Česko – Rusko 2:1 (kon.) | Finsko – Švédsko 3:1 (kon.)
konec
Finsko
3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Švédsko
Sobota 10.11.2012, 16:00 • HK Arena, Turku, Finsko. Kapacita: 11.820 míst. • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezký den z finského Turku. Vítejte u závěrečného přenosu z Karjala Cupu 2012. Domácí Finové dnes od 16 hodin SEČ vyzvou severského rivala ze Švédska. Již teď je jisté, že ani jeden z těch týmů nedosáhne vítězství v turnaji. Hokejisté Suomi přesto mají v případě výhry ještě možnost získat stříbro. Záležet na tom bude ale i výsledek utkání Česko - Rusko. Zato Švédové jsou aktuálně poslední bez bodů. Pokud by Finy porazili, mohli by se těšit alespoň z třetího místo, a to na úkor svého soupeře.

    Finové za sebou mají dva velmi těsné výsledky. Nejprve po nájezdech 2:1 zdolali Rusko a pak si vylámali zuby na České obraně. Před zaplněnou HK Arenou prohráli fotbalovým výsledkem 0:1. Švédové v Liberci taktéž nestačili na český výběr, prohráli 1:3. V Turku byli sice Sborné o poznání vyrovnanějším soupeře, dvakrát dotáhli náskok soupeře, ale na gól ze třetí třetiny už odpovědět nedokázali. Výsledkem tak byla porážka 2:3.

    Domácí se zatím mohou spolehnout na na téměř bezchybnou brankářskou dvojici Rinne - Rask. Oba odchytali po jednom utkání a inskasovali jedinou branku. Otázkou tak zůstává, kdo se postaví mezi tyče. Na švédské straně by měl prostor dostat zkušenější Holmqvist, který ovšem v uktání proti Rusku inkasoval třikrát z malého počtu střel, a nyní tak jeho úspěšnost zákroků dosahuje pouze k 78,57%. Jeho mladší kolega Gustaf Wesslau proti Čechům zlikvidovat téměř 90% všech střel.
     
    Vzhledem k výsledku Česko - Rusko 2:1 mohou Finové pomýšlet ještě na celkové druhé místo v turnaji. Švédsko bude bojovat o konečné třetí místo. O zajímavou zápletku tak máme postaráno.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Rinne (Rask) – Nummelin "A", Väänänen "A", Kousa, Heikkinen, Laakso, Eronen, Hietanen, Jalasvaara – Salminen, Koivu "C", Hagman – Joensuu, Kontiola, Laine – Haataja, Lehterä, Enlund – Pihlström, Ramstedt, Tuppurainen

    Švédsko: Wesslau (Holmqvist) – Kronwall "C", Fantenberg, Viklund, Hedman, Burström, Ma. Karlsson – Me. Karlsson, Lundqvist "A", Pettersson – Ladeskog "A", Söderberg, Hörnqvist – Backlund, Järnkrok, Gynge – Thörnberg, Mårtensson, Åslund

    Rozhodčí: Šindler, Jeřábek – Nieminen, Suominen .
     
    Podle očekávání se HK Arena na severské derby velice slušně zaplňuje. Deset minut před startem utkání to vypadá, že bude pokořena desetitisícová návštěva ze včerejšího utkání Finsko - Česká republika.
     
    Pekka Rinne přivádí domácí borce na led a na stadionu to pořádně bouří!
     
    Finové nastoupí v modrých dresech. Švédové tak utkání odehrají ve své oblíbené žluté.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:05
    Finové vyhrávají úvodní vhazování a fanoušci je okamžitě ženou kupředu.
     
    00:30
    Švédský protiútok zachytil Rinne za brankou a následně uklouzl. Naštěstí pro domácí Frenholm nedojel kotouč včas.
     
    01:01
    Žlutí se znovu vydali na zteč. Viklundovu střelu srazil Rinne do rohu, odkud se od brusle odrazil zpět do brankoviště. Finský gólman proto raději choval touš ve výstroji.
     
    01:49
    Další Rinneho zákrok. Tentokrát před sebe vyrážel střelu Mattiase Karlssona. Na řadě jsou pro změnu Finové.
     
