konec
New York Islanders
1:2 (0:1, 1:1, 0:0) Stav série: 1:2
Tampa Bay Lightning
Pátek 18.06.2021, 02:10 • Nassau Coliseum, New York • Play-off NHL • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Zdravím a vítám všechny příznivce toho nejlepšího světového hokeje u sledování on-line přenosu utkání finále konference play-off NHL mezi týmy New York Islanders a Tampa Bay Lightning. Zápas se odehraje v Nassau Coliseum v New Yorku.
     
    New York Islanders

    Islanders se překvapivě dostali znovu po roce až do finále Východní konference, když nejprve vyřadili v 1. kole 4:2 na zápasy svého velkého rivala Pittsbirgh 4:2 na zápasy a ve 2. kole pak zaskočili velkého favorita Stanley Cup Boston, který předčili taktéž 4:2 na zápasy. V základní části Islanders obsadili poslední postupové čtvrté místo ve Východní divizi. Islanders jsou vedeni zkušeným trenérem Barrym Trotzem, který už dokázal získat Stanley Cup s Washingtonem a v New Yorku složil spolu s manažery velmi nepříjemný tým, který dokáže v play-off zatopit úplné každému. Už finále konference je pro tento mírně podceňovaný celek velkým úspěchem. Islanders táhne skvělý ruský brankář Semjon Varlamov, nejproduktivnějším hráčem v play-off je se 13 body (3+10) Jean-Gabriel Pageau.
     
    Tampa Bay Lightning

    Tampa je naopak považována za hlavního favorita na zisk Stanley Cupu, tím spíše, že už byly vyřazeny další velcí favorité jako Boston, Colorado nebo Toronto. Lightning moc dobře vědí, jak chutná celkové vítězství, protože jsou to obhájci Poháru z minulé sezony. Tentokrát nebyli tak suverénní v základní části, v Centrální divizi obsadili až třetí místo. V play-off však těží mimo jiné z toho, že mohou využít svého nejlepšího útočníka Nikitu Kučerova. Ten celou základní část promarodil, tím pádem se podle pravidel NHL jeho plat nepočítal do platového stropu a Tampa tak mohla před play-off ještě posílit svůj už tak velmi silný kádr. V prvním kole si Lightning poradili 4:1 na zápasy s Floridou, ve druhém pak vyřadili 4:1 na zápasy Carolinu. Také Bolts mají velmi silnou ruskou jedničku v brance, Andrij Vasilevskij je mnohými považován za nejlepšího brankáře současnosti. Kučerov nabral v play-off parádní formu a s 22 body (5+17) je neproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů.
     
    Vývoj série

    Po dvou zápasech na ledě Tampy je série vyrovnaná 1:1. Islander v prvním utkání zaskočili favorita, když vyhráli 2:1, druhé utkání už ovládli domácí, kteří vyhráli 4:2. Gólově se v tomto utkání prosadili také dva čeští hráči Bolts Ondřej Palát a Jan Rutta.
     
    Úvodní sestavy:

    New York Islanders: Varlamov (I. Sorokin) – Pulock, Pelech, Mayfield, Leddy, Dobson, A. Greene – Eberle, Barzal, Komarov – Josh Bailey (A), B. Nelson (A), Beauvillier – Zajac, Pageau, Palmieri – Clutterbuck (C), Cizikas, M. Martin.

    Tampa Bay Lightning: McElhinney (Vasilevskij) – Rutta, Hedman (A), Černák, McDonagh, D. Savard, Sergačjov – Kučerov, B. Point, Palát – Stamkos (C), Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – Maroon, T. Johnson, Colton.

    Rozhodčí: Sutherland, Furlatt – Murray, Brisebois.
     
    Stadionem Nassau Coliseum zní hymna Spojených států, po ní už bude moci zápas finále konference začít.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:48
    Islanders nahodili kotouč do útočného pásma. Tam se kotouče ujali hosté a do rozehrávky se zapojuje také Jan Rutta.
     
    01:28
    Islanders si vytvořili první střeleckou příležitost utkání, jednička Tampy Andrej Vasilevskij však zasahovat nemusela, puk byl sražen do ochranné sítě.
     
