Atlet roku 2014 (kon.)
konec
Atlet roku 2014

Sobota 08.11.2014, 21:15Společenské události
     
    Vyhlášení ankety Atlet roku 2014 je u konce. S konstatováním, že vítězkou letošního ročníku ankety je Barbora Špotáková se s Vámi loučíme a u atletiky na shledanou. (22:23:33)
     
    Nejlepším českým atletem sezóny 2014 je oštěpařka BARBORA ŠPOTÁKOVÁ!
     
    Před vyhlášením prvního místa ještě jedno hudební číslo v podání Karla Gotta.
     
    Druhou pozici v letošním 52. ročníku ankety o nejlepšího českého atleta obsadil VÍTĚZSLAV VESELÝ!
     
    Petr Svoboda s upravenou verzí písně "Za co, panebože, za co" slaví v sále velký úspěch.
     
    Před vyhlášením nejlepších dvou atletů letošní sezóny dojde i na hudební vystoupení atleta Petra Svobody.
     
    Třetí místo v letošním ročníku ankety končí PAVEL MASLÁK, který začal sezónu famózně a stal se i halovým mistrem světa, ale v květnu musel ukončit sezónu pro zranění.
     
    Tyčkař JAN KUDLIČKA, který letos získal bronz na halovém MS a na ME v Zürichu končí čtvrtý.
     
    Nyní je na řadě další hudební vystoupení a pomalu se blížíme k vyvrcholení dnešního večera. Ve hře jsou stále oštěpaři Barbora Špotáková a Vítězslav Veselý, sprinter Pavel Maslák a tyčkař Jan Kudlička.
     
    Na pátém místě letos končila úspěšná chodkyně ANEŽKA DRAHOTOVÁ!
     
    Šestou příčku letos obsadila v anketě Atlet roku tyčkařka JIŘINA SVOBODOVÁ-PTÁČNÍKOVÁ, který letos získala stříbro na halovém MS.
     
    Sedmou pozici v letošní anketě obsadila překážkářka DENISA ROSOLOVÁ.
     
    JAROSLAV BÁBA si za letošní sezónu vysloužil umístění na osmém místě v letošní anketě.
     
    Deváté místo v anketě Atlet roku 2014 patří velkému navrátilci PETRU SVOBODOVI.
     
    Na desátém místě ankety se umístil běžec především na trati 1500 metrů JAKUB HOLUŠA!
     
    Nyní postupně začne vyhlašování nejlepší desítky hlavní ankety Atlet roku.
     
    V rámci předání ceny pro Jana Železného bylo představeno druhé video ze série k HME "Fanoušek je součástí týmu".
     
    Trenérem roku 2014 se stal Jan Železný.
     
    Po hudebním vystoupení dojde na předání další ceny pro Trenéra roku.
     
    Objevem roku 2014 je desetibojař Jiří Sýkora, který se vyhrál juniorské MS.
     
    Titul Junior roku 2014 patří chodkyni Anežce Drahotové!
     
    Po klipu o úspěšné atletické sezóně pro české reprezentanty je na řadě vyhlášení prvních dvou cen. Junior roku a Objev roku.
     
    Po úvodní řeči moderátorů hosté v sále i diváci u televizních obrazovek mají možnost sledovat klip o uplynulé sezóně 2014.
     
    Na úvod je k vidění hudební vystoupení moderátorů dnešního předávání Moniky Absolonové a Aleše Hámy.
     
    Dnešní slavnostní galavečer začíná!
    Sál před zahájením


     
    Mezi nejlepší desítku v 52. ročníku ankety Atlet roku letos pronikli:

    Do nejlepší desítky se dostal výškař Jaroslav Bába. Závodník, který letos oslavil třicáté narozeniny, skončil na ME v Zürichu na nepopulárním čtvrtém místě, ale jeho výkon nebyl vůbec špatný.

    Kdo na sebe letos upoutal hodně pozornosti? To byla chodkyně Anežka Drahotová, která nejprve na juniorském světovém šampionátu v Eugune vyhrála ve světovém rekordu. Následně zazářila i na seniorském ME, kde skončila po skvělém výkonu třetí. Svěřenkyně kouče Iva Pitáka ukázala, že v chůzi má česká atletika velký potenciál.

