Zambie – Etiopie 1:1 (kon.) | Nigérie – Burkina Faso 1:1 (kon.)
konec
Zambie
1:1 (1:0)
Etiopie
Pondělí 21.01.2013, 16:00 • Mbombela Stadium (Nelspruit) • Africký pohár národů
Předzápasové kurzy
     
    Je dobojováno. Etiopie i přes svou hru v oslabení vybojovala remízu s výsledkem 1:1. Favorit ze Zambie i přes početní výhodu nedokázal ve druhém poločase výrazně převýšit svého soupeře, a tak se body celkem zaslouženě dělí. Vyrovnávací trefu si připsal v 65. minutě Adana Girma. (17:55:18)
     
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Vidíme ještě žlutou kartu za zdržování hry, kterou vidí Butako.
     
    90+4
    Etiopie naposledy střídá. Teshome odchází a na jeho místo příjde Fuad.
     
    90+3
    Zambie se snažila ještě po levé straně, kde se prosazoval útočník Mayuka. Centr z levé strany ale nikoho v zeleném dresu nenašel.
     
    90+3
    A tým trenéra Bishawa na útočné polovině zůstává. Centr z pravé strany ale Seida ve vápně nenašel.
     
    90+2
    Himoonde odvrátil dlouhý balon na Seida do autu. Pro Etiopii to znamená cenné vteřinky k dobru.
     
    90+1
    Etiopie se brání v deseti mužích na vlastní polovině a při zisku míče jej okamžitě odkopává pryč.
     
    90
    Další ofsajd odpískán Zambii. Tentokrát v něm chycen Mayuka, který si sbíhal z levé strany. Druhý poločas je nastaven o tři minuty.
     
    89
    Zambie měla výhodu přímého volného kopu z pravé strany. Ten zahrál pod sebe Kalaba na Sinkalu, ale toho zradil terén, který záložníkovi nedovolil dobře trefit míč. Ten jde z kopačky středního záložníka vysoko nad.
     
    87
    Sinkala hledal chytrou průnikovou přihrávkou na hranici ofsajdu Mbesumu, jenže toho zradilo zpracování. Útočníkovi Zambie byl navíc odpískán ofsajd, který ale podle všeho vůbec nebyl.
     
    86
    A Mayuka byl hned u míče. Na pravé straně pokutového území se zkoušel z otočky prosadit prudkou ranou, jenže jeho pokus byl zblokován. Střílený centr Jacoba Mulengy jde nad.
     
    85
    Poslední střídání Zambie. Emmanuel Mayuka střídá Katonga.
     
    83
    I Etiopie se snažila na útočné polovině projít do zakončení, jenže tentokrát to nevyšlo, a tak znovu útočil tým trenéra Renarda. Centr Chansy z levého křídla končí v náručí Tadeleho.
     
    81
    Mukuku Mulenga hledal po nahrávce spoluhráče na pravé straně, jenže tam si dobře zahrál Butako, který odvrací.
     
    79
    Další příležitost Zambie! Po zblokované ráně Lungua mohl zakončovat o pár vteřin později po otočce Mukuky Mulengy z otočky Mbesuma a Tadele musí konečky prstů vyrazit na roh.
     
    78
    Hodně odvážně to na branku Mweeneho zkusil snad ze čtyřiceti metrů Addis, ale o dobrých deset metrů netrefil.
     
    77
    Střídání Zambie s číslem dvě. Chansu nahradí na hřišti mladík Mukuka Mulenga.
     
    75
    Saladin Said se na pravé straně dostal po narážečce k centru od brankové čáry, jenže jeho míč chytá Mweene, který rychle rozehrává.
     
    74
    Šance však přichází na druhé straně! Centru Lungua z levé strany našel ve vápně zcela volného Jacoba Mulengu, ale ten hlavičkuje pouze nad Tadeleho branku.
     
