Egypt – Island 25:28 (kon.) | Rusko – Argentina 27:30 (kon.) | Saúdská Arábie – Německo 19:36 (kon.)
Alžírsko – Česko 20:36 (kon.) | Francie – Švédsko 27:25 (kon.) | Dánsko – Polsko 31:27 (kon.)
konec
Dánsko
31:27 (16:12)
Polsko
Sobota 24.01.2015, 19:00 • Lusail Multipurpose Hall, Lusail (Katar) • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
    Utkání se bude odehrávat v Lusail Multipurpose Hall v Kataru
     
    Polsko:

    Příběh polské reprezentace byl na všech vrcholových akcích v házené úzce spojen s Německem, protože Polsko se stalo několikrát kamenem úrazu pro zástupce nejkvalitnější a nejbohatší házenkářské ligy v uplynulých letech. Všechno to začalo v roce 2007 na mistrovství světa v Německu, kde se Poláci stali jediným týmem, který byl schopen porazit hostitele v předkole. Cesty obou týmů se opět setkaly ve velkém finále, kde nakonec Němci po pětibrankovém vítězství pozvedli nad svými hlavami titul světových šampionů.

    Ale od tohoto utkání změnily kyvadla na hodinách svůj směr. Na mistrovství světa v Chorvatsku 2009 si Poláci výhrou nad Seveřany z Norska zajistili postup do semifinále, zatímco Němci po prohře nad Dánskem skončili na třetí pozici, která pro ně znamenala vstupenku do boje o páté místo. Německo ve strhujícím utkání s infarktovým závěrem podlehlo v bitvě o postup do semifinále Dánsku dvoubrankovým rozdílem a muselo tak bojovat o umístění mezi top5 týmy světa. Němci nakonec výhrou nad Maďarskem tohoto úspěchu dosáhli. Chorvatsky reprezentační výběr porazil před divácky nabitou halou polské házenkáře, kteří nakonec bojovali o kovy třetí nejvyšší hodnoty. V utkání o bronzové medaile porazili Dánsko a ozdobili tak svou sbírku o bronzové medaile.

    Na mistrovství Evropy v roce 2012 se Němci potkali s Poláky ve čtvrtfinále, které nakonec po jednobrankovém vítězství vyznělo lépe pro Polsko. V kvalifikaci o mistrovství světa 2015 v Kataru se oba sousedé střeli znovu. Polsko si na své konto připsalo dvě vítězství v řadě, když porazilo Němce dvakrát 25:24 a 29:28. Tyto porážky byly ještě těžší pro Němce, neboť v mezidobí od roku 2012 chybí olympijské hry.

    Ale smutný příběh měl nakonec šťastný konec pro Německo, protože IHF udělila Němcům divokou kartu pro Dauhá.

    Polské naděje pro Katar jsou opravdu vysoké, protože jsou na podpůrné misi jejich " domácí akce ". Polsko totiž hostí evropský šampionát v roce 2016. "Všechno je připravené tak, abychom hráli velmi úspěšné mistrovství Evropy," řekl Biegler. " Potřebujeme uhrát dobrý výsledek v Dauhá, abychom dokázali přilákat co nejvíce fanoušků na naši evropskou akci."

    Na letošní nablýskané slavnosti bylo Polsko nasazeno do skupiny D. Na nejpompéznějším házenkářském šampionátu v dějinách čelilo hned vedle Německa silnému Rusku, Argentině, Saudské Arábii a v dnešním utkání se postaví také Dánsku.

    "Jsme ve velmi atraktivní a velmi vyvážené skupině," řekl Jerzy Eliasz, místopředseda polské házenkářské federace." Čelíme silnému asijskému týmu, americkým šampionům a také trojici silných týmů z Evropy. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se dánský tým vyvíjí pod jejich novým trenérem Gudmundurem Gudmundssonem. Na papíře je Dánsko jasným favoritem, ale uvidíme, co náš tým zvládne. "

    "Máme tři velmi silné evropské týmy v naší skupině s mnoha skvělými hráči v jejich line-up," prohlásil před šampionátem Jurecki."Očekávám tři velmi těžké zápasy. Ale také nesmíme podcenit tým Argentiny a Saudské Arábie. Doufám, že se tento velký turnaj obejde bez nepříjemných zranění. Samozřejmě věřím ve šťastný konec pro náš tým! "

    Jurecki také věří, že složení týmu může být hlavní síla Polska. "Máme velmi zajímavý mix zkušeností a mládeže v tomto okamžiku. Náš trenér pracuje na složení všech kousků této skládačky. Myslím si, že máme spoustu možností v bojích s nejlepšími týmy na světě! Hlavní cíl zůstává stejný – ukázat skvělý výkon na EHF Euro 2016 v naší zemi. "

    A jak si Polsko v Kataru vede?

