Kvalifikace na VC Francie Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace na VC Francie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Sobota 22.06.2019, 15:00 • Trať: Paul Ricard, Le Castellet, Francie • Formule 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na osmý závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Francie.
     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl nejrychlejší Lewis Hamilton z Mercedesu, který v prvním tréninku zajel čas 1:32.738. Jeho týmový kolega Valtteri Bottas skončil na druhém místě se ztrátou pouhých 69 tisícin sekundy. Třetí Charles Leclerc z Ferrari byl pomalejší o 373 tisícin. Jak Leclerc, tak Vettel ale nebyli spokojeni s chováním auta v jeho přední části. Jezdci se několikrát během jízd dostali do hodin nebo se ocitli mimo trať. Romain Grosjean na trati příliš dlouho nepobyl, protože kvůli technickým problémům zajel málo kol.


    Druhý trénink byl opět v režii Mercedesu, tentokrát ale s opačným pořadím. Nejlepší čas (1:30.937) zaknihoval Valtteri Bottas, který druhému Lewisi Hamiltonovi nadělil 424 tisícin. Třetí byl opět Charles Leclerc, jenž zaostal o 649 tisícin. Scénář v prostředním tréninku byl podobný tomu úvodnímu, protože piloti znovu hodně vyjížděli mimo trať. Mezi nimi například Lewis Hamilton, který se při návratu na dráhu málem srazil s Maxem Verstappenem a tento okamžik vyšetřovali sportovní komisaři. Hamilton ale vyvázl bez trestu.


    Třetímu tréninku znovu vládla stáj Mercedes. Na čele startovního pole stanul Valtteri Bottas, který zaznamenal čas 1:30.159. Druhého Lewise Hamiltona nechal za sebou o 41 tisícin sekundy a třetího Charlese Leclerca o 446 tisícin. Německý tým tak má zatím vše ve Francii pod kontrolou a je velkým favoritem na zisk pole position.

     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    17:45
    Jako první se na trať vydali Daniil Kvjat, Sergio Pérez a George Russell. Ani ostatní piloti ale nezaháleli a například i Kimi Räikkönen s miláčkem domácího publika Romainem Grosjeanem vyrazili bojovat na dráhu.
     
    16:21
    Na okruhu se nachází také oba závodníci domácí stáje Renault Nico Hülkenberg a Daniel Ricciardo. Hülkenberg stále za sebou táhne nelichotivý rekord v počtu odjetých GP (přibližně 160), přičemž dosud nestál na stupních vítězů. Pokud by se to povedlo zrovna na domácí trati Renaultu, byl by to pro tuto tradiční stáj velký úspěch.
     
    15:35
    Mezi ostatními piloti zatím nekrouží Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Mercedes má pod kontrolou dosavadní průběh tohoto závodního víkendu, neboť ovládl všechny tři tréninky a oba borci jsou zcela určitě největšími favority na zisk pole position.
     
    14:52
    Opakované záběry prokázaly, že výlet mimo trať si udělal Kimi Räikkönen. Jednalo se ale pravděpodobně o jezdeckou chybu, protože pilot stáje Alfa Romeo pokračuje ve svém kvalifikačním pokusu. Při návratu na dráhu nikoho neohrozil, a tak sportovní komisaři nebudou muset vyšetřovat další incident.
    Räikkönen na výletě mimo trať


     
    13:01
    Nejen Romain Grosjean, ale také Pierre Gasly z Red Bullu jede domácí závod. Gasly spolu s Verstappenem budou mít nasazané nové pohonné jednotky. Nechme se tedy překvapit, zda Francouzovi pomůžou k nějakému dobrému výsledku před domácím publikem.
     
    12:42
    Na čele startovního pole se mezitím usadil Carlos Sainz, jenže na výsluní se neohřeje moc dlouho, protože v měřeném kole se nachází jak Lewis Hamilton, tak Valtteri Bottas. Jeden z těchto dvou pilotů zaujme první pozici místo Sainze.
     
    11:10
    Za současné konstelace by do druhé fáze kvalifikace neposotupili Ricciardo, Pérez, Kubica, Verstappen a Russell. V případě Maxe Verstappena se ale nenechme zmýlit, protože talentovaný jezdec dosud nezajel žádný měřený čas.
     
