MS v kl. lyžování: Sev. kombinace (týmový sprint) Francie (kon.) | MS v kl. lyžování: 30 km (ženy) Bjoergenová (kon.)
MS v kl. lyžování: Skoky týmy (K 134) Rakousko (kon.)
konec
MS v klasickém lyžování: 30 km (ženy)

Bjoergenová

Sobota 02.03.2013, 12:15 • Val di Fiemme • Klasické lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:15.
     
    Poslední závod čeká ženy na letošním Mistrovství světa v lyžování ve Val di Fiemme. Na nejdelší trati je přitom vždy hodně těžké odhadovat, kdo bude mít jaké šance. Prozatím ženskému lyžování vládne Norsko, které vyhrálo i štafetu a zatím jen v týmových sprintech nezískalo medaili.
     
    Na svou první medaili z tohoto šampionátu si brousí zuby též fenomenální Polka Justyna Kowalczyková, vládkyně letošního Tour de Ski. Právě 30-kilometrový úsek má být její nejsilnější disciplínou.
     
    Přesto nemůžeme odepisovat ani další. Třeba Švédka Charlotte Kallaová či Norky Therese Johaugová s Heidi Wengovou jsou zřejmě v lepší pohodě, jelikož už stanuly na stupních vítězů. Kowalczykové bude také šlapat na paty Marit Bjorgenová, která triumfovala na 15 kilometrech a ve sprintu.
     
    Do boje také půjde jeden český zástupce v podobě naší současné nejlepší lyžařky Evy Vrabcové-Nývltové.
     
    Co se týče počasí, pro lyžování není ve Val di Fiemme úplně ideální. Teploměr ukazuje devět stupňů Celsia a to je pro lyžaře dost vysoká teplota. Pro diváky ale ideální, svítí jim navíc sluníčko.
     
    Lyžařky na startu, za moment závod ostartuje.
     
    Závod odstartoval.
     
    01:00
    Celá skupinka se drží ve čtyřech stopách, pořadí se pochopitelně v téhle fázi nijak měnit nebude.
     
    01:54
    Na čele se drží největší favoritka Kowalczyková, objevují se i menší trhliny vzadu v poli, žádná ze známých lyžařek ale neztrácí.
     
    03:20
    Žádné výrazné změny na čele, Kowalczyková i nadále drží vysoké tempo, spolu s ní na ropvince v druhé stopě běží Bjorgenová.
     
    05:41
    Jezdkyně nám vjeli do prvního kontrolního bodu na 1,8. kilometru, na prvním místě se drží Kowalczyková, za ní je Johaugová s Bjorgenovou. Odstupy mezi běžkyněmi jsou ale nepatré.
     
    05:48
    Na 28. místě se zatím drží Vrabcová-Nývltová, která má ztrátu 6,9 desetiny sekundy.
     
    09:20
    Vypadá to, že Kowalczyková má opravdu hodně sil. Diktuje tempo již od začátku a ani při sjezdu z kopce dolů na tom nehodlá nic měnit.
     
    10:25
    Kowalczyková si zřejmě potřebovala odpočinout, nyní tempo udržuje Johaugová s Bjorgenovou. Skupinka se začíná mírně trhat, nevznikají ale zatím nijak velké mezery.
     
    12:20
    Při mírném stoupání bylo na první pohled možná vidět, že by první skupinka mohla čítat zhruba patnáct jmen, vše se ale právě srovnalo, jakmile se začalo šlapat do kopce. Vede Bjoergenová.
     
    13:36
    Bjoergenová vjela na pěti kilometrech jako první, o čtyři desetiny pozadu je Johaugová a hned v závěsu Kowalczyková.
     
    13:58
    Vrabcová-Nývltová už po šestině závodu výrazněji ztrácí, na vedoucí Bjoergenovou má deficit skoro 22 vteřin. Aktuálně je na 26. místě.
     
    16:38
    Polské a norské kombinézy stále vidíme na čele, ty modré ruské či finské se stále jen drží těch závodnic, které se střídají o udržování tempa.
     
    18:40
    Poprvé nám vystrkuje růžky Wengová, která drží tempo ve druhé stopě. V té první je lídrem Kowalczyková.
     
    19:51
    Máme za sebou 6,8 kilometru. Kowalczyková je první. Můžeme říci, že vedoucí skupinka má zhruba kolem 25 závodnic.
     
    22:15
    Bjoergenová v jedné stopě, Finka Saarinenová ve druhé. Jezdkyně se nám blíží k občerstvovací stanici.
     
    23:10
    Ze závodu nám již odstoupila Běloruska Hrakovičová se startovním číslem 43. Nyní leží mimo trať a dost špatně dýchá.
     
