Obří slalom - ženy, 2. kolo, Vail/Beaver Creek Vítěz: A. Fenningerová (AUT) (kon.) | Obří slalom - muži, 1. kolo, Vail/Beaver Creek Vítěz: M. Hirscher (AUT) (kon.)
Obří slalom - muži, 2. kolo, Vail/Beaver Creek Vítěz: T. Ligety (USA) (kon.)
konec
Obří slalom - muži, 2. kolo, Vail/Beaver Creek

Vítěz: T. Ligety (USA)

Pátek 13.02.2015, 22:15MS v alpském lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:15.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu Mistrovství světa v alpském lyžování v amerických lyžařských střediscích Vail/Beaver Creek.
     
    Mistrovství světa se nám pomalu, ale jistě, chýlí ke konci. Muži z rychlostních disciplín "přesedlávají" na disciplíny točivé a před sebou mají už jen dva závody – dnešní obří slalom a poté klasický slalom speciál.
     
    Pořadí po 1. kole:
    1. Marcel HIRSCHER (AUT) 1:15,18
    2. Roberto NANI (ITA) +0,18
    3. Felix NEUREUTHER (GER) +0,23
    3. Alexis PINTURAULT (FRA) +0,23
    5. Ted LIGETY (USA) +0,24
    6. Matts OLSSON (SWE) +0,48
    7. Tim JITLOFF (USA) +0,61
    8. Philipp SCHÖRGHOFER (AUT) +0,67
    9. Henrik KRISTOFFERSEN (NOR) +0,80
    10. Victor MUFFAT- JEANDET (FRA) +0,82
    11. Marcus SANDELL (FIN) +1,00
    12. Davide SIMONCELLI (ITA) +1,14
    13. Filip ZUBČIČ (CRO) +1,16
    14. Carlo JANKA (SUI) +1,18
    15. Stefan LUITZ (GER) +1,24
    16. Fritz DOPFER (GER) +1,41
    17. Dustin COOK (CAN) +1,42
    18. Florian EISATH (ITA) +1,46
    19. Gino CAVIEZEL (SUI) +2,02
    20. Samu TORSTI (FIN) +2,22
    21. Tommy FORD (USA) +2,23
    22. Brennan RUBIE (USA) +2,30
    23. Kryštof KRÝZL (CZE) +2,32
    24. Elia ZURBRIGGEN (SUI) +2,35
    25. Giovanni BORSOTTI (ITA) +2,36
    26. Trevor PHILP (CAN) +2,44
    27. Phil BROWN (CAN) +2,53
    28. David CHODOUNSKI (USA) +2,68
    29. Justin MURISIER (SUI) +2,93
    30. Calle LINDH (SWE) +2,98
    36. Martin VRÁBLÍK (CZE) +3,89
    38. Andreas ŽAMPA (SVK) +4,27

    ...
    Adam ŽAMPA (SVK) – nedokončil.
     
    První kolo závodu dopadlo nejlépe pro zřejmě největšího favorita Marcela Hirschera, který vyhrál s časem 1:15,18 minuty a na překvapivě druhého Roberto Naniho má náskok osmnáct setin. Poté už následuje trojice favoritů – Felix Neureuther z Německa a Alexis Pinturault z Francie na třetím místě se shodnou ztrátou 23 setin a o jen o setinku více ztrácí pátý Ted Ligety z USA. Zklamáním je obří slalom v podání Fritze Dopfera, který figuruje až ve druhé desítce výsledkového pořadí.
     
    České barvy může těšit, že mezi první třicítku vklouznul Kryštof Krýzl, a to z třiadvacáté pozice. Naopak za třicítkou nejlepších byl šestatřicátý Martin Vráblík a o dvě pozice horší Andreas Žampa. Jeho bratr Adam Žampa svůj závod nedokončil.
     
    Přidá Marcel Hirscher po zlatu v Superkombinaci i nejcennější kov v obřím slalomu? To se začneme dozvídat od 22:15, kdy začne finálová runda.
     
