Pjunik – Kluž 0:0 (kon.) | Malmö – Víkingur Reykjavík 3:2 (kon.) | Ludogorec – Sutjeska 2:0 (kon.)
FC Ballkani – Žalgiris Vilnius 1:1 (kon.) | New Saints – Linfield 1:0 (kon.) | Lech Poznaň – Karabach 1:0 (kon.)
Shamrock – Hibernians 3:0 (kon.) | Shkupi – Lincoln 3:0 (kon.)
konec
Malmö FF
3:2 (2:1)
Víkingur Reykjavík
Úterý 05.07.2022, 19:00 • Malmö New Stadium, Malmö • Liga mistrů (předkola) • 1. předkolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00 a budeme z něj přinášet změny stavu.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u úvodního zápasu prvního předkola Ligy mistrů. Předkola oficiálně začala již několik dní zpět, kdy si v Reykjavíku v rámci turnaje nultého předkola zajistil islandský mistr Víkingur Reykjavík postup přes estonský a andorrský tým do další fáze, ve které vyzve Malmo FF, mistra Švédska.
     
    Malmö FF:
    Vládce Švédska. Jinak snad ani týmu kousek od hlavního dánského města Kodaně nelze říct. Račte se začíst do jednoduché rekapitulace: podruhé za sebou mistr Švédska, za posledních devět let získal mistrovský titul hned šestkrát, z toho čtyřikrát za šest posledních let. Na druhou stranu, v poslední sezoně vyhrálo Malmö nad AIK Stockholm pouze zásluhou lepšího skóre a stačila mu k tomu bezbranková domácí remíza v posledním kole.

    Letos ale bude muset Malmö dotahovat ztrátu, jelikož po třinácti odehraných kolech je v tabulce až na páté pozici s 21 body a se ztrátou čtyř bodů na Spartě nechvalně známý a vedoucí Häcken, který má navíc zápas k dobru. Malmö se navíc vinou horšího koeficientu Švédska za poslední pětiletku bude prokousávat do případné základní skupiny Ligy mistrů až z prvního předkola. Ovšem stejnou situaci musel švédský klub zvládnout v uplynulé sezoně, kdy postupně poslal ze hry ven Rigu, HJK Helsinki, Glasgow Rangers a Ludogorec Razgrad. V základní skupině se pak mohl těšit na Juventus, Zenit a Chelsea a v této konfrontaci skončil na posledním, čtvrtém místě se ziskem jednoho bodu.
     
    Víkingur Reykjavík:
    Byla to obrovská sláva, když se celek z "výpadovky" Reykjavíku stal mistrem své země. Před devíti lety totiž ještě hrál druhou ligu a poté se znovu vrátil do Deild ligy, tedy nejvyšší soutěže. Hned rok poté skončil čtvrtý a kvalifikoval se po téměř třiceti lety do evropských předkol. Úspěchy byly dovršeny minulý rok, kdy Knattspyrnufélagið Víkingur získal po třiceti letech mistrovský titul. Zvítězil o bod před Breiðablíkem zejména díky skvělému finiši, když vyhrál posledních šest zápasů a naopak Blikar tratili v předposledním kole porážkou v Hafnarfjorðuru.

    V probíhajícím ročníku se ale Víkes nebo Víkings zpočátku tolik nedařilo a Breiðablík byl suverénní (osm zápasů, osm výher). Nyní ale Víkingur vyhrál čtyřikrát v řadě, i přesto na svého soka z hlavního města ztrácí devět bodů (s utkáním k dobru). Hlavní zbraní týmu by mohl být dánský forvard Nikolaj Hansen, jenž loni se šestnácti góly opanoval korunu střelců PepsiDeild a Salvadořan Pablo Punyed. Hlavní předsezonní posilou byl ale švédský zadák Olivier Ekroth. V kvalifikačním turnaji se navíc velmi dobře prezentoval útočník nebo záložník Krístall Máni Ingason.
     
    Fanoušci Víkinguru si mohli na zápas udělat výlet. Klub z Reykjavíku nabízel za 75000 islandských korun (cca 14000 českých korun) zhruba čtyřdenní výlet směr Keflavík (mezinárodní islandské letiště) – Kodaň. Bez ubytování, bez vstupenek a bez cesty do Malmö, které je z Kodaně vzdálené zhruba 40 kilometrů.
     