    24:30
    Bjoergenová, Johaugová, Kowalczyková, všechny tři lyžařky jsou seřazené hned za sebou. Na rovince drží tempo ony. Troufám si tvrdit, že mezi těmito třemi závodnicemi se bude rozhodovat o zlatu.
     
    26:00
    Pěkný sněhulák hned vedle trati! To se musí nechat. Ve Val di Fiemme zřejmě malé děti lyžování tolik nebere, ale hlavně že se zabaví. Protože kdo si hraje, nezlobí. A jejich rodiče tak alespoň mají čas na úplně dění na závodišti.
     
    29:20
    Japonka Išidaová, nenapádná lyžařka, o které se toho moc neví, ale mohla by favoritky pořádně potrápit. Nyní drží tempo ve stoupání ona.
     
    32:00
    Kowalczyková se jen tak ohlédla za sebe, jak se daří co nejvíce trhat skupinku. Spolu s Norkami drží tempo. A každým kolometrem opravdu odpadá jedna závodnice za druhou, nestačí jim.
     
    33:10
    A je to tu! Kowalczyková, Johaugová, Bjoergenová a Wengová se utrhli od všech ostatních a ve čtyřech směřují k boji o cenné kovy. Alespoň nyní...
     
    34:00
    11,6 kilometru za námi. Platí pořadí z předchozího řádku, přičemž pátá Steiraová ztrácí 8,3 desetiny sekundy.
     
    36:35
    Kowalczyková veze čtyřčlennou skupinku za sebou, je ale pravda, že vzadu se nepříjemně zase tlačí zpátky Kallaová a Haagová. Uvidíme, jestli se vedoucí čtveřice nechá dojet.
     
    38:10
    Norsko-polská vedoucí skupinka už není čtyřčlenná. Připojila se k ní skvěle jedoucí Němka Fesselová, přičemž v závěsu číhají asi další čtyři lyžařky.
     
    40:25
    Fesselová jede opravdu chytře za Norkami a Polkou Kowalczykovou. Nejinak tomu je při aktuálním sjezdu dolů.
     
    41:14
    Švédka haagová má zřejmě velice dobře namazáno. Při sjezdu dolů totiž hezky dojela své soupřky a tlačí se na ně.
     
    42:37
    Půlka závodu za námi! Na čele je aktuální pětice v tomto pořadí - Bjoergenová, Johaugová, Kowalczyková, Wengová a Fesselová. Zezadu manko 4,8 desetin sekundy dohání ještě Haagová, těžko říci, zda-li do pořadí zasáhnou Niskanenová se Steiraovou, jež už mají deficit 12 vteřin.
     
    45:20
    Haagová se stále na vedoucí pětici nedotáhla, ale spolupracuje nyní s Niskanenovou a Steiraovou. Mohlo by to klapnout a vedoucí skupinka by se mohla rozšířit o tyhle tři závodnice.
     
    48:59
    První závodnice dojeli na bod v 16,8. kilometru. Ale pořadí na čele se nám nezačíná trhat. Trojice Niskanenová, Steiraová a Haagová ztrácejí již 24 vteřin a vedoucí skupinku již nedožene.
     
    52:39
    Vrabcová-Nývltová až nyní projela kontrolním bodem 16,8 kilometru. Ztrácela tři minuty a čtyřicet vteřin na vedoucí Kowalczykovou.
     
    54:30
    Možná klíčový moment závodu! Fesselová už prostě nestíhá a odpadla! Johaugová, Kowalczyková a Bjoergenová se přitom mírně utrhli i od Wengové, která jako by nezachytila nástup vedoucí třech lyžařek.
     
    56:20
    Je to jasné, o medaile se poperou Kowalczyková, Johaugová a Bjoergenová. Wengová se marně snaží v mírném stoupání dohnat vedoucí trojici a ztrácí, dle mého názoru, nějakých sedm sekund. Fesselová zhruba ještě o tři vteřiny více.
     
    57:23
    Dvacátý kilometr a přezouvání běžek. Pořadí na prvních třech místech se ale nemění, Johaugová, Kowalczyková i Bjoergenová přezuli dobře. Čtvrtá Wengová aktuálně ztrácí jedenáct sekund, pátá Fesselová devatenáct.
     
    1:01,1
    Kowalczyková si nyní vzala na starost vedení tempa. Všechny tři lyžařky jedou úplně v pohodě. Možná, že trochu odpočívají, přece jenom je stálo dost sil utrhnout celé pole.
     
    1:03,3
    Wengová vzadu marně bojuje s mankem, které natropila těsně před dvacátým kilometrem. Sama prostě nemá na to, aby první tři závodnice dojela.
     