    02:38
    Hosté zatím poměrně dobře odolávají nájezdům Finů, kterým se nedaří usadit se v pásmu.
     
    02:50
    Mikko Koivu sympatickou střelou překvapil nejednoho diváka na stadionu. Přejel přes modrou čáru a přes obránce těsně minul bližší tyčku.
     
    03:26
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Z první větší akce se domácí Suomi dostává do vedení! Finové se konečně natlačili do pásma, Koivu vybojoval kotouč u mantinelu, přihrál mezi bruslemi obránců na SAKARIHO SALMINENA. Ten v klidu zpracoval přihrávku a rychle zametl touš za přesouvajícího se brankáře.
     
    04:01
    A mohlo to být 2:0! Tuppurainen přejel útočnou modrou a zápěstí střelou pořádně zahrozil. Wesslau jí totiž jenom tečoval lapačkou. puk následně proletěl brankovištěm těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    05:50
    Finové zasypávají soupeře jednou akcí za druhou. Po sérii přihrávek a odrazů na vrcholů kruhů napřáhl Pihlström. Těsně přestřelil horní tyčku.
     
    07:08
    Finové dokonale kontrolují střední pásmo, což jim dává dobrý základ pro další útoky. Švédové jsou jejich hrou pořádně rozhození a po většinu času se jenom brání.
     
    08:05
    Domácí rozehrávají od vlastní branky za bouřlivého potlesku.
     
    08:29
    Burström ukořistil za modrou kotouč, natlačil se do mezikruží a prověřil Rinneho pozornost bekhendovou střelou. Ta ovšem neměla potřebnou razanci, a tak nenadělala domácímu gólmanovi větších problémů.
     
    08:44
    Po buly si slovo vzal Hörnqvist, obkroužil branku a pohotově zakončil. Rinne vyráží před sebe a následně tygřím skokem přikrývá pod lapačku nikým do té doby nehlídaný kotouč.
     
    09:07
    Koivu za brankou soupeře vybojoval další nebezpečný kotouč. Přihrávka před branku našla Hagmana, který střelou z první nastřelil jenom Wesslaua.
     
    09:41
    Po drobnější potyčce před švédskou brankou se bude vhazovat po levici gólmana hostí.
     
    10:28
    Landeskog zavezl puk po levé straně až před Rinneho a chtěl přihrát na druhou vlnu. Právě finský gólman kotouč zasáhl holí, a přihrávku tak zneškodnil.
     
    11:10
    Tuppurainen nejprve otřel svojí střelu o břevno, vysoký puk se následně odrazil od zadního mantinelu zpět do brankoviště, kde se po něm natahoval Pihlström. Wesslau se roztáhl na brankové čáře a nepřehlednou situaci ustál.
     
    13:23
    Obraz hry se lehce změnil. Na puku jsou nyní hosté a dobře si hlídají střední pásmo.
     
    13:40
    Söderberg se probil až na vrchol pravého kruhu, zápěstní střelu zastavuje Rinne vyrážečkou.
     
    14:48
    Ovšem chyba hokejistů Tre Kronor poslala do úniku Pihlströma. Ten si vybruslil podél levého mantinelu až před branku. Neměl ale dostatek prostoru na kličku, a tak zvolil přímou střelu. Wesslau drží puk na prsou.
     
    15:22
    Kombinace Finů vyústila v kříznou přihrávku Nummelina na Salminena. Kdyby jeden ze švédských obránců na poslední chvíli nevložil do přihrávky hůl, možná by se opakovala gólová situace ze 4. minuty.
     
    16:52
    Švédští hokejisté začali dobře forčekovat a došli si pro první faul dnešního utkání. Za sekání na trestnou míří Laakso (FIN).
     
    17:10
    Landeskog vyjel z rohu kluziště, ale na to byl Rinne výborně připravený a okamžitě vyrazil kotouč betonem.
     
    17:44
    Finové vyhazují přes všechny čáry.
     
    18:16
    Ve vlastním oslabení si puk vyměnili Tuppurainen s Pihlströmem. Střelu druhého jmenovaného přizvedli Švédové do ochranné sítě.
     
