Itálie – Jugoslávie 1:1 (po pr.) | Itálie – Jugoslávie 2:0 (kon.)
po prodl.
Itálie
1:1 (0:1)
Jugoslávie
Pondělí 04.05.2020, 13:00 • Stadio Olimpico, Řím • Mistrovství Evropy 1968 • Finále
     
    Druhé finálové utkání se hrálo o dva dny později opět na Stadio Olimpico v Římě. A jak to dopadlo? Tak to můžete sledovat v druhém dnešním historickém onlajnu, který startuje za necelou hodinu. (15:14:17)
     
    Ani půl hodinové prodloužení neurčilo vítěze třetího evropského šampionátu v historii, o tom bude muset rozhodnout až odvetné utkání. V prodloužení měla více ze hry Jugoslávie, ze svého tlaku ale kýžený druhý gól nevytěžila. Nejblíže mu byl Vahidin Musemič, který se zbavil posledního obránce, i gólmanovi udělal pěknou kličku, jenže pak minul prázdnou bránu. Stejný hráč v závěru utekl do přečíslení, jenže zkazil nahrávku.
     
    120
    Konec zápasu.
     
    119
    Je to jasné, o šampiónovi rozhodně až odvetné utkání. Poslední možnost na stržení vítězství na svou stranu měli Jugoslávci, jenže nepovedený centr Petkoviče skončil v rukavicích Zoffa.
     
    118
    Stoper Blagoje Paunovič si všiml šikovně nabíhajícího Džajiče, také mu adresoval dlouhý nákop. Jediný střelec Jugoslávie si poradil se zpracováním, nikoli však s Guarnerim.
     
    117
    na vlastní polovině trestuhodně zaváhal Ernesto Castano, který jako stoper příliš dlouho váhal s rozehrávkou a pod tlakem Musemiče dokonce upadl. Právě Musemič se spolu s Petkovičem dostali do přečíslení dvou proti jednomu. První zmíněný příliš dlouho otálel s řešením, ve finále jeho slabou nahrávku zastavil vracející se Burgnich.
     
    116
    Giorgio Ferrini odcentroval na úroveň penaltového puntíku, kde si naskakoval Aristide Guarneri. K zakončení se dostal, v těsném bránění Holcera ale vyprodukoval slabou střelu, s níž Pantelič neměl problém.
     
    115
    Italové hrají na standardky. U lajny se sám proti dvěma se situací výborně popasoval Pierino Prati. Počkal si, až se oba soupeři přiblíží do těsně vzdálenosti. Pak trefil Paunoviče do nohy, od níž míč skončil v zámezí. Bude se kopat roh.
     
    114
    Brankář dlouho neotálel, rychle hodil kulatý nesmysl k nohám Triviče. Středopolař přenesl hru na pravou stranu, kde nabíhal Petkovič, jehož centr do předbrankového prostoru vyboxoval do bezpečí Zoff.
     
    113
    Levý obránce Jugoslávie si může oddechnout, jeho prohřešek nebyl potrestaný. Anzonio Juliano trochu překvapivě zvolil střelu na přední tyč, Pantelič zasáhl.
     
    112
    Milan Damjanovič se drží za hlavu, neboť si je vědom, že jeho faul byl úplně zbytečný. Těsně za hranicí šestnáctky poslal k zemi Anastasiho, který by již nestihl balón na hrací ploše.
     
    111
    Rozehrávka na krátko nebyla tím nejlepším řešením. Lodetti si totiž pokopl míč až moc před sebe, čeho okamžitě využil k čistému obrannému zákroku Pavlovič.
     
    110
    To ale rozhodně neznamená, že by domácí byli bez šance vstřelit rozhodující gól. Ke sprintu po lajně využil zbývající síly Tarcisio Burgnich. Bek poté nastřelil Fazlagiče a vybojoval roh.
     
    109
    Přece jen to vypadá, že více sil si pošetřila Jugoslávie. Ta je běhavější, Itálie je více zalezlá v obraně. Trivičův pas za obranu se nyní nesetkal s úspěchem.
     
    108
    Jovan Ačimovič využil špatného odkopu Castana. Těsně za hranicí šestnáctky se zbavil Ferriniho, nártem vypálil kus vedle levé tyče.
     