    01:42
    Po teči obránce Newyorčanů Adama Pelecha skončil kotouč na střídačce Islanders, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    02:00
    Kyle Palmieri pronikl po pravém křídle do útočného pásma a nakonec i vypálil, střelou z ostrého úhlu trefil Vasilevského do masky. Od ní se puk odrazil mimo branku.
     
    02:34
    Na ledě jsou čtvrté formace obou týmů. Zajímavostí je, že obě mužstva se mohou v tomto play-off pochlubit velmi dobře hrajícími čtvrtými útočnými trojicemi.
     
    03:18
    Teď už má Tampa na ledě zase útok číslo jedna, střela Nikity Kučerova z levé strany byla zablokovaná.
     
    03:40
    Na druhé straně pak vypálil z pravé strany ze střední vzdálenosti obránce Scott Mayfield, Andrej Vasilevskij předvedl celkem snadný zákrok lapačkou.
     
    03:58
    Cal Clutterbuck z levé strany z velkého úhlu nahodil puk před branku Tampy. Kotouč si nakonec našel Vasilevskij, Casey Cizikas nedostal příležitost k dorážce.
     
    04:23
    Jan Rutta nahodil prudce puk do útočného pásma, tam se ho však zmocnil domácí tým.
     
    04:50
    Kučerov udělal chybu v rozehrávce v obranném pásmu, takže se k puku dostal Mathew Barzal a okamžitě vypálil, netrefil ovšem branku.
     
    05:19
    Na druhé straně kluziště z předbrankového prostoru střílel Erik Černák, Semjon Varlamov si připsal první těžší zákrok.
     
    06:03
    Jean-Gabriel Pageau střílel zápěstí z levé strany, ale trefil jen obránce Tampy Savarda.
     
    06:33
    Hedman zavezl puk za modrou čáru a nabil na střelu Stevenu Stamkosovi, rána kapitána Tampy ale na branku Islanders neprošla.
     
    07:18
    Jean-Gabriel Pageau našel před brankou Palmieriho a ten se rázem ocitl v zatím největší šanci zápasu. Vasilevskij ale zachoval chladnou hlavu a předvedl velmi důležitý zákrok.
     
    08:36
    Nepřesná rozehrávka Islanders skončila zakázaným uvolněním.
     
    08:48
    Po vyhraném vhazování Tampy se na modré čáře k puku dostal Jan Rutta, jeho tvrdou ránu dokázal Varlamov vyrazit.
     
    09:06
    Následně se dostal dobré střelecké pozice v mezikruží Steven Stamkos, puk mu ale smolně sjel z čepele, když se chystal střílet.
     
    09:34
    Islanders i s trochou štěstí prošli do útočného pásma. Barzal vrátil puk na modrou čáru, střela Andyho Greena ale nebyla přesná.
     
    10:05
    Tampa právě vstřelila branku!
    Tampa otevírá skóre třetího utkání finále konference! Tečovanou střelu Colemana z levé strany ještě dokázal Varlamov vyrazit, ale Coleman pak poslal kotouč před branku na YANNIHO GOURDA, a ten už dokázal Varlamova rychlou střelu na bližší tyč překonat. Rus se nestačil dostatečně rychle přesunout. Asistence: Blake Coleman, Erik Černák.
    10:05 Yanni GOURDE - 0:1
     
    11:10
    Tampa pokračuje i po komerční přestávce ve své aktivitě. Varlamov znovu musel zasahovat a tentokrát to zvládl a přikryl puk pod svou lapačku,
     
    12:11
    Barzal po rychlé otočce střílel z pravého kruhu, hosté ale dokázali jeho pokus hokejkou srazit mimo tři tyče.
     
    12:42
    Brayden Point poprvé ve dnešním utkání dostal prostor na střelu, jeho pokus však Varlamov bez problému lapil do své rukavice.
     
    13:37
    První formace Lightning se usadila v útočném pásmu, hra však nakonec musela být přerušena, protože se puk dotkl ochranné sítě.
     
    13:54
    Islanders se nepovedl přechod do útočné třetiny, píská se postavení mimo hru.
     
