Itálie – Jugoslávie 1:1 (po pr.) | Itálie – Jugoslávie 2:0 (kon.)
konec
Itálie
2:0 (2:0)
Jugoslávie
Pondělí 04.05.2020, 16:00 • Stadio Olimpico, Řím • Mistrovství Evropy 1968 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Rozhodne o mistru Evropy los mincí? Taková otázka v červnu 1968 skutečně rezonovala fotbalovou veřejností. Domácí Italové prošli po 120 minutách bezbrankového průběhu se Sovětským svazem do finále šťastnou intuicí kapitána Facchettiho, který zvolil „orla“, jenž pak skutečně dopadl do dlaně západoněmeckého rozhodčího Tschenschera.
    Pravidla pro finále nařizovala hod mincí až po případném druhém nerozhodném zápase včetně prodloužení.
    Finálovou dvojici utvořili vedle Itálie fotbalisté Jugoslávie, stříbrní medailisté z předminulého šampionátu 1960. Ti v semifinále gólem Dragana Džajiće z 86. minuty přemohli Anglii 1:0.
     
    NOMINACE ITÁLIE:

    Brankáři: Dino Zoff (Neapol), Lido Vieri (FC Turín), Enrico Albertosi (Fiorentina)

    Obránci: Aristide Guarneri (Bologna), Angelo Anquiletti, Roberto Rosato (oba AC Milán), Giancarlo Bercellino, Ernesto Castano, Sandro Salvadore (všichni Juventus Turín)

    Záložníci: Giancarlo De Sisti (Fiorentina), Giorgio Ferrini (FC Turín), Antonio Juliano (Neapol), Gianni Rivera, Giovanni Lodetti (oba AC Milán), Giacinto Facchetti, Tarcisio Burgnich, Sandro Mazzola (všichni Inter Milán)

    Útočníci: Giacomo Bulgarelli (Bologna), Angelo Domenghini (Inter Milán), Pierino Prati (AC Milán), Luigi Riva (Cagliari), Pietro Anastasi (Varese)
     
    NOMINACE JUGOSLÁVIE:

    Brankáři: Ilija Pantelić (Vojvodina Novi Sad), Radomir Vukčević (Hajduk Split), Ratomir Dujković (Crvena Zvezda Bělehrad)

    Obránci: Mirsad Fazlagić (FK Sarajevo), Milan Damjanović, Blagoje Paunović, Ljubomir Mihajlović (všichni Partizan Bělehrad), Dragan Holcer (Hajduk Split), Rajko Aleksić (Vojvodina Novi Sad), Mladen Ramljak (Dinamo Záhřeb)

    Záložníci: Borivoje Đorđević (Partizan Bělehrad), Ilija Petković (Omladinski FK Bělehrad), Ivica Osim (Željezničar Sarajevo), Rudolf Pelin (Dinamo Záhřeb), Miroslav Pavlović, Jovan Aćimović (oba Crvena Zvezda Bělehrad), Ivica Brzić, Dobrivoje Trivić (oba Vojvodina Novi Sad)

    Útočníci: Vahidin Musemić, Boško Antić (oba FK Sarajevo), Dragan Džajić (Crvena Zvezda Bělehrad), Idriz Hošić (Partizan Bělehrad)
     
    Úvodní finále 8. června 1968 skončilo nerozhodně 1:1, když na vedoucí gól Dragana Džajiće ze 39. minuty odpověděl v 80. minutě z trestného kopu Angelo Domenghini. Ani prodloužení nepřineslo rozhodnutí a tak se zápas dva dny nato opakoval.
    Pravidla zůstávala stejná, pokud by opět po 120 minutách hry platil nerozhodný stav, rozhodl by o mistru Evropy znovu stejně jako po semifinále Itálie – SSSR hod mincí.
    Penaltové rozstřely se jako novinka objevily až o dva roky později...
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Zoff – Guarneri, Salvadore, Rosato – Burgnich, Mazzola, De Sisti, Facchetti – Domenghini, Anastasi, Riva

    Jugoslávie: Pantelić – Fazlagić, Paunović, Holcer, Damjanović – Trivić, Pavlović, Aćimović – Hošić, Musemić, Džajić

    Rozhodčí: José Ortiz (Španělsko).
     
