Shamrock – Kazaň 0:3 (kon.) | Hannover – Standard 0:0 (kon.) | Kodaň – Vorskla Poltava 1:0 (kon.)
Eindhoven – Legia 1:0 (kon.) | Curych – Sporting 0:2 (kon.) | Lazio – Vaslui 2:2 (kon.)
Slovan Bratislava – Ath. Bilbao 1:2 (kon.) | PSG – Salzburg 3:1 (kon.) | Hapoel Tel Aviv – Rapid Buk. 0:1 (kon.)
Dynamo Kyjev – Stoke 1:1 (kon.) | Besiktas – Maccabi Tel Aviv 5:1 (kon.) | Atlético – Celtic 2:0 (kon.)
Wisla Krakov – Odense 1:3 (kon.) | Sturm Graz – Lok. Moskva 1:2 (kon.) | Anderlecht – AEK Atény 4:1 (kon.)
Maccabi Haifa – Larnaka 1:0 (kon.) | FCSB – Schalke 0:0 (kon.) | Fulham – Twente 1:1 (kon.)
Birmingham – Braga 1:3 (kon.) | Alkmaar – Malmö 4:1 (kon.) | Austria – Met. Charkov 1:2 (kon.)
Club Bruggy – Maribor 2:0 (kon.) | Udinese – Rennes 2:1 (kon.)
konec
Fulham FC
1:1 (1:1)
FC Twente
Čtvrtek 15.09.2011, 21:05 • Craven Cottage, Londýn • Evropská liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:05.
     
    Příjemný fotbalový večer z Craven Cottage v Londýně, kde je dnes na programu úvodní utkání základní skupiny K Evropské ligy mezi domácím Fulhamem a FC Twente Enschede. Oba týmy se nacházejí v odlišném rozpoložení. Zatímco Fulhamu se nepovedl vstup do nové sezóny Premier League a po čtyřech odehraných kolech je až na 18. místě, Twente naopak v nizozemské Eredivisie září. V prvních čtyřech zápasech nepoznalo Enschede přemožitele, když porazilo například Heerenveen vysoko 5:1 nebo Venlo 4:1. Naposledy ale Twente poprvé v ročníku prohrálo s Rodou Kerkrade.
     
    Anglický Fulham byl založen v roce 1879, ale dosud nezaznamenal žádný titul. Nejblíže k němu měl v roce 2010, kdy ve finále Evropské ligy Fulham podlehl Atlétiku Madrid. Zajímavostí je, že Fulham vloni skončil až na 8. místě, ale díky divoké kartě, kterou Anglie dostala za fair play, nastoupil tým do 1. předkola EL. Nakonec se dostal až do základní skupiny K, když postupně vyřadil Runavík, Crusaders, RNK Split a Dněpr Dněpropetrovsk. Pikantní bude tento duel pro Kostaričana Bryana Ruize, který přestoupil z Twente právě do Fulhamu. Jinak k Chalupářům, jak se Fulhamu přezdívá, přišli John Arne Riise z AS Řím, Marcel Gecov z Liberce, Csaba Somogyi, Dan Burn a Pajtim Kasami. Klub naopak opustili Zoltán Gera, Jonathan Greening, John Paintsil a David Stockdale.
     
    Nizozemský celek Twente Enschede vznikl v roce 1965 a poslední úspěch zaznamenal v roce 2010, kdy vyhrál nizozemskou Eredivisie. Rok nato však prvenství neobhájil, neboť skončil dva body za Ajaxem. Ovšem i díky druhému místu mělo Twente možnost dostat se do letošní Ligy mistrů. Ve třetím předkole vyřadilo Vaslui, ale ve 4. už nestačilo na Benficu. Enschede se tak musí spokojit "jen" s Evropskou ligou.
     
    Fulham v loňské sezóně Evropskou ligu nehrál, ale v té předchozí udělal obrovský úspěch. V předkolech vyřadil Vetru a ruský Perm, aby pak nastoupil do základní skupiny E. Zde si připsal jen jednu porážku s AS Řím a z druhé pozice postoupil do vyřazovací části. V play-off postupně přešel přes Šachtar Doněck, Juventus, Wolfsburg a v semifinále si poradil také s Hamburkem. Ve finále pak nastoupil proti Atlétiku Madrid, na španělský tým ale už Chalupáři nestačili.
     