    Polská pouštní mise v Kataru se dá považovat za poměrně vydařenou. Poláci si na svůj herní účet v Kataru připsali tři vítězství a jednu prohru. V prvním utkání podlehlo Polsko jednomu z nejsilnějších soupeřů ve skupině, tedy Německu. Poláci si po závěrečném zaznění klaksonu odnášeli z tohoto velmi emotivního utkání se současným prvním týmem skupiny prohru 29:26. Ve svém druhém působení na šampionátu v Kataru narazil polský výběr na házenkáře z Argentiny, které po strhující bitvě porazil tím nejtěsnějším rozdílem jediné branky 24:23. Z třetího utkání odcházeli Poláci opět s vítězným úsměvem na tváři, když zdolali silné Rusko 26:25. V posledním střetu dosáhli polští házenkáři celkem přesvědčivého vítězství, které jim přineslo utkání se Saúdskou Arábií. Poláci rozstříleli asijský tým vysoko 32:13.

    Poslední utkání v základní skupině D odstartuje v exotické destinace v 19:00.
     
    Dánsko:

    Dánsko touží zlomit poslední prokletí. Seveřané vědí přesně, co je zapotřebí! Dostat se až do finále! Od roku 2007 se Dánové zařadili mezi top házenkářské národy na všech velkých akcích a dokázali být mimo olympijských her semifinalisté skoro pokaždé. Dánsko však sní o titulu mistrů světa. Jejich další šance se vyskytla právě na světovém šampionátu v Dauhá 2015.

    Všechny jejich nedávné úspěchy budou vždy neodmyslitelně patřit k jednomu jménu, Ulrik Wilbek! Poté, co vedl dánské ženy do Evropy, světa a k olympijskému titulu v roce 1992, se málem stal starostou svého rodného města Viborg. Předseda dánské házené bývalého lodivoda však přesvědčil, aby převzal otěže mužského národního týmu pevně do svých rukou. Zadání znělo jasně! Vyzdvihnout dánské házenkáře ze stínu úspěšného ženského týmu.


    Wilbekovi se podařilo vybudovat tým, který se zvedl jako fénix. Zisk bronzových medailí na mistrovství světa 2007 v Německu byl první z řady úspěchů. V roce 2008 se na mistrovství Evropy v Norsku zapsal Wilbek do historie, když se stal vůbec prvním házenkářským trenérem, kterému se podařilo vyhrát EHF EURO s mužskou reprezentací.

    V následujícím roce dosáhl dánský velikán semifinále mistrovství světa v Chorvatsku. Na této světové akci byli Dánové poprvé poraženi Francií a následně taky Polskem v zápase o bronzové kovy.

    O dva roky později, když Wilbek začal v přechodové fázi vstřikovat do týmu čerstvou krev s vysoce talentovanými juniorskými hráči, přišlo Dánsko o zlatou medaili ve finálovém utkání proti Francii. Tento turnaj byl "zrozením" současného týmu, kde se objevili dva noví lídři: dirigent hry Mikkel Hansen, který se stal nejlepším světovým házenkářem v roce 2011. Na tomto turnaji se v pozitivním světle předvedl také mladý brankář Niklas Landin, který je v současné době nejlepším brankářem na světě.

    Zisk nešťastné stříbrné medaile posílil dánské ambice a naděje na EHF EURO 2012 v Srbsku. Dánsko se opět dostalo až do semifinále, kde porazilo Španělsko díky "Mr. Hammer" Mikkel Hansen, ale pak stál před Dány obrovský úkol! Dáni totiž museli před zběsilým davem, který čítal 21.000 fanoušků, čelit ve finále hostitelské zemi přímo v Bělehradě! Ale Dánové zůstali chladní jako led a vzali svou druhou evropskou trofej od roku 2008.

