Česko – Španělsko 0:2 (kon.)
konec
Česko
0:2 (0:2)
Španělsko
Pátek 07.10.2011, 20:45Kvalifikace ME
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z pražské Letné, kde se ve večerním zápase střetne česká reprezentace s nejlepším národním týmem na světě. Úvodní výkop je plánován na dvacátou hodinu a pětačtyřicátou minutu.
     
    Situace před závěrečnými dvěma koly je poměrně jednoduchá. Španělé bez ztráty bodu neohroženě vládnou celé skupině a mají jisté prvenství a tím přímý postup na ME 2012, naši po vcelku šťastné remíze ve Skotsku mají na svého předešlého soupeře z druhé příčky čtyřbodový náskok a jakékoliv vítězství nás tak posílá do baráže o ME. Úspěchem proti soupeři, našlapanému hvězdnými hráči, však bude i bod za nerozhodný výsledek.
     
    Trenéru Michalu Bílkovi dnes chybí distancovaný Jaroslav Plašil, i hosté mají největší ztráty ve středu pole, neboť Bílkův sok na španělské střídačce Vicente del Bosque nemůže využít zraněného barcelonského dua Iniesta - Fabregas. I přes jejich absenci je však v kádru hostů hned osm fotbalistů momentálně nejlepšího klubového celku Evropy.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Hübschman, Jiráček - Kolář, Rosický, Pudil - Baroš

    Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Albiol - Alonso, Busquets, Xavi - Silva, Mata - Torres

    Rozhodčí: Tagliavento - Copelli, Nicoletti (vš. Itálie).
     
    Vládce české střídačky Michal Bílek učinil v základní sestavě dvě velká překvapení na pravé straně hřiště, kde postavil do obrany Theodora Gebre Selassieho a před něj do středové formace Daniela Koláře. V obou případech se jedná o premiéru hráčů v dresu národního týmu během soutěžního utkání.
     
    V sestavě našeho dnešního soupeře chybí Carles Puyol. Obvyklý kapitán Barcelony se teprve nedávno uzdravil z nepříjemného zranění a kouč del Bosque tak dává přednost dvojici Ramos - Pique, na pravém kraji obranné formace pak bude Álvaro Arbeloa. Puyol bude připraven na lavičce náhradníků, kde mu bude dělat kolegu i David Villa, hvězda španělské ofenzivy dnes přepouští svůj post hrotového útočníka Fernandu Torresovi.
     
    V bouřlivé atmosféře na Letné předchází zápasu slavnostní chvilka, kdy UEFA ocení Karla Poborského coby hráče, jenž má za sebou více jak stovku reprezentačních zápasů.
     
    Následují hymny obou zúčastněných zemí.
     
    Utkání bude řídit jako hlavní rozhodčí devětatřicetiletý Ital, na čarách mu budou pomáhat jeho krajané Copelli a Nicoletti.
     
    Češi hrají celí v červeném, hosté tak pro dnešní duel museli zvolit bílou barvu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    První českou akci přerušil zdvižený praporek pomezního rozhodčího, v ofsajdu byl nachytán Pudil.
     
    3
    Španělé od úvodních sekund předvádí hru, která jim je vlastní a kterou se budou prezentovat i po většinu dnešního zápasu, postupnou rozehrávku po celé šíři hřiště.
     
    3
    Tečovaná rána Maty doskákala vedle branky hájené největší hvězdou českého výběru, Petrem Čechem.
     
    4
    Přesný centr Xabi Alonsa na zadní tyč si nedokázal ideálně zpracovat Pique a vykopávat od své branky bude Čech.
     
    5
    Češi udrželi míč na svých kopačkách pouze několik sekund a od stoperské dvojice opět rozehrávají Španělé a hledají skulinu v naší obraně.
     
    6
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    A Španělé tu skulinu skutečně našli! Xabi Alonso parádní přihrávkou vyslal za českou obranu Juana Matu, jenž tváří v tvář Čechovi překonal českého brankáře přízemní ranou!
     
    8
    Po přihrávce Rosického si Pudil na levé straně šel pro faul v souboji s Busquetsem, sudí Tagliavento však nechal ve hře pokračovat a nutno říci, že zcela správně.
     