    Úvodní sestavy:

    Malmö FF: Dahlin – Berget, L. Nielsen, Hadzikadunic, Moisander, Olsson – Rakip, Christiansen (C), Peña – Toivonen, Birmančević
    Náhradníci: Diawara, Andersson – E. Larsson, Knudsen, Beijmo, Abubakari, Chaluš, Edvardsson, H. Larsson, Adrian, Sejdiu, Nanasi
    Trenér: Miloš Milojević

    Víkingur Reykjavík: Þ. Ingason – Gunnarsson, Ekroth, Sigurdsson, Tómasson – Agnarsson, Punyed, Magnusson (C), Andrason – Hansen, K. M. Ingason
    Náhradníci: Jónsson – Douglas McLagan, Gudjonsson, Þórðarson, Gudjohnsen, Sigurpálsson, B. S. Ingason, Atlason, Gunnarsson
    Trenér: Arnar Bergmann Gunnlaugsson

    Rozhodčí: Dumitri Muntean – Vlad Lifciu, Victor Mardari (vš. Moldavsko).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    12
    Anders Christiansen fauloval na ose hřiště Krístall Máni Ingasona, který měl dostatek volného prostoru. Ukázková kosa, jasná žlutá karta a přímý volný kop z poměrně dobré vzdálenosti.
    12. Žlutá karta pro Christiansena
     
    13
    Víkingur se radoval marně. Na přímý volný kop Pabla Punyeda si hezky naběhl Viktor Örlygur Andrason a hlavičku usměrnil takřka do levé šibenice, kam Dahlin neměl šanci dosáhnout. Jenže moldavský asistent Victor Mardari odmával ofsajd.
    13. Neuznaný gól Víkinguru
     
    16
    Malmö právě vstřelilo branku!
    Do vedení se naopak dostává Malmö FF. Veljko Birmančević odcentroval z pravé strany po zemi na kapitána Christiansena, který minul. Pro domácí to nebylo na škodu. K míči se dostal MARTIN OLSSON, jenž měl jako zadák spoustu štěstí. Vystřelil a od ležícího obránce Víkinguru se míč odrazil do protipohybu Þordura Ingasona směrem k levé tyči.
    16. Martin Olsson
     
    23
    Švédská posila Víkinguru, stoper Peter Oliver Ekroth, fauloval na půlce hřiště útočníka Birmančeviće a poté, co sudí důsledně prozkoumal, jaké má číslo, mu ukázal také žlutou kartu.
     
    29
    Krístall Máni Ingason se dvakrát stal příjemcem celkem tvrdého zákroku. První nebyl odpískán, druhý ano. Potřetí se spíše uhýbal skluzu, kterým ho chtěl zbavit míče Sergio Peña, jenže vzápětí si chtěl získat faul a vidí žlutou kartu za nesportovní chování – nafilmovaný pád.
     
    32
    Se žlutými kartami se nyní roztrhl pytel. Po faulu na útočníka Birmančeviće vidí kartonek téže barvy jako Krístall Máni Ingason i záložník Viktor Örlygur Andrason. A pokud se nemýlím, tak ve 25. minutě dostal žlutou kartu i švédský stoper Víkinguru Peter Oliver Ekroth, ale v systému UEFA zatím tento trest nesvítí.
     
    34
    Pablo Punyed se nechal trošku unést. Po tom, co Rakip přihrál míč na spoluhráče, mu rukama vystavil strom, což neušlo pozornosti sudímu Munteanovi. Další žlutá karta pro Víkes.
     
    38
    Víkingur právě vstřelil branku!
    Nyní už Víkes zaslouženě vyrovnávají. Pablo Punyed totiž fantastickou uličkou našel mezi obráncem Nielsenem a Bergetem kanonýra KRÍSTALLA MÁNI INGASONA, který si zpracoval míč a v pádu rychle vystřelil kolem ruky gólmana Dahlina. Asistence: Punyed.
    38. Krístall Máni INGASON - 1:1
     
    39
    Hrdina Víkinguru vzápětí jde z placu ven. Při velké oslavě gólu, která proběhla pod kotlem Malmö, se trošku postrkal se soupeřem a jelikož šarvátku začal, vidí druhou žlutou a tudíž i červenou kartu. V prvním předkole Ligy mistrů tak dohrál, i co se odvety týče.
     
    41
    Útočník Veljko Birmančevic se dopustil útočného faulu a k uklidnění všeobecných emocí po červené kartě vidí za nijak nebezpečný přestupek žlutý kartonek.
     
