Velká Británie – Kajmanské ostrovy 2:4 (kon.) | Hongkong – Haiti 6:1 (kon.) | Řecko – USA 2:6 (kon.)
Arménie – Slovensko U23 0:8 (kon.) | Česko – Kanada 2:3 (po pr.) | Itálie – Švýcarsko 2:1 (po pr.)
Slovensko – Finsko 4:3 (kon.)
konec
Slovensko
4:3 (0:0, 2:1, 2:2)
Finsko
Sobota 22.06.2019, 19:00 • Steel Aréna, Košice • Mistrovství světa mužů • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký sobotní večer přeji všem příznivcům hokejbalu. Mistrovství světa je u konce. Dnes se budou rozdávat sady medailí. My se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na finálový zápas, v němž si to o zlato rozdají týmy domácího Slovenska a Finska. Kdo z něho odejde se zlatými medailemi na krku a kdo si pověsí medaile stříbrné? To nám napoví samotný zápas, který nabídne určitě skvělou hokejbalovou bitvu.
     
    Slovensko

    Slováci si ve čtvrtfinále poradili s Itálií, kterou porazili těsně 3:2 a na domácím šampionátu tak postoupili do semifinále. V něm už se jim dařilo podstatně lépe a s přehledem zvítězili nad Kanadou, která si brousila zuby na boje o zlaté medaile, výsledkem 6:1. A dalo se očekávat, že se utkají s českým týmem, který byl ve finále s Finy velkým favoritem. Avšak opak se nakonec stal pravdou. Slovenský tým tak bude na domácím ledě ve Steel aréně usilovat o zisk nejcennějšího kovu. Uvidíme, zda se mu to povede, nebo zda Fini nakonec dokonají senzaci a budou se radovat oni.
     
    Finsko

    Fini s Řeky ve čtvrtfinále prohrávali, ale severský tým dokázal srovnat. Jenže Řekové se nevzdali a znovu byli ve vedení. Avšak ani to nestačilo. Finský celek v závěru třetí třetiny srovnal na 2:2 a pouhých osm vteřin před koncem třetí části hry strhl vedení na jeho stranu Lauri Viitanen, jenž odmítl nastavenou hrací dobu a Finsko tak slavilo postup do semifinále. V něm se utkali s českým týmem, se kterým ve druhé třetině prohrávali, ale dokázali srovnat. Nakonec duel došel do prodloužení, v němž Finsko dokázalo rozhodnout a překvapivě vyřadilo český tým, který měl cíl dostat se do finále a získat zlaté medaile. Nakonec se tento sen rozplynul.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Polc (Bolibruch) – Salajka, Minárik (C), Blahút, Bujdák (A), Horváth, Doskočil, Gajdoš, Vidlár – Martinusík, Piják, Rampáček (A) – Teplický, Svitana, Oravec – Božík, Cíbik, Lipták – Poliaček, Tomka, Olejník – Rufati, Vozár

    Finsko: Kuusamo (Kuru) – Koivisto, Lindfors, Ahola, Marjeta, Viitanen L. (A), Väänänen (C), Nieminen, Viitanen J. (A) – Vuorenmaa, Viitanen A., Sirkkala – Kariniemi, Jeskanen, Pohjola – Hukki, Hyvönen, Pukema – Pietsalo, Kangas, Lampo – Mäenalanen

    Rozhodčí: Eric Robertson, Jim Armitstead.
     
    Před finálovým utkáním přímo na hrací ploše požádal o ruku svou přítelkyni útočník slovenského národního týmu Jaroslav Martinusík. Nyní už je ale vše připraveno k tomu, aby duel mezi Slovenskem a Finskem mohl začít.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    A hned po vhazování šli Slováci do útoku a z levé strany nebezpečně vystřelil Jaroslav Martinusík, avšak Kuusamo dokázal jeho pokus zastavit.
     
    00:45
    Na druhé straně před slovenskou brankou nevymysleli nic Finové a domácí reprezentace tak může jít do další útočné akce.
     
    01:11
    Od vlastní branky jdou znovu směrem k finské kleci hráči slovenského týmu, zatím se jim ale nedaří dostat míček směrem dopředu.
     
