Japonsko - Česká republika (03:00) | Německo - Česká republika 4:8 (kon.)
Program 14. kola základní skupiny (kon.)
konec
Německo - Česká republika

4:8

(0:3, 2:0, 0:1, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0, 0:2, 0:1, X:X)

Středa 02.04.2014, 08:00Curling - MS mužů
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 08:00.
     
    Vážení fanoušci, vítejte u sledování přenosu z MS mužů v curlingu, kdy čeští hráči nastoupí do duelu s Německem. Dnes v noci výběr Jiřího Snítila prohrál bohužel s Japonci 5:7, teď však může tento neúspěch odčinit.
     
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výhodu posledního kamene v 1. endu má český tým, který odhazuje žluté kameny, Němci hrají s červenými kameny.
     
    1
    Soupisky

    Německo
    Fourth: Felix SCHULZE (viceskip)
    Third: John JAHR (skip)
    Second: Christopher BARTSCH
    Lead: Sven GOLDEMANN
    Alternuje: Peter RICKMERS
    Trenér: Martin BEISER

    Česká republika
    Fourth: Jiří SNÍTIL (skip)
    Third: Martin SNÍTIL
    Second: Jakub BAREŠ (viceskip)
    Lead: Marek VYDRA
    Alternuje: Jindřich KITZBERGER
    Trenér: Daniel RAFAEL
     
    1
    Lineups jsme si odhalili a nyní máme odházeny tři kameny z každé strany, v kruzích jsou nejlepší dva české.
     
    1
    Český tým má situaci před kameny hráčů na pozici fourth rozehranou dobře, tlačí na Němce a šance se rýsuje i na zisk trojky.
     
    1
    Schulze ale kontruje solidním kamenem, i tak Jiří Snítil stále má šanci bodovat minimálně dvojkou.
     
    1
    Český skip zahrál velmi zdařilý kámen, teď musí Schulze vytáhnout z rukávu přesný odhoz.
     
    1
    Jenže Schulze situaci nevyhodnotil ideálně a Jiří Snítil je blízko trojce, což by byl skvělý vstup do zápasu!
     
    1
    Českému skipu stačí umístit jen svůj kámen do kruhů, někde samozřejmě ke středu, ale klidně i na první mezikruží, taková je situace v tuto chvíli v kruzích.
     
    1
    A Jiří Snítil se s tím popral parádně a český tým jde do vedení 3:0!
     
    1
    Schulze za svůj druhý odhoz dostal od statistiků nulové ohodnocení, zatímco Jiří Snítil plných 100 procent za poslední kámen endu.
     
    1
    Po 1. endu: Německo – Česko 0:3
     
    2
    Výhodu posledního kamene v 2. endu budou mít samozřejmě Němci, protože předchozí end prohráli.
     
    2
    Ve 2. endu si drží český tým situaci poměrně pod kontrolou, nedovoluje Němcům mít v kruzích vícero kamenů.
     
    2
    Naopak Jiří Snítil sám útočí i na bodový zisk, svůj poslední kámen schovává za dvojici guardů a právě tento kámen je momentálně nejlepší v kruzích.
     
    2
    Tak tohle byl ale Schulzeho "majstrštyk"! Vyráží oba české kameny ze svých pozic a z velmi, velmi těžké pozice získává dvojku.
     
    2
    Po 2. endu: Německo – Česko 2:3

    Výhodu posledního kamene do 3. endu mají čeští hráči.
     
    3
    Ve třetím endu situace donutila české hráče zahrát jedničku, v tuto chvíli tedy vede tým Jiřího Snítila 4:2, stále tak těží z toho výborného prvního endu zápasu.
     
    3
    Po 3. endu: Německo – Česko 2:4

    Výhodu posledního kamene do 4. endu mají němečtí hráči.
     
    4
    Ve čtvrtém endu bohužel Němci tlačí na pilu a první kámen skipa Jiřího Snítila nebyl zrovna ideální. Schulze má šanci zahrát v tomto endu dvojku, tak se nechme překvapit, zda tuto pozici zužitkuje.
     