    10:25
    Valtteri Bottas zajel čas 1:31.378 a posunul se do čela celého startovního pole. Charles Leclerc, jedoucí na druhé příčce, ztrácí 63 tisícin sekundy. Třetí Lewis Hamilton má manko 83 tisícin a Sebastian Vettel téměř půl sekundy.
     
    9:34
    Poslední postupové místo drží Sergio Pérez, který ale bude muset odrazit ataky Kevina Magnussena, který spadl do eliminační zóny. Druhý pilot Haasu Romain Grosjean je aktuálně čtrnáctý, takže ani on nemá nic jistého.
     
    8:47
    Max Verstappen se překvapivě pohybuje až na třinácté pozici, což rozhodně neodpovídá kvalitám nizozemského závodníka hajícího barvy Red Bullu.
     
    7:08
    V eliminiační zóně jsou momentálně Pérez, Magnussen, Russell, Kvjat a Kubica. Všech dvacet pilotů má na svých monopostech nazuté měkké pneumatiky.
     
    6:24
    Max Verstappen se v dalším kvalifikačním pokusu hodně zlepšil a se ztrátou 777 tisicín sekundy na lídra Valtteriho Bottase se zařadil na páté místo. Mezi nepostupující mezitím spadl Sergio Pérez.
     
    5:14
    Lídrem první části kvalifikace stále zůstává Valtteri Bottas díky času 1:30.550. Druhý Lewis Hamilton byl pomalejší o 59 tisícin sekundy. Za Hamiltonem jsou oba piloti Ferrari Charles Leclec a Sebastian Vettel.
     
    4:29
    Kevin Magnussen, který se ještě před chvílí nacházel v eliminační zóně, se skvělým pokusem vyšponoval až na sedmou pozici. Mezi nepostupující se propadl Alexander Albon z Toro Rosso.
     
    3:45
    K dobrému výsledku má našlápnuto McLaren, protože Lando Norris je v současné chvíli čtvrtý a Carlos Sainz pátý. Až za těmito jezdci se nachází Sebastian Vettel a Max Verstappen, toho času v boxech u svých mechaniků.
     
    2:10
    Hodně práce bude mít ve zbytku úvodní fáze kvalifiakce Nico Hülkenberg, který drží patnáctou pozici a bude muse hodně zabojovat, aby jej nepřeskočil Alexander Albon. Fanoušci chtěji určitě vidět oba renaulty v dalších kvalifikačních fázích.
     
    1:52
    Sebastian Vettel je stále v garáži u mechaniků a nevypadá to, že by se měl na trať ještě vrátit. Ferrari ještě nechalo přezkoumat Vettelův incident z Kanady, ale pětisekundová penalizace čtyřnásobnému mistru světa nakonec zůstala.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr první části kvalifikace
     
    0:00
    Do druhého kvalifikačního segmentu nepostupují Daniil Kvjat (Toro Rosso), Romain Grosjean (Haas), Lance Stroll (Racing Point), George Russell (Williams) a Robert Kubica (Williams). Překvapením je určitě nepostup francouzského pilota Haasu Romaina Grosejana. Max Verstappen zvládl postoupit jen tak tak.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    14:40
    Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Lando Norris na nic nečekali a ihned se startu prostředního kvalifikačního segmentu vydali na trať. Hned za nimi vyjel Hülkenberg s Verstappenem a Magnussenem.
     
    13:52
    Francouzskou vlajku ve zbytku kvalifikace drží už jen Pierre Gasly z Red Bullu, protože Romain Grosjean nedokázal postoupit z úvodní fáze kvalifikace. Ve Francii samozřejmě nechybí mezi čestnými hosty Renaultu bývalý jezdec F1 a čtyřnásobný světový šampion Alain Prost.
     
    12:11
    Sebastian Vettel, který už také krouží po trati, si po bláznivé Velké ceně Kanady spravil náladu tím, že se oženil se svojí dlouholetou přítelkyní. Alespoň na chvíli přišel na jiné myšlenky a teď se bude chtít rvát o co největší počet bodů na okruhu Paula Ricarda.
     