    14:44
    Tampa je zatím mírně střelecky aktivnější, vede v tomto ohledu 8:5. Zatím jsme dnes neviděli žádnou přesilovou hru.
     
    15:19
    Střela Pulocka od modré čáry na branku Tampy neprošla, dorážku pak zablokoval Ondřej Palát.
     
    16:50
    Domácí se znovu dostali do útočného pásma a v závěru první třetiny by se ještě rádi pokusili o vyrovnání.
     
    17:29
    Kotouč opustil hrací plochu a vhazovat by se mělo v útočném pásmu Lightning.
     
    18:00
    Leddyho střela od modré čáry byla zablokovaná a Scott Mayfield se pak po dorážce natahoval marně.
     
    18:22
    Na druhé straně pak střílel obránce Tampy Ryan McDonagh a zasahovat nemusel ani Varlamov.
     
    19:25
    Tampa už se zatáhla do obranné ulity a velmi dobře brání střední pásmo. Domácí se nemohou dostat do útočné třetiny.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi, Tampa vede ve třetím zápase finále konference NHL na ledě New Yorku Islanders 1:0. Jedinou gólovou střelou tohoto utkání byla zatím ta Yanniho Gourda z jedenácté minuty po přihrávce Colemana. Tampa byla v první třetině mírně aktivnějším celkem, Vasilevsij však musel předvést těžší zákroky, než na druhé straně Varlamov. Hlavně proti střele Palmieriho se opravdu vytáhl.
     
    Další třetina začne přibližně v 3:10.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:14
    Domácí zahájili druhou třetinu aktivně, z levého kruhu hned vystřelil Matt Martin. Vasilevskij si však mohl připsal snadný zákrok.
     
    21:24
    Islanders se ocitli při rozehrávce ve vlastním pásmu pod tlakem. K puku se u mantinelu dostal Rutta, jeho střela však skončila jen v ochranné síti.
     
    21:52
    Stamkos nabil na střelu od modré čáry Hedmanovi, Varlamov předvedl úspěšný zákrok betonem a pak puk odklidili obránci.
     
    23:29
    Komarov sebral kotouč Pointovi, který zatím dnes není moc vidět. Následně střílel Jean-Gabriel Pageau, ale jeho rána na branku Tampy neprošla.
     
    24:03
    Ross Colton ve velké rychlosti vjel do útočného pásma a vypálil zápěstím, brankáře Islanders Semjona Varlamova ale nepřekonal.
     
    24:15
    Tampa poprvé zaváhala v rozehrávce, ale měla štěstí, že Casey Cizikas se k puku v nebezpečném prostoru nakonec nedostal.
     
    24:47
    Blake Coleman nahodil puk na Varlamova a pak okamžitě dosprintoval k brance, aby ruský brankář nemohl rozehrát.
     
    25:33
    Kyle Palmieri si najížděl na dlouhou přihrávku před celé kluziště, ale na kotouč nedosáhl, takže se píská zakázané uvolnění.
     
    25:50
    Branka New York Islanders byla posunuta, takže rozhodčí přerušili hru.
     
    26:58
    Na Varlamova prošel protečovaný kotouč ze středního pásma. Tentokrát stihl Rus rozehrát, ale jeho spoluhráči pak špatně přihráli a je z toho další zakázané uvolnění.
     
    28:13
    Hedmanova střela od modré čáry byla sražena a puk si nenašel cestu mezi tři tyče branky Islanders.
     
    29:06
    Islanders dlouho drží puk v útočném pásmu a dokonce stihli prostřídat. Střela Greena byla nepřesná, ale domácí stále mají puk.
     
    29:28
    Tampa byla zatím pod největším tlakem ve dnešním zápase, ale ustála to bez úhony, pokračovat se bude po komerční pauze.
     
    30:07
    Alex Killorn střílel z nebezpečné pozice před brankou, skvělou práci ale odvedl Ryan Pulock, který jeho ránu obětavě zablokoval.
     
    30:36
    Po střele Jeana-Gabriela Pageaua si nebyl Vasilevskij vůbec jistý svým zákrokem, dokonce se už díval za sebe. Kotouč ale dokázal udržet před brankovou čárou.
     