    107
    Hráči obou celků toho mají viditelně dost. Lékaři jsou v permanenci, fotbalistům masírují svaly, aby byli schopni vůbec odehrát posledních patnáctiminutovku.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    105
    První prodloužení skončilo.
     
    104
    Zdá se, že úvodní část půl hodinového prodloužení o vítězi nenapoví. V jejím samotném závěru se ještě dostal ke střele Domenghini, jenže střílel doprostřed.
     
    103
    Svěřenci kouče Mitiče se okamžitě snažili využít oslabení Itálie, která bude hrát na malý moment v deseti lidech. Na pravé straně dostal prostor na centr Petkovič, trefil však prvního stojícího protihráče.
     
    102
    Po kontaktu s Pavlovičem zůstal na zemi sedět Antonio Juliano. Hlavní rozhodčí nechal ve hře pokraočvat, středopolař se po chvilce postavil na nohy a odešel za postranní čáru, kde je ošetřován.
     
    101
    První poločas prodloužení probíhá převážně kolem středového kruhu. O kombinaci se snaží domácí mužstvo, Ferrini u lajny nepřesně hledal Pratiho.
     
    100
    Dobrivoje Trivič si hledal ideální pozici ke střele, kterou ale nenašel. Přesto chtěl vyzkoušet střelu, jenže levou nohou si v klíčové chvíli balón sám ukopl.
     
    99
    Také Italové ukázali, že po konci základní hrací doby nezapomněli útočit. Angelo Domenghini si vyměnil balón s Anastasim, posléze křižnou ránou těsně minul prostor u pravé tyče.
    98. Musemič udělal až do zakončení vše na výbornou
     
    98
    Další šance! Za obranu vyslal Musemiče parádním pasem Trivič. Útočník se zbavil Burgnicha, dokázal i udělat kličku gólmanovi, pak ovšem minul prázdnou bránu!
     
    97
    Akce Jugoslávie pokračovala a ve finále jsme viděli ohrožení italské svatyně. Holcer dlouhým nákopem oslovil Džajiče, jehož přízemní centr našel Musemiče. Forward z bezprostřední blízkosti nedokázal poslat kulatý nesmysl za Zoffova záda.
     
    96
    Pořádně musel Mirsad Fazlagovič zasprintovat, aby dlouhou nahrávku Holcera ještě zastihl na hrací ploše. Podařilo se, pravý bek vzápětí přihrál na střed Ačimovičovi.
     
    95
    Na obou týmech je znatelná nervozita. Zbytečný zákrok tentokráte předvedl na půlce domácí Lodetti, přestože by nejspíše v souboji s Petkovičem byl u míče jako první.
     
    94
    Kapitán Giacinto Facchetti nakopl z poloviny hřiště míč až do pokutového území Jugoslávie. Z brány vystartoval Pantelič, jenž neriskoval zachycení balónu, raději ho vyboxoval.
     
    93
    Tarcisio Burgnich ukázal, že technicky umí více než dobře, ačkoli je obránce. Musemičovi naznačil pohyb doleva, nakonec šel doprava, Útočník sáhl k faulu.
     
    92
    Rozehrávku měla Itálie. A Jugoslávie se po ní okamžitě vydala soupeře presovat a málem se i dočkala míče, Ferrini odehrál před Petkovičem doslova na poslední chvíli.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    Itálie remizovala už v semifinále se Sovětským svazem, kde o jejím postupu rozhodla náhoda v podobě hodu mincí. Stejná varianta ale ve finále není možná, titul si jeden z týmů musí uhrát vlastními silami na trávníku. Pokud ani v půl hodinovém prodloužení nepadne branka, utkání se bude opakovat.
     
    Po uplynutí základní hrací doby ještě není jasné, kdo se stane vítězem Eura. Jugoslávie měla po první půli blíže k zisku kýženého titulu, v 39. minutě ji poslal do vedení Dragan Džajić. Vedení vydrželo Balkáncům až do 80. minuty. Poté Angelo Domenghini dokonale využil mezery v pětičlenné zdi soupeře, gólem z přímého kopu poslal utkání do prodloužení.
     
    90
    Druhý poločas skončil.
     
    89
    V samotném závěru základní hrací doby ještě musel Dino Zoff předvést zákrok proti zakončení Džajiče. Jediný jugoslávský střelec měl dostatek času i prostoru, přesto zamířil do středu.
     