    18:52
    Domácí v plném počtu. Ještě to zkusil Mårtensson, ale na střelu z úhlu byl Rinne opět dobře připravený.
     
    19:50
    Ještě Landeskog se Söderbergem kombinovali před brankou. Ale vystřelit se jim již nepodařilo.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První dvacetiminutovku lépe zvládli domácí a po zásluze vedou 1:0. Branku zaznamenal ve čtvrté minutě Salminen. Finové následně ještě měli řadu skvělých příležitostí, ale navýšit vedení se jim již nepodařilo. Druhá třetina začne přibližně v 16.51 hod.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:05
    Salminen se okamžitě probil do pásma a zkoušel obejít Fantenberga, na něhož však nevyzrál.
     
    20:25
    Švédsko raději vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    20:48
    Laine napřáhl v oblasti levého kruhu a jenom to zadunělo o betony švédského gólmana. Vhazování se bude opakovat.
     
    21:15
    Haataja namazal před branku Enlundovi, který ale jako kdyby byl pasem zaskočený. Před téměř odkrytou branou totiž promáchl.
     
    22:31
    Thörnberg byl na modré sražen Kontiolou. Odražený puk si uzmul jeden ze švédských útočníků a už se chystal k samostatnému úprku, jenže předešlý bodyček poslal hosty do postavení mimo hru.
     
    23:08
    Z těžkého úhlu Wesslauovu pozornost prověřil Hagman. Brankář ramenem vyráží vysoko nad.
     
    23:26
    Švédové sevřeli Finy, kteří sáhli k faulu. Dvě minuty za krosček odpyká Väänänen (FIN).
     
    23:48
    Domácí se osvobozují.
     
    24:49
    Kdepak. Švédové sice výborně kombinují, ale zatím bez střeleckých pokusů.
     
    25:20
    Domácí vyhazují, což znamená, že toto oslabení přečkají již bez úhony.
     
    25:26
    Domácí v plném počtu.
     
    26:04
    Mårtensson zpoza branky naslepo zkoušel najít hole svých spoluhráčů. Našel ovšem jenom ty finské, které navíc vyhazují na icing.
     
    26:27
    Hedman po buly v útočném pásmu tvrdě vypálil od modré. Rinne na poslední chvíli stačil zakleknout a srazit tak kotouč do rohu.
     
    26:27
    Hedman po buly v útočném pásmu tvrdě vypálil od modré. Rinne na poslední chvíli stačil zakleknout a srazit tak kotouč do rohu.
     
    28:51
    Domácí si zahrají přesilovou hru. Hedman (SWE) se provinil sekáním.
     
    29:05
    Švédové okamžitě vyhazují až před branku soupeře.
     
    29:45
    Hagman tečoval polovysokou střelu. Kotouč ale skončil pouze na betonu Wesslaua.
     
    30:35
    Hosté vyváží kotouč z pásma. Vypadá to, že i oni přečkají oslabení bez větších problémů.
     
    30:51
    Hosté v plném počtu.
     
    31:21
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Z nenápadné akce Švédové snižují. Gynge zavezl podél pravé strany puk do rohu kluziště, nahodil na branku, kde Rinne puk zastavil lapačkou. Jenže z rukavice mu vypadl a rozjetý CARL SÖDERBEG jej doklepl do sítě. Asitence: Gynge.
     
    31:38
    Matias Karlsson (SWE) se provinil faulem. Přesilová hra pro Finy.
     
    33:11
    Koivu zaznamenal první střelu Finů v této početní převaze. Z pravého úhlu vystřelil zápěstí a Wesslau drží puk v náručí.
     
    33:28
    Hosté v plném počtu. Finové si v početní převaze příliš mnoho příležitostí nevypracovali.
     
    34:05
    Ale máme tu další vyloučení. Söderberg (SWE) inkasuje dvouminutový trest za hákování.
     
    34:41
    Krásná souhra, kterou z mezikruží zakončoval Eronen. Těsně minul vzdálenější tyčku.
     
    34:55
    Thörnberg se po chybě Finů dostal do samostatného úniku. Pod nátlakem rozjetých obránců, ale nechal touš v rozhodující chvíli za sebou.
     
