Moreirense – Setúbal 2:1 (kon.) | Braga – Nacional 1:3 (kon.) | Coimbra – FC Ferreira 1:1 (kon.)
Estoril – Beira-Mar 2:1 (kon.) | Sporting – Olhanense 1:0 (kon.) | Marítimo – Guimarães 1:0 (kon.)
Rio Ave – Gil Vicente 2:1 (kon.) | Porto – Benfica 2:1 (kon.)
konec
FC Porto
2:1 (1:1)
Benfica Lisabon
Sobota 11.05.2013, 21:30 • Estadio do Dragão • Portugalská Primeira Liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    "O CLÁSSICO" + BITVA O TITUL

    Příjemný večer při sledování šlágru všech šlágrů letošního ročníku evropských ligových soutěží. Padesátitisícový Estadio do Dragão, jeden z nejkrásnějších stadiónů Evropy, bude svědkem přímého souboje o portugalský titul! Do předposledního kola vstupuje Benfica s dvoubodovým náskokem, Porto ale s davem horkokrevných fanoušků v zádech a dle odborníků i sázkových kanceláří jsou šance na úspěch (Porto výhra – Benfica neprohra) takřka totožné. Pokud by se fotbalistům z hlavního města Portugalska dokonce povedlo na severu země vyhrát, oslaví rovnou dnes titul na hřišti úhlavního rivala!

    ROZHODNE O TITULU ESTORIL?

    Už to dlouho vypadalo, že se dnes v Portu bude hrát pouze bitva tradičních rivalů o čest, neboť Benfica si dlouhé týdny držela před úhlavním rivalem čtyřbodovým náskokem a také vědomím, že i při případném neúspěchu v Portu odehraje poslední kolo v domácím zápase s posledním Moreirense. Všechny podobné plány ale v Lisabonu mohli v pondělí spálit, neboť Benfica ve svém fotbalovém chrámu Estadio da Luz senzačně pouze remizovala s nováčkem z Estorilu 1:1. Její čtyřbodový náskok se snížil o celou polovinu a dodal tak dnešnímu zápasu ohromný náboj.

    TÝMOVÉ NOVINKY – PORTO

    Do sestavy Porta by se měl po svalovém zranění vrátit levý obránce Alex Sandro. Bývalý zadák brazilského Santosu už v týdnu trénoval s týmem a prohlásil, že je stoprocentně fit k účasti v zápase. Podstatně nejasnější je tak případný start důležitého stopera Maicona, ten naopak v týdnu trénoval individuálně a jeho účast v základní sestavě Draků je zahalena tajemstvím.

    TÝMOVÉ NOVINKY – BENFICA

    Osmapadesátiletý lodivod hostů Jorge Jesus má jediné dilema ve svém kádru po zdravotní stránce, když potíže se stehenním svalem trápí Enza Pereze. Start argentinského středopolaře už byl takřka vyloučen, ovšem jeho zdravotní stav se prý až zázračně dává do pořádku a Perez by prý mohl nastoupit i v základní sestavě.

    VZÁJEMNÁ HISTORIE

    Oba velké rivaly čeká 225. vzájemné "O Clássico", jak se soubojům Porta s Benficou přezdívá. Ta dosavadní bilance je pak velmi vyrovnaná, když zápasově je na tom mírně lépe Porto (86 vítězství, 55 remíz, 83 porážek), střelecká úspěšnost ale vyznívá lépe pro Benficu, která svého soupeře dosud přestřílela 363 ku 331.

    V posledních letech Porto vzájemným duelům pomalu až dominuje. Benfica se v ligovém souboji naposledy dočkala vítězství 26. února 2006, v následujících sedmi letech pak dalších třináct zápasů skončilo bilancí 8-5-0 ve prospěch Porta, přičemž památná je zejména pětibranková kanonáda v listopadu 2010, o níž se zejména zasloužili dvěma trefami Falcao s Hulkem.