    Twente hrálo vloni Ligu mistrů, kde v základní skupině A narazilo na Tottenham, Inter Milán a Werder Brémy. Nakonec z toho rezultovalo třetí místo, hlavně také díky jediné výhře nad Brémami, díky níž se dostalo alespoň do vyřazovacích bojů Evropské ligy. Tam postoupilo přes Rubin Kazaň a Zenit Petrohrad až do čtvrtfinále, kde už podlehlo Villarrealu.
     
    Oba týmy se spolu střetávají vůbec poprvé, bookmakeři favorizují Fulham. Uvidíme tedy, jestli se tyto prognózy dnes večer naplní. Fulham by si potřeboval trochu zvednout sebevědomí, Twente by naopak mohlo pokračovat ve výtečných výkonech.
     
    Zápas budou řídit tři rozhodčí z Itálie, tím hlavním bude Antonio Damato, jemuž budou s praporkem asistovat Riccardo Di Fiore a Roberto Iannello. Čtvrtým sudím bude také Ital Domenico Celi.
     
    Úvodní sestavy:


    Fulham FC: Schwarzer - Hangeland, Baird, Grygera, Briggs - Sidwell, Kasami, Murphy, Dempsey - Johnson, Dembélé. Trenér: Martin Jol


    FC Twente: Michajlov - Cornelisse, Wisgerhof, Rosales, Douglas - Tiendalli, Brama, Fer, Janssen - De Jong, John. Trenér: Co Adriaanse


    Rozhodčí: Damato - Di Fiore, Iannello (všichni Itálie)

     
    Na lavičce náhradníků Fulhamu najdeme také Marcela Gecova, který nedávno přišel z Liberce. V Londýně jinak panuje dobré počasí pro fotbal, rtuť teploměru ukazuje 18°C a hřiště je výborně připravené.
     
    Oba týmy se ještě v rámci základní skupiny K utkají s dánským Odense a polskou Wislou Kraków.
     
    V základní sestavě Fulhamu navíc uvidíme i Zdeňka Grygeru.
     
    Hlavní rozhodčí spolu se svými asistenty už přivádí obě základní jedenáctky a utkání za malou chvíli začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Míče se poprvé dotkl také Grygera, který odkopl balón do bezpečí.
     
    1
    Briggs se provinil proti pravidlům a v držení míče jsou tak hosté.
     
    2
    John se snažil přejít přes dva protihráče, ale ukroji si příliš velké sousto a beci Fulhamu ho k brance Schwarzera nepustili.
     
    4
    Na trávníku zůstal ležet Rosales, když utrpěl bolístku od Murphyho. Nikdo z hráčů však nezakopl míč a hrálo se dál. Nakonec hru přerušil až sám sudí Damato. Rosales je ale v pořádku a pokračuje ve hře.
     
    5
    Johnson agresivně napadal Douglase, ale ten si balón zkušeně pokryl a Johnson se tak k ohrožení Michajlovy branky nedostal.
     
    6
    Nyní se proti pravidlům provinil Kasami, který poslal na trávník Johna. Vše se obešlo bez žlutého napomínání.
     
    7
    Johnson se snažil najít některého ze svých spoluhráčů, jenže místo přihrávky nastřelil hlavního rozhodčího. Inu, i arbitři jsou součástí hry.
     
    9
    Ola John si seběhl na hranici vápna, odkud vypálil, ale fulhamský brankář Schwarzer si bez problémů poradil.
     
    10
    Johnson nacentroval před branku, kde měl dobrou šanci Dempsey, ale svou střelou vybojoval jen roh.
     
    10
    Grygera se snažil vysunout Johnsona, ale Wisgerhof si připsal výborný obranný zákrok a k míči Johnsona vůbec nepustil.
     
