila, když se trefil hlavou Vít Beneš. Právě tato branky určila spád zbylé části poločasu, Olomouc ale svůj tlak další trefou nekorunovala. Pokračujeme přibližně v 19:02.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje jednu minutu nad standardní hrací čas!
     
    45
    Plšek získal před vápnem šanci na přihrávku směrem na obě křídla, avšak svůj brejk zbrzdil. Jeho řešení v podání krátkého pasu na Nešpora ale nebylo úspěšné, domácí útočník o míč přišel.
    44. Nezastavitelný Nešpor zblízka mířil těsně vedle
     
    44
    A další olomoucká šance! Nešpor se zvládl uvnitř vápna obtočit kolem protihráče a vyslal na libereckou bránu pořádnou bombu. Jeho zakončení ale nebylo nakonec přesné, letělo o čtvrt metru vedle tyčky.
     
    43
    Tentokrát se při rohovém kopu domácích zaskvěl zejména Jemelka, který zvládl vyskočit nejvýše, jenomže zakončení se mu příliš nezdařilo. Míč letěl jen bez ohrožení brány vedle tyče.
    42. Chaos v liberecké obraně, po rohu ostře pálil Nešpor
     
    42
    Beneš a následně zejména Nešpor pořádně rozezvučeli domácí kotel. Druh jmenovaný totiž při rohu zvládl akurátně trefit míč placírkou a poslat bombu k tyči. Nguyen ale reflexivně jeho pumelici vyrazil. Sigma bude kopat další roh.
     
    41
    Vepřek se dostal při centru Housky brzy do vzduchu, jenomže v souboji s Mikulou přeci jen měl o pár centimetrů menší šance. Po dobrém obranném zákroku hlavou bude Sigma pouze kopat roh.
     
    40
    Domácí tým zatím výrazně srážejí zejména individuální chyby při rozehrávce, když několikrát poslali libereckou mašinu přímo do brejku. Slovan však zatím žádné minely ještě nevyužil.
     
    39
    Buchta měl obrovské potíže při rozehrávce, když jej nechali spoluhráči osamoceného ve vápně. Domácí brankář však celou situaci zvládl, míč poslal až za půlící čáru.
     
    38
    David Houska se snažil vystřelit na hranic vápna, jenže podle názoru sudího byl u míče daleko později. Hanáci se tak budou moci vracet do základního postavení, i opticky měl totiž právo na hru faulovaný Koscelník.
     
    37
    Oscar ukázal parádní odhad a fyzický fond, když znesnadnil Texlovi postup po levém křídle. Jeho centrování se tak odkládá, liberecký štírek mu míč odkopl do autu.
     
    36
    Nešpor se vznesl do vzduchu a pokusil se zastavit centr Liberce, jenomže při snaze o vzdušnou převahu jej svalil k zemi Potočný. Hanáci po zapískaném faulu budou rozehrávat.
    35. Fantom Buchta znovu vyzrál na Kozáka
     
    35
    Další tutovka Kozáka! Liberecký bomber se dostal před vápnem k odraženému míči a vzal celou iniciativu na sebe, jenomže naprosto nečekaně ještě dokázal vyskočit Miloš Buchta a konečky prstů jeho ránu vyrazil. Liberec měl kopu smůly.
     
    34
    Kalvach dokázal zasáhnout v pravou chvíli a zastavit Oscarův pas mířící do těžiště hry. Olomoucká obran však bude i nadále pokračovat v bránění, Liberec totiž bude vhazovat.
     
    33
    Liberci úplně nevyšel centr za obrannou linii, kam rychle také spěchal Jemelka. Právě on posléze uklidnil celou defenzívu a s Buchtou si bez potíží vypomohl. Olomouc bude rozehrávat od zadních řad.
     
    32
    Vepřek se dostal na levém křídle k centru na střed, jenomže nikdo ze spoluhráčů do této pozice nenabíhal. Vysoko letící centr se tak stává kořistí pozorného Nguyena.
     
