Lecce – Sampdoria 1:1 (kon.) | Turín – Salernitana 1:1 (kon.) | Sassuolo – Juventus 1:0 (kon.)
AS Řím – Udinese 3:0 (kon.)
konec
AS Řím
3:0 (1:0)
Udinese Calcio
Neděle 16.04.2023, 20:45 • Stadio Olimpico, Řím • Italská Serie A • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký nedělní večer. Italská Serie A má dnes na programu čtyři zápasy jubilejního 30. kola. V tomto textovém přenosu se zaměříme na souboj mezi týmy AS Řím a Udinese Calcio, jenž bude mít papírové favority ve fotbalistech domácího celku z hlavního města.
     
    Římanům patří ve dvacetičlenné tabulce se ziskem 53 bodů třetí pozice. Ztráta na vedoucí Neapol (75) a městského rivala z Lazia (61) je velká, a tak se AS musí dívat hlavně pod sebe. Stejně bodů má totiž i milánský AC a jen o dva body zpět je pro změnu Inter. Svěřenci trenéra Mourinha vyhráli v nejvyšší soutěži dvě poslední utkání. Před týdnem uspěli nejtěsnějším rozdílem na hřišti FC Turín. Jedinou branku zápasu vsítil už v 8. minutě Paulo Dybala, jenž se však následně ve čtvrtečním čtvrtfinále Evropské ligy proti nizozemskému Feyenoordu Rotterdam zranil a musel už ve 26. minutě střídat. Římané se tak budou muset proti Udinese obejít bez suverénně nejlepšího kanonýra, jenž má v tomto ligovém ročníku na kontě již jedenáct přesných zásahů.
     
    Udinese uzavírá v ligovém pořadí první desítku, a to se ziskem 39 bodů. Fotbalisté druhého nejstaršího klubu Serie A platí letos s dvanácti nerozhodnými výsledky za remízové přeborníky. Plichta se zrodila i v posledním odehraném utkání, v němž Udinese zachraňovalo ve druhé nastavené minutě gólem z penalty bod proti Monze (2:2). Zodpovědnost vzal na sebe v těžké chvíli pětadvacetiletý portugalský útočník Beto, jenž je s deseti letošními zásahy nejlepším týmovým kanonýrem.
     
    Poslední vzájemné utkání těchto mužstev ovládlo Udinese vysoko 4:0. Při celkově 103. měření sil šlo o historicky nejvyšší výhru bíločerných. Římané tak mají svému soupeři na domácím stadionu rozhodně co oplácet. Otázkou je, jak k zápasu během náročného programu a před klíčovou odvetou Evropské ligy přistoupí.
     
    Úvodní sestavy:

    AS Řím: Patrício – Mancini, Smalling, Llorente – Çelik, Cristante, Bove, El Shaarawy – Wijnaldum, Lo. Pellegrini (C) – Belotti.
    Náhradníci: Boer, Svilar – Abraham, Camara, Darboe, Kumbulla, Majchrzak, Matić, Ibañez, Spinazzola, Tahirović, Volpato, Zalewski.
    Trenér: Jose Mourinho

    Udinese Calcio: Silvestri – Becão, Bijol, N. Pérez – Ehizibue, Samardžić, Walace, Lovrić, Udogie – Pereyra (C) – Success.
    Náhradníci: Padelli, Piana – Ebosele, Nestorovski, Pafundi, Masina, Thauvin, Zeegelaar.
    Trenér: Andrea Sottil

    Rozhodčí: A. Giua – F. Preti, F. Lombardo.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Římané nastoupili do utkání v tradičních červených dresech. Hosté z Udinese hrají v bílo-černých.
     
    2
    Domácí fotbalisté v úvodních desítkách vteřin drží míč výhradně na svých kopačkách. Kombinují s ním ovšem vesměs na vlastní polovině, maximálně poblíž půlící čáry.
     
    3
    První útočný výpad Udinese skončil nedovoleným zákrokem Diega Llorenteho na Kingsleyho Ehizibueho. Hosté mají k dispozici zajímavou standardku.
     