    11:05
    Romain Grosjean sice své kvalifikační vystoupení už ukončil, ale v předchozích dnech zažil velmi nepříjemný zážitek. Po návratu z Grand Prix Kanady byl jeho dům přepaden zloději, ale Grosejan se ukázal jako pravý hrdina a sám nevítané hosty dokázal zahnat a uchránit svoji rodinu před možným nebezpečím.
     
    10:34
    Přímo v dějišti Velké ceny Francie je samozřejmě také prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt, který se zcela jistě objeví také v nově připravoveném německém dokumentu s názvem "Schumacher", kde by údajně měli diváci na pár sekund zahlédnout aktuální stav sedminásobného mistra světa.
     
    9:04
    Na rozdíl od první části kvalifikace nazuli někteří piloti žlutou, tedy střední sadu pneumatik, která by měla být o 0,6 sekundy na kolo pomalejší než měkká směs gum. Uvidíme, zda budou mít piloti jezdící na červené sadě výhodu v podobě náskoku přes půl sekundy.
     
    8:41
    Snažení svého syna si nenechal ujít ani někdejší pilot královny motorsportu Jos Verstappen, jehož syn Max se momentálně nachází na čtvrtém místě v průběžném pořadí druhé fáze kvalifikace.
     
    7:20
    Za současné konstelace by do třetí části kvalifikace nepostoupili Giovinazzi, Räikkönen, Magnussen, Ricciardo a Norris.
     
    6:52
    Poslední postupové místo drží Sergio Pérez, na kterého ale bude tlačit Antonio Giovinazzi. Pilot stáje Alfa Romeo nezískal v dosavadním průběhu letošní sezony ani jeden bod spolu s oběma jezdci Williamsu Georgem Russellem a Robertem Kubicou.
     
    5:30
    Na čele celé výsledkové listiny se znovu nachází Valtteri Bottas, který zaznamenal čas 1:29.437. Druhý je Lewis Hamilton, třetí Charles Leclerc a čtvrtý Sebastian Vettel.
    Na průběžné první místo jde Bottas
     
    4:41
    Max Verstappen bude vyšetřován sportovními komisaři za to, že překročil limity tratě. Opakované záběry ukázaly, že k porušení pravidel ze strany Verstappena skutečně došlo. Uvidíme, s jakým výsledkem se vytasí sportovní komisaři.
     
    3:10
    Sportovní komisaři nakonec odebrali Maxi Verstappenovi jeho nejlepší čas za to, že překročil limity tratě. Tohle rozhodnutí určitě udělalo Verstappenovi čáru přes rozpočet a Holanďan bude muset přidat, pokud si nechce nadělat problémy s postupem do třetí části kvalifikace.
     
    2:24
    V eliminační zóně v současné chvíli jsou Albon, Pérez, Giovinazzi, Magnussen a Räikkönen. Jezdci za chvíli najedou do svých poslední měřených kol a hlavně od Magnussena a Räikkönena se čeká, že budou pokračovat také v poslední kvalifikační části.
     
    1:15
    Piloti mají před sebou závěrečný měřený pokus, který rozhodne o nejrychlejší desítce jezdců, kteří se společně porvou o pole position ve třetí fázi kvalifikace.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr druhé části kvalifikace
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších neprošli Alexadner Albon (Toro Rosso), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Nico Hülkenberg (Renault), Sergio Pérez (Racing Point) a Kevin Magnussen (Haas). U Kimiho Räikkönena to chvíli vypadalo, že by mohl postoupit, ale nakonec ho soupeři odtlačili zpět do eliminační zóny. Malým překvapením je vypadnutí Nica Hülkenberga, jemuž se první účast na stupních vítězů v kariéře opět o něco vzdaluje.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:10
    Jezdcům se na trať moc nechce, protože dosud nikdo neopustil boxovou uličku. Všichni si dávají načas a napínají tak své fanoušky. Nechme se překvapit, kdo to hecne jako první.
     