    11
    Kasami teď nasadil doslova hokejový bodyček Ferovi, ale sudí Damato zatím nechal karty zastrčené v kapse.
     
    12
    Dempsey zakombinoval s Dembélém, ale z jejich akce nevzešla ani jedna střela, která by ohrozila Michajlova. Nakonec se jim ale podařilo vybojovat alespoň roh.
     
    14
    Dembélé předložil balón Dempseymu, který vyslal ze své kopačky jedovku, s níž měl Michajlov plné rukavice práce. To byla dobrá šance pro Fulham.
     
    15
    Sidwell nebezpečně atakoval Douglase, který se svíjel v bolestech na hrací ploše a znovu nikdo z hráčů nezakopl míč a tentokrát ani sudí Damato hru nepřerušil.
     
    16
    Vzápětí se ke střele dostal Dembélé, jenže na jeho pokus by byla malá asi i rugbyová branka.
     
    16
    Grygera nyní fauloval Johna a rozhodčí Damato už neváhal a ukázal Grygerovi žlutou kartu.
     
    17
    Z nařízeného přímého volného kopu ale hosté nic nevytěžili, ani pak z následného útočení Tiendalliho.
     
    19
    Fulham právě vstřelil branku!
    Hosté hrubě chybovali v obraně, Tiendalli chtěl přes celou šířku hřiště najít svého spoluhráče, jenže jeho nepřesnou přihrávku vystihl ANDREW JOHNSON, který pověstným "angličanem" posílá svůj tým do vedení.
     
    21
    De Jong svou aktivní hrou a napadáním získal pro své kolegy rohový kop, jenže Schwarzer byl opět bez práce.
     
    22
    Twente si počínalo v rozporu s pravidly a po Dempseyho přímém kopu musel zasahovat brankář Michajlov.
     
    23
    Dempsey předložil míč do běhu Grygerovi, který chtěl oslovit Johnsona, ale před ním tentokrát zasáhl pohotový Michajlov.
     
    25
    V dosavadním průběhu hry jsou zatím aktivnější domácí borci, fulhamský brankář Schwarzer zatím nemusel předvést vážnější zákrok.
     
    26
    Johnson se snažil obejít Tiendalliho, jenže ten ač záložník, tak si poradil na jedničku.
     
    28
    V držení míče byli hráči Enschede, ale žádnou kloudnou akci nerozehráli. Brankář Schwarzer tak může v klidu odkopávat od své svatyně.
     
    29
    Dembélé při svém útočném pojetí vybojoval roh, který zahrál Murphy, ale z tohoto mráčku nezapršelo.
     
    30
    Znovu oblačno až zataženo bylo před brankou Michajlova, kde se objevil úplně volný Murphy, ale jeho hlavička olízla jen boční síť.
     
    32
    Johnson zdálo se, že zahrál rukou v pokutovém území hostů, ale arbitr Damato nechal ve hře pokračovat.
     
    32
    První vážnější zákrok má za sebou také Schwarzer. Rosales zvedl hlavu a viděl na velkém vápně nikým nekrytého De Jonga, jehož hlavičku zpacifikoval na brankové čáře Schwarzer.
     
    34
    Sidwell ukázal své technické schopnosti a jeho spoluhráči budou i nadále u míče, neboť byl nedovoleně zastaven Kasami.
     
    35
    K další ráně se odhodlal Briggs, jenže pro něj byla fotbalová branka příliš malá. Michajlov se za míčem pouze ohlédl.
     
    36
    Rosales se teď vžil do role karatisty a při souboji doslova sundal Briggse, který ale s pomocí hříšníka vstal. Hlavní sudí nakonec neodpískal ani faul.
     
    37
    Za hraní rukou obdržel žlutý kartónek Brama, nyní byl Damato ale hodně přísný vůči hostujícímu záložníkovi.
     
    39
    Po Murphyho faulu zahrál přímý kop John, který ale trefil jen stojící zeď před sebou. Míč se však odrazil k Janssenovi, jehož na brankové čáře vychytal znovu Schwarzer.
     
    41
    Twente právě vstřelilo branku!
    Twente se znovu vydalo do útoku a vyplatilo se. Na krásný centr si v pokutovém území vyskočil LUUK DE JONG a protože jsme v Anglii, dostal balón za záda Schwarzera opět s pomocí tyče.
     