    02:03
    Už se to povedlo, Marcel Cíbik nepřesně zužitkoval pas od spoluhráče. Balonek ale poté raději ukryl u sebe Kuusamo a přerušil hru. Vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    02:39
    Zakázané uvolnění na slovenské straně a hra se stěhuje před Patrika Polce. Finové tak prakticky zadarmo získali útočné pásmo a po vhazování před slovenským brankářem tak mohou jeho svatyni ohrozit.
     
    02:58
    Jenže se tak nestalo a do rychlého protiútoku zamířili Slováci. František Poliaček však nedokázal procpat míček za Kuusamova záda.
     
    03:11
    Jaroslav Martinusík měl velkou snahu zakončit u Kuusama, ale obrana finského týmu zakročila a ke střele slovenského útočníka nepustila.
     
    03:51
    Zmatek před finskou klecí, Slováci několikrát doráželi míček před Villehartem Kuusamou, ale ten byl znovu hodně pozorný a neinkasoval.
     
    04:32
    Na obou týmech jde vidět, že nechtějí udělat chybu. Hra je, až na výjimky, spíše vyrovnaná a vychází se ze zabezpečených obran.
     
    05:02
    Až nyní se ke střele dostali také Finové. Santtu Sirkkala přízemní střelou nijak zvlášť Patrika Polce neohrozil.
     
    05:44
    Miroslav Božík přispěchal k pravému mantinelu, kde sice vybojoval balonek na slovenskou stranu, avšak Fini se no zmocnili a rychle otočili hru.
     
    06:32
    Finské zakázané uvolnění a hra se stěhuje zpět před Villeharta Kuusama. Vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    06:37
    Další pokus slovenské reprezentace, z dorážky se chtěl před Kuusamou prosadit Lukáš Piják, jenže Kuusamo připisuje další veledůležitý a hlavně přesný zákrok.
     
    07:19
    Toni Lampo si sbíhal až k Patriku Polcovi, sám brankář Slovenska mu míček vypíchl a poté ho okamžitě poslal na hokejky svých spoluhráčů.
     
    08:17
    Risto Lindfors nyní vystavil bodyčekem stopku slovenskému hráči, jeho tým ale v útoku nic nevymyslel.
     
    08:45
    Na druhé straně už se ale zrodila velká šance. Libor Teplický dostal na pravý kruh přihrávku od Liptáka, jeho následný pokus však likviduje Villehart Kuusamo!
    08:45 Teplického střelu zastavil Kuusamo.
     
    09:54
    Tomáš Vidlár byl dalším slovenským hráčem, jenž zahrozil před finskou brankou, ale obrana Kuusamovi hodně pomohla, když míček dostala do své moci.
     
    10:06
    Pijákovu střelu lapačkou zneškodnil Kuusamo a znovu zapisuje pohotový zákrok, kterým svůj tým podržel.
     
    10:46
    Do předbrankového prostoru dostal míček Piják, ale Fini opět v obraně předvedli šikovnost a hned odpálili balonek do neutrální zóny.
     
    11:12
    Boris Oravec se dostal ke střele z levého kruhu, před Kuusamem pak dorážel jeho spoluhráč, ale poté došlo k posunutí finské klece a hra je zákonitě přerušena.
     
    11:38
    Kuusamo opět po svém zákroku přerušil hru a vhazovat se bude po jeho levé ruce. Slováci tak útočné pásmo uhájili.
     
    11:54
    Fini stále velmi dobře čelí slovenskému týmu, který je v tomto finále favoritem. Branky jsme se zatím nedočkali a rozhodně tato situace více do karet hraje právě finskému týmu.
     
    12:45
    Po pravé straně se prosmýkl okolo Nieminena do útočného pásma Martinusík, ale nakonec se poté do zakončení nedostal.
     
    13:01
    Vyloučení v týmu Slovensko (Jaroslav Martinusík – 2 min., hákování).
     
    13:01
    Jako první si přesilovou hru zahrají Finové po vyloučení Martinusíka, jenž se dopustil hákování. V závěru první třetiny tak budou Slováci hrát v oslabení.
     
    13:41
    Fini se už usadili v útočném pásmu a snaží se o střelu, která by mohla vést k vedoucí brance. Slováci se však zatím velmi dobře brání.
     
