Sokolov – Jihlava 3:1 (kon.) | Bohem. Pr. – Most 1:0 (kon.) | Ústí n. L. – Varnsdorf 1:0 (kon.)
Táborsko – Karviná 0:2 (kon.) | Brno – Zlín 0:0 (kon.) | Třinec – Opava 1:1 (kon.)
Znojmo – Vlašim 0:2 (kon.)
konec
FC Zbrojovka Brno
0:0 (0:0)
FC Zlín
Sobota 29.10.2011, 14:30 • městský fotbalový stadion na Srbské v Brně • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť. Hezký den přeji z brněnského fotbalového stadionu na Srbské. Dnes se odehraje 13. kolo druhé nejvyšší soutěže a čtrnáctá Zbrojovka hostí šestý Zlín. Moravské derby bude hodně pikantní nejen pro diváky, ale i pro brněnského zadáka Iva Zbožínka, jenž ještě loni oblékal zlínský dres. Mohlo být zajímavé i pro Tomáše Polácha, tehdejšího špílmachra Zbrojovky, ten je však momentálně po operaci achilovky.
     
    FC Zbrojovka Brno: Dvanáct stovek diváků vidělo před čtrnácti dny výhru Brna nad Varnsdorfem 3:1. Brňané se na Srbské radovali z výhry v mistrovském utkání po dlouhých sedmi měsících. V sobotu chtějí tři body zopakovat v duelu se Zlínem. Důvody jsou jasné - v obou dosavadních utkáních po příchodů trenéra Kafky Zbrojovka ve druhé lize lize bodovala, navíc se očekává nejvyšší letošní návštěva. Na bitvu s Tescomou totiž brněnští fanoušci vyhlásili mobilizaci a výzvou "Ještě jsme tady", čímž chtějí dát klubu najevo svou věrnost.

    Na tiskové konferenci se k tomuto tématu vyjádřil trenér Róbert Kafka. „Zklamalo mě, že diváci nepřišli na Varnsdorf ani nejeli na utkání se Spartou B. Jsem rád, že se teď vracejí, protože kluci potřebují podporu. Věřím, že lidé přijdou v hojném počtu a od první minuty se stanou naším dvanáctým hráčem,“ uvedl kouč.
     
    FC Tescoma Zlín přijede na hřiště čtrnáctého Brna v pozici šestého celku tabulky. „Přiveze k nám kvalitní a bojovný tým. Lídrem je zkušený Dobeš, kolem něj jsou mladí běhaví hráči. Je však jedno, s jakým rozestavením na nás vyrukuje, chceme soupeře dostat pod tlak a vnutit mu svůj styl hry,“ hlásí Kafka pro deník.cz.

    Dalším zajímavým poznatkem je, že se potkají dva ze tří nejhůře skórujících mužstev druhé ligy. Obě se trefila jen dvanáctkrát, Tescoma navíc až v minulém kole s Čáslaví přerušila sérii tří proher v řadě a 428 minut bez vstřelené branky. „Obě dvě negativní bilance chceme zlomit,“ povídá zlínský kouč Alois Skácel.

    Zlínu chybí již uvedený Polách, Brnu schází Král a otazník visí nad Kolouškem. Čeká se velká návštěva a utkání má být svátkem pro všechny aktéry. Diváci se dlouho připravovali choreem, spousty osobností brněnského kulturního a sportovního života zvalo na tento duel, který by měl pomoci k podpoře Zbrojovky, která se nachází jak známo v tíživé situaci.
     
    Hodně diváků, vzácných hostů a doufejme i kvalitní fotbal nás dnes čeká na Srbské. Bohužel má tento šlágr kola jednu smutnou událost. Bohužel v roce 2011 je to až příliš častý jev, že odejde slavný a úspěšný sportovec. Jedna z velkých osobností tento duel již neuvidí. Ve věku 46 let zemřel ve středu v brněnské nemocnici legendární fotbalista Zbrojovky Roman Kukleta.

    Jedna z největších ikon brněnského a československého fotbalu, bude uctěna před samotným výkopem minutou ticha. Před hlavní tribunou je již delší dobu pietní místo, kde lidé nosí svíčky. I pro něj by rádi fotbalisté Zbrojovky získali tři body. Úkol nelehký, avšak ne nereálný.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Zbrojovka Brno: Doležal I. - Pašek, Zbožínek, Polák, R. Buchta - Kasálek, Tomeček, Borák, Hromek - Doležal II., Švancara (K).