    První vzájemný duel v letošní sezóně se hrál v lednu na Estadio da Luz a kdo nestihl úvodní dvacetiminutovku, přišel o fenomenální podívanou. Už v sedmnácté minutě byl stav 2:2, když na vedoucí trefy hostů Mangaly a Martíneze dokázali vždy hned po dvou minutách odpovědět Matič a Gaitán.

    PŘEDPOKLÁDANÉ SESTAVY

    FC Porto: Helton – Danilo, Maicon, Otamendi, Alex Sandro – González, Moutinho, Fernando – Rodríguez, Defour, Martínez

    Benfica: Moraes – Pereira, Luisao, Garay, Almeida – Pérez – Salvio, Gaitán, Matič – Lima – Cardozo

    ROZHODČÍ

    Špičkové bitvě nemůže chybět špičkový rozhodčí. Bude jím dvaačtyřicetiletý Pedro Proenca, podle IFFHS (Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků) dokonce nejlepší rozhodčí světa za rok 2012.

    Proenca, v civilním životě finanční poradce, loni dostal možnost pískat finále Ligy mistrů Bayern Mnichov – Chelsea a zároveň i finále ME mezi Španělskem a Itálií. Proencovi budou na čarách pomáhat Tiago Trigo a Bertino Cunha Miranda.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Porto: Helton – Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro – Lucho Gonzalez, Moutinho, Fernando – Varela – Martinez, Rodríguez

    Benfica Lisabon: Artur – Pereira, Luisao, Garay – Almeida – Perez – Salvio, Gaitán, Matič – Lima – John

    Rozhodčí: Proenca – Trigo, Cunha Miranda.
     
    Do zápasu nakonec nemůže zasáhnout stoper Porta Maicon, jehož zdravotní potíže jsem avizoval v předzápasovém preview, šanci tak dostává Argentinec Nicolas Otamendi. Maicon schází i na lavičce náhradníků, tam se nakonec ocitá Steven Defour, na jehož místě dostane přednost Varela.

    Největší šok je ale v sestavě Benficy, v ní nebude chybět Perez, ovšem pouze mezi náhradníky začne zápas Oscar Cardozo, takřka klubová legenda a jeho místo na hrotu zaujme nizozemský útočník liberijského původu Ola John.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Pod vedením Pedra Proency byl velký šlágr v Portu zahájen! Oba týmy samozřejmě hrají v tradičních barvách, Porto tedy v modro-bílé a Benfica v červeném.
     
    2
    Alex Sandro hledal přízemním pasem podél postranní čáry Varelu, blíže k míči ale měl Pereira a pravý obránce portugalského národního týmu odehrál míč do zámezí.
     
    3
    Lucho Gonzalez se dral do pokutového území středem hřiště, před "šestnáctkou" byl sražen k zemi, k nevoli obecenstva ale píšťalka Proency zůstává němá.
     
    3
    V závěru třetí minuty hosté poprvé pronikli s míčem na soupeřovu polovinu, jakoukoliv útočnou snahu Benficy ale okamžitě ukončil Perez nepřesnou přihrávkou a míč se dokutálel k brankáři Heltonovi.
     
    5
    Velmi útočný pravý obránce Porta Danilo podnikl útočný výlet po "své" lajně, dostal přesnou přihrávku do běhu od Moutinha a okamžitě hledal před brankou nabíhajícího Jacksona Martíneze, ten by už býval mohl zakončovat do odkryté branky, na míč ale těsně nedosáhl!
     
    6
    Znovu v akci Jackson Martínez, tentokrát na něj směřoval dlouhý nákop Lucha Gonzaleze, kolumbijský útočník si ale míč nedokázal dobře zpracovat a brankář Artur už poté měl snadnou úlohu.
     
    7
    Ola John místo přihrávky volnému Matičovi volil průnik mezi čtyřmi protihráči do pokutového území a jeho naivní snaha se setkala s očekávaným koncem, tedy ztrátou balónu.
     