    4
    Jenže Schulze zahrává svůj kámen až příliš dlouhý, ten končí za kruhy. A zdá se, že víc jak jedničku v tomto endu Němci neuhrají.
     
    4
    Pokud samozřejmě nebude chybovat Jiří Snítil.
     
    4
    A ten zahrává jistě, vyráží německý kámen. V tuto chvíli má tedy Schulze dvě možnosti. Buď zahraje tzv. draw, tedy umístí kámen do pozice, kdy bude nejlepším v kruzích, Němci zapíší jedničku, sníží na 3:4, nebo se pokusí vyrazit jediné dva kameny, co jsou v tuto chvíli v kruzích, oba české, a oba se nacházejí v levé části kruhů z pohledu odhazujícího hráče. Nicméně tato varianta je značně riskantní už vzhledem ke vzájemnému postavení těchto dvou kamenů, zahrát double takeout by bylo těžké. A hlavně předpokladem by bylo dostat i svůj kámen z kruhů a zahrát tak čistý end, nechat si výhodu posledního kamene do 5. endu.
     
    4
    A ještě jedna důležitá informace, Schulze dnes zahrával dva kameny typu draw a ani za jeden nedostal od statistiků procentuální ohodnocení, tedy zahrál je oba s úspěšností (spíš neúspěšností) 0 %!
     
    4
    Na druhou stranu, úspěšnost takeoutů je u Schulzeho obrovská, 95 %. Tohle by nahrávalo variantě s double takeoutem.
     
    4
    A pozor! Schulze zahrává kámen do kruhů, ale znovu jeho draw je velmi, velmi slabé! A bude se měřit, který kámen je lepší, jestli německý nebo český!
     
    4
    Schulze znovu ve chvíli, kdy měl umístit vcelku jednoduchý kámen do kruhů, pohořel! A český tým vede 5:2 a "krade" Němcům bod při jejich výhodě. Jiří Snítil již dříve upozorňoval, že klíčem k úspěchu tu je i variabilita hráčů na různých drahách, že každá má trošku jiný povrch a jiné vlastnosti, což hráčům dělá problému. No a Schulzovi v tomto zápase zatím, co se kamenů na umístění týče, evidentně obrovské!
     
    4
    Po 4. endu: Německo – Česko 2:5

    Výhodu posledního kamene do 5. endu mají němečtí hráči.
     
    5
    Zatím klíčovým mužem utkání je zdá se český third Martin Snítil, který jako jediný z osmičky curlerů na dráze hraje statisticky nadprůměr letošních výkonů na MS, momentálně s úspěšností 88 procent. Oproti tomu Němci všichni nedosahují ani sedmdesátiprocentní úspěšnosti, to je také důvod, proč nyní ztrácejí tři kameny ve skóre.
     
    5
    John Jahr se snažil zahrát double takeout, kterým by výrazně vylepšil německou pozici v pátém endu, jenže z kruhů dostal jen jeden český kámen.
     
    5
    I tak se Němcům rýsuje šance na zisk dvojky, otázka je, jak situaci zvládne Schulze, který se dnes spíš trápí než aby trápil české hráče.
     
    5
    A Schulze opravdu pokračuje v nastoleném trendu a znovu nezvládá draw a posílá kámen za kruhy. Tak s takovou by nemusel být daleko vzdálen i nějaký bodový zisk českého týmu i v tomto endu. Jiří Snítil nyní odhodí poslední kámen endu z české strany.
     
    5
    A Jiří Snítil sice trochu v bolestech, ale i tak vyslal dobrý kámen, který jediný německý staví až do pozice třetího nejlepšího v kruzích za dvojicí českých kamenů. A navíc ten aktuálně odhozený Snítilův kámen je takřka ve středu. Při aktuálním rozpoložení Schulze se nechme překvapit, jak toto dopadne.
     