    10
    Xabi znovu hledal za českou obranou Matu, tentokrát měl k míči blíže daleko vyběhnuvší Čech a dokázal si zpracovat míč na hruď a posléze odkopnout kulatý nesmysl daleko do bezpečí.
     
    11
    Arbeloa si neporozuměl se Silvou, poslal mu nepřesnou přihrávku, ovšem naši bezradným odkopem míč pouze odevzdali zpět na španělské kopačky.
     
    12
    Gebre Selassie dokázal dvakrát získat míč na pravé straně, ovšem nejdříve špatně přihrál Hübschman, o pár sekund poté přišel o míč i Baroš, jenž neměl sebemenší šanci uspět proti čtyřem protihráčům.
     
    14
    Sergio Ramos si na pravé straně narazil míč s Torresem, následný centr však doletěl až za českou branku.
     
    15
    Jiráček získal míč na vlastní polovině, sám se vydal ke španělské "šestnáctce", předal míč Rosickému, ten ovšem nedokázal najít Baroše ani Koláře a poslal míč do prostoru mezi nimi, kde kraloval Pique.
     
    17
    Jak ukazují pokračující desítky sekund, získat míč od Španělů bude stále náročnější úkol. O to více by si naši měli cenit každé příležitosti podniknout zajímavou útočnou akci.
     
    19
    Když už se Češi dostali k míči, Hubník jej pouze dlouhým odkopem vrátil ke španělskému brankáři Casillasovi a opět se budeme bránit.
     
    21
    Vznikající rychlý protiútok Baroše stačila španělská obrana zneškodnit ještě před pokutovým územím.
     
    21
    Španělé rozebrali českou defenzivu a vedou o dvě branky!
    Na pravém křídle si Silva narazil míč s Torresem, přetlačil dva české protihráče na cestě do pokutového území, tam předložil míč osamocenému Xabi Alonsovi, který neměl nejmenší problém překonat bezmocného Čecha.
     
    23
    Španělé okamžitě opět míří do útoku a vybojovali rohový kop.
     
    24
    Ten rozehráli po zemi a naši si mohou na chvíli oddychnout.
     
    25
    A dokonce i vyrazit do protiútoku, po Barošově přihrávce však Pudil poslal svůj centr do prvního hráče, jenž mu stál v cestě. Bohužel to nebyl nikdo v červeném, ale pouze Arbeloa.
     
    26
    Čeští fanoušci jsou dosvadním průběhem zápasu velmi zaskočeni a pískotem dávají najevo svoji nevoli.
     
    27
    Xabi Alonso nepřesnou přihrávkou vyzval k další možnosti protiútoku Baroše, toho však nedoplňoval nikdo ze spoluhráčů a opět narazil do hradby vytvořené čtyřmi Španěly. Ti se okamžitě po ztrátě míče poctivě vracejí do obrany.
     
    29
    Ramosův centr z pravé strany odvrátil hlavou Hubník.
     
    29
    Obránce Realu Madrid pak dostal ještě jednu příležitost k centru, opět však uspěl Hubník, jenž předskočil Silvu.
     
    30
    Ani tři čeští obránci v přesile nedokázali sebrat míč Matovi, po jehož akci Silva vyslal nepovedený pas na Torrese.
     
    32
    Naši zprvu pohlednou kombinací přešli do útoku, ovšem na konci spolupráce Rosického s Jiráčkem byl Raul Albiol, jenž byl rychlejší než Baroš a zpacifikoval Rosického kolmici na českého útočníka.
     
    34
    Hubník poslal k zemi Silvu a Španělům se otevírá možnost standardní situace z velmi nadějné pozice.
     
    35
    Míč si nakonec postavil Xavi a z nějakých pětadvaceti metrů trefil jen horní síť Čechovy branky.
     
    36
    Na pravé straně si vytvořil prostor k centru Gebre Selassie, před brankou však nenašel žádného ze svých spoluhráčů.
     
    36
    Z veliké dálky přestřelil španělskou branku Michal Kadlec, jednalo se zřejmě o vůbec první českou střelu v zápase.
     
