Bischofshofen Schlierenzauer (kon.)
konec
Bischofshofen

Schlierenzauer

Neděle 06.01.2013, 16:30Turné čtyř můstků
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:30.
     
    Už dnes bude rozhodnuto o vítězi dalšího ročníku Turné čtyř můstků! Před posledním závodem v Bischofshofenu má drobný náskok k dispozici Gregor Schlierenzauer, jeho úhlavní norský soupeř Anders Jacobsen ovšem nebude chtít prodat svou kůži lacino. V trénincích i kvalifikaci skákal lépe než Rakušan, po zpackaném závodě v Innsbrucku však budou na miláčka domácích tribun ztrácet přes deset bodů.
     
    V závodě bude i trojice Čechů. Nemocný Roman Koudelka totiž kvůli horečce ani nezasáhl do včerejší kvalifikace a odjel domů, Českou republiku tak bude reprezentovat trio Jan Matura, Lukáš Hlava a Čestmír Kožíšek. Matura poměří síly v K.O. souboji se čtyřnásobným olympijským vítězem Simonem Ammannem, Lukáš Hlava, který v Innsbrucku zaznamenal osmým místem nejlepší český výlsedek sezony, se utká s Norem Andreasem Stjernenem. Čestmír Kožíšek, který dosud spíše sbírá zkušenosti, se poměří s mladým Bulharem Vladimirem Zografskim.
     
    Zkušební kolo máme za sebou. Bohužel mnoho radosti na tváře českých fanoušků nepřineslo. Jan Matura i Lukáš Hlava obsadili pozice hluboko ve třetí desítce, Čestmír Kožíšek předvedl jeden z nejslabších pokusů vůbec. Dařilo se Gregoru Schlierenzauerovi, který dokázal vybláznit své příznivce výkonem 137 metrů. Jeho hlavní soupeř v souboji o vítězství na Turné Anders Jacobsen dal pouze 131,5 metru. Uvidíme ovšem, co přinese samotný závod.
     
    Podobně jako ve všech dosavadních závodech se i tentokrát musí závodníci vypořádat s těžkými podmínkami. Je dost teplo a navíc prší. Uvidíme, komu to dopomůže k slušnému výsledku.
     
    Závod začal.
     
    26
    Stefan Hula předvedl 127 metrů, dobrý skok proti Severinu Freundovi.
     
    25
    Freund skáče o metr méně, má nižší body za styl a s Polákem prohrává. První překvapení je na světě.
     
    27
    Lukáši Hlavovi bohužel první kolo vůbec nevyšlo. Jen 122,5 metru v těžkých podmínkách, to je konec nadějí.
     
    24
    Jenže naštěstí pro Lukáše neskáče ani Andreas Stjernen. Ten dává jen 119,5 metru a s českým závodníkem prohraje. Nebyla to však žádná sláva.
     
    28
    Dole už je také soupeř Jana Matury, Švýcar Simon Ammann. Ten dává zatím 122,5 metru v těžkých podmínkách a Honza to bude mít dost těžké.
     
    23
    Honza Matura skáče výborně! 129,5 metru v zadním větru je velmi dobrý výsledek! Skvěle Honzo, skalp Simona Ammanna je doma. Zatím vedení pro českého borce.
     
    29
    Reruhi Shimizu má za soupeře Slovince Jurije Tepeše. Japonec zahájil K.O. souboj pokusem dlouhým 123,5 metru.
     
    22
    Jurij Tepes do druhého kola půjde. Dal 125,5 metru a Shimiza porazil. Tak že by obrození slovinského talentu?
     
    30
    Krzysztof Mietus bude mít s Němcem Wankem problém. Dal totiž jen 123 metrů a to by měl závodník kalibru Andrease Wanka v pohodě překonat.
     
    21
    Wank dopadl někam na hranici 124,5 metru, navíc nedostal takovou větrnou náhradu jako Mietus. Poláka ovšem přestyloval.
     
    31
    Svůj skok má za sebou Japonec Taku Takeuči. Předvedl 123 metrů a navíc dostává obrovskou kompenzaci za vítr. To ho řadí na páté místo!
     
    20
    Fenomenální skok Runeho Velty! Nor dává 131 metrů a ačkoliv nepřičítá body za vítr, jde jen o dvě desetiny bodu za Jana Maturu.
     