    5
    Takeout Schulze zvládl, kameny tohoto typu mu dnes jdou lépe než draw. Takže, stav 3:5 v polovině utkání z pohledu německé strany a jde se na krátkou přestávku.
     
    5
    Po 5. endu: Německo – Česko 3:5

    Výhodu posledního kamene do 6. endu mají čeští hráči.
     
    6
    Před námi je poslední kámen 6. endu, v něm byla situace od jeho poloviny předem daná, jakmile se vyčistil prostor před kruhy, vše začalo směřovat k čistému endu. Takže skóre zůstává 3:5 z německého pohledu.
     
    6
    Po 6. endu: Německo – Česko 3:5

    Výhodu posledního kamene do 7. endu mají čeští hráči.
     
    7
    I sedmý end se hraje velmi jednoduše, v kruzích i před nimi je situace velmi prostá. Nyní v kruzích jediný kámen, a to český, schovaný za jediným guardem, a to německé červené barvy.
     
    7
    Schulze staví svůj poslední kámen do kruhů tak, že je teď nejlepším v kruzích. Druhý nejlepší je český kámen, který je ale v přední části kruhů a cloní trochu ten Schulzeho pokus. No, Jiří Snítil teď může získat dvojku, ale také může povolit Němcům bodovat při výhodě českého týmu...
     
    7
    A bohužel pokus o takeout českému skipovi nevyšel, kámen minul ten německý a Němci tak snižují na 4:5! I tak je na tom stále český tým o poznání lépe, takže ideálně udržet v klidu nervy a v osmém endu zabodovat třeba dvojkou.
     
    7
    Po 7. endu: Německo – Česko 4:5

    Výhodu posledního kamene do 8. endu mají čeští hráči.
     
    8
    Pořádně těsno začíná být ve středu kruhů v osmém endu! Nejlépe jsou na tom dva české kameny, kousek od nich ale leží dva německé. A na řadě je německý skip John Jahr.
     
    8
    John Jahr zahrál takeout jednoho českého kamene, jak odpoví Martin Snítil?
     
    8
    I Martin Snítil hraje takeout, navíc svůj kámen schovává za německý, nicméně Schulze, který teď začne odhazovat, dnes zahrává takeouty barvurně.
     
    8
    Schulze staví guard před kruhy. Jen k tomu, jak to vypadá v kruzích, nejlépe na tom jsou (nejspíš) dva české kameny, byť ten druhý oproti německému asi jen o pár milimetrů.
     
    8
    Tento end bude pro zbytek zápasu velmi, ale velmi důležitý. A nasvědčuje tomu i hra obou týmů, které pečlivě rozmýšlejí další postup.
     
    8
    Jiří Snítil odpaluje guard.
     
    8
    Teď mi nějak uchází smysl německé taktiky, Schulze posledním kamenem endu staví další guard, ale vždyť, aspoň dle mého pohledu, má český tým v kruzích dva kameny nejblíže středu?! Co to je za čertovinu?!
     
    8
    Leda že by ten druhý český kámen byl horší jako nejlepší německý, pak by naši nejspíš uhráli jen jedničku a Němci by za stavu 4:6 mohli útočit na srovnání stavu, ale... No... Ruku za to do ohně nedám.
     
    8
    A Jiří Snítil bravurně zahrává takeout toho nejlepšího německého kamene, a tím si Schulze teď může, promiňte mi to, stavět guardy dál, nic mu to nepomůže! Český tým vede po 8. endu již 7:4!!!
     
    8
    Po 8. endu: Německo – Česko 4:7

    Výhodu posledního kamene do 9. endu mají němečtí hráči.
     
    9
    Český tým teď samozřejmě bude hrát co nejjednodušeji, vyrážet kameny soupeře z prostoru v kruzích i kolem. V tuto chvíli navíc má dva kameny v kruzích, soupeř ani jeden.
     
