Itálie – Jugoslávie 1:1 (po pr.) | Itálie – Jugoslávie 2:0 (kon.)
po prodl.
Itálie
1:1 (0:1)
Jugoslávie
Pondělí 04.05.2020, 13:00 • Stadio Olimpico, Řím • Mistrovství Evropy 1968 • Finále
     
    Druhé finálové utkání se hrálo o dva dny později opět na Stadio Olimpico v Římě. A jak to dopadlo? Tak to můžete sledovat v druhém dnešním historickém onlajnu, který startuje za necelou hodinu. (15:14:17)
     
    Ani půl hodinové prodloužení neurčilo vítěze třetího evropského šampionátu v historii, o tom bude muset rozhodnout až odvetné utkání. V prodloužení měla více ze hry Jugoslávie, ze svého tlaku ale kýžený druhý gól nevytěžila. Nejblíže mu byl Vahidin Musemič, který se zbavil posledního obránce, i gólmanovi udělal pěknou kličku, jenže pak minul prázdnou bránu. Stejný hráč v závěru utekl do přečíslení, jenže zkazil nahrávku.
     
    120
    Konec zápasu.
     
    119
    Je to jasné, o šampiónovi rozhodně až odvetné utkání. Poslední možnost na stržení vítězství na svou stranu měli Jugoslávci, jenže nepovedený centr Petkoviče skončil v rukavicích Zoffa.
     
    118
    Stoper Blagoje Paunovič si všiml šikovně nabíhajícího Džajiče, také mu adresoval dlouhý nákop. Jediný střelec Jugoslávie si poradil se zpracováním, nikoli však s Guarnerim.
     
    117
    na vlastní polovině trestuhodně zaváhal Ernesto Castano, který jako stoper příliš dlouho váhal s rozehrávkou a pod tlakem Musemiče dokonce upadl. Právě Musemič se spolu s Petkovičem dostali do přečíslení dvou proti jednomu. První zmíněný příliš dlouho otálel s řešením, ve finále jeho slabou nahrávku zastavil vracející se Burgnich.
     
    116
    Giorgio Ferrini odcentroval na úroveň penaltového puntíku, kde si naskakoval Aristide Guarneri. K zakončení se dostal, v těsném bránění Holcera ale vyprodukoval slabou střelu, s níž Pantelič neměl problém.
     
    115
    Italové hrají na standardky. U lajny se sám proti dvěma se situací výborně popasoval Pierino Prati. Počkal si, až se oba soupeři přiblíží do těsně vzdálenosti. Pak trefil Paunoviče do nohy, od níž míč skončil v zámezí. Bude se kopat roh.
     
    114
    Brankář dlouho neotálel, rychle hodil kulatý nesmysl k nohám Triviče. Středopolař přenesl hru na pravou stranu, kde nabíhal Petkovič, jehož centr do předbrankového prostoru vyboxoval do bezpečí Zoff.
     
    113
    Levý obránce Jugoslávie si může oddechnout, jeho prohřešek nebyl potrestaný. Anzonio Juliano trochu překvapivě zvolil střelu na přední tyč, Pantelič zasáhl.
     
    112
    Milan Damjanovič se drží za hlavu, neboť si je vědom, že jeho faul byl úplně zbytečný. Těsně za hranicí šestnáctky poslal k zemi Anastasiho, který by již nestihl balón na hrací ploše.
     
    111
    Rozehrávka na krátko nebyla tím nejlepším řešením. Lodetti si totiž pokopl míč až moc před sebe, čeho okamžitě využil k čistému obrannému zákroku Pavlovič.
     
    110
    To ale rozhodně neznamená, že by domácí byli bez šance vstřelit rozhodující gól. Ke sprintu po lajně využil zbývající síly Tarcisio Burgnich. Bek poté nastřelil Fazlagiče a vybojoval roh.
     
    109
    Přece jen to vypadá, že více sil si pošetřila Jugoslávie. Ta je běhavější, Itálie je více zalezlá v obraně. Trivičův pas za obranu se nyní nesetkal s úspěchem.
     
    108
    Jovan Ačimovič využil špatného odkopu Castana. Těsně za hranicí šestnáctky se zbavil Ferriniho, nártem vypálil kus vedle levé tyče.
     
    107
    Hráči obou celků toho mají viditelně dost. Lékaři jsou v permanenci, fotbalistům masírují svaly, aby byli schopni vůbec odehrát posledních patnáctiminutovku.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    105
    První prodloužení skončilo.

    Milan Huppert

    Branky: 80. Domenghini – 39. Džajić


    Itálie: Zoff – Burgnich, Guarneri, Castano, Facchetti (C) – Lodetti, Ferrini, Juliano – Domenghini, Anastasi, Prati.
    Jugoslávie: Pantelić – Fazlagić (C), Paunović, Holcer, Damjanović – Trivić, Pavlović, Aćimović – Petković, Musemić, Džajić.

    Rozhodčí: Gottfried Dienst (Švýcarsko)

    Diváci: 68 817
    bahis siteleri