    31:50
    Islanders se stále marně snaží o vyrovnání. Své střídání si teď pořádně protáhl obránce Adam Pelech, který strávil na ledě více než dvě minuty.
     
    32:48
    Tampa v posledních minutách spíše nechává hrát Islanders, ale ukazuje, že kromě obrovského ofenzivního talentu má velmi dobře složenou i obranu, která nepouští domácí do velkých šancí.
     
    33:45
    Teď se do obrovské šance přeci jen dostal Jordan Eberle, který byl po střele Greena před Vasilevským úplné sám. Z dorážky však vyrovnat nedokázal.
     
    34:28
    Vasilevskij si připsal další důležitý zákrok a na ledě to poprvé pořádně jiskří, pustili se do sebe Kyle Palmieri a Michail Sergačjov. Rozhodčí zřejmě budou vylučovat.
     
    34:28
    Vyloučení v týmu Tampa Bay Lightning (Michail Sergačjov – 2 min., hrubost).
     
    35:39
    Islanders přišli o útočné pásmo, Tampa zatím brání své první oslabení v zápase výtečně.
     
    36:05
    Střelu Eberleho z pravé strany vyrazil Vasilevskij betonem a jeho spoluhráči následně vyhodili puk.
     
    36:28
    Žádnou další střelu už domácí nepřidali a hosté jsou v plném počtu.
     
    37:01
    Islanders právě vstřelili branku!
    Islander sice nevyužili přesilovku, ale krátce poté se přesto radují z vyrovnání! Z levého kruhu vypálil Martin, který ještě Vasilevského nepřekonal. Pak ale došlo k velkému závaru před brankou, který se pokusil Černák vyřešit tím, že ukryje puk pod svého vlastního brankáře. To se mu však hrubě nepovedlo a kotouč skončil v brance. Autorem gólu je CAL CLUTTERBUCK, který se před brankou puku dotkl z domácích jako poslední. Asistence: Matt Martin, Casey Cizikas.
    37:01 Cal CLUTTERBUCK - 1:1
     
    37:38
    Také Tampa si zahraje první přesilovku, poté co Adam Pelech fauloval nedovoleným bráněním Nikitu Kučerova.
     
    38:40
    Právě Kučerov vypálil z pevní z pravého kruhu, ale netrefil branku Semjona Varlamova, protože jeho ránu srazil mimo obránce Nick Leddy.
     
    39:38
    Domácí v plném počtu.
     
    39:43
    Tampa právě vstřelila branku!
    Hosté bleskově reagují a znovu se dostávají do vedení. Také oni se radují krátce po neproměněné přesilovce. Tampa po početní převaze pokračovala v tlaku. Ke kotouči se dostal mezi kruhy BRAYDEN POINT a v pádu dokázal puk dostal po ledě mezi betony do brány. Asistence: Victor Hedman, Nikita Kučerov.
    39:43 Brayden POINT - 1:2
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina je u konce, Tampa si drží svůj jednobrankový náskok, vede 2:1. Druhá třetina byla vyrovnanější než ta první. Do útoku se logicky více tlačili domácí, kteří dokonce hosty přestříleli. Dlouhou však nemohli najít recept na skvěle chytajícího Vasilevského. Dočkali se až ve 38. minuty, kdy si puk do vlastní sítě srazil Erik Černák, gól byl připsán Calu Clutterbuckovi. Islanders si však vyrovnaný stav neužili moc dlouho, v poslední minuty druhé části totiž krátce po neúspěšné přesilovce vyrovnal střelou v pádu Brayden Point.
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 4:09.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:48
    Yanni Gourde předl při rychlém protiútoku kotouč do tandemu Rossu Coltonovi, jeho rána z pravé strany však Varlamova moc nevystrašila.
     
    41:09
    Po zakázaném uvolnění se hra vrátí zpět před branku Islanders.
     
    41:50
    Tentokrát se Islanders pro změnu nepovedl přechod modré čáry a píská se ofsajd.
     
    42:40
    Z pravé strany střílel z úhlu Alex Killorn, ale trefil jen jednoho z hráčů soupeře.
     