    9
    Nechci to nijak zakřiknout, ale toto již vypadá opravdu velmi nadějně z pohledu týmu Jiřího Snítila.
     
    9
    Ke konci endu se situace sice zamotala, ale z pohledu německého týmu je takřka neřešitelná! Zbývají poslední dva kameny endu a v kruzích opět dva české kameny lepší než ty německé, byť přes ně se dá hrát ještě takeout. Na druhou stranu, Jiří Snítil nesmí chybovat, jinak nabídne Němcům ještě návrat do utkání.
     
    9
    A tohle nebylo optimální řešení a Schulze, pokud se trefí přesně, zahraje trojku! Ajajaj!
     
    9
    Jenže Schulze nezahrál kámen ideálně, navíc vyráží nejlepší německý a český tým boduje jedničkou, což je asi konec zápasu!
     
    9
    Je to tak, oba týmy si podávají ruce! Schulze pravda musel zahrát hodně složitý kámen, kdy mezi svými dvěma kameny potřeboval vyrazit nejlepší český, aby jeho tým získal trojku. Nicméně, jak už naznačil Jiří Snítil, tu curleři opravdu bojují s ledovou plochou, a dnes to Schulzemu rozhodně nesedlo ideálně.
     
    Utkání právě skončilo.
     
    Český tým tak získává další vítězství. Ještě ostatní výsledky tohoto kola:
    Švýcarsko – Švédsko 7:6 po 9. endu
    Skotsko – Rusko 7:5, konec
    Čína – USA 8:4 po 9. endu
     
    Průběžné pořadí
    1. Norsko 7/1
    2. Japonsko 6/2
    2. Kanada 6/2
    4. Švýcarsko 5/3
    5. Čína 5/4
    6. Švédsko 4/3
    7. Německo 4/4
    8. Česko 4/5
    9. Skotsko 3/6
    10. Dánsko 2/6
    10. USA 2/6
    12. Rusko 1/7
     
    Na český tým ještě čekají dva zápasy, teď má dvě kola volno, zítra v 8:00 vyzve desáté Dány a hned poté ve 13:00 poslední Rusko. Dvě výhry by mohly výrazně posunout český tým k historickému maximu. Tak se nechme překvapit.
     
    Statistiky úspěšnosti českých hráčů

    Jiří Snítil – 60 %
    draws – 80 % (5 kamenů tohoto typu odhozených celkem)
    takeout – 52 % (12)

    Martin Snítil – 78 %
    draws – 92 % (3)
    takeout – 75 % (15)

    Jakub Bareš – 69 %
    draws – 83 % (3)
    takeout – 67 % (15)

    Marek Vydra – 74 %
    draws – 68 % (15)
    takeout – 100 % (3)
     
    Souboj Švýcarů se Švédy ještě pokračuje, počkáme si tedy na jeho dohrávku, Švýcaři připomínám po 9. endu vedli 7:6, navíc mají výhodu posledního kamene. Nicméně v kruzích teď na tom jasně lépe Švédové, se třemi svými kameny, Švýcaři nemají v kruzích žádný.
     
    Švýcaři vítězí nakonec 8:6, a to znamená pro tabulku následující vývoj:

    1. Norsko 7/1
    2. Japonsko 6/2
    2. Kanada 6/2
    4. Švýcarsko 6/3
    5. Čína 5/4
    6. Německo 4/4
    6. Švédsko 4/4
    8. Česko 4/5
    9. Skotsko 3/6
    10. Dánsko 2/6
    10. USA 2/6
    12. Rusko 1/7

    Teoreticky tak žije šance na play-off, to by český tým musel oba poslední zápasy vyhrát a Švycaři naopak prohrát, minimálně jednou by pak musela prohrát Čína, Německo i Švédsko.

    Los posledních kol:
    Česko: Dánsko a Rusko
    Švýcarsko: Norsko, USA
    Čína: Japonsko, Švédsko
    Německo: Japonsko, Kanada a Skotsko
    Švédsko: Japonsko, Kanada a Čína
     
    To je ode mne pro tuto chvíli vše. Já se s vámi loučím a již zítra u curlingu zase napočtenou. (11:00:33)
    bahis siteleri