    9
    S úspěchem se nesetkala ani souhra obrovských talentů Benficy, Nemanjy Matiče s Nicolasem Gaitánem. Ten by po sezóně měl přestoupit do Manchesteru United za 20 miliónů liber (asi 600 mil. Kč) a ještě by opačným směrem měli putovat Federico Macheda a Fabio.
     
    10
    Po Varelově centru z levé strany se nedobře dohodli Luisao a brankář Artur, první jmenovaný ale dokázal odhlavičkovat míč do bezpečí.
     
    11
    Presující Jackson Martínez zahnal rozehrávajícího Almeidu až k vlastnímu rohovému kopu, obránce Benficy si ale se situací poradil elegantně a nákopem o soupeře vybojoval odkop od Arturovy svatyně.
     
    13
    O první střelu na branku se postaral Fernando. Portský středopolař ale z úctyhodné vzdálenosti mířil přímo do připraveného Artura.
     
    15
    Nico Gaitán směroval svůj pas za obranu Porta, adresát Ola John ale byl pomezním sudím Trigem přistižen v postavení mimo hru.
     
    16
    První rohový kop Porta si vzal na starost Joao Moutinho, svůj centr ale zakroutil až za vzdálenější tyč a Artur bude odkopávat od hostující branky.
     
    17
    Alex Sandro šikovnou kličkou obehrál "na pětníků" dva soupeře najednou, vysloužil si bouřlivý potlesk publika, ale především rozehrál rychlý brejk Porta. Ten ale skončil na útočné polovině u nepřesné souhry Moutinha s Danilem.
     
    19
    Benfica právě vstřelila branku!
    Po dlouhém autovém vhazování Salvia míč v pokutovém území propadl ke Garayhovi, jehož sraženou střelu ještě dokázal u vzdálenější tyče prodloužit do sítě LIMA a osmnáctou ligovou brankou v sezóně rozpoutal obrovskou euforii na hostující lavičce i v sektoru fanoušků Benficy!
     
    21
    Za současné situace by Benfica navýšila svůj náskok v čele tabulky na pětibodový a již dnes by mohla slavit mistrovský titul. Ještě na hosty ale čeká dlouhých sedmdesát minut a dá se očekávat zvýšená aktivita Porta.
     
    22
    Domácí se na pár sekund usadili na útočné polovině, míč ale nedokázali udržet a následnou rozjíždějící se akci Benficy přibrzdil svým faulem Lucho Gonzalez.
     
    23
    Zvláště za současného stavu je evidentní, že Benfica bude hrát především na brejky a k tomu je Ola John určitě použitelnější typ než Oscar Cardozo. Po nákopu Luisaa za obranu Porta ale byl John pomezním sudím Trigem nachytán v dalším ofsajdu, tentokrát se ale jednalo o velmi těsnou situaci.
     
    25
    Porto právě vstřelilo branku!
    Vyrovnáno! Moutinho přesným pasem uvolnil na levém křídle SYLVESTRE VARELU, jehož centr tečovaný Maxi Pereirou k přední tyči si brankář Artur srazil do sítě! Ještě uvidíme, zda-li bude branka připsána Varelovi nebo jako vlastní Arturovi, to už ale nic nezmění na mohutné radosti domácích fanoušků!
     
    26
    Pokračuje se v obrovském tempu, hosté rychle získávají přímý volný kop ve vzdálenosti třiceti metrů od branky.
     
    27
    Do míče se opřel Lima a svůj projektil směřoval pod břevno, leč naneštěstí pro hosty mířil na střed branky a Helton vytěsnil ránu nad břevno.
     
    28
    Tentokrát nebezpečí na druhé straně! Varela před pokutovým územím přiťukl míč "do nohy" Moutinhovi, jehož rána bez přípravy mířila přesně k tyči Arturovy branky, hostující brankář ale dokázal tuhle pumelici vyrazit!
     
    29
    Danilův centr nenalezl požadovaného adresáta, Martínez byl pokryt soupeřovými stopery a Ezequiel Garay odhlavičkoval míč daleko od vlastního pokutového území.
     