    88
    Ani v tomto případě nepřišel rozhodující okamžik utkání. Ilija Petkovič poslal balón na hranici pokutového území, kam výborně vyběhl Dino Zoff. Musemič si netroufl jít do střetu s gólmanem.
     
    87
    Faul i na druhé straně. Miroslav Pavlovič mířil do brejku, když si hodil balón po lajně kolem Castana. Stoper sokovi ve skluzu přejel nohy, čímž ho pochopitelně zastavil v pohybu.
     
    86
    Mužstvo z Apeninského poloostrova zajímavě vypadající standardku nevyužilo. Giorgiovi Ferrinimu se totiž nepovedl centr, kulatý nesmysl doletěl až do zámezí.
     
    85
    Dobrivoje Trivič se hodně diví, s výrokem sudího Diensta však nic nezmůže. Jugoslávskému středopolaři byl odpískán faul po střetu s Julianem.
     
    84
    Parádně zareagoval Ilija Pantelič na dlouhý nákop za obranu v podání Facchettiho. Anastasi by nejspíše postupoval sám na bránu, pokud by strážce svatyně včas nevystartoval.
     
    83
    Velkou parádu si dovolil Giovanni Lodetti. Míč si prohodil mezi dvěma protihráči, ale vystřelit se mu nepodařilo, neboť se mu do cesty postavil ještě Holcer.
     
    82
    Balkánci se snažili rychle strhnout vedení zpátky na svou stranu, leč neúspěšně. Z levé strany odcentroval Milan Damjanovič přímo do rukavic Zoffa.
     
    81
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby a my začínáme prakticky zase od začátku. Itálie, povzbuzována domácími fanoušky, bude mít psychicky určitě navrch.
    80. Angelo DOMENGHINI - 1:1
     
    80
    Itálie právě vstřelila branku!
    Itálie to dokázala je vyrovnáno! Hlavní rozhodčí nařídil přímý volný kop, k němuž se postavil ANGELO DOMENGHINI. Útočník dokonale využil mezeru v pětičlenné zdi, dělovou ránou poslal balón k pravé tyči, Pantelič vůbec nezareagoval. Obrovská chyba obrany může Jugoslávii stát titul.
     
    79
    Tarcisio Burgnich v těžké pozici udělal to nejlepší, co v dané chvíli mohl. Před balón si dal tělo a nakonec se dočkal nedovoleného zákroku, hříšníkem se stal Musemič.
     
    78
    Narážečka mezi Ferrinim a Lodettim slavila úspěch. První jmenovaný se posléze rozhodl jít do souboje jeden na jednoho, Damjanovič ve skluzu poslal míč do autu.
     
    77
    Mitičova družina je necelou čtvrthodinu od zisku evropského titulu. Na útočnou polovinu se dostal Jovan Ačimovič, který si u lajny párkrát vyměnil míč s Trivičem.
     
    76
    Po odkopu Pantelič se Itálie znovu dostala k balónu. Rovněž Angelo Domenghini to vzal na svá bedra, po převzetí míče pálil z krkolomné pozice vysoko nad.
     
    75
    U rohového praporku se Giorgio Ferrini pěknou kličkou zbavil Pavloviče. Mohl přihrávat, vzal to ale na sebe. S míčem se prodral ještě více na střed, střela na zadní tyč skončila neúspěchem.
     
    74
    Fotbalisté v bílém brání v devíti lidech kolem vlastní šestnáctky. Obrannou hradbu se pokusil přechytračit podkopnutím míče Juliano, Anastasi na balón těsně nedoskočil.
     
    73
    Domácí se hrnou do ofenzivy, pochopitelně tím pádem nechávají více otevřená zadní vrátka, čehož už se soupeř pokusil nejednou využít. Tentokráte se snažil Petkovič, na poslední chvíli se však stihl vrátit Burgnich.
     
    72
    Tlak Itálie sílí, touha vyrovnat je velká. Jenže kouzlo Panteličovy svatyně zatím nebylo zlomeno, což platí i po projektilu Pietra Anastasiho.
     
