Anglie – Česko 1:2 (kon.) | Ukrajina – Španělsko 0:3 (kon.)
konec
Anglie
1:2 (0:0)
Česko
Neděle 19.06.2011, 20:45 • Viborg Stadion, Viborg (Dánsko). • Mistrovství Evropy U21
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Úvodní sestavy:

    Anglie: Fielding - Bartrand, Jones, Smalling, Walker - Sinclair, Muamba, Henderson, Cleverley - Welbeck, Sturridge.

    Česko: Vaclík - Lecjaks, Mazuch, Suchý, Čelůstka - Kovařík, Morávek, Gecov, Mareček, Dočkal - Kozák.

    Rozhodčí: Tagliavento - Borsch, Borkowski..
     
    Hezký dobrý večer u sledování veledůležitého utkání české fotbalové jednadvacítky na finálovém turnaji mistrovství evropy stejně starých hráčů.

    Česká reprezentace má na kontě tři body za výhru s Ukrajinou, poté podlehla 0:2 Španělsku. Pokud bude chtít splnit svůj sen a postoupit na olympiádu do Londýna, musí dnes zvládnou závěrečný zápas skupiny s Angličany.

    Lvíčatům momentálně patří ve skupině druhé místo a na kontě mají o jeden bodík více, než právě Angličané. K postupu jim tak bude stačit klidně i remíza. V opačném případě sen českých borců končí.

    Trenér Dovalil se po prohraném zápase se Španěly vrátil zpět k úspěšné hře se čtyřmi obránci, pěti záložníky a jedním útočníkem. V sestavě udělal tři změny. Na hrotu útoku bude osamocen Libor Kozák, v záloze se objeví Lukáš Mareček a Jan Kovařík. Chybět tentokráte budou Ukáš Vácha, Tomáš Pekhart a Adam Hloušek. Poslední dva jsou ale připraveni na lavičce náhradníků.
     
    Ve Viborgu hrají státní hymny obou dnešní soupeřů. Češi oblékli červenou kombinaci dresů, Angličané budou hrát v bílých barvách. Nic nebrání tomu, aby bylo utkání za malou chvíli zahájeno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jan Morávek a Libor Kozák byli prvními, kteří se dnes dotkli míče. Češi se okamžitě vydali kombinacá dopředu. Centr Lecjakse ale zpacifikovala pozorná anglická obrana.
     
    1
    Stejným stylem vyrazili dopředu i Angličané. Cleverley ale v pokutovém území přízemním centrem nikoho nenašel.
     
    2
    Lecjaks na polovině hřiště získal míč. Češi pak dlouhou kombinaci zakončili nepřesným nákopem až k brankáři Fieldingovi.
     
    3
    Sturridge hledal kolmicí za obranu rozběhnutého Sinclaira, jenže úplně špatně a nepřesně. Míč sbírá Vaclík.
     
    3
    Další útok Angličanů táhl Welbeck. Suchý ho ale na půlící čáře důrazným způsobem odstavil o míče. Anglie bude vhazovat.
     
    4
    Sturridge se individuálně dostal přes Gecova, ale u rohového praporku nepřechytračil připraveného Mazucha.
     
    4
    Lukáš Mareček si zaběhl do volného prostoru, předběhl obranu a mohl z pravé strany centrovat na nabíhajícího Kovaříka. Jeho přihrávku ale obrana soupeře dokázala zastavit.
     
    5
    Mareček si tentokráte hledal prostor před pokutovým územím. Ke střele se ale přes důslednou obranu nedostal.
     
    6
    Sinclair využil své rychlosti a vřítil se do obrany České republiky. Správně si poté všiml i nabíhajícího Welbecka, rozhodči mu ale odpískal ofsajdové postavení.
     
    8
    Angličané se ťukecem na třech metrech dostali přes obranu. Míč doputoval až na kopačku Welbecka, který nadvakrát překonal Vaclíka. Radost mu ovšem kazí zdvižený praporek pomezního. Dvoumetrový ofsajd nešel přehlédnout!
     
    9
    Lecjaks vybojoval další balón. Češi ho mohou podržet na svých kopačkách a trochu uklidnit hru.
     
    10
    Čechům se sice povedly dvě zpětné přihrávky, při přechodu do útoku už ale tolik přesní nebyli. Hrozili tak Angličané, Welbeck se znovu dostal za obranu a tentokráte nehrál proti pravidlům. Z pokutového území ale pálil jen do středu brány a připraveného Vaclíka!
     