    30
    Po ostrém skluzu Danila zůstal u postranní čáry chvíli sedět Almeida, po pár sekundách ale vstává a ve hře bude určitě pokračovat.
     
    31
    Znovu v akci aktivní Danilo, pokusil se přenést hru z pravé strany k opačné postranní čáře, Alexe Sandra ale zahnal až do zámezí a ani vysoký výskok levého obránce Porta nepomohl k udržení balónu v rámci vymezeného území.
     
    34
    Jackson Martínez si v hloubi útočné poloviny našel odražený míč a okamžitě bez přípravy střílel, rána mu ale nesedla podle představ, směřovala do samého středu branky a Artur si připisuje pohodlný zákrok.
     
    35
    John se u rohového praporku Porta dostal do obtížné pozice mezi dvěma protivníky, následný zisk autového vhazování ve prospěch svého celku tak určitě může považovat za úspěch.
     
    36
    Salvio se na pravém křídle nebojácně prodíral přes Alexe Sandra, v klíčové fázi své akce ale podklouzl a následný centr domácí snadno odvrací do zámezí.
     
    37
    Každou útočnou akci hostů doprovází bouřlivý pískot domácího publika, hraje neustále za bouřlivé atmosféry.
     
    38
    Alex Sandro šikovnou kličkou u útočného rohového praporku obelstil Pereiru, ten jej poté stáhl k zemi a sudí Proenca tentokrát poněkud překvapivě nechává pokračovat ve hře. Kromě fanoušků to těžce nesla i celá domácí lavička.
     
    39
    Gaitánovi se vrhl pod nohy Fernando a šikovný talent se jen těžce zvedal ze země. Domácím se poté nelíbilo Pereirovo zakopnutí míče do zámezí, aby mohl být Gaitán ošetřen. Zranění hostujícího fotbalisty ale nebude nijak vážnějšího charakteru.
     
    40
    Nutno podotknout, že domácí si se soupeřem neberou žádné servítky, tentokrát Danilo sestřelil Johna a i ten rozkulhává absolvovaný souboj.
     
    42
    Alex Sandro dostal příliš dlouhou přihrávku na levé křídlo, už se zdálo, že je v bezvýchodné situaci, nakonec ale dokázal ještě udržet míč na hrací ploše a dokonce vybojovat autové vhazování pro svůj tým, což fanoušci Porta také dokázali hromově ocenit.
     
    44
    Domácí se usadili s míčem na útočné polovině a hledají skulinu v soupeřově obraně. V držení míče jsou zatím výrazně aktivnější poměrem 62% – 38%.
     
    44
    Brankář Benficy Artur si dává pořádně načas s odkopem od vlastní branky a i sudí Proenca mu na dálku signalizuje, že tohle tolerovat nebude.
     
    45
    Lucho Gonzalez šikovně dloubl míč mezi hostující obránce do míst, kam si nabíhal Varela, toho ale v klíčové chvíli zradilo podklouznutí na mokrém terénu a míč se odráží k brankáři Arturovi.
     
    45+1
    Sudí Proenca k úvodním pětačtyřiceti přidává zatím jednu nastavenou minutu. Ta se ale určitě protáhne, neboť celou ji absolvoval u domácí střídačky pohovorem s trenérem Vítorem Pereirou.
     
    45+2
    Pokračovat se mohlo až v závěru té druhé a po pár sekundách Pedro Proenca za bouřlivého pískotu publika ukončil první poločas.
     
    První poločas skončil.
     
    Po úvodních pětačtyřiceti minutách Porto hraje s Benficou 1:1, když hosty poslal do vedení Lima, o vyrovnání se ale za nedlouho postaral Varela, jehož centr tečoval nejdříve Pereira, aby si jej brankář Artur srazil do sítě.

    Druhé dějství vyhroceného souboje velkých rivalů o portugalský titul bude pokračovat zhruba v 22:32.
     