    Obě mužstva už jsou na trávníku a absolvují tradiční předzápasové focení.
    Jugoslávský trenér Rajko Mitić provedl oproti předvčerejšímu úvodnímu duelu jedinou změnu – Hošić na křídle nahradil Petkoviće.
    Domácí kouč Ferruccio Valcareggi naopak vyměnil hned pětici hráčů.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    "Squadra azzura" nastoupila do finále v modrých dresech, jugoslávští "Plavi" hrají tentokrát v bílém.
     
    2
    Úvodní útok domácích středem hřiště končí přihrávkou, která byla pro Rivu příliš dlouhá. Míč sbírá ze země Ilija Pantelić.
     
    3
    Anastasi si na koncové čáře zašlápnul míč a po těsném souboji s Damjanovićem získal pro Itálii úvodní roh.
     
    4
    Z protiútoku vybojovali rohový kop naopak Jugoslávci, ale ani oni se k ohrožení brány nedostali.
     
    6
    Na první pohled jsou tribuny při opakovaném zápase zaplněny odhadem z poloviny oproti nedělnímu duelu. Řada fanoušků se zřejmě v osmašedesátém roce obtížně uvolňovala na poslední chvíli z práce, či měla hlouběji do kapsy.
     
    7
    Úvodní minuty jsou opatrné, hraje se převážně uprostřed hřiště. První střelecký pokus vyslal hlavou vedle brány hostující Aćimović.
     
    8
    Mazzola vypíchl míč Pavlovićovi a hned si to namířil na bránu Jugoslávců, kteří jej zastavují taktickým faulem. Salvadore rychle rozehrává, jenže míč se snáší na horní síť jugoslávské brány.
     
    8
    Rychlou akci hostů zakončil Musemić slabou střelou po zemi vedle levé tyče.
     
    9
    Mazzolův trestný kop letí přímo na hlavu Damjanoviće, vzápětí si však po dalším nedovoleném zákroku domácí situaci zopakují.
     
    10
    Z opakovaného přímáku vzešel první náznak šance. Na malém vápně se snažil zakončit Pietro Anastasi, zády k bráně však z otočky těsně minul.
    10. Anastasi zády k bráně neseřídil mířidla
     
    11
    Třetí střelecký pokus Jugoslávie vyslal Džajić, po zemi mířil do stejných míst jako před chvilkou jeho kolega Musemić.
     
    13
    Hostům byl odmáván ofsajd, italskou akci zastavuje čistě Trivić a Jugoslávci opět útočí do plných.
     
    14
    Rivův pokus zpoza šestnáctky hosté zblokovali, ale Luigi Riva si odražený míč znovu zpracoval a jeho skákavý pokus musel Pantelić vytěsnit od tyče na roh.
     
    14
    Itálie právě vstřelila branku!
    Odražený míč po rohu zachytil Domenghini, jeho kolmici mezi stopery převzal LUIGI RIVA a zatímco soupeř se marně hlásil o ofsajd, zavěsil zcela volný nejlepší střelec italské reprezentace všech dob k tyči.
    14. Luigi RIVA - 1:0
     
    16
    Dvakrát v rychlém sledu zhatilo akci Jihoslovanů po pravém křídle přidržení za dres, jímž si hráči v bílém pomáhali k postupu vpřed.
     
    17
    Anastasi si v pokutovém území dvakrát narazil s Mazzolou a nakonec mu míč vypíchl za cenu rohu Pavlović.
     
    18
    Před De Sistim sebral míč Holcer a v tísni jej posílá do Pantelićovy náruče. Tehdy se jednalo o dovolený způsob hry.
     