    Olympijské hry v Londýně 2012 se staly pro Dány nešťastné. Tam totiž vypadli hned ve čtvrtfinále proti celkovým stříbrným medailistům ze Švédska.

    Ale v roce 2013 byli zpátky na koni, když hráli svůj skvělý turnaj ve Španělsku. Stejně jako na mistrovství Evropy 2012 došli Dánové na MS ve Španělsku až do ostře sledovaného finále. Dáni ale selhali tak, jak nikdy předtím. Španělsko pod vedením legendárního trenéra Rivery, který v současné době působí na trenérské lavičce Kataru, rozstřílelo severský stát v utkání o zlato 35:19.

    Dánové byli v šoku, ale ambice zůstávaly vysoké. Dánsko chtělo ukázat svou pravou tvář na domácí půdě na mistrovství Evropy 2014. V celém turnaji letělo Dánsko na křídlech úspěchu. Dánským házenkářům však přistřihli křídla Francouzi, kteří museli Seveřany po skončení šampionátu snad budit i ve snech! V 17. minutě prvního poločasu si svěřenci Caludeho Onesty vybudovali hned dvouciferný náskok 17:7. Finálové utkání nakonec skončilo pohromou, když si hostitelská země odnášela drtivou porážku 41:32. Tato událost znamenala pro legendárního Wilbeka poslední trenérskou šanci získat další zlatou medaili. Wilbek oznámil poměrně brzy svůj úmysl odstoupit z pozice koučování a v dubnu převzal roli sportovního ředitele dánské federace.

    Jeho nástupce Gudmundur Gudmundsson, který začínal svou misi na konci června, je dobře známý ve světě házené. Svého největšího úspěchu dosáhl s Islandem na olympiádě v Pekingu. V roce 2008 dosáhl olympijského finále proti Francii, kde si ostrovní stát připsal do své sbírky úspěchů vůbec první medaili. Islanďané se tehdy ve finálovém zápase postavili Francii, která sice brala olympijské zlato, ale i tak to byla pro Island historicky první medaile.

    Gudmundsson, který trénoval německý klub Rhein Neckar Löwen, je známý pro svou schopnost integrovat talenty do svých týmů. A stejně jako Wilbeka před několika lety čekají Gudmundssona některé změny. Bude muset nahradit hráče jako pivot Michael V. Knudsen, který ukončil svou mezinárodní kariéru! Současný kouč dánské reprezentace však má opravdu z čeho vybírat. Zásoba talentů v Dánsku je totiž stejně velká jako nikdy předtím.

    Mistrovství světa v Kataru:

    Seveřani z Dánska nastoupili ve své premiéře letošního mistrovství proti argentinským házenkářům. V tomto utkání se Argentina postarala o největší senzaci letošního šampionátu, když si po výsledku 24:24 odnášela svůj první bod. Ve druhém utkání se Dáni postavili Saúdské Arábii, kterou rozstříleli 38:18. Ve třetím souboji čekalo Dány na katarské palubovce Německo. Z této dramatické podívané však ani jeden z týmů neodcházel vítězně. Dáni se totiž po remíze 30:30 podělili se zástupci nejbohatší házenkářské ligy světa o body. V posledním zápase čelili Dáni ruským házenkářům, které nakonec porazili rozdílem tří branek 31:28.
     
    Dnešním hracím dnem nám všechny celky uzavřou definitivně své působení v základních skupinách. Jedním z posledních utkání bude také souboj polských házenkářů s představiteli typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Se soupeřem s velmi kvalitní obranou a velmi dobrým přechodem do rychlých útoků. O kom je řeč? Samozřejmě o stříbrném týmu z posledního mistrovství Evropy, tedy Dánsku!


    Boje v základních skupinách nám zamířily do již zmiňované cílové rovinky. Pojďme si už tedy všichni společně představit oba dnešní soupeře.
    Dauhá, hlavní město Kataru vzniklo z arabského Ad-Dawha, což znamená "Velký strom"

     
    24. mistrovství světa v házené probíhá ve dnech 15. ledna – 1. února v Kataru. Mistrovství se zúčastní 24 mužstev, rozdělených do čtyř šestičlenných skupin. První čtyři týmy postoupí do play off, kde se bude hrát o medaile. Týmy, které v základní skupině skončí na pátém až šestém místě, budou hrát o 17. – 24. místo (tzv. Prezidentský pohár). Titul mistra světa obhajuje tým Španělska.