    10:20
    Jako první nakonec vyjeli Lando Norris a Carlos Sainz. Španěl ale zůstal stát na konci boxové rovinky a nejevil zájem o zapojení se do dění na okruhu. Co je důvodem Sainzova kroku, není jasné.
     
    9:08
    Určitě příjemným překvapením je postup Antonia Giovinazziho v barvách týmu Alfa Romeo. Italský závodník je jediným pilotem, který zatím zůstal v boxech.
     
    8:15
    Na dráze samozřejmě krouží oba borci z Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. S největší pravděpodobností si to právě tito dva rozdají o pole position. Do dění by mohl promluvit ještě Charles Leclerc, který v dosavadním průběhu víkendu náhání oba kohouty z německé stáje.
     
    7:01
    Antonio Giovinazzi stále zůstává u svých mechaniků. To snad vypadá na nějaký technický problém, protože není důvod, aby Ital čekal, co se mezitím děje na trati.
     
    6:10
    Piloti mezitím zajeli první měřené časy ve třetí části kvalifikace. Nejrychlejší je Lewis Hamilton (1:28.448), který se postaral o nový rekord okruhu. Na záda mu dýchá traťový kolega Valtteri Bottas. Třetí je znovu Charles Leclerc.
     
    5:14
    Všichni piloti pomalu zajíždějí ke svým mechanikům a na trati tak panuje klid před závěrečnou bouří. Závodníci šetří síly na poslední kvalifikační pokusy, z nichž se vykrystalizuje pořadí na startu nedělního závodu.
     
    4:25
    Měřený čas nemají na svém kontě Sebastian Vettel a již zmíněný a v boxech se stále nacházející Antonio Giovinazzi. Vettel už měl rozjeté rychlé kolo, ale mechanici jej na konci povolali do boxů.
     
    3:05
    Krátká přestávka bude pomalu končit a jezdci se hromadně budou vracet zpátky na trať. Získá pole position Lewis Hamilton, nebo Valtteri Bottas? To se dozvíme v následujících třech minutách.
     
    2:30
    Lewis Hamilton a Valtteri Bottas se vrací do epicentra dění. Spolu za nimi z boxů vyjíždějí další a další piloti včetně Antonia Giovinazziho. Měřený čas, jak už bylo zmíněno, nemá Sebastian Vettel, který bude mít co dělat, aby zajel alespoň jeden.
     
    1:16
    Valtteri Bottas najel do posledního pokusu, ale v prvním sektoru neměl moc dobrý čas. Toto zatím na pole position nevypadá. Uvidíme, co na to Lewis Hamilton.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
    Závěr dnešní kvalifikace, ve které si pole position vyjel Lewis Hamilton


     
    0:00
    Je to jasné! Pole position získává LEWIS HAMILTON, protože Valtterimu Bottasovi se poslední pokus příliš nevydařil. Nicméně Bottas dojel druhý a třetí skončil Charles Leclerc. Až na sedmé pozici se umístil Sebastian Vettel.
     
    Konec kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Francie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Sainz (McLaren), 7. Vettel (Ferrari), 8. Ricciardo (Renault), 9. Gasly (Red Bull), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo), 11. Albon (Toro Rosso), 12. Räikkönen (Alfa Romeo), 13. Hülkenberg (Renault), 14. Pérez (Racing Point), 15. Magnussen (Haas), 16. Kvjat (Toro Rosso), 17. Grosjean (Haas), 18. Stroll (Racing Point), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Francie, která byla stejně jako tréninky plně v režii Mercedesu. Pole position získal Lewis Hamilton, kterého v první řadě na startu doplní týmový kolega Valtteri Bottas. Do druhé řady se postaví Charles Leclerc a Max Verstappen. Dobrý výsledek zajel McLaren, Norris dojel pátý a Sainz šestý. Překvapením také byla účast Antonia Giovinazziho v poslední části kvalifikace. Ta se naopak nepovedla Sebastianu Vettelovi, který do závodu vyrazí až ze sedmé pozice. Zklamáním pro francouzské fanoušky je sedmnácté místo Romaina Grosjeana.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se pěkně a hezký zbytek soboty. (16:21:24)

    Michal Šandor

    bahis siteleri