SP skokanů na lyžích, Neustadt - HS 140 K. Stoch (kon.)
konec
SP skokanů na lyžích, Neustadt - HS 140

K. Stoch

Neděle 15.12.2013, 14:00Skoky na lyžích
     
    Za týden skáčeme v Engelbergu, tak si to nenechte ujít! (15:55:53)
     
    Vítězem závodu se stal naprosto po zásluze Kamil Stoch. Byl nejlepší v obou kolech a potvrdil veliký výkonnostní vzestup před olympijskými hrami v Soči. Druhý skončil Simon Ammann a třetí místo bral japonský veterán Noriaki Kasai. Nejlepším Čechem se stal Jan Matura na 26. místě.
     
    Závod skončil.
     
    1
    Kamil Stoch vyhrává! Nebyl to sice nejdelší skok, ale Polák předvedl 138,5 metru, dostal hodně bodů za vítr do zad a také výborné stylové známky. Ammanna porazil o necelých osm bodů!
     
    2
    Noriaki Kasai potvrdil, že formu má aktuálně výbornou. 137,5 metru pro japonského veterána aktuálně stačí na druhé místo. Tam ho dostala vysoká bodová náhrada za vítr.
     
    3
    Piotr Žyla tlak neustál a měl ve vzduchu velké problémy. Dopadl pouze na 131 metrů a pořadím se výrazně propadne. Simon Ammann je na stupních vítězů! Žyla jde na třináctou pozici.
     
    4
    Anders Bardal útočí na Ammanna! Za 142 metrů by ho měl za jistých okolností přeskočit, ale měl o tři body lepší podmínky než Ammann. Kvůli tomu jde až za něj na druhé místo.
     
    5
    Simon Ammann už ovšem finského veterána na čele závodu přeskočí. čtyřnásobný olympijský vítěz předvedl 141,5 metru, dostává super body za styl a také dobrou bodovou náhradu! Vede o osm bodů před Ahonenem.
     
    6
    Ahonen odolá i tlaku ze strany Severina Freunda! Toho sice domácí publikum mocně tlačilo, leč nebylo to moc platné. Freund je zatím na děleném čtvrtém místě se Schlierenzauerem.
     
    7
    Taku Takeuči rovněž svedl s Janne Ahonenem neúspěšný souboj. Za 138 metrů a nižší bodovou náhradu za vítr jde místo Ito na druhou pozici. Ztráta přes dva body na Janneho.
     
    8
    Daiki Ito už šel lépe a dosedl na 137 metrů. Měl také velmi slušnou bodovou náhradu za vítr a jde na druhou pozici. Stále však ztrácí nějaké čtyři body na Janneho.
     
    9
    Freitag skočil jen 134,5 metru a rozhodně Ahonena neohrozí.
     
    10
    Gregor Schlierenzauer výborně! Rakušan dal 138,5 metru v lehkém protivětru a dostává se na druhé místo za Janne Ahonena.
     
    11
    Marinus Kraus zaznamenal pokus dlouhý 134,5 metru a s postavením Ahonena určitě nepohne. Kraus se dělí o čtvrté místo s Neumayerem.
     
    12
    Janne Ahonen se vrací ve velkém stylu! Finský orel dává 140,5 metru, které zároveň představují útok na elitní desítku. Zatím je tento finský mazák první s náskokem necelých osmi bodů před Maciejem Kotem.
     
    13
    Kot zůstane na čele. Nesesadí ho z této pozice ani Robert Kranjec. 135 metrů opravdu není moc a stačí jen na čtvrtou pozici.
     
    14
    Peter Prevc fantasticky. Prolétl se na 137,5 metru a jde na druhé místo za Kota.
     
    15
    Maciej Kot letěl parádně a útočí na Neumayera! Parádní let na hranici 138,5 metru a je před ním první o čtyři body.
     
    16
    Gregor Deschwanden porazí všechny české závodníky. Dal 133 metrů a měl horší vítr. Je šestý.
     
    17
    Bohužel také Jan Matura spadl rychle k zemi. Předvedl pouze 128 metrů a je tu další český výbuch ve druhém kole. Je až desátý. Ve druhém kole porazil pouze čtyři skokany včetně obou Čechů.
     
    18
    Michael Neumayer šel parádně! Německý veterán zaznamenal 139,5 metru a tady už to vedení bude! Je první o dva body a sedm desetin.
     
