Slovensko – Kanada 1:5 (kon.) | Lotyšsko – Norsko 3:2 (kon.) | Francie – Německo 2:3 (kon.)
Finsko – USA 4:1 (kon.)
konec
Slovensko
1:5 (1:1, 0:2, 0:2)
Kanada
Pondělí 16.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:20.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásné pondělní odpoledne. Mistrovství světa v ledním hokeje pokračuje čtvrtým hracím dnem, společně se podíváme na utkání mezi Slovenskem a Kanadou.
     
    Slovensko

    Naši východní sousedé odstartovali šampionát utkáním proti Francií. A potvrdili roli favorita, hokejisty s galským kohoutem na prsou porazili po velkém boji 4:2. O poznání méně se Ramsayho svěřencům dařilo v sobotu, kdy se jim postavili do cesty Němci. Přestože svého soupeře výrazně přestříleli, tak museli skousnout těžkou porážku 1:2.

    Cíl Slovenska je jasný, a sice postoupit do čtvrtfinále. Ideální by určitě bylo, pokud by se podařilo obsadit první či druhé místo, které by pro čtvrtfinále znamenalo výhodu v podobě pokračování v Helsinkách. Splnění tohoto cíle ovšem nabralo trhlinu po porážce s Německem, v případě prohry s Kanadou by již Slováci neměli situaci pevně ve svých rukou.

    Sestava Slovenska v posledním utkání:

    Rybár (Húska) – Čerešňák (A), Rosandić, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec – Lantoši, Krištof (A), Tatar (C) – Regenda, Roman, Slafkovský – Pospíšil, Tamáši, Lunter – Takáč, Minárik, Liška.

    Nominace Slovenska na MS 2022

    Brankáři: Adam Húska (NY Rangers/NHL, Hartford/AHL), Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL), Matej Tomek (Kometa Brno/ČR)

    Obránci: Michal Ivan, Mislav Rosandič (oba Liberec/ČR), Šimon Nemec (Nitra), Martin Bučko (České Budějovice/ČR), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR), Daniel Gachulinec (Slovan Bratislava), Adam Jánošík (Mladá Boleslav/ČR.), Mário Grman (Hämeenlinna/Fin.)

    Útočníci: Andrej Kollár, Michal Krištof (oba Kometa Brno/ČR), Jakub Minárik (Trenčín), Pavol Regenda (Michalovce), Adam Sýkora (Nitra), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Alex Tamáši (Banská Bystrica), Róbert Lantoši (Linköping/Švéd.), Adam Liška (Čerepovec/KHL), Mário Lunter (Mladá Boleslav/ČR), Kristián Pospíšil (Davos/Švýc.), Miloš Roman (Třinec/ČR), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fin.), Tomáš Tatar (New Jersey Devils/NHL)
     
    Kanada

    Kanada je, jako každý rok, řazena mezi největší favority na titul. Z loňského lotyšského světového šampionátu obhajuje zlaté medaile, byť měla co dělat, aby se ze skupinové fáze vůbec prodrala do čtvrtfinále. Ale stalo se a výsledek už všichni znáte.

    Ve Finsku se k podobným problémům neschyluje. Javorové listy v úvodním klání přestříleli Němce 5:3, načež s italským outsiderem i přes výrazně volnější tempo vyhráli přesvědčivě 6:1.

    Sestava Kanady v posledním utkání:

    Driedger (Thompson) – Whitecloud, Chabot (C), Severson (A), Sanheim, Mayo, Holden, Graves – Roy, Dubois, Cozens – Anderson, Lowry (A), Sillinger – Batherson, Barzal, Johnson – Comtois, Mercer, Gregor – Geekie.

    Nominace Kanady na MS 2022

    Brankáři: Chris Driedger (Seattle Kraken, NHL), Logan Thompson (Vegas Golden Knights, NHL), Matt Tomkins (Frölunda, SWE)

    Obránci: Thomas Chabot (Ottawa Senators, NHL), Ryan Graves (New Jersey Devils, NHL), Dysin Mayo (Arizona Coyotes, NHL), Travis Sanheim (Philadelphia Flyers, NHL), Damon Severson (New Jersey Devils, NHL), Zach Whitecloud (Vegas Golden Knights, NHL)

    Útočníci: Josh Anderson (Montreal Canadiens, NHL), Matthew Barzal (New York Islanders, NHL), Drake Batherson (Ottawa Senators, NHL), Maxime Comtois (Anaheim Ducks, NHL), Dylan Cozens (Buffalo Sabres, NHL), Pierre-Luc Dubois (Winnipeg Jets, NHL), Noah Gregor (San Jose Sharks, NHL), Adam Lowry (Winnipeg Jets, NHL), Dawson Mercer (New Jersey Devils, NHL), Eric O´Dell (Dynamo Moskva, KHL), Nicolas Roy (Vegas Golden Knights, NHL), Cole Sillinger (Columbus Blue Jackets, NHL)
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Húska (Tomek) – Čerešňák (A), Rosandić, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec – Pospíšil, Krištof (A), Tatar (C) – Regenda, Minárik, Slafkovský – Lantoši, Roman, Liška – Takáč, Tamáši, Sýkora – Lunter.
    Trenér: Craig Ramsay

