Finsko – Kanada 1:8 (kon.) | Lotyšsko – Švédsko 4:9 (kon.)
konec
Finsko
1:8 (0:2, 1:3, 0:3)
Kanada
Pondělí 26.12.2011, 21:30 • Rexall Place, Edmonton • Mistrovství světa do 20 let
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z Edmonotnu přejeme příjemný večer, ve dvě hodiny českého času můžete ještě sledovat utkání USA - Dánsko. (00:00:10)
     
    Halou zní kanadská hymna po zaslouženém vítězství. Finové nedokázali najít recept na kanadskou lavinu a s výjimkou krátkého úseku na začátku druhé třetiny na domácí tým nestačili. Uvidíme, jak budou vzdorovat kanadské mašině čeští hokejisté, kteří se proti nim představí za dva dny.
     
    Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni domácí střelec tří branek Mark Stone, za hosty autor jediné branky svého týmu Alexandr Ruuttu.
     
    Střely na branku v celém utkání: Kanada 42, Finsko 25.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:35
    Utkání se dohrává, na ledě je útok Huberdeau - Stone - Strome, který se postaral o většinu domácích branek a fanoušci mu, ale i zbytku týmu aplaudují ve stoje.
     
    58:13
    Dnešní utkání sleduje v Rexall place, domácí hale Edmontonu Oilers, 15 296 diváků.
     
    58:00
    Obánce Riikola se dokázal vyhnout dvěma protihráčům a vytvořit si střeleckou pozici, pukem pak ale trefil jen ležícího Kanaďana. Následně si tým Kanady vzal oddechový čas.
     
    55:10
    Boone Jenner se po skončení oslabení dral do šance, Finy zachránilo to, že kanadskému útočníkovi se nepodařilo dobře zpracovat skákající puk.
     
    54:02
    Finové se teď opět připravili o slibnou šanci, Markus Granlund namísto střely opět hledal lépe postaveného spoluhráče, ale k němu už puk nedoputoval. Kdyby Finové častěji stříleli, nemusel by třeba stav vypadat z jejich strany tak hrozivě.
     
    52:40
    Vyloučen kanadský bek Pysyk za hákování.
     
    51:44
    Stone je při chuti, teď byl blízko další branky, ale lapačka brankáře Gibsona byla rychlejší.
     
    51:12
    V přesilovce se na brankovišti se snažil prosadit finský bek Haakanpaa, ale nepodařilo se mu bekhendem trefit odkrytou branku.
     
    49:25
    Za krosček vyloučen domácí Beaulieu.
     
    48:18
    Kanada právě vstřelila branku!
    Po jednom takovém brejku se prosadil RYAN STROME, elegantně se zbavil obránce a trefil přesně do horního růžku. Nahrávač Huberdeau zaznamenal svůj pátý bod v zápase, střelec Strome čtvrtý. Asistence: Brednan Gallagher, Jonathan Huberdeau.
     
    46:45
    Finové se sympaticky snaží i za velmi nepříznivého stavu něco vymyslet a vylepšit si střelecké sebevědomí, Kanada ale brání trpělivě a podniká rychlé a smrtící brejky.
     
    44:05
    Kanada právě vstřelila branku!
    Třetí kandský útok si zápas doslova ukradl pro sebe. Stone s Huberdeauem vlétli do třetiny, vyměnili si puk a Stone nebezpečně střílel. Gibson puk vyrazil a MARK STONE jej bekhendem poslal do odkryté branky. A od té chvíle se na led snáší stovky čepic, protože Stone dovršil hattrick! Asistence: Jonathan Huberdeau, Ryan Strome.
     
    42:33
    Markus Granlund se dostal s pukem až před branku, brankáč Visentin mu jej ale vypíchl holí.
     
    40:52
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tak úvody třetin se Kanadě nemohly dařit lépe. BRETT CONNOLLY se prosmýkl po levém křídle a prostřelil Gibsona. Asistence: Brendan Gormley, Tanner Pearson.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé části sice Finové rychle snížili, ale Kanada pak dalšími třetmi góly de facto rozhodla zápas a nedá se čekat, že by si domácí ve třetí třetině nechali vítězství ujít.
     
    Střely na branku ve druhé třetině: Kanada 15, Finsko 11.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    38:55
    Druhá třetina se dohrává za znatelně nižšího tempa, Markus Grandlund teď vyzkoušel domácího gólmana z dálky, ale byl to ojedinělý střelecký pokus posledníhc minut.
     
    36:45
    Huberdeau se Stormem v akci dva na dva, puk jen zaduněl o zadní mantinel.
     
    34:04
    Vyprodaným stadionem Rexall place obíhá červenobílá vlna, domácí diváci se za rozhodnutého stavu rozhodli začít bavit.
     
