Japonsko - Česká republika (*03:00) | Česko - Dánsko 8:7 (kon.)
Rusko - Česko 6:10 (kon.)
konec
Rusko - Česko

6:10

(0:2, 0:3, 1:0, 1:0, 0:0, 2:0, 0:1, 2:0, 0:4, X:X)

Čtvrtek 03.04.2014, 13:00 • The Capital Indoor Stadium, Peking • Curling - MS mužů
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:00.
     
    Vážení fanoušci, s menším zpožděním se hlásíme z posledního českého vystoupení na MS mužů v curlingu v čínském Pekingu.
     
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Čeští hráči vstoupili do zápasu s výhodou posledního kamene v úvodním endu. Tuto výhodu přetavili ve vedení 2:0.
     
    2
    Soupisky

    Rusko
    Fourth: Alexej STUKALSKIJ (viceskip)
    Third: Jevgenij ARCHIPOV (skip)
    Second: Alexandr KOZYREV
    Lead: Petr DRON
    Alternuje: Sergej GLUCHOV
    Trenér: Rodger SCHMIDT

    Česko
    Fourth: Jiří SNÍTIL (skip)
    Third: Martin SNÍTIL
    Second: Jakub BAREŠ (viceskip)
    Lead: Marek VYDRA
    Alternuje: Jindřich KITZBERGER
    Trenér: Daniel RAFAEL
     
    2
    Oproti předchozímu dopolednímu utkání s Dány vyměnili Češi hráče na pozici lead, když místo Jindřicha Kitzbergera nastoupil Marek Vydra.
     
    2
    Souběžně nás bude zajímat i výsledek dalších dvou utkání – Čína – Švédsko a Švýcarsko – USA. Právě tyto duely také rozhodnou o konečném pořadí českého týmu na MS.
     
    2
    Rusové vedení Archipovem neprožívají povedené mistrovství, také teď ve 2. endu je český tým trápí, v kruzích momentálně jen žluté české kameny, žádný ruský.
     
    2
    Čína vede nad Švédskem po 1. endu 1:0, duel Švýcarsko – USA je zatím bezbodový, již po 2. endu.
     
    2
    Achipov nic zvláštního nevymýšlel a poslal kámen typu draw přímo do kruhů.
     
    2
    Nyní jsou již na řadě skipové obou týmů.
     
    2
    Lépe řečeno hráči na pozici fourth, český skip Jiří Snítil a ruský viceskip Alexej Stukalskij.
     
    2
    Češi zahrávají takeout ruského kamene, Rusové jsu v tuto chvíli pod obrovským tlakem a Stukalskij hraje draw do kruhů.
     
    2
    Jiří Snítil samozřejmě tento kámen hraje takeoutem ven, Stukalskij teď musí zahrát hodně přesný kámen, aby nedovolil českému týmu bodovat.
     
    2
    Neskutečná chyba ruského viceskipa! Ten sice vyráží český kámen, ale i svůj dostává ze hry a v kruzích zůstávají tři české kameny! To je trojka pro český tým při ruské výhodě, no podívejte se na to!!!
     
    3
    I ve třetím endu tlačí český tým na pilu a Rusové jsou evidentně rozhození, vůbec se jim nedaří. Opět čtyři české kameny v kruzích a jen jeden ruský.
     
    3
    A Stukalskij znovu musí zahrát poslední kámen tak, aby dosáhl aspoň na jedničku při své výhodě.
     
    3
    Tentokrát to ruský viceskip zvládl, byť snížení 1:5 ze strany českého soupeře vůbec nic neřeší, spíš naopak.
     
    4
    Ve čtvrtém endu ale Rusové hrají velmi nepříjemnou ofenzívu, před kruhy je vyskládán val tří kamenů, za kterými je v kruzích schován jeden ruský.
     
    4
    Martin Snítil ale čistí prostor před kruhy, hned je situace lepší a přehlednější.
     
    4
    Archipov se pokusil postavit kámen na způsob guardu, ale nepříliš přesně.
     
    4
    Martin Snítil zkoušel nejspíš double takeout, ale ten přední ruský kámen se zastavil v kruzích o druhý ruský, který tedy skončil mimo hru.
     
    4
    A Stukalskij samozřejmě staví ihned guard.
     
    4
    Jiří Snítil situaci spíše znepřehlednil, a trošku pozměnil rozestavění kamenů. Aspoň docílil toho, že onen jeden ruský v kruzích je nyní nekryt.
     
    4
    Poslední ruský kámen v endu staví Stukalskij do kruhů, velmi blízko středu. Teď bude muset Jiří Snítil zahrát opravdu dobrý kámen, Rusové hrozí i ziskem dvojky.
     