    20
    Obrovská šance na vyrovnání! „Krátký roh“ Jugoslávců skočil ve vápně před Musemićem, který se vrhl rybičkou po míči a odrazem o zem ho tlačil k tyči. Zoff skákal pozdě, ale naštěstí pro něj proletěl balon nepatrný kousek vedle.
    20. Musemićova hlavička minula italskou bránu o centimetry
     
    22
    Italští obránci uskákali v rychlém sledu tři nebezpečné centry do své šestnáctky. Jugoslávský tlak zakončil Paunović střelou z dálky vysoko nad.
     
    24
    Tarcisio Burgnich ve vlastním pokutovém území vytloukl bloky o dotírajícího Hošiće a odkop od brány může provést Dino Zoff.
     
    24
    Riva na velkém vápně sklepl míč pod sebe pro De Sistiho, jehož střelu s jistotou kryje Ilija Pantelić.
     
    26
    Jugoslávcům se vůbec nepovedl trestný kop, jenže po zmateném a úplně zbytečném zákroku obránce Guarneriho získali zadarmo roh.
     
    27
    Po rohu zůstali hosté u míče, Pavlović střílí po zemi zpoza šestnáctky a jeden z fotografů za Zoffovou levou tyčí už musí mít pocit, že si na něj "Plavi" zasedli. Skoro všechny jejich rány totiž míří přesně do jeho míst.
     
    28
    De Sisti se vrátil do pokutového území, odzbrojil Musemiće a založil dlouhým pasem brejk. Pantelić dobře přečetl hru a včasným výběhem před Rivou odkopává do zámezí.
     
    30
    Důrazné střety uprostřed hřiště španělský rozhodčí pouští a nechává hru plynout, píská až Rosatův faul na kotník blíže italského území.
     
    31
    Přímý kop Idrize Hošiće z 25 metrů uvízl v italské zdi.
     
    31
    Z protiútoku přenesl Mazzola míč na Rivu, který hlavičkoval z 10 metrů zcela sám prudce k patě tyče. Pantelić skvělým reflexivním zákrokem vyškrabuje. To byl mistrovský kousek brankáře Vojvodiny Novi Sad!
     
    32
    K prvnímu zákroku přinutil Dino Zoffa tvrdou střelou k tyči Trivić.
     
    32
    Itálie právě vstřelila branku!
    Z rychlého protiútoku putoval míč přes Domenghiniho a De Sistiho, až jej převzal PIETRO ANASTASI, lehce si ho předkopl do vzduchu a parádní pumelicí k tyči z velkého vápna přiblížil domácím evropský titul.
    32. Pietro ANASTASI - 2:0
     
    34
    Itálie získala roh, po něm pálí Domenghini z 20 metrů vysoko nad a míč přeskákal celý rozsáhlý prostor za bránou.
     
    36
    Jugoslávští fotbalisté opět drží míč, jenže útoky do plných jim nesvědčí. Italští hlavičkáři pracují před bránou výtečně.
     
    37
    Trestný kop Dragana Džajiće znovu jen zabušil do modrobílé zdi.
     
    39
    Jugoslávský nápor zastavuje zdvižený praporek jednoho z pomezních.
     
    40
    Džajić si obhodil Burgniche, jemuž nezbylo než faulovat. Jugoslávie má k dispozici další zajímavou standardku nedaleko rohu šestnáctky.
     
    41
    Centr na Hošiće však byl příliš vysoký, jugoslávský útočník by musel mít dva metry dvacet, aby měl šanci na něj doskočit.
     
    43
    Zoff vyboxoval centrovaný míč poněkud nejistě a z dorážky to zkoušel Trivić. Tečovaná střela vynesla balkánskému celku roh.
     
    45
    V závěru poločasu měli Jugoslávci ještě šanci snížit z dalšího rohového kopu po souboji Džajiće s Rosatem, jenže ani tentokrát nedostali míč do nebezpečného prostoru.
     
    45+1
    V nastaveném čase kopali roh také domácí, k hlavičce se na penaltové značce dostal Riva, ale mířil spíše do země a míč k Pantelićovi sotva doskákal.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Italští reprezentanti vykročili v Římě za titulem, po prvním poločase opakovaného finálového utkání vedou nad Jugoslávií 2:0 brankami Luigiho Rivy a Pietra Anastasiho.
    Hosté drží častěji míč, ale na rozdíl od domácích vážněji neprověřili soupeřova brankáře.