    73
    Další varování pro Zambii přichystal Seid, který hledal nadějnou nahrávkou na pravé straně Addise. Před ním však stačil zasáhnout brankář Mweene.
     
    72
    Lungu pěkně prošel po levé straně až k brankové čáře, od které odcentroval do vápna. Tam však nikoho v zeleném dresu Zambie nenašel.
     
    69
    Collins Mbesuma vidí žlutou kartu za pád v pokutovém území, kde se mu věnoval Hailu. Penalta ale mohla být nařízena s klidem, jelikož si Hailu hodně pomáhal rukou.
     
    69
    Až teď. Jenže nepřipravená rána Katonga jde po zemi mimo Tadeleho branku. Ten s následným odkopem od branky pochopitelně vůbec nespěchá.
     
    68
    Tým trenéra Renarda se možná probudil a ihned po vyrovnávací brance se na útočné polovině hodně snaží o zakončení, které ale zatím nepřichází.
     
    65
    Etiopie právě vstřelila branku!
    Nevýrazný výkon Zambie je pozásluze potrestán vyrovnávací brankou na 1:1! Čerstvý Addis našel centrem z pravé strany útočníka Seida, který ještě posunul do křídla na ADANE GIRMU, který prudkou ranou o tyč překvapivě vyrovnává.
     
    64
    Tým trenéra Bishawa střídá, když Kebedeho střídá Addis.
     
    64
    Etiopie v nadějné šanci, když po centru z pravé strany prodlužoval za sebe Megersa. Před Seidem ale stačil zachránit brankář Mweene.
     
    62
    Mulenga se ihned dostal k míči, ale neuspěl, a tak šel do útoku celek Etiopie. Seida k míči na levé straně nepustil dobrou hrou tělem Sunzu.
     
    60
    Zambie následně střídá. Obránce Musondu mění útočník Jacob Mulenga.
     
    60
    O pár vteřin později už přišla šance z kategorie velkých. Centr z pravé strany v podání Musondy našel ve vápně Mbesumu, od kterého se míč odrazil na Katonga. Kapitán Zambie pálil z otočky, jenže netrefil.
     
    58
    Po další sérii nepřesností to pohotově zkusil na branku Tadeleho útočník Mbesuma, ale jeho přízemní pokus se mezi tři tyče nedostal.
     
    56
    Nedůraz v obraně Etiopie mohl využít zkušený Katongo, který zhruba z pětadvaceti metrů vypálil na branku. Balon končí po teči mimo branku, avšak Zambie bude alespoň zahrávat rohový kop.
     
    55
    Na druhé straně se k míči v pokutovém území dostával Seid, ale hlavou nezakončil. Po následné chybě Tesfayeho bude vhazovat soupeř.
     
    55
    Megeresa následně fauluje Katonga, jenže hráči trenéra Hervého Renarda z rychlého přímého kopu branku Tassewa neohrozí.
     
    53
    Hráči Zambie se snaží na útočné polovině něco kloudného vymyslet, jenže zatím jim to dnes moc nevychází a často chybují.
     
    52
    Po hlavičkovém souboji padl k zemi Chanse po souboji s Kebedem a musí být ošetřován na hrací ploše.
     
    50
    Seid následně připravil pozici pro svého spoluhráče z ofenzívy, jenže ten z velké dálky pálí nad branku Mweeneho.
     
    48
    Šance na protiútok přišla na straně druhé, když Kalaba ztratil na levé straně míč a ten ihned putoval na Seida. Útočník Etiopie si ale neporadil, a tak opět hraje momentálně vedoucí celek.
     