    31
    Hanáci zatím sice pokračují v relativně odvážném výkonu, ale na Libereckých je vidět odhodlání s výsledkem duelu něco rychle udělat. V této chvíli jim ale nevyšlo rozehrání.
    30. Vít BENEŠ - 1:0
     
    30
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Olomouc se dostává do vedení! Fantasticky zahraný centr od Zahradníčka z rohového kopu totiž našel přesně naběhlého VÍTA BENEŠE, který se hlavou trefil přímo do pravé šibenice. Nguyen se sice snažil přesunovat, avšak byl přeci jen příliš vlevo. Liberec tak celkem překvapivě jako první inkasuje.
     
    29
    Rohový kop Liberce tentokrát nic většího nepřinesl, neboť o palbu se pokusil pouze Oscar, který však hrubě netrefil bránu. Jeho pokus letěl o dobrých pět metrů nad břevnem, Hanáci budou znovu rozehrávat.
     
    28
    Jakub Pešek unikal po hezké nabídce Oscara po levém křídle, jenže centr se mu úplně nevydařil Trefil totiž přesně stojícího Beneše. Liberec bude kopat další rohový kop.
     
    27
    Kozák se při libereckém rohu znovu velice agilně snažil dostat k centru, jenomže nakonec pouze proskočil a netrefil letící projektil. Hanáci si mohou oddechnout, Buchta po delší době může zformovat hru.
     
    26
    Martin Koscelník se dostával po pravém křídle k centrováni, když vystihl chybnou přihrávku Vepřka. Nahrávka vzduchem se mu však nepovedla, trefil totiž pozadí Kalvacha. Od něj se balón odráží na roh.
     
    25
    Liberec se tentokrát znovu snažil svou obléhací taktiku dotáhnout do konečného resultátu. jenomže tlak na levé straně nevyšel podle představ. Pokažená přihrávka nahrává Buchtovi, který bude rozehrávat.
     
    24
    A znovu Libor Kozák! Bývalá opora Lazia Řím a Aston Villy se nijak nerozpakoval a na hranici vápna si sebral míč pro sebe. Jeho bomba placírkou ale letěla doprostřed brány, Buchta ji tak chytil na hruď.
     
    23
    K Zahradníčkovi se na levém křídle snášel velice zajímavý centr od obrany, jenomže nakonec jej o kousek přeskočil. Hanáci se tak musí honem rychle vracet zpět, Slovan má vynikající přechodovou fázi.
     
    22
    Kozák byl jen kousek od první trefy utkání! Liberecká hvězda na hrotu se dostal na levé straně do výborné pozice, avšak vyběhlý Buchta mu zmenšil střelecký úhel. Domácí tým si může pořádně oddechnout.
     
    21
    Dobývání olomoucké branky pokračuje i tentokrát. Před malou chvílí se jen vinou malého parabolického úhlu neradoval Breite. Domácí beci mají štěstí při clonění, což jim vyšlo i tentokrát.
     
    20
    Libor Kozák mohl znovu málem skórovat, jenomže po nepovedeném obloučku Potočného přebral míč podle pomezního sudího v ofsajdové pozici. Hra se tak bude otáčet, rozehrávku si bere na starost Buchta.
     
    19
    Slovan zatím rozhodně nemá vůbec špatnou pozici na případnou dominanci nad svým soupeřem. Předfinální fází má prozatím velmi dobrou, schází mu ovšem zatím štěstí. Olomoucká obrana pracuje na hraně rizika.
     
    18
    Jemelka při odkopu skončil na trávníku, což podle sudího bylo zaviněním Sýkory. Olomouc bude rozehrávat z vlastní poloviny hřiště.
     