    Statistiky první půle:
    Střely na bránu 5:1, střely mimo 2:6, rohy 5:4, fauly 6:7, ofsajdy 0:2.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Útoky se přelily od vápna k vápnu, míč je na kopačkách Jugoslávců, kteří se snaží postupovat proti zataženému bloku domácích.
     
    48
    Trestný kop Jugoslávie směřoval na Hošiće, jenž si ve vápně zpracoval míč rukou a tak se píská proti hostům.
     
    51
    Závar před italskou bránou vyřešil špičkou kopačky Burgnich. Zdálo se, že budou hosté kopat alespoň roh, ale míč se zřejmě ještě otřel o jednoho z hráčů v bílém a rozehrává se jen od Zoffovy brány.
     
    52
    Fazlagićova svíce končí v rukavicích Dino Zoffa, který couval směrem k brankové čáře, stačil se ovšem zastavit včas.
     
    53
    Anastasimu sjel centr po vnější šajtli za bránu Jugoslávie.
     
    54
    Guarneri se poměrně daleko před vlastní šestnáctkou nerozpakuje s odkopem na roh, ten hosté opět promarnili.
     
    55
    Dobrivoje Trivić se provinil prorážením, míč se vrací na domácí kopačky.
     
    56
    Přímým kopem našel Mazzola za obranou Luigiho Rivu, který zblízka ve slušné šanci hlavičkuje nepřesně.
    56. Rivova hlavička končí těsně vedle
     
    58
    Na Fazlagićův centr zprava naskakovali tři útočníci v bílých dresech, vítězem hlavičkového souboje však byl Tarcisio Burgnich.
     
    59
    Rozzlobený Dragan Holcer „přehrává“ rozhodčímu znovu šlapák Luigiho Rivy, který španělský sudí přehlédl.
     
    61
    Naopak faul na Rivu se po chvilce píská a pár vteřin po rozehrání se po dalším zákroku proti pravidlům na De Sistiho posouvá míč ještě blíže brance Jihoslovanů.
     
    62
    Nakopávaný míč ovšem letí do náruče Iliji Panteliće. Ten dlouhým výkopem rozehrává protiakci, Fazlagićův střílený centr zalehává Zoff.
     
    63
    S pokusem Luigiho Rivy z uctivé vzdálenosti neměl Pantelić potíže, stačilo nastavit koš.
     
    64
    Dnešní utkání sleduje 32 886 diváků.
     
    65
    Výborný hlavičkář Burgnich opět ve vápně nepustil ke slovu naskakujícího Musemiće.
     
    66
    Sudí Ortiz vykazuje dál od sebe rozzuřeného Pavloviće, jemuž předtím odpískal sporný faul na Anastasiho. Rozhodčí už dlouho píská jen na jednu stranu...
     
    68
    Opakované finále vstupuje do závěrečné čtvrtiny základní hrací doby. Po přestávce hrají domácí vyloženě na údržbu a hosté jsou zatím bezzubí. Fotbal rozhodně nemá vrcholnou úroveň.
     
    71
    Anastasimu se po závaru před bránou podařilo napnout síť, jenže radost je předčasná. José Ortiz gól pro faul na brankáře neuznává.
     
    73
    Na hřiště míří italští zdravotníci, na zemi se po souboji s Džajićem svíjí Roberto Rosato.
     
    74
    Souboj byl ovšem posouzen jako faul domácího obránce, po trestném kopu se hostům nepodařilo hlavičkou ani následnou dorážkou překonat zahuštěný blok Italů.
     