    14:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    14:38
    V obranném pásmu se míčku zmocnil Teplický a hned ho odpálil až před finskou bránu. Slovensko pošetřilo cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi. V ní jsme neviděli žádnou branku. Slováci svého finálového soupeře z Finska přestříleli, avšak Kuusamo zatím neinkasoval. Ten, kdo po první části hry může být spokojenější, jsou určitě Finové, kteří drží s velkým favoritem krok. Uvidíme, co nám přinese druhá třetina, která začne přibližně v 19:38.
     
    Střely na branku: 13 – 2
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:01
    Slovensko je v plném počtu.
     
    15:10
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Hned po tom, co Martinusík opustil trestnou lavici, Slovensko udeřilo a jde do vedení. Právě JAROSLAV MARTINUSÍK totiž sebral bránícímu Finovi míček a poté z bekhendu z otočky prostřelil Kuusama – 1:0. Bez asistence.
    15:10 Jaroslav MARTINUSÍK - 1:0
     
    16:16
    Zakázané uvolnění Finů a hra se stěhuje zpět před Kuusamovu branku. Vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    16:38
    Johannes Pukema z pravé strany bekhendovou střelou málem vystrašil Polce. Ten však zakročil včas a hned na to hru přerušil.
     
    16:46
    Finové jen nahodili míček do útočného pásma. Dříve u něho ale byli Slováci a už od vlastního brankáře zakládají další útočnou akci.
     
    17:26
    Sirkkala se snažil obejít branku Slovenska, ale jeho úmysl zmařila obrana Slováků a nic takového nedovolila.
     
    18:11
    Paulus Kariniemi to zkoušel z levého kruhu, jeho pokus ale zastavil opět pozorný Patrik Polc. Ten znovu hru zastavil a uklidnil ji. Míček bude zpět vhozen po jeho pravé ruce.
     
    18:45
    Slováci znovu zahrozili před Kuusamovou brankou, nakonec se jim ale nepovedlo na něho vyslat žádnou střelu. Do akce tak rychle míří finský celek.
     
    19:37
    Nieminen vyslal hodně nepříjemný projektil směrem k Patriku Polcovi, nakonec si slovenský brankář poradil a udržel tak nejen těsný náskok svého týmu, ale také prozatímní nulu na svém kontě.
     
    20:43
    Božík dostal míček do útočného pásma, nakonec ale sudí odpískali postavení mimo hru a ta se stěhuje zpět do středního pásma.
     
    21:30
    Tak nyní bylo vedení slovenského týmu v ohrožení. Ville-Matias Ahola měl na holi vyrovnávací branku, ale nakonec se tak nekonalo. Velká šance soupeře slovenského celku tak nekončí srovnáním stavu skóre!
    21:30 Aholova šance.
     
    22:34
    Finský tým stále operuje před slovenskou brankou a zatápí nejen obraně, ale také Patriku Polcovi.
     
    23:38
    Až nyní se Slováci vymanili z finského tlaku a poslali na chvíli míček do neutrální zóny.
     
    24:16
    O chvilku později se finský tým vrátil zpět před Polce a nápor pokračoval i nyní. Seveřané tak prahnou po vyrovnání, zatím se jim to ale nedaří.
     
    24:48
    Po dlouhé době se ke střele v útočném pásmu dostali Slováci, z pravé strany to zkusil Božík, jeho střelu si u své levé tyče Kuusamo pohlídal a zastavil hru.
     
    25:34
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Nápor Finů zlomen, Slováci dávají důležitou pojistku v podobě druhé přesné trefy. MIROSLAV BOŽÍK mezi kruhy z otočky a z bekhendové pozice trefuje místo u levé tyče Kuusama a posílá míček za jeho záda – 2:0. Asistence: Matúš Lipták a Marcel Cíbik.
    25:34 Miroslav BOŽÍK - 2:0
     
    26:47
    Košická Steel Aréna, která je slušně zaplněná, je na nohou, diváci jsou ve varu a ženou Slováky k další útočné akci.
     