    71
    Obránce Dragan Holcer to udělal tak, jak nejlépe mohl. Několik vteřin podržel balón na kopačkách, v poslední možné chvíli pak poslal malou domů brankáři.
    70. Petkovič střílel těsně vedle, Musemič dobíhal pozdě
     
    70
    Aby to Jugoslávce ještě nemrzelo! Další obrovská šance na pojištění vítězství, leč opět přišla vniveč! Ilija Petkovič v obležení dvou protihráčů a proti vyběhnuvšímu gólmanovi zakončoval na zadní tyč. Do tohoto prostoru ještě dobíhal Musemič, který ani ve skluzu nedokázal míč poslat do branky, ten proletěl o centimetry vedle pravé části konstrukce!
     
    69
    Svěřenci trenéra Valcareggiho si jsou moc dobře vědomi, že čas na vyrovnání se jim krátí. Dopředu se nyní vysunuli i stopeři, dlouhý nákop pak do šestnáctky poslal Lodetti. Výborně zareagoval Panteliš, jenž vyboxoval kulatý nesmysl do bezpečné vzdálenosti.
     
    68
    Pasivně stojícího Pavloviče dokázal přeskočit Ferrini. Balkánský záložník se po kontaktu sesunul k zemi, ale rozhodčí nechal správně hru pokračovat. Ital zaváhání soka využít nedokázal, střelu poslal kousek vedle levé tyče.
    67. Zoff předvedl skvělý zákrok, Jugoslávie neuspěla ani z dorážky
     
    67
    Dino Zoff ještě drží naděje Itálie na zlaté medaile! Pravou nohou skvěle vykopl křižnou ránu Džajiče. O dorážku se přihlásil Musemič, jeho slabé střele zatarasil cestu do brány Castano!
     
    66
    Ferrini na nic nečekal a rozehrál okamžitě. Obrana Jugoslávie se ovšem i tak stihla ideálně rozestavit, před Pratim odehrál do autu stoper Holcer.
     
    65
    Tentokráte už se Domenghini balónu dočkal. V souboji jeden na jednoho vybojoval na svou osobu nedovolený zákrok, provinil se Trivič.
     
    64
    Hledištěm to pouze smutně zahučelo. Průnikový pas Giovanniho Lodettiho měl oči, Angelo Domenghini na ni nedosáhl jen o milimetry.
     
    63
    O velmi nesportovní gesto se postaral Vahidin Musemič. Poté, co mu byl odmáván ofsajd se napřáhl a vypálil tvrdou ránu přímo do gólmana. Zoff naštěstí zůstal v pozoru, hlavu si ukryl rukama.
     
    62
    Balkánci ubrali v ofenzivní složce, místo toho se více zaměřili na defenzivu. Hlavním cílem je nejspíše snažit se udržet jednobrankové vítězství až do konce základní hrací doby.
     
    61
    Autorem dlouhého Facchettiho vhazování se stal Peitro Anastasi. Útočník se otočil s míčem a poté vypálil. Pantelič stál přesně tam, kde měl.
     
    60
    Hodina zápasu je minulostí, ještě minimálně půl hodiny se ale hrát bude. Jugoslávie nadále drží nejtěsnější možné vedení, s takovým výsledkem se ovšem domácí Itálie určitě nehodlá smířit.
    59. Italové se sami připravili o vyrovnání
     
    59
    Mohlo být vyrovnáno, ale není! Po centru z pravé strany nebezpečně hlavičkoval Pietro Anastasi a byl to jeho spoluhráč Pierino Prati, kdo zabránil balónu v cestě do sítě!
     
    58
    Po jednom ze soubojů zůstal na zemi ležet Angelo Domenghini. Hlavní rozhodčí hru nepřerušil, útočník se po chvíli sám zvedl na nohy a za postranní čáru si šel nechat postižené místo obstříknout.
     
    57
    Rozehrávka prvního rohu v utkání proběhla velmi netradičně. Trivič rozehrál na krátko nikým nehlídanému Ačimovičovi, jehož rána na přední tyč Zoffa nepřekvapila, brankář si připsal jeden z těch jednodušších zákroků.
     
    56
    Jugoslávie nadále zůstává aktivnějším týmem. Z pravé strany přiletěl centr od Damjanoviče. Stoper Ernesto Castano se snažil hlavou poslat balón do rukavic Zoffa, jenže to se mu vůbec nepovedlo, budeme svědky rohového kopu.
     
