Česko – Rusko 7:4 (kon.) | Švédsko – Finsko 1:6 (kon.)
konec
Švédsko
1:6 (0:0, 1:1, 1:5)
Finsko
Neděle 15.05.2011, 20:30 • Orange arena, Bratislava. • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Já se s Vámi za onlajny.cz i za všechny kolegy, kteří vám po celé konání turnaje na Slovensku přenášeli textové přenosy, loučím. Děkuji za pozornost, přeji dobrou noc a připojuji klasické na počtenou. (23:12:36)
     
    A ještě jedno jsem vám dlužen. All star team turnaje: brankář Viktor Fasth (SWE) - obránci Marek Židlický (CZE), David Petrásek (SWE) - útočníci Patrik Berglund (SWE), Jarkko Immonen (FIN), Jaromír Jágr (CZE).
     
    Po závěrečné řeči Reného Fasela, který poděkoval Slovensku za skvělé organizování MS, už přichází řada na hymnu pro vítěze a nové mistry světa - Finy.
     
    Ještě jedna příjemná zpráva pro český tým k bronzové medaili. Nejlepším útočníkem turnaje se stal totiž Jaromír Jágr (CZE). Nejlepším brankářem Viktor Fasth (SWE) a nejlepším obráncem Alex Pietrangelo (CAN).
     
    Mikko Koivu si přichází pro pohár pro mistry světa, který minulý rok přebíral kapitán českého hokejového týmu Tomáš Rolinek, a finské oslavy mohou začít!
     
    Pro zlatou medaili se přichází i velká hráčská legenda a v současnosti generální manažer finského reprezentačního týmu Jari Kurri.
     
    Kale Kummola (viceprezident IIHF) a René Fasel (president IIHF teď předávají finskému týmu zlaté medaile.
     
    Švédové si jedou pro stříbrné medaile a tento cenný kov ocení až s odstupem času, tento mladý tým má ještě vše před sebou.
     
    Nejužitečnějším hráčem turnaje se stává Viktor Fasth a je to spíše taková hořká radost pro švédského brankáře. V nedůležitějším zápase totiž inkasoval šest branek.
     
    Nejlepší hráči zápasu:

    Finsko: Mikko Koviu
    Švédsko: Magnus Pääjärvi
     
    Led zaplavila finská radost, naopak na opačné straně velké švédské zklamání. Finové si ale za poslední třetinu titul zaslouží a snad i za to dlouhé čekání. Druhý historický titul pro Finsko. Poprvé v roce 1995 a také byl finálovým poraženým švédský tým, a to ještě na švédské půdě. Podruhé tedy v neděli 15. května 2011.
     
    60:00
    Dámy a pánové známe letošního mistra světa v ledním hokeji. Finové přebírají štafetu od českého týmu a famózní závěrečnou třetinou poráží ve finále své velké rivaly ze Švédska. FINOVÉ JSOU MISTŘI SVĚTA PRO ROK 2011!
     
    59:40
    Abych pravdu řekl, tohle jsem ve finále už dlouho nezažil, jestli vůbec. Finové tuhle třetinu vyhráli 5:0, to je neuvěřitelné!
     
    59:05
    Finsko právě vstřelilo branku!

    Švédští mladíci se v závěru třetí třetiny naprosto složili. ANTTI PIHLSTRÖM dostal puk na levý kruh a nádherně se trefil nad rameno Fastha a pak s rozesmátě vyrazil slavit k finské střídačce. Asistence: Jani Lajunen, Mika Pyörälä.
     
    57:16
    Finsko právě vstřelilo branku!

    Finský koncert ve třetí třetině pokračuje a Fasth je odčarován. MIKA PYÖRÄLÄ ho prostřelil střelou zápěstím z vrcholu pravého kruhu. Tak už je to naprosto jasné. Tohle mistrovství už našlo svého krále. Asistence: Mikko Koivu, Anssi Salmela.
     
    56:41
    Finsko právě vstřelilo branku!

    Nechci být prorokem, ale JANNE PESONEN zřejmě definitivně vystřelil Finům druhý titul mistrů světa. Finské nahození se odrazilo od mantinelu do mezikruží právě k úplně volnému Pesonenovi, který následným bekhendovým blafákem překonal Fastha. Asistence: Mikael Granlund.
     
    56:49
    Hlediště dvou kontrastů. Rezignovaní a smutní Švédové a naopak rozjaření Finové.
     
    56:38
    Když už se Thörnbergovi konečně podařilo dostat se do finského obranného pásma, zastavil ho ofsajd. Švédům teď nepřeje ani štěstí.
     
    56:00
    Komarovova hůl v Petráskově obličeji, rozhodčí však tento zákrok na dvě minuty přehlédli a nic na tom nezmění ani reklamace Švédů.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Zdeněk Plánka

    Branky a nahrávky: 28. Pääjärvi - 40. Immonen (Pesonen, Koivu), 43. Nokelainen (Pihlström), 44. Kapanen (Ruutu, Komarov), 57. Pesonen (Granlund), 58. Pyörälä (Koivu, Salmela), 60. Pihlström (Lajunen, Pyörälä )


    Švédsko: Fasth (Ersberg) - Gunnarsson, Petrasek, Rundblad, Kronwall, Fernholm, Erixon, Ekman Larsson - Thörnberg, Berglund, Pääjärvi - Eriksson L., Persson, Nilsson - Tedenby, Krüger, Silfverberg - Ericsson J., Wallin, Backlund - Sjögren.
    Finsko: Vehanen (Lassila) - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Väänänen, Puistola, Kukkonen, Jaakola - Koivu M., Ruutu, Pyörälä - Kapanen, Aaltonen, Komarov - Pesonen, Immonen, Granlund - Lajunen, Nokelainen, Pihlström.

    Rozhodčí: Burchell (CAN), Reiber (SUI) – Carlson (CAN), Murchison (CAN)

    Diváci: 9166