    Vítěz letošního světového šampionátu se přímo kvalifikuje na olympijské hry v Riu de Janeiru 2016 a na mistrovství světa 2017.
    Oficiální hymna mistrovství, na které se podílela i Ewa Farna

     
    Celý házenkářský svět upírá od minulého týdne svou pozornost snad k nejpompéznějšímu házenkářskému šampionátu v dějinách, který uspořádali arabští šejkové v prosluněném Kataru! Všechna utkání z této nablýskané slavnosti, která se poprvé uskutečnila v oblasti Perského zálivu, máte možnost sledovat prostřednictvím našich textových on-line přenosů!
     
    Dovolte, abych Vás dnes ještě jednou přivítal u dnešního utkání mezi severskými házenkáři z Dánska a házenkáři reprezentující Polsko.
     
    Nyní jsou hlasatelem Lusail Multipurpose Hall vyvolávána jména jednotlivých aktérů dnešního utkání. My si je pojďme společně ukázat!
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Landin, Christiansen, Larsen, Mortensen, Eggert , Schmidt, Spellerberg, Green, Noddesbo, Svan, Lindberg , Toft R, Mollgaard, Sondergaard, Toft Henrik, Hansen

    Polsko: Szmal, Lijewski, Orzechowski, Bielecki, Rojewski, Wisniewski, Jurecki Bartosz, Jurecki Michal, Wyszomirski, Grabarczyk, Jurkiewicz, Syprzak, Daszek, Szyba, Chrapkowski

    Rozhodčí: Milosevic, Gubica (oba Chorvatsko).
     
    Nyní přijdou na řadu státní hymny obou zúčastněných zemí.
     
    Jako první si vyslechne svou národní hymnu stříbrný tým z posledního mistrovství Evropy, tedy tým Dánska.
     
    Svou hymnu si také vyslechnou házenkáři Polska.
     
    Seveřané z Dánska nastoupí do dnešního utkání v tradičních bílých dresech. Polští házenkáři pak v dresech červených.
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    Výhodu úvodního výhozu od středové čáry měli polští házenkáři, kteří tak podnikli svůj první postupný útok v dnešním utkání. (0:0)
     
    1
    Polští hráči krouží kolem brankoviště soupeře. Co vymyslí hned na úvod zápasu? (0:0)
     
    1
    K míči se dostal v polském útoku Bielecki, ale jeho střela byla příliš uspěchaná. Dánsko následně přešlo do rychlého útoku, ale Dánům selhala útočná koncovka. (0:0)
     
    2
    Výborná obrana ještě lepší rychlý útok. Díky těmto dvěma bodům se Dánsko posunuje do vedení. V rychlém útoku poslali dánští hráči do zakončení Eggerta, který se stal autorem první branky v utkání. (1:0)
     
    3
    Dánové to ve svém dalším útoku zkoušeli hrou přes křídla a to byla šťastná volba! Z křídla prolétl šikmo ke středu brankoviště Svan Hansen, který se rozhodl pro zakončení na delší tyč. Polský trenér okamžitě reaguje oddechovým časem. (2:0)
     
    4
    Dánsko zažívá výborný vstup do dnešního utkání. Nejlepší brankář světa Landin opět zastavuje fantastickým zákrokem nacvičenou akci polských házenkářů a posílá tak své spoluhráče na opačnou stranu palubovky. (2:0)
     
    4
    Rychlý přechod dánského útoku byl úspěšně završen brankou Toft Hansena, který se dostal za záda bránících hráčů Polska a bezpečně svůj náskok z šestky proměnil. (3:0)
     
    5
    Za bránění v brankovišti byl proti Dánům nařízen sedmimetrový hod, který byl úspěšně proměněn z rukou Jureckeho. (3:1)
     
    6
    Dánům se opět podařilo dostat do rychlého útoku, který je posunul do tříbrankového vedení. V roli úspěšného střelce utkání se nám v této situaci představil Mads Christiansen . (4:1)
     
