13. etapa: Saint-Étienne - Chamrousse Vítěz: V. Nibali (kon.)
konec
13. etapa: Saint-Étienne - Chamrousse

Vítěz: V. Nibali

Pátek 18.07.2014, 12:10Tour de France
     
    Leopold König (NetApp) se díky třetímu místu posunul na průběžné 10. místo! Je to historicky nejlepší výsledek českého jezdce na Tour de France v rámci horské etapy.
     
    3. horská prémie: kategorie HC – Montée de Chamrousse
    197,5. kilometr; délka stoupání: 18,2 km – 7.3%

    1. Vincenzo Nibali (Astana) – 50 bodů
    2. Rafal Majka (Tinkoff) – 40 bodů
    3. Leopold König (NetApp) – 32 bodů
    4. Alejandro Valverde (Movistar) – 28 bodů
    5. Thibaut Pinot (FDJ) – 24 bodů
    6. Tejay van Garderen (BMC) – 20 bodů
    7. Romain Bardet (AG2R) – 16 bodů
    8. Laurens ten Dam (Belkin) – 12 bodů
    9. Jean-Christophe Péraud (AG2R) – 8 bodů
    10. Fränk Schleck (Trek) – 4 body
     
    0,0
    Vincenzo Nibali vítězí!
     
    0,6
    Nibali si jede pro své třetí vítězství na letošní Tour de France!
     
    0,9
    Poslední kilometr do konce této etapy! Nibali na čele, König druhý, Majka třetí. Valverde už s větší ztrátou čtvrtý, Pinot jedoucí se Španělem ve dvojici pátý.
     
    2,9
    Nibali se od dvojice König a Majka odpoutal. Italský žralok je na Montée de Chamrousse prostě skvělý. Uvidíme, jak moc na něj český jezdec ztrácí.
     
    3,3
    Tohle není dobré pro českého cyklistu! Ne že by Nibali nastoupil, ale König s Majkou na něj prostě mírně ztrácejí. Musejí se na něj dotáhnout, jinak to může být klíčová mezera této etapy.
     
    6,6
    Nibali se odpoutal od Valverdeho i Pinota! Ten Dam odpadl úplně a asi se zařadí do skupiny Bardeta. Valverde a Pinot se snaží na Itala ještě dotáhnout, ale marně.
     
    11,1
    Leopold König (NetApp) jako první nastupuje!
     
    12,1
    Co se Alessandra De Marchiho (Cannondale) týče, ten byl na 182. kilometru dostižen pelotonem. Mikel Nieve a Richie Porte (Sky), Alejandro Valverde (Movistar), Rafal Majka a Michael Rogers (Tinkoff), Vincenzo Nibali a Tanel Kangert (Astana), Bauke Mollema a Laurens ten Dam (Belkin), Jean-Christophe Péraud a Romain Bardet (AG2R), Rui Costa a Chris Horner (Lampre), Thibaut Pinot (FDJ), Jurgen van den Broeck (Lotto), Tejay van Garderen a Peter Stetina (BMC), Pierre Rolland (Europcar), Fränk Schleck a Haimar Zubeldia (Trek), a také Leopold König (NetApp) – to je aktuálně balík, z něhož pravděpodobně vzejde vítěz této etapy.
     
    12,4
    Richie Porte (Sky) začíná nestíhat tempu! V době, kdy kopec disponuje převýšením 10%. Velké překvapení.
     
    14,9
    A trápí se také Joaquim Rodríguez! Dost těžko se mu šlape na Montée de Chamrousse. Nevypadá to s jeho obhajobou puntíkatého trikotu vůbec, vůbec dobře.
     
    15,8
    Jan Bakelants (OPQS) byl dostižen pelotonem. Čekal nyní na Michala Kwiatkovského, kterému měl na Montée de Chamrousse pomoci, ale marně. Polský cyklista už dávno odpadl. Bakelants měl navíc problémy s občerstvením, jeho člověk z týmu mu nepodal flašku u silnice ideálně. A Belgičan svůj hněv projevil naplno. Jako by během jízdy s něčím mrštil o zem.
     