    36:16
    Sotva skočilo švédské oslabení, je tu další faul. To je velká nedisciplovanost hostujícího družstva. Na trestnou míří Petterson za vysokou hůl.
     
    36:48
    Ale oslabení zatím zvládají dobře. Nyní je puk až za finskou brankou, což rozhodně nevidíme dnes poprvé.
     
    37:09
    vhazování před Wsslauem po hře vysokou holí švédského celku.
     
    37:14
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Po vyhraném buly si JONAS ENLUND vybruslil na vrchol pravého kruhu. Zápěstní střelu sice Wesslau vyrazil, ale jenom do výstroje vracejícího se švédského obránce, který si puk nešťastně srazil do sítě. Asistence: Petteri Nummelin, Ossi Väänänen.
     
    38:07
    Nepřesná rozehrávka Finů končí na zakázaném uvolnění.
     
    39:05
    Běží poslední minuta třetí třetiny a nikdo se nikam příliš nežene.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina nabídla celkem dvě branky. Švédové srovnali po dorážce Söderberg, přesto i nadále prohrávají. Rozhodla o tom přesilová hra Finska, kdy si hokejisté Tre Kronor srazili puk do vlastní sítě.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:40
    Švédové se usadili v útočném pásmu. Ke střele se na modré čáře odhodlal Kronwall, jehož tvrdý pokus až k Rinnemu neprošel.
     
    41:00
    Finové vyhazují, čímž ušetřili během tohoto oslabení několik cenných vteřin.
     
    41:40
    Enlund si dokonce dovolil střelecký pokus. Z úhlu přes bránícího hráče těsně minul.
     
    42:11
    Hosté začínají další útok od vlastní branky. To už jsou ale domácí v plném počtu.
     
    42:53
    Salminem obloučkem z rohu kluziště hledal Koiva. Přihrávku sice umístil dobře, ale byla příliš vysoká. Koivu tak jenom promáchl ve vzduchu.
     
    43:38
    Přizvednutý kotouč po Thörnbergově střele zaplul až do lapačky domácího brankáře. Ten raději kus černé gumy v rukavici podržel, a tak se bude vhazovat po jeho pravici.
     
    44:02
    Landeskog se výborně probil přes dva hráče až do mezikruží, kde zápěstí vypálil do růžku přesně umístěný projektil. Nebýt mrštné lapačky domácího gólmana, byl by to jistě gól.
     
    45:03
    Hra se nyní přelévá ze strany na stranu. Na Švédech je velmi vidět touha po vyrovnání.
     
    45:51
    Söderberg zaměstnal Rinneho zápěstní střelou z levého kruhu. Rinne měl opět trochu zakrytý výhled, přesto drží puk v rukavici.
     
    46:43
    Landeskog přišel v souboji u mantinelu o helmu. Trest za to dostává Lehtëra (FIN), jenž se provinil nedovoleným bráněním.
     
    47:12
    Nepřehledná situace před finskou brankou. Ani Rinne nevěděl, kde je kotouč. Nakonec puk poskakující na brankové čáře odpálil do bezpečí jeden z finských zadáků.
     
    48:18
    Neuvěřitelné! Nejprve Pettersson z mezikruží trefil břevno, poté se puk odrazil na hůl Thörenberga, který mohl poslal kotouč do téměř odkryté klece, ale v tom mu fantastickým skokem zabránil Rinne.
     
    48:39
    Čeští rozhodčí ještě celou situaci zkoumají na videu.
     
    A rozpažují! Puk za brankovou čáru nedosáhl!
     
    48:59
    Rinne má v lapačce další puk. Vhazuje se po jeho levici při plném počtu hráčů na ledě.
     
    49:08
    Hokejisté Suomi chtěli založit rychlý útok. Vysoká a nepřesná rozehrávka ale skončila na zakázaném uvolnění.
     
    49:28
    Koivu před brankou dlouho váhal se střelou, až mu pod nohy skočil Karlsson, čímž ho odstavil od kotouče.
     
    50:05
    Sympatický vypadající přechod Švédů do útočné třetiny zastavuje hvizd rozhodčího - ofsajd.
     