    43
    Hosté si mohou říct do třetice všeho dobrého, protože jejich první dvě vyložené šance gólem neskončily, až teprve ta třetí se ujala.
     
    44
    Twente převzalo aktivitu na své kopačky a domácí obrana musí být znovu na pozoru. Ale zahraný roh se neujal.
     
    45
    Na hranici vápna se k míči dostal Rosales, ale trefil jen stojícího protihráče před sebou. To byla poslední akce první půle.
     
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, v němž padly dvě branky. Od začátku utkání byli aktivnější domácí hráči a díky hrubé chybě záložníka Twente Tiendalliho se k míči dostal Andrew Johnson a sám před Michajlovem nezaváhal. O vyrovnání se po pěkném centru do vápna postaral Luuk De Jong, který odrazem o tyč dostal balón za brankovou čáru. Druhý poločas začne asi v 22:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Přihrávka směřovala přesně na De Jonga, ale pas jeho spoluhráče měl na dlouhou nohu.
     
    48
    Murphy hledal svým dopisem Johnsona, jenže jeho poštovní zásilka nakonec adresáta Johnsona nenašla. Murphy poslal míč na špatnou adresu.
     
    50
    Twente vysunulo presink a před napadajícím Johnem musela být domácí obrana hodně na pozoru.
     
    51
    Briggs získal pro svůj tým rohový kop, který zahrál Kasami, ale před Michajlovem nenašel nikoho v bílém dresu.
     
    53
    Kasami centroval z hranice vápna před branku, kde stál Dempsey, ale jeho hlavička skončila jen těsně vedle hostující svatyně.
     
    53
    K další šanci se probíjel Johnson, jenže Michajlov byl u míče nakonec včas.
     
    55
    Johnson sice zahrál Wisgerhofovi na housle, ale houslový koncert vzápětí rychle skončil.
     
    56
    Michajlov teď překopl celé hřiště a poslal takový pozdrav až k Schwarzerovi.
     
    57
    Po akci Dembélého se po trmě vrmě dostal k míči v šestnáctce Johnson, jenže z vyložené pozice napálil jenom gólmana Michajlova. Teď se asi bude Johnson rvát za vlasy, protože to byla stoprocentní gólovka, kterou spálil.
     
    59
    Na pravém křídle se z ničeho nic objevil bek Cornelisse, ale jeho střela hodně minula Schwarzerovu klec.
     
    60
    Brama poslal k zemi Kasamiho a mohl být rád, že mu sudí Damato neudělil žlutou kartu, protože to by pro něj znamenalo předčasný odchod do kabin.
     
    61
    John vybojoval pro svůj tým rohový kop, jenže z něj nic hosté nevytěžili.
     
    62
    Na druhé straně pelášil do vápna Johnson, ale svou přihrávku nenasměroval přesně.
     
    63
    Rosales poslal k zemi Briggse, pro což neměl sudí Damato pochopení.
     
    63
    K další nebezpečné ráně se dostal Dempsey a Michajlov se musel pořádně natáhnout, aby míč vyrazil do bezpečí. Hráči Fulhamu teď pálí jednu velkou šanci za druhou.
     
    65
    Domácí borci chtějí zavést hrací předmět asi až do kuchyně, protože skoro vůbec nestřílejí z dálky. Nyní byla Dempseyho střela z vápna zblokována.
     
    66
    Domácí poprvé střídají, hřiště opouští střelec úvodní branky zápasu Johnson, místo něhož přišel Zamora. Jedná se tedy o výměnu útočník za útočníka.
     
    68
    Také hosté mění hráče, scénu opustil John, místo něhož si zahraje Bajrami.
     
    69
    Pěkný centr Kasamiho se snesl na hlavu Sidwella, jehož hlavička ale minula Michajlovu branku.
     
    71
    Zamora se hned pokusil o útočnou akci, kterou ale zastavil svým faulem Kasami.
     
    72
    V rozporu s pravidly si počínal Murphy, který zkosil šlapákem Rosalese, a sudí Damato neváhal s vytasením žluté karty.
     