    38
    Akci rozběhnutého Rosického vystavil stopku hned v zárodku čistým skluzem Silva.
     
    39
    Na levém křídle se uvolnil Pudil, přesným pasem našel Rosického připraveného na hranici pokutového území, ovšem český kapitán velmi nepovedenou střelou španělskou branku netrefil.
     
    39
    Matův sražený přízemní centr zamířil do rukavic Petra Čecha.
     
    40
    Naši začali presovat španělskou rozehrávku ve třech a donutili Ikera Casillase k odkopu do zámezí. To je určitě cesta, jak zamezit té tolik tradiční španělské hře s míčem.
     
    41
    A bylo blízko i k prvnímu českému zásahu, ovšem Pudilův výborný centr osamocený Baroš promáchl.
     
    43
    Po souhře Maty se Silvou neprošel českou obranou Torres.
     
    První poločas skončil.
     
    Italský sudí Tagliavento neměl sebemenší důvod k nastavení v prvním poločase, po němž český tým prohrává se Španělskem 0:2. O španělské branky se postarali Juan Mata s Xabi Alonsem, kteří potrestali dvě zásadní chyby v české obraně. Ovšem zlepšený výkon českého celku v závěrečné čtvrthodině je tou nejlepší pozvánkou pro sledování druhého poločasu kvalifikační bitvy na Letné.
     
    Do druhého poločasu španělský kouč del Bosque mění svoji obrannou formaci, Sergia Ramos nahradí před zápasem zmíněný Carles Puyol.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Rovných osmdesát sekund trvala španělská souhra na dvaceti metrech, ani poté naši nedokázali svým sokům míč sebrat, pomohl jim nepřesnou přihrávkou do zámezí Xabi Alonso.
     
    48
    Češi podnikli rychlý přechod do útoku, z čehož resultuje rohový kop.
     
    49
    Pudilův centr propadl do závaru před Casillasem, naši však nedokázali protlačit míč za záda španělského brankáře, po Barošově a Hubníkově snaze na brankovém území se to nepovedlo ani z dvanácti metrů Jiráčkovi, i jeho ránu Španělé srazili.
     
    51
    Matův nadýchaný centr se snesl na hlavu Torrese, jehož hlavičce však chyběla potřebná razance, aby zaskočila připraveného Čecha.
     
    53
    Španělé opět desítky sekund rozehrávají a nemají v zájmu půjčit svému soupeři míč.
     
    55
    Po Matově kolmici Sivok ubránil Torrese.
     
    56
    I bez hvězdných Iniesty s Fabregasem Španělé zcela vládnou v minisouboji středových formací.
     
    57
    Přeci jen se podařilo našim vklínit se do španělské rozehrávky a Baroš si to hned namířil kupředu, ovšem narazil do jediného protihráče, jenž mu stál v cestě ke Casillasovi, tím byl Carles Puyol.
     
    59
    Další efektní kolmici vykouzlil Xabi Alonso na rozběhnutého Matu, naštěstí pro český výběr přišla o pár setin sekund později než měla a Mata už v momentě přihrávky byl za zády českých obránců.
     
    60
    Španělská nadvláda na pažitu pokračuje, u míče jsou neustále fotbalisté v bílém a v poklidu si předávají míč z nohy na nohu.
     
    61
    Mata se Silvou si neproklestili cestu přes českou obranu na hranici pokutového území.
     
    62
    I druhé španělské eso přichází do hry, Fernando Torres přepouští svůj post na hrotu sestavy Davidu Villovi.
     
    63
    V podobném duchu se nese i první české střídání, Tomáš Pekhart nahrazuje na hrotu Milana Baroše.
     
    64
    Villa se ihned zapojuje do španělské kombinace, na jejímž konci však byl barcelonský forvard nachytán v ofsajdu.
     
    66
    Naši přečíslili soupeře na levé straně hřiště, ovšem Kadlec si ve výhodné pozici nedokázal zpracovat Rosického přihrávku na pět metrů.
     
    67
    Silva byl výjimečně přiliš osamocený na hrotu, což bylo snadné sousto pro Hubníka se Sivokem.
     
    67
    Po levé straně se vydal kupředu Pudil, ovšem jeho následný centr pouze proletěl pokutovým územím Španělska.
     
    69
    Probudili se i čeští fanoušci, kteří se pokřikem "Češi!" snaží vyburcovat fotbalisty v bílém k větší útočné aktivitě. Naši stále čekají na přesný pokus mezi tři tyče.
     