    17
    Roman Potočný velmi tvrdě dohrál ve středu pole Housku, což však sudí Orel taktéž pro tentokrát nebude trestat kartou. Faul ovšem zapískal, je však zjevné, že dnes zkouší část karetních zákroků raději pouštět.
    16. Po rychlém kontru mířil těsně vedle Nešpor
     
    16
    Tutovka Olomouce! Nešpor se dostal velmi dobře před bránícího hráče a volej z pravé strany ještě zvládl i trefit. Brejkovou situaci ale ke sladkému konci nezakončil, pálil těsně vedle.
     
    15
    Houska se po spolupráci s Texlem hned dvakrát dostal k parádní šanci, nicméně jeho bombu stačil zastavit Ondřej Karafiát. A to naprosto čistě, když skluzem zastavil ránu z hranice vápna. Liberec si může oddechnout.
    14. Breite vybídl Kozáka ke skórování, jenže ten jasnou šancí pohrdl
     
    14
    Liberec měl stoprocentní šanci! Breite se dostal po minele Sigmy po pravém křídle až k parádnímu centrování, kterým vybídl Kozáka k zakončení. Zkušený hrot však selhal, skákající volej netrefil. Míč letěl vedle domácí brány.
     
    13
    Domácí jsou nadále pod výrazným presem soupeře, neboť Hanáci se jen stěží dostávají k míči a bojují spíše bez něj. Olomoucká obrana nyní podstupuje tvrdou lekci.
     
    12
    Liberec byl pod velkým tlakem, když vymyslel parádní nahrávku přes vápno Pešek, jenomže tentokrát se s hosty střetla paní smůla. Nahrávka na osu hřiště sice ještě vyšla, avšak z celé akce vytěžil jen ránu Koscelník. Vepřek jí zvládl zablokovat.
     
    11
    Jemelka nyní musí být hodně rád, že neobdržel od sudího orla žlutou kartu, protože jeho zákrok na Kozáka byl hodně tvrdý. Hlavní rozhodčí ale po zákroku na bývalého reprezentanta je zatím klidný, situaci řeší pouze domluvou.
     
    10
    Liberec se snažil kombinovat a přehrát pravou stranu olomoucké obrany, která je při absenci Sladkého relativně oslabena. Chvátal však těžkou úloh zatím relativně zvládá, Oscar musí nasadit zpátečku.
     
    9
    Texl se ve vápně málem dostal k dobrému voleji Vepřeka, jenomže nestačil k nenápadně letícímu padáčku doběhnout. Karafiát tak poskakující míč pouze pro jistotu pohlídal, vykopávat bude Nguyeng.
     
    8
    Jemelka neměl dobrou pozici v sevření Kozáka s Potočným při tvrdém libereckém presinku. Nakonec však celou situaci celkem dobře vyřešil, Texl může jít po zpracování nahrávky do rychlého kontru.
     
    7
    Lukáš Kalvach vymyslel dobrou přihrávku přes půlku hřiště, nicméně Zahradníček neměl takovou rychlost, aby dostihl parádní pas od svého kolegy ve vápně. Míč tak zaletěl pouze do zámezí.
     
    6
    Kozák se velice zajímavě zkoušel prosadit pod sevřením Beneše s Jemelkou, avšak právě stabilita obou olomouckých stoperů mu nedovolila zakončovat. Vápno domácích je prozatím velmi dobře vyztuženo a prakticky neprostupné.
     
    5
    Roman Potočný si velmi dobře naběhl na pravém křídle na centr z levé strany, jenomže v hlavičkování neměl dost prostoru. Vepřek k němu příkladně přistoupil a znesnadnil mu celou situaci. Hanáci se pro tentokrát ubránili.
     
    4
    Oba mančafty nyní ukázaly, jak by neměla vypadat postupná rozehrávka, když si hned třikrát v řadě špatně nahrály a poslaly míč soupeři. Hanáci zatím nepůsobí ve středu hřiště moc sebevědomě, Slovan je zde optický hegemon.
     
