MS v kl. lyžování: Severská kombinace (kon.) | MS v kl. lyžování: Skoky ženy (K 106) (kon.)
konec
MS v klasickém lyžování: Severská kombinace

Pátek 22.02.2013, 10:00Klasické lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.
     
    Včera se rozdělovaly první medaile pro běžce, dnes se budou rozdělovat pro závodníky severské kombinace! Do boje jde i kvarteto Petr Kutal, Pavel Churavý, Tomáš Slavík a Miroslav Dvořák. Posledně jmenovaný by však k úspěchu potřeboval konečně dobře skočit!
     
    Zatímco Kutal bude zejména sbírat zkušenosti, osvědčené trio Slavík, Churavý, Dvořák by mělo bojovat o umístění v první dvacítce. Poslední závody věstily dobrou formu pro všechny tři kombiňáky.
     
    Skáče se na můstcích HS 107, které Tomáši Slavíkovi tolik nesedí jako ty větší. V trénincích byl nejlepšéí z českých závodníků Pavel Churavý, kolem dvacítky skákali i Churavý s Dvořákem. Velmi dobře však skákali tradiční skokani jako Christoph Bieler či Bernhard Gruber. Vítězem jednoho z tréninků se navíc stal i fantastický běžec Magnus Moan!
     

    Zajímavá startovní čísla:

    8 Petr KUTAL (CZE)
    29 Pavel CHURAVÝ (CZE)
    30 Tomáš SLAVÍK (CZE)
    34 Mario Stecher (AUT)
    43 Christoph Bieler (AUT)
    48 Miroslav DVOŘÁK (CZE)
    49 Bjoern Kircheisen (GER)
    51 Akito Watabe (JPN)
    52 Magnus H. Moan (NOR)
    53 Bernhard Gruber (AUT)
    54 Jason Lamy Chappuis (FRA)
    55 Eric Frenzel (GER)

     
    Podmínky zatím tak na hranici regulérnosti, podle šipek, které nám nabídla grafika, by ovšem mělo foukat relativně výrazně proti.
     
    Závod byl odstartován.
     
    1
    Karl-August Tiirmaa to má za sebou. 83 metrů však na pronikavý výsledek asi stačit nebude.
     
    2
    Ivan Panin předvedl přece jen lepší pokus. Doplachtil na 87,5 metru, podobně jako Tiirmaa se však musí vypořádat s výrazným odpočtem za vítr proti.
     
    3
    Ukrajinský skokan Vitalij Kaliničenko dal 96,5 metru, což ho samozřejmě zařadí ve výsledkové listině relativně vysoko, jeho velkým problémem však je běh.
     
    4
    Rus Izajkin se k tomuto výkonu ani nepřiblížil, pouze 80 metrů zatím stačí na poslední čtvrté místo. Sledujeme však zejména závodníky ze zemí, které šanci na úspěch postrádají.
     
    5
    Uladzimir Kudrevič trošku prošlápl odraz, nedostal se ideálně do vzduchu a dosedl už na 72,5 metrech. Obrovská ztráta na Kaliničenka.
     
    6
    Relativně dobrý pokus nám nyní předvedl Slovinec Plažnik. 86,5 metru by mu dokonce při troše štěstí mohlo dát místo mezi elitní třivítkou po skokanské části soutěže. Zatím je Slovinec druhý.
     
    7
    Skok naopak nevyšel Kazachovi Sergeji Šarabajevovi. Ten dal pouze 77,5 metru a i on se zařadí do výsledkového propadliště. My už se ovšem těšíme na výkon Petra Kutala!
     
    8
    Petr Kutal nepotěšil, ani nezklamal. Výsledkem bylo 89 metrů a průběžné druhé místo. Žádný zázrak to ovšem bohužel není. Kutal není nijakým dobrým běžcem.
     
    9
    První domácí závodník Giuseppe Michielli už je dole! Dává 89,5 metrů, ale odečítá za vítr mnohem více než Kutal. I proto je zatím třetí.
     