    32
    Slušný skok Martina Schmitta. Tomu rakouská část Turné už nevychází tolik jako ta německá, teď ale založil skokem dlouhým 127 metrů. Němec je pátý.
     
    19
    Peter Prevc skočil 127,5 metru, má výraznější bodovou náhradu za vítr než Schmitt a jde dál. Schmitt však nejspíš postoupí mezi poraženými.
     
    33
    Dole už je také Mackenzie Boyd-Clowes. Dosedl na značku 120,5 metru, to bude snadná kořist pro hladového vlka jménem Thomas Morgenstern.
     
    18
    Morgi se nám prolétl! Hezký skok ho vynesl až na 132 metrů. Rakušanovi však foukalo proti a jeho náskok před Honzou Maturou na čele průběžného pořadí tak nebude nijak obrovský. Činí necelé dva body.
     
    34
    Slušný skok Piotra Žyly, který v K.O. souboji vyzývá Dawida Kubackiho. 127 metrů, ale v ostrém protivětru, to by měl Kubacki zvládnout.
     
    17
    Ani Dawid Kubacki však nepředvedl nijak hodnotný skok. Dosedl na 125 metrů, rovněž měl protivítr, ale lepší stylové body než žyla. Nakonec se svým reprezentačním kolegou prohrává. Dál jde Žyla.
     
    35
    Člen rakouské národní skupiny Lukas Mueller. Ten nám předvedl 122 metrů, dostává průměrné body a nija ktudíž Noriakiho Kasaie nevylekal.
     
    16
    Noriaki Kasai se konečně podívá do druhého kola. Dal totiž 123 metrů, ale měl výrazný vítr do zad. Momentálně je dvanáctý.
     
    36
    Slušný pokus nám předvedl sedmnáctý muž Turné Anders Fannemel. 127 metrů, navíc je tu bodová náhrada za vítr do zad. Domácí Rakušan Michael Hayböck to nebude mít snadné.
     
    15
    Hayböck se ovšem nevzdává, dal solidních 127,5 metrů, dostal solidní stylové známky a jde dál. Fannemel musí čekat mezi poraženými.
     
    37
    Gregor Schlierenzauer skočil dobře! První kolo zvládl, dal 133 metrů a navíc dostane i bodovou náhradu. Vystřídá Morgensterna na čele závodu, ale co na to Anders Jacobsen? To je zatím ve hvězdách.
     
    14
    Robert Kranjec měl smůlu na soupeře. Přesto dal slušných 127,5 metru, má také bodovou náhradu a mezi poraženými je zatím první! To vypadá na postup. Bát se naopak musí Severin Freund.
     
    38
    Další dobrý skok nám předvedl Anders Bardal. 130 metrů, podobná větrná náhrada jako u Kranjece a Nor jde na třetí místo před Maturu. Těžká práce pro Martina Kocha.
     
    13
    Martin Koch prošlápl odraz a nakonec dal jen 127 metrů. To je pro něj konečná. Má stejné bodové ohodnocení jako Martin Schmitt.
     
    39
    Jediný Američan v závodě Peter Frenette dal 123 metrů v zadním větru a na body dokonce porazil Lukáše Hlavu. Tomu skok nevyšel opravdu hrubě. Přesto vybojoval postup.
     
    12
    Lauri Asikainen, ale také nezazářil! Jen 124 metrů. To na Frenetta v kombinaci s lepšími stylovými body přece jen stačí, ale pro jediného Fina na Turné to asi bude málo.
     
    40
    Svěřenec Jakuba Jiroutka Sebastian Colloredo předvedl 124 metrů, i to by měl Rus Vassilijev dát s prstem v nose.
     
    11
    Dmitrij Vassilijev skáče moc pěkně, ale pokaždé je to bez telemarku. 132 metrů, ízký přípočet bodů za vítr, nízké stylové body. Rus je proto až šestý, Honza Matura zůstává na skvělém čtvrtém místě.
     
    Freund je zatím poslední mezi šťastnými poraženými, ten se bude muset o svou účast ve druhém kole ještě hodně obávat.
     
    41
    Maciej Kot předvedl grandiózní pokus! 132 metrů ve větru do zad, mladý Polák má opět zaděláno na velký výsledek. Kot je zatím druhý. Tak to je šok!
     