    32:54
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanadskou přesilovku řídil jako quarterback DOUGIE HAMILTON, když ale neviděl komu by nahrál, poslal puk dalekonosnou střelou přímo do horního rohu finské branky. Gólman přes hráče před ním nic neviděl a Kanada tak vede 5:1. Asistence: Ryan Strome, Jaden Schwartz.
     
    31:32
    Finové hráli v šesti, takže příjde další kanadská přesilovka.
     
    30:41
    Obránce Riikola dostal puk d dobré pozici na bekhen, takže eho střela přišla pozdě a brankář Visentin s ní němel problémy.
     
    29:24
    Kanada právě vstřelila branku!
    JONATHAN HUBERDEAU ukázal, jak je hokej jednoduchá hra, když se to umí. Vybruslil si s pukem zpoza branky na střed kruhu a přesnou střelou ukončil kanadskou přesilovku. Asistence: Nathan Beaulieu, Tanner, Pearson.
     
    28:45
    Opět kombinace dnes produktivní dvojce Ryan Strome, Mark Stone, po střele druhého jmenovaného Gibson vytáhl nádherný zákrok lapačkou. Následně vyloučen Fin Makinen za podražení.
     
    27:50
    Finové teď měli smůlu, Maruk Granlund střílel po několika slibných pokusech spoluhráčů do odkryté branky, fotbalovým skluzem se do ní ale vrátil obránce Harrington a puk tělem srazil mimo. Následnou střeu obránce Pulkkinena už pokryl brankář Visentin.
     
    25:56
    Hannikainen se dostával do brejku, obránce Brandon Gormley ale zachránil Kanadu svkělým obranným zákrokem hokejkou, po kterém hala uznale zatleskala.
     
    24:36
    Finský útočník Donskoi předvedl pěknou samostatnou akci na levém křídle, puk skončil ale za brankou.
     
    24:25
    Oba týmy teď předvádí rychlý a důrazný hokej, ve kterém ale chybí více přesnosti.
     
    23:20
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanada se hned po inkasované brance vrhla do útoku a odpověď přišla vzápětí. Huberdeau nejprve v dobré pozici neuspěl, vzápětí ale jeho spoluhráč MARK STONE využil přesné přihrávky zpoza branky a trefil přesně k tyči. Asistence: Jonathan Huberdeau, Brendan Gallagher.
     
    21:21
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové se poprvé dokázali prosadil. ALEXANDER RUUTTU dostal puk na levý kruh a přesnou střelou zápěstím trefil do horního růžku kanadské branky. Asistence: Alexandr Barkov, Miro Aaltonen.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina je za námi, poměr střel na branku: Kanada 12, Finsko 5. Kanada nastoupila do utkání jako parní válec a vstřelila rychlé branky, Finové se z toho dlouho oklepávali. Několik šancí si také vytvořili, ale bez gólového úspěchu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:07
    Architekti první branky Kanady Strome a Stone teď nebezpečně kombinovali a oba si vytvořili po jedné slibné příležitosti, hlavně Stone promáchl v jasné šanci.
     
    18:12
    Domácí se teď nechali trochu unést hrou a snažili se své protivníky přišpendlit na mantinel, zatímco Markus Granlund využil opuštěného puku a namířil si to k soupeřově brance, ke střele se ale nedostal.
     
    17:23
    Tak deď byli Finové blízko gólu, Mikael Granlund střílel po rychlé akci z bezprostřední blízkosti, domácí brankář Visentin skvěle zasáhnul.
     
    15:39
    Když už se do dobré pozice dostal obránce Riikola, zastavil finskou akci rozhočí, když zapískal postavení útočícího hráče v brankovišti. Finové se po úvodním direktu Kanady zvedají jen velmi těžko a je vidět, že se na nich dvě rychlé branky podepsaly hlavně psychicky.
     
    14:50
    Kanada v plném počtu, v této přesilovce Finové domácí branku neohrozili.
     
    13:07
    Finové se nedokáží prosadit přes střední pásmo.
     
    12:41
    Druhá přesilovka Finska, za podražení je vyloučen Jonathan Huberdeau.
     
    12:04
    Nadějný pokus Finska, ale Barkovovi se nepodařilo trefit branku.
     
    11:40
    Kanada v plném počtu.
     
    10:55
    Mikael Granlund se dostal před brankou k odraženému puku, střílel ale vedle.
     
    9:40
    Dvě minuty za naražení dostal domácí útočník Gallagher.
     
    9:20
    Barkov tečoval střelu obránce Haakanpaa a domácí gólman Visentin musel poprvé zasahovat proti nepříjemné střele.
     
    8:44
    Do dobré pozice se dostal finský útočník Donskoi, ale namísto střely se snažil ještě nahrávat a zmařil tak ndějnou příležitost.
     
    7:55
    Nahození obránce Harringtona jen tak prosvištělo brankovištěm, nikdo se ale k puku nedostal.
     