    4
    Centrem z pravé strany někam před malé vápno ji rozehrál Lazar Samardžić. Přes defenzivní val balon neprošel. Obrana AS rychle zasáhla.
     
    5
    Zadáci Udinese zapojili do kombinace rovněž brankáře Marca Silvestriho. Domácí se snaží o napadání.
     
    6
    Lorenzo Pellegrini přenesl hru na útočnou polovinu, kde mu tělem vystavil ráznou stopku Rodrigo Becão. Je pískáno proti brance Udinese, na přímé zakončení to ale není.
     
    8
    Hra se v úvodu zápasu přelévá z jedné strany na druhou, avšak bez výraznějšího efektu. Na první větší šanci stále čekáme.
     
    9
    Stephan El Shaarawy si navedl balon na křižnou střelu levačkou z hranice pokutového území. Pokus to byl dost nepřesný a skončil vysoko nad brankou.
     
    10
    Lorenzo Pellegrini se uchýlil k taktickému faulu. Balon pro fotbalisty v pruhovaném.
     
    12
    Nadějný centr adresoval z pravé strany před branku Georginio Wijnaldum. Jeden z hostujících beků odvracel vedle levé tyče na rohový kop.
     
    15
    Lorenzo Pellegrini se octl na trávníku. Po kontaktu s Walacem se zdálo, že svému pádu přidal. Je nicméně pískáno.
     
    16
    Georginio Wijnaldum se pokusil zaskočit brankáře rychlou rozehrávkou. Záměr mu nevyšel. Marco Silvestri byl na svém místě.
     
    17
    Úvod zápasu provází poměrně dost nepřesností. Udinese teď pod tíhou napadání vyloženě odevzdalo odkopem balon soupeři.
     
    19
    Po Isaacu Successovi se několik metrů před hranicí šestnáctky ohnali hned dva protihráči a stáhli ho k zemi. Tohle může být pro AS hodně nepříjemný přímý kop.
     
    21
    Lazar Samardžić si dal se svou rozehrávkou načas. Poté střílel přes zeď jen doprostřed branky, kde číhal připravený Rui Patrício.
     
    22
    Standardka i na druhé straně. Z pravého okraje hřiště centroval do vápna Lorenzo Pellegrini. Po velkém závaru ve vápně se k nebezpečné hlavičce dostal z hranice toho malého Gianluca Mancini. Balonu v cestě pod břevno zabránil Marco Silvestri, jenž ho ve výskoku vyrazil.
    22. Mancini mohl otevřít skóre.
     
    23
    Isaac Success si během poslední akce ublížil a zůstává otřesený na trávníku. Ještě hůře je na tom samotný Gianluca Mancini, jenž bude zřejmě muset střídat.
     
    25
    Isaac Success už je na nohou a bude pokračovat v utkání s obvázanou hlavou. To s Mancinim to nevypadá dobře. Stále leží na zemi v péči lékařů.
     
    27
    Obvázanou hlavu už má rovněž Gianluca Mancini. Na chvíli odešel za postranní čáru, nyní už je ovšem zpátky na hřišti. Uvidíme, zda na něm vydrží.
     
    28
    Hra po více než čtyřminutové prodlevě pokračuje. Andrea Belotti pelášil s míčem po levé straně. Pak mu ale nevyšla klička proti Bijolovi a skončil na zemi.
     
    29
    Zase se skoro minutu nehrálo. Andrea Belotti se v pokutovém území držel za bolavý kotník. Na ošetření nakonec nedošlo. Zřejmě nás hned v prvním poločase čeká pořádná porce nastavení.
     
    30
    Edoardo Bove uhrál v souboji s Jakou Bijolem rohový kop. Centr z kopačky Lorenza Pellegriniho byl odvrácen mimo šestnáctku.
     
    32
    Georginio Wijnaldum se z pravé strany velkého vápna odhodlal ke střele na bližší tyč. Míč vyrazil na rohový kop Marco Silvestri.
     
    33
    Roberto Pereyra zahrál v pokutovém území rukou, což teď domácí hráči vehementně reklamují. Sudí Giua komunikuje na dálku s kolegou u videa.
    33. Pereyra zasáhl balon ve vápně rukou.
     