    3
    Oscar dost nešikovně zkoušel odebrat míč Plškovi, jenomže domácí sniper zvládl danou situaci bez sebemenších potíží ustát a až v nejnevhodnější moment upadl. Sudí Orel přesto faul píská, Olomouc bude rozehrávat od střídaček.
     
    2
    Kozák leží po souboji s Texlem na trávníku a drží se achillovku a kotník, s nimiž měl v minulosti vážné problémy. Podle všeho však bude moci pokračovat, zjevně utržený úder rozběhá.
     
    1
    Olomouc se hned ze začátku snažila nasadit ďábelské tempo při presinku, nicméně Liberec zatím její snahy o zničení rozehrávky zvládá. Slovan dokázal udržet míč a postupem času hledá mezírky v domácí defenzívě.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky míří v této chvíli na hrací plochu, utkání startuje za malou chvíli.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Chvátal, Beneš, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek, Texl – Nešpor.
    Náhradníci: Reichl – Lalkovič, Yunis, Štěrba, P. Dvořák, Polom, Falta.

    FC Slovan Liberec: Nguyen – Koscelník, Mikula, Karafiát, Hybš – Breite (C), Oscar – Potočný, Sýkora, Pešek – Kozák.
    Náhradníci: Knobloch – Malinský, Oršula, Musa, Mara, Lehoczki, Nešický.

    Rozhodčí: Orel – Nádvorník, Mokrusch.
     
    V Olomouci se momentálně pomalu smráká, teploty se postupem času budou propadat zřejmě k nule. Před chvílí ještě nepříjemně pršelo, nicméně situace se postupem času vylepšuje. Oba celky právě provádí předzápasovou rozcvičku.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Rozhodčím tohoto utkání je Pavel Orel, na čarách pak budou působit pánové Ivo Nádvorník a Tomáš Mokrusch. Jako čtvrtý sudí je delegován Jan Machálek, z pozice delegáta fotbalové asociace na stadionu přítomen Michal Beneš.
     
    Perličky utkání

    FALTA A VAR: Nad institucí videorozhodčího se v posledních týdnech v českých fotbalových kruzích naříkalo, lamentovalo i tleskalo. Neničí VAR fotbal? Je vůbec tato technologie třeba? Stesky nad fotbalovou inovací měl na podzim i olomoucký záložník Šimon Falta, jehož spekulativní verdikt sudího za monitorem poslal do kabin a znamenal po udělení červené karty stopku na jeden zápas. Na duelu s Libercem bude coby televizním zápase připraven VAR taktéž, střetne se znovu s mladým bojovníkem z Hané?

    NEŠICKÝ ZPĚT NA HANÉ: Šestadvacetiletý Aleš Nešický měl do první ligy delší cestu. Syn bývalého obránce Českých Budějovic, Chebu nebo Drnovic Aleše Nešického seniora tak na jeho 180 startů v nejvyšší soutěži bude muset ještě pěkně dlouho čekat. První fotbalové krůčky zažil v Českých Budějovicích, poté v Chrudimi a Pardubicích, odkud putoval do Olomouce. Pod koučem Václavem jílkem hrál v dorostu, ale dal než do B-týmu se nedostal. Zvolil proto raději táborskou anabázi, na níž si jej vyhlídl management Ludvíka Karla. V Liberci by měl alternovat spolu s Janem Sýkorou na pozici playmakera a nahrazovat tak svého bývalého kamaráda ze Sigmy Petra Ševčíka. Co předvede na půdě akademie, které jej dostala do velkého fotbalu?

    BILANCE: Hanáci vyhráli poslední tři ligová kola při skóre 7:0, naopak Slovan střídá v posledních čtyřech ligových utkání pravidelně prohru s vítězstvím.