    Branka Porta je nakonec připsána jako vlastní Maxi Pereirovi, pravý obránce Benficy tečoval Varelův centr, mírně tím změnil směr dráhy letu míče a brankář Artur si poté ještě srazil míč k tyči vlastní branky.
     
    Domácí fotbalisté i trojice rozhodčích již jsou na trávníku portského fotbalového chrámu, za pískotu beznadějně vyprodaného stadiónu již vybíhají z útrob i hosté. Změny v sestavách se nedaly moc očekávat a podle všeho k žádné ani nedošlo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Celý první poločas si Pedro Proenca vystačil bez karet, tu žlutou však po změně stran vytáhl už ve čtyřicáté sekundě hry. To když Moutinha zastavil pouze pomocí zatažením za dres Perez a právě on je prvním příjemcem žlutého varování.
     
    47
    Následná rána Moutinha z dobrých pětadvaceti metrů ztroskotala na zdi hráčů hostujícího týmu.
     
    49
    Nebezpečný Varela směřoval svůj střílený centr ke vzdálenější tyči a míč nakonec proplachtil jen těsně vedle horního rohu hostující branky!
     
    50
    Oslabená už je ale trenérská sestava Porta, jeden z asistentů Vítora Pereiry byl vykázán do hlediště. Pravděpodobně za nějakou potyčku při odchodu do šaten v závěru prvního poločasu, který byl oboustranně velmi emocionální.
     
    52
    Varela si zpracoval dlouhý pas Danila, dvakrát naznačil kličku Maxi Pereirovi, čímž získal dostatek prostoru k zakončení, z hranice pokutového území ale branku přestřelil.
     
    53
    Od nějaké dvacáté minuty zápasu se aktivitou ze hry takřka vypařil v úvodu zápasu hodně viditelný Jackson Martínez.
     
    54
    Znovu v akci Varela, tentokrát jeho prudký centr směřoval do Heltonových rukavic.
     
    56
    James Rodríguez si při průniku útočnou polovinou příliš předkopl míč, přišel o něj a následným skluzem už pouze sestřelil Pereze jen za cenu žluté karty.
     
    57
    Danilo udělal kličku z pravého křídla na střed hřiště, následná střela levačkou je Garayem sražena za postranní čáru.
     
    59
    I Nemanja Matič si v hostujícím dresu musí dnes plnit především obranné povinnosti, teď se po zákroku na pronikajícího Otamendiho stává třetím žlutým hříšníkem dosavadního průběhu zápasu.
     
    60
    Za hodinu hry už domácí stihli napáchat 16 nedovolených zákroků, hosté přesně polovinu.
     
    61
    Moutinho přesným pasem do "uličky" mezi hostující obránce vybídl k akci po pravém křídle volného Rodrigueze, jeho centr ale byl sražen na rohový kop a portské křídlo se pouze drží za hlavu, jak nedobře naložilo s nadějnou akcí.
     
    62
    Z následného rohového kopu už domácí nijak nedokázali ohrozit Artura.
     
    63
    Po dlouhé době mírně nebezpečná akce před brankou Porta, v pokutovém území se ještě nedokázal individuálním průnikem prosadit Ola John, do odraženého míče se ale pořádně opřel Matič a pouze včasný zákrok Mangaly ochránil Heltona od případné pracovní náplně.
     
    65
    Domácí nadále mají velkou územní převahu, ovšem proti kompaktní defenzivě soupeře se jen těžce prosazují do finální fáze.
     
    65
    Teď získal dostatek prostoru u pravé postranní čáry Danilo, centroval ale pouze na paty nabíhajícího Martíneze, ten si v těžké situaci nedokázal dobře poradit a míč na chvíli získali hosté.
     
    66
    Rychlý přechod Benficy do útoku přibrzdil pouze za cenu nedovoleného zákroku a následné žluté karty Fernando, jenž povalil k zemi Pereze.
     
    67
    První změna v sestavě Benficy, ze hry odchází evidentně zklamaný Nico Gaitán, jenž se dnes téměř nedostal do hry a nahrazuje jej podstatně defenzivněji laděný Roderick.
     