    7
    Fantastická rána polského bombéra! Chrapkowski po výskoku na devíti metrech vymetl růžek dánské brány. Jenže na to Dánsko okamžitě odpovídá rychlou brankou. (5:2)
     
    8
    Polsko sehrálo dobře nacvičenou akci přes spojky, která se postarala o snížení stavu na rozdíl dvou branek! Mariusz Jurkiewicz se u hranice čáry volného hodu pověsil vysoko nad dánskou obranu a poslal svou ráznou střelu za záda brankáře Landina. (5:3)
     
    9
    Seveřané rozjíždí svůj další útočný kolotoč, který byl ale následně zastaven atakem na devítce. Následovat tedy bude volný devítimetrový hod pro Dánsko. (5:3)
     
    10
    Jenže Dánsko hned po rozehrávce ztrácí míč, čehož bez váhání využil Rojewski ve svém úprku na bránu. (5:4)
     
    11
    Polští házenkáři si zahrají v početní nevýhodě. (5:4)
     
    11
    Dánský útok vybídl ke střele Svan Hansena, který po náskoku z křídla zakončil k delší tyči. (6:4)
     
    12
    Polskému útoku výborně zafungovala hra přes spojky, která přinesla své ovoce! Polské spojce se podařil průnik z levé strany, který zajistil nadějnému týmu snížení na nejtěsnější rozdíl jediné branky. (6:5)
     
    13
    Poláci tak přežili své první oslabení úspěšně a opět útočí! (6:5)
     
    14
    A je srovnáno! Rojewski se v polském útoku připnul nad obranný blok bránících Dánů a prezentoval se fantastickou ránou, proti které neměl nejlepší brankář planety šanci! (6:6)
     
    15
    Ano, tohle je přesně typický rychlý severský styl házené. Dáni opět zažívali fantastickou přechodovou fázi, kterou ve finále nekompromisně zakončil rychlou trefou Toft Hansen. (7:6)
     
    16
    Utkání se hraje ve vysokém tempu! Na obou stranách palubovky padly bleskové branky. Nyní mají míč ve své moci Dáni. (8:7)
     
    17
    Tak to byla rána, která měla světové parametry! Kanonýr francouzského klubu Paris Saint – Germain, Mikkel Hansen, se připnul na desíti metrech do vzduchu a jeho atraktivní ránu po ruce nedokázal zastavit ani vysoký blok bránících hráčů. (9:7)
     
    18
    Ale Poláci se postarali v krátkém sledu o dvě velice rychlé akce, které nám uvedly utkání do nerozhodného stavu. (9:9)
     
    19
    Dánsko otáčí opět vývoj utkání na svou stranu zásluhou atraktivní rány z přetažení, která vyšla ze střelecké ruky Sondergaarda. (10:9)
     
    20
    Dvacátá minuta první půle opět nemá vítěze! Dánskému hráči se ve snaze přejít do útoku překlopil míč mezi prsty, čehož okamžitě na křídle využil Chrapkowski. (10:10)
     
    21
    Dáni se dostali do rychlého přečíslení, které bylo perfektně zakončeno brankou z rukou Laugeho. (11:10)
     
    22
    Bránící hráči Dánska zkoušejí kombinovaný systém 5 + 1 (pět obránců brání osobně, jeden obránce brání zónově na 9m). (10:10)
     
    23
    Dánská ofenziva výborně kombinovala hru přes spojky, odkud zazářil krásnou ránou Mensah Larsen. (12:10)
     
    24
    Dánští hráči založily rychlý útok opět výbornou obranou a dostávají se tak zásluhou Laugeho do tříbrankového vedení. (13:10)
     
    24
    Skupina dánských hráčů se řítila proti nezorganizované vracející se obraně polského celku a zakončila svůj tah na bránu brankou z rukou Svan Hansena. Tímto rychlým útokem Dáni utíkají do čtyřbrankového vedení. (14:10)
     
    25
    Jenže Poláci byli v svých útocích také velice aktivní a korigují na rozdíl dvou branek. O poslední branku se postaral z náskoku křídla Wisniewski, který zakončil svůj střelecký pokus brankou k delší tyči. (14:12)
     