    10
    Viktor Pasičnyk se svého skoku zatím nedočká. Kvůli sílícímu větru byl opět stažen z nájezdové lavičky.
     
    10
    Pasičnyk už je dole a nebyl to špatný skok. 88 metrů mu zatím s bodovým odpočtem stačí na čtvrté místo.
     
    11
    Velmi dobrý skok Ernesta Jahina! Ten sice pozici Kaliničenka neohrozí, ale i tak Jahin určitě nezklamal. Dosedl na 94 metrů a je samozřejmě druhý.
     
    12
    Hezký skok pro Patrika Lichého, který v trénincích ani mezi sdruženáři, ani mezi skokany neskákal nijak závratně. Lichý dal 93 metrů a je třetí.
     
    13
    Šestnáctiletý Estonec Kristian Ilves má svůj pokus také za sebou! Dal hezkých 90 metrů a je pátý za Kutalem. Hezký výkon.
     
    14
    Jim Haertull z Finska zazdil svůj první soutěžní skok na šampionátu. Předvedl totiž pouze 81 metrů a řadí se aktuálně na jedenácté místo.
     
    15
    Vítr proti trochu slábne, a tak se Kaliničenko z Ukrajiny pořád drží na čele výsledkové listiny. Další Fin Mikke Leinonen dal nyní 90,5 metru a je čtvrtý před Kutalem.
     
    16
    Velmi hezký pokus pro Nijaze Nabějeva! Závodník, který už dokázal bodovat ve Světovém poháru, nyní dal 93,5 metru a jde na čtvrté místo. Stále vede senzačně Kaliničenko z Ukrajiny.
     
    17
    Han-Hendrich Piho potvrdil, že skok mu voní více než běh. Vykouzlil 92,5 metru a je pátý.
     
    18
    Dole je také Slovinec Gasper Berlot. Výsledkem bylo 89 metrů a je devátý. To je asi mírné zklamání pro zkušeného Slovince.
     
    19
    Ani další domácí naděje Armin Bauer nesesadí Kaliničenka. Bauer dává 90,5 metrů s obrovským odečtem za téměř dvou a půl sekundový vítr proti. Bauer ja zatím jedenáctý.
     
    20
    Legenda severské kombinace Todd Loddwick má svůj soutěžní pokus v prvním kole za sebou. Američan vykouzlil 92,5 metru a jde na šesté místo. Uvidíme, čeho se od něj dočkáme v běžecké části závodu!
     
    Průběžné pořadí: 1. Kaliničenko (Ukr.), 2. Jahin (Rus.), 3. Lichý (SR)
     
    21
    Dobrý skok pro mladého Fina Ilkku Herolu! Výborný skokan dal 94,5 metru, dostává průměrné body za styl a jde na čtvrté místo o desetinku za Slováka Lichého.
     
    22
    Italská naděje Alessandro Pittin, který vybojoval ve Vancouveru olympijskou medaili a loni vyhrál pár závodů Světového poháru, je dole. Pouze 90 metrů ho při nízkých stylových bodech řadí až na třinácté místo. Italům to zatím nevychází.
     
    23
    Výborný finský skokan Janne Ryynanen po delší době ohrozil vedoucí postavení Kaliničenka z Ukrajiny. Předvedl totiž 95 metrů a jde na druhé místo. Na Ukrajince ztrácí pět bodů.
     
    24
    Mitja Oranič na šampionátu zatím formu nemá. Je to závodník, který by moc potřeboval kvalitní skok, dal ale pouze jen 92 metrů. Zatím je z toho desáté místo těsně před Kutalem.
     
    25
    Skáčeme stále do jednoho místa. Výjimkou nebyl ani Švýcar Tim Hug. Pětadvacetiletý borec dává 92 metrů a je dvanáctý.
     
    26
    Dobrý výkon pro Kaila Piha! 94 metrů sice samozřejmě na první místo stačit nemůže, Piho by však mohl dojet alespoň do třicítky. Zatím je osmý.
     
    27
    Zkažený skok i od čtvrtého z Italů Lukase Runggaldiera. Ten sice neměl tak silný vítr, jeho 84 metrů však znamená konečnou. Momentálně je až dvaadvacátý.
     
