Turné čtyř můstků, Oberstdorf, HS137, kvalifikace Vítěz: Peter Prevc (SLO) (kon.)
konec
Turné čtyř můstků, Oberstdorf, HS137, kvalifikace

Vítěz: Peter Prevc (SLO)

Sobota 27.12.2014, 16:30 • Schattenbergschanze (Erdinger Arena), 26.000 míst • Turné čtyř můstků
     
    S konstatováním, že Peter Prevc ze Slovinska vyhrál kvalifikaci na hlavní závod v Oberstdorfu, což ale není žádná velká výhra, protože Simon Ammann v ní nenastoupil a půjde tak v prvním kole proti Prevcovi, stejně tak Roman Koudelka a Michael Hayböck, kteří kvalifikaci vynechali, budou mít silné dvojice, se s Vámi loučí a zítra se těší napočtenou z hlavního závodu Tomáš Lysý. (08:55:27)
     
    Dvojice pro první kolo v Oberstdorfu:
    26. Junširo KOBAJAŠI (JPN) a 25. Robert KRANJEC (SLO)

    27. Lauri ASIKAINEN (FIN) a 24. Marinus KRAUS (GER)

    28. Andreas KOFLER (AUT) a 23. Dawid KUBACKI (POL)

    29. Anders JACOBSEN (NOR) a 22. Kento SAKUJAMA (JPN)

    30. Nejc DEŽMAN (SLO) a 21. Daniel WENIG (GER)

    31. Markus EISENBICHLER (GER) a 20. Johann Andre FORFANG (NOR)

    32. Nicholas FAIRALL (USA) a 19. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA)

    33. Michail MAKSIMOČKIN (RUS) a 18. Stephan LEYHE (GER)

    34. Jan ZIOBRO (POL) a 17. Thomas DIETHART (AUT)

    35. Anssi KOIVURANTA (FIN) a 16. Michael NEUMAYER (GER)

    36. Andreas WANK (GER) a 15. Daiki ITO (JPN)

    37. Anže LANIŠEK (SLO) a 14. Philipp SJÖEN (NOR)

    38. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN) a 13. Vladislav BOJARINCEV (RUS)

    39. Dimitrij VASSILJEV (RUS) a 12. Severin FREUND (GER)

    40. Stefan KRAFT (GER) a 11. Kamil STOCH (POL)

    41. Seou CHOI (KOR) a 10. Anders BARDAL (NOR)

    42.Aleksander ZNISZCZOL (POL) a 9. Jernej DAMJAN (SLO)

    43. Tim FUCHS (GER) a 8. Anders FANNEMEL (NOR)

    44.Karl GEIGER (GER) a 7. Rune VELTA (NOR)

    45. Piotr ZYLA (POL) a 6. Matjaž PUNGERTAR (SLO)

    46. Davide BRESADOLA (ITA) a 5. Richard FREITAG (GER)

    47.Matthew ROWLEY (CAN) a 4. Taku TAKEUČI (JPN)

    48. Roman KOUDELKA (CZE) a 3. Noriaki KASAI (JPN)

    49. Michael HAYBÖCK a 2. Gregor SCHLIERENZAUER (oba AUT)

    50. Simon AMMANN (SUI) a 1. Peter PREVC (SLO).
     
    Poměrně bláznivá kvalifikace, hlavně svým závěrem, je u konce. Některá velká jména smetl vítr daleko od postupu, jako např. všechny tři české skokany, kteří neměli jistotu zítřejšího závodu. Na konci kvalifikace se však vítr naprosto otočil a začal foukat silný protivítr. Simon Ammann se rozhodl už dopředu, že skákat nebude, ale poté kvůli problémům s větrem nenastoupil do kvalifikačního klání ani Michael Hayböck či Roman Koudelka.

    Zítra tak uvidíme minimálně tři obrovsky silné dvojice. První kolo v Oberstdorfu tak bude mít náboj jako hrom a pokud bude vítr zase zlobit, může se stát, že pro některého z favoritů skončí myšlenky na výhru v Turné hned prvním kolem!
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
    Skok Fannemela
     
    74
    Anders Fannemel, vedoucí muž Světového poháru, jde z okna č. 14 a v silném protivětru na 134,5 metrů, což při známkách 2x 18,5, 2x18 a jednou 17,5 znamená osmé místo.
     
    72-73
    No pozor, důležitější než to, že nájezdové okno je na čtrnáctce, je to, že Michael Hayböck a Roman Koudelka vynechávají po potížích s větrem kvalifikaci a budou mít zítra těžké soupeře!
     
    72
    Rakušan už byl znovu na nájezdové lavici, jenže opět je z ní odvolán.
     
    72
    Kvalifikace se nám natahuje, vítr stále nepouští do stopy Michaela Hayböcka.
     
    72
    Nájezd jde nyní dolů o dvě okna, Hayböck na to půjde z patnáctky, protože nyní fouká kolem tří metrů za sekundu proti. S nadsázkou se dá říci, že by třeba Rakušam mohl přeletět celou Erdinger Arenu.
     
    72
    Michael Hayböck, jedna z největších rakouských nadějí, musí také čekat. I on má zatím nad bubnem i na dopadu silný protivítr.
    Skok Freunda
     
    71
    Freund bude přičítat za nájezd, jury se trochu bála větru proti a snižuje okno o jednu pozici z osmnáctky na sedmnáctku. Freundovi to ale vůbec nevadilo, 135 metrů znamená jedenáctou pozici. Němec měl ale silný protivítr, proto takové umístění. Přední vítr vykompenzoval body za nájezd dosyta. Freund bude nejhůře čtrnáctý.
     
    71
    Severin Freund musí zatím čekat, protože nyní fouká pořádný protivítr a Freund by tak bez problémů mohl atakovat rekord můstku!
     
    70
    Simon Ammann vynechává kvalifikační klání a zítra bude skákat jako předposlední proti vítězi kvalifikace! Tak to je pořádný taktický tah od Švýcara, který ale také nemusí vyjít. Stačí, aby zítra svůj souboj prohrál a nedostal se mezi pětici lucky loosers. Každopádně dvojice Ammann – vítěz kvalifikace bude zítra jedním z hlavních taháků!
     
    69
    Peter Prevc, jeden z favoritů turné, nyní předvádí, že nálepka favorita je rozhodně na místě. 138,5 metrů v téměř bezvětří znamená první místo o devět desetin bodů před Schlierenzauera. Body od rozhodčích jsou také skvělé, 3x 19 bodů!
     
    68
    Stefan Kraft rozhodně Schlieriho a Kasaie nenapodobil, 124,5 metrů není tak povedených a i na známkách je to znát. 3x 16,5, jednou dokonce 15,5 a nejvyšší 17,5. Je to až sedmatřicáté místo a zítra to pro něj rozhodně nebude nic jednoduchého.
     
    67
    Také Gregor Schlierenzauer předvedl dobrý skok, a to o stejné délce jako Noriaki Kasai. Známky 4x 18,5 a jednou osmnáct jej řadí na první místo před Kasaie o 1,5 bodů.
     
    66
    Noriaki Kasai si dával od Nižného Tagilu ve Světovém poháru volno. Nyní se tedy vrací do kolotoče a to hned oberstdorfskou kvalifikací. Kasai ale ukázal, že ve svých letech je jedno, jak dlouho závodí či nezávodí. 133 metrů znamená první místo pro Japonce!

    Tomáš Lysý

    bahis siteleri