    4
    Dvojka Rusů z toho není, nicméně Stukalskij získal pro svůj tým aspoň bod při české výhodě, protože ruský kámen je blíže středu než poslední český odhazovaný. Po 4. endu tak skóre 5:2 pro český tým, který bude mít výhodu posledního kamene v dalším endu.
     
    4
    Na ostatních drahách se také situace rýsuje zajímavě. Bohužel Švédové vedou nad Čínou 3:1. Pokud toto utkání dopadne tímto skóre, tak bez ohledu na ostatní zápasy skončí český tým na 7. místě. Zajímavě se ale vyvíjí duel Skotska s Německem, kde Němci uhráli pětku ve třetím endu a vedou již 6:1!
     
    5
    Ještě rychlé ohlédnutí do minulosti, Jiří Snítil a Jevgenij Archipov se již na turnajích střetli, na Baden Masters vyhrál 7:2 Archipov.
     
    5
    Jinak situace v kruzích je klidná, je v nich momentálně po deseti odhozených kamenech pouze jeden český kámen, před kruhy, hodně před kruhy pak český guard. Jinak je dráha čistá.
     
    5
    Archipov zahrál takeout a vyrazil český kámen z kruhů.
     
    5
    Podobně tak činí Martin Snítil, jehož kámen roluje na kraj kruhů. Na řadě jsou hráči na pozicích fourth – Stukalskij a Jiří Snítil.
     
    5
    I po dalších dvou kamenech je situace stejná, a bud tedy end skončí dvojkou, nebo čistou hrou.
     
    5
    A spíš to bude "blank end", tedy bezbodový end, protože Stukalskij vyráží český kámen z kruhů, ruský v nich zůstal zcela sám. A český tým určitě bude chtít ponechat výhodu kamene dál, s jedním bodem se nespokojí.
     
    5
    Přesně tak. Rychlý kámen Jiřího Snítila čistí kruhy, pátý end končí bez bodů a v polovině zápasu odchází týmy na kratičkou přestávku za stavu 5:2 pro naše kluky.
     
    5
    Špatná zpráva ale z vedlejší dráhy. Švédsko vede nad Čínou již 5:1 a to šesté místo se vzdaluje. Na druhou stranu, sedmý flek už našim klukům nikdo nevezme. A i to je historické maximum české reprezentace na MS.
     
    6
    Šestý end zatím nabízí zajímavě se rozvíjející bitvu. Rusové mají v kruzích převahu a vcelku zajímavě rozestavěné kameny. Na případné body číhají i české žluté, nicméně z povzdálí. Ruku na srdce, v tomto endu mají mírně navrch Rusové.
     
    6
    Nebo spíš asi měli. Martin Snítil zahrává velmi dobrý takeout kamene, který byl schován za guardy.
     
    6
    Rusové zkoušeli najít cestu do kruhů z druhé strany kolem guardů, ale i tento záměr Martin Snítil nekompromisně likviduje. A to postupným takeoutem, kdy o guard vyráží kámen před kruhy, který pak vyráží ruský kámen z kruhů. Zajímavé je, že za celý zápas nehrál ještě Martin Snítil ani jeden kámen na umístění, vše byly tzv. takeouty.
     
    6
    Další ruský kámen do kruhů. Teď je však otázkou, jaké jsou přesně úhly mezi kameny, jestli by nemohl český skip Jiří Snítil zkusit zahrát double takeout obou ruských kamenů.
     
    6
    Ajajaj, Jiří Snítil míjí oba ruské kameny a český se zastavuje až na konci kruhů o svého kolegu.
     
    6
    A Stukalskij si samozřejmě hned přihřívá polívčičku, další kámen zahraný do kruhů, a to tak, že stížil ještě více situaci pro český tým.
     
    6
    Poslední kámen endu musí zahrát Jiří Snítil co nejpřesněji, hlavně zamezit Rusům vícenásobně bodovat, momentálně to dokonce zavání trojkou!
     
    6
    A hle, Rusové jsou zpátky v zápase! Zahrávají dvojku při české výhodě jejich manko je nyní jen jeden bod, to je po tom vedení 5:0 po 2. endu hodně svízelná situace.
     
    7
    Rusové zdá se chytli slinu, i v sedmém endu hrají velmi dobré kameny.
     
    7
    Švýcaři vedou nad USA po 6. endu 5:2, stejný výsledek panuje, bohužel, i v utkání Čína – Švédsko. Švédové vedou tímto rozdílem navíc již po 7. endu.
     
    7
    Bohužel Rusové opět útočí na zisk bodů při české výhodě, v kruzích mají tři hodně nebezpečné kameny, navíc schované za dva své guardy. Zbývají poslední tři kameny endu.
     
    7
    WOW! Jiří Snítil si vzpomněl na své dopolední galapředstavení, začaroval, poslal kámen tak, že z toho trojbloku zůstaly už jen chatrné základy na zadních částích kruhů! WOW!
     