    6:04
    Brett Connolly nabral rychlost na levém křídle a nadvakrát tlačil puk do branky, Gibson tentokrát s vypětím všech sil brance zabránil.
     
    4:54
    Pulkkinen měl před sebou prázdnou brankou po kombinaci obou Granlundů, ale nakonec jej obrana Kanady zablokovala. Na straně Finska tak stále 0 střel na branku.
     
    4:25
    Finsko si po dvou rychlých inkasovaných brankách vzalo time-out.
     
    4:25
    Kanada právě vstřelila branku!
    Schwartz doázal prostrčil puk mezi dvěma obránci vzduchem, brankář Gibson jen promáchl lapačkou a BRENDAN GALLAGHER jej ze vzduchu trefil do branky. Jaden Schwartz.
     
    3:57
    Domácí Bonne Jenner teď trefil ukázkovm bodyčekem Olliho Maatu a v hale to jen zahučelo.
     
    2:14
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanaďané roztočili kolotoč za finskou brankou, po kterém poslal puk před branku Huberdeau. Do něj se opřel MARK STONE a Kanada vede 1:0. Asistence: Jonathan Huberdeau, Ryan Strome.
     
    1:23
    Mark Scheifelle se dostal na pravém křídle do volného prostoru, první středlu brankář Gibson vyrazil, druhou poslal kanadský útočník rovnoběžně podél brankové čáry.
     
    0:27
    První střela na branku, z mezikruží střílel z první domácí Smith-Pelly.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Máme za sebou slavnostvní zahájení a oba týmy se řadí na modré čáry.
     
    TV kostka představuje jednotlivé týmy turnaje a při představení českého týmu se na obrazovce objevil na chvíli Aleš Hemský a vzbudil velký ohlas fanoušků místních Oilers.
     
    O Finech se říká, že mají nejlepší tým za poslední roky. Jeho lídry jsou bratři Granlundové, kteří nejsou neznámí ani českých fanouškům. Mikael Granlund se proslavil "florbalovým" gólem na posledním šampionátu seniorů v Bratislavě, jeho mladší bratr Marcus se podobným kouskem předvedl před několika týdny v dresu svého týmu IFK Helsinki. Novou vycházející hvězdou finského týmu, jenž trénuje bývalý internacionál Raimo Helminen, je teprve šestnáctiletý Alexand Barkov. Syn stejnojmeného bývalého ruského útočníka a nyní trenéra KHL vyrůstal ve Finsku a v šestnácti letech již pravidelně nastupuje za Tapparu Tampere.
     
    Kanada má na své soupisce čtyři hráče z loňského týmu, mezi nimi je brankářská jednička Marc Visentin. Hned 12 hráčů bylo draftováno v prvním kole draftu a útočníci Devante Smith-Pelly a Brett Conolly již pravidelně nastupují v NHL. Síla jejich týmu je tedy úctyhodná, ale v generálce na šampionát domácí prohráli se Švédskem 3:5.
     
    Pěkný večer z Edmonotonu. Hlavní město provincie Alberta zachvátili hned dvě horečky - jedna nákupní, na dnešní Boxing day totiž po celé Kanadě začínají povánoční výprodeje. A samozřejmě ta hokejová - domácí tým se bude na domácím šampionátu snažit napravit loňský výpadek, kdy ve finále turnaje v Buffalu prohrály Javorové listy s Ruskem 3:5, přestože ještě po dvou třetinách vedli 3:0. Z turnaje vám budeme přinášet přímé zpravodajství z Edmontonu a Calgary a začínáme dnešním úvodním zápase domácího týmu s Finskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
    Marken.cz

    Michal Berg

    Branky a nahrávky: 22. Ruutu (Aaltonen, Barkov) - 3. Stone (Huberdeau), 5. Gallagher (Schwartz, D.Hamilton), 24. Stone (Huberdeau, Gallagher), 30. Huberdeau (Beaulieu, Pearson), 33. D.Hamilton (Strome, Schwartz), 41. Connolly (Pearson, Gormley), 45. Stone (Huberdeau, Strome), 49. Strome (Gallagher, Huberdeau)


    Finsko: Gibson (Aittokallio) - Makinen, Hakanpaa, Maatta, Pokka, Riikola, Ristolainen, Hovinen - Pulkinnen, Markus Granlund, Mikael Granlund - Armia, Salomaki, Donskoi - Ruuttu, Aaltonen, Barkov - Hamalainen, Kuronen, Paajanen - Hannikanen
    Kanada: Visentin (Wedgewood) - Harrington, Murray, Gormley, D.Hamilton, Oleksiak, Pysyk, Beaulieu - F.Hamilton, Howden, Smith-Pelly - Schwartz, Gallagher, Scheifele - Huberdeau, Stone, Strome - Connolly, Pearson, Jenner - Bournival

    Rozhodčí: Nord, Persson (oba SWE) - Kack (USA), Novák (SVK)