    46
    Zambie začala ihned s míčem na kopačkách na polovině soupeře, ale následný centr z pravé strany Hailu srazil pro brankáře Tadeleho.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas a lépe je na tom Zambie. Ta kromě jednobrankového vedení, které jí zabezpečil brankou Mbesuma bude mít ještě jednu velkou výhodu. Bude totiž hrát proti deseti hráčům Etiopie, jelikož byl vyloučen brankář Tassew. Etiopie nepůsobí vůbec špatným dojmem a mohla to být ona, která mohla vést 1:0. To by ale musel Said proměnit pokutový kop, který zahrával ve 25. minutě po faulu Lungua. Druhý poločas začne na Mbombela Stadium přiblizně v 17:04.
     
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Zambie právě vstřelila branku!
    Obhájce trofeje z loňského roku jde v závěru první půle do vedení 1:0! COLLINS MBESUMA si skvěle zpracoval nádhernou nahrávku hlavou v podání Chansy a z pokutového území posílá tým vedený Hervém Renardem do vedení.
     
    45+2
    Vysoký míč z levého křídla našel před Musondou útočníka Kebedeho, jenže toho zradilo zpracování míče, a tak nezakončil.
     
    45+1
    Již třetí žlutou kartu pro hráče Zambie si připisuje Joseph Musonda za faul na pravé straně hřiště.
     
    45+1
    A znovu byl u míče aktivní Kalaba, ale ani tentokrát z toho nic velkého není. Jeho ostrý centr odvrací Elias.
     
    45
    První poločas je kvůli zranění a následné červené kartě brankáře Tassewa nastaven o pouhé tři minuty.
     
    44
    Kalaba se po pěkné akci Lungua dostal na pravé straně ke střílenému centru do pokutového území, kterým však pouze trefil hlavu Katonga, od které jde míč mimo branku.
     
    43
    Následně fauluje Girmu záložník klubu Mazembe Sinkala. Hra se velmi kouskuje.
     
    43
    Průnik Megersy po pravém křídle je odvrácen do zámezí. Etiopie bude vhazovat, a tak zůstane u balonu.
     
    41
    Z přímého kopu to zkusil na branku Kalaba, ale jeho pravačka branku nováčka Tadeleho netrefila.
     
    40
    Obránce Etiopie Hailu dostává za protesty u sudího žlutou kartu. Skoro deset minut se nehrálo, a tak můžeme čekat velmi dlouhé nastavení.
     
    39
    Velmi dlouho se teď nehrálo, jelikož lavička Etiopie jakoby netušila, že musí střídat. Ze hry nakonec odchází a do branky se tak dostává Zerihun Tadele.
     
    35
    Jemal Tassew je odnášen na nosítkách a dnes dohrál. Dostává červenou kartu a Etiopie jde do desíti.
     
    32
    Velká šance! A měl jí celek Zambie. Po nahrávce z vlastní poloviny utíkal Lungu sám na branku. Jeho rychlé zakončení šlo mimo branku, jenže Tassew jej srazil k zemi, a teď se čeká na ortel. Brankář Etiopie se totiž pravděpodbně sám zranil a teď je na trávníku ošetřován.
     
    30
    Přímý kop Zambie rozehrál nezvykle stoper Himoonde, a ten se po teči dostává až k brankáři Tassewovi, který jej uzmul před dobíhajícími hráči.
     
    30
    Na Mbombela Stadium zatím mají oba celky velké problémy s kontrolou míče. Ten se totiž na zvláštním terénu chová velmi zvláštně a hodně skáče. Tráva je totiž na mnoha místech dost vydřená, a tak dnes moc kombinačních akcí pravděpodobně neuvidíme.
     
    28
    Nejprve Elias ve vlastním pokutovém území hodně zariskoval, ale nakonec za to nepykal a Etiopie šla do útoku. Saladin Said dvakrát zakončil, avšak ani jednou branku netrefil.
     
    26
    Odpovědí bylo zakončení Katonga, které brankář Etiopie Tassew vyráží na rohový kop.
     
    25
    Saladin Said byl faulován a sám si postavil míč na bílý puntík. Penaltu však kopnul velmi špatně k levé tyči, kde Mweene čekal a v klidu vyrazil! Pokračujeme tedy za stavu 0:0.
     