    55
    Italové zaváhání stopera nevyužili. Juliano nahrál vedle sebe stojícímu Ferrinimu, který jemným obloučkem za obranu hledal Anastasiho. Útočníka nepustil k balónu Holcer.
     
    54
    S obranným zákrokem si Blagoje Paunovič neporadil podle svých představ. Balón sice za záda nepustil, avšak hlavičkou přihrál míč přímo k nohám Julianovi.
     
    53
    Překvapit Panteliče se snažil z velké vzdálenosti, a i z poměrně velkého úhlu překvapit Giovanni Lodetti. To by se mu nejspíše povedlo, jenže míč proletěl kus vedle brány.
     
    52
    Domácí mužstvo v úvodu druhého poločasu kupí jednu chybu za druhou. Další takové využil Miroslav Pavlovič, jenž z druhého doteku pálil těsně nad.
     
    51
    Dino Zoff ukázal výborné čtení hry, když tušil, že z pravé strany přijde z kopačky Petkoviče centr do pokutového území. Vysoký balón bez problémů schoval do koše.
     
    50
    Dlouho se Mitičovi svěřenci míče neradovali. Milan Damjanovič hodil balón k nohám jediného střelce Džajiče, k němuž se ihned seběhli dva Italové a společnými silami získali kulatý nesmysl pro sebe.
     
    49
    Jugoslávie, stejně jako v prvním poločase, sází na brejky. Po levé lajně utekl Vahidin Musemič, avšak Facchetti se stihl vrátit, forwarda dostihl. Ten vybojoval alespoň autové vhazování.
     
    48
    Proti Dobrivoje Trivičovi vystartoval Ferrini. Jugoslávský středopolař byl zaskočený protihráčovou rychlostí, dlouhým odkopem raději poslal míč až k Zoffovi.
     
    47
    Okamžitě po rozehrávce se dopředu vydal středem Miroslav Pavlovič. Záložník překvapil soupeřovu střední linii, přes stopera Guarneriho ale neprošel.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Skončil první poločas finálového utkání na Euru 1968. Zápas se zatím vyvíjí lépe pro Jugoslávii, která vede po gólu Dragana Džajiće z 39. minuty. Aktivnějším týmem jsou bezpochyby domácí, avšak soupeř jim udělil lekci z produktivity. Do druhého poločasu mají Valcareggiho muži co zlepšovat, především pak zakončení.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Ani druhý rohový kop Itálie nepřinesl vážné ohrožení soupeřovy svatyně. Antonio Juliano nacentroval na přední tyč, kde prostor skvěle pohlídal Dragan Holcer.
     
    43
    Ofenzivní složku se vydal podpořit italský kapitán a levý obránce Giacinto Facchetti. Pasivně stojícího Džajiče bez větších problémů přesprintoval, vzápětí se pokusil odcentrovat do šestnáctky. Paunovič odklidil míč za cenu rohového kopu.
     
    42
    Zoff dlouho neotálel, rychlým výhozem založil rychlý protiútok. Ferrini se středem hřiště zbavil dvou hráčů, posléze pěkným pasem uvolnil Pratiho. Jeho přízemní rána gólmana nezaskočila.
     
    41
    Mitičova družina je viditelně při chuti. Navýšit náskok se po levé straně pokusil Damjanovič, adresátem jeho centru byl Petkovič. Včas z brány vystartoval Zoff, míč skončil v jeho rukavicích.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějakého gólu nebo půjdou Jugoslávci do kabin s jednobrankovým vedením v zádech?
    39. Dragan DŽAJIĆ - 0:1
     
    39
    Jugoslávie právě vstřelila branku!
    Svěřenci kouče Valcareggiho byli po většinu času aktivnějším týmem, avšak do vedení se dostává Jugoslávie! Na průnikovou nahrávku Pavloviče si po pravé straně naběhl Petkovič, jehož přízemní centr propadl až k DRAGANU DŽAJIČOVI. Křídelník si míč ne úplně ideálně zpracoval, přesto z druhého doteku dokázal poslat balón do sítě!
     
    38
    Hra se v posledních okamžicích vyrovnala. Domácí sice stále drží více balón, jenže kombinace probíhá ve větší míře kolem středového kruhu. Castano dokonce zapojil do hry nohama i Zoffa.
     