    10
    Freitag Kota neporazí, ale do druhého kola půjde mezi poraženými. Severin Freund neprojde do druhého kola. 130 metrů Freitaga řadí Němce na aktuální páté místo, jeden bod před Jana Maturu.
     
    42
    Matjaž Pungertar také nezklamal. V prvním soutěžním kole předvedl 126 metrů a jeho výkon trochu hatí nižší body za styl.
     
    9
    Kofler neskočil špatně. Domácí borec předvedl 128,5 metru, dostává výraznou bodovou náhradu za vítr i dobré body za styl. Andreas je proto momentálně na osmém místě.
     
    43
    Čestmíru Kožíškovi první soutěžní skok bohužel nevyšel. Jen 114 metrů ve větru do zad je konec nadějí na dobrý výsledek.
     
    8
    Žádná velká sláva v podání Bulhara Vladimira Zografskiho. Ten předvedl 123,5 metru a je až devatenáctý.
     
    44
    Další skok do stejného místa v podání Iljy Roslijakova. 124,5 metru, průměrné body za styl. To by měla být hračka pro mladého Němce Andrease Wellingera.
     
    7
    Wellinger doletěl daleko, ale spadl. Dal 133,5 metru, mířil na první místo, začal se radovat a všechno je pryč. prohrál i s Iljou Roslijakovem. Myslím si, že ale bude moci skákat druhé kolo, díky procentuálnímu rozdílu svého a vítězného skoku.
     
    45
    Jaka Hvala 128,5 metru a čtvrté místo. Na můstku panuje ostrý vítr do zad.
     
    6
    Jacobsen neskočil špatně v těžkých podmínkách, ale 131, metru i v ostrém větru do zad je pro něj málo. Jacobsen je zatím druhý za Schlierim.
     
    46
    David Unterberger předvedl 113 metrů. Podobně jako v Innsbrucku se však dokázal probít do hlavního závodu. To je určitě úspěch.
     
    5
    Mladý Rakušan Stefan Kraft skáče famózně! 131 metrů ve velmi těžkých podmínkách ho řadí na vynikající a jde na řetí místo! To je fantazie.
     
    47
    Tak konečně dobrý skok Daikiho Ita. 125 metrů sice asi na postup stačit nebude, ale i tak dobrý výkon pro tápajícího Japonce.
     
    4
    Velmi dobrý pokus Michaela Neumayera! 132 metrů, které sice hatí mrzké body za styl, i tak je však Michael alespoň osmý.
     
    48
    Manuel Poppinger v Innsbrucku v závodě nebyl, takže si teď odbyl premiéru na letošním Turné. Měl hodně ostrý vítr do zad, a tak není 119 metrů určitě špatným počinem.
     
    3
    Žádný zázrak Hildeho. Ten předvedl 126,5 metrů v těžkých podmínkách, slušné body za styl a Nor je aktuálně na čtrnáctém místě. Honza Matura drží skvělé desáté místo.
     
    49
    Vegard Swensen Kamila Stocha nijak nepotrápí. Skok dlouhý 118,5 metrů ho zařadí na chvost výsledkové listiny. Jak se s těmito povětrnostními podmínkami popasuje Kamil Stoch?
     
    2
    Velmi dobře Kamil! Polský borec, který byl v Innsbrucku druhý, nyní dal 131 metrů, dostává vysokou náhradu za vítr a i přes nižší stylové známky jde na čtvrté místo.
     
    50
    Senzace závod v Oberstdorfu, Švýcar Gregor Deschwanden, se do druhé rundy nepodívá. Jen 119,5 metru ho tam určitě neposune. Všichni však jsou zvědavi na výkon vítěze kvalifikace Wolfganga Loitzla.
     
    1
    Dobře také Wolgang Loitzl! 130 metrů, podmínky také relativně těžké, průměrné body za styl. Loitzl se řadí na šesté místo, Matura zakončí první kolo na slušném dvanáctém místě.
     