    16,4
    Už začátek Montée de Chamrousse nezvládá hned několik cyklistů! A to včetně Michala Kwiatkovského, který se již protrápil vrcholem Col de Palaquit.
     
    19,3
    Nemáme dobré zprávy pro fanoušky Astany. Michele Scarponi, který ztratil během stoupání na Col de Palaquit, spolu s Jakobem Fuglsangem, jenž zhruba před 20 minutami havaroval, nepomůžou svému lídrovi. Ztráta takových domestiků je pro Vincenza Nibaliho zajisté citelná.
     
    Sprinterská prémie: Saint-Martin-d'Hères
    169,5. kilometr

    1. Alessandro De Marchi (Cannondale) – 20 bodů
    2. Jan Bakelants (OPQS) – 17 bodů
    3. Greg van Avermaet (BMC) – 15 bodů
    4. Jérémy Roy (FDJ) – 13 bodů
    5. Arnold Jeannesson (FDJ) – 11 bodů
    6. Thibaut Pinot (FDJ) – 10 bodů
    7. José Joaquín Rojas (Movistar) – 9 bodů
    8. Lieuwe Westra (Astana) – 8 bodů
    9. Tanel Kangert (Astana) – 7 bodů
    10. Mikaël Chérel (AG2R) – 6 bodů
    11. Jurgen van den Broeck (Lotto) – 5 bodů
    12. Adam Hansen (Lotto) – 4 body
    13. Pierre Rolland (Europcar) – 3 body
    14. Vincenzo Nibali (Astana) – 2 body
    15. Richie Porte (Sky) – 1 bod
     
    35,7
    A máme tu první pád při sjezdu z Col de Porte. Jakob Fuglsang (Astana) je tím, kdo havaroval, možná měl i defekt. Tahle kolize samozřejmě i trošku pozdržela peloton.
     
    2. horská prémie: 1. kategorie – Col de Palaquit
    152. kilometr; délka stoupání: 14,1 km – 6.1%

    1. Alessandro De Marchi (Cannondale) – 10 bodů
    2. Jan Bakelants (OPQS) – 8 bodů
    3. Luis Maté (Cofidis) – 6 bodů
    4. Jerome Pineau (IAM) – 4 body
    5. Joaquim Rodríguez (Kaťuša) – 2 body
    6. Thibaut Pinot (FDJ) – 1 bod
     
    45,5
    Alessandro De Marchi (Cannondale) dojíždí na Col de Palaquit jako první a získává 10 bodů. Pro 8 bodů si dojel Jan Bakelants (OPQS), který na vrcholu ihned vyměnil kolo. Třetí skončil Španěl Luis Maté (Cofidis), na konto si připsal 6 bodů.
     
    50,9
    Zbývá ještě 5 kilometrů na Col de Palaquit. Kadri odpadl, vytuhnul a již se nedrží s Bakelantsem. Na čele je jinak stále Alessandro De Marchi (Cannondale), Bakelantse stíhá velmi dobře jedoucí Luis Maté (Cofidis). Rudy Molard (Cofidis) se stále do pelotonu nezařadil a bojuje i nadále o body vrchařské prémie.
     
    56,3
    Dost špatná zpráva pro Omegu. Michal Kwiatkowski nezvládá těžké první kilometry tohoto stoupání a nedokáže se držet pelotonu! Ještě není třeba panikařit, každopádně to vypovídá o tom, že polský jezdec není úplně ve formě.
     
    57,0
    Alessandro De Marchi (Cannondale) se dokonce odpojil od doposud vedoucí dvojice a stoupá na Col de Palaquit sám! Uvidíme, zda-li mu síly vydrží. V současné chvíli disponuje patnáctisekundovým náskokem na Kadriho a Bakelantse.
     
    59,1
    Jan Bakelants (OPQS) a Blel Kadri (AG2R) spolupracují a disponují aktuálním náskokem 1 minuty a 20 sekund na peloton. Za nimi jsou Alessandro De Marchi (Cannondale) a Rudy Molard (Cofidis).
     