    Kanada: Thompson (Driedger) – Whitecloud, Chabot (C), Severson, Sanheim, Mayo, Holden, Graves – Roy, Dubois (A), Cozens – Anderson (A), Lowry, Sillinger – Batherson, Barzal, Johnson – Comtois, Mercer, Gregor – Geekie.
    Trenér: Claude Julien

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Öhlund – Yletyinen (oba SWE), Seewald (AUT).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:22
    Tatar se dostal ke střele z vrcholku pravého kruhu, prostor mezi třemi tyčemi ale vůbec netrefil.
     
    00:39
    Do brejku vystartoval Dylan Cozens. Jeho nahrávku před bránu zblokoval jeden z obránců k Duboisovi, ten si vylámal zuby na Húskovi.
     
    01:13
    Po přihrávce Joshe Andersona střílel Cole Sillinger, pokus kanadského útočníka vyráží Adam Húska ramenem až do ochranné sítě.
     
    01:44
    Mathew Barzal se vytočil mezi dvěma protihráči a v pravém kruhu hledal Nicka Holdena. Těsně před ním kotouč vypíchl pozorný Adam Jánošík.
     
    02:02
    Slováci předvedli rychlý protiútok, který nakonec střelecky zakončoval Adam Liška. Logana Thompsona v brance Kanady ale překonat nedokázal.
    02:02 Liška si musel ve velké šanci puk rovnat a Thompson se stačil přemístit.
     
    02:39
    O pravého mantinelu nahazoval bekhendem před bránu kanadský kapitán Thomas Chabot. Adam Lowry touš netečoval, přesto měl Adam Húska se zákrokem poměrně velké starosti.
     
    02:42
    Ihned po vyhraném vhazování střílel pod horní tyč Dylan Cozens, Adam Húska vyrazil jeho pokus mimo.
     
    02:52
    První přesilovou hru si zahrají hokejisté Kanady. Menší dvouminutový trest vyfasoval Mislav Rosandić, jenž za vlastní bránou podrazil Nicolase Roye.
     
    03:01
    Skvěle zapracoval Pavol Regenda. Vystoupil k modré čáře, kde vyvinul tlak na Thomase Chabota, ten musel zacouvat až do střední třetiny.
     
    03:19
    Nepřesná kombinace Kanady znamená osvobození Slovenska, o které se postaral Róbert Lantoši.
     
    03:32
    Adam Húska působí velmi klidným dojmem. Thomas Chabot tentokráte zpracování zvládl a pálil z pravého kruhu, slovenský gólman vytáhl zákrok lapačkou.
     
    03:57
    Chabotovi střela od modré vůbec nesedla, o další osvobození Slovenska se pak následně postaral Miloš Roman.
     
    04:16
    Michal Krištof zachytil mizernou zpětnou nahrávku. Po srážce s Kanaďanem skončil na ledě, ale v akci pokračoval Juraj Slafkovský, ten tváři v tvář Thompsonovi napálil gólmana do lapačky.
    04:16 Slafkovský měl šanci v oslabení. Mířil do lapačky brankáře Kanady.
     
    04:45
    Kent Johnson se dostal ke střeleckému pokusu od modré, Adam Húska nastavil lapačku a přerušuje hru.
     
    04:53
    Potrestaný Mislav Rosandič je zpátky na ledové ploše. S koncem jeho trestu pálil Damon Severson, jeho pokus byl úspěšně zblokován.
     
    05:21
    Slováci vyhodili puk z vlastního obranného pásma, vyzvednout ho míří Travis Sanheim.
     
    05:34
    Odvážná rozehrávka Adama Húsky, který hrál až v momentě, kdy měl v těsné blízkosti Bathersona. Poradil si a zapojil do hry Mária Grmana.
     
    06:11
    Nicolas Roy získal puk za brankou Slovenska a snažil se jej předat do mezikruží na Dylana Cozens. Neúspěšně.
     
    06:21
    Kristián Pospíšil nastartoval po levé straně kapitána Tomáše Tatara. Toho zradilo zpracování, takže v akci pokračovat nemohl.
     
    07:06
    Tři obrovské šance slovenského výběru! Dvakrát neuspěl Pavol Regenda, načež na modré příliš dlouho váhal Šimon Nemec. Vypálil až v momentě, kdy se kanadský brankář vrátil do brány a trefil jej do výstroje!
    07:06 Obrovský tlak Slováků. Thompson se měl co ohánět.
     
    08:30
    Puk se teď příhodně odrazil na hůl Matta Barzala, který z mezikruží napálil jen prvního bránícího hráče.
     