    50:44
    Rychlý pohyb Suomi ve středním pásmu dělá Švédům problémy. Ti se nemohou dostat do pořádného útoku. Nyní je opět zastavuje ofsajd.
     
    51:08
    Hietanen od modré prověřil pozornost Wesslaua. Ten bez větších obtíží betony sráží puk do rohu kluziště.
     
    52:10
    Hosté se provinili zakázaném uvolnění. Snaha o rychlý přechod do pásma dlouhou přihrávkou vůbec nevyšla.
     
    53:00
    Petterson v situaci tři proti třem vzal úlohu na sebe a svižnou střelou vybojoval alespoň vhazování před švédskou brankou.
     
    Švédská režie právě vyhlásila na kostce All Stars celého turnaje. Mezi vybranými nechybí ani dva Češi - Ondřej Pavelec a Petr Nedvěd.
     
    53:48
    Kombinaci Finů po sérii přihrávek zakončoval z prostoru mezi kruhy Enlund. Wesslau měl zakrytý výhled, a tak může být velice rád, že střela prosvištěla těsně vedle tyčky.
     
    55:00
    Po souboji u mantinelu se do sebe pustili Hagman s Gyngem. Vylučovat se ale nebude.
     
    55:44
    Åslund dostal přihrávku od mantinelu před branku. Minul, a to hned dvakrát. Jeho první pokus na přesouvajícího se brankáře skončil na zadním mantinelu, odkud se puk odrazil zpět do brankoviště. Åslund se i napodruhé se střelou unáhlil. Ležícího gólmana sice přehodil, ale s ním i celý prostor mezi třemi tyčemi.
     
    57:28
    Landeskog se provinil podražením, přesto se nevylučuje. To se divákům v HK Areně vůbec nelíbí a dávají to pořádně najevo.
     
    58:03
    Nyní už ale Švédové půjdou na trestnou. Konkrétně Pettersson (SWE), který dvě minuty před koncem hodně ztěžuje snahy o vyrovnání. Dvě minuty za vysokou hůl.
     
    58:03
    Oddechový čas pro hosty.
     
    58:32
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! Lehtëra zpoza branky přihrál na druhou tyč JUHA-PEKKA HAATAJOVI, který dorazil za přesouvajícího se brankáře. Asistence: Lehtëra, Enlund.
     
    58:32
    Švédsko v šesti.
     
    59:01
    Neuvěřitelné, co teď předvedl Salminem. Jel sám na branku, už od ní byl zhruba dva metry a stačilo jenom zavést puk do za čáru. Jenže Salminen se rozhodl pro střelu a nepochopitelně minul!
     
    59:12
    Ještě dvě minuty pro Koiva (FIN), ale to už by si měli domácí pohlídat.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Z letošních finských her je to definitivně vše. Turnaj zakončil severský souboj Finsko - Švédsko, ze kterého k potěšení domácích fanoušků vítězně odcházejí hokejisté Suomi. Ti obsazují konečné druhé místo, Švédsko končí poslední. Děkuji vám za pozornost a za celou výpravu redaktorů onlajny.cz se loučím z finské HK Areny v Turku. (18:24:10)
    Marken.cz

    Pavel Buňat

    Branky a nahrávky: 4. Salminen (Koivu), 38. Nummelin (Nummelin, Väänänen), 59. Haataja (Lehtëra, Enlund) - 32. Söderberg (Gynge)


    Finsko: Rinne (Rask) – Nummelin "A", Väänänen "A", Kousa, Heikkinen, Laakso, Eronen, Hietanen, Jalasvaara – Salminen, Koivu "C", Hagman – Joensuu, Kontiola, Laine – Haataja, Lehterä, Enlund – Pihlström, Ramstedt, Tuppurainen
    Švédsko: Wesslau (Holmqvist) – Kronwall "C", Fantenberg, Viklund, Hedman, Burström, Ma. Karlsson – Me. Karlsson, Lundqvist "A", Pettersson – Ladeskog "A", Söderberg, Hörnqvist – Backlund, Järnkrok, Gynge – Thörnberg, Mårtensson, Åslund

    Rozhodčí: Šindler, Jeřábek – Nieminen, Suominen
    bahis siteleri