    ABSENCE: Olomouci bude chybět za 4 žluté karty bek Martin Sladký, jehož forma v posledních duelech rostla. Mimo jsou i zranění Václav Pilař a laborující Martin Hála. Liberec si nemůže být jistý s připravenosti Ukrajince Tarase Kačaraby, nad jeho startem visí otazník
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    29.09.2018 Liberec x Olomouc 3:0 (F:L 2018/19)
    10.02.2018 Olomouc x Liberec 1:2 (příprava)
    02.12.2017 Liberec x Olomouc 1:0 (HET liga 2017/18)
     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    02.03.2019 Dukla Praha x Olomouc 0:4
    23.02.2019 Olomouc x Příbram 2:0
    16.02.2019 Bohemians x Olomouc 0:1

    FC Slovan Liberec
    02.03.2019 Liberec x Sparta 0:1
    22.02.2019 Liberec x Dukla Praha 2:0
    16.02.2019 Baník Ostrava x Liberec 2:1
     
    FC Slovan Liberec
    Severočeši patří již dlouhou dobu mezi přední týmy české nejvyšší soutěže, v posledních pár letech však celá organizace prochází lehkou stagnací. Liberecký boss Ludvík Karl sice je velký maximalista a vyžaduje od trenérů i hráčů maximální výkony za jakýchkoliv podmínek, Slovan však prakticky co rok musí stavět nový kádr. Filozofie klubu vybudovaná na postupném zapracování mladých talentů vedle zkušených hvězd jako Štajner nebo Kovář totiž v sobě skýtá i nevýhodu. Velké tuzemské kolosy většinou hráče s parádně rozjetou kariérou přebere a budování osy může být ta tam.

    Severočeši navíc po odchodu sportovního ředitele Jana Nezmara jen obtížně hledají originální tvář. Nový sportovní ředitel Zdeněk Koukal ale zvládl mančaft stabilizovat a pod vedením kouče Zsolta Hornyáka postupně začíná tým znovu nabývat své dřívější síly. Tým začal postupně plnit prvky ofenzivní hry, který slovenský trenér vyžadoval, jenže Libereckým scházelo zejména lepší finální zakončení. Po podzimu tak z toho bylo nakonec sedmé místo, které bylo zasloužené i třeba remízami s Baníkem, Jabloncem nebo Plzní či výhrou nad Mladou Boleslaví. Zejména defenzíva se činila, ale stinnou stránkou byl již zmiňovaný málo efektivní útok (19 branek na 17 zápasů.

    Během zimní pauzy z kádru Liberce odešla celá řádka jmen. Nejvýraznějším oslabením byl zřejmě Petr Ševčík, jehož si vyhlédla Slavie. Kromě mladého tvůrce hry odešel i brankář Václav Hladký, záložník Milan Kerbr zvolil kyperské angažmá, do Příbrami se pak poroučel Radek Voltr. Coby posily přišel k Nise mladý chorvatský plejer Petar Musa, jehož půjčila na sever Čech pražská Slavia. Kromě něj navíc přišla bývalá hvězda evropského formátu. Libor Kozák patřil ještě v roce 2013 mezi největší naděje českého fotbalu. V Laziu Řím se probojoval mezi opory, posléze si jej vybrala Aston Villa. Zlomenina nohy a další zdravotní peripetie mu nicméně nachystaly pauzu dlouhou takřka tři a půl léta. Po restartech v druholigových italských týmech nakonec kývl na nabídku Liberce a poprvé v životě si tak mohl zahrát českou nejvyšší soutěž. Právě on patří mezi aktuální tváře Slovanu. Během čtyř zápasů už se stihl trefit dvakrát. Kromě něj se pak na konci února dostal do Liberce i Jan Sýkora, pro kterého se kvůli zranění nenašlo místo v nabitém kádru Slavie. Ve Slovanu by měl působit na půlročním hostování.

    Jarní část sezóny zatím týmu vychází fifty-fifty. Úvodní zápas sice Liberec vládl famózně, když rozstřílel Příbram v poměru 4:0, následně ale prohrál na Baníku. Prohru sice napravilo vítězství nad trápící se Duklou, minulý víkend ovšem Slovan padl nejtěsnějším výsledkem s pražskou Spartou. Momentálně mu tak patří ve FORTUNA:LIZE osmá příčka.