    28
    Ani Bill Demong zatím nevystoupil ze svého stínu. Pouze 86,5 metru mu aktuálně dává až jednadvacáté místo. To rozhodně dobrý výsledek nebude. Snad Pavel Churavý skočí dále.
     
    29
    Slušný výkon pro Pavla Churavého! Český borec dává 96 metrů, dostává kvalitní body za styl a je těsně druhý za Kaliničenkem. Rozjeto je na slušný výsledek.
     
    30
    Tomáši Slavíkovi naopak první soutěžní pokus nevyšel. Jen 90,5 metru na žádný pronikavý výkon stačit nebude. Slavík je až patnáctý, prohrává i s Petrem Kutalem.
     
    31
    Maxime Laheurte je vynikající skokan a dal 97,5 metru, jeho výkon ale trošku hatí výrazný bodový odpočet za protivítr. Stejně jako Churavý je druhý, Kaliničenko stále vede.
     
    32
    Fabian Riessle možná zaútočil na medaili! Je to velmi dobrý běžec, a tak mu skok dlouhý 98 metrů dává pro běh slušné naděje. Riessleho ale na tuto metu vyloženě donesl vítr, a proto je až čtvrtý.
     
    33
    Vítr před skokem Jošita Watabeho zesílila a jury čeká až se podmínky uklidní.
     
    33
    Nakonec jdeme o dvě okna níže. Uvidíme, co to udělá s výkony jednotlivých borců.
     
    33
    Jošito Watabe byl několikrát stažen z lavičky, přesto nakonec skočil velmi slušných 97 metrů a vede! Dost výrazný náskok před Kaliničenkem.
     
    34
    Neuvěřitelný skok Maria Stechera! Toho nad strání nabral vítr a donesl ho na 106 metrů!! Neskutečný výkon nezhatí ani velký odpočet za vítr. Stecher s obrovským náskokem vede. Na Jošita Watabeho má dvanáct bodů.
     
    35
    Francois Braud bojoval a dal 91,5 metru. Zatím je devátý těsně před Slovákem Lichým.
     
    36
    Nagai z Japonska letěl velmi dobře! Vykoulzil totiž 96 metrů a je na šestém místě.
     
    37
    Velmi solidní skok pro Bryana Fletchera. 92,5 metru dává nyní Američanovi osmé místo. Ve startovce je ještě jeho bratr Taylor.
     
    38
    Taihei Kato se nám také proletěl velmi daleko! 101 metrů, slušné stylové body a je druhý o pět bodů za Stecherem. Rakušan má závod rozjetý fantasticky.
     
    39
    Jorgen Grabaak svůj soutěžní skok zazdil. Jen 82,5 metru, to je prostě a jednoduše konec nadějí. Nor je zatím až třiatřicátý. Co an to jeho krajan a velmi dobrý skokan Haavard Klemetsen?
     
    40
    Klemetsen bude po skoku také velmi vysoko! 103,5 metru při nevýrazném odpočtu za vítr a vysokých bodech za styl jde do čela závodu. O čtyři body je Klemetsen první.
     
    41
    Konec nadějí také pro Taylora Fletchera, který je sice vynikajícím běžcem, i ti ovšem potřebují dobře skočit. Fletcher dal 85,5 metru a musí se spokojit až s jednatřicátou pozicí.
     
    42
    Fenomenální skok Marjana Jelenka! Toho skvěle nabral vítr a donesl ho až na 104 metrů! Dobré stylové známky a Slovinec je těsně třetí za Stecherem.
     
    43
    Na skok Christopha Bielera se stále čeká.
     
    43
    Bielerovi ještě o další okno stáhli nájezd, Rakušan přesto dal ještě 101,5 metru a průběžně se zařadí na třetí místo. Teď už nám ze skokanské části kombinace vzniká pořádný guláš.
     
    44
    Magnus Krog se prolétl dobře a dal 90,5 metru. Zatím je to pro Nora dvacáté místo.
     
    45
    Nájezd asi leží příliš nízko, vyhořel totiž kvalitní skokan Johannes Rydzek. Ten dal pouze 89 metrů a jde na čtrnácté místo. zachránil ho malý odpočet za vítr a výrazný přípočet za nájezd.
     