    26
    Dánský trenér si žádá oddechový čas. (14:12)
     
    27
    Taktické pokyny jsou rozdány a hra nám může pokračovat postupným útokem Dánska. (14:12)
     
    28
    Severský celek však nejeví žádný zřetelný pokus o zakončení a rozhodčí tak vysílají varovný signál pro pasivní hru. (14:12)
     
    29
    Larsen však zachoval v dánském útoku chladnou hlavu a prosadil se nádhernou ránou, která šla po ruce. (15:12)
     
    29
    Probíhá posledních deset vteřin prvního poločasu. (15:12)
     
    29
    Dánsko bude mít k dispozici sedmimetrový hod! (15:12)
     
    30
    Na exekuci zmiňované sedmičky byla vyslána hvězda německého klubu SG Flensburg-Handewitt, Eggert, který vyškolil polského brankáře technickou střelou přes prsty. (16:12)
     
    30
    První poločas skončil. (16:12)
     
    31
    Začal druhý poločas. (16:12)
     
    31
    Druhý poločas byl zahájen výhozem severských házenkářů, kteří tak mají ve svých rukou první postupný útok druhé třicetiminutovky. (16:12)
     
    31
    Postarají se Dáni opět o nějakou senzační akci, kterých je v dnešním utkání nespočet? Tak na to si počkejme! (16:12)
     
    31
    Ale Dánsko se ve svém prvním útoku příliš neohřálo, naopak Polsko poslalo do rychlého zakončení Jureckeho, který se stává autorem první branky druhé půle. (16:13)
     
    32
    Poláci zažívají výborný vstup do druhého poločasu! Dáni přišli po chybném zpracování míče o svůj útok, což okamžitě potrestal brankou z rychlého útoku Rojewski. (16:14)
     
    33
    Chorvatští rozhodčí odebírají dánským házenkářům po útočné chybě míč, ale Poláci svou možnost nevyužili! (16:14)
     
    34
    Famózní rána dánského úderníka Hansena! Dánská hvězda to zkusila ze své parkety spojky přes dvojblok a prosadila se bezkonkurenční ránou z přetažení na kratší tyč. (17:14)
     
    35
    Po útočném zaváhání Polska se dostali Dáni do rychlého útoku, který byl nekompromisně završen brankou z rukou Mortensena. (18:14)
     
    35
    Za zákrok za hranicí pravidel vidí Jurkiewicz dvouminutový trest. (18:14)
     
    35
    Dáni své početní výhody bleskově využívají! Mikkel Hansen to vzal na devíti metrech na sebe a přesnou pravačkou se trefuje mezi tři tyče! (19:14)
     
    36
    Seveřané jsou střelecky při chuti! Dánský útok adresoval míč do rukou Lindberga, který svůj let nad brankovištěm završil dvacátou brankou dánského výběru. (20:14)
     
    36
    Poláci již hrají v šesti a to okamžitě využívá krásnou brankou Rojewski. (20:15)
     
    37
    Rojewski si po náskoku z postu pivota vylámal zuby na skvěle chytajícím dánském brankáři. (20:15)
     
    38
    A to byl nyní hráč hvězdného klubu FC Barcelona Handbol, Jesper Noddesbo, který získal střelecké sebevědomí a posílá Dány do šestibrankového vedení. (21:15)
     
    39
    Ano! Dáni opravdu potvrzují, že jsou představiteli typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Také s velmi kvalitní obranou a velmi dobrým přechodem do rychlých útoků. Dánský náskok díky tomuto krásnému stylu hry rapidně roste! Dánům se opět podařil výborný přechod do rychlého útoku, na jehož konci zazářil krásnou trefou dánská dirigent hry Mikkel Hansen. Polská lavička na tento vývoj okamžitě reaguje oddechovým časem! (22:15)
     
    40
    Za zmaření jasné brankové příležitosti byl ve prospěch Polska nařízen sedmimetrový hod, ve kterém se nemýlil Bartosz Jurecki. (22:16)
     
    41
    Dáni stříleli ze spojek, ale zakončeno bylo nakonec pivotmanem! Odraženého míče se na postu pivota zmocnil Noddesbo, který excelentní trefou provětral síť polského strážce brány. (23:16)
     
    42
    Ale Poláci střílí dvě bleskové branky! O tu poslední se postaral ze samostatného úniku na bránu Szyba, který v současné době hájí barvy dresu slovinského klubu Gorenje Velenje. (23:18)
     