    27:25
    Slovensko se opět dostalo do provozní teploty a znovu hrozí před finskou klecí. Tentokráte jsou to právě Finové, kteří se musí bránit.
     
    27:53
    Vyloučení v týmu Slovensko (Boris Oravec – 2 min. + 2 min., vysoká hůl).
     
    27:53
    Oravec nyní zasáhl vysokou holí o obličeje jednoho z Finů a dostal tak vyšší trest. Pro Slovensko krušné chvíle, pro Finy šance jak se dostat na kontaktní branku.
     
    28:38
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A tak se také děje. JAAKKO VUORENMAA na levé straně nadvakrát doklepl míček do odkryté slovenské klece a dává tak kontaktní branku finského celku – 2:1. Navíc budou Finové hrát ještě další dvě minuty přesilovku. Asistence: Sami Pietsalo a Juuso Nieminen.
    28:38 Jaakko VUORENMAA - 2:1
     
    29:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    29:50
    Prostřední dějství se už jen dohrává, ani jeden tým se nikam nežene.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také prostřední dějství je minulostí. Slováci se ujmuli vedení hned na začátku a poté se dostali do dvoubrankového náskoku. Avšak Fini se díky početní výhodě dostali na kontaktní branku a jsou tak zpátky ve hře. Čeká nás tak ještě hodně zajímavá třetí třetina, která začne přibližně ve 20:15.
     
    Střely na branku: 15 – 11
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:38
    Slovensko je v plném počtu.
     
    30:56
    Oravec naskočil z trestné lavice a hned se snažil ohrozit finskou branku, ale Kuusamo byl opět mezi třemi tyčemi připraven.
     
    31:44
    Nyní zahrozil na druhé straně Mikko Hyvönena, jenž z levé strany jen těsně minul slovenskou branku.
     
    32:20
    Matúše Liptáka, jenž se hnal za míčkem do útočného pásma, naháněl v obraně Nieminen, a to se mu povedlo. Balonek tak mají finští hokejbalisté a míří s ním na opačnou stranu.
     
    33:20
    Zakázané uvolnění slovenského národního týmu a hra se stěhuje před branku Patrika Polce.
     
    33:28
    Rampáček byl na útočné modré čáře zastaven finským obráncem a další slovenský náznak akce je tak u konce. Naopak Fini opět směřují hru před slovenskou klec.
     
    34:35
    Série nepřesností na obou stranách, nyní jsou u balonku zpět slovenští hráči a ženou se do další útočné akce.
     
    35:19
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slováci si berou zpět svůj dvoubrankový náskok a jsou tak opět zase o něco blíže zisku čtvrtého titulu v řadě za sebou. BORIS ORAVEC se velmi dobře zorientoval těsně před brankou Kuusama a poté dokázal protlačit míček do jeho branky – 3:1. Asistence: Libor Teplický.
    35:19 Boris ORAVEC - 3:1
     
    36:10
    Fini okamžitě po další inkasované brance spěchali do útočného pásma, kde však nic nevymysleli.
     
    37:11
    Pukema vyslal nebezpečnou střelu směrem k Polcovi, ale tomu pomohla pozorná obrana, která nedopustila, aby soupeř jakkoli jeho branku ohrozil.
     
    37:51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A znovu jsou Finové Slovákům na dostřel jediné branky. A pomohla tomu chyba brankáře Polce, jenž si vyběhl hodně dopředu a neudržel míček. Na levé straně pak toto zaváhání potrestal TONI LAMPO, jenž dopravil balonek za brankovou čáru pod padajícím tělem jednoho ze slovenských hráčů – 3:2. Asistence: Juuso Nieminen a Juho Kangas.
    37:51 Toni LAMPO - 3:2
     
    37:51
    Chvilku se nehrálo, byl problém s plexisklem. Ovšem velmi rychle se povedla náprava a pokračujeme dále.
     
    38:31
    Fini zakládají od své branky další akci, Slováci se snažili rozehru překazit, ale nebylo to úspěšné.
     
    39:33
    Suomi vrhají všechny své poslední síly do útoku a snaží se o vyrovnání. Obránci slovenského národního týmu jsou však zatím pozorní.
     