    75
    Brankář Pantelić hrubě zaváhal při výběhu na Mazzolův pas, který mu propadl mezi rukama. Jeho kiks ovšem napodobil Riva, jenž překopl prázdnou bránu.
    75. Riva nepotrestal kiks jugoslávského brankáře
     
    76
    Jugoslávci se opět pokoušeli propálit italskou hradbu. Míč se odrazil do strany na malé vápno před Džajiće a ten zblízka nepodstřelil Zoffa, který mu zmenšil úhel a jeho tutovku s přispěním Salvadoreho přesměroval na roh.
    76. Dragan Džajić tváří v tvář nepodstřelil Zoffa
     
    77
    Italové přežili i šestý jugoslávský roh tohoto finále a přenášejí hru na soupeřovu půlku.
     
    79
    Guarneriho křížný pas stihl Mazzola na hřišti a počkal si na naběhnutého Facchetiho, jemuž adresoval zpětnou přihrávku. Krajní záložník squadry azzury pálil po zemi jen do Panteliće.
     
    80
    Trivić podrazil Domenghiniho a kdyby v roce 1968 již existovaly žluté karty, jistě by si jednu vysloužil. Z takto vzniklého přímého kopu získala Itálie roh, špatně kopnutý centr však letí do autu.
     
    82
    Mužstvo Jugoslávie se nadechlo k náporu, jenže Hošićovi se u praporku nepodařilo vybojovat roh a kope se od branky Dino Zoffa.
     
    84
    Dragan Holcer získal balon uprostřed hřiště a rychlý kontr končí centrem na Vahidina Musemiće a jeho příliš vysokou hlavičkou.
     
    86
    Riva si posouval míč na střelu uvnitř pokutového oblouku a byl poslán nedovoleným způsobem k zemi.
     
    87
    Domenghini propálil vybíhajícího obránce ve zdi, míč však místo mezi tyče letí opět na celý zápas ostřelovaného fotografa za levou tyčí.
    87. Domenghini z přímého kopu ohrozil fotoreportéra za bránou
     
    89
    Musemić nakopává míč jen do Zoffovy náruče. Italští hráči drží míč a domácí diváci pomalu začínají slavit titul.
     
    90
    Pro Džajićův centr si došel na penaltovou značku Dino Zoff a rozhodčí už se nadechuje k závěrečnému hvizdu...
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Itálie získali na domácí půdě titul evropských šampiónů, když po remíze 0:0 se Sovětským svazem a postupu díky hodu mincí nejprve plichtili i ve finále s Jugoslávií 1:1, v opakovaném zápase o zlato však Jugoslávce zaslouženě přemohli poměrem 2:0. Góly dávali již v úvodní části hry Riva a Anastasi, ve fotbalově slabší druhé půli domácí především bránili výsledek.
    Pro Itálii to bylo první zlato z vrcholné akce po druhé světové válce, naopak Jugoslávci neproměnili v titul po roce 1960, kdy podlehli SSSR, ani své druhé finále.
    Italští fanoušci oslavují v Římě zlato
     
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 5:7. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 12:18.
     
    Mistrovství Evropy 1968 bylo jedinou vrcholnou akcí v historii, v níž se opakoval finálový zápas, a zároveň posledním fotbalovým podnikem před zavedením penaltovém rozstřelu. Právě na základě kritiky „náhodného“ určení finalisty šampionátu zavedla FIFA od roku 1970 po prodloužení střelbu ze značky pokutových kopů jako spravedlivější formu původní loterie.
     
    Československý výběr v roce 1968 na evropském šampionátu znovu chyběl. Mezi senzačními úspěchy – stříbrem z MS v Chile 1962 a zlatem z ME v Bělehradu 1976 postoupil jen na jediný z šesti evropských a světových šampionátů, když na MS 1970 v Mexiku skončil bez bodu poslední v základní skupině. (18:01:21)

    Karel Jedlička

    Branky: 14. Riva, 32. Anastasi


    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 5:7. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 12:18.
    Itálie: Zoff – Guarneri, Salvadore, Rosato – Burgnich, Mazzola, De Sisti, Facchetti – Domenghini, Anastasi, Riva
    Jugoslávie: Pantelić – Fazlagić, Paunović, Holcer, Damjanović – Trivić, Pavlović, Aćimović – Hošić, Musemić, Džajić

    Rozhodčí: José Ortiz (Španělsko)

    Diváci: 32 886
    bahis siteleri