Finsko – Česko 2:3 (kon.) | Rusko – Slovensko 6:2 (kon.)
konec
Rusko
6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
Slovensko
Neděle 20.05.2012, 19:30 • Hartwall Aréna, kapacita 13.349 diváků. • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Rusové nakonec přebírají trofej pro vítěze mistrovství světa v ledním hokeji pro rok 2012. To je od nás pro tento rok z Finska vše. Příští rok se šampionát do Skandinávie opět vrátí. Hostitelskou zemí bude pro změnu Švédsko. Děkujeme za pozornost a někdy příště napočtenou! (21:55:36)
     
    Vladislav Treťjak, René Fasel a Alexandr Medvěděv předají zlaté medaile ruským hráčům a všem členům realizačního týmu. Jako první získal medaili kapitán Ilja Nikulin, jako poslední oba trenéři.
     
    Zdeno Chára je vyhlášen nejlepší obráncem turnajem.
     
    Slováci přebrali stříbrné medaile. Jako jeden z posledních ji dostal trenér Vladimír Vůjtek.
     
    V nejlepší formaci turnaje se naopak objevují dva slovenští hráči. Brankář Laco byl dnes sice vyhnán z brány, ale na celém šampionátu byl výborný. V elitní formaci jej doplní ještě jeho kapitán Zdeno Chára, jenž pomáhal ke spanilé jízdě za stříbrnými medailemi dvěma brankami a dvěma asistencemi.
     
    Nejužitečnějším hráčem mistrovství světa 2012 ve Finsku a Švédsku se stává po zásluze ruský útočník Jevgenij Malkin. V deseti zápasech nasbíral 11 branek a 8 asistencí.
     
    Jak už to bývá, na jedné straně jde vidět obrovská radost a na druhé velké zklamání. Slováci nyní nejsou ze zisku stříbrné medaile moc nadšeni, ale na Slovensko se vrátí určitě jako hrdinové. Turnaj, který odehráli celý ve Finsku se jim moc povedl. Od titulu zůstali kousíček.
     
    Nejlepšími hráči finále jsou Slovák Zdeno Chára a ruský útočník Alexandr Sjomin - oba dvougóloví střelci.
     
    Rusové si okamžitě navlékli bílé mistrovské "kšiltovky", které museli mít dávno před zápasem nachystané.
     
    I když začali Slováci finále parádně a od druhé minuty vedli, soupeře podobně jako Češi před dvěma lety nezaskočili. Ruský tým ukázal, proč na turnaji ani jendou neprohrál, respektivě všechno vyhrál.
     
    Je to jasné. Po dvouletém vládnutí Česka a Finska se na zlatý post světového hokeje vracejí znova Rusové.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:55
    Puk je v obranném pásmu Rusů.
     
    59:45
    Ještě tu bude poslední vyloučení. Slovenský střelec Tomáš Kopecký dostává dvě minuty za hákování.
     
    58:02
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Nakonec se JEVGENIJ MALKIN přeci jen prosazuje. Po předchozím parádním zákroku Hamerlíka se hnal vysoký útočník Ruska do přečíslení, které vyřešil ranou příklepem. Jedenáctou brankou v deseti zápasech upevňuje své vedení v tabulce střelců. Asistence: Ilja Nikulin, Nikita Nikitin.
     
    57:15
    Kuljomin pelášil na druhou stranu sám proti Barankovi, před kterého se na chvíli dostal. Bek Spartaku Moskva nakonec stihl vytlačit protihráče za bránu.
     
    56:59
    Slováci dávají do posledních minut vše.
     
    56:30
    Obránce Haščák se neohroženě vrhnul do útočného pásma, kam si sám nahodil puk. Myslel si, že bude rychlejší než Varlamov, což se nestalo, takže skončil za branou po ruským kapitánem Nikulinem.
     
    55:28
    Po kombinaci Malkina s Pěrežoginem nejrpve druhému jmenovanému puk ujel z hole, ale rychlý útočník jej dohnal a z levého křídla vypálil nebezpečně mimo bránu Hamerlíka.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Tomáš Čekal

    Branky a nahrávky: 10. Sjomin (Ovečkin, Dacjuk), 27. Pěrežogin (Popov), 34. Těrešenko (Širokov, Žerděv), 36. Sjomin (Dacjuk), 44. Dacjuk (Sjomin, Ovečkin), 59. Malkin (Nikulin, Nikitin) - 2. Chára (Surový), 50. Chára (Surový)


    Rusko: Varlamov – Nikulin (C), Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Děnisov, Medvěděv, Nikitin – Malkin, Popov, Pěrežogin – Ovečkin, Dacjuk, Sjomin – Těreščenko, Širokov, Žerděv – Kokarev, Kuljomin, Kuzněcov, Svitov.
    Slovensko: Laco (od 44. Hamerlík) – Baranka, Sekera, Sersen, Chára (C), Starosta, Vydarený – Handzuš, Kopecký, Radivojevič – Šatan, Hudáček, Surový – Mikúš, Tatar, Miklík – Hovorka, Bližňák, Bartovič, Haščák.

    Rozhodčí: Jeřábek, Reiber – Blümel, Arm