    08:41
    Z ostrého úhlu pálil rovněž Drake Batherson. Adam Húska v tomto případě zasahovat nemusel, kus černé gumy prosvištěl vysoko nad břevnem.
     
    08:49
    Centr třetí kanadské lajny Mathew Barzal posunul hru na levou stranu k Drakeu Bathersonovi, který střílel z velkého úhlu mimo tři tyče.
     
    09:00
    Velká příležitost i na straně Kanady! Maxime Comtois se natlačil před gólmana, avšak bekhendem nezvládl zakončit gólově, načež ztratil stabilitu a skončil v bráně sám.
     
    09:32
    Nahození Šimona Nemce vyrazil Logan Thompson jen před odkrytou část klece, kde ale nebyl připraven nikdo v modrém.
     
    09:46
    Adam Húska už byl překonaný, zachránila jej pravá tyčka! Pěknou střelu vyprodukoval zápěstím zprava Pierre-Luc Dubois po zadovce Roye.
     
    10:10
    Cole Sillinger se po přihrávce spoluhráče ocitl ve skvělé šanci, z těsného prostoru brankoviště ale zvedl kotouč až příliš vysoko.
     
    10:48
    Gól Kanady se bude zkoumat, rozhodčí míří k videu!
     
    10:48
    Kanada právě vstřelila branku!
    Šťastný odraz posílá do vedení javorové listy. Po přihrávce Joshe Andersona nahazoval puk z levého kruhu Damon Severson, který před brankou trefil dobře postaveného ADAMA LOWRYHO a od něj se kotouč odrazil za čáru. Asistence: Damon Severson, John Anderson.
    10:48 Adam LOWRY - 0:1
     
    11:12
    A mohlo to být o dva góly! Na modré čáře došlo k nahození a těsně před bránou k teči Kenta Johnsona. Húska udržel puk ve výstroji se štěstím.
     
    11:43
    Michal Ivan mohl střílet, ale ještě po modré nahrál pod sebe Alexi Tamášimu, který se stáhl hlouběji. Ze zápěstí mířil do dobře blokujícího Holdena.
     
    12:06
    Kristián Pospíšil mohl střílet z levé strany, puk ale netrefil a ten tak jen projel k mantinelu.
     
    12:22
    Za vlastní bránou úřadoval Thomas Chabot. V rychlostním souboji předčil Tomáše Tatare a po pravém mantinelu odehrál touš do středního pásma.
     
    12:41
    Premiérovou početní převahu si vyzkouší Slováci. Po zákroku Húsky proti střele Sanheima se kotouč odrazil do rohu kluziště, kde se Nicolas Roy provinil držením.
     
    12:47
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slováci využívají přesilovou hru k rychlému vyrovnání! SAMUEL TAKÁČ z pravého kruhu napálil puk do brankoviště, kde trefil hokejku Damona Seversona a od ní se puk zamířil do sítě. Asistence: Šimon Nemec a Pavol Regenda.
    12:47 Samuel TAKÁČ - 1:1
     
    13:11
    Obrat chtěl dokonat Michal Krištof. Stáhl si kotouč na forhend, aby si nakonec zakončení rozmyslel z důvodu clonícího Whiteclouda.
     
    13:43
    Regenda zahrál puk v útočném pásmu i přes signalizovaný ofsajd a rozhodčí Slováky stěhuje až k Húskovi. Vhazovat se bude po levici slovenského brankáře.
     
    13:52
    S nahozením Travise Sanheima od levého mantinelu neměl Adam Húska vážnější problémy. Puk vyrazil pravým betonem, a pak jej přikryl lapačkou.
     
    14:06
    Do přehuštěného prostoru pálil Alex Tamáši. Ani on ovšem obrat nedokonal, v tomto případě úřadovala vyrážečka Logana Thompsona.
     
    14:59
    Dysin Mayo cíleně nahazoval na teč. Morgan Geekie jeho úmysl pochopil příliš pozdě, kotouč tedy proletěl výrazně vedle pravé tyčky.
     
    15:06
    A znovu Dysin Mayo. V tomto případě vyprodukoval střelu zprava a Adam Húska musel zasahovat, včas vystrčil vyrážečku.
     
    15:27
    Samuel Takáč vyslal od modré čáry pořádnou dělovku a Logan Thompson krotí puk mezi svými betony.
     
    15:44
    Kristián Pospíšil atakoval na hraně faulu Dawsona Mercera. Kanaďané se podívali na muže v pruhovaném, jejich píšťalka však zůstala němá.
     
    15:53
    Rozhodčí nejprve odpustil Slovákům faul na unikajícího Dawsona Mercera a následně vylučují až kanadského Zacha Whiteclouda za napadení.
     
    16:12
    Dobrou práci odvedl v defenzivě Ryan Graves, Vystihl rozehrávku po pravém mantinelu a forhendem vyhodil kus černé gumy přes všechny čáry.
     
