Nominační TK Rakouska před OH v Soči (kon.) | Nominační TK Finska před OH v Soči (kon.)
Tlač. konferencia SZĽH pred ZOH (kon.) | Nominační TK Švédska před OH v Soči (kon.)
Nominační TK Kanady před OH v Soči (kon.)
konec
Nominační tisková konference Švédska před OH v Soči

Úterý 07.01.2014, 15:00Tiskové konference
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (15:48:44)
     
    Suma sumárum, až na nenominování obránce Victora Hedmana z Tampy Bay a naopak nominování útočníka Jimmieho Ericssona ze Skelleftey jsou na soupice kouče Pära Mårtse všechna očekávaná jména. Švédové do turnaje vstoupí zápasem s Českou republikou, dále se utkají se Švýcarskem a Lotyšskem.
     
    Tisková konference skončila.
     
    V současné chvíli mají prostor novináři pro své otázky. "Zetterberg hraje v Detroitu na křídle, Dacjuk je centr. S Henrikem nemám problém zařadit ho kamkoli," odpověděl Mårts na jednu otázek ohledně kapitána švédského týmu. "Vím, že Edler má rychlé návraty zpět na kluziště. OH v Soči není z jeho strany ohrožená," říkal švédský trenér o nominovaném obránci, jenž nehrál od 3. prosince.
     
    Konečná nominace Švédska na ZOH v Soči:

    Brankáři: Jhonas Enroth (Buffalo), Henrik Lundqvist (New York Rangers), Jonas Gustavsson (Detroit)

    Obránci: Oliver Ekman-Larsson (Phoenix), Niklas Hjalmarsson (Chicago), Henrik Tallinder (Buffalo), Alexander Edler (Vancouver), Johnny Oduya (Chicago), Jonathan Ericsson (Detroit), Niklas Kronwall (Detroit), Erik Karlsson (Ottawa)

    Útočníci: Daniel Alfredsson (Detroit), Patrik Berglund (St. Louis), Marcus Krüger (Chicago), Jakob Silfverberg (Anaheim), Nicklas Bäckström (Washington), Alexander Steen (St. Louis), Loui Eriksson (Boston), Daniel Sedin (Vancouver), Henrik Sedin (Vancouver), Henrik Zetterberg (Detroit), Jimmie Ericsson (Skellefteå – Švéd.), Carl Hagelin (New York Rangers), Gabriel Landeskog (Colorado), Johan Franzén (Detroit)
     
    Hodně hráčů působící v NHL bude zřejmě zklamáno. Rozhodně bez povšimnutí nezůstane u švédských médií nenominace Victora Hedmana (22 kanadských bodů v 36 zápasech v tomto ročníku), zklamaní budou také Marcus Johansson (Washington), Carl Gunnarsson (Toronto), Anton Strålman (New York Rangers), Gustav Nyquist (Detroit) či Robin Lehner (Ottawa).
     
    Posledním hráčem, kterého švédský trenér vyřkl, je Johan Franzén. "Naprosto skvělý chlap," okomentoval ho.
     
    Carl Hagelin s Gabrielem Landeskogem jsou nominováni také. "Gabriel převzal v Coloradu hodně zodpovědnosti," nebojí se o jeho výkony Mårts.
     
    A překvapivé jméno je opravdu tu! Jediným Evropanem v týmu Švédska bude Jimmie Ericsson ze Skelleftey. "Stal se součástí týmu jako úplně poslední. On může hrát všechno, je to přesně takový typ, který potřebujeme," zdůvodnil Mårts.
     
    Jede také Loui Eriksson, samozřejmě že očekávaná je i nominace Henrika a Daniela Sedina z Vancouveru. "Henrik bude naším druhým asistentem," potvrdil Mårts. Zároveň představil následně také kapitána Tří korunek, jímž je podle očekávání Henrik Zetterberg. "Je to snad nejlepší hráč, kterého jsem trénoval. Henkemu nechybí nic," dodal.
     
    Jacob Silfverberg, Nicklas Bäckström a Alexander Steen, to je další trojice nominovaných. "Jacob je velmi rychlý hráč, na olympijské tempo rozhodně mít bude," zdůvodňoval švédský trenér.
     
    Už teď je jedno jasné! Victor Hedman, obránce Tampy Bay, se do nominace pro Soči nevešel! Je to trošku překvapivý tah švédského lodivoda.
     
    První jméno vytažené z klobouku je Daniel Alfredsson. Chybět nebude ani Patrik Berglund a Marcus Krüger. "Berglund bude třetí centr, Krüger čtvrtý," vysvětlil Mårts.
     
    Osmička obránců je vybrána, přecházíme na útočníky!
     