    37
    První slabší chvilku si vybral Ilija Pantelič, k jeho štěstí a ke štěstí celé Jugoslávie z toho nebyl první gól Italů. Na zadní tyči byl Juliano viditelně zaskočený, že se k němu míč dostal, nedokázal se zorientovat dostatečně rychle.
     
    36
    Hodně velké sousto na sebe vzal Angelo Domenghini. Sám se vydal na zteč, přičemž proti němu stáli hned čtyři protihráči. S dvěma si poradil, na Damjanoviče už nevyzrál.
     
    35
    Premiérový rohový kop si vzal na starosti Giovanni Lodetti. Mířil na hranici penalty, kde si naskakoval stoper Aristide Guarneri, ještě výše ale vyskočil bránící Holcer.
     
    34
    Pietro Anastasi vyzval k rychlostnímu souboji Mirsada Fazlagiče. Kapitána Jugoslávie porazil, avšak při snaze o zpětnou nahrávku trefil prvního stojícího soka, Itálie bude kopat roh.
     
    33
    Na středovém kruhu se mizerné rozehrávky dopustil Giorgio Ferrini. Kulatého nesmyslu se chopil Pavlovič, jenž akci opět rozjel na levou stranu. Damjanovič vyslal o poznání lepší pas než spoluhráč před malou chvílí. K hlavičce se dostal Musemič, mířil těsně vedle pravé tyče.
     
    32
    Domácí obrana by si měla dávat velký pozor na kontry Balkánců. Jeden takový podnikl po levé lajně Dobrivoje Trivič. Tomu se ovšem vůbec nepovedl centr, Zoff balón letící do zámezí kontroloval očima.
     
    31
    A když už se přes ni Italové dostanou, tak mezi třemi tyčemi stojí Ilija Pantelič, který doposud neudělal jedinou chybičku. Brankáře nepřekvapilo zakončení hlavou v podání Pratiho, míč dokonce udržel v rukavicích.
     
    30
    Půl hodina zápasu je minulostí. Stále marně čekáme na gól i na nějakou větší šanci. Více ze hry má domácí Itálie, defenziva Jugoslávie však působí jistým dojmem.
     
    29
    Giorgio Ferrini se postavil k balónu. Technickým pokusem se pokusil přestřelit zeď a zamířit k bližší tyči, jenže trefil pouze vysoko vyskočivšího Holcera.
     
    28
    A další prohřešek. Těsně za hranicí šestnáctky Milan Damjanovič smolně minul balón, nohy soupeře ovšem zasáhl. Nebylo co řešit, hlavní rozhodčí musel přerušit hru.
     
    27
    Mezi dva soupeře poslal Lodetti nahrávku Ferrinimu. Druhá jmenovaný se z jedničky rychle pokusil na středu uvolnit Domenghiniho, avšak Fazlagič se rychle zorientoval a balón získal do své moci.
     
    26
    Standardka v podání Jugoslávie byla o poznání nebezpečnější. Jovan Ačimovič totiž poslal míč přesně do míst, kde stál Petkovič. Ten měl dostatek volného prostoru, přesto hlavičkoval mimo.
     
    25
    Nedovolený zákrok i na druhé straně. Byl to Dobrivoje Trivič, jenž v souboji jeden na jednoho předčil Ferriniho, který následně zatáhl protihráče za dres.
     
    24
    K rozehrávce přímého kopu se postavil Giovanni Lodetti. Centrem na zadní tyč hledal Tarcisia Burgnicha, před nímž odklidil do autu Pavlovič.
     
    23
    Angelo Domenghini dnes již poněkolikáté ukázal své technické dovednosti. Krásnou stahovačkou se zbavil Paunoviče, Fazlagič jej zastavil až za cenu faulu.
     
    22
    V permanenci musel být i Panteličův protějšek Dino Zoff. Italský gólman poděkoval stoperovi Castanovi za vyhranou hlavičku, v opačném případě by Musemič zakončoval z bezprostřední blízkosti.
     
    21
    Pohlednou narážečku středem hřiště ukázali divákům Juliano s Lodettim. Druhý jmenovaný se posléze pokusil vypálit. Slabé zakončení do středu Pantelič s přehledem zlikvidoval.
     