    68
    Přízemní centr Alexe Sandra hokejově tečoval Jackson Martínez, ovšem míč tím pouze prodloužil do rukavic Artura.
     
    69
    Salvio zahákl svoji kopačku do cesty Fernandovi a ten zůstává ležet na trávníku držíc se za kotník. V tomto případě už to vypadá na vážnější zdravotní potíže a jen nejspíše budou muset střídat i domácí.
     
    71
    Za potlesku padesáti tisíc fanoušků je Fernando odnášen na nosítkách a Vítor Pereira musí přemýšlet o prvním čerstvém fotbalistovi, kterého co nejdříve pošle do hry.
     
    72
    Po centru Moutinha z následné standardní situace se za zády hostujících obránců ocitl nečekaně osamocený Mangala, ovšem dostal míč za sebe a už jej nedokázal zpracovat takovým způsobem, aby ještě mohl svoji akci zakončit střelou,.
     
    72
    Zatímco je Fernando kolem postranní čáry odnášen do útrob stadiónu a zřejmě vzhledem k velmi bolavému výrazu co nejdříve zamíří do nemocnice, nahrazuje jej na hřišti ofenzivní záložník Steven Defour.
     
    73
    Zároveň střídají i hosté, do hry se dostane Oscar Cardozo. Ten nahrazuje střelce úvodní branky zápasu Limu, jenž k vlastní střídačce mířil skutečně velmi pomalým krokem, což vyprovokovalo domácí publikum k dalšímu bouřlivému pískotu.
     
    75
    Přeci jen pasivně hrající hosté vysunuli presink až na útočnou polovinu a nadělali mírné potíže při rozehrávce Danilovi, ten si ale pomohl souhrou s oběma stopery a udržel míč na kopačkách Draků.
     
    75
    Znovu se nehraje, tentokrát se z trávníku nechce zvedat sedícímu Johnovi a opět v akci lékařský personál. Tentokrát ze strany hostujícího celku.
     
    76
    Ola John ale samozřejmě bude v pořádku, už jen povinně odchází za postranní čáru a co nevidět se vrátí do boje.
     
    77
    Souhra Salvia s Maxi Pereirou končí rohovým kopem poté, co Alex Sandro tečoval zpětnou přihrávku druhého jmenovaného. Pro Benficu je to v současném rozložení sil bezpochyby dobrý výsledek této akce.
     
    78
    Alex Sandro se pokusil o přímý průnik do pokutového území od postranní čáry, příliš si ale předkopl míč a už jej nedokázal udržet.
     
    79
    Mangala se těžce smiřuje s faktem, že mu byl odpískán faul na Cardoza, i když si ve vzdušném souboji evidentně pomohl loktem.
     
    79
    Druhé střídání domácích, ze hry byl stažen zkušený Lucho González, místo něj si dostane příležitost Kelvin.
     
    80
    Defour rukou zablokoval Johnův centr a je dalším žlutě napomínaným hráčem dnešního zápasu. Už pátým v průběhu druhého poločasu.
     
    81
    Do následného přímého volného kopu se z 28 metrů opřel levačkou Cardozo, přízemním projektilem obstřelil zeď a směřoval svoji ránu k tyči, ovšem Helton se dokázal natáhnout a míč vytěsnit vedle své branky.
     
    83
    Na trávníku v přerušené hře znovu sedí Ola John, což rezultuje v další velké emoce nejen na hřišti, ale i v hledišti.
     
    84
    Po odkopu brankáře Artura je útočný faul pískán Cardozovi.
     
    84
    V mezičase během přerušené hry oba týmy vystřídaly, na straně hostů Pablo Aimar nahradil Olu Johna a v domácím dresu ze hry bleskově zmizel pravý obránce Danilo, do závěru zápasu se pak zapojí útočník Liedson.
     