    7
    Ale i Stukalskij našel cestu do středu kruhů a vyráží předchozí kámen Snítila. Ten teď bude odhazovat poslední kámen endu, v tuto chvíli mají Rusové zaděláno dokonce na dvojku. Tak Jirko, pojď!
     
    7
    S přehledem! Češi si čtyři endy drželi výhodu posledního kamene, ale spíš to bylo k neprospěchu než naopak. Teď tedy Jiří Snítil raději boduje jedničkou a tu zpropadenou výhodu přenechává Rusům.
     
    7
    Němci rozmetali Skoty 10:3 a po 7. endu utkání skončilo.
     
    8
    Rusové svůj tlak v osmém endu bohužel přetavili ve dvojku a nyní je nerozhodně 6:6! A český tým musí při své výhodě zabodovat. A to samozřejmě čím více, tím lépe.
     
    9
    Jenže Rusové i nyní tahají za delší konec provazu. V kruzích se to červená a Jiří Snítil nebude mít na konci endu lehkou pozici.
     
    9
    Situace je teď o něco lepší než před pár kameny, Stukalskij navíc neposlal svůj první kámen v endu zrovna optimálně do kruhů.
     
    9
    Další spektakulární kámen Jiřího Snítila! No panečku, double takeout a v kruzích rázem místo červených kamenů jen žluté, navíc schované za guardy. Volalaaaa, to je ono!
     
    9
    Stukalskij ještě kope, poslední kámen Rusů v endu končí na pozici nejlepšího kamene v kruzích, také vcelku slušně skryt za guardy. Jiří Snítil musí tahat z rukávu další precizní kámen, tak Jirko, pojď do toho! Ta trojka je dost blízko!
     
    9
    FAMÓZNÍ A FANTASTICKÝ! Český curlingový král Jiří Snítil zahrává čtyřku! Tak tohle už Rusové budou mít safra těžké!
     
    9
    No pozor, nebudou! Rusové balí tento zápas a duel tak končí vítězstvím českého týmu 10:6!!!
     
    Utkání právě skončilo.
     
    To znamená, že český tým končí turnaj dnem se dvěmi vítězstvími!
     
    Bohužel Švédové nejspíše porazí Čínu, takže šesté místo se nekoná, jak jsem si moc přál, ale i sedmý flek na světovém šampionátu je skvělý úspěch!
     
    Takřka jisté je i to, že diváci v Pekingu uvidí i tiebreak o postup do play-off, co je však může mrzet, bez domácího týmu. Tomu stačilo porazit v posledním utkání Švédy, ale jak jsem již psal, stav je 6:4 pro Švédy po 9. endu a navíc severský tým má výhodu posledního kamene v endu.
     
    O postup do play-off se tak střetnou Japonci, Švýcaři a Švédové. Jisté semifinále a boj o postup do finále mají Kanada a posvátné norské kalhoty.
     
    Švédové dovolili v desátém endu Číně jen bod, vítězí tak 6:5 a ještě živí šance na boje o medaile.
     
    Švýcaři vedou nad USA 7:5 po 9. endu a mají výhodu posledního kamene v 10. endu, i toto utkání se zdá být rozhodnuto.
     
    Švýcaři nakonec vítězí 8:5 a i oni si zahrají tiebreak.
     
    Tak zpět, Švýcaři si jistě zahrají v play-off, o postup do něj se pak střetnou Japonci se Švédy.
     
    Konečné pořadí základní části
    1. Norsko (10/1)
    2. Kanada (8/3)
    3. Švýcarsko (7/4)
    4. Japonsko (7/4)
    4. Švédsko (7/4)
    6. Čína (6/5)
    7. Česko (6/5)
    8. Německo (5/6)
    9. Skotsko (3/8)
    10. USA (3/8)
    11. Rusko (2/9)
    12. Dánsko (2/9)
     
    Jen se asi hodí doplnit, že o umístění rozhodují vzájemné zápasy, v případě stejné bilance. Jediným místem, kde tomu tak není, je hranice postupu/nepostupu do play-off. O postupu do play-off nesmí dle pravidel rozhodnout vzájemné zápasy, ale jen a pouze rozhodující vítězství v dalším zápase. Takže – Japonsko si se Švédy střihne zápas o postup do bojů o medaile.
     
    Český tým ve složení Jiří Snítil, Martin Snítil, Jakub Bareš, Marek Vydra a Jindřich Kitzberger slaví historický úspěch, sedmé místo je historické maximum ze světových šampionátů! Gratulace!
     
    Já se s vámi loučím, přeji vám hezký zbytek dne a zase někdy u curlingových přenosů se těší Jaroslav Svoboda. (15:55:43)
    bahis siteleri