    30
    Calle Lindh právě odstartoval na trať a zatím si vede dobře, čistá jízda a naprosto přehledná.
     
    30
    Bohužel Calle Lindh projel posledním mezičasem hodně rozhozen a neprojel cílovou páskou.
     
    29
    Justin Murisier je samozřejmě po dojetí do cíle první, uvidíme, na co bude jeho čas 2:38,95 stačit.
     
    28
    David Chodounsky ale od začátku ztrácí a nevypadá to, že by měl domácí fanoušky nějak příliš potěšit.
     
    28
    Nakonec to Chodounskému stačilo, v cíli je první o pět seti sekundy, ale myslím si, že tohle nebude stačit na dlouhé vedení.
     
    27
    A myslím si, že je jasno, že Chodounsky půjde z piedestalu. Kanaďan Phil Brown totiž jede naprosto skvěle a vypadá to, že bude ve vedení.
     
    27
    Krásný čistá jízda kanadského závodníka jej vynáší na první pozici s náskokem téměř jedné sekundy před Chodounskym. Opravdu skvostná jízda.
     
    26
    Tak Kanaďané teď velmi velmi válejí. Jestli jel Brown výborně, tak Trevor Philp jede mnohem lépe. Na druhém mezičase má náskok již 59 setin, na startu měl s Brownem stejný čas.
     
    26
    Pořadí na prvním místě se nyní mění každou jízdou, jenže není se čemu divit. Na rozdíl od Chodounského předvedl před chvílí Brown bezchybnou jízdu, ale Trevor Philp přidal ještě rychlost a vede o 58 setin před svým reprezentačním kolegou.
     
    25
    Na trati máme Giovanniho Borssotiho, který měl na Philpa náskok 8 setin sekundy.
     
    25
    Borsotti sice na prvním mezičase svůj náskok lehce zvýšil, ale poté udělal chybu ve střední části trati trati a jeho náskok se rázem vypařil. V cíli je nakonec až na třetí pozici za oběma Kanaďany.
     
    24
    Elia Zurbriggen zajel podobnou jízdu jako Borsotti. Za začátku to bylo ještě dobré, ale poté nejel čistý závod. Hodně nevyrovnané to bylo z jeho strany, v cíli navíc i ztrácel tempo. Ve výsledku je až čtvrtý a Philp jde dopředu.
     
    23
    Sesadí dvojici Kanaďanů z čela český závodník Kryštof Krýzl?
     
    23
    Kryštof už je na trati a na prvním mezičase je to dobré. Ale to bylo i u ostatních jezdců.
     
    23
    Kryštof jede zatím velmi čistou jízdu, ale ve střední pasáži mu lehce ubývají síly. Je znát, že mimo sjezdu nastoupil český reprezentant do všech závodů.
     
    23
    Dvojici kanadských reprezentantů sice Kryštof Krýzl nesesadil, ale zatím je na pomyslné bedně. Třetí místo znamená, že ve finále bude nejhůře na pětadvacáté pozici.
    Jízda Kryštofa Krýzla
     
    22
    Nyní uvidíme dvojici amerických závodníků.
     
    22
    Brennan Rubie tedy nejen nejlepší jízdu. Od začátku to bylo z jeho strany hodně rozhozené, vypadalo to, jako by na trati vůbec nechytil rytmus. Řadí se až za Kryštofa Krýzla na čtvrtou pozici.
     
    21
    V čele výsledkového pořadí je nyní trojice zámořských (a vlastně i domácích) závodníků. Trevor Philp stoupá pořadím stále výše, o tom tedy žádná, ale jeho a Phila Browna rozseknul Tommy Ford, v cíli na průběžném druhém místě. Jeho ztráta byla jen 21 setin, dá se čekat, že Philp bude zanedlouho sesazen.
     
    20
    A Phil Brown již není ani na třetím místě. Do cíle se totiž doslova přihnal Samu Torsti a, i když mu v závěru také docházely síly, nakonec ubojovat průběžnou třetí pozici.
     