    12
    Kozák v rychlém sprintu nedokázal zachytit dlouhý pas od svých spoluhráčů. Míč končí až v náručí Fieldinga.
     
    13
    Vaclík riskantní přihrávkou zahnal do úzkých Suchého, který ovšem nepříjemnou situaci z pozice posledního hráče zvládl na jedničku a efektivní kličkou se zbavil nepříjemného Welbecka.
     
    14
    Útočná akce Čechů končí po špatné narážečce Kovaříka v autu.
     
    15
    Čechům se vůbec nedaří přechodová pasáž. Osamocený Kozák na hrotu musí nabíhat pro dlouhé nákopy, což pro jediného útočníka není ideální varianta. Podle toho to zatím také vypadá. Anglie nemá s útoky Lvíčat nejmenší potíže.
     
    17
    Teď už Češi zahrozili a vytvořili si nejnebezpečnější akci zápasu! Kozák hrudí zpracoval míč pro Dočkala, který ho hlavou okamžitě prodloužil mezi obránce, kde stal nehlídaný Lukáš Mareček. Jeho ránu z první Fielding vyráží s vypětím všech sil na roh!
     
    17
    Rohu se Anglie ubránila, ale nechybělo moc, aby se Mareček dostal do dalšího zakončení. Angličané poté vyrazili do rychlého kontru. Ránu Sinclaira z dvaceti metrů ale Vaclík v pohodě kontroloval.
     
    18
    O podobné zakončení se pokusil i Bořek Dočkal, který ale bránu vysoko přestřelil.
     
    19
    Češi začínají vystrkovat růžky. Lecjaks byl úplně sám na levé straně hřiště a správně načasoval svůj přizemní centr do šestnáctky, kde stál na pokutovém území úplně volný Gecov. Ten bohužel pro Českou republiku netrefil balón a promáchl!
     
    21
    Další snaha Čechů v útoku končí útočným faulem. Kovařík totiž nepříjemně nakopl Walkera.
     
    21
    Sinclair nastartoval své rychlé nohy, ale nedokázal pokrýt míč před důsledným Mazuchem.
     
    22
    Jan Morávek na půlící čáře ostrým skluzem vybojoval míče pro Kovaříka, který mohl nastartovat rychlý protiútok do otevřené obrany. Kdyby nepokazil přihrávku.
     
    23
    Češi se nastěhovali na útočnou polovinu. Bořek dočkal hledá prostor, kudy by se dalo vyrazit do útoku.
     
    24
    Míče létaly ze stranu na stranu, bohužel hodně daleko od anglické brány. Jones pak Čelůstkovi odkopl míč až do vrchních pater Viborgského stadiónu.
     
    25
    Bořek Dočkal si mění pozice a dělá tím Angličanům potíže. Nyní krásně uvolnil Jana Morávka, který si v těžké pozici dovolil otočku a poté rychlou střelu. Ze dvaceti metrů ale napálil míč jen do prvního clonícího hráče.
     
    26
    Útočné akce Čechů pozastavila ofenzivní aktivita Anglie. Welbeck nejprve dvakrát přišel o míč, poté ale nahrál Sinclairovi a ten od levé postranní čáry našel volej Cleverleyho, jenž v jasné šanci napálil míč jen do boční sítě!
     
    28
    Bořek Dočkal měl problémy s napadáním soupeřů a tak volil zpětnou přihrávku na Vaclíka. Tomu míč nepříjemně utekl, stadiónem to jen zahučelo. Gólman Česka ale svou minelu včas napravil.
     
    30
    Kozák se otočil kolem obránce a okamžitě centroval do pokutového území. Jeho pas na Kovaříka byl sražen na rozhový kop.
     
    30
    Češi nacvičeným signálem rozehráli míč, aniž by si toho někdo všiml. Všichni si mysleli, že bude kroutit míč do pokutového území Kovařík, který přišel k rohovému praporku a s míčem okamžitě vyrazil do pokutového území. Jeho střílená přihrávka do houfu těl byla sražena do bezpečí.
     
    32
    Morávek se vydal napadat hluboko na útočnou polovinu. Rozehrávku Walkera srazil do autu. Fielding bude odkopávat od své brány.
     
    33
    Kozák uplatnil své fyzické parametry v souboji o míč a pak okamžitě z otočky posílal dopředu Kovaříka. Ten měl k míči daleko.
     