    42
    Malmö právě vstřelilo branku!
    Obránce Berget, který se před chvílí při vyrovnávací brance nechal obehrát Krístall Máni Ingasonem, se vykoupil. Krásným centrem z pravé strany našel ve vápně OLU TOIVONENA, což je kanonýr k pohledání. Šel do míče rybičkou, což bek Halldor Smari Sigurdsson vůbec nečekal a trefil se přesně k tyči. Asistence: Jo Inge Berget.
    42. Ola TOIVONEN - 2:1
     
    45
    V prvním poločasu budou nastaveny dvě minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První půlka je u konce. Víkingur byl zpočátku aktivnější a podařilo se mu vstřelit branku, jenže ve třinácté minutě nemohla být uznána kvůli těsnému ofsajdu Krístalla Máni Ingasona. Naopak krátce poté se radovali domácí hráči. Martin Olsson se po promáchnutí Christiansena dostal ke střele a od ležícího beka Víkinguru se míč odrazil do protipohybu gólmana do sítě. Ve 38. minutě se hostům podařilo srovnat. Punyedova přihrávka šla přesně mezi beky na Krístalla Máni Ingasona, jenž poslal míč pod rukou gólmana do sítě. Jenže vzápětí po oslavách a menší potyčce uviděl druhou žlutou kartu a šel z placu. Vyrovnaný stav 1:1 do poločasu nevydržel, jelikož Berget se vykoupil za špatné hlídání soupeře při gólu na 1:1. Poslal do vápna krásný centr a švédský kanonýr Ola Toivonen uklidil míč hlavičkou přesně k tyči – 2:1.
     
    Statistiky prvního poločasu:
    Góly: 2-1
    Střely celkem: 5-3
    Střely na branku: 2-1
    Zásahy gólmanů: 0-0
    Rohy: 2-1
    Fauly: 9-7
    Žluté karty: 2-5
    Červené karty: 0-1.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    54
    Dobrou střelu Rakipa vyrazil gólman Ingason do strany přímo do míst, kde byl kapitán Christiansen. Ten z úhlu nestřílel, ale přihrál pod sebe na Birmančeviće, jehož rána roztřásla břevno. Zpětně byl ale Christiansenovi dopísknut ofsajd.
     
    56
    První střídání zápasu. Domácí jedenáctku opustí dnes nemnoho viditelný Niklas Moisander a místo něj půjde hrát Felix Beijmo.
     
    57
    Střídají také hosté. Krajní bek Logi Tómasson, jenž minulý týden v islandském poháru při výhře Víkes na hřišti druholigového Selfossu 6:0 nastřílel hattrick, jde dolů. Místo něj bude hrát Davíd Örn Atlason.
     
    66
    Kartonek žluté barvy vidí také záložník Malmö Erdal Rakip.
     
    69
    Po střele Sergio Peñi z pravého rohu vápna se rozezvučela vzdálenější tyčka za zády Ingasona.
     
    71
    Kapitán domácích Anders Christiansen jde z hřiště a na dvacet minut si půjde zahrát Sebastian Nanasi.
     
    72
    Střídá také útočník Ola Toivonen, který se postaral o zatím rozdílovou branku na 2:1. Místo něj přichází na zelený pažit Patriot Sejdiu. Bek Matěj Chaluš tak stále čeká na lavičce náhradníků. A také druhý střelec Malmö střídá, bek Martin Olsson přepustí místo pro Jonase Knudsena.
     
    78
    Druhá změna v kádru Víkinguru. Erlingur Agnarsson střídá, místo něj půjde pomoct zvrátit nepříznivý stav Ari Sigurpálsson.
     
    80
    Kanonýr loňské sezony Víkinguru, dánský forvard Nikolaj Hansen, střídá a přepustí místo Arnor Borg Gudjonssonovi. Střídají také domácí, kdy Erdal Rakip jde dolů a zahraje si Hugo Larsson.
     
    Dnešní utkání sleduje 11830 skvělých diváků.
     
    83
    Þordur Ingason, gólman hostí, vidí za několikeré zdržování při odkopu žlutou kartu.
     
    84
    Malmö právě vstřelilo branku!
    Špatná rozehrávka vychází Víkingur draho. Bek Sigurdsson kousek před vápnem poslal míč v rozehrávce přímo na nohu střídajícího Hugo Larssona, který výborně přihrál na levou stranu vápna pro VELJKO BIRMANČEVICE. Útočník Malmö se zapsal do statistik lépe než na konci prvního poločasu. To dostal žlutou kartu, nyní se trefil přesně křížem ke vzdálenější tyči. Asistence: Hugo Larsson
    84. BRIMANČEVIĆ - 3:1
     