    Náhradníci: Bureš - Pernica, Simerský, Sedláček, Buchta P., Došek, Šamánek.

    Trenér: Róbert Kafka.

    FC Tescoma Zlín: Kořínek - Malý, Linek, Jugas, Jelínek - Paciorek, Dobeš (K), Motal, Dobeš - Železník, Poznar.

    Náhradníci: Dostál - Holík, Šrom, Elšík, Hájek, Švach, Bublák.

    Trenér: Alois Skácel.

    Rozhodčí: Hrubeš - Mencl, Slavík.
     
    Vypadá to, že se stadion pomaličku zaplňuje. Vstupné za 10 Kč, solidní počasí, není co řešit.
     
    Hráči vstupují na hřiště za velkého potlesku. Diváci bouří i při pohledu na krásné choreo, které vymyslel domácí kotel.
     
    Hráči Zbrojovky nastupují s černými páskami na rukou, je to díky již zmíněnému úmrtí Romana Kuklety, probíhá minuta ticha.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop mají domácí, pojďme na to. Utkání začalo i silvestrovskou palbou z brněnského sektoru.
     
    2
    Něco kolem dvoutisícovek fanoušků sleduje útočnou snahu domácího týmu.
     
    2
    Zbožínek ostře přišlápnutý Poznarem, kope se směr zlínská brána.
     
    2
    Švancarův centr hledal ve vápně Tomečka, toho si včas pohlídal jeden ze stoperů hostujícího výběru.
     
    4
    Na druhé straně v útoku také Zlín, jenže Dobeš s míčem daleko nedošel, brněnská defenziva si poradila.
     
    4
    První pokus na bránu registrujeme od Zlína, ale střela Motala se místo k bráně "domotala" k rohovému praporku. Brno nakonec jen vhazuje.
     
    5
    Petr Švancara stále ukazuje, že s míčem je hotový kouzelník. Obelstil dva obránce a z toho ho Jugas musel zastavit nedovoleně. Chystá se zajímavá standardka pro Brno.
     
    6
    Zahrával ji sám postižený Petr Švancara, který hledal ve vápně nabíhajícího Hromka s Tomečkem, ale míč prosvištěl jen kolem levé tyče Kořínka. Oba domácí forvardi na míč nedosáhli. Zlínský brankář plachtil vzduchem v podstatě marně, první velká šance utkání.
     
    7
    A je tu další standardka. Roh pro Brno, opět jej vybojoval Švancara.
     
    8
    Zahrával ho Tomeček, jenže Kořínek si vyběhl a vyboxoval míč do bezpečí.
     
    9
    Zbrojovka zatím hýří aktivitou, především kapitán Švancara se snaží tahat útoky. V prvním případě poslal centr za obránce, kde byl včas Jugas, ten stejný hráč pak chybně rozehrával a jeho chyby využil opět Švancara. Poslal míč do brejku na Tomečka, tomu chybělo kousel a mohl jít sám na zlínskou bránu.
     
    11
    Dezorientovaný byl nyní Paciorek, který místo malé domů poslal svou hlavičku na rohový kop. Znovu se k míči jde postavit Švancara...
     
    11
    ...obrana hostů byla i v tomto případě pozorná. Míč ve středu hřiště.
     
    12
    Dlouho to netrvalo a znovu se hrálo před Kořínkem, dlouhým nákopem hledal v pokutovém území Borák svého kolegu Hromka, před ním ale vyběhl rychlý zlínský strážce svatyně.
     
    12
    Brnu nechybí ani bojovnost, prakticky ztracený míč doběhl Tomeček a vybojoval rohový kop, když takticky nastřelil míč do protihráče, od něhož se míč odrazil do autu.
     
    13
    Po rohu byl opět závar před bránou, nakonec šla na Kořínka i střela, ale Hromek nebyl úspěšný, Kořínek chytá.
     
    14
    Obrovský tlak Zbrojovky graduje. Další Kořínkův zákrok po technické střele Zbožínka. Co může následovat? Opět roh.
     