    16:27
    Pavol Regenda je při chuti. Slovenský útočník vyslal z prostoru mezi kruhy pořádně ostrou ránu, Logan Thompson ale podruhé nekapituloval.
     
    16:41
    V úvodním dějství je hodně vidět Šimon Nemec, avšak na kanadský bod proti Kanaďanům stále čeká! Od modré vystřelil tvrdou ránu příklepem, puk proletěl o kousek nad horní tyčkou.
     
    17:47
    Tomáš Tatar mohl od levého kruhu střílet, ale ještě nabízel kotouč před bránu Michalu Krištofovi, proti němu výborně vysunul vyrážečku Logan Thompson.
     
    17:53
    Kanaďané druhou přesilovku soupeře zvládli ubránit, zůstávají ale pod tlakem ve svém obranném pásmu.
     
    18:17
    Slováci znovu zmáčkli Kanaďany v jejich vlastním obranném pásmu. Nejprve Grmanovu střelu Thompson šťastně vyrazil lapačkou, následně byla zblokována rána mladičkého Sýkory. Hráči v modrém pokračují v útočné třetině.
     
    19:01
    Alex Tamáši byl před brankou Kanady hodně aktivní, dorazit puk za záda brankáře Thompsona se mu ale nepovedlo.
     
    19:30
    Slovensko hraje skvěle a fanoušci to vidí, proto hlasitě povzbuzují. Po levém mantinelu chtě proniknout Jakub Minárik,cestu mu zatarasil Nick Holden.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Pavol Regenda si ještě neodpustil střelu po odpískání a od kanadských hráčů dostává velmi razantně za vyučenou, že takhle ne.
    Regenda vystřelil už po skončení třetiny. To se Kanaďanům vůbec nelíbilo.
     
    První třetina nabídla atraktivní podívanou, ve které za delší konec tahali slovenští hráči. Kanada sice šla po šťastném odrazu od Adama Lowryho do vedení, Slováci ale vzápětí zužitkovali svou přesilovou hru a díky tečované střele Samuela Takáče vyrovnali.

    Střely na branku: 14-15
     
    Další třetina začne přibližně v 16:13.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Okamžitě po buly Mislav Rosandič nahodil kotouč do útočného pásma. Za vlastní bránu vyjel Logan Thompson a prodloužil puk na Thomase Chabota.
     
    20:36
    Michal Krištof střílel z prostoru mezi kruhy, puk z jeho hole zamířil podél pravé tyče až k zadnímu mantinelu.
     
    21:06
    Adam Húska rozehrál pouze k Joshi Andersonovi. Akce pokračovala do pravého kruhu, kde naprázdno promáchl Adam Lowry.
     
    21:30
    Po střele jednoho z Kanaďanů se puk odrazil do mezikruží, kde včas zareagoval Tomáš Tatar a vypíchl ho pryč.
     
    21:42
    Na prudkou nahrávku Travise Sanheima nedosáhl Mathew Barzal. A protože nezvládl nabrat zpět ztracenou rychlost, píská se zakázané uvolnění.
     
    21:49
    Tentokráte se již Mathew Barzal puku dočkal. Dojel s ním na vrcholek pravého kruhu, odkud vypálil švihem do výstroje připraveného Húsky.
     
    22:24
    Po levém mantinelu se chtěl prodrat sedmnáctiletý talent Adam Sýkora, avšak stopku mu čistým hitem vystavil Nick Holden.
     
    22:42
    Slovenský mladíček Adam Sýkora mohl střílet ze zajímavé pozice na vrcholcích kruhů, puk mu ale utekl až do středního pásma.
     
    23:24
    Mislav Rosandič ještě udržel kotouč v útočné třetině a po levé straně ho přikopl Alexi Tamášimu, tomu nevyšla klička na Morgana Geekieho.
     
    23:31
    Špatnou rozehrávku Kanaďanů mohl potrestat Tomáš Tatar, ani on si ale s kotoučem příliš neporozuměl.
     
    23:46
    V souboji dvou hráčů se 44 na dresu si vedl lépe ten kanadský. Maxime Comtois utržil od Mislava Rosandiče úder hokejkou do obličeje, a protože je viditelný i krvavý šrám, má Kanada k dispozici čtyřminutovou přesilovku.
     
    23:46
    Hrát se ale ještě chvíli nebude. Na plochu míří ledaři, aby z ledu odstranili krev kanadského útočníka.
     
    23:46
    Maxime Comtois do hry minimálně chvíli zcela jistě nezasáhne a s lékařem míří do kanadské kabiny.
     
    23:55
    K asistenci chtěl Damon Severson přidat i vstřelený gól. Od modré si povyjel blíže bráně, ale zápěstím minul volný prostor u pravé tyče.
     
    24:15
    Kanaďané odstartovali dlouhou početní výhodu mizerně a sami museli čelit několika šancím Slovenska.
     