    19
    Konečně procitl také Andreas Wellinger! 137 metrů v mírném protivětru ho ale do čela závodu nedostane. Je druhý.
     
    20
    Stefan Kraft si dnes připíše solidní body. Doletěl si pro 134,5 metru a aktuálně je druhý za Jacobsenem, který poskočil do dvacítky.
     
    21
    Dmitrij Vassilijev se přiřadí spíše k českým skokanům. Za 126,5 metrů je úplně poslední ve druhém kole zatím.
     
    22
    Karl Geiger neskočil špatně ani ve druhém kole. Předvedl 134 metrů a je čtvrtý. No uvidíme, na co to nakonec bude stačit Andersi Jacobsenovi.
     
    23
    Anders Jacobsen Čechům ukázal, jak je možné se nepropadnout během druhého kola za každou cenu. Norský letec předvedl 138 metrů v mírném protivětru a suverénně vede.
     
    24
    No a také Jakub Janda nezklamal. Podle očekávání se čeští letci řadí na poslední místa, Janda dal 127,5 metru a prohrává i s Hájkem. Žádné velké překvapení se tak nekonalo.
     
    25
    Antonín Hájek opět úplně zazdil druhé kolo. Podobně jako v sobotu. Předvedl jen 127 metrů a opět klesne nejspíš na 30. místo. Zatím je skutečně poslední.
     
    26
    Andreas Wank potvrzuje, že i ve druhém kole by se mohlo létat daleko. Andy předvedl 136 metrů, měl vítr do zad a suverénně vede. Střídá tím i Shimizua na čele závodu.
     
    27
    Jurij Tepeš nezklamal, ale nijak extrémně daleko neletěl. 134,5 metru v protivětru stačí jen na druhé místo.
     
    28
    Reruhi Shimizu v prvním kole nic moc, tady už to bylo mnohem lepší! 135,5 metru v lehkém protivětru pošle Japonce určitě výše celkovým pořadím.
     
    29
    Vincent Descombes Sevoie dal ve druhém kole 129,5 metru a jde za Loitzla.
     
    30
    Tak trochu zničehonic začalo druhé kolo. Wolfgang Loitzl ho začal skokem na hranici 131,5 metru. Uvidíme, na co mu to bude stačit.
     
    Kaňkou byl jistě pád Thomase Morgensterna, který byl odvezen do nemocnice a druhé kolo si určitě nezaskáče.
     
    Konečně se zadařilo i českým skokanům. Jan Matura skončil sedmnáctý, Jakub Janda obsadil 24. msíto a Antonín Hájek ja na bodech podruhé za sebou. Závod mají opět výborně rozjetí Poláci, konkrétně Kamil Stoch. Ten vede o tři body před druhým Kasaiem a o šest před třetím krajanem Piotrem Žylou.
     
    První kolo skončilo.
     
    50
    Gregor Schlierenzauer určitě do čela závodu nepůjde. Momentálně je za 137,5 metru na desáté pozici. První kolo suverénně vyhraje Kamil Stoch.
     
    49
    Pokračujeme, dole už je Severin Freund. Za 138 metrů s dobrým stylem jde do elitní desítky, aktuálně je na šesté pozici.
     
    48
    No, Morgiho dokonce odváží z můstku vůz, to nevypadá vůbec dobře. Dost možná nevydržely vazy.
     
    48
    Thomas Morgenstern je prvním závodníkem, který spadl! Po dopadu jeho veleskoku na 141 metrů se mu rozjely lyže a včerejší vítěz se u pádu navíc zdá se poranil.
     
    47
    Taku Takeuči do úplného čela závodu nepromluví. Předvedl 138 metrů, nemá takovou větrnou náhradu a je šestý za Ammannem. Stále vede Kamil Stoch.
     
    46
    Noriaki Kasai létá jako orel. 139,5 metru, pět bodů za vítr a krásné stylové body. Japonec je nakonec druhý, ale s výraznou ztrátou na Stocha.
     
    45
    Andreas Wellinger nemá úplně dobrou formu v Neustadtu. Předvedl 133 metrů a jde na patnácté místo. Ale postoupí aspoň do druhého kola.
     
    44
    Marinus Kraus vybojoval postup do druhého kola. Zachránila ho vysoká bodový náhrada, díky níž je sedmý.
     
    43
    Létá se enormně daleko. Anders Bardal dosedl pro 139 metrů a také jde na špičku. Konkrétně na třetí místo. Díky lepším stylovým známkám poráží Simona Ammanna.
     