    15
    Snad i pátý roh v řadě byl zlínskou obranou odvracen.
     
    16
    Náznak hostujícího přečíslení, ale nejprve končí u Boráka, ten ale špatně rozehrál a Zbožínek musel likvidovat nebezpečný náběh Železníka. Následuje i první roh pro Zlín.
     
    16
    Končí tím, že Doležal byl zastaven nedovoleně ve vápně a rozehrávat budou domácí.
     
    17
    Pořád se něco děje, jak v hledišti, tak i na hřišti. Skvělá kulisa a zatím i zajímavý fotbal. Kdo přišel, rozhodně nemusí litovat.
     
    18
    Slyšíme i hrstku nejvěrnějších hostujících diváků, v počtu cca deseti mohou jen těžko překřičet domácí fans.
     
    19
    Tempo hry trošičku opadlo, po úvodní "divočině" začali hrát oba týmy opatrně. Zbrojovka se stále snaží vytvořit si tlak, ale postupně se do hry dostávají hosté.
     
    20
    Málem si navíc připsali největší šanci zápasu, Jelínek s Dobešem se ocitli prakticky sami na vápně, naštěstí pro Brno včas doběhl a zasáhl Ivo Zbožínek. Alespoň roh pro hosty.
     
    20
    Z něj chytá míč do náruče Doležal.
     
    22
    Po delší odmlce zase v útoku domácí, jenže pas Borák postrádal přesnost. Švancara byl u míče o krok pozdě.
     
    24
    Krásná kombinační akce, kterou zase vymyslel Petr Švancara. Ten poslal přesný centr do vápna, kde se nejlépe zorientoval Doležal a jeho ránu likviduje Kořínek. K dorážce se ještě dostával ten stejný hráč, ale i jeho druhý pokus zlínský hrdina tohoto momentu chytá. Největší šance zápasu je na světě.
     
    25
    Penalta? Kdepak, sudí Karel Hrubeš rozpažil jak při přechodu hokejistů do útočného pásma a na Tomečka rázně ukazuje, že má vstávat.
     
    26
    Pokud jsem tvrdil, že je zde něco kolem dvoutisícovek diváků, tak bych nyní mohl zvýšit odhadat o dvojnásobek. Hlediště se nakonec parádně zaplnilo a neustále povzbuzuje.
     
    28
    Kořínek opět v permanenci, lapil střílený centr Buchty.
     
    29
    "Brněnské mercedes" zastaven před rohovým praporkem nedovoleně a sám brněnský kapitán se ujme exekuce velice slibné standardky.
     
    30
    Jenže dnes již poněkolikáté vše likviduje zlínská obrana. Nicméně Zbrojovka pokračuje v obléhání žluté jedenáctky, teď přijde nikoliv standardka, ale roh z druhé strany hřiště.
     
    31
    Celá akce končí daleko za bránou, střela Boráka zaplavala daleko za bránu.
     
    32
    Špatný centr Poláka končí až u Kořínka, který může založit další hostující útok.
     
    34
    Martin Kasálek nepustil před sebe kapitána Zlína Dobeše, který sice chtěl vybojovat v tísni alespoň roh, jenže měl i kus smůly, míč se po odrazu dostal zase k němu a bude se odkopávat od brněnské brány.
     
    36
    Sledujeme neurovnanou pasáž, oběma týmům se nedaří rozehrávky.
     
    38
    Ovace ve stoje provází tento zápas, atmosféra skutečně výborná. Ta tu nebyla pěkně dlouho.
     
    39
    Nyní se snaží přebírat aktivitu Tescoma, ale zatím jejich pokusy končí u brněnské obrany.
     
    40
    Stejně tak i akce Zbrojovky, kterou táhne mozek útoku Petr Švancara. Ten teď znovu cpal do vápna svůj centr, jenže Doležala si pohlídal Kubica.
     
    42
    Švancara přiťukl míč na Jaroslava Boráka a ten hned ranou z první napřáhl, avšak vysoko nad bránu.
     
    43
    Další roh pro Zbrojovku, opět jej vybojoval Petr Švancara.
     
    44
    I v tomto případě se hosté ubránili.
     
    44
    Blíží se konec zajímavé první půle, kde byla sice lepší Zbrojovka, ale své šance nedokázala přetavit v gól. I Zlín občas zazlobil, ale nebylo to nikterak vážné.
     