    85
    Veliká příležitost domácích! Na pravé straně pokutového území se ocitl naprosto osamocený James Rodriguez, následnou ranou ale trefil vnější tyč Arturovy branky!
     
    87
    Roderick naskočil na Joaa Moutinha a je mu pískán nedovolený zákrok.
     
    88
    Moutinhův prudký centr Liedson prodloužil na hostující branku Liedson, ovšem nasměroval míč pouze do připraveného Artura.
     
    88
    Cardozo vybojoval faul ve středu hřiště a tím plno cenných sekund pro hostující celek.
     
    89
    Roderick se po zisku míče ve středu pole pokusil zaskočit vyběhnuvšího brankáře Heltona, střelou přes půl hřiště ale domácí branku výrazně minul.
     
    90
    Po dalším zisku míče hostů si to Perez už směřoval k rohovému praporku na držení dalších sekund, ovšem výborným čistým skluzem mu míč ukopl Otamendi.
     
    90+1
    Hlavní arbitr Pedro Proenca přidává k dnešní bitvě ještě čtyři nastavené minuty.
     
    90+2
    Porto právě vstřelilo branku!
    Neskutečná euforie na Estadio do Dragão! KELVIN na hranici pokutového území převzal přihrávku Alexe Sandra, posunul si míč před sebe a přesnou ránou ke vzdálenější tyči pokořil Artura!
     
    90+4
    Po téměř dvouminutové euforii se ve hře může pokračovat. Hosté si ale o obrovskou pasivitu o inkasovanou branku evidentně koledovali a už jen stěží v sobě najdou psychické síly na další zvrat v průběhu zápasu.
     
    90+4
    Žlutou kartu za prodlení při odkopu od vlastní branky dostal Helton, to ale domácí fanoušky nijak netrápí a na stadiónu vládne pekelná atmosféra!
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Fotbalisté Porta se před posledním kolem dostávají do čela tabulky o jeden bod před úhlavního rivala a slaví už jakoby získali mistrovský titul! Ještě je před nimi ale utkání na hřišti Pacos Ferreira, který si dnes definitivně zajistil senzační třetí místo a účast v předkole Ligy mistrů.
     
    Benfica vstoupila do zápasu s vědomím, že případné vítězství ji zajistí mistrovské oslavy již dnes v Portu a především remíza ji před posledním kolem udrží v čele tabulky. S tím také k zápasu přistoupili takticky a po celých devadesát minut pasivní hrou a neustálým poleháváním po trávníku tlačili čas dopředu, nakonec ale nedokázali vyrovnaný stav udržet a Kelvin krásnou trefou rozpoutal bouřlivé oslavy, které jen tak neskončí.
     
    Emotivně slavil i trenér Porta Vítor Pereira, jenž po vítězné brance i závěrečném hvizdu běhal na trávníku radostí jako smyslu zbavený,

    Porto už ligový titul téměř odepsalo, když ještě do minulého kola si Benfica dlouho držela čtyřbodový náskok a najisto počítala i s výhrami v závěrečných domácích zápasech s Estorilem a Moreirense. Ovšem už šokující domácí remíza s Estorilem všechny propočty naprosto změnila a dnešní prohra v Portu vyhoupla do čela domácí celek. Pro Benficu tak bude psychicky velmi náročná příprava před dalším velkým zápasem, kterým bude již ve středu finále Evropské ligy v Amsterdamu s Chelsea. (23:32:48)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 25. Pereira (vla.), 90+2. Kelvin – 19. Lima

    Karty:   56. Rodriguez (PRT), 66. Fernando (PRT), 80. Defour (PRT), 90+4. Helton (PRT) – 46. Perez (BNF), 59. Matič (BNF)


    FC Porto: Helton – Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro – Lucho Gonzalez, Moutinho, Fernando – Varela – Martinez, Rodríguez
    Benfica Lisabon: Artur – Pereira, Luisao, Garay, Almeida – Perez – Salvio, Gaitán, Matič – Lima – John

    Rozhodčí: Proenca – Trigo, Cunha Miranda
    bahis siteleri