    40:08
    Sami Pietsalo podél pravého mantinelu vnikl do útočné třetiny, ale to bylo z finské strany vše. U míčku jsou Slováci a bleskurychle se snaží o další akci.
     
    41:18
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Nádherně se uvolnil Boris Oravec, jenž poté z levé strany poslal míček do předbrankového prostoru, kde se přesně trefil LIBOR TEPLICKÝ a taktéž potrestal menší zaváhání finského brankáře, kterého obešel a zakončil pod padajícího finského beka – 4:2. Asistence: Boris Oravec a Roman Bujdák.
    41:18 Libor TEPLICKÝ - 4:2
     
    41:50
    Fini se natlačili před Polcovu branku, ale gólman Slovenska zakročil a hned poslal míček na hokejky svých spoluhráčů.
     
    42:22
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Villehart Kuusamo, přichází Tommi Kuru.
     
    43:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    43:29
    Svitana na levém kruhu hledal spoluhráče v mezikruží, ten ale na míček nedosáhl a do akce se na druhou stranu ženou agilní Finové.
     
    43:46
    Fini nemají co ztratit, není na co čekat. Finská klec je prázdná a Suomi to zkusí se šesti hokejbalisty v poli.
     
    44:02
    Na brankové čáře výborně zachytal Polc, jenž pohlednou akci Finů zastavil v pravý čas. Hra je přerušena a vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    44:18
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tento tah se Finům vyplatil a dávají znovu kontaktní branku. LAURI VIITANEN pálil z velké dálky a míček poté proskákal až za Polcova záda – 4:3. Bez asistence.
    44:18 Lauri VIITANEN - 4:3
     
    44:55
    Fini to ještě zkoušeli před slovenskou brankou, ale už to nestihnou. Je konec.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, je konec zápasu a také i celého šampionátu. Slováci na domácím mistrovství světa dosáhli na nejvyšší metu a získají zlaté medaile. Dámy a pánové, počtvrté za sebou! Klobouk dolů a gratulace míří k našim sousedům.
    Obrovská radost Slováků ihned po závěrečné siréně. Právě se totiž stali počtvrté za sebou mistry světa v hokejbale!
     
    Finové však Slovensku hodně zatápěli a byli rozhodně důstojným soupeřem, což rozhodně před šampionátem nikdo nečekal. Na jejich straně je nyní zklamání, ale s odstupem času si uvědomí, že dokázali velké věci a stříbrná medaile tak je pro ně velkým úspěchem.
     
    Finové si za malý okamžik převezmou stříbrné medaile, poté pak na svůj krk pověsí ten nejcennější zlatý kov hráči slovenského národního týmu!
     
    A nyní se skvěle předvedlo domácí publikum, které mohutným potleskem směřovaným k finskému celku, dalo najevo úctu k finskému soupeři. Fini si to rozhodně zasloužili, neboť odvedli jak v semifinále, tak i ve finále velmi dobrou práci. Dobrý počin publika ve Steel Aréně v Košicích.
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek sobotního večera a u dalších online přenosů z hokejbalu zase někdy na počtenou. (20:59:47)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 16. Martinusík, 26. Božík (Lipták, Cíbik), 36. Oravec (Teplický), 42. Teplický (Oravec, Bujdák) – 29. Vuorenmaa (Pietsalo, Nieminen), 38. Lampo (Nieminen, Kangas), 45. Lauri Viitanen


    Slovensko: Polc (Bolibruch) – Salajka, Minárik (C), Blahút, Bujdák (A), Horváth, Doskočil, Gajdoš, Vidlár – Martinusík, Piják, Rampáček (A) – Teplický, Svitana, Oravec – Božík, Cíbik, Lipták – Poliaček, Tomka, Olejník – Rufati, Vozár
    Finsko: Kuusamo (od 43. Kuru) – Koivisto, Lindfors, Ahola, Marjeta, Viitanen L. (A), Väänänen (C), Nieminen, Viitanen J. (A) – Vuorenmaa, Viitanen A., Sirkkala – Kariniemi, Jeskanen, Pohjola – Hukki, Hyvönen, Pukema – Pietsalo, Kangas, Lampo – Mäenalanen

    Rozhodčí: Eric Robertson, Jim Armitstead
    bahis siteleri