    34
    Bartrand se rozběhl do pokutového území. Suchý mu ale nic nedovolil a razantně odkopl míč na roh.
     
    35
    Po něm ve výskoku fauloval Walker Kozáka. Po krátkém ošetření uvede míč do hry brankář Vaclík.
     
    36
    Z pětadvaceti metrů napřáhl ke střele Lukáš Mareček. Mířil po zemi k pravé tyči. Fielding na míč dobře viděl a byl u tyče včas.
     
    36
    Z velké dálky to zkoušel i rozběhnutý Libor Kozák, který z úhlu s ničím nespekuloval a poslal balón na bránu. Střela měla velkou razanci, ale mířila hodně nad.
     
    38
    U pravého praporku se k centru nedostal Walker. Kovařík s Lecjaksem ho zdvojili a odkopli mu míč do autu.
     
    38
    Walker se tentokráte k centru dostal. Suchý ho hlavou odvrátil na roh.
     
    38
    Cleverleyho centr zapadl do chumlu těl. Blízko k němu měl Jones i Walker. Oba ale byli hodně dezorientovaní a Češi dokázali zásluhou Morávka poslat míč do bezpečí.
     
    39
    Angličané dlouho drží míč. Cleverley byl navíc faulován zhruba čtyřicet metrů od brány Lecjaksem.
     
    40
    Z ničeho nic se vyklubala velká šance mladých Angličanů. Sinclair si totiž naběhl do středu hřiště a rychlou ránou překvapil obranu. Vaclík se vymrštil do vzduchu a krásně vyškrábl míč na roh!
     
    42
    Češi v následném rohu další komplikace nepřipustili a mohou držením míče rozkouskovat tlak Anglie.
     
    43
    Češi dokázali přesně a rychle kombinovat. Bořek Dočkal nakonec dostal do úniku Kovaříka, kterého smetl Walker. Anglický obránce byl ale u míče o kousek rychleji, takže se Kovařík penalty nedočká.
     
    44
    Morávek na hranici pravidel získal před pokutovým územím v důrazném souboji míč pro Kozáka, který stihl zakončit i přesto, že rozhodčí odpískali ofsajd.
     
    První poločas skončil.
     
    Italský rozhodčí Paulo Tagliavento v prvním poločase nenastavil jedinou minutku. Po úvodních pětačtyřiceti minutách jsou blíže k postupu do semifinále naší reprezentanti, kterým remíza 0:0 stačí. Mírně aktivnější proto byli pochopitelně Angličané, na vyložené šance se ale hraje otevřená partie. I Češi totiž umějí nepříjemně zahrozit. Uvidíme, ke komu se přikloní více štěstíčka ve druhé půli.
     
    Střely (na bránu): 5:5 (3:2)

    Rohy: 3:2

    Ofsajdy: 4:1

    Držení míče (%): 56:44

    Fauly: 2:4.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Poločas začal výkopem Angličanů a rychlou nepřesností Marečka, který se ujal míče, ale nasměroval ho jen do autu.
     
    47
    Nepřesností je teď více. Zásluhou vyhraného souboje Kovaříka ale budou hrát Češi.
     
    47
    Kozákovi ale utekl míč za pomezní čáru. Fielding bude odkopávat od brány.
     
    48
    Morávek obtězoval tři rozehrávající hráče a nadělal jim velké problémy. Angličané ale nakonec napadání osamoceného borce zvládli.
     
    49
    Libor Kozák inkasoval úder od Jonese a zůstal ležet na hřišti. Čelůstka proto místo útočného výpadu odkopl míč do zámezí. Kozák ovšem bude v pohodě.
     
    50
    Walker dlouhým sprintem po pravém křídle vybojoval v souboji s Kovaříkem roh.
     
    51
    Angličané ho rozehráli nakrátko, jenže Gecov ve středu hřiště v poklidu uhlídal Sturridge.
     
    52
    Smalling po odkopu Vaclíka srazil Kozáka a Češi se po jeho faulu stěhují před pokutové území.
     
    52
    Míč ale skončil po nepřesném centru v zámezí. Odkopávat od brány tak bude i Fielding.
     
    54
    Dlouhou mezihru dirigovali Angličané, kteří marně dobývali prostor před bránou Česka. Definitivní přítrž jim dal Suchý, který nenechal jediný metr prostoru Welbeckovi.
     