    90
    Ve druhém poločasu se budou hrát o čtyři minuty navíc.
     
    90+3
    Víkingur právě vstřelil branku!
    Jediná akce stačila Víkinguru k tomu, aby se dotáhl na pro odvetu přijatelný rozdíl jedné branky. HELGI GUDJONSSON prodloužil dlouhý nákop hlavičkou naslepo na střídajícího Sigurpálssona, který se k balonu nedostal. Nicméně hlavičkující Jonas Knudsen zazmatkoval. Chtěl hlavou přihrát míč pro Beijima, ovšem tento úmysl vystihl právě Gudjonsson. Udělal Beijimovi kličku a poté vystřelil, přičemž jeden z vracejících se hráčů Malmö lehce tečoval míč a Dahlin se u své levé tyče natahoval marně.
    90+3. GUDJONSSON - 3:2
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    V prvním poločasu se na branku čekalo do 16. minuty. Tři minuty předtím nebyla uznána trefa Krístalla Máni Ingasona pro ofsajd, nicméně poté se na druhé straně s velkou dávkou štěstí prosadil Martin Olsson. Víkes srovnali ve 38. minutě, kdy už Krístall Máni Ingason zamířil v souladu s pravidly, ovšem hned poté dostal druhou žlutou kartu a v odvetě bude chybět. A pro Víkingur to bude citelná ztráta. Navíc ve 42. minutě vrátil domácím vedení perfektní rybičkou Ola Toivonen.

    Ve druhé půlce se hrálo jen na jednu branku, hosté v deseti bránili výsledek 2:1 a příznivou ztrátu pro domácí odvetu. Ale po všech závarech a tyčích se na Malmö v 84. minutě usmálo štěstí, když se trefil Veljko Birmančević. Po špatné rozehrávce Víkinguru mu předložil výbornou přihrávku Larsson a srbský forvard se ránou na vzdálenější tyč nemýlil. Ale Víkingur vytěžil z mimina maximum. Ve třetí minutě nastavení se totiž po nepřesné hlavičce Knudsena dostal k míči Helgi Gudjonsson a s lehkou tečí se trefil přesně k pravé tyčce. V odvetě za týden na umělé trávě stadionu Víkingsvöllur bude rozhodně co hrát a my budeme živě u toho!
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 3-2
    Střely celkem: 26-4
    Střely na branku: 14-2
    Zásahy gólmanů: 0-11
    Rohy: 10-2
    Fauly: 12-7
    Žluté karty: 3-6
    Červené karty: 0-1.
     
    S konstatováním, že Malmö FF doma sice úvodní zápas prvního předkola Ligy mistrů proti Víkinguru Reykjavík vyhrálo, ale do odvety si veze minimální náskok výsledkem 3:2, se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (21:07:37)

    Tomáš Lysý

    Branky: 16. Olsson, 42. Toivonen (Berget), 84. Brimančević (Larsson) – 38. Ingason (Punyed), 90+3. Gudjonsson

    Karty:   12. Christiansen (MLM), 41. Birmančevic (MLM), 66. Rakip (MLM) – 23. Ekroth (VKR), 29. K. M. Ingason (VKR), 32. Andrason (VKR), 34. Punyed (VKR), 83. Þ. Ingason (VKR)   39. K. M. Ingason (VKR)


    Střely na branku: 14:2. Střely mimo: 6:1. Rohy: 10:2. Fauly: 12:7.
    Malmö FF: Dahlin – Berget, L. Nielsen, Hadzikadunic, Moisander (56. Beijmo), Olsson (72. Knudsen) – Rakip, Christiansen (C) (71. Nanasi), Peña – Toivonen (72. Sejdiu), Birmančević
    Náhradníci: Diawara, Andersson – E. Larsson, Knudsen, Beijmo, Abubakari, Chaluš, Edvardsson, H. Larsson, Adrian, Sejdiu, Nanasi

    Trenér: Miloš Milojević

    Víkingur Reykjavík: Þ. Ingason – Gunnarsson, Ekroth, Sigurdsson, Tómasson (57. Atlason) – Agnarsson, Punyed, Magnusson (C), Andrason – Hansen (80. Gudjonsson), K. M. Ingason
    Náhradníci: Jónsson – Douglas McLagan, Gudjonsson, Þórðarson, Gudjohnsen, Sigurpálsson, B. S. Ingason, Atlason, Gunnarsson

    Trenér: Arnar Bergmann Gunnlaugsson

    Rozhodčí: Dumitri Muntean – Vlad Lifciu, Victor Mardari (vš. Moldavsko)

    Diváci: 11830
    Úterý 12.07.2022
    Víkingur Reykjavík - Malmö 3:3

    Branky: 15. K. F. Gunnarson (Punyed), 56. Hansen (Atlason), 75. K. F. Gunnarsson (Hansen) – 34. Birmančević (Kiese Thelin), 45. Beijmo, 47. Christiansen (Beijmo)

    Karty:   45+2. Nielsen (VKR), 54. Andrason (VKR) – 18. Thelin (MLM), 60. Olsson (MLM), 81. Rakip (MLM)

    Střely na branku: 5:8. Střely mimo: 3:2. Rohy: 6:3. Fauly: 4:8.
    bahis siteleri