    42
    Ani Kranjec se nedostane do čela závodu. Slovinský letec předvedl 135 metrů a je sedmý.
     
    41
    Daiki Ito se k předchozím skokům ani nepřiblížil. Přesto dal 137 metrů a je čtvrtý.
     
    40
    Sledujeme parádní výkony! Kamil Stoch se rovněž prolétl, a to na 142,5 metrů. Narozdíl od Ammanna vystřihl ukázkový telemark a má náskok šesti bodů na Žylu. To bude výkon, který se bude překonávat jen velmi těžko.
     
    39
    Simon Ammann také daleko! Olympijský vítěz předvedl 142,5 metru, ale nedopadl do telemarku. Je o dva body za Žylou.
     
    38
    Piotr Žyla se prolétl parádně! Suverénně nejlepší skok dne! Polák dal 139 metrů a dostal pět devatenáctek. S náskokem 5,5 bodu jde před Freitaga.
     
    37
    Maciej Kot to má za sebou, ale nebyl tak dobrý, jak by se možná dalo očekávat. Polák dosedl na 134,5 metru a jde na čtvrté místo těsně před Deschwandena.
     
    36
    Jurij Tepeš naopak tak daleký rozhodně nebyl. Za 133 metrů bere až čtrnácté místo a těsný postup do druhého kola.
     
    35
    Richard Freitag dává 136,5 metru v dobrém stylu a suverénně vede!
     
    34
    Rune Velta nemá v Neustadtu vůbec dobrou formu. V neděli zahájil skokem dlouhým jen 131 metrů a je sedmnáctý. Zatím je bez postupu.
     
    33
    Dmitrij Vassilijev úplně neoslnil. Stylově i délkově spíše průměrný, je sedmý. Prohrává s Honzou Maturou.
     
    32
    Janne Ahonen fantasticky! Dává 134,5 metru a to v relativně silném větru do zad stačí na první místo. Střídá tam Prevce.
     
    31
    Peter Prevc výborně! Slovinec zahájil skokem dlouhým 134 metrů, dostává dobré body za styl i vítr do zad, vede o šest desetin bodu před Deschwandenem.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Deschwanden (SUI)
    2. Matura (CZE)
    3. Neumayer (GER)
     
    30
    Michael Nemayer svůj skok zvládl rovněž velice slušně. Má sice nižší stylové známky, ale je pouze o šest desetin bodu za Janem Maturou. To bude solidní výchozí pozice pro druhé kolo.
     
    29
    Karl Geiger napravil zdá se dojem ze soboty! 133 metrů je rozhodně dobrým výsledkem, který domácího borce zařadí momentálně na čtvrté místo. Za Janem Maturou je o dva a půl bodu.
     
    28
    Ole Marius Ingvaldsen se bude muset hodně třást, aby se dostal do druhého kola. Za 131 metrů určitě jistotu nemá. Nor je až patnáctý a bude potřebovat malý zázrak.
     
    27
    Opět hezký skok! Stefan Kraft se prolétl na 134 metrů a nakonec jen těsně prohrává s dosud druhým Janem Maturou. Je na třetím místě.
     
    26
    Dobrý skok předvedl rovněž Manuel Fettner. Potěšil Alexe Pointnera skokem na 132 metrů a nejspíš půjde dál.
     
    25
    Velmi slušně naopak zabojoval Jakub Janda. Ve velmi dobrém stylu se snesl na 133 metrů a je čtvrtý, o kousek jde před Antonína Hájka. Tři Češi jsou ve druhém kole.
     
    24
    Antonín Hájek je ve druhém kole! Wolfgang Loitzl totiž skočil 132,5 metrů a měl problémy na odjezdu, za něž zaplatí nižšími stylovými body. Rakušan je aktuálně osmý a bude napjatě čekat.
     
    23
    Gregor Deschwanden jde do čela závodu. Tento nenápadný Švýcar předvedl výborných 135,5 metru a o osm desetin bodu vede před Honzou Maturou.
     
    22
    Jan Ziobro končí. Jen 127 metrů, horší styl a výsledkem je proto až dvacátý.
     
    21
    Andreas Wank předvedl jeden z delších skoků prvního kola. Snesl se na 132,5 metru a to by na postup být určitě mělo. Domácí borec zatím jde na čtvrté místo o tři desetiny bodu za Tondu Hájka. Jan Matura je jistě ve druhém kole.
     
    20
    Dawd Kubacki skočil podobně jako všichni ostatní do jednoho místa. Za 129 metrů by ovšem postup do druhého kola brát neměl. Je až třináctý.
     