    43:07
    Komarov sice dostal přihrávku do jízdy do útočného pásma, ale znovu se píská postavení mimo hru.
     
    43:42
    Islanders se zatím ve třetí třetině nedaří zakládání útoků, tentokrát se sice zakázané uvolnění nepíská, ale puk získává zadarmo Tampa.
     
    44:27
    Po skvělé přihrávce Cizikase se dostal do dobré šance Travis Zajac. Vasilevskij se ale stihl rychle přesunout a šanci zlikvidovat.
     
    45:12
    Po přihrávce rukou hráčů Tampy je hra přerušena a vhazovat se bude před Vasilevským.
     
    45:43
    Hedman ještě na chvíli udržel útočné pásmo, ale jeho střela byla následně nepřesná a ke kotouč se dostali domácí.
     
    46:04
    Píská se však další zakázané uvolnění Islanders, takže se bude vhazovat před Varlamovem.
     
    46:25
    Islanders jsou i ve třetí třetině logicky aktivnější a dokonce už vedou i 22:20 na střely.
     
    47:14
    Mathew Barzal si skvěle ze vzduchu sklepl ve středním pásmu puk na hokejku. Poté i vypálil, avšak vyrovnat se mu nepovedlo.
     
    48:30
    Od pravého mantinelu nahazoval puk na branku Scott Mayfield, ale kotouč si nenašel cestu na branku Tampy.
     
    48:47
    Po další střele už musel Andrej Vasilevskij zasahovat, prověřil ho rychlou střelou zápěstím Jean-Gabriel Pageau.
     
    49:13
    Po Leddyho přihrávce střílel od levého hrazení Eberle, neměl však přesně seřízená mířidla.
     
    49:45
    Johnson to vzal na sebe a dlouho držel v útočném pásmu puk. Když se ho konečně rozhodl předat, tak přihrál nepřesně.
     
    50:19
    Ve třetí třetině vedou domácí 5:1 na střely. Žádná ale zatím vyrovnání nepřinesla.
     
    50:51
    Ondřej Palát zavezl kotouč do útočného pásma, ale velmi rychle o něj zase přišel, takže se Tampa musí opět rychle vracet.
     
    51:20
    Martin se pokusil překvapit Vasilevského střelou z velmi ostrého úhlu. Ruský brankář však ponechal svůj beton na ledě a puk pokryl.
     
    52:02
    Mathew Barzal se pěkně prokličkoval ke střele, ale hráči Tampy znovu byli ve velkém počtu v cestě dráhy puku a střelu zablokovali.
     
    52:50
    Kyle Palmieri objel branku a pak oslovil skvělou přihrávkou Andyho Greena. Proti střele obránce Islanders však předvedl Andrej Vasilevskij vynikající zákrok.
     
    54:11
    Rutta nedokázal dostat puk z pásma, takže se k puku dostal Pulock a následně Komarov. Jeho střelu z blízka znovu pokryl Vasilevskij.
     
    54:20
    Eberle našel skvělou přihrávkou Lea Komarova, ale finský obránce odmítl šanci vyrovnat, když minul z velké části odkrytou branku.
     
    55:03
    Islanders ještě chvíli pokračovali v tlaku, ale střela Pulocka na branku neprošla a poté se hosté osvobodili.
     
    56:09
    Ondřej Palát našel výbornou přihrávkou mezi kruhy Jana Ruttu, ten ale druhý gól ve dvou zápasech nepřidal, zadáci Islanders jeho pokus dokázali zablokovat.
     
    57:25
    Tampa zvládá poslední minuty skvěle, místo obrany se zaměřuje na útočení a obrana Islanders má plné ruce práce.
     
    57:41
    Ryan McDonagh mohl svůj tým výrazně přiblížit k vítězství, ale jeho střelu z levého kruhu skvěle chytil lapačkou Semjon Varlamov.
     
    58:10
    Varlamov už odjíždí z branky a Islanders to zkusí v šesti!
     
    58:34
    Tampa dokázala šikovně obloučkem vyhodit puk tak, aby to nebylo zakázané uvolnění.
     
    59:02
    Domácí se konečně usazují v útočném pásmu. Mají přesilo šest na pět.
     