    43
    Noddesbovi zavál střelecký vítr do plachet! Bronzový účastník loňského Final4 se prosadil po náskoku z brankoviště. (24:18)
     
    44
    A to budou dvě minuty a sedmimetrový hod pro Polsko! (24:18)
     
    44
    Na sedmičku byl vyslán neomylný exekutor sedmimetrových hodů, kterým je v dnešním utkání bezesporu Bartosz Jurecki. Úspěšný polský střelec nedal nejlepšímu světovému čaroději mezi tyčemi šanci. (24:19)
     
    45
    Nádherná útočná spolupráce polských spojek vyústila ve dvacátou branku tohoto týmu. (24:20)
     
    46
    Poláci to zkoušeli hrou přes křídla, ale polského křídelníka zastavil přešlap. (24:20)
     
    47
    Dáni však na křídlech úspěšnější! Polská obrana nedokázala na křídle uhlídat rychlonohého Hanse Lindberga, který se rozhodl pro zakončení na horní tyč. (25:20)
     
    48
    Polská odpověď přišla velice rychle z rukou Jurkiewicze. (25:21)
     
    49
    Druhý poločas patří jednoznačně ostřílenému matadorovi španělského klubu FC Barcelona Handbol! Jesper Noddesbo se nyní dostal ze sevření bránících Poláků a rozhodl se pro chytré zakončení technickým obstřelem. (26:21)
     
    50
    Po Noddesbovi má zlatou ruku opět dánský ostrostřelec Hans Lindberg, který posílá severský tým do šestibrankového vedení. (27:21)
     
    50
    Dání si zahrají v pěti mužích na palubovce! Za zákrok za hranicí pravidel vidí dvě minuty Henrik Toft Hansen. (27:21)
     
    50
    Fantastický moment Jureckeho, který se pověsil nad obranný blok Dánů a prosadil se prudkou ránou k dolní tyči. Jenže na to okamžitě přišla rychlá střelecká odpověď od Hanse Lindberga, který se prosadil z šestimetrové vzdálenosti. (28:22)
     
    51
    Dánsko to zkouší taktikou na dva vysunuté bránící hráče, která jde nazvat jako pressing. Rozehru soupeře nyní systematicky ničí dva vysunutí hráči, které se snaží donutit soupeře k chybě a vyrazit do protiútoku. Obranný styl 2:4 má však logicky i jasnou nevýhodu a to více prostoru na brankovišti. (28:22)
     
    52
    Dánská obrana zásluhou tohoto obranného systému zaznamenala úspěch a stříbrný tým z posledního mistrovství Evropy přechází do útoku. (28:22)
     
    53
    Polský brankář neměl příliš práce se střeleckým pokusem Dánska a na opačnou stranu palubovky tak přechází Polsko, které se hned prosazuje po náskoku z šestky zásluhou dobré střelecké ruky Bartosze Jureckeho. (28:23)
     
    54
    Dánská strana si vyžádala oddechový čas. (28:23)
     
    54
    Dánsko má opět velice dobrý útočný rytmus! Nyní byl k vidění fantastický moment dánského Madse Mensaha Larsena! Opravdu neuvěřitelné vedení ruky a nádherná rána severského házenkáře, který se dostal na devíti metrech do výskoku a jeho prudká střela proplachtila mezi tři tyče. (29:23)
     
    55
    Za tahání za soupeřův dres byl na dvě minuty vyloučen ze hřiště Toft Hansen, navíc bude mít Polsko k dispozici sedmimetrový hod. (29:23)
     
    55
    Na sedmimetrový hod dokráčel Bartosz Jurecki, který s přehledem proměňuje. Statistika jeho sedmimetrových hodů je prozatím 4/4. (29:24)
     
    56
    Za zmaření jasné brankové příležitosti bylo Polsko trestáno sedmimetrový hodem. Na sedmičku se postavil Lindberg, který promyšlenou střelou vyškolil polského strážce brány. (30:24)
     
    57
    Země reprezentující Polsko ale okamžitě nalézá odpověď a snižuje své manko na rozdíl pěti tref. (30:25)
     
    57
    Polský hráč šel na levé spojce kolmo do obrany a v pravém okamžiku dal míč na vedlejší spojku, kde stál připravený hráč polského klubu KS Vive Tauron Kielce Bielecki, který po výskoku z devítky vymetl růžek dánské brány. (30:26)
     