    24:41
    Slováci zatím brání parádně. Nejprve vyhodil Adam Liška, vzápětí také Miloš Roman. Kanada má obrovský problém získat zpět útočnou třetinu.
     
    25:10
    Ke slovu se konečně dostaly i Javorové listy, střela Joshe Andersona z těsné blízkosti šla ale mimo tři tyče.
     
    25:47
    Kanaďané získali útočnou třetinu a spustili pořádný kolotoč. Po sérii nahrávek pálil z vrcholku levého kruhu Barzal, Húska ovšem druhý inkasovaný gól nepřipustil.
     
    25:56
    John Anderson si před slovenskou brankou počínal hodně aktivně, nakonec ale skončil v síti právě kanadský útočník a nikoli puk.
     
    26:11
    Kanada právě vstřelila branku!
    Druhou polovinu početní převaha Kanada využila a je tedy zase o krok napřed. Nutnou podotknout, že se jednalo o velmi šťastný zásah, protože PIERRE-LUC DUBOIS z levého kruhu nahrával, avšak smolný zásah Slafkovského hole nasměroval kus černé gumy mezi betony překvapeného Húsky. Asistence: Dylan Cozens a Nicolas Roy.
    26:11 Pierre-Luc DUBOIS - 1:2
     
    27:07
    U kanadské střídačky byl hodně tvrdě dohrán Dylan Cozens a nakonec střídal o mnoho dříve než plánoval.
     
    27:31
    Vyrovnání měl na hokejce Michal Krištof! Útočník brněnské Komety prostřelil Thompsona mezi betony, jenže hrací předmět přesto proskákal vedle pravé tyčky!
     
    28:15
    Před Adamem Húskou se sluší smeknout klobouk! Nejprve gólman patřící newyorským Rangers předvedl tři neuvěřitelně těžké zákroky, aby se zkoncentroval i na ránu Duboise, tu zastavil vyrážečkou!
    28:15 Fantastické zákroky Húsky.
     
    28:28
    Z levého kruhu pálil Drake Batherson a slovenský gólman vyráží jeho pokus do ochranné sítě. Vhazovat se bude po pravici Adama Húsky.
     
    28:41
    Nejprve Thomas Chabot naznačil střelu, aby vzápětí zadovkou posunul za sebe na Zacha Whiteclouda, jenž vypálil zápěstím mimo tři tyče.
     
    28:59
    Z prostoru mezi kruhy pálil Matt Barzal a o dorážku se pak velmi důrazně snažil Pierre-Luc Dubois. Neúspěšně.
     
    29:38
    Bekhendovým nahozením Mário Grman napálil jenom Mercera a nechybělo moc, aby forvard New Jersey Devils unikal sám na Húsku. Dobře však zapracoval jiný slovenský zadák Adam Jánošík.
     
    30:17
    Mário Grman měl mezi kruhy spoustu času ke střele, nakonec ji ale poslal jen nad.
     
    30:41
    Parádní kombinace čtvrté slovenské formace, chyběla jen třešnička na dortu v podobě vstřeleného gólu. Sýkora zpoza brány nahrál doprava na Takáče, který před bránu nahrál do ideální pozice Alexi Tamášimu. Čtyřiadvacetiletý forvard napoprvé trefil pravý beton Thompsona, napodruhé minul!
     
    31:27
    O další střelecký pokus se zasloužil Michal Krištof, střela ale slovenskému hráči vůbec nesedla a kotouč končí pod betony Logana Thompsona.
     
    31:31
    Pokus Šimona Nemce tečoval Damon Severson do ochranné sítě a vhazovat se znovu bude před kanadským gólmanem.
     
    32:11
    Nicolas Roy neváhal a po přejetí útočné modré čáry si srovnal kotouč na střelu a vypálil svižnou ránu zápěstím. Adam Húska máchl lapačkou a touš v ní schoval.
     
    32:22
    Matt Barzal zvládl souboj s Jakubem Minárikem a nedovolil Slovensku získat útočné pásmo.
     
    32:31
    Nebezpečný projektil vyslal na slovenskou svatyni Mathew Barzal. Adam Húska se nezalekl a maskou vyrazil kus černé gumy mimo nebezpečí.
     
    33:03
    Maxime Comtois si nabruslil před bránu, kde jej viděl Noah Gregor. Nahrávka ovšem byla příliš prudké a útočník patřící Kačerům z Anaheimu nezvládl zpracování.
     
    33:56
    Pod tlakem Samuel Takáč nahodil do útočného pásma. Následně Whitecloudovi nevyšlo vyhození, takže Slovensko pokračuje v útočném pásmu.
     
    34:11
    Po odkryté části klece střílel Michal Ivan, jeho pokus ale neměl dostatečnou razanci a Logan Thompson se tygřím skokem přesunul k pravé tyči včas.
    34:11 Thompson zachraňoval Kanaďany fotbalovou robinsonádou proti Ivanovi.
     