    34
    Hlavní arbitr se jde přesvědčit na vlastní oči. Napětí trvá. Tohle se ale rozhodně pískat dá.
     
    35
    Je to tak! Verdikt je na světě, AS Řím bude mít jedinečnou možnost otevřít skóre ze značky pokutového kopu.
     
    35
    Roberto Pereyra ještě vidí za svůj zásah rukou žlutou kartu. Další trest, mnohem výraznější, může přijít vzápětí.
     
    37
    K penaltě se postavil Bryan Cristante, jenž ji rozehrál střelou do pravé tyčky!
     
    37
    AS Řím právě vstřelil branku!
    Celá akce ale pokračovala! Míč se naštěstí pro domácí odrazil od tyče k EDOARDOVI BOVEMU, který jej přeci jen uklidil do odkryté pravé části branky.
    37. Edoardo BOVE - 1:0
     
    40
    Rovněž druhé karetní napomenutí tohoto zápasu putuje na stranu Udinese. Konkrétním adresátem je Isaac Success, jenž si bude muset dávat na další zákroky velký pozor.
     
    42
    Dalekonosná přízemní rána Udinese byla sražena vedle levé tyčky na rohový kop.
     
    43
    Po rozehrávce z levé strany mířil náběhovým volejem Rodrigo Becão vysoko nad branku.
     
    44
    Statistika držení míče udává v těchto chvílích údaj padesát na padesát. Udinese rozhodně není na hřišti jen do počtu.
     
    45
    Úvodní poločas bude nastaven o pět minut. Dalo se to čekat. Dlouho se ošetřovalo a zkoumala se rovněž penalta.
     
    45+1
    Stephan El Shaarawy byl v čase přihrávky po levé straně za posledním obráncem Udinese, což pomeznímu sudímu neuniklo. Ofsajd.
     
    45+2
    Nesledujeme kdovíjak úchvatnou fotbalovou podívanou. V těchto chvílích je to především boj o balon. Aktuálně ho drží zadáci Udinese.
     
    45+4
    Stephan El Shaarawy nabral rychlost a už si téměř rovnal míč na střelu zpoza hranice pokutového území, když jej sundal skluzem k zemi Kingsley Ehizibue. Žlutá karta a nebezpečná standardka pro AS Řím.
     
    45+5
    Lorenzo Pellegrini rozehrál přímý kop střelou do pravého spodního růžku branku. Marco Silvestri padající balon tygřím skokem vyrazil na rohový kop! Ten už hosté ubránili.
    45+5. Pellegriniho jedovatá standardka.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Fotbalisté AS Řím vedou po prvním poločase nad Udinese nejtěsnějším rozdílem 1:0. Jediná trefa se zrodila ve 37. minutě. Cristante rozehrál penaltu střelou do pravé tyče, odražený míč ale uklidil pohotově do odkryté části branky Edoardo Bove. Na konci dlouhého pětiminutového nastavení mohl přidat druhý zásah Pellegrini, Silvestri ale jeho hezký přímý kop fantastickým skokem vyrazil na roh.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:52.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Oba týmy nastoupily do druhého poločasu beze změn v sestavách.
     
    48
    Rozběhnutý Isaac Success byl u levé postranní čáry faulován Gianlucou Mancinim. Míč si staví k rozehrávce Sandi Lovrić.
     
    51
    Úvod druhé půle je ve znamení nedovolených zákroků. Na trávníku nyní skončil Sandi Lovrić. Kope se proti brance AS Řím.
     
    52
    Obraně AS se podařilo odvrátit z pokutového území skákavý balon. Hosté cosi reklamovali, ale hra pokračuje.
     
    53
    Zeki Çelik podrazil zezadu Udogieho. Další nedovolený zákrok, po němž je pískáno.
     
    54
    Lorenzo Pellegrini rozehrál centrem z pravé strany roh. Do zakončení se po několika odrazech dral Andrea Belotti, blíže měl ale k míči Marco Silvestri.
     