    59:16
    Killorn ale znovu dokázal vyhodit a Islanders už se čas hodně rychle krátí.
     
    59:46
    Hraje se v pásmu Islanders. To už asi bude pro Tampou dobré.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec, z vítězství 2:1 na ledě Islanders se raduje Tampa Bay a Lightning se dostávají v sérii finále konference do vedení 2:1 na zápasy. Tampa otevřela skóre zápasu už v 10. minutě, kdy se trefil z dorážky Yanni Gourde. Od druhé třetiny začali být aktivnější hráči Islanders, kteří se také dočkali vyrovnání, ve 38. minutě se puk dostal za Varlamova po vlastním gólu Černáka, gól byl připsán Calu Clutterbackovi. Jenže nerozhodný stav nedokázali Islanders udržet, už o necelé tři minuty později se Tampa vrátila zpět do vedení, prosadil se krátce po neúspěšné přesilovce střelou v pádu Brayden Point. Ve třetí třetině se domácí dostali do několika šancí, ale ty zneškodnil skvělý Vasilevskij a jinak si Tampa zkušeně hlídala své těsné vedení.
     
    Statistiky utkání

    Střely na branku: 28:25
    Vyhraná vhazování: 47 % : 57 %
    Využití přesilovek: 0/1 : 0/1
    Trestné minuty: 2:2
    Hity: 39:26
    Zablokované střely: 15:21
    Ztráty puku: 16:14
     
    Kdo se postavil do brankoviště?
    Semjon Varlamov (NYI) – 23 zákroků, 2 OG, úspěšnost 92%, odchytal 58:13
    Andrej Vasilevskij (TBL) – 27 zákroků, 1 OG, úspěšnost 96,4%, odchytal 60:00

    Česká a slovenská stopa
    Ondřej Palát (TBL) – 0+0, 0 účast, 1 střela na bránu, TM 0, čas na ledě 18:19
    Jan Rutta (TBL) – 0+0, 0 účast, 2 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 14:20
    Erik Černák (TBL) – 0+1, 0 účast, 2 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 19:44

    Tři hvězdy utkání
    1. Andrej Vasilevskij (TBL) 27 zákroků, 1 OG, úspěšnost 96,4%
    2. Brayden Point (TBL) 1+0
    3. Cal Clutterbuck (NYI) 1+0
     
    Z mé strany je to už pro dnešní utkání všechno, přeji hezké časné páteční ráno. (04:53:05)

    Petr Sumbal

    Branky a nahrávky: 38. Clutterbuck (M. Martin, Cizikas) – 11. Gourde (Coleman, Černák), 40. B. Point (Hedman, Kučerov)


    New York Islanders: Varlamov (I. Sorokin) – Pulock, Pelech, Mayfield, Leddy, Dobson, A. Greene – Eberle, Barzal, Komarov – Josh Bailey (A), B. Nelson (A), Beauvillier – Zajac, Pageau, Palmieri – Clutterbuck (C), Cizikas, M. Martin.
    Tampa Bay Lightning: McElhinney (Vasilevskij) – Rutta, Hedman (A), Černák, McDonagh, D. Savard, Sergačjov – Kučerov, B. Point, Palát – Stamkos (C), Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – Maroon, T. Johnson, Colton.

    Rozhodčí: Sutherland, Furlatt – Murray, Brisebois
    NY Islanders 3 4 Tampa
    #1 Neděle 13.06.2021 • 21:20
    Tampa - NY Islanders 1:2
    #2 Středa 16.06.2021 • 02:00
    Tampa - NY Islanders 4:2
    #3 Pátek 18.06.2021 • 02:10
    NY Islanders - Tampa 1:2
    #4 Neděle 20.06.2021 • 02:10
    NY Islanders - Tampa 3:2
    #5 Úterý 22.06.2021 • 02:15
    Tampa - NY Islanders 8:0
    #6 Čtvrtek 24.06.2021 • 02:07
    NY Islanders - Tampa 3:2 po prodl.
    #7 Sobota 26.06.2021 • 02:15
    Tampa - NY Islanders 1:0
    bahis siteleri