    Máme za sebou velmi vyrovnané první kolo, které přiblížilo Gregora Schlierenzauera k vítězství v Turné. O dalších osm desetin bodu totiž navýšil svůj náskok před Andersem Jacobsenem a je tedy na nejlepší cestě svého soupeře porazit. Za oběma borci se na třetí pozici umístil senzačně mladý Rakušan Stefan Kraft. Do druhého kola by se mělo podívat celkem 32 závodníků. Mezi poraženými se totiž na páté příčce umístili shodně Martin Koch a Martin Schmitt, mladý Němec Welinger by měl skákat kvůli tomu, že neustál svůj skok a nevyhrál tudíž K.O. souboj.
     
    Začíná druhé kolo.
     
    Nájezd se zvýšil o dvě okna.
     
    32
    Lukáš Hlava se ale nezlepšil. Dal jen 123 metrů a ač mu foukalo hodně do zad, nemůže být spokojený. Těžko říct, proč mu po výborném závodě v Innsbrucku, tento boj tolik nevyšel.
     
    31
    Žyla je samozřejmě delší. 124,5 metru, není co řešit. Lukáš dnes asi zůstane bez jediného bodu.
     
    30
    Noriaki Kasai je jediným Japoncem ve druhém kole, dal 127 metrů a jde momentálně do čela a bude brát body.
     
    29
    Lauri Asikainen svou pozici neudrží. Dal 124,5 metru a aktuálně je druhý.
     
    28
    Těžké podmínky také pro Vladimira Zografskiho. Ten předvedl 126,5 metru a v součtu s prvním kolem se dostává do čela závodu.
     
    27
    Pádem otřesený Wellinger bude stoupat ve druhém kole směrem vzhůru. Dal velmi dobrých 130 metrů a jde samozřejmě do čela.
     
    26
    Vítr se zmírnil, Wank dává 129,5 metru a kvůli nižšímu přípočtu za vítr Wellingera o bod neporáží.
     
    25
    Ilja Roslijakov dosedl na 128,5 metru a rovněž s Wellingerem prohrává. Rozestupy jsou však naprosto minimální.
     
    24
    Martin Schmitt nepředvedl nijak oslnivý výkon. Jen 126 metrů, navíc ten vítr do zad nebyl tak ostrý. Martin je zatím až šestý.
     
    23
    Martin Koch předvedl 129 metrů a střídá Wellingera na čele! Náskok osmi desetin bodu. Déšť nám tady v Bischofshofenu navíc výrazně zesiluje.
     
    22
    Anders Fannemel se s podmínkami nepopasoval dobře, jen 125,5 metru, navíc nepříliš vysoká bodová náhrada za vítr, Nor je až osmý.
     
    21
    Tak to je definitivní propadák Jurije Tepese. 118,5 metru nezachrání ani výrazná bodová náhrada za vítr, vzepjetí v prvním kole bylo jen ojedinělé.
     
    20
    Rovněž Stefan Hula vedoucího Kocha neohrozí. Jen 122 metrů znamená pro Poláka sešup až na průběžné desáté místo.
     
    19
    Michael Hayböck už předvedl lepší pokus. 127,5 metru nakonec o šest desetin bodu stačí na Martina Kocha.
     
    18
    Ani Robert Kranjec nijak nezazářil. 123,5 metru a Robbie je rád, že vůbec bude bodovat. Zatím je Slovinec na desáté pozici.
     
    17
    Peter Prevc drž slovinský prapor ve druhém kole relativně dobře. 130 metrů, ale velmi mrzké body za styl. Přesto Prevc o šest desetin vede.
     
    16
    Výborný skok Toma Hildeho! To je útok ze zadních pozic. Vlasatý Nor předvedl tentokrát 131 metrů, dostává šest bodů za vítr do zad, ale opět dostává výrazné srážky za styl. Přesto vede. O pět bodů a sedm desetin před Prevcem.
     
    15
    Další útok! Tentokrát ze strany Vassilijeva. Tentokrát navíc dostává při délce 130,5 metru dobré body za styl a Rus je první. Přestyloval Nora.
     
    14
    Andreas Kofler se letošním Turné protrápil. Ani toto nebyl skok, který by ho vytrhnul z bídy. Jen 126 metrů, nízké body za nepřesvědčivý dopad, to je konec nadějí. Je až třetí.
     
    13
    Rune Velta se propadne výsledkovou lsitinou hodně hluboko. Dal jen 121,5 metru, nedostává ani záchranu za vítr do zad tak výraznou jako jeho předchůdci a je třináctý. Co Honza Matura?
     