    46
    Kvalitní skok pro Williho Denifla. Rakušan dal 96 metrů a je momentálně sedmý s výraznou ztrátou na Klemetsena.
     
    47
    Ani Sebastian Lacroix nevystoupil ze svého stínu. Jen 89 metrů pro Francouze, který je čtyřiadvacátý.
     
    48
    Velmi krátký skok Miroslava Dvořáka. Pokus po všech stránkách zkažený a je konec. Jen 84,5 metrů, Dvořák je až šestatřicátý. Nepřál mu ani vítr.
     
    49
    Bjoern Kircheisen předvedl velmi dobrých 95,5 metrů a je osmý.
     
    50
    Tino Edelmann dává pouze 91 metrů a asi bude sám lehce zklamán. Zatím je až patnáctý.
     
    51
    Akito Watabe závod rozjel slušně. Dává 95 metrů a je zatím desátý. Japonec začal kvalitně. Je to toiž lepší běžec než skokan.
     
    52
    Magnus H. Moan útočí na zlato! Fantastický skok na hranici 98 metrů a ten mu i přes velký odečet za vítr dává aktuální sedmé místo a pouze čtyřiašedesátivteřinovou ztrátu na vedoucí postavení Klemetsena.
     
    53
    Není to tak daleko v podání skvělého skokana Bernharda Grubera. Jen 96,5 metru ho totiž zařazuje na deváté místo, což asi jistojistě znamená konec nadějí na medaile.
     
    54
    Francouz Lamy Chappuis dává jen 94,5 metru a boj o medaile se ho zřejmě také týkat nebude. Francouz je zatím až desátý.
     
    55
    Lídr Světového poháru Eric Frenzel zahajuje závod velmi dobrým skokem! Dal 99,5 metru při konstantních podmínkách a momentálně jde na šesté místo. Za Klemetsenem zaostává o 41 sekund.
     
    Skokanskou část vyhrál Nor Haavard Klemetsen, druhý skončil Mario Stecher a třetí místo bere jeho krajan Christoph Bieler. Čechům skokanská část závodu nevyšla, nejlepší byl až patnáctý Pavel Churavý, zbytek se vůbec neumístil do první třicítky. Kutal skončil 35. a Slavík 37. Krachem skončil závod pro Miroslava Dvořáka, který je až třiačtyřicátý. Uvidíme, jak se situace vyvine po běhu.
     
    Skokanská část byla jinka velmi zajímavá. Šance na medaili totiž žije jak pro Frenzela, tak pro Moana či Kircheisena. I Mario Stecher se bude jistě snažit ze druhého místa nějaký ten cenný kov vydolovat. Nechme se ale překvapit!
     
    Půjdeme na běžeckou část severské kombinace. Nejlépe to má rozjeté Nor Haavard Klemetsen, to ale žádný úchvatný běžec není.
     
    Naději na medaili má také mario Stecher, z druhé vlny budou zcela jistě útočit Němec Kircheisen a Nor Magnus Moan.
     
    Závod odstartoval.
     
    1,3km
    Vedoucí trio se sjelo dohromady, oba Rakušané tedy Bieler a Stecher už dojeli Klemetsena.
     
    2,5km
    Máme za sebou první okruh Moan na vedoucí trio ztrácí už pouze 32 vteřin. Frenzel s Katem ztrácejí necelých dvacet.
     
    3,1
    Vedoucí trojičku nyní táhne Stecher, těžk ovšak říci, zda ho spolupráce s Klemetsenem a Bielerem spíše nelimituje.
     
    3,8km
    Moan nyní nakopl vrtuli a jeho tempu se snaží sekundovat jak Lamy Chappuis, tak i Watabe. Moan ale už na ně něco najel.
     
    3,8km
    Na vedoucí trio se snaží přilepit trio vedené Frenzelem. Je tam také Kato a Jelenko.
     
    3,8km
    Důležitá zpráva! Lamy Chappuis se svou skupinkou od sedmého místa dále zaostává o necelých 34 vteřin za Stecherem! Skvělý výkon rakouského veterána!
     