    58
    Dáni zakončili svůj útok sedmimetrovým hodem, který byl opět úspěšně proměněn Lindbergem. (31:26)
     
    59
    Odraženého míče se na šestce zmocnil osamocený Syprzak, který po svém náskoku z postu pivota uzavřel utkání na konečných 31:27. (31:27)
     
    60
    Konec zápasu. (31:27)
     
    V dnešním utkání poráží představitelé typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru polské házenkáře čtyřbrankovým rozdílem.

    Lepší vstup do utkání zažil severský tým, který se dostal hned ve čtvrté minutě první půle do tříbrankového vedení. Nejen do této doby doslova čaroval mezi třemi tyčemi nejlepší brankář planety Landin, který nepustil za svá záda jedinou trefu. Na skvěle chytajícího Landina našel recept o minutu později Bartosz Jurecki, který se stal úspěšným exekutorem prvního sedmimetrového hodu země reprezentující Polsko. Seveřané si dokázali držet tří a následně dvoubrankový odstup přibližně do deváté minuty první půle. V desáté minutě Polsko zlepšilo svou útočnou hru a přiblížilo se svému soupeři na nejtěsnější rozdíl jediné branky. V polovině první třicetiminutovky se podařilo Polákům zásluhou Rojewskeho dokonce srovnat, ale Dáni následně opět obrátili utkání ve svůj prospěch. Dánské vedení však už nebylo tak výrazné jako na začátku. Poláci se v těchto momentech pokoušeli o zlom v zápase, ale rychlí Seveřané v čele se skvěle chytajícím Landinem nedovolili převzít soupeři utkání na svou stranu. Dánsko naopak uteklo díky své krásné severské hře do výraznější vedení, které ukazovalo na konci prvního poločasu rozdíl čtyř branek 16:12. Polákům se poměrně podařil vstup do druhého poločasu, když dokázali stáhnout brankovou ztrátu na rozdíl dvou tref. To bylo ale také vše, co Polsko svedlo. Stříbrný tým z loňského mistrovství Evropy se i ve druhém poločase prezentoval velmi kvalitní obranou a velmi dobrým přechodem do rychlých útoků a protiútoků. Dánsko si tak po dobu trvání druhého poločasu dokázalo držet bezpečný brankový odstup, který se Polákům nepodařilo ani přes veškerou snahu a bouřlivou podporu z řad početné skupiny fanoušků zlomit. Dáni si tak tímto výsledkem zajistili druhé místo ve skupině D. Země reprezentující Polsko, kde kvalita házené již dlouhodobě vzkvétá, odchází do dalších atraktivních bojů z konečné třetí pozice.

    Sestavy a branky dnešního utkání:

    Dánsko: Landin, Christiansen 2, Larsen 3, Mortensen 1, Eggert 2/1, Schmidt 1, Spellerberg, Green, Noddesbo 4, Svan 4, Lindberg 6/2, Toft R, Mollgaard, Sondergaard 2, Toft Henrik 2, Hansen 4¨

    Polsko: Szmal, Lijewski, Orzechowski, Bielecki 1, Rojewski, Wisniewski 2, Jurecki Bartosz 5/4, Jurecki Michal 4, Wyszomirski, Grabarczyk, Jurkiewicz 1, Syprzak 3, Daszek 2, Szyba 2, Chrapkowski 2

    Vyloučení: 5:3

    Sedmimetrové hody: 3/3:4/4 (21:59:18)

    Martin Petřek

    Dánsko: Landin, Christiansen, Larsen, Mortensen, Eggert , Schmidt, Spellerberg, Green, Noddesbo, Svan, Lindberg , Toft R, Mollgaard, Sondergaard, Toft Henrik, Hansen
    Polsko: Szmal, Lijewski, Orzechowski, Bielecki, Rojewski, Wisniewski, Jurecki Bartosz, Jurecki Michal, Wyszomirski, Grabarczyk, Jurkiewicz, Syprzak, Daszek, Szyba, Chrapkowski

    Rozhodčí: Milosevic, Gubica (oba Chorvatsko)
    bahis siteleri