    55
    AS Řím právě vstřelil branku!
    Římané po deseti minutách druhé půle navyšují vedení! Andrea Belotti vysunul křižnou skákavou přihrávkou LORENZA PELLEGRINIHO a ten střílel z pravé strany velkého vápna na vzdálenější tyč. Marco Silvestri míč lehce lízl nohou, v cestě do sítě mu ale nezabránil.
    55. Lorenzo PELLEGRINI - 2:0
     
    59
    Zajímavá akce AS! Míč se po sérii krátkých přihrávek dostal zprava po ose Georginio Wijnaldum – Edoardo Bove až k Andreovi Belottimu. Tomu ale na hranici malého vápna odskočila meruna od nohy!
    59. Belottiho zradilo zpracování.
     
    60
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Georginio Wijnaldum, přichází Nemanja Matić.
     
    64
    Andrea Belotti se snažil centrovaným balonem přenést hru na pravé křídlo. Do svého záměru vložil až příliš razance. Udinese bude vhazovat.
     
    66
    Iyenoma Destiny Udogie se snažil pro své barvy vybojovat roh. Proti dvojnásobné přesile urval pouze autové vhazování.
     
    67
    Zeki Çelik poslal k zemi na levém kraji hřiště Roberta Pereyru, a tak je z toho přeci jen takový zkrácený roh.
     
    68
    Prudký střílený centr Sandiho Lovriće vyboxoval Rui Patrício. O chvíli později nastřelil prvně jmenovaný ve vápně ruku Manciniho. Bude se kopat druhá penalta – tentokrát proti brance AS Řím!
     
    68
    Žlutá karta pro tým AS Řím (Gianluca Mancini).
     
    69
    Roberto Pereyra promarnil možnost dostat Udinese na dostřel! Z puntíku mířil do levé spodní části branky, Rui Patrício ale směr zakončení vystihl a famózním zákrokem ho lapil!
    69. Penalta
     
    71
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Kingsley Ehizibue, přichází Festy Ebosele.
     
    71
    Jaka Bijol se snažil po dlouhém nákopu dostat míč zleva hlavou před branku. Pozorná obrana AS ho odvrátila až za půlící čáru.
     
    72
    Vyhlášený portugalský stratég Jose Mourinho chystá podle všeho rovnou trojité střídání.
     
    73
    Isaac Success strčil v přerušené hře do Manciniho, který skončil na zemi. Nemít Success žlutou, pravděpodobně by ji teď dostal.
     
    74
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Stephan El Shaarawy, přichází Nicola Zalewski.
     
    74
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Zeki Çelik, přichází Leonardo Spinazzola.
     
    75
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Andrea Belotti, přichází Tammy Abraham.
     
    76
    Sražený pokus Nehuéna Péreze z levé strany skončil jen v rukavicích Ruie Patrícia. Do konce utkání schází závěrečná čtvrthodina plus nějaké to nastavení.
     
    78
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Sandi Lovrić, přichází Ilja Nestorovski.
     
    78
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Lazar Samardžić, přichází Simone Pafundi.
     
    78
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Isaac Success, přichází Florian Thauvin.
     
    79
    Na trávníku si ustlal Chris Smalling. Nemanja Matić posunul míč rozehrávkou přes půlící čáru na vlastní polovinu. Římané už se nikam pochopitelně hnát nepotřebují.
     
    80
    Iyenoma Destiny Udogie se šikovně prodral z levé strany až do vápna. V závěru akce míč skrze clonu k brance neprostrčil.
     
    83
    Boj o balon ve střední části hřiště. Fotbalisté Udinese dělají, co mohou. Skrze zahuštěný prostor to mají nesmírně složité. Snaha jim nicméně ani za dvoubrankové ztráty rozhodně upřít nelze.
     
    84
    Edoardo Bove pouštěl ve výskoku za sebe centr z levé strany. Možná trochu zaskočený Tammy Abraham balon nezasáhl ideálně. Je z toho alespoň roh.
     
    85
    Lorenzo Pellegrini centroval jen do rukavic brankáře Marca Silvestriho. Ten rychle rozehrál.
     
    86
    Leonardo Spinazzola si potáhl míč až k pokutovému území. V souboji jeden na jednoho nakonec neuspěl.
     
    86
    Střídání v týmu Udinese Calcio:
    ze hřiště odchází Iyenoma Destiny Udogie, přichází Adam Masina.
     
    87
    Nicola Zalewski přenesl dlouhým autovým vhazováním hru na útočnou polovinu. Na té Římané pobyli jen krátce, už se znovu musí bránit.
     