    19
    Gino Caviezel ze Švýcarska je na tom hodně zle, jemu tedy jízda vůbec nesedla. Na oko se sice zdá, že to bylo velmi čisté a hezké, ale chyběla hlavně rychlost. Až osmé místo v cíli je pro Švýcara hodně velké zklamání. Kryštof Krýzl si tak oproti prvnímu kolu nepohorší.
     
    18
    Florian Elisath měl na Trevora Philpa náskok již hodně velký a vzhledem k tomu, že jel velmi čistě a hezky, máme tu vedoucího závodíka. Ital ztratil polovinu ze svého náskoku osmadevadesát setin a vede o 49 setin před Philpem.
     
    17
    Nyní může svého kolegu pomstít Dustin Cook.
     
    17
    Dustin Cook ztrácí na posledním mezičase jen čtyři setiny, toliko byl jeho náskok. To bude hodně těsné.
     
    17
    Ale nakonec to nevyšlo. Florian Eisath je na prvním místě, Cook se zařazuje na pozici druhou o půlsekundy. Třetí je pak stále Trevor Philp, který půjde nejhůře na dvacátou pozici, což bude zlepšení o šest míst oproti prvnímu kolu.
     
    16
    Fritz Dopfer si určitě první kolo za rámeček nedá. Co to druhé?
     
    16
    Fritz Dopfer si nepolepší ani v kole druhém. Od druhého mezičasu se držel na třetí pozici, která mu také patří v cílovém účtování. Samozřejmě svůj závod má odjeto pouze 15 závodníků, druhá polovina půjde teprve po komerční přestávce na plac.
     
    15
    Stefan Luitz si nevedl příliš dobře, to si pojďme říct na roviínu. Vypadá to, že možná se začíná projevovat počáteční rozbitost trati. Spolu s jeho nečistou jízdou mu nyní patří až sedmá pozice.
     
    14
    Carlo Janka určitě bude chtít výš než na čtrnáctou pozici po prvním kole.
     
    14
    A Janka jede zatím výborně. Na druhém mezičase sice svůj náskok téměř ztratil, ale na třetím má k dobru jednadvacet setin.
     
    14
    Co k tomu říct? Ve finále se Janka dopustil nečisté jízdy a zaplatil tím až druhou pozicí se ztrátou 46 setin na Eisatha.
     
    13
    Na trati máme i chorvatského talenta Filipa Zubčiče.
     
    13
    Zubčič sice v cíli rozhazuje rukama, ale potřeboval hlavně sebrat zkušenosti. Je to jeho první pořádná velká akce. Nejhůře bude na sedmnácté pozici, protože je nyní v cíli pátý.
     
    12
    Davide Simoncelli by si jistě přál sesadit Floriana Eisatha z průběžného prvního místa.
     
    12
    No ale s touhle jízdou to určitě nepůjde. Krátce za třetím mezičasem jej totiž jedna z branek trošku rozhodila, což hned bylo vidět na jeho jízdě, navíc Eisath měl před šesti závodníky lepší trať. Také Simoncelli v cíli rozhazuje rukama, je totiž až sedmý.
     
    11
    Marcus Sandell z Finska svojí pozici po prvním kole neudrží. Z jedenáctého místa se propadne, bude zatím nejhůře patnáctý. Otázka je, jestli Seveřan čekal lepší pozici, v cíli nedává emoce znát, ale to téměř každý Fin.
     
    10
    Victor Muffat-Jeandet měl před Eisathem velký náskok, 64 setin. Bude to stačit?
     
    10
    Muffat-Jeandet se pere z tratí statečně, svůj náskok zatím navyšuje.
     
    10
    Tak to bylo opravdu o chlup. Na třetím mezičase ještě Francouz vedl o jednašedesát setin, v cíli sesadil Floriana Eisatha díky času lepšímu o dvaadvacet setin. Je to tam, ale Italové mají jedno obrovské želízko v ohni, druhého muže po prvním kole.
     
    9
    Henrik Kristoffersen z Norska na Muffata-Jeandeta nebude mít ani náhodou, to je jasné hned. Již od prvního mezičasu ztrácel a nakonec mu jeho jízda vynesla až pátou pozici. Elitní desítka se mu nejspíše vyhne. Norovi se tato jízda nepodařila a je značně rozmrzelý, kupil chybu za chybou.
     