    Nejproduktivnějším hráčem liberecké kabiny je záložník Roman Potočný, který se během probíhajícího ročníku trefil už pětkrát. Bek Matěj Hybš pak zapsal již tři branky. Kromě Kozáka si dvě trefy připsali také exhradecký útočník Jan Pázler a záložníci Jakub Pešek a Filip Oršula. Brankářskou jedničkou je po povedeném konci podzimu 26letý Filip Nguyen.
     
    SK Sigma Olomouc
    Olomoucké fotbalové prostředí je značně specifické. V případě Sigmy totiž nejde moc dlouho dopředu vyvozovat, jak silný kádr vlastně v kabině největšího klubu v kraji dřímá. A nejde to rozhodně posuzovat podle blyštivosti jmen. Determinace aktuálního naladění je totiž mnohovrstevnatá. Tím, že Sigma hraje už třetí sezónu v takřka totožném složení, s výrazným ročníkem 1993 na většině postů, který si prošel mnoha strastmi (dvojitý sestup do druhé ligy), ve výkonech týmu je zakódováno mnohem víc, než jen aktuální forma či nálada v kabině.

    Důkazem budiž tato sezóna. Sigma se dokázala coby nováček soutěže umístit na fantastickém čtvrtém místě v tabulce, probojovala se do 3. předkola Evropské ligy. Byla po dlouhých letech pasována mezi aspiranty na titul. Kouzlo progresivního kouče Václava Jílka ale jakoby mávnutím proutku vyprchalo. Hanáci sice zazářili v Evropské lize, když nebyli daleko od bombastických výsledků s hvězdnou španělskou Sevillou, v samotném ligovém ročníku to ale vůbec nebylo ono. Jílkovi hoši vytvářeli nelichotivé klubové rekordy v počtu proher v řadě, tabulkou padali níže a níže. Prakticky nikdo nedokázal přesně určit, co se s klubem nazývaným médii jako „hanácký Leicester“ děje. Pokles motivace, spory v kabině, únava?

    Na podzim se nakonec rozkývaná židle kouče Jílka dokázala stabilizovat, neboť Olomouc zvládla zachránit několik zápasů (vyhrála třeba nad Spartou) a vybojovat si postup do čtvrtfinále MOL Cupu přes ambiciózní Bílkův Zlín. Ale podzim i tak skončila na varovném 14. místě, což bylo jedno nejhorší umístění v této fázi sezóny za poslední dekádu. Krom se do klubu podařilo přivést protřelého fotbalového odborníka Jiřího Saňáka, jenž narušil zřejmě nastávající ponorkovou nemoc mezi koučem Jílkem a jeho dlouholetým asistentem Ladislavem Onofrejem. V zimní pauze pak zmíněný slovenský asistent nakonec odešel, pod rouškou tajemna se tak ustanovil trenérský tandem Jílek-Saňák.

    To ale není z předjarního dění vše. Na přestupovém poli se ale přeci jen odehrálo méně změn, než je běžné u jiných klubů. Z odchodů je možno zmínit zacyklované a vyhořelé Bidje Manziu, který po nenaplnění očekávání odešel do Opavy, a Václava Vašíčka, jehož dlouhodobě trápila zranění. Jedinou velkou posilou se pak stal stoper Vít Beneš. Bývalý jablonecký dravec se vrátil do české ligy po působení v maďarském klubu Vasas Budapešť. Coby zkušený borec by tak měl zpevnit stoperskou dvojici, neboť během podzimu byla právě defenzíva velký olomoucký problém. Po letním odchodu Uroše Radakoviče se nemohl najít podobný typ hráče, který by v zadních řadách vyhovoval talentovanému Václavu Jemelkovi. Právě somatotyp a myšlení Beneše by mělo pro Sigmu slibovat velmi nadějnou budoucnost.