    20
    Rychlému brejku balkánského mužstva chybělo ideální vyřešení finální fáze. Dragan Džajič přenesl hru na pravou stranu, kam si nabíhal Petkovič, míč na hrací ploše už nestihl.
     
    19
    Ilija Pantelič se rozhodně nenudí. Další projektil na něj vypálil z hranice šestnáctky Giorgio Ferrini, ani on ale nemířil přesně.
     
    18
    S kulatý nesmyslem si ne úplně ideálně potykal Antonio Juliano. Myslel to dobře, když si obloučkem chtěl přehodit míč přes Paunoviče. Balónu dal ale příliš velkou razanci, skončil až u strážce svatyně.
     
    17
    Itálie v posledních minutách dominuje, soupeř má velké problémy dostat se jen na útočnou polovinu. Forward Domenghini se krásně uvolnil mezi dvěma protihráči, střela šla vysoko nad.
     
    16
    Tentokráte si gólman ve službách Jugoslávie vedle o poznání lépe. Po levé straně unikl osobnímu strážci italský kapitán Giacinto Facchetti, centr ovšem poslal přímo na brankáře.
     
    15
    Ilija Pantelič si nyní zahrával s ohněm. Proti nákopu Tarcisia Burgnicha vyběhl hodně pozdě, míč v rukou neudržel. K němu se následně dostal Angelo Domenghini, z velkého úhlu nezamířil přesně.
     
    14
    Exekuce standardky se chopil Miroslav Pavlovič. Centr se mu nepodařil, avšak Ferrini zase selhal při obranném odkopu. Zakončit se snažil Petkovič, v klíčové chvíli však podklouzl.
     
    13
    Vzduchem se proletěl střední záložník Lodetti. Stalo se tak po velmi nešetrném skluzu Ačimoviče. Hlavní rozhodčí Dienst píská faul, jugoslávský hráč vyvázl s varováním.
     
    12
    Neměl komu, a tak se pokusil překvapit gólmana střelou z velké dálky. Giorgio Ferrini evidentně chtěl nahrávat, jenže všichni jeho spoluhráči byli výborně obsazení. Nakonec přišla rána z 25 metrů, která nemířila mezi tři tyče.
     
    11
    Defenzivní činnost odvedl na jedničku s hvězdičkou kapitán Mirzad Fazlagič. Míč si kolem něj pokoušel obhodit Pierino Prati, avšak obránce soka za záda nepustil.
     
    10
    Zatím se hraje překvapivě patrné utkání. Ani jeden z celků viditelně nechce udělat chybu, jsou si vědomi důležitosti utkání i prvního gólu.
     
    9
    Dino Zoff se dlouhým odkopem od brány snažil založit nebezpečnou akci. Balón doletěl až na útočnou polovinu, v tomto prostoru ovšem Antonio Juliano neustál střet s Trivičem.
     
    8
    Jugoslávie se okamžitě vydala na druhou stranu. Po pravé lajně táhl míč na kopačkách dobrých třicet metrů Ilija Petkovič. V blízkosti rohového praporku nacentroval do šestnáctky, kde Guarneri vyšplhal výše než Musemič.
     
    7
    Ilja Pantelič má na kontě první zákrok a vůbec ne jednoduchý! Ze střední vzdálenosti vypálil skákavou ránu Giovanni Lodetti, brankář balón pouze vyrazil před sebe. Do bezpečí ho odklidil Trivič.
     
    6
    Balkánci se pokusili o překvapivé vyřešení situace, když po sérii několika krátkých přihrávek Miroslav Pavlovič nakopl kulatý nesmysl do pokutového území. Musemič s touto variantou nepočítal, za míčem se vůbec nerozběhl.
     
    5
    Středopolař Jovan Ačimovič se na středu ukličkoval. V situaci jeden na jednoho nakonec volil proti Ferrinimu kličku na pravou stranu, kterou Ital vystihl.
     
    4
    S velkým přehledem si počínal italský gólman Ilja Pantelič. Včas vystartoval ze své brány po průnikovém pasu směřujícím na Džajiče. U balónu byl jako první.
     
    3
    První náznak šance měli Jugoslávci. Trivič po zisku míče ve středu hřiště hledal dlouhým nákopem Petkoviče, toho si ovšem zkušeně pohlídal Burgnich.
     