    8
    Pojďme se ale věnovat osmičce nejlepších!
     
    8
    Philipp Schörghofer si v cíli vymláti vztek na hůlce, kterou naštvaně mrštil o sníh. Nezajel špatnou jídzu, tedy po tři mezičasy, ale poté konec se mu nepodařil a spadl až na čtvrtou pozici. Asi i rakouští fanoušci čekali více, ale tíhu jejich nadějí ponese na bedrech Marcel Hirscher.
     
    7
    Tim Jitloff je jedním ze dvou amerických želízek v ohni.
     
    7
    Jitloff atakuje v polovině trati první místo!
     
    7
    Tak ne, nestačí to, ale Jitloff na chvíli rozjásal domácí fanoušky, jeho jízda nebyla nejhorší. Američan jde na průběžnou třetí pozici.
     
    6
    Matts Olsson jel parádně a samozřejmě si odnáší průběžnou první pozici. Švéd by se při troše štěstí mohl podívat na medaile, protože odstupy jsou opravdu velmi velmi malé!
     
    5
    Famózní jízda v podání Teda Ligetyho. Američan doslova rozhádal domácí fanoušky, jel naprosto skvěle, čistě, rychle a s náskokem 1,23 vteřiny útočí po své jízdě nejen na medaili, ale i na zlato. Neskutečné.
     
    5
    Když jsem viděl, jal Ligety šel do branky, tak jsem se zdráhal uvěřit, že nespadl. Jeho hrany dostaly tedy pořádně zabrat, ale udržely ho, a Ligety bude podle mě na prvním místě!
     
    4
    Alex Pinturault na Ligetyho nestačí, to je jasné. Proti jakékoliv jiné jídzě by to stačilo na vedení, ale ne proti Ligetymu. Pinturault se nemá za co stydět, ale Američan předvedl výkon z říše snů. Francouz je druhý se ztrátou 88 setin.
     
    3
    Felix Neureuther měl na Ligetyho náskok jednu jedinou setinu. Jak se s tím popasuje?
     
    3
    Němec tíhu okamžiku nezvládl a zařazuje se až na třetí místo za Ligetyho a Pinturaulta. Je možné, že Německo dnes bude bez medaile, protože nahoře je ještě Nani a hlavně Hirscher. Neureuther se na konci tratě trápil a na jeho umístění to je znát.
     
    2
    Obrovské překvapení prvního kola Roberto Nani je zde!
     
    2
    Roberto Nani své druhé místo neudrží. Druhá pozice by mu stačila k medaili, ale ta je nyní na hony vzdálená, přesně o 52 setin. Ani teoretickou naději na placku mít Ital nebude, protože mu v cíli patří páté místo. Naniho tam může těšít, že dnes bude překvapivě nejlepší i italských závodníků.
     
    1
    Ted Ligety nebo Marcel Hirscher?
     
    1
    Marcel Hirscher odstartoval velmi dobře, na prvním mezičase svůj náskok na Ligetyho lehce navýšil.
     
    1
    Jenže nyní již lehce ztrácí, to bude hodně těsné.
     
    1
    Marcel Hirscher jede stylem všechno nebo nic! Na posledním mezičase má náskok už jen osm setin sekundy. Ale myslím, si, že Ligety vyhraje, protože konec zajel fantasticky.
     
    1
    Ted Ligety k obrovské spokojenosti vyhraje obří slalom mužů na domácí trati v Beaver Creeku!
    Vítězná jízda Teda Ligetyho
     
    Po reklamní přestávce přijde na řadu ještě druhá třicítka lyžařů.
     