    55
    Stejně tak byl výborně připravený i Kovařík, který v těsném souboji nepustil před sebe Walkera. Navíc vybojoval po faulu soupeře míč pro českou reprezentaci.
     
    56
    Po centru Lecjakse se míč odrazil právě na rozběhnutého Kovaříka, který si chtěl prvním dotekem na hranici pokutového území připravit balón ke střele. Kopačák mu ale utekl daleko před sebe a Jones ho mohl odkopnout pryč.
     
    57
    Walker posílal míč k bližší tyči, kde se zjevil i důrazný Welbeck. Češi ale byli v převaze a taky tenhle nápor zvládli.
     
    59
    Češi jsou v útlumu. Angličané se začínají stahovat před vápno. Cleverleyho střela z otočky mířila nad.
     
    59
    Bartrand předběhl Čelůstku a nebezpečně odcentroval. Čelůstka ale odražený míč včas zpacifikoval.
     
    60
    Teď už se Češi mohou na chvíli vysvobodit. Kozák totiž pětadvacet metrů od brány vybojoval faul Muamby.
     
    61
    Kovařík levačkou kroutil míč na vzdálenější tyč, kde odvrátil hru hlavičkou do bezpečí Smalling.
     
    62
    Rozběhnutý Jones se nelíbil Suchému, který ho důrazně poslal k zemi. Také Angličany bude čekat zajímavá standardka.
     
    63
    Míč doputoval před vápno na nohu Walkera, který tvrdou ránou vysoko přestřelil.
     
    63
    Morávek na útočné polovině fauloval. Anglie znovu získá míč.
     
    64
    Registrujeme první střídání. Sáhla k němu Anglie. Lansbury nahradí ve středu hřiště střídajícího Hendersona.
     
    65
    Kozák dostal přes dva hráče míč na Morávka, jenž se důrazně opřel v pokutovém území do míče. Bránu ale netrefil.
     
    66
    Sturridge si pohrál s Lecjaksem, který mu už pomalu začal koukat na záda. V poslední chvíli mu ale vypíchl míč na pátý roh Anglie.
     
    67
    Sinclair po odvráceném rohu vracel míč před bránu, kde hodně nejistě odvracel Mazuch. Čechům zatrnulo, málem z toho byl vlastní gól. Nakonec to bude jen šestý roh Anglie.
     
    68
    Nepřesnost Anglie znamená míč pro Vaclíka, ale až po střídání Čechů.
     
    68
    Jana Kovaříka totiž nahradí v záloze Milan Černý.
     
    69
    Milan Černý se okamžitě dostal do hry a uháněl do situace dva na dva. Walker mu nestíhal a tak ho musel rukama i nohama přidržet. Dostává za to žlutou kartu a Čechy čeká zajímavá standardka.
     
    70
    Krásný centr doputoval až na hlavu Ondřeje Čelůstky, který míč přizvedl nad.
     
    71
    Sturridge z velké dálky kroutil přímý kop až na bránu. Chtěl překvapit vyběhnutého Vaclíka, který míč s hrůzou kontroloval. Nakonec si oddychl, rozvlnila se jen síť nad bránou.
     
    72
    Černý vyslal do souboje s Walkerem Lecjakse, který skluzu anglického obránce neunikl.
     
    72
    Ondřej Čelůstka se bez váhání položil do míče. Jeho tvrdá rána levou nohou mu vůbec nesedla a zamířila vysoko nad.
     
    73
    Morávek obtěžoval Smallinga a dokonce ho obral o míč. Mohl také do brejku, ale na rychlého obránce si netroufl. Raději se vrátil zpět na polovinu hřiště bránit další útok Česka.
     
    75
    Anglie dlouho drží míč na půlící čáře. Všechny cestičky k Vaclíkovi jsou důslednou obranou červeného celku uzavřeny. Tohle Čechům zatím vyhovuje.
     
    76
    Anglie právě vstřelila branku!
    Tak jsem to zakřikl a s Čechy to začíná být hodně zlé. Z čista jasna přílétl z pravé strany do pokutového území centr Sturridgeho, na který si nejvýše naskočil DANNY WELBECK a nechytatelnou hlavičkou poslal míč do sítě!
     
    76
    Ve stejném čase přichází i druhé střídání Anglie. Albrighton nahradí Cleverleyho.
     
    78
    Anglie kopala další standardku. Po nacvičeném signálu doputoval míč na nohu Lansburyho, který z velké dálky napálil přízemní střelou míč do tyče!
     