    1:04,2
    Graficky vše potvrzeno. Kowalczyková zhruba po jedné hodině spolu s Johaugovou a Bjoergenovou projeli 21,8 kilometr o 34 sekund dříve než trápící se Wengová. Fesselová pro srovnání ztrácí již skoro minutu, také jede mimochodem na vlastní triko.
     
    1:06,5
    Vedoucí trojice u občerstvovací stanice. Bude důležité ušetřit každý kilojaul energie pro samotný závěr závodu.
     
    1:08,3
    Vrabcová-Nývltová stále na trati kolem 30. až 35. místa. Její ztrta 8,2 kilometru před koncem činila na první příčku 4 minuty a 47 vteřin.
     
    1:11,0
    Do krpálu směrem nahoru se řítí první Johaugová, Kowalczyková s Bjoergenovou jsou jí v patách.
     
    1:12,2
    Pět kilometrů do konce! Teď se začne opravdu závodit. Na čele Bjoergenová, za ní Johaugová, pak Kowalczyková.
     
    1:13,4
    Tempo se každým stametrem navyšuje. Teď to vypadá, že by se v mírném stoupání snažila utrhnout Kowalczyková.
     
    1:14,5
    Poslední občerstvení pro Kowalczykovou, Johaugovou a Bjoergenovou. Je to úchvatný norsko-polský souboj.
     
    1:17,3
    Zřejmě ani tohle těžké stoupání, které utáhla na čele Johaugová, o zlatu nerozhodne. Kowalczyková musí začít závodit, ve sprintu by pak zřejmě proti Bjoergenové neměla šanci.
     
    1:19,0
    Kowalczyková spolu se soupeřkami projela 26,8. kilometr. Sympatický je i výkon Wengové a Fesselové, které navzdory všemu bojují sami na frontě. První jmenovaná ztrácí 48 sekund, druhá pak něco přes minutu.
     
    1:21,0
    Kowalczyková se snaží už přes tři minuty setřást Johaugovou s Bjoergenovou, ty se jí ovšem stále drží jako klíště.
     
    1:22,5
    Polka pořád dře, pořád se snaží navyšovat tempo, Johaugová s Bjoergenovou se jí drží opravdu jen zuby nehty. Ale stále jsou v těsném závěsu Kowalczykové.
     
    1:24,5
    I polští fanoušci se snaží Kowalczykovou hnát dopředu! Nyní jeden z nich jen v tričku a se šálou "POLSKA" běžel za ní. Za chvilku budou všechny tři lyžařky v cílové rovince!
     
    1:26,0
    A Bjoergenová v mírném stoupání nastupuje! Johaugová je už mimo hru, nestíhá a bude jen bronzová. Sebere Norka třetí individuální zlato na tomto mistrovství? V cílové rovince bude mít určitě velkou výhodu vůči Kowalczykové, je to totiž také skvělá sprinterka!
     
    1:27,0
    Úchvatný souboj Bjoergenové a Kowalczykové, vypadá to, že dvě stě metrů před cílem jsou na tom obě stejně.
     
    1:27,2
    Bjoergenová vítězí a má třetí individuální zlato z MS 2013! Kowalczyková skončila druhá a musí být zklamaná. Po vítězství na Tour de Ski si určitě představovala, že jedno zlato urve. Přesto alespoň naoko vypadá v cíli šťastně, vítězce dnešního závodu šla sportovně hned pogratulovat. Nakonec na ní ztratila 3,7 desetiny vteřiny.
     
    1:27,3
    Třetí dojíždí Johaugová, která zhruba pět set metrů před cílem nestíhala tempu vedoucí dvojice. Ztratila 8,7 desetin sekundy.
     
    1:29,0
    Wengová společně s Fesselovou, které sympaticky držely krok s vedoucí trojicí zhruba do půlky závodu, dojíždí se ztrátou jedné minuty a 38,3 desetiny sekundy, respektive jedné minuty a 49 sekund.
     
    1:38,5
    Dojela i jediná česká lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová. Na vítěznou Bjoergenovou ztratila skoro devět minut.
     
    Závod skončil.
     
    Konečné poadí:

    1. Marit Bjoergenová (NOR) - 1:27:19.9
    2. Justyna Kowalczyková (POL) + 3.7
    3. Therese Johaugová (NOR) + 8.7

    26. Eva Vrabcová-Nývltová (CZE) + 8:56.7
     
    Poslední souboj o medaile na MS 2013 ve Val di Fiemme v rámci ženského klasického lyžování máme za sebou, s konstatováním, že se počtvrté (15 km, 30 km, sprint, štafeta) na šampionátu radovala ze zlata Norka Marit Bjoergenová, která třicetikilometrový úsek klasickou technikou s hromadným startem zvládla nejlépe.
     
    To je ode mě vše, příjemný zbytek tohoto víkendu. (13:54:16)

    Patrik Sandev

    bahis siteleri