    Konečné pořadí:
    1. Ted LIGETY (USA) 2:34,16
    2. Marcel HIRSCHER (AUT) +0,45
    3. Alexis PINTURAULT (FRA) +0,88
    4. Felix NEUREUTHER (GER) +1,10
    5. Matts OLSSON (SWE) +1,23
    6. Roberto NANI (ITA) +1,41
    7. Victor MUFFAT-JEANDET (FRA) +1,55
    8. Florian EISATH (ITA) +1,77
    9. Tim JITLOFF (USA) +1,88
    10. Phillipp SCHÖRGHOFER (AUT) +2,12
    11. Carlo JANKA (SUI) +2,23
    12. Dustin COOK (CAN) +2,26
    13. Henrik KRISTOFFERSEN (NOR) +2,43
    14. Marcus SANDELL (FIN) +2,73
    15. Fritz DOPFER (GER) +2,85.
     
    31
    Erik Read se možná probojuje do elitní třicítky, jelikož je v cíli na osmadvacáté pozici se ztrátou 4,57 sekundy na Ligetyho.
     
    31
    Nyní to bude "odsýpat" velmi rychle, startovní intervaly jsou 40 vteřin.
     
    32
    Rasmus Windingstad rozhodně Reada neohrozí, končí na 31. místě.
     
    33
    Maartenu Meinersovi před prvním mezičasem naprosto vystřelila lyže a s druhým kolem se tak loučí.
     
    34
    Linus Strasser do druhého kola nenastoupil.
     
    35
    Charlie Raposo je zatím na posledním místě, ale cíl si splnil a dojel. Ztráta na Ligetyho je 7,85 sekund.
     
    36
    Martin Vráblík projel prvním a druhým mezičasem. Sice nikterak dobře, byl by někde kolem posledního místa, ale pak doslova zmizel z kamery, jelikož vyjel z trati a nedokončil.
     
    37
    Christian Simari Birkner je v cíli na poslední pozici, ale také dojel, což byl jeho cíl, protože nastoupil zatím do všech závodů letošního Mistrovství. V cíli je na 34. místě.
     
    38
    Andreas Žampa byl ze své jízdy lehce rozmrzelý, nakonec je to ztráta 7,30 vteřiny a umístění na přelomu třetí a čtvrté desítky.
     
    39
    Klemen Kosi neohrozí Andrease Žampu, je o jedno místo pod ním.
     
    40
    Jack Gower je na tom zatím nejhůře, jeho ztráta je 9,31 vteřin.
     
    41
    Stefan Prisadov se do cíle dostal lépe než Gower, a to o téměř jednu vteřinu. Patří mu tak 35. pozice. Andreas Žampa se tak stále drží na 32. místě.
     
    42
    Luc Henri Chevalier vypadnul před prvním mezičasem. Lucemburčan tak nedokončil závod.
     
    43
    Kristaps Zvejnieks je na v cíli na druhém místě od konce, také on si zřejmě nepolepší.
     
    44
    Ross Peraudo dokončil svůj závod po druhém mezičase, špatně si najel do branky a nevešel se do ní.
     
    45
    To Novozélanďan Adam Barwood je zatím na posledním, sedmatřicátém místě.
     
    46
    Dong-Hjun Jung jde hned za Barwooda na 38. místo.
     
    47
    Armand Marchand má v součtu ztrátu téměř 11 vteřin, ve finále je na posledním 39. místě.
     
    48
    Už to není pravda, poslední pozici bere Elias Kolega. Čtyřicáté místo.
     
    49
    Kolega měl ztrátu 11,51 vteřin, HjeonTae Kom dokonce 12,72 sekund. Poslední pozice pro Korejce.
     
    50
    Henrik Von Appen z Chile do cíle nedojel, vypadnul před třetím mezičasem.
     
    51
    Alex Beniaidze sice do cíle odrazil, ale jeho ztráta je 13,61 sekund – tedy zatím největší. Poslední pozice – 44. místo.
     
    52
    Co lyžař, to nyní zařazení na poslední pozici. 45. místo pro Igora Laikerta z Bosny a Hercegoviny, +14,47.
     
    53
    Rumunský závodník Alexandru Barbu toto sérii nepokazil, deficit přes patnáct sekund a poslední 46. místo.
     
    54
    William Vukelič přerušuje řadu lyžařů, kteří po svém dojezdu šli na poslední místo. Vukelič je třetí od konce, 45. pozice.
     