    73
    Rosales vybojoval kulatý nesmysl pro Fera, jehož slabá střela ale skončila v náruči Schwarzera.
     
    74
    Domácí trenér Jol znovu střídá, zápas končí pro Kasamiho, kterého nahrazuje Duff.
     
    75
    Hangeland ztratil u středu hřiště míč a dopředu pádili Rosales s De Jongem. První jmenovaný ale prováhal správný moment ke střele.
     
    77
    Briggs u postranní čáry nedovoleně zastavil svého protihráče a hráči Twente zůstanou u balónu.
     
    78
    Nyní už Rosales neváhal se střelou, jenže ta postrádala všechny možné smysly, které může mít.
     
    79
    Hosté jsou nastěhování u Chalupářů, když Rosales nejdříve přetáhl centr, jenže balón se po několika odrazech dostal k Cornelissemu, ale ten trefil pouze jednoho z protihráčů.
     
    81
    Trenér Fulhamu Martin Jol znovu střídá, z lavičky náhradníků vyskočil Senderos, jehož místo u realizačního týmu zaujme Briggs.
     
    82
    Grygera poslal nabídku do vápna, jenže tam nebyl nikdo v bílém dresu, a tak získali Chalupáři jen rohový kop.
     
    83
    Senderos si pořádně nesáhl na míč a už viděl za svůj přestupek proti pravidlům žlutou kartu.
     
    84
    Hosté střídají, nyní dohrál Janssen, poslední minuty zápasu si zahraje Landzaat.
     
    86
    Bajrami podnikl útočný výpad, nedostal se však ani k vápnu a už se seznámil s trávníkem. Sudí Damato ale zůstal ledově klidný.
     
    87
    Landzaat se po několika neúspěšných pokusech domácích zmocnil míče, ale neměl ho dlouho, protože ho o něj faulem připravil Sidwell.
     
    88
    Zamora chtěl vzít zodpovědnost na svá bedra, jenže jeho úmysl zastavil praporek lajnového rozhodčího.
     
    89
    Zamora se snažil dostat přes Douglase k míči a ohrozit tak Michajlovu svatyni. Jenže obránce Twente si celkem bez potíží poradil.
     
    90
    Na hranici vápna se po Ferově akci dostal, který si ještě zpracoval mičudu, ale tento kulatý hrací předmět poslal vedle branky.
     
    90
    Hlavní sudí Damato nastaví tři minuty nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+1
    Za faul na protihráče vidí žlutou kartu Dempsey.
     
    90+2
    Dempsey se snažil ještě něco vymyslet a převrhnout misky vah na stranu svého týmu, ale zůstalo jen u pokusu.
     
    Konec zápasu.
     
    Je za námi úvodní utkání základní skupiny K Evropské ligy, v němž jsme vítěze nepoznali. Fulham remizoval s Twente 1:1, když první branku zaznamenal po Tiendalliově hrubce v obraně Andrew Johnson. Hostům se ještě do poločasu podařilo vyrovnat, když se v 41. minutě trefil Luuk De Jong. Oba týmy si tak za plichtu připisují bod do tabulky. Celý zápas odehrál v dresu Fulhamu Zdeněk Grygera, naopak Marcel Gecov zůstal jen na lavičce náhradníků. To je ode mě pro dnešek vše, z Craven Cottage v Londýně se s vámi loučí Michal Šandor. Dobrou noc. (22:58:07)

    Michal Šandor

    Branky: 19. Johnson - 41. De Jong

    Karty:   16. Grygera (FHM), 72. Murphy (FHM), 83. Senderos (FHM), 90+1. Dempsey (FHM) - 37. Brama (TWE), 63. Rosales (TWE)


    Fulham FC: Schwarzer - Hangeland, Baird, Grygera, Briggs - Sidwell, Kasami, Murphy, Dempsey - Johnson, Dembélé. Trenér: Martin Jol
    FC Twente: Michajlov - Cornelisse, Wisgerhof, Rosales, Douglas - Tiendalli, Brama, Fer, Janssen - De Jong, John. Trenér: Co Adriaanse

    Rozhodčí: Damato - Di Fiore, Iannello
    bahis siteleri