Tour of Oman 1. Matthias Brändle (IAM Cycling) (kon.)
konec
Tour of Oman

1. Matthias Brändle (IAM Cycling)

sk Neděle 22.02.2015, 10:30Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:30.
     
    Príjemné nedeľné dopoludnie všetkým fanúšikom kvalitnej svetovej cestnej cyklistiky. Dnes je na rade posledná 6.etapa dobrodrúžstva zvaného Tour of Oman. Moje meno je Martin Platko a ja vás budem sprevádzať 133 kilometrov dlhou traťou z Oman Air do Matrah Corniche. Pôjde v podstate o šancu ukázať sa pre šprintérov, keďže dve menšie stúpania by mali zvládnuť všetci. Veľa bude závisieť od počasie. Práve silný vietor a vysoké teploty zapríčinili, že sa včerajšia etapa nakoniec neuskutočnila. Červený dres si dnes oblečie Valls z Lampre a už by si ho mal aj udržať ak sa nič prekvapujúce nestane. Nechajme sa prekvapiť.
     
    6. etapa Tour of Oman odštartovala!
     
    125,0
    Nie je nič prekvapivé, že sa Jef Van Meirhaeghe vydal útočiť v úvode etapy. Okrem neho atakovali Iljo Keisse, Mattjias Brandel a Danny Pate.
     
    123,0
    K spomínanej štvorici sa pokúša pripojiť Jelle Wallays. Pelotón už na nich stráca 40 sekúnd. Pomerne rýchlo narástol odstup.
     
    121,0
    Vedúca štvorčlenná skupina zvýšila svoj náskok na 1 minútu. Wallays ich stále neúspešne stíha, jeho strata je okolo 18 sekúnd.
     
    119,0
    Pelotón vzal do svojich rúk americký tím Lampre-Merida a snaží sa kontrolovať únik. Wallays sa stále nevie pripojiť k utečencom a pravdepodobne si počká na pelotón.
     
    117,0
    Jelle Wallays po 15.kilometroch stráca na vedúcu partiu už 1 minútu a 30 sekúnd. Pelotón ďalších 45.
     
    111,0
    Presne ako som predpokladal. Wallays bol chytený pelotónom na 22. kilometri. Pate, Keisse, Brandle a Van Meirhaeghe si držia 3 minúty k dobru na pelotón.
     
    103,0
    Etapa pokročila a už je za nami prvých 30 kilometrov. Lampre necháva únik, aby zvyšoval svoj náskok. Ten momentálne činí 4 minúty a 35 sekúnd.
     
    98,0
    Časový rozdiel narástol už na 7 minút! Utečencom momentálne pomáha zadný vietor.
     
    90,0
    Prvá hodina etapy je už minulosťou. Vysoké tempo vedúcej štvorice zapríčinilo, že prešli až 43,5 kilometrov napriek miestami nepríjemnému protivetru.

     
    82,0
    Ešte stále narastá náskok úniku dňa, ale už sa postupne dostávajú na čelo pelotónu aj ďalšie tímy, ktoré to budú chcieť stabilizovať.
     
    74,0
    Do práce sa zapojil španielsky Movistar a spoločne s Lampre zastavili stratu na vedúcu skupine na hranici 9 minút.
     
    70,0
    Okrem nich sa na čelo balíka vydal aj jazdec kontinentálneho tímu Bora a tiež chce potiahnuť pelotón.
     
    63,0
    Avšak náskok skupiny Meiregheho je stále 9 minút a 15 sekúnd. Pred chvíľou vstúpili do občerstvovacej zóny. Ich doterajší výkon bol výborný a tak potrebujú doplniť energiu.
     
    58,0
    Do občerstvovacej zóny sa už dostal aj hlavný balík, ktorý v tú chvíľu viedol tím Cofidis, ktorý bude pracovať v tejto etape pre Nacera Bouhanniho.
     
    50,0
    Únik už vstúpil do posledných 50 kilometrov šiestej etapy v Ománe a čoskoro prídu na rad dva menšie stúpania.
     
    44,0
    Prvú vrchársku prémiu na Climb of Al Hamriyah vyhral z úniku Jef Van Meirhaeghe a čoskoro bude mať zálusk aj na šprintérsku prémiu.
     
    33,0
    Utečenci si stále robia svoju prácu pred pelotónom veľmi dobre, dokonca aj v kopcoch. Valls si stráži svoje územie v balíku a jeho tímu chce, čo najskôr znížiť stratu.
     
    30,0
    Prvá šprintérska prémia v Al Jissah skončil taktiež v moci Jefa Van Meirhaegheho, ktorý na Tour of Oman zbiera takmer všetky body z týchto prémií.
     
    28,0
    Štvorčlenná skupiny v úniku už začína stúpať na druhú horskú prémiu dňa – Climb Of Al Jissah. Stúpanie nie je príliš dlhé.

     
    26,0
    Tesne pred koncom stúpania je náskok úniku na hodnote 5 minút a 20 sekúnd pred pelotónom, kde sa nachádzajú aj naši dvaja Petrovia – Sagan a Velits.
     