    79
    Marek Suchý v poslední chvíli zatáhl za záchranou brzdu, když trefil unikajícího Welbecka. Žlutá karta je pro Suchého možná ještě hodně dobrá.
     
    81
    Češi potřebují hrát, jenže Angličané jim to zatím nedovolují a drží míč na svých kopačkách.
     
    82
    Morávek se dostal bojovně k míči a chtěl poslat do úniku Černého. Pas do samostatného nájezdu zlikvidoval v poslední chvíli Jones.
     
    82
    Na druhé straně nakoukli do otevřeného okénka také Angličané. Vaclík neudržel míč a Welbeck jen tak tak nedorazil míč do prázdné brány!
     
    83
    Češi střídají. Jana Morávka nahradí mladoboleslavský útočník Jan Chramosta.
     
    84
    Libora Kozáka pak nahradí Tomáš Pekhart. Češi budou hrát v posledních deseti minutách o postup s novou útočnou dvojicí.
     
    85
    Čechům se nedaří vytvořit závěrečný tlak. Černému utekl míč do zámezí.
     
    87
    Češi na pokutovém území. Suchému se ale ani nadvakrát nepovedlo přesně odcentrovat.
     
    87
    Dočkal našel na malém vápnu hlavu Chramosty, který zakončil těsně vedle pravé tyče!
     
    88
    Potřetí střídají Angličané. Odchází Singlair, nahradí ho Dany Rose.
     
    89
    Čelůstka se po pravém křídle neprosadil Češi ale mají aut.
     
    90
    Česko právě vstřelilo branku!
    A je srovnáno! Češi prožívají obrovský zázrak! Gecov se dostal ke střele, která se odrazila jen na nohu pohotového JANA CHRAMOSTY, který se stává velkým hrdinou českého fotbalu. Minutu před vypršením normální hrací doby totiž posílá Čechy do semifinále!
     
    90
    Jan Chramosta si svlékl radostí dres a dostal žlutou kartu. Tu mu ale dnes nebude vyčítat nikdo.
     
    90+2
    Kus práce odvedl Černý, který dlouho držel míč na útočné polovině. Češi drží Angličany daleko od nebezpečí a čekají na závěrečný hvizd.
     
    90+3
    Teď Čechům hodně zatrnulo. Jones totiž prodloužil do úniku na Sturridge, který v soboji se Suchým upadl a rozhodčí okamžitě odpískal. Místo penalty ale ofsajd Angličana.
     
    90+3
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! Češi jsou semifinalísté mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let! Prosadil se i druhý ze střídajících útočníků. Do otevřené obrany se vydal Jan Chramosta a naprosto nesobecky v samostatném úniku předložil míč před TOMÁŠE PEKHARTA. Pro druhého nejlepšíhl střelce Gambrinus ligy to byla snadná úloha!
     
    Konec zápasu.
     
    Gólem Pekharta také skončila základní skupina, ze které Češi postupují z druhého místa. Ještě před deseti minutama by to ale neřekl ani ten největší optimista. Češi nezačali zápas dobře, dlouho spoléhali na remízu, což se jim přestalo vyplácet. Anglie se dostala v 76. minutě zásluhou Welbecka do vedení a v pohodě bránila. Pak ale trenér Dovalil vystřídal, poslal na hrot dvojici Pekhart - Chramosta, která se stála základním pilířem velkého obratu. Druhý jmenovaný nejprve vyrovnal, poté svému kolegovi předložil nezištnou přihrávku na vítězný gól.
     
    Tímto se s váma pro dnešek loučím. Děkuji za pozornost, přeji úspěšný start do nového týdne a hezkou dobrou noc. Pevně věřím, že se po dnešním krásném vítězství bude usínat hezky! (22:38:17)

    Adam Sušovský

    Branky: 76. Welbeck - 90. Chramosta, 90+3. Pekhart

    Karty:   69. Walker (ENG) - 79. Suchý (CZE), 90. Chramosta (CZE)


    Anglie: Fielding - Bartrand, Jones, Smalling, Walker - Sinclair, Muamba, Henderson, Cleverley - Welbeck, Sturridge.
    Česko: Vaclík - Lecjaks, Mazuch, Suchý, Čelůstka - Kovařík, Morávek, Gecov, Mareček, Dočkal - Kozák.

    Rozhodčí: Tagliavento - Borsch, Borkowski.
    bahis siteleri