    Dále jede i Henrik Tallinder. "Udělal na mě oborvský dojem na mistrovství světa," pochválil svého svěřence. Dalším v pořadí je pak Alexander Edler. Naše prognózy se plní i nadále, jede i Hjalmarssonův spoluhráč Johnny Oduya, dále Jonathan Ericsson, Erik Karlsson i Niklas Kronwall. "Niklas je jedním z našich dvou asistentů kapitána," prozradil Mårts.
     
    Niklas Hjalmarsson z Chicaga je rovněž potvrzený, u Olivera Ekmana-Larssona z Phoenixu vznikaly jakési diskuze, ale nakonec je jeho nominace také potvrzená. "Má pouze otřes mozku. Nic mu nebrání v tom, aby do Soči nejel," smetl ze stolu problematiku jeho zdravotního stavu Mårts.
     
    Per Mårts nyní oznamuje svou nominaci. Na promítacím plátně ukazuje jednoho hráče po druhém a komentuje, proč kterého vzal. Logicky začal u brankářů. Tam se opravdu vyplnily zprávy z kuolárů, pojede trojice Jhonas Enroth, Henrik Lundqvist a Jonas Gustavsson.
     
    Per Mårts novinářům sděluje, že je už napjatý, až oznámí svou nominaci. Údajně se řídil podle aktuálního zdravotního stavu hráčů. "Měl jsem sakra velkou zodpovědnost," prozradil.
     
    Joel Lundqvist z Frolundy na OH v Soči nejede, do Mårtsova výběru se nevešel. "Jsem neuvěřitelně zklamaný," uvedl aktuálně pro server gp.se.
     
    Tisková konference začala.
     
    Podle nejnovějších informací utvoři brankářské trio Jhonas Enroth, Jonas Gustavsson a Henrik Lundqvist, překvapivým jménem v Mårtsově výběru má být evropský hráč Jimmie Ericsson i Daniel Alfredsson. Kapitánem mužstva se má stát velezkušený Henrik Zetterberg.
     
    V útoku bude Švédsko nesmírně silné. Samozřejmostí je nominování švédského dua Kosatek z Vancouveru Henrik Sedin – Daniel Sedin, zkušenosti do týmu by měl přinést i Henrik Zetterberg. Uvidíme, zda-li se Mårts rozhodně pro někoho z Evropy, především Niklas Persson by neměl chybět pro svou bohatou reprezentační kariéru, zvyklý je navíc i na široké kluziště.
     
    V obraně by zřejmě neměl chybět Niklas Kronwall, Erik Karlsson nebo Victor Hedman, dvojice z Chicaga Johnny Oduya a Niklas Hjalmarsson by se o místo snad bát rovněž neměli. Byť v Americe působí už dlouhá léta, pravděpodobně se do Soči nepodívá Douglas Murray, jemuž poslední tři sezóny příliš nevycházejí.
     
    Co se týče postu gólmana, neměl by mít Mårts v tomhle ohledu větší potíže. Černý petr ze čtveřice nominovaných pravděpodobně padne na Robina Lehnera, nejmladšího a nejméně zkušeného. Jedničkou by měl být Henrik Lundqvist, opora newyorských Rangers.
     
    Předběžná nominace Švédska na ZOH v Soči z července roku 2013:

    Brankáři: Jhonas Enroth (Buffalo), Viktor Fasth (Anaheim), Robin Lehner (Ottawa), Henrik Lundqvist (NY Rangers).

    Obránci: Jonas Brodin (Minnesota), Alexander Edler (Vancouver), Oliver Ekman-Larsson (Phoenix), Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall (oba Detroit), Nicklas Grossmann, Erik Gustafsson (oba Philadelphia), Victor Hedman (Tampa Bay), Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya (oba Chicago), Erik Karlsson (Ottawa), Douglas Murray (Pittsburgh), Henrik Tallinder (New Jersey).

    Útočníci: Patrik Berglund, Alexander Steen (oba St. Louis), Nicklas Bäckström, Marcus Johansson (oba Washington), Jimmie Ericsson, Oscar Lindberg (oba Skelleftea, Švédsko), Loui Eriksson (Dallas), Johan Franzén, Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg (všichni Detroit), Carl Hagelin (NY Rangers), Patric Hörnqvist (Nashville), Marcus Krüger (Chicago), Gabriel Landeskog (Colorado), Joel Lundqvist (Frölunda, Švédsko), Niklas Persson (CSKA Moskva, KHL), Daniel Sedin, Henrik Sedin (oba Vancouver).
     
    I Pär Mårts dnes oznámí svou pětadvacetičlenku pro Olympijské hry v Soči. Má určitě z čeho vybírat, vždyť na předběžné soupisce mu figurují pouze tři hráči z Evropy – Jimmie Ericsson s Joelem Lundqvistem a Niklasem Perssonem – jinak všichni jeho svěřenci působí v nejlepší hokejové lize světa NHL.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.

    Patrik Sandev