    35:15
    Josh Anderson se před kanadskou brankou dopustil sekání a na dvě minuty si odpočine na trestné lavici.
     
    35:24
    Rozhodčí příhodně zastavil kotouč pro Adama Lowryho, který rázem ujížděl sám na Adama Húsky. lLovenský gólman protihráče vystál do poslední chvíle a po bekhendovém blafáku udržel puk před brankovou čárou!
    35:24 V oslabení se dostal do úniku Lowry. Húska mu nenechal prostor mezi betony.
     
    35:48
    Adam Húska teď vystrašil sám sebe, to když se mu kotouč po vyhození Kanady odrazil před prázdnou branku. Blízko ale nebyl nikdo v bílém dresu.
     
    36:18
    A Kanada opět zahrozila v oslabení. Zleva se natlačil až před bránu Dawson Mercer, leč ani on na pozorného slovenského gólmana nevyzrál.
     
    36:46
    Jeden z kanadských hokejistů přišel o hokejku, čehož nakonec litovat nemuseli, protože Peter Čerešňák trefil jiného bránícího hráče do brusle.
     
    37:15
    Josh Anderson opouští trestnou lavici, Kanada toto oslabení zvládla a mrzet jí může zejména neproměněný únik Adama Lowryho.
     
    37:33
    Adam Sýkora se hvězd z NHL nebojí, v sedmnácti letech hraje nebojácně, a ta to má být! Nyní nechybělo moc, aby přetlačil v souboji jeden na jednoho Seversona.
     
    37:56
    Kanada právě vstřelila branku!
    V závěru druhé třetiny se javorové listy ujímají dvougólového vedení. PIERRE-LUC DUBOIS si z pravé strany najel před branku a vypálil. Adam Húska vyrazil puk před sebe a podruhé už se kanadský útočník v pádu nemýlil. Asistence: Morgan Geekie, Ryan Graves.
    37:56 Pierre-Luc DUBOIS - 1:3
     
    38:11
    S okamžitou odpovědí chtěl přispěchat Kristián Pospíšil. Zleva vystřelil svižný projektil na zadní tyč, avšak těsně přestřelil kanadskou svatyni.
     
    38:54
    Z pravého kruhu vystřelil forhendem Mathew Barzal. Adam Húska se stihl přesunou k levé tyčce a vytáhl úspěšný zákrok levou rukou.
     
    39:13
    A další zákrok pro slovenského gólmana. Vystřelil Thomas Chabot, v tomto případě úřadovala pravá horní končetina Adama Húsy.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 25 – 33
     
    Zápas mezi Slovenskem a Kanadou má obrovský náboj, diváci se rozhodně nenudí. Bohužel, naši východní sousedé tahají za kratší konec provazu, do závěrečné dvacetiminutovky půjdou se ztrátou dvou branek. Javorovým listům vrátil vedení Pierre-Luc Dubois, jenž využil druhou polovinu Rosandičova čtyřminutového trestu. Tentýž hráč dal současnou podobu výsledku, když na sklonku 38. minuty zakončil v pádu bekhendem mezi Húskovy betony. Slovensko mělo několik zajímavých příležitostí, ale žádná se neujala.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:08.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Závěrečná dvacetiminutovka třetího dějství mezi Slovenskem a Kanadou je v plném proudu. Javorové listy hájí dvoubrankové vedení, Slováci se ale určitě nevzdají bez boje.
     
    40:19
    Zach Whitecloud se na modré čáře opřel do puku, svou ránu ale nasměroval přesně doprostřed branky, kde stál připravený Adam Húska.
     
    40:39
    Slovenské trápení v koncovce pokračuje. Zleva střílel Pavol Regenda, Logan Thompson puk vyrazil levým betonem. Vzápětí vytáhl levým ramenem ránu Nemce.
     
    40:44
    Juraj Slafkovský vyslal střelu z vrcholku pravého kruhu, Logan Thompson dával pozor a má puk v lapačce.
     
    41:08
    Kanada právě vstřelila branku!
    Svěřenci kouče Juliena dělají další důležitý krok směrem k vítězství, Kanaďané se ujímají vedení o tři body. První střelu COLE SILLINGER nasměroval do bruslí Jánošíka, druhé zakončení propadlo Húskovi mezerou mezi tělem a pravou rukou až za brankovou čárou. Asistence: Adam Lowry a Josh Anderson.
    41:08 Cole SILLINGER - 1:4
     
    42:26
    Puk se teď zvláštně dostal až před branku k Dawsonu Mercerovi, který ale z těsné blízkosti Adama Húsky nedokázal uklidit puk do sítě.
     
    42:51
    Velkou rychlost nabral po pravé straně Dylan Cozens. Dojel až do kruhu a odtud vypálil zápěstím, Adam Húska tentokráte udržel puk ve výstroji.
     