    Jakub Holuša šel do letošního roku s novým trenérem Jiřím Sequentem a rodák z Opavy rozhodně nezklamal. Na halovém MS dokázal vybojovat v národním rekordu páté místo, na ME se dostal do finále, ale bojovat o medaili nemohl kvůli zdravotním problémům. Jakub Holuša předvedl skvělý výkon i na ME týmů, kdy bojoval na tradiční patnáctistovce i na dvojnásobné distanci.

    Jan Kudlička měl letos rok bronzový. Cenný kov z tohoto materiálu dokázal český skokan o tyči přivést z MS v hale v Sopotech i z ME pod otevřeným nebem v Zürichu. Svěřenec Boleslava Patery měl ještě jeden cíl, který však nedokázal naplnit, sice překonat český rekord.

    Zvláštní sezónu měl Pavel Maslák. Na halovém MS v Sopotech dokázal vybojovat titul mistra světa v hale v národním rekodu. Následovaly další povedené výkony a vylepšení českého rekordu také pod otevřeným nebem, ale také zranění, které přinutilo českého závodníka ukončit sezónu velice brzy.

    Denisa Rosolová by letošní sezónu nejdraši asi zapomněla. V závodech se jí docela dařilo, jenže v nejdůležitějších záávodech chybělo více štěstí. Členka tréninkové skupiny Rychlý holky nejprve na HMS spadla v semifinále, na ME pak přišla o medaili v cílové rovince.

    Velký návrat po zdravotních obtížích letos slavil překážkář Petr Svoboda a hned se dokázal dostat na ME v Zürichu do finále, kde obsadil páté místo, což byl skvělý počin po zdravotní pauze, ve které se dokonce hovořilo, že by mohl přijít o nohu.

    Tyčkařka Jiřina Svobodová letos měla také zajímavý rok, kromě rozvodu s Petrem Svobodou, se se dostala na HMS nad laťku ve výšce 471 centimetrů,, což znamenalo stříbrnou medaili. Pod otevřeným nebem se rodačka z Plzně prala s nevyrovnanými výkony a na vrcholu letní sezóny v Zürichu skončila šestá.

    Kromě comebacku Petra Svobody se na atletické stadiony vrátila po příjemných mateřských starostech také Barbora Špotáková. Do sbírky triumfů v letošní sezóně přidala poslední chybějící medaili, zlato z ME v Zürichu a třetí triumf v Diamantové lize. Špotáková se objevila také v anketách o nejlepší evropské a světové atlety.

    Posledním nominovaným v elitní desítce je další oštěpař Vítězslav Veselý. Tomu sezónu komplikovaly zdravotní problémy, které jej málem připravili i o ME v Zürichu. Člen tréninkové skupiny Jana Železného se hodně trápil ve finále ME, ale nakonec si ze Švýcarska dovezl stříbrnou medaili. V Diamantové lize bojoval rodák z Hodonína o vítězství do posledního závodu, ale nakonec neuspěl.

    Další pořadí:
    11. Lenka Masná
    12. Jan Marcell
    13. Eliška Klučinová
    14. Jiří Sýkora
    15. Kristiina Mäki
    16. družstvo žen vrchařek
    (Schorná, Metelková, Preibischová, Milesová)
    17. Eva Vrabcová
    18. Eliška Drahotová
    19. družstvo mužů vrchařů
    (Krupička, Pavlišta, Janů, Fejfar)
    20.-21. Michaela Hrubá
    20.-21. Oldřiška Marešová
    22.-23. Milan Kocourek
    22.-23. Michaela Stránská
    25.-27. Lukáš Melich
    25.-27. štafeta mužů 4x400 m
    (Tesař, Němeček, Desenský, Šorm)
    25.-27. Dominik Sádlo
     
    Hezký sobotní večer všem atletickým příznivcům. Letošní sezóna je za námi a dnes dostane pomyslnou tečku v podobě vyhlášení nejlepšího atleta tohoto roku v tradiční anketě Atlet roku.

    Vyhlášení se uskuteční v hotelu Ambassador – Zlatá husa na Václavském náměstí. Celým vyhlášením budou stejně jako v letech minulých provázet zpěvačka Monika Absolonová a moderátor Aleš Háma.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 21:15.

    Jakub Vais