    Olomouci se příprava na novou sezónu relativně vydařila. Hanáci získali skalpy Trenčína, Slovanu Bratislava nebo polského Lubinu. Zároveň třeba zdecimovali i druholigovou Jihlavu, remízu si zapsali i s Ružomberokem. Výrazně zazářil hlavně útočník Jakub Yunis, který se trefil pětkrát a ukázal, že Martin Nešpor nemusí být na hrotu ofenzívy nedotknutelným. Nicméně úvodní ligové kolo se týmu nevydařilo. Proti Jablonci se sice dokázala trefit velká zimní posila Vít Beneš, ale inkasování v závěru nakonec přineslo krutou prohru 1:2. Na kouče Jílka se okamžitě snesla vlna kritiky. Mluvilo se o jeho odvolání, kromě médií tyto teze zněly i od olomoucký klubových legend. Těsná výhra 1:0 nad Bohemians však pozici aktuálně nejdéle sloužícího hlavního trenéra zachránila, Sigma díky výhře poskočila na 13. pozici O týden později navíc dokázala v tvrdém souboji s Příbramí přetavit svůj potenciál v další tři body, minulý víkend pak navíc rozstřílela Olomouc pražskou Duklu, když se mezi prvoligové střelce zapsal poprvé v kariéře i Lukáš Kalvach. Velký bojovník navíc zvládl přidat v stejném duelu i druhou trefu a pomohl k výhře 4:0. Aktuálně tak Hanákům patří 11. příčka s jedním duelem k dobru.

    Co vlastně z kanonády na Dukle vyplývá? Že olomoucká hra je silně závislá na sebevědomí jednotlivých hráčů. Jak uvádí někteří novináři, Hanáci dokážou se sérií výher „hrát jako Brazilci“. Aktuálně navíc drží šňůru hned čtyř vítězství v řadě, což se jim naposledy povedlo v zázračné sezóně 2017/2018, kdy prosvištěli během podzimu až do elitní trojky soutěže.

    Nejlepším střelcem týmu je stála útočník Martin Nešpor, jemuž se v letošní sezóně podařilo vstřelit už šest branek. Tři branky pak dokázal vsítit Jakub Plšek, který je zatím mohutně kritizován médii i fanoušky za svou horší ofenzivní formu. Po dvou trefách mají na kontě Pavel Dvořák, bek Martin Sladký a záložníci David Houska, Tomáš Zahradníček s Jiřím Texlem a samozřejmě i již zmíněný Kalvach. Mezi hvězdné hráče je nutno určitě zařadit i stopera Václava Jemelku a bojovníka Lukáše Kalvacha. V brance má neochvějnou pozici Miloš Buchta.
     
    Hezký pondělní večer, fotbalová FORTUNA:LIGA si připravila i na dnešek přeci jen jedno pokračování svého 24. kola, neboť její itinerář svede dohromady dva týmy ze středu tabulky, když vyzve jedenáctá Olomouc osmý Liberec. Utkání startuje v 18:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Johan Čáp

    Branky: 30. Beneš (Zahradníček), 55. Nešpor (Zahradníček) – 86. Kozák

    Karty:   72. Kalvach (OLO) – 50. Potočný (LIB), 66. Hybš (LIB)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 4:9. Střely mimo: 4:8. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 11:20.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Chvátal, Beneš, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček (90. Lalkovič), Houska, Kalvach, Plšek, Texl (60. Falta) – Nešpor (86. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Lalkovič, Yunis, Štěrba, P. Dvořák, Polom, Falta.

    FC Slovan Liberec: Nguyen – Koscelník (68. Oršula), Mikula, Karafiát, Hybš – Breite (C), Oscar – Potočný, Sýkora (56. Musa), Pešek (46. Malinský) – Kozák.
    Náhradníci: Knobloch – Malinský, Oršula, Musa, Mara, Lehoczki, Nešický.

    Rozhodčí: Orel – Nádvorník, Mokrusch

    Diváci: 2832
    bahis siteleri