    43:17
    Juraj Slafkovský sice ustál atak od Damona Seversona, avšak ztratil kontrolu nad kotoučem. Hrací předmět následně Travis Sanheim poslal do střední třetiny.
     
    43:39
    Daniel Gachulinec byl za brankou Slovenska dohrán a s bolestivou grimasou odjíždí na střídačku.
     
    44:28
    Centr třetí kanadské lajny Mathew Barzal bez větších problémů přebruslil Mislava Rosandiče. Pak si posunul kotouč až moc daleko před sebe, lapačkou jej přikryl pozorný Húska.
     
    44:53
    Do levého kruhu dojel podpořit ofenzivu Michal Ivan. Nerozpakoval se a střílel z první, mezeru mezi Thompsonovými betony nenašel.
     
    45:15
    Tomáš Tatar byl vytlačen až do středního pásma, Kanada následně posílá puk za branku Adama Húsky.
     
    45:39
    Talentovaný obránce Šimon Nemec se pěknou kličkou zkusil zbavit Maximea Comtoise, jenž ovšem proti protihráče vystavil zadní část těla a podle rozhodčích čistě ho poslal k ledu.
     
    45:53
    Adam Jánošík střílel od modré čáry, Logan Thompson na střelu dobře viděl a do dráhy letu puku nastavil lapačku.
     
    46:22
    Po tlakem hrající Dylan Cozens nahrával po modré čáře Thomasi Chabotovi. Tomu zpracování žabičky nevyšlo, kus černé gumy tedy navštívil střední třetinu.
     
    46:53
    Naši východní sousedé s snaží, ale Kanada hraje do defenzivy velmi dobře, a když už udělá chybu, podrží skvěle chytající Logan Thompson.
     
    47:07
    Miloš Roman si nahodil puk do útočného pásma, před slovenským útočníkem jej ale u zadního mantinelu získal Thomas Chabot.
     
    47:15
    Josh Anderson si ve středním pásmu prohodil soupeře a rozjel se vstříc Adamu Húskovi, překonat slovenského brankáře se mu ale nepovedlo.
     
    47:55
    V útočné třetině fauloval Josh Anderson. Při napadání Kristiána Pospíšila slovenského forvarda sekl přes ruce, což pozornosti rozhodčích neuniklo.
     
    48:04
    Od modré čáry pálil Šimon Nemec a Logan Thompson jeho ránu neudržel v lapačce. Kotouč ale následně odklízí pryč jeden z bránících hráčů.
     
    48:48
    Ne, Slovákům se nedaří usadit v útočném pásmu. Sice bojovali statečně, ale nakonec touš vydoloval Zach Whitecloud a vyhodil po pravém mantinelu.
     
    49:12
    Nicolas Roy ve středním pásmu odzbrojil Tomáše Tatara a Kanaďané znovu vyhazují puk pryč.
     
    49:26
    Nejprve se Tomáš Tatar pěknou kličkou zbavil Sanheima, jenže pak poslal pomalou bekhendovou nahrávku na Slafkovského. Výsledkem je ofsajd.
     
    49:49
    Noah Gregor s Nicolasem Royem se dostali do náznaku přečíslení dva na jednoho, k ohrožení Adama Húsky ale nedošlo.
     
    50:00
    Potrestaný Josh Anderson je zpět na ledové ploše. Kanaďané hrají v plném počtu a míří za třetím vítězstvím na světovém šampionátu.
     
    50:51
    Do slovenské rozehrávky se zapojil rovněž Adam Húska. Zastavil rychle letící kotouč za bránou a nechal hrát přijíždějícího Tomáše Tatara.
     
    51:18
    Kanada právě vstřelila branku!
    Javorové listy skórují popáté a zdá se, že je hotovo. Dylan Cozens parádním pasem přes střední pásmo vyslal do brejku MORGANA GEEKIEHO a ten svůj únik zakončil přesnou střelou. Asistence: Dylan Cozens a Nick Holden.
    51:18 Morgan GEEKIE - 1:5
     
    51:58
    Střeleckou listinu chtěl rozšířit Ryan Graves. Vypálil zajímavě ze zápěstí, ale trefil hned prvního clonícího protihráče. Hra pokračuje bez přerušení.
     
    52:33
    Samostatný únik zkusil podniknout rovněž Dawson Mercer. Jasným cílem bylo natlačit tělo před Adama Jánošíka, ale to se mu nepodařilo.
     
    53:25
    Miloš Roman měl v úmyslu bekhendem posunout kotouč na Samuela Takáče, ale to přečetl Thomas Chabot, jenž přenesl hru do středního pásma.
     
    53:54
    Adam Liška prověřil pozornost Logana Thompsona střelou z levého kruhu. Kanadský gólman vyráží puk mimo.
     
    54:00
    Za obranou si říkal o nahrávku Drake Batherson. Kotouč na něj z hole Sanheima skutečně mířil, ale ze vzduchu jej šikovně sklepl Šimon Nemec.
     