    89,7
    Další smutná zpráva pro celou TdF. I Janier Acevedo (Garmin) se rozhodl nepokračovat. Vlastně těsně poté, co odstoupil Navarro z Cofidisu.
     
    94,7
    Další závodník odstoupil z letošního ročníku. Devátý z loňské TdF Dani Navarro (Cofidis) na první dva alpské vrcholy šlapat nebude.
     
    122,5
    Peloton nyní táhne Alexandr Porsev, ale ani tahle změna Kaťuše moc nepomáhá. Tedy alespoň co se týče aktuálního deficitu na skupinu v úniku. 4 minuty a 55 sekund, to je zatím nejvyšší číslo této etapy. Uvidíme, jestli náskok o nějakou tu sekundu ještě neposkočí.
     
    135,4
    Peloton má opět o jednoho závodníka méně. Z letošní TdF odstupuje bývalý francouzský šampión Arthur Vichot (FDJ). Důvody jeho rozhodnutí jsou zatím neznámy.
     
    146,5
    Aktualizujme aktuální náskok skupiny v úniku ve složení Rudy Molard (Cofidis), Jan Bakelants (OPQS), Bartosz Huzarski (NetApp), Brice Feillu (Bretagne), Giovanni Visconti (Movistar), Alessandro De Marchi (Cannondale), Blel Kadri (AG2R), Kristjan Durasek (Lampre) a Daniel Oss (BMC). Na 51. kilometru byl na 3 minutách a 15 sekundách.
     
    159,5
    Rudy Molard (Cofidis) i Jan Bakelants (OPQS) se připojili k sedmici jezdců v úniku. V současné chvíli je náskok na 38. kilometru mezi pelotonem a vedoucí skupinou, čítající devět cyklistů, 3 minuty a 10 sekund.
     
    1. horská prémie: 3. kategorie – Col de la Croix de Montvieux
    24. kilometr, 8km – 4.1%

    1. Giovanni Visconti (Movistar) – 2 body
    2. Blel Kadri (AG2R) – 1 bod
     
    173,5
    Giovanni Visconti (Movistar) vyjel na vrchol Col de la Croix de Montvieux jako první a získal dva body do boje o puntíkatý trikot. Druhý dojel Blel Kadri (AG2R) a připisal si bod jeden.
     
    174,9
    Tohle je hodně nepříjemná zpráva pro Lotto-Belisol! Jurgen van den Broeck, aktuálně devátý muž celkového pořadí, při jednom ze sjezdů havaroval. Uvidíme, zda-li se při pádu výrazněji nezranil a zda-li bude pokračovat dál.
     
    175,7
    Bartosz Huzarski (NetApp) a Brice Feillu (Bretagne) se připojili ke skupince uprchlíků, která tak v tuto chvíli přibrala dva cyklisty navíc a útočí už v sedmi lidech. Uvidíme, jestli se připojí také Rudy Molard (Cofidis), který se rovněž utrhl od pelotonu.
     
    178,7
    V úniku je v současné chvíli šest cyklistů. Giovanni Visconti (Movistar), Alessandro De Marchi (Cannondale), Blel Kadri (AG2R), Tom Dumoulin (Giant), Kristjan Durasek (Lampre) a Daniel Oss (BMC). Jack Bauer (Garmin) útočil také, ale odpadl, takže skupinka přišla o jednu posilu.
     
    186,5
    Nakonec je peloton opět pohromadě. Jen s jednou výjimkou – Marcel Kittel a Arthur Vichot se dostali do kolize a chvilku jim bude trvat, než se do něj opět zařadí.
     
    188,1
    Přece jenom se nám od pelotonu utrhla čtveřice cyklistů zhruba na 9,5. kilometru. Ta bude mířit ke col de la Croix de Montvieux s cílem vytvořit si co největší náskok.
     
    Nizozemské týmy Belkin a Giant-Shimano pojedou v této etapě s černými páskami na ruce. Uctí tak památku všech pasažérů sestřeleného letadla MH17, kde mimo jiné zemřelo 173 Nizozemců.

    Patrik Sandev

    bahis siteleri