    První poločas skončil.
     
    Brno bylo v závěru v tlaku, mohlo dokonce zakončit svou akci, ale tu přerušil hvizdem sudí Hrubeš a ukončil tak první poločas. Jak již bylo řečeno, Zbrojovka byla aktivnější, ale branku nedala. Předváděla celkově pohledný fotbal a Zlín měl neustále co dělat. Na druhé straně Zlín zahrozil prakticky jen jednou a Doležal v bráně nemusel skoro nic řešit. Prozatím tedy stav 0:0.
     
    Vše je připraveno k zahájení druhého poločasu, doufejme, že budeme sledovat i nadále pěkný fotbal a budou padat i branky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Rozehrávají hosté. O míč vzápětí přichází a faulují Kasálka. Míče se ihned chopil Švancara, ale jeho útočný výpad brzy skončil.
     
    47
    Pokus číslo dvě a znovu Švancara, sice Doležala ve vápně nenašel, ale vybojoval dnes snad podesáté rohový kop.
     
    48
    Celá akce se opakuje, před dotírajícím Kasálkem odhlavičkoval míč k praporku Poznar.
     
    49
    Míč v klidu uklizen do bezpečí a hraje se až u brněnského brankáře.
     
    50
    Švancara v pokutovém území leží po jednom ze soubojů na zemi, penalta se znovu nepíská. Sám zkušený borec se ani nediví. Jemu se penalty už málokdy pískají.
     
    51
    Domácí mohli z třiceti metrů prověřit Kořínka, jenže signál v podání tria Švancara, Tomeček a Polák nevyšel. Dalo by se říci, že byl odehrán lajdácky.
     
    53
    Znovu nepřesná kombinace Zbrojovky, hosté mohou zůstat v klidu.
     
    55
    Oba týmy bojují, Brňané navíc dohrávají souboje, je vidět velká snaha z domácí strany tento mač vyhrát. Jenže Zlín dobře brání.
     
    57
    Hosté chystají první střídání, u postranní čáry je nachystán Petr Švach.
     
    57
    A je to tady. Hosté dnes poprvé střídají. Ze hřiště odchází Jiří Dobeš, jeho místo zaujme Petr Švach.
     
    59
    Tlak Zbrojovky neutichá a neustále se snaží svěřenci Róberta Kafky rozvířit prostor před Kořínkem, ale nedaří se to. Zlín zahustil svůj prostor a pečlivě brání a čeká na rychlé brejky.
     
    60
    Dnešní utkání sleduje 3383 diváků. Osobně bych řekl, že je zde o něco málo více hlav.
     
    61
    Po hodně dlouhé době zahrozil také Zlín, jenže včas před Železníkem vyběhl brankář Doležal.
     
    63
    Na opačné straně hřiště standardka pro Brno...jenže končí jako většina předešlých akcí, u zlínské obrany.
     
    63
    Ta navíc založila útok, na jehož konci byl hlavičkující Železník, leč vysoko nad.
     
    65
    Standardek mělo dnes Brno obrovské množství, ale většinou mají akce jednoho společného jmenovatele - zlínskou obranu. Ta pracuje dnes výborně a ve většině soubojů si dokáže především ve vápně poradit. Prakticky žádnou hlavičku Brňané nevyhráli.
     
    67
    Domácí trenér poprvé střídá. Ze hřiště jde Jaroslav Borák a do útoku jde útočník Rostislav Šamánek.
     
    69
    Šamánek hned po svém příchodu oživil útočné řady svého týmu, vybojoval míč a nechal odcentrovat Švancaru, ten hledal ve vápně Doležala, jenže toho si pohlídal zlínský stoper. Taková akce, která je pro dnešní typická.
     
    70
    Mohlo udeřit na druhé straně. Domácí nedůslednost nepotrestal Poznar, který z dobré pozice trestuhodně přestřelil bránu.
     
    70
    Ihned poté se řítil sám na Kořínka Šamánek, ale hostující gólman vytáhl zákrok dnešního dne. Zmenšil mu úhel a vyráží jeho střelu.
     