    54:15
    Z ostrého úhlu vypálil zápěstím Alex Tamáši. Logan Thompson zůstává na jednom inkasovaném gólu, zakončení na přední tyč schoval v lapačce.
     
    Dnešní utkání sleduje 3 585 diváků.
     
    54:48
    Není to poprvé, co se Adam Húska vydal za slovenskou bránu vypomoci spoluhráčům s rozehrávkou. Kotouč zastavil pro Mária Grmana.
     
    55:28
    Sedmnáctiletý mladíček Adam Sýkora mohl okořenit svůj debut na světovém šampionátu dospělých gólem! Bekhendem zkusil roztáhnout Thompsona a puk mu nasměrovat mezi betony, gólman odolal!
     
    56:13
    Ostrou ranou se prezentoval Noah Gregor, který ale nemířil přesně a trefil jen zadní mantinel.
     
    56:29
    Od modré nahazoval Mário Grman. Kus černé gumy daleko nedoletěl, úspěšně jej pravou nohou zblokoval Maxime Comtois.
     
    56:51
    Čtvrtá kanadská lajna si i zaútočila. Dawson Mercer nabral rychlost po pravém mantinelu, pasem pod sebe vyslal touš za brusle Gregora.
     
    57:02
    Na trestnou lavici odchází Mário Grman, který vyhodil puk mimo hřiště a následuje tak trest za zdržování hry.
     
    57:31
    S nelehkým zpracováním Bathersonovy nahrávky si Thomas Chabot neporadil. Musel proto zacouvat až k vlastnímu brankáři Thompsonovi.
     
    58:04
    Pěkné kombinaci chyběla jen gólová tečka. Před bránou číhal Adam Lowry, jemuž v poslední možnou chvíli přizvedl hokejku Alex Tamáši.
     
    58:41
    Je zřejmé, že Kanada početní převahu nehraje naplno. Hrací předmět po většinu času drží v útočné třetině, avšak k zakončení se nežene.
     
    59:02
    Na druhé straně je třeba ocenit slovenskou obětavost i za rozhodnutého stavu. Adam Liška v pádu zblokoval zakončení Maya, následnou rán Geekieho kryl Húska.
     
    59:05
    Naši výhodní sousedé hrají v plném počtu. Mário Grman zabral a už je v obranném pásmu, ke vypomáhá spoluhráčům při bránění.
     
    59:54
    Ještě jedno zakončení, které mělo směřovat na kanadskou svatyni, jenže kotouč nabral moc velkou výšku, takže Logan Thompson nemusel zasahovat.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči: Adam Húska – Logan Thompson
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 35:44 (14:15, 11:18, 10:11)
    Vyhraná vhazování – 28:31
    Trestné minuty – 8:8
     
    Zápas mezi Kanadou a Slovenskem byl doposud jednoznačně tím nejlepším, co nám skupina z Helsinek nabídla. Hokejisté s javorovým listem na prsou potvrdili roli favorita a houževnatého soupeře porazili 5:1.

    První gól střetnutí padl v 11. minutě, kdy se trefil Adam Lowry. Na tento zásah ještě Slováci našli odpověď zásluhou Samuela Takáče, ale od tohoto momentu už pálili jenom hráči ze zámoří. Dvěma góly přiblížil Kanadu očekávánému vítězství Pierre-Luc Dubois a v průběhu třetí třetiny ještě vylepšili konečný výsledek Cole Sillinger s Morganem Geekiem.

    Slovenští hokejisté bojovali a za předvedený výkon jim patří uznání, avšak postupně síly ubývaly a určitě zde byla i frustrace poté, co střely nebyly špatné, ale Logan Thompson předvedl několik skvělých zákroků. Náladu si Slováci pokusí spravit ve středu proti Švýcarsku, Kanada se o den později střetně s Kazachstánem. (17:53:32)

    Martina Sikorová

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 13. Takáč (Nemec, Regenda) – 11. Lowry (Severson, Anderson), 27. Dubois (Cozens, Roy), 38. Dubois (Geekie, Graves), 42. Sillinger (Lowry, Anderson), 52. Geekie (Cozens, Holden)


    Slovensko: Húska (Tomek) – Čerešňák (A), Rosandić, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec – Pospíšil, Krištof (A), Tatar (C) – Regenda, Minárik, Slafkovský – Lantoši, Roman, Liška – Takáč, Tamáši, Sýkora – Lunter.
    Trenér: Craig Ramsay

    Kanada: Thompson (Driedger) – Whitecloud, Chabot (C), Severson, Sanheim, Mayo, Holden, Graves – Roy, Dubois (A), Cozens – Anderson (A), Lowry, Sillinger – Batherson, Barzal, Johnson – Comtois, Mercer, Gregor – Geekie.
    Trenér: Claude Julien

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Öhlund – Yletyinen (oba SWE), Seewald (AUT)

    Diváci: 3 585
    bahis siteleri