    23,0
    Danny Pate, Iljo Keisse, Matthias Brandle a Jef Van Meirhaeghe udržujú vedenie o 5 minút a 10 sekúnd aj po druhom stúpaní a pelotón nebude mať pri stíhaní jednoduchú prácu. Stále je však do cieľa dostatok času.
     
    20,0
    Tak predsa začali na čele balíka pracovať tímy a strata na únik mierne klesla pod 5 minút a momentálne činí 4 minúty a 40 sekúnd. Čo myslíte, čaká nás dnes hromadný dojazd alebo to vydrží až do cieľa únik?
     
    15,0
    Únik prešiel cieľovou čiarou po prvý krát, stále si drží náskok 3:30. Tento bod bol zároveň druhou šprintérskou prémiou.
     
    12,0
    Viacero pretekárov už odpadlo z pelotóne. Medzi nimi je napríklad aj Andrea Guardini, ktorý si dnes obliekol zelený dres pre lídra bodovacej súťaže.
     
    7,0
    Štvorica Pate, Keisse, Brandle a Van Meirhaeghe vstúpila do posledného kola a tak je už viacmenej jasné, že o víťazstvo budú bojovať len oni.
     
    6,0
    Teraz prešiel do posledného kola aj pelotón a stále so stratou 2 minúty a 15 sekúnd. Dnes to hlavný balík príliš dobre nezmenežoval.
     
    3,0
    Pretekári vstúpili do posledných troch kilometrov Tour of Oman 2015.
     
    Cieľ
    Je dobojované! Poslednú šiestu etapu Tour of Oman vyhral pretekár z úniku a to rakúsky cyklista tímu IAM – Matthias Brändle. Dnes treba zložiť poklonu všetkým štyrom borcom z úniku dňa.
     
    Slovenských fanúšikov môže tešiť, že Peter Sagan vyhral šprint pelotónu a tak sa umiestnil na 5.mieste.
     
    Celkovú klasifikáciu ovládol Rafael Valls z tímu Lampre- Merida. Na druhom mieste sa umiestnil Tejay Van Garderen z BMC a treťom Alejandro Valverde z Movistaru.
     
    Súťaž kombativity, teda o najagresívnejšieho jazdca vyhral zaslúžene Jef Van Meirhaeghe. Tento belgický pretekár kontinentálneho tímu Topsport schuti atakoval v každej jednej etape.
     
    Konečne poradie 6.etapy Tour of Oman:

    1. Matthias Brändle (IAM) – 3:02:31
    2. Iljo Keisse (Etixx) +4s
    3. Jef Van Meirhaeghe (Topsport) +13
    4. Danny Pate (Sky) +16
    5. PETER SAGAN (Tinkoff) +1:16
    6. Ramon Sinkeldam (Giant)
    7. Nacer Bouhanni (Cofidis)
    8. Alexander Kristoff (Kaťuša)
    9. Alexej Lutsenko (Astana)
    10. Sam Bennett (Bora)
    -------------------------------------
    47. Peter Velits (BMC) +1:16
     
    Celková klasifikácia Tour of Oman 2015:

    1. Rafael Valls (Lampre) – 21:09:31
    2. Tejay Van Garderen (BMC) +9s
    3. Alejandro Valverde (Movistar) +19
    4. Rafal Majka (Tinkoff) +32
    5. Jacques Van Rensburg (MTN) +1:04
    6. Louis Meintjes (MTN) +1:08
    7. Jakob Fuglsang (Astana) +1:10
    8. Ben Hermans (BMC) +1:15
    9. Julian Arredondo (Trek) +1:25
    10. Patrick Konrad (Bora) +1:36
    ----------------------------------------------
    51. Peter Sagan (Tinkoff) +9:29
    56. Peter Velits (BMC) +10:51
     
    Víťazi ďalších súťaží na Tour of Oman 2015:

    Zelený dres (bodovacia súťaž): Andrea Guardini (Astana)
    Biely dres (naj pretekár do 25 rokov): Louis Meintjes (MTN-Qhubeka)
    Súťaž tímov: BMC Pro Cycling Team
    Súťaž kombativity (najagresívnejší jazdec): Jef Van Meirhaeghe (Topsport)
     
    Ománske dobrodrúžstvo je teda za nami. Videli sme týždeň plný zaujímavých dojazdov, jednú kopcovitú etapu so súbojom najlepších vrchárov a dokonca aj zrušenú piatu etapu pre nepriaznivé počasie. Peter Sagan nedokázal získať vytúžené prvé víťazstvo a musel sa skloniť pred perfektným Kristoffom. Nechýbalo mu však veľa a tak verme, že najbližšie preteky mu už vyjdú tak ako si on sám a jeho tím predstavuje. To je už odo mňa všetko. Ďakujem za pozornosť a teším sa pri ďalších cyklistických podujatiach s účasťou slovenských borcov. (11:33:41)

    Martin Platko

    bahis siteleri