    70
    Hübschman ve středu pole ošklivě sestřelil Xabiho Alonsa a italský sudí Tagliavento neváhal s vytažením červené karty!
     
    71
    Nutno dodat, že dosud se hrálo v těch nejslušnějších možných mezích z obou stran než přišel nesmyslný zákrok Hübschmana, za sedmdesát minut hry jsme viděli pouze čtyři fauly, navíc zcela bez náznaku žluté karty.
     
    72
    Xabi Alonso dnešní zápas také nedohraje, neboť není schopen po Hübschmanově zákroku pokračovat ve hře a nechtíc přepouští své místo Javi Martinezovi. S ním se mohli potkat čeští mladíci na evropském šampionátu do jedenadvaceti let, kde nastoupil podobně jako střelec první branky Juan Mata.
     
    74
    Kadlec proběhl levou stranou hřiště až k rohovému praporku, nedokázal však vymyslet nic, čím by ohrozil španělskou obranu a o míč snadno přišel.
     
    76
    Villova střela si nenašla cestu mezi tři tyče.
     
    77
    České střídání ve středové formaci, Koláře nahrazuje Vacek.
     
    79
    Ve španělské souhře náhradníků vymyslel Villa krásnou přihrávku mezi české stopery na rozběhnutého Javiho Martineze, jenž se snažil jemnou střelou obelstít Čecha, ten však dokázal vyškrábnout míč těsně vedle tyče své branky.
     
    81
    Xaviho pas na Villu nepustil za sebe Hubník a tak se španělský špílmachr opřel do míče sám a byla z toho utěšená rána, kterou zastavilo až břevno české branky.
     
    83
    Po rychlé Čechově rozehrávce rozběhl český útok Rosický středem hriště, předal na levou stranu Kadlecovi, jenž udělal v pokutovém území kličku k brance, následně velmi slabou střelou pouze trefil Puyola.
     
    85
    Po krátkém českém intermezzu opět pokračuje španělská nadvláda na hrací ploše. Stěží se naši dostávali k míči v jedenácti, o to hůře to jde bez vyloučeného Hübschmana.
     
    86
    Matův rohový kop odhlavičkoval do bezpečí Pekhart, což byl dost možná jeho první kontakt s míčem po více jak dvaceti minutách na hřišti.
     
    88
    Utkání se již pouze dohrává, Španělé jsou se současným vývojem zcela spokojeni a naši nemají síly je nějak ohrozit.
     
    90
    Italský arbitr Tagliavento přidává k dnešním devadesáti dvě nastavené minuty.
     
    90
    Neujala se ani Jiráčkova snaha průnikem španělskou polovinou.
     
    90
    Našim nepomohl ani závěrečný rohový kop a na Letné je pro dnešek dobojováno.
     
    Konec zápasu.
     
    Španělé v Praze vítězí 2:0 a nutno podotknout, že zcela snadno. Na Letné dominovali od úvodní minuty a když brzy Xabi Alonso zvyšoval na dvoubrankový rozdíl, bylo jasné že dnes zde kvalifikační body zřejmě nezůstanou. Nakonec naši ještě mohou být rádi za konečný výsledek, neboť přišli o vyloučeného Hübschmana, Martinezovu tutovku zlikvidoval Čech a Xavi nastřelil břevno.
     
    Z rychle se vylidňující Letné se loučí Tomáš Kohlmann a těším se na přečtenou u dalších fotbalových přenosů. (22:44:40)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 6. Mata, 21. Xabi Alonso

    Karty:   70. Hübschman (CZE)


    Česko: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Hübschman, Jiráček - Kolář, Rosický, Pudil - Baroš (63. Pekhart)
    Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos (46. Puyol), Pique, Albiol - Alonso, Busquets, Xavi (72. Javi Martinez) - Silva, Mata - Torres (62. Villa)

    Rozhodčí: Tagliavento - Copelli, Nicoletti (vš. Itálie)

    Diváci: 17 873
    bahis siteleri