    72
    Druhé střídání Aloise Skácela. Ze hry stahuje Železníka, na jeho místo jde Šrom.
     
    74
    Hra se postupně kouskuje, Zlín stále spolehlivě brání a Brno se nemůže prosadit.
     
    77
    Ani teď to nevyšlo, Tomeček se málem dostal za obranu soupeře, ale Kořínek byl u míče dřív.
     
    78
    Další podivný moment ve vápně, mohla se pískat penalta, sudí Hrubeš je v klidu. Na druhé straně roh pro Zlín, který se pustil předtím do brejku.
     
    79
    Mohlo být 0:1, po standardce se k míči dostal Roman Dobeš a jen díky Doležalovi a brněnské obraně se stav nemění. Dvakrát si domácí poradili skoro jako při hokeji, lehnutím do střely.
     
    80
    Zlín pokračoval v aktivitě, po rohu se dostal ke střele Švach, jenže napřáhl míč skoro za zdejší stadion.
     
    81
    První žlutá karta tohoto zápasu, dostává ji zlínský Jan Jelínek.
     
    82
    Obrovská šance Zlína, mohlo být vymalováno. Tomáš Poznar se řítil sám na brankáře Doležela a ten ho fantasticky vychytal, největší šance hostů a celého zápasu. Hostující hráč se drží za hlavu, moc dobré ví, co zazdil!
     
    83
    Střídání v týmu Zbrojovky. Odešel Doležal, místo něj jde do útoku Tomáš Došek.
     
    85
    Střídání u Brna. Sedláček na place za Tomečka.
     
    86
    Tlak Brna finišuje, jeden roh, druhý roh, jenže ty hlavičky...
     
    86
    Druhá žlutá karta zápasu a znovu pro hosty. Tentokrát pro Tomáše Poznara.
     
    87
    Zbrojovka tlačí neuvěřitelný způsobem, navíc si mohla vymodlit penaltu, Zbožínek nepadá jen tak sám, také se hodně rozčiloval, marně.
     
    88
    Série rohů končí jako cca patnáct předešlých, vždy u zlínské obrany.
     
    89
    A ta odolává i tentokrát. K dobré palebné pozici se dostal střídající Sedláček, jenžem mu vůbec nesedla střela.
     
    90
    Nehraje se, je ošetřován hostující hráč, divákům se to samozřejmě nelíbí, hostům to pochopitelně vzhledem k času vyhovuje.
     
    90
    Zraněného Kubicu nahrazuje Hájek.
     
    90
    Nastavovat se budou čtyři minuty.
     
    90+2
    Je to hodně hektický a nervózní závěr.
     
    90+4
    Navíc žlutou kartu dostává domácí Zdeněk Polák.
     
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec zápasu, gólu jsme se nakonec nedočkali. V prvním poločase měla Zbrojovka více šancí a mohla nějakou proměnit, v tom druhém sice domácí pokračovali v soustavném tlaku, jenže udeřit mohl nakonec i Zlín. Poznara vychytal dnes výborný brankář Doležal. Z tohoto pohledu se dá být remíza spravedlivá. I když byl tlak Brna místy i drtivý, nebylo to nic platné. Nepřícházely šance a většinu rohů a standardek hosté ubránili. Tescoma mohla nakonec i vyhrát, ale nestalo se tak. Oba týmy si tedy rozdělují po bodu.
     
    To je pro dnešní den vše, zítra se opět u fotbalu přihlásím, a to rovněž ze stejného stadionu. Zbrojovka Brno "B" bude hostit v rámci MSFL Kroměříž. Hezký víkend. (16:26:30)

    Roman Zajíček

    Branky:

    Karty:   90+4. Polák (BNO) - 81. Jelínek (ZLN), 86. Poznar (ZLN)


    FC Zbrojovka Brno: Doležal I. - Pašek, Zbožínek, Polák, R. Buchta - Kasálek, Tomeček (85. Sedláček), Borák (67. Šamánek), Hromek - Doležal II. (83. Došek), Švancara (K).
    FC Zlín: Kořínek - Malý, Jugas, Kubica, Jelínek - Paciorek, Dobeš R. (K), Motal, Dobeš J. (57. Švach) - Železník (72. Šrom), Poznar (90. Hájek).

    Rozhodčí: Hrubeš - Mencl, Slavík

    Diváci: 3383
    bahis siteleri