    3,8km
    Pavel Churavý i nadále jede ve skupince od 14. do 19. místa.
     
    5,0km
    Frenzel už dotáhl se svými spolubojovníky vedoucí trojičku, z níž je teď šestice ve složení Frenzel, Bieler, Klemetsen, Kato, Jelenko, Stecher. Skupina Lamy Chappuise a Moana ztrácí nějakých 27 vteřin.
     
    5,0km
    V běžecké stopě se nebvývalým stylem trápí Miroslav Dvořák, který se nijak neposouvá dopředu a zůstává nejhorším z českého kvarteta. Rychleji jedou i Kutal se Slavíkem.
     
    5,8km
    Epizoda vedoucí šestice na čele závodu se ale nakonec přece jen blíží ke konci. Smečka s Lamy Chappuisem a Moanem jede fantasticky.
     
    6,0km
    Tempo vedoucí skupiny nyní převzal Eric Frenzel.
     
    6,3km
    Magnus Moan odpadá! Lamy Chappuis, Kircheisen a Watabe už nyní ztrácí na vedoucí šestici jen necelých deset vteřin.
     
    6,3km
    Churavý je osmnáctý a na čelo ztrácí necelou minutu.
     
    6,7KM
    Špička závodu je sjeta, odpadá z ní však Japonec Akito Watabe.
     
    7,5km
    Na čele závodu jeede zásluhou úchvatného běžeckého výkonu Jason Lamy Chappuis společně s Kircheisenem. Osmička závodníků ještě drží pospolu. Ven ze hry je kromě Watabeho ještě Magnus Moan.
     
    7,5km
    Pavel Churavý jede fantasticky, ztrácí už jen 44 vteřin a je sedmnáctý s kontaktem na dvanácté místo. Úchvatný počin českého veterána.
     
    8,0km
    Ten početný vláček na čele nyní táhne za sebou Mario Stecher.
     
    8,4km
    Problémy měl ve sjezdu Marian Jelenko, jakoby ve sněhu zaškobrtl, ale nakonec celou situaci ustál.
     
    8,8km
    Vypadá to, že se nám startovní pole roztrhalo! Na čele už jede jen pětice závodníků! Senzačně v ní je také Nor Klemetsen, kromě něj také Lamy Chappuis, Stecher, Kircheisen a Frenzel.
     
    8,8km
    Pavel Churavý je na třináctém místě s nepatrnou ztrátou na desátého Kroga!
     
    9,5km
    Blížíme se do cíle, Lamy Chappuis má za sebou Frenzela a Kricheisena, drží se také Stecher. Klemetsen odpadl.
     
    9,7km
    Lamy Chappuis se vystřídal s Frenzelem na čele závodu! Stále pokračuje kompletní čtyřka. Stecher tam trochu visí jako na gumě.
     
    FINISH
    Mistrem světa je po fantastickém dojezdu Jason Lamy Chappuis! V neuvěřitelně krásném finiši si to o druhé místo rozdali Stecher, Frenzel a Kircheisen. Kdo ví, kdo nakonec skončil stříbrný.
     
    FINISH
    Pavel Churavý je v cíli na skvělém dvanáctém místě. Velmi příjemné běžecké překvapení pro Pavla!
     
    FINISH
    Druhý nakonec dospurtoval Stecher, třetí zřejmě skončil Kricheisen. Vypadá to, že bez medaile skončil Erik Frenzel.
     
    FINISH
    Dalším Čechem v cíli je na 37. místě Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák dojel jako jednačtyřicátý. Petr Kutal dokončuje nástrahy této trati na 43. pozici.
     
    FINISH
    První závod sdruženářů máme za sebou! Jeho vítězem se stal Jason Lamy Chappuis, zasloužené stříbro urval rakouský veterán Mario Stecher a třetí skončil Björn Kircheisen. Nejlepším Čechem byl dvanáctý Pavel Churavý, který zajel velmi dobrý běžecký čas. U dalších přenosů se s vámi pro tuto chvíli těším na počtenou. (15:34:37)

    Radek Barkman

    bahis siteleri