    19
    A Honzu Maturu s Tondou Hájkem neohrozí ani Juta Watase. Japonec předvedl 130 metrů a je momentálně sedmý.
     
    18
    Andreas Kofler byl sice v kvalifikaci výborný, jenže v závodě to již zopakovat nedokázal. Ihned po odraze šel dolů a dopadl jen na 130 metrů. Momentálně je tento známý a zkušený Rakušan na osmém místě.
     
    17
    Jaka Hvala také nezvládl svůj skok úplně optimálně. 131,5 metrů se solidním stylem dokonce nestačí ani na Tondu Hájka. Hvala je šestý a musí čekat, zda se do bodované třicítky vejde.
     
    16
    Anders Fannemel po odraze zapospíchal mezi lyže a nenatáhl to nijak daleko. Výsledkem je 130 metrů a až devátá pozice.
     
    15
    Vincent Descombes Sevoie bude rovněž bojovat o druhé kolo! Francouz dal 132 metrů, má hezké body za styl i náhradu za vítr a řadí se na páté místo. Rozhodně není bez šance.
     
    14
    Ani druhý ruský borec Alexej Romašov nijak neoslnil. Dal 129 metrů, ale v ostřejším větru do zad. Je sedmý a musí čekat, na co to nakonec bude stačit.
     
    13
    Reruhi Shimizu byl v kvalifikaci slušný! a potvrdil to rovněž v prvním kole závodu. Za 133,5 metru jde na čtvrté místo až za Tondu Hájka.
     
    12
    Denis Kornilov svůj skok vůbec netrefil. Za 124,5 metru se může s postupem mezi elitní třicítku směle rozloučit. Stále vede Jan Matura, který pošilhává po premiérových bodech v sezoně.
     
    11
    Polák Klemens Murańka tak daleký nebyl. Spokojil se s výkonem 131 metrů, což ho řadí na páté místo.
     
    10
    Antonín Hájek rovněž rozjel závod solidně. Předvedl 133,5 metru a je třetí za Jacobsenem. Nedostal náhradu za vítr.
     
    9
    Dobrý skok od Anderse Jacobsena! Zatím se létá skutečně daleko. Norský borec předvedl 133 metrů, dostává slušnou náhradu za vítr a je druhý!
     
    8
    Tomaž Naglič dosedl přece jenom na nižší hranici. Za 129,5 metru bere zatím páté místo.
     
    7
    Jan Matura se do toho skoku položil krásně! Dopadl na 134,5 metru a dostal hned tři devatenáctky! Vedení o parník.
     
    6
    Mackenzie Boyd-Clowes útočí na druhé kolo! 132,5 metru, malý přípočet bodů za vítr a jasné vedení. O pět bodů na čele před Robertem Dellasegou.
     
    5
    Matjaž Pungertar zatím skočil nejhůř ze všech. Jen 125 metrů v jeho podání je jistojistě poslední místo.
     
    4
    Skok opět do stejného místa předvedl Rok Justin. 129,5 metrů s drobným přípočtem za vítr posílá Slovince na druhou pozici.
     
    3
    Lukáš Hlava může být spokojený. Za 130 metrů je na druhém místě. Bude to asi lepší než včera.
     
    2
    Dole už je také Lauri Asikainen. Ten dal 130 metrů a je těsně druhý.
     
    1
    Na úvod Roberto Dellasega dal 130,5 metrů, to nebyl špatný výkon.
     
    Závod začal!
     
    Z kvalifikace postoupilo kvarteto Jakub Janda, Jan Matura, Antonín Hájek a Lukáš Hlava. Stejně jako tomu bylo pro sobotní závod.
     
    Nečekaně v prvním závodě víkendu mlčeli domácí borci. Andreas Wellinger vinou horších podmínek vůbec nepostoupil do druhého kola, dařilo se více snad pouze Severinu Freundovi.
     
    V neděli jich opět celá šestice bude absolvovat kvalifikaci, které by se mělo zúčastnit celkem 68 borců. Půjdou do ní Borek Sedlák, Martin Cikl, Lukáš Hlava, Antonín Hájek, Jan Matura a Jakub Janda. Snad se už konečně začne blýskat na lepší časy. V sobotu bodoval pouze třicátý Antonín Hájek.
     
    V sobotu se z vítězství radoval opět rakouský závodník. Tentokrát to ovšem byl Thomas Morgenstern, který zastínil Gregora Schlierenzauera (4.). Druhý skončil Kamil Stoch a třetí Simon Ammann. Českým borcům se opět moc nevedlo.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Radek Barkman