    23
    Lungu vidí za svůj penaltový faul žlutou kartu.
     
    23
    Uvidíme pokutový kop pro Etiopii! Obrana Zambie opět nepůsobila po chybné rozehrávce vůbec kompaktně a Lungu musel zastavit za cenu penalty volného Seida.
     
    23
    Adane Girma velmi pěkně prošel ještě na vlastní polovině přes dva hráče a našel Teshomeho, který ihned hledal na hrotu Seida. Nepřesná nahrávka ale končí pouze u brankáře Mweeneho.
     
    21
    První roh týmu trenéra Renarda zahrával Kalaba. Míč se po zajímavém signálu dostal opět na jeho kopačku a centr z pravé strany našel hlavu Katonga. Kapitán týmu ale ve slušné pozici branku netrefuje.
     
    19
    Zambie mohla odpovědět rychlým výpadem, jenže ten na levé straně pokazil Musonda, který se dostal až příliš k postranní čáře, kde vybojoval pouhý aut.
     
    17
    Ohromná šance Etiopie! Centr z pravé strany hrubě podcenila obrana Zambie, která nechala míč propadnout za svá záda. Toho málem využil Saladin Said, který zkoušel přehodit vybíhajícího brankáře Mweeneho, jenže neměl štěstí. Míč se s odrazem o zem dostává těsně nad branku aktuálního mistra Afriky.
     
    16
    Katongo dostal míč po vráceném centru z levé strany a ihned posunul na Chansu. Tomu nepomohl nepříliš kvalitní terén, a tak pálí vysoko nad branku Tassewa.
     
    14
    Zambie vysunula napadání a soupeř s tím měl velké problémy. Jeho kombinace na vlastní polovině je raději odpálena směrem vpřed.
     
    13
    Zajímavá kombinace hráčů z Etiopie směřovala po rychlé výměně míče na pravou stranu na Seida, jenže ten na vysoký míč nestačil.
     
    11
    Stopilla Sunzu následně po své chybě fauluje Saida a zaslouženě vidí první žlutou kartu utkání.
     
    11
    Etiopie se snaží po zisku míče ihned něco provést a velmi často to končí nevynucenou chybou, čímž se k míči dostává soupeř. Zambie je sice na balonu klidnější, ale ani ona jej příliš dlouho neudrží.
     
    9
    Po následném přímém kopu Zambie, který rozehrál opět Kalaba míč propadl až na zadní tyč na Sunzua. Nadějný stoper sice balon ještě vracel do malého vápna, ale tam již se žádný z jeho spoluhráčů k zakončení nedostal.
     
    8
    Útok Zambie vedl Kalaba po levé straně. Rychlý záložník našel na hrotu Katonga, jenže jeho zakončení nemá razanci, a tak jej Tassew v klidu chytá.
     
    6
    Megersa skvěle zastavil průnik Sinkaly a rozehrál do levého křídla na Seida. Ten však o pár okamžíků později nepřesně nahrál na kopačky soupeře.
     
    4
    Přesto si tým Etiopie jako první vyzkoušel výhodu rohového kopu a po něm přišlo i první zakončení celku kouče Bishawa. Po nepříliš dobrém odvrácení mohl pálit Teshome, jenže levý záložník netrefil míč dobře, a tak jde nad.
     
    3
    Etiopie se neprosadila na levé straně hřiště, kde její kapitán Adane Girma neprošel přes Nkausua.
     
    2
    S míčem na kopačkách začal tým trenéra Renarda a hned z toho byla šance. Katongo si sice míč s Mbesumou nenarazil, jenže do odraženého balonu se více než slušně opřes stoper Sunzu a jeho rána jde jen těsně nad Tassewovu branku.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky již přivádí hlavní sudí Otogo-Castane na trávník Mbombela Stadium, a tak duel po následných hymnách pomalu začne. Pro zajímavost doplním, že Zambie nastupuje v zelených dresech, Etiopie ve žlutém.
     