    89
    Udinese mělo k dispozici standardku. Ta vyrezultovala rohovým kopem z levé strany. Festy Ebosele po něm pálil ze střední vzdálenosti hodně vysoko nad branku.
     
    90
    Střídání v týmu AS Řím:
    ze hřiště odchází Lorenzo Pellegrini, přichází Benjamin Tahirović.
     
    90
    Florian Thauvin zajel na kraji hřiště skluzem do Nicoly Zalewskiho, jenž se skácel s bolestivou grimasou k zemi. Zasloužená žlutá karta.
     
    90+1
    Rovněž druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    90+1
    AS Řím právě vstřelil branku!
    Spolupráce dvou střídajících hráčů přináší třetí gólový zásah AS! Leonardo Spinazzola narýsoval z levé strany takřka milimetrový centr na hlavu TAMMYHO ABRAHAMA a ten poslal balon nechytatelně pod břevno. Marco Silvestri byl v roli pouhého diváka. Nádherná akce.
    90+1. Tammy ABRAHAM - 3:0
     
    90+4
    Nicola Zalewski se stal v krátkém sledu obětí dalšího tvrdého zákroku. Jednadvacetiletý polský záložník se úder snaží rozchodit.
     
    90+5
    Udinese operovalo s míčem na útočné polovině. Po autovém vhazování o hrací předmět přišlo. Následoval odkop AS někam na půlku a závěrečný hvizd.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 18:11.
     
    Fotbalisté AS Řím potvrdili v utkání 30. kola Serie A roli papírových favoritů a porazili na domácím stadionu rozdílem třídy 3:0 Udinese.

    První branka se zrodila ve 37. minutě. Cristante rozehrál penaltu střelou do pravé tyče, odražený míč ale uklidil pohotově do odkryté části branky Bove. Druhou trefu přidal deset minut po pauze Pellegrini, jenž těžil z průnikové přihrávky Belottiho. Udinese mohl vrátit do zápasu Pereyra. Jeho penaltu lapil fantastickým zákrokem Patrício. V nastavení poté pečetil výhru Římanů hlavičkou pod břevno střídající Abraham.

    AS Řím si tak upevnil třetí pozici v tabulce a naladil se vítězně na čtvrteční domácí odvetu čtvrtfinále Evropské ligy proti Feyenoordu. Udinese nevyhrálo potřetí za sebou a je dvanácté. (22:57:09)

    Filip Lefenda

    Branky: 37. Bove, 55. Lo. Pellegrini (Belotti), 90+1. Abraham (Spinazzola)

    Karty:   68. Mancini (ASR) – 35. Pereyra (UDI), 40. Success (UDI), 45+4. Ehizibue (UDI), 90. Thauvin (UDI)

    Neproměněná penalta: 37. Cristante (ASR), mimo – 69. Pereyra (UDI), brankář Patrício zneškodnil


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 18:11.
    AS Řím: Patrício – Mancini, Smalling, Llorente – Çelik (74. Spinazzola), Cristante, Bove, El Shaarawy (74. Zalewski) – Wijnaldum (60. Matić), Lo. Pellegrini (C) (90. Tahirović) – Belotti (75. Abraham).
    Náhradníci: Boer, Svilar – Camara, Darboe, Kumbulla, Majchrzak, Ibañez, Volpato.

    Trenér: Jose Mourinho

    Udinese Calcio: Silvestri – Becão, Bijol, N. Pérez – Ehizibue (71. Ebosele), Samardžić (78. Pafundi), Walace, Lovrić (78. Nestorovski), Udogie (86. Masina) – Pereyra (C) – Success (78. Thauvin).
    Náhradníci: Padelli, Piana – Zeegelaar.

    Trenér: Andrea Sottil

    Rozhodčí: A. Giua – F. Preti, F. Lombardo
    bahis siteleri