    2
    Finále Eura 1968 bylo zahájeno! Fotbalisté Jugoslávie nastoupili do utkání ve světlých bílých dresech, zatímco Italové zvolili tmavou barvu dresů.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Zoff – Burgnich, Guarneri, Castano, Facchetti (C) – Lodetti, Ferrini, Juliano – Domenghini, Anastasi, Prati.

    Jugoslávie: Pantelić – Fazlagić (C), Paunović, Holcer, Damjanović – Trivić, Pavlović, Aćimović – Petković, Musemić, Džajić.

    Rozhodčí: Gottfried Dienst (Švýcarsko).
     
    Jugoslávie

    Fotbalisté Jugoslávie získali na historicky prvním mistrovství Evropy stříbrné medaile, o čtyři roky později se na závěrečný turnaj nedostali. Zaváhání chtěli napravit v roce 1968 a začali dobře, když ve skupině 4 ubojovali ve tříčlenné skupině s Německem a Albánií kýžené prvenství, přičemž mohlo být vše jinak, kdyby Německo v závěrečném skupinovém klání senzačně neremizovalo 0:0 v Albánii. Čtvrtfinále přineslo Mitićově družině do cesty Francii. Venku Jugoslávci remizovali 1:1, doma pak svému sokovi nedali žádnou šanci, deklasovali ho 5:1.

    Jugoslávie se tedy probojovala na závěrečný turnaj a v semifinále se střetla s výběrem Anglie. O postupu Balkánců rozhodl jediný gól, jenž v 87. minutě vsítil Dragan Džajić.
     
    Itálie

    Itálie byla v kvalifikaci nalosována do skupiny 6, v níž se střetnula s Rumunskem, Švýcarskem a Kyprem. Svěřenci kouče Valcareggiho podle očekávání postoupili do další fáze, z šesti utkání ztratili body pouze ve Švýcarsku, kde remizovali 2:2. Ve čtvrtfinále kvalifikace se mužstvo z Apeninského utkalo s Bulharskem. Dvojduel začalo překvapivou venkovní porážkou 2:3, účast na finálovém turnaji si ovšem zajistilo domácím vítězstvím 2:0.

    Finálový turnaj sehráli Italové na domácí půdě. A k radosti domácích fanoušků se probojovali do finále, ačkoli ne tak úplně vlastní zásluhou. Po prodloužení byl totiž stav proti Sovětskému stavu bezbrankový, o postupu Itálie rozhodla až loterie v podobě hodu mincí.
     
    Pravidla na italském turnaji byla oproti dnešní době velmi netradiční. Zápas se hrál klasických 90 minut, pokud skončil nerozhodně, následovalo půl hodinové prodloužení. V případě setrvání remízového stavu by se ovšem nešlo do penalt, jak je v současné době zvykem, ale hrál by se druhý zápas. Rovněž nemohl ani jeden z týmů v průběhu celého střetnutí střídat.
     
    Mistrovství Evropy 1968, konané v Itálii, bylo třetím měřením těch nejlepších evropských národních týmů v historii. První se odehrálo roku 1960 ve Francii, kam se kvalifikovali čtyři nejlepší týmy, včetně Československa. To nakoenc vybojovalo bronzové medaile, vítězem se stal Sovětský svaz.

    O čtyři roky později se uspořádal šampionát ve Španělsku, kde se opět utkali nejlepší čtyři evropské týmy, tentokráte bohužel bez československé účasti. Titul si pohlídali domácí, kteří ve finále porazili obhájce ze Sovětského svazu 2:1.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne! V době, kdy svět ochromila pandemie koronaviru si prostřednictvím historického textového přenosu připomeneme první finálový zápas z mistrovství Evropy z roku 1968, v němž se Itálie utkala s Jugoslávií.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.

    Milan Huppert

    Branky: 80. Domenghini – 39. Džajić


    Itálie: Zoff – Burgnich, Guarneri, Castano, Facchetti (C) – Lodetti, Ferrini, Juliano – Domenghini, Anastasi, Prati.
    Jugoslávie: Pantelić – Fazlagić (C), Paunović, Holcer, Damjanović – Trivić, Pavlović, Aćimović – Petković, Musemić, Džajić.

    Rozhodčí: Gottfried Dienst (Švýcarsko)

    Diváci: 68 817
    bahis siteleri