    55
    A Vukelič na 45. místě zůstane, protože Islanďan Kristgeirsson je poslední se ztrátou 15,44 vteřin.
     
    56
    Nicolas Carvalho jde za Kristgeirsson na poslední 49. místo.
     
    57
    To samé se dá říct o belgickém závodníkovi Jeroen Van Den Bogaertovi. První ztráta v součtu přes 16 sekund je tu, Bogaert má deficit dokonce 17,69 sekund.
     
    57
    Sung-Hjun Kjung měl stejná čas jako Bogaert, ale v cíli je nakonec o sekundu lepší a jde na předposlední pozici.
     
    59
    Předposledním lyžařem je Massimiliano Valcareggi, který před prvním mezičasem vypadl a cíl tedy neuvidí.
     
    60
    Dnešním posledním lyžařem Obřího slalomu je Igor Zakurdajev.
     
    60
    Zakurdajev zde v Beaver Creeku absolvoval snad všechny soutěže, do kterých mohl nastoupit. Obří slalom dojíždí na poslední pozici – 52. místo se ztrátou pod 20 vteřin (19,52).
     
    Konec
    Závod skončil, vyhrál jej Ted Ligety.
     
    Konečné pořadí:
    1. Ted LIGETY (USA) 2:34,16
    2. Marcel HIRSCHER (AUT) +0,45
    3. Alexis PINTURAULT (FRA) +0,88
    4. Felix NEUREUTHER (GER) +1,10
    5. Matts OLSSON (SWE) +1,23
    6. Roberto NANI (ITA) +1,41
    7. Victor MUFFAT-JEANDET (FRA) +1,55
    8. Florian EISATH (ITA) +1,77
    9. Tim JITLOFF (USA) +1,88
    10. Phillipp SCHÖRGHOFER (AUT) +2,12
    11. Carlo JANKA (SUI) +2,23
    12. Dustin COOK (CAN) +2,26
    13. Henrik KRISTOFFERSEN (NOR) +2,43
    14. Marcus SANDELL (FIN) +2,73
    15. Fritz DOPFER (GER) +2,85
    16. Filip ZUBČIČ (CRO) +2,86
    17. Davide SIMONCELLI (ITA) +2,89
    18. Trevor PHILP (CAN) +3,25
    19. Tommy FORD (USA) +3,46
    20. Stefan LUITZ (GER) +3,67
    21. Samu TORSTI (FIN) +3,73
    22. Phil BROWN (CAN) +3,83
    23. Kryštof KRÝZL (CZE) +3,85
    24. Giovanni BORSOTTI (ITA) +4,19
    25. Gino CAVIEZEL (SUI) +4,25
    26. Brennan RUBIE (USA) +4,31
    27. Elia ZURBRIGGEN (SUI) +4,49
    28. Erik REDA (CAN) +4,57
    29. David CHODOUNSKY (USA) +4,74
    30. Justin MURISIER (SUI) +4,79
    ...
    32. Andreas ŽAMPA (SVK) +7,30
    Martin VRÁBLÍK – nedokončll druhé kolo
    Adam ŽAMPA – nedokončil první kolo.
    Takto si Ted Ligety zajel pro třetí zlato v na MS v obřím slalomu po sobě
     
    Dnes jsme sledovali velký zápis do historie. Teg Ligety totiž z pátého místa po prvním kole zajel naprosto skvělé druhé kolo, na které nedokázal nikdo reagovat. Američan tak vyhrál dnešní Obří slalom na Mistrovství světa třikrát po sobě, což se v historii doposud nikomu nepodařilo!
     
    S konstatováním, že Ted Ligety vyhrál dnešní Obří slalom a zapsal se do historie, když jako první v historii vyhrál na Mistrovství světa tři stejné soutěže za sebou (nyní, v roce 2013 a v roce 2011), se s Vámi loučí a zase někdy u alpského lyžování se těší Tomáš Lysý. (00:00:29)

    Tomáš Lysý

    bahis siteleri