    12
    Honza bojoval, dal relativně slušných 125 metrů, má průměrné body za styl a je čtvrtý. To není špatný výkon pro českého borce. Určitě nejlepší v této sezoně.
     
    11
    Richard Freitag ale také nezáří. Shodná délka jako Honza Matura, lepší body za styl a větří přípočet za vítr. Proto je teď Freitag na třetím místě.
     
    10
    Před skokem Michaela Neumayera tu máme delší prodlevu.
     
    10
    Neumayer předvedl kvalitních 128,5 metru, body za styl nejsou na Neumayera špatné a Michael je tudíž zatím druhý.
     
    9
    Anders Bardal jde do čela. 130 metrů a Hildeho o kýžených deset bodů neporazí. Porazil ho o necelých sedm bodů a průběžně vede. Uvidíme, kam se až dostane.
     
    8
    Jaka Hvala Bardala neporazí. Slovinský mladíček tentokrát předvedl 127 metrů, má horší body za styl než Bardal a řadí se na aktuální pátou pozici.
     
    7
    Thomas Morgenstern svůj druhý pokus příliš nezvládl. Jen 127 metrů, které jsou sice nahrazeny osmi body za vítr do zad, i tak ovšem populární Morgi Bardala neporáží. Je zatím druhý.
     
    6
    Wolfgang Loitzl předvedl opravdu hodně krátký skok. Jen 123 metrů, navíc nízká náhrada za vítr. Rakušan dokonce prohrává i s Honzou Maturou a jde na třinácté místo.
     
    5
    Maciej Kot tlak druhého kol neunesl. Výborné páté místo z prvního kol je pryč. Jen 126 metrů v nijak silném větru do zad, Polák je momentálně šestý a v desítce se přece jenom udrží.
     
    4
    Stoch útočil na Bardala! Polský závodník v těžkých podmínkách předvedl 131,5 metru. Ale nepřipisuje takové body za vítr. Je sice momentálně první, Hilde však zůstane třetí v konečném pořadí Turné. Stochovi chyběl malý kousek.
     
    3
    Nádherný výkon Stefana Krafta! Ten zvládl také svůj druhý soutěžní skok! Dal 131 metrů, má výborné body za styl a stejný bodový přípočet jako Stoch. Nakonec mu to stačí o bod a jednu desetinu! Neuvěřitelná senzace v Bischofshofenu!
     
    2
    Jacobsen dokonce útočí na Schlierenzauera! Norský borec předvedl úchvatných 139 metrů a určitě průběžně povede. Má však nerůznorodé body za styl, které jsou převážně nízké, a proto nebude Schlierenzauer potřebovat žádný veleskok. Stačí mu při dobrém stylu jistota okolo 132 metrů. Nor poráží Krafta o devět bodů.
     
    1
    Krásný skok Schlierenzauera na závěr! Rakušan skáče ve druhé rundě 137,5 metru a ačkoliv odepisuje desetinu za vítr, dostává vysoké body za styl a dokonce vyhraje v Bischofshofenu. Poráží o Anderse Jacobsena díky ladnějšímu provedení skoku. To jsou věci na závěr Turné!
     
    Máme dobojováno! Gregor Schlierenzauer vítězí v celkovém součtu zejména díky lepším bodům za styl. Jacobsen na nich doslova a do písmene prohrál Turné. Ztratil na nich oproti svému rakouskému kolegovi nějakých 20 bodů a to metrově nemohl dohnat. Rakušané slaví vítězství svého koně, Jacobsen se musí smířit s druhým místem.
     
    Honza Matura dnes nejlepším z Čechů na čtrnáctém místě, Lukáš Hlava sice do druhého kola postoupil, na body ale kvůli 32. pozici nedosáhl. Snad se český skok prosadí zase příště. Světový pohár se přesouvá do polské Wisly, po ní následují podniky v Zakopaném. S konstatováním, že nejlepším českým závodníkem na letošním Turné čtyř můstků byl trochu překvapivě Jan Matura, který se umístil někde ve druhé dvacítce. Gregor Schlirenzauer si zároveň upevnil svou pozici na čele Světového poháru. Příjemný zbytek dne a úspěšný vstup do nového týdne. (18:33:09)

    Radek Barkman

    bahis siteleri