    Úvodní sestavy:

    Zambie (4-4-2): Mweene – Nkausu, Himoonde, Sunzu, Musonda – Lungu, Chansa, Sinkala, Kalaba – Katongo, Mbesuma.

    Trenér: Hervé Renard

    Etiopie (4-4-2): Tassew – Butako, Hailu, Elias, Tesfaye – Bekele, Megersa, Girma, Teshome – Kebede, Seid.

    Trenér: Sewnet Bishaw

    Rozhodčí: Otogo-Castane - Birumushahu a Marengula.
     
    Pro jednu z nejchudších zemí na světě je letošní Africký pohár národů velkým svátkem. V Etiopii je fotbal na vzestupu, národní mužstvo se na africké mistrovství probojovalo po dlouhých 41 letech. Kouč Sewnet Bishaw staví výhradně na hráčích z domácí ligy, patřící do klubů St. George a Dedebit, z čehož můžeme logicky vyvodit hlavní sílu v obrovské sehranosti. Etiopský lodivod může se svým mančaftem určitě překvapit.
     
    Pokud si Chipolopolo nechtějí výraznějí zkomplikovat postup do čtvrtfinále, neměli by s Etiopií zaváhat. Právě ona patří ve skupině C v konkurenci Nigérie a Burkiny Faso k papírovým outsiderům. Případná ztráta s ní by mohla Zambii pořádně mrzet, pro psychiku mužstva je navíc rozhodně důležité dobře odstartovat.
     
    Renard je především výborný stratég. Jakkoli nemá tak hvězdný kádr jako třeba Pobřeží Slonoviny či Nigérie, dokáže po taktické stránce svůj tým vždy připravit perfektně. Ten se hlavně spoléhá na pevnou defenzívu v čele se stoperskou dvojicí Sunzu - Himoonde a přechod do ofenzívy má vůbec jeden z nejlepších a nejrychlejších z celé Afriky. Styl jeho hry by se oproti APN z roku 2012 neměl moc měnit, právě díky němu dokázal tehdy porazit i věhlasné Pobřeží Slonoviny ve finále.
     
    Zambie bude obhajovat titul z minulého šampionátu. Jenže ač svaz dokázal přimět strůjce úspěchu kouče Hervého Renarda zůstat u reprezentace i nadále až do dnešního dne, bude mít nyní se svými svěřenci o dost těžší úlohu něco podobného zopakovat. Se Zambií se zkrátka letos příliš nepočítá, vždyť její předešlý úspěch můžeme přirovnat k řeckému triumfu z EURO 2004, kde vůbec nikdo nečekal, že by tehdy Řekové mohli vyhrát. Stejně jako Řecko prostě nepatří země z jihu Afriky ke gigantům na svém kontinentu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Martin Mišovec

    Branky: 45+3. Mbesuma - 65. Girma

    Karty:   11. Sunzu (ZAM), 23. Lungu (ZAM), 45+1. Musonda (ZAM), 69. Mbesuma (ZAM) - 40. Hailu (ETI), 90+4. Butako (ETI)   35. Tassew (ETI)


    Zambie: Mweene – Nkausu, Himoonde, Sunzu, Musonda (60. J. Mulenga) – Lungu, Chansa (77. M. Mulenga), Sinkala, Kalaba – Katongo (85. Mayuka), Mbesuma.

    Trenér: Hervé Renard

    Etiopie: Tassew (35. ČK) – Butako, Hailu, Elias, Tesfaye – Bekele (39. Tadele), Megersa, Girma, Teshome (90+4. Fuad) – Kebede (65. Addis), Seid.

    Trenér: Sewnet Bishaw

    Rozhodčí: